Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
joez7 ::
Kitajci delajo na baterijah z 10x + zmogljivostjo. Čez 10 let nas bo elektro prosil da se priklopimo gor. Boste vidli.
Sem delal simulacijo z 100kWh baterijo. Pa ne gre skoz - no go (je nekako dovolj za 3dni). Šele pri nekje 800kWh se nekako izide za 9mesecev. Za tri mesece pa je manjko - kaj boš takrat?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Ja dnevna poraba se mi giblje med 25 in 60kWh. Ko na primer pozimi teden dni ni sonca, je to nekje do 500kWh manjka. Ravno te dni (decenber) je zanimivo, ko ni sonca črpam iz omrežja povprečno med 45 in 50kWh/dan, ko je pa sončen dan, se mi manjko zmanjša na nekje 15kWh (februarja je že zanimivo - več sonca, in tut kak dan samozadosten), Marca pa so že viški na mesečnem nivoju (do oktobra). (manjke mam Nov.Dec.Jan.Feb). Naletnem nivoju mam pa nekje 3Mwh viška.
Tak da 10, 20, 50Kwh v zalogovniku je čudovito za dnevne potrebe in glajenje konic - in z tem zmanjšanje dogovorjene moči, ampak še zdaleč ni zadosti za odklop od omrežja.
Tak da 10, 20, 50Kwh v zalogovniku je čudovito za dnevne potrebe in glajenje konic - in z tem zmanjšanje dogovorjene moči, ampak še zdaleč ni zadosti za odklop od omrežja.
hruske ::
Sem na hitro prescrollal. Vecinoma prazno besedicenje. Na kaj tocno ciljas?
Ciljam na to, da je poslanka SD govorila traparije in sta jo oba, direktor ELES in direktorica Agencije okrcala. Mervar je rekel celo, da "takih neumnosti pa še ni slišal".
Rekla je, da omrežnina "ne sme it za vlaganje v nadgradnjo omrežja".
Kolikor sem sam videl, so se najbolj priviligirane (ki omrezju povzrocajo stroske) skupine najbolj pritozevale.
Ena od stvari, ki je ne razumem. Kako je lahko omreznina za blok 5: 0e. V kateri postavki se obracunajo fiksni stroski za omreznino? Prikljucek za moc?
Verjetno bi moral prebrati cel akt o metodologiji.
Ena od reci, ki sem jo opazil je, da vse tiste spletne strani in zgibanke (na dom) samo zmedejo uporabnika. Ce hoces razumeti, gres pac brati akt o metodologiji, kjer je vse jasno in relativno enostavno napisano.
Če te to zanima, je morda bolje it gledat PDF "Končno poročilo - D7" na tej strani. V njej je opisano kakšen je princip in zakaj tak, metodologija pa je potem nekaj kar je agencija sestavila na podlagi izsledkov te študije.
Sicer pa ja, fiksni stroški so omrežnina za moč.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
kow ::
50kWh je nekaj litrov kurilca, ce sem prav poracunal (recimo, da bi imel generator). Morda pa bos kdaj lahko sintetiziral goriva poleti in imel za rezervo poleti.
Ampak dobro, smo offtopic.
Ampak dobro, smo offtopic.
l0g1t3ch ::
Kitajci delajo na baterijah z 10x + zmogljivostjo. Čez 10 let nas bo elektro prosil da se priklopimo gor. Boste vidli.
Sem delal simulacijo z 100kWh baterijo. Pa ne gre skoz - no go (je nekako dovolj za 3dni). Šele pri nekje 800kWh se nekako izide za 9mesecev. Za tri mesece pa je manjko - kaj boš takrat?
Na neki točki se bolj splača dodat agregat.
Verjamem da je boljša opcija ~50kwh baterija ki ti pokrije en dan samooskrbe + agregat za dni ko ni sonca.
Recimo meni zmanjka sonca 3 mesece na leto.
November, december in januar so meseci ko se na mesečnem nivoju ne pokrijem.
V tem mesecih se naredi tudi da imaš na tedenskem nivoju proizvodnje 40kwh in porabe 350kwh.
300kwh baterija je nesmiselna pa tudi ko bi bila enkrat prazna bi čakal do pomladi da jo z viski napolniš.
