» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
179 / 179
»
»»

joez7 ::

Se motiš. Če sam prestaviš, pač padeš v plačilo presežkov. Lahko pa prestavljaš poljubno za vsak mesec.
Če ti oni spustijo (ali dvignejo) po konicah prejšnjega leta, maš samo opozorila o presežkih, in verjetno naslednje leto nekoliko večjo dogovorjeno moč, če si prebijal dogovorjeno.
Ena ideja je tut, da uvedejo za vse, po konici prejšnjega meseca (verjetno bi blo to še najbolj prav).
To majo trenutno, kot nov uporabnik, za tiste, ki nimajo konic iz prejšnjega obdobja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

nejc_nejc ::

Ni fora o placilu alj opozorilu.
Glede na trenutno njihovo razmišljanje:
Ko si bos enkrat spustil, ti nihce več ne garantira dviga, ko boš rabil.
Se ne bo dalo, ker bodo prerazporedili.

Lonsarg ::

Fizicna moc prikljucka in obracunska moc sta loceni. Tak da ne, nobene veze nima kako nastavis obracunsko s tem koliko imas dejansko fizicno dovoljeno moc na prikljucku. Edina povezava med obema je da fizicno dovoljena vpliva na minimalno mozno obracunsko.

Kaj ima veze "debelina drata", če ti ne spustijo več oziroma te kaznjujeko ter nabijajo ekološko krivdo.
Pusti ti tehnično razmišljanje.
Večinski % odjemalcev, bo vzel zdravo za gotovo zaukazano količino.....

nejc_nejc je izjavil:

Če boš delal konice, ti bodo sami dvignili, drugače bi si delali zgubo.
Pa ne mešat hrušk z krompirjem (nebo dober kompot).
Eno je dogovorjena moč, tu so naredili korak naprej iz prejšnjega pavšala.
Prej si mel priključek, na pr. - 3x20A (13.8kW) za katerega si plačal prikloplino (priključno moč) reda 1.5k€,
Nato pa si mel pavšal mesečno omrežnino 7kW mesečno in omrežnino za prenešeno energijo, pol na to pa so še dodalo OVE 7kW. (pustmo da si še plačeval dejansko energijo). Vse skupaj nekje 35€. In po teh 35€/per priključek se jim toži.
No sedaj pa maš dinamično določanje dogovorjene priključne moči - ki se lahko giblje (po novem) od 2.8kW pa vse do 13.8kW, po novem naj bi tut OVE bil dinamičen, se pravi, da bodo šparovčki nagrajeni, in veliki porabniki zaračunani po dejanski konici (pač malo več). Če pa maš SE, pa tud OVE zaenkrat ne plačuješ.
Pa še za veliko sezono so dali 50% popust na blok 1. in OVE - vse v smeri blaženja mesečnih skokov cen računa. Če bi le bili vsi ponudniki storitev tako radodarni, moja največja položnica je, komunikacije, pol pa voda, tale elektrika (SE+HEE) je med najnižjimi, celo RTV je šiša.
Tako, da tvoj strah pred lockdownon je popolnoma neutemeljen.
Drugače bi blo, če greš spreminjat priključno moč (glavne varovalke - brezplačno ti bodo zmanjšali - ob povečanju, pa se ti zna godit, da ne bo več proste kapacitete)

Drugače bi blo, če greš spreminjat priključno moč (glavne varovalke - brezplačno ti bodo zmanjšali - ob povečanju, pa se ti zna godit, da ne bo več proste kapacitete)

In koliko je daleč od takega natega ljudi s strani umotvorcev?

Enako kot ob uvedbi blokov ter panki med folkom ter brezveznim šparanjem za pol kave.

Zgodovina sprememb…

Poglej, vse je na tvoji strani (denarnici).
Na osnovi svojih potreb (pričakovanj) si zakupil priključno moč (enkraten znesek).
Če ti je predrago pač zmanjšaš (tut sam sem šel iz 3x25A na 3x20A, zaradi mesečnega prihranka v enem letu). Če bi blo ugodno bi šel tudi na 3x16A. Preden sem šel v izgradnjo SE sem pobaral, če lahko grem iz 3x20A na 1X35A - pa je blo negativno, lahko bi šel samo na 1x25A (kar pa mi ni blo dovolj).
Potem pa tudi ugotovil, da bi mel samo 3.4kW oddajne moči, če bi šel na 1f priklop.
Ni bil namen sprememb, po šparanju ampak v bolj "pravični" porazdelitvi plačevanja omrežnine.
Trenutno sem prilepljen na 3x20A, zaradi oddajne moči 10kW.
Če bi šel na 3x16A bi mel potem 11kW priključne moči in max 8.8kW oddajanja (če bo nuja, bo tut to šlo po zaslugi HEE).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Metodologija mi je čisto jasna. Teorija o pravičnosti pa ne.
Na školki so se ujeli brez polne riti, to je problem. Sedaj pa iščejo 101 način, kako nadoknaditi zamude v povečevanju kapacitet.

