» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
178 / 179
»»

miko22 ::

k4vz0024 je izjavil:

Ali ni bilo rečeno, da se presežena dogovorjena moč za gospodinjstva, ki jo določi Agencija ne zaračunava? Kateri zakon jim daje podlago in način obračunavanja omrežnine?

To mene tudi zanima.

hruske ::

k4vz0024 je izjavil:

Ali ni bilo rečeno, da se presežena dogovorjena moč za gospodinjstva, ki jo določi Agencija ne zaračunava? Kateri zakon jim daje podlago in način obračunavanja omrežnine?

Zaenkrat velja, da je ne boš rabil plačevat, če si dogovorjene moči ne spreminjaš.

Zakaj pol folk to spreminja? Da prišpara 3€, plača pa pol penale?

feryz ::

Ni tako enostavno.
Jaz imam 3 (tri) prekoračitve v prvem bloku, torej sem šel 3x čez najmanjšo možno obračunsko mero. To je ranga 2,7 evra plus ddv.
In zaradi tega plačujem omrežnino za 6 kW, namesto za 4,8 kW? (v resnici imam razen treh špic vse pod 3,5 kW).
Razlike je kar nekaj. Res pa je, da se meni s tem ne da ukvarjati.

včeraj bilo istočasno vklopljena indukcija, pečica, toplotna in polnil avto. Danes moč: 6,2kW - rekord

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miko22 ()

Če je bilo to 5 minut, ni nobene škode.
Če je bilo 45 minut, potem si si na toliko spravil obračunsko.
Če že ni.

Meni ponoči seka do 12 kW.
Še dobro, da je dobro razporejeno po fazah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

KTr1sk ::

Kdor ima elektrarno, je že prejel položnico? Jaz sem dobil 25€ za plačilo za november
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Bizkit45 ::

KTr1sk je izjavil:

Kdor ima elektrarno, je že prejel položnico? Jaz sem dobil 25€ za plačilo za november

ja si pa talent :D
povečanje, ceneje, priklopna moč, špice? :) ...

DarwiN ::

Ja, so očitno uštimali popust na najdražji 1. blok do leta 2028.. 50% popusta to zimo, 30% naslednjo zimo, 10% popusta nov/dec 2027:

You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

temni_princ ::

Če bi si moč nastavil na 4.9 kW v najvišjih dveh oknih, bi plačal 150€/leto manj kot zdaj!

Pišem program, ki bo uravnaval večje porabnike, da nikoli ne delajo hkrati (2x EV, toplotna črpalka, kopalniški radiatorji).

Ko bo pripravljen ga postam tukaj. Uporabljam home assistant in appdaemon (python).

David Mayer ::

Odlično. Boš imel na urnik ali bo vse aktivno in se bo kaj avtomatsko zapavziralo (recimo EV), da ne bo kakšnih 'neželenih močnostnih špic'?

telexdell ::

temni_princ je izjavil:

Če bi si moč nastavil na 4.9 kW v najvišjih dveh oknih, bi plačal 150€/leto manj kot zdaj!

Pišem program, ki bo uravnaval večje porabnike, da nikoli ne delajo hkrati (2x EV, toplotna črpalka, kopalniški radiatorji).

Ko bo pripravljen ga postam tukaj. Uporabljam home assistant in appdaemon (python).

Le kaj imaš to za pisati v nekih programskih jezikih? V HA si na osnovi merilnikov katere imaš nastaviš nekaj helperjev in eno avtomatizacijo/sceno pol se ti pa na osnovi predviden porabe enega izmed nastavljenih helperjev in pa glede na dejansko porabo izklapljajo porabnike po vrstnem redu kot si jih določil. Pa je za razliko od programske kode vse vizualno bolj razumljivo in predvsem lažje obvladljivo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

temni_princ ::

V Pythonu sem lahko zelo flexibilen, vsakih 10 sekund program preračuna koliko lahko povprečno še porabim v 15 minutnem oknu in prilagaja moč polnenja avtov zelo natančno. Poleg tega so še robni primeri, kjer program izključi talno in sanitarno gretje v naprej, če zazna močnega porabnika, nad katerim nimam kontrole (indukcija), da se ne bi ravno takrat TČ vkljucila.