Tako da edina opcija je agregat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: l0g1t3ch ()
miko22 ::
Brez toplotne porabim približno 6-8kWh/dan. naredi s temi podatki simulacijo.
Toplotna me ne skrbi, mam kamin, ki ogreje celo bajto.
Grimnir3 ::
Brez toplotne porabim približno 6-8kWh/dan. naredi s temi podatki simulacijo.
Toplotna me ne skrbi, mam kamin, ki ogreje celo bajto.
Asket.
Za tako porabo rabiš alternator in bicikel pa je
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
klemenSLO ::
Na neki točki se bolj splača dodat agregat.
Verjamem da je boljša opcija ~50kwh baterija ki ti pokrije en dan samooskrbe + agregat za dni ko ni sonca.
Recimo meni zmanjka sonca 3 mesece na leto.
November, december in januar so meseci ko se na mesečnem nivoju ne pokrijem.
V tem mesecih se naredi tudi da imaš na tedenskem nivoju proizvodnje 40kwh in porabe 350kwh.
300kwh baterija je nesmiselna pa tudi ko bi bila enkrat prazna bi čakal do pomladi da jo z viski napolniš.
Tako da edina opcija je agregat.
Pustimo ob strani baterijo ki ti zagotavlja nevem koliko dolgo absolutno neodvisnost.
KAr je tu smiselno je to:
-imaš SE in polniš ko lahko
-(tudi če SE nimaš) POLNIŠ baterijo ponoči oz ko je elektrike več in omrežje NI obremenjeno
-s tem RAZBREMENIŠ omrežje, zmanjšajo se špice
-zato so baterjie kar se mene tiče za energetsko omrežje veliko bolj smiseln korak sploh če jih lahko masovno priključimo
-na kitajskem so cene že faktor 6 nižje! Tako da je vprašanje časa kdaj nas bodo nehali cenovno nategovati in bodo tudi pri nas cene padle.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
DamijanD ::
Sicer je to že offtopic tema - ampak če se že gremo to, verjetno je pred agregatom smiselno zamenjati ogrevanje in kuhanje na(zaj) na fosilna goriva. Potem je naenkrat dnevna poraba elektrike bistveno bolj obladljiva.
miko22 ::
Zakaj mi ne kaže podatkov od 11.12? kaj mučkajo? Itak sem že ugotovil, da spreminjajo podatke za nazaj. K**** pa taki pregled.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miko22 ()
kow ::
socialec ::
Niti približno ne grem tistega klobasanja poslušat - sem upal, da bo 'transkript' uporabnejši. Ok, pozabimo, če niti približnega mesta ne izvemo.
Kow in hruške - o tem govorita? Kje natančno najdem te opazke?
Ne vem. V iskalniku najdes tudi videoposnetek.
Poslanka SD in odgovor direktorice agencije.
Glede na naravo stvari, se zna tudi ta ojačano odbiti agenciji in vladi v glavo nazaj...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
FoxKnox ::
Evo kam nas je pripeljalo razogljičenje in energetska samozadostnost.
Kot sem že par let nazaj tule gor komentiral, da bo ob sončni elektrarni dizel agregat del obvezne opreme.
Kot sem že par let nazaj tule gor komentiral, da bo ob sončni elektrarni dizel agregat del obvezne opreme.
Mogoče ampak zagotovo ne zaradi teh sprememb sedaj, katerih usoda je vedno bolj vprašljiva, čeprav rollback po Mervarjevo ni možen hitreje prej kot v 6 mesecih. Baterije so pa tako ali tako všečna zadeva in škoda, da jih ni bilo v primerljivi ponudbi že leta nazaj.
MadMax ::
Ciljam na to, da je poslanka SD govorila traparije in sta jo oba, direktor ELES in direktorica Agencije okrcala. Mervar je rekel celo, da "takih neumnosti pa še ni slišal".
Rekla je, da omrežnina "ne sme it za vlaganje v nadgradnjo omrežja".
Četrt stavka iztrganega iz konteksta.