DamijanD ::

J.McLane je izjavil:

Saj ima "soft" stikalo, ki je namenjeno ravno temu omejevanju moči na daljavo, ker na neketerih trgih to elektro operaterji to sami delajo, oz. ponujajo cenješe pekete, če jim to dovoliš.

To pa ja.

Mikrohard je izjavil:

S tem si računam 15 minutne bloke iz P1 metra: https://github.com/mikrohard/homeassist...

A to je od tebe? Mislim, da bi bilo fino, če bi tale komponenta imela možnost tudi konfiguracije moči po fazah, ne samo parov I, U

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

feryz ::

Moji zadnji računi, torej računi zaradi katerega sem se vrgel v te sončnice, so bili december 250 evrov, januar 210 evrov, februar 220 evrov, vsega skupaj 1650 evrov v 12 mesecih.

Tako da so vsi ti računi zgolj šala mala.

Magic1 ::

To je pač nerelevantno nekaj primerjat. Če si šel v izvedbo SE, nisi dal delat 5kW, če si dobil odobreno več. Preprosto razlika v ceni med 5 in 10kW je zanemarljiva. Na koncu so vsi šli v izvedbo vsaj 8kW+, neglede na manjšo porabo. Posledica je seveda dosti višja poraba, saj imajo mučo viškov. Bom imel letos 25% višjo porabo v primerjavi s lani. Naslednjo verjetno 50%. Ob morebitem EV pa bo duplo in se bo SE še malo povečalo.
Magic

Daniel ::

Ne vem, če je ravno pametno kar tako posploševati. Sam sem šel v izvedbo 20 kW, pa mi je lani ostalo manj kot 200 kWh, letos bo pa verjetno tam okrog 500 ali 1000, ker sem malo optimiziral delovanje nekaterih naprav. Vsekakor pa mi ni primarna miselnost, da moram požgati vse kar ustvarim. Če bi sedaj denimo dodal TČ za ogravanje pa bi mi že kar nekaj kWh zmanjkalo, tako, da je 20 kW elektrarna z omejitvijo oddaje 13,2 kW ravno na meji dobrega okusa, da se še nekako pokrije, kaj šele, da bi večal porabo. Edino kar smo v vseh letih dodatno vključili v porabo je bil en bojler za sanitarno vodo.

No če ta bojler daš v rezervo, in nabaviš TČ, ti bo TČ grela hišo in vodo, z isto porabo el. letno.
SCOP boš mel nekje v rangu 4+.

Magic1: mislim da smo to že zaključili: osebki, ki zanalašč porabijo vse presežke, so pač v veliki manjšini.

delavec44 ::

DamijanD je izjavil:

Magic1: mislim da smo to že zaključili: osebki, ki zanalašč porabijo vse presežke, so pač v veliki manjšini.

Normalno. Nobenega novega porabnika ne kupijo, če imajo viške. Raje pustijo, da jim propadejo.

Vi kar zaključite. Vsi so varčni in eko.

telexdell ::

delavec44 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Normalno. Nobenega novega porabnika ne kupijo, če imajo viške. Raje pustijo, da jim propadejo.

Vi kar zaključite. Vsi so varčni in eko.

Pred izgradnjo SE sem imel hladilnik, štedilnik, pralni in pomivalni stroj, infro v kopalnici, likalnik, TV, računalnik, bojler in TČ. Po postavitvi SE sem si kupil edino še EV. Kak električni porabnik bi si še kupil, da bi trošil elektriko? Mogoče kak kalorifer in odprto okno?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Prvič, država buzerira da mora vse na elektriko in to subvencionira. Hkrati se čudi, da poraba narašča!?
Ni čudno da so norišnice prazne, če so vsi norci zunaj.

In kot drugo, res je, poraba po SE naraste. Vprašanje je, če poraba iz omrežja naraste. Moja recimo ne.

Je pa še ena resnica. Odkar se duška dela norca iz ljudi, je moja samooskrbnost, ali pa raje recimo, samoporaba, padla za okrog 25 procentov. Točneje zgolj še 16 procentov štroma iz elektrarne porabim. Prej sem čez 40 procentov. Na ta rovaš je tudi poraba iz omrežja narastla, ne ker bi kaj novega kupil, ampak ker si birokrati tako želijo.
Prej sem gledal, da sem čim več porabil sam, zdaj gledam, da čim manj porabim sam. Čez dan v omrežje, ponoči iz omrežja.