Pač za enostavne avtomatizacije so helperji in built in automations v redu, v neki točki pa je enostavnejše napisat kar program.

DamijanD ::

In kako se bo program odločil a ti v danem trenutku bolj rabiš EV ali TČ? Zebe ko svina, ampak jutri imaš nujno dolgo vožnjo z avtom...

temni_princ je izjavil:

V Pythonu sem lahko zelo flexibilen, vsakih 10 sekund program preračuna koliko lahko povprečno še porabim v 15 minutnem oknu in prilagaja moč polnenja avtov zelo natančno. Poleg tega so še robni primeri, kjer program izključi talno in sanitarno gretje v naprej, če zazna močnega porabnika, nad katerim nimam kontrole (indukcija), da se ne bi ravno takrat TČ vkljucila.

Pač za enostavne avtomatizacije so helperji in built in automations v redu, v neki točki pa je enostavnejše napisat kar program.

Koliko te stane vse skupaj, da to zrihtaš? Mislim, ti senzorji, stikala in podobno, kaj treba vse namestit. Na vsaki napravi/vtičnici, pol moraš imeti nek rele ali?
Predvidevam, da narediš vse sam, tako da je delo "zastojn", le tehniko moraš kupit, mar ne?

Utk ::

DamijanD je izjavil:

In kako se bo program odločil a ti v danem trenutku bolj rabiš EV ali TČ? Zebe ko svina, ampak jutri imaš nujno dolgo vožnjo z avtom...

Take stalne in večje porabnike se ne splača izklapljat, to pač mora delat vzporedno. Problem so večji porabniki za krajši čas, takrat "moraš" za 10 minut nekaj izklopit. Jaz imam vse to naštimano, ampak ne uporabljam za te namene. Včasih kaj ročno prek telefona izklopim da ne vrže pancerke, drugače mi je pa vseeno.

Na vsaki napravi/vtičnici, pol moraš imeti nek rele ali?
Predvidevam, da narediš vse sam, tako da je delo "zastojn", le tehniko moraš kupit, mar ne?

Ne rabiš na vsaki, na večjih porabnikih. Bojler, avto, itd., lahko tudi TČ če jo imaš na wifi ali preko signala, njej ne boš vrgel ven štroma menda. Ali pa sušilcu, pralnemu stroju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

zadetek ::

koliko imate kaj položnico za november? 50m2 stanovanje bojler, hladilnik, pralni stroj na eco ponoči, nekaj ur dnevno klima, kuha se na plin - 130€ pri geni, se mi zdi kar veliko običajno je bila okoli 80€

misek ::

zadetek je izjavil:

koliko imate kaj položnico za november?
Odvisno od porabe :)

Slučajno gledal položnice in je novemberska enaka kot januarja s tem, da je novembra bila 1/3 nižja poraba :(

scipascapa ::

zadetek je izjavil:

koliko imate kaj položnico za november? 50m2 stanovanje bojler, hladilnik, pralni stroj na eco ponoči, nekaj ur dnevno klima, kuha se na plin - 130€ pri geni, se mi zdi kar veliko običajno je bila okoli 80€

63€, 55m2......ravno nov boljer k je na eco skoz....

Jaz še nisem dobil položnice za nov.

Ashrack ::

Kaj niso lani potem najdrazji blok ukinili? Je letos spet vklopljen?
....

Iz 39 evrov lani na 22 letos.
Moč tam tam, vsaj v prvem bloku.

TheHijacker ::

Evo s 1.12. smo tudi mi na daljinskem odčitavanju. Imam P1 meter na števcu in že od lani sam berem podatke iz njega na 10 sekund. Sem razširil to da še poberem 15 minutne podatke iz Moj Elektro preko API klica za en dan nazaj.