Če pogledamo cel stavek "Predlagani sistem omrežnin namreč ni zadostil v skladu z določili Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, ki jasno narekuje, da omrežnine ne smejo predstavljati vira financiranja in nadgradnje omrežja, namesto tega pa bi morale omrežnine prvenstveno pokrivati stroške ter izpolnjevati merila učinkovitosti ne diskriminacije, preglednosti, enostavnosti, stabilnosti in predvidljivosti. "
Pred osebnimi obtoževanji bi treba preverit ali boldano res drži, mar ne?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Ne drži. Saj lahko pogledaš celo sejo, za kontekst. Dotična poslanka je papagajala mnenje GZS, ki ga je potem še enkrat ponovila predstavnica GZS.
Agencija je pa v odzivno poročilo tudi pridala mnenje ACER, po katerem gre sklepati, da ACER bolj sledi smeri AGEN.
Agencija je pa v odzivno poročilo tudi pridala mnenje ACER, po katerem gre sklepati, da ACER bolj sledi smeri AGEN.
feryz ::
Zanimivo je, da je folk na veliko govoril, da bodo udarili po ljudeh, ko/ki si bodo navlekli dovolj elektro šare.
Seveda so bili taki označeni kot butlji na nivoju ljubiteljev ravne zemlje.
Ampak ..., na koncu se izkaže, da teorij zarot ni, ampak je večina tega res.
Poleg tega zagotovo to ni zadnja zadeva ali podražitev v zvezi s štromom.
Sicer je tokrat malo negodovanja, ampak je šlo mimo in folk veselo plačuje.
Počakajte da si ljudje navlečejo EV na veliko, če si jih bodo res kdaj. Takrat bo šele oplaz.
Gorivo je obdavčeno daleč preko normale in manjko teh davkov bi bil usoden za prikoritarje.
Seveda so bili taki označeni kot butlji na nivoju ljubiteljev ravne zemlje.
Ampak ..., na koncu se izkaže, da teorij zarot ni, ampak je večina tega res.
Poleg tega zagotovo to ni zadnja zadeva ali podražitev v zvezi s štromom.
Sicer je tokrat malo negodovanja, ampak je šlo mimo in folk veselo plačuje.
Počakajte da si ljudje navlečejo EV na veliko, če si jih bodo res kdaj. Takrat bo šele oplaz.
Gorivo je obdavčeno daleč preko normale in manjko teh davkov bi bil usoden za prikoritarje.
Jan50 ::
Na Elektru pa se smejejo in pojejo: Še nkol se nismo tolk smejal, ko smo te slovenceljne nafaglal...
Utk ::
V bistvu smo rekli, da karkoli se bojo spomnili za električarje, bo enako slabo ali še slabše za ostale. To zimo ko je 50% cene elektrike subvencionirane bojo še preživeli, ampak kaj bo potem, ko bo gre elektrika na "realnih" 18 centov. Pustimo to kolk je res realnih, ampak če država zdaj doplačuje razliko do 18 centov, se bo elektro mafiji temu prekleto težko odpovedat. Niti nima nekega razloga, da bi se.
Saj ne bo toliko. Ker jo za toliko po nobeni logiki ne morejo prodati, ker ni toliko vredna.
Ok, edina logika je javno sektorsko kradljiva. Pustimo se presenetiti.
Ok, edina logika je javno sektorsko kradljiva. Pustimo se presenetiti.
Tle se vžigamo za 100€ letno (pa samo za SE),(pa še to ni bistveno več- če nebodo za SE ponovno uvedli OVE), nas v 2025 čaka podražitev elektrike, začetek plačevanja 1% za DO (dolgotrajno oskrbo) kar bo prineslo povprečno 500€ po družini in še nedorečen NE v višini 1% (nepremičninski davek), povprečno od 200 do 1000€, tle se šele bomo ogrela ušesa.
Miki N ::
MojsterX ::
Na vseh elektro mafiji se smejejo že leta in leta. Imajo NAJVEČJE plače od vseh javnih uprav v povprečju. So pa tudi rekorderji v izplačilih nagrad, da so tudi takrat, ko so prodali elektriko za 2 leti naprej pod ceno v tujino, in jim je morala država pomagati v času energetske krize, ker so morali kupovati elektriko tudi po 10x višji ceni iz tujine, so si pa vseeno kljub