starfotr ::

joez7 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Če boš delal konice, ti bodo sami dvignili, drugače bi si delali zgubo.
Pa ne mešat hrušk z krompirjem (nebo dober kompot).
Eno je dogovorjena moč, tu so naredili korak naprej iz prejšnjega pavšala.
Prej si mel priključek, na pr. - 3x20A (13.8kW) za katerega si plačal prikloplino (priključno moč) reda 1.5k€,
Nato pa si mel pavšal mesečno omrežnino 7kW mesečno in omrežnino za prenešeno energijo, pol na to pa so še dodalo OVE 7kW. (pustmo da si še plačeval dejansko energijo). Vse skupaj nekje 35€. In po teh 35€/per priključek se jim toži.
No sedaj pa maš dinamično določanje dogovorjene priključne moči - ki se lahko giblje (po novem) od 2.8kW pa vse do 13.8kW, po novem naj bi tut OVE bil dinamičen, se pravi, da bodo šparovčki nagrajeni, in veliki porabniki zaračunani po dejanski konici (pač malo več). Če pa maš SE, pa tud OVE zaenkrat ne plačuješ.
Pa še za veliko sezono so dali 50% popust na blok 1. in OVE - vse v smeri blaženja mesečnih skokov cen računa. Če bi le bili vsi ponudniki storitev tako radodarni, moja največja položnica je, komunikacije, pol pa voda, tale elektrika (SE+HEE) je med najnižjimi, celo RTV je šiša.
Tako, da tvoj strah pred lockdownon je popolnoma neutemeljen.

Tvoja teorija ne drži. Glede na to, da velika večina na koncu leta plača isto, kot v starem sistemu. Samo da je pozimi strošek višji, poleti pa pač nižji.

feryz je izjavil:

...In kot drugo, res je, poraba po SE naraste. Vprašanje je, če poraba iz omrežja naraste. Moja recimo ne...

S čim ti je narasla poraba? Si postavil savno, ogrevaš dovoze, žlebove...?
Meni osebno poraba celo pada- po zagonu HA sem opazil, da mi hladilnik non stop vleče tam 75 W kar je zneslo preko 600 kWh/leto zato sem kupil novega, kateri porabi manj kot 200 kWh/leto.V kratkem se bo upokojila še zamrzovalna skrinja kar pomeni dodatnih 500 kWh/leto manjša poraba. Tudi nov pralni stroj porabi manj, kot je stari. Da pa sem zamenjal vso razsvetljavo z LED pa niti ne omenjam. Po pol leta lastništva EV sem porabil nekje 700 kWh elektrike. Torej bo skupno nekje 1200 kWh letnega povečanja na račun EV. Ker pa sem zmanjšal drugje bo poraba kljub EV nekje enaka- okrog 10 MWh kolikor mi proizvede 9 kVA SE.

PS pa še- kupil nov TV, ker je stari odpovedal. Poraba padla iz 150 W na nekje 70W.

Zgodovina sprememb…

Ja, ti kupujes nove skrinje, znanec si je pa že 4 stare navlekel, ker je itak zastojn.

delavec44 je izjavil:

Ja, ti kupujes nove skrinje, znanec si je pa že 4 stare navlekel, ker je itak zastojn.

Potem pa povečana poraba ni pogojena zgolj s SE ampak še bolj mentaliteto lastnika.
Pa SE niti slučajno ni zastonj- če je predimenzionirana je kot prvo izgradnja stala več, kot bi lahko. Če imaš vsaj požarno zavarovanje SE je to vezano na ceno izgradnje in plačuješ več. Občasno je treba panele čistiti- če delaš sam, imaš več dela, če daljo drugi plačaš glede na površino. Več panelov pomeni večjo verjetnost okvar, kar poveča stroške popravil. Če pa potem z nesmotrno obremenitvijo še bolj obremenjuješ instalacije v hiši ti lahko nastanejo stroške še na instalaciji...
Tak da- na prvo žogo je že zastonj, na dolgi rok pa velja, da ni zastonj kosila.

Se strinjam. Midva razumeva, eni pa ne. Zato pravim, da ni treba posploševati, da je neko pravilo, da večini poraba ni narasla.

Ali obratno, da večini je.

telexdell je izjavil:

feryz je izjavil:

...In kot drugo, res je, poraba po SE naraste. Vprašanje je, če poraba iz omrežja naraste. Moja recimo ne...

S čim ti je narasla poraba? Si postavil savno, ogrevaš dovoze, žlebove...?
Ok. Meni je na rovaš tega, da sem zmetal samogradne sončne kolektorje s strehe.
Mnogo njih, greli so bojler in malo pomagali pri ogrevanju.
Drugače dejansko nisem povečal porabe. Jo nimam zakaj.
Odkar so mulci izginili od bajte celo pada.

Ok, zdaj je še avto zraven. Ampak bi bil v vsakem primeru in v vsakem primeru tudi povečanje.
««
179 / 179
»
»»