Ali se je kdo igral in na podlagi podatkov direktno iz P1, da si je sam izračunaval v živo vrednosti teh 15 minutnih intervalov? To berem iz P1 metra:

{"wifi_ssid":"WiFi-IoT","wifi_strength":72,"meter_model":"ISKRA 2M551T-200","unique_id":"89829137","total_power_import_kwh":12222.031,"total_power_import_t1_kwh":5057.992,"total_power_import_t2_kwh":7164.039,"active_power_w":4133.000,"active_power_l1_w":3571.000,"active_power_l2_w":271.000,"active_power_l3_w":321.000,"active_voltage_l1_v":226.700,"active_voltage_l2_v":229.300,"active_voltage_l3_v":236.200,"active_current_a":18.293,"active_current_l1_a":15.752,"active_current_l2_a":1.182,"active_current_l3_a":1.359,"external":[]}
http://www.google.si

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

feryz je izjavil:

Iz 39 evrov lani na 22 letos.
Moč tam tam, vsaj v prvem bloku.

S 50% popustom. Primerjaj januar, ko pride.

Šenkanemu konju se ne gleda pod zobe.
Kar v redu je, popust gor ali dol.

Čeprav, po drugi strani, sem porabil samo 198 kWh. Lahko bi ogromno več, glede na pridelano, ampak nimam kaj prižgati. Pozabil sem dati elektro tepih pod asfalt.

delavec44 ::

Žabo se počasi kuha. Vsi ti šenkani konji so le za to, da bomo čez par let konkretno plačevali a dali sedaj mir.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Zato pa uživaj danes, ko je 22 evrov.
Ne grizi nohtov ko/če bo 122 evrov. Ali 222 evrov. Ali ...

miko22 je izjavil:

https://insajder.com/gospodarstvo/evrop...

Daj ti meni razloži zakaj zaboga dajaš linke na članke, kjer piše tudi to:

Current residential electricity price in Russia is fixed at the equivalent of €0.074 per kWh and for businesses it is €0.92. This means that electricity in Estonia now costs about 100x more for household consumers than in Russia.

Take that Putin! 🤪
Chay Bowes
@BowesChay
The Estonian state energy company Elering has added a new electricity fee.

Citizens will be required to pay €3.73 per megawatt-hour from 2026 as a "price for energy independence" from Russia,

Kaj zaboga je narobe z ljudmi, da so tako nepismeni?

Sem dobil pomoč od g. Claude Sonneta. Vse jasno. Elektro dela interpolacijo, verjetno na 5 sekund. Sam pa berem iz števca (P1 port) in pišem v Influx bazo na 10 sekund. Pri mojih izračunih se povprečno zmotim za 0,007 kWh oz, 0,03%.

Graf porabe za včeraj (API + moji izračuni):

Včeraj

Včeraj

In graf porabe za danes (API do polnoči, ostalo moji izbračunu):

24 ur

24 ur

Enako vidim po blokih:

Po blokih

Po blokih

Morda kdo ve kje vidim na moj elektro mojo dogovorjeno moč?

Naslednji korak naredim, ko prejmem prvi račun po blokih. Da vidim kako se sploh to vidi na računu, da lahko na koncu na klik sam iz podatkov dobim končni mesečni strošek ter sredi meseca že koliko imam trenuten znesek.

Mikrohard ::

TheHijacker je izjavil:

Evo s 1.12. smo tudi mi na daljinskem odčitavanju. Imam P1 meter na števcu in že od lani sam berem podatke iz njega na 10 sekund. Sem razširil to da še poberem 15 minutne podatke iz Moj Elektro preko API klica za en dan nazaj.

Ali se je kdo igral in na podlagi podatkov direktno iz P1, da si je sam izračunaval v živo vrednosti teh 15 minutnih intervalov? To berem iz P1 metra:

{"wifi_ssid":"WiFi-IoT","wifi_strength":72,"meter_model":"ISKRA 2M551T-200","unique_id":"89829137","total_power_import_kwh":12222.031,"total_power_import_t1_kwh":5057.992,"total_power_import_t2_kwh":7164.039,"active_power_w":4133.000,"active_power_l1_w":3571.000,"active_power_l2_w":271.000,"active_power_l3_w":321.000,"active_voltage_l1_v":226.700,"active_voltage_l2_v":229.300,"active_voltage_l3_v":236.200,"active_current_a":18.293,"active_current_l1_a":15.752,"active_current_l2_a":1.182,"active_current_l3_a":1.359,"external":[]}

S tem si računam 15 minutne bloke iz P1 metra: https://github.com/mikrohard/homeassist...

Power average je tekoče povprečje znotaj 15 minutnega okna (to uporabljam za krmiljenje EV polnilnice - da ustavim polnjenje, če preseže dogovorjeno moč).
Completed window je pa končna dosežena povprečna moč v 15 minutnem intervalu.

Daniel ::

Ok, to izgleda precej uporabno, hvala.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Ales78 ()

Mikrohard je izjavil:

S tem si računam 15 minutne bloke iz P1 metra: https://github.com/mikrohard/homeassist...

Power average je tekoče povprečje znotaj 15 minutnega okna (to uporabljam za krmiljenje EV polnilnice - da ustavim polnjenje, če preseže dogovorjeno moč).

Izgleda uporabno. Ampak ne morem namestit.

The version 2082290 for this integration can not be used with HACS.

joez7 ::

Pač namestiš ročno. Jaz osebno ne uporabljam HACS, in se pač malo potrudim za ročno namestitev. Ko enkrat skuziš, pol gre vse:D.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Bizkit45 ::

joez7 je izjavil:

Pač namestiš ročno. Jaz osebno ne uporabljam HACS, in se pač malo potrudim za ročno namestitev. Ko enkrat skuziš, pol gre vse:D.

Se pravi, tebe so morali za rokico peljati čez HA namestitev, ti daš pa zgornji odgovor, ko nekdo potrebuje pomoč?

On je zdaj strokovnjak in mu je pod čast dajati nasvete.
Plus čat ftw. Časi so se spremenili, kaj čmo?

TheHijacker je izjavil:

Mikrohard je izjavil:

Izgleda uporabno. Ampak ne morem namestit.

The version 2082290 for this integration can not be used with HACS.

Ok. na linku, poišči Code, download, unzip, copy to "Config", restart.
Na linku maš ponavad tut navodila za ročno instalacijo.
V napravah in servisih, +dodaj integracijo, pol pa mora delat.
To je splošen recept. Lah te gdo drži za rokco, skužit pa moraš sam.
Tisti, ki se najboj obregnejo, ponavad nimajo pojma, in volje, kaj sami raziskat.
Pa prvo Backup (po možnosti še met kako rezervno mašino, če stvar zajebeš)8-).
Ko en reče - NE GRE, in če nič ne razprede, kaj ne gre, mu lahko daš sam splošen odgovor, ko pa ve kje se zatakne, že sam ponavad najde rešitev. Tut Janko je šel za drobtinicami ...

Bizkit45 je izjavil:

joez7 je izjavil:

Se pravi, tebe so morali za rokico peljati čez HA namestitev, ti daš pa zgornji odgovor, ko nekdo potrebuje pomoč?

Sem pač predvideval, da je prebral na linku:
Manual Installation
Copy the custom_components/power_average folder to your Home Assistant's custom_components directory
Restart Home Assistant

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Mikrohard ::

Probaj še enkrat. HACS naj bi potreboval release na githubu za instalacijo. Sem naredil tag in release... mogoče bo sedaj delalo.

Sem namestil ročno in lepo računa. To so torej 15 minutni bloki in povprečna 15 minutna poraba, ki ne sme več kot 10% čez priključno moč. Bilo bi zanimivo, če bi računalo še 90 sekundno porabo, ko števec odklopi ob 90 sekundni prekoračitvni ampak se najbrž podatki za to ne dostavljajo dovolj hitro v HA oz. imajo zamik.

A prvi podatek je tekoče 15 minutno povprečje?

Zgodovina sprememb…

Ja saj sem tudi sam potem ročno namestil. Kakšna odziv nekaterih, če samo prijaviš da en postopek namestitve ne dela.

Home Assistant

Moj izračun

Če smo že pri tem:

Odklopnik električno energijo odklopi, ko je:
- presežen nazivni tok glavne varovalke za več kot 40 % za več kot 90 sekund,
- presežena povprečna četrt-urna moč za več kot 10 % od dovoljene,
ki je določena z glavno varovalko.

Kaj se zgodi, če je nazivna moč recimo presežena za 35% 200 sekund?

Imam sedaj zanimiv primer, ko to lepo računa ven. 15 minutna povprečna moč je 12600 W, trenutna pa je recimo bila ob 20:15 min: 12238W, mean: 18639, max: 19101. 20:20 min: 16611, mean: 18499, max:19115. Zanimivi ti podatki, izjemno uporabna zadeva. Moram sedaj še ugotoviti kako dolgo lahko kratkotrajno delam recimo na 20 ali 21 kW, preden me zabriše ven.

Zgodovina sprememb…

Integral, ali karo papir. Ko število kvadratkov preseže za 110% v 900s - letiš ven.
Druga limita je 140% v 90s, tretja limita (ni omenjena 200% - čas pod 10s -??? ali 20s???)
Nekako čez palec, pri 20A varovalki (13.8kW) maš absulutne omejitve 27kW, 19.2kW in 15.2kW.
Se pravi lahko 10s z 27kw, pa pol naprej z nazivno (na primer zagon ASM)
minuto z 19kW pol naprej z nazivno
ali pa malo mešano - minuto z 19kW, minuto z 7kW, pa ostaneš notri
ali skozi pod 15kW.
Lahko se igraš z 10s intervali in jih seštevaš (ko dosežeš 3.8kWh, si skuril razpoložljiv interval).
Kako pa meri števec, naj pove kdo drug, mi ni jasno ali meri drseče povprečje ali vsakih 15min starta z 0.

feryz je izjavil:

Zato pa uživaj danes, ko je 22 evrov.
Ne grizi nohtov ko/če bo 122 evrov. Ali 222 evrov. Ali ...

Dobil račun za Nov.25 - 18.3€ (bloki 5,6,6,6,6).
Nov.24 pa je bil 28.7€, pol pa so spustili na 20.4 in 13.5 in 13.5€.
Za Jan. 26, računam pa še malo manj (so mi sami znižali na 4.5). Mogoče pa bo za pivo>:D.

No vidiš da se splača vlagati v baterijo, paziti, se odrekati.
Za en cel pir mesečno ti ostane.

Baterija je za UPS, vse ostalo kar pride zraven je dacu (brez odrekanj) penzijo je treba zapravit, in za dražit nekatere>:D.
Kar se tiče dogovorjene moči, bi lahko sam šel na ~3kW, sam bom počakal, da mi sami znižajo.
Se pa za 2027 obetajo sprememba, kar se tiče omrežnine in različnih blokov - na bolje.

J.McLane ::

Moj račun 21,76 €, ogrevanje s TČ, dve gospodinjstvi (dve indukciji, pečici...), blok 1 imam 5,8 kW, ampak za januar imam že izračunanega na 6,7 kW.

En Easy hack bi bil, da bi ob zaznani špici izklopil TČ, kar se za par 10 minut nebi poznalo na udobju, prihranil bi si nekje 2 kW, kar znese ca. 10 €/mesec oz. 40 €/leto, ko bo polna cena.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Jaz ne bi na "hard" izklapljal TČ - verjetno to na dolgi rok stane več, kot pa privrčuješ pri blokih.

J.McLane ::

Saj ima "soft" stikalo, ki je namenjeno ravno temu omejevanju moči na daljavo, ker na neketerih trgih to elektro operaterji to sami delajo, oz. ponujajo cenješe pekete, če jim to dovoliš.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Če imaš starejšo TČ in nimaš tega, se da tudi sfejkat kak senzor. Ali sobni termostat ali pa zunanja temperatura naraste na 25 in neha gret, slej ko prej.

nejc_nejc ::

joez7 je izjavil:

V MojElektro so se že pojavile spremembe za leto 2026.
Dogovorjeno moč lahko nastavim na min. 2.8kW, prej je bil min. 3.8kW.
Vse to pisano na kožo tistim z malo porabo, ali pa z SE in HEE.

Da in potem boš zapečaten tam doli.
««
178 / 179
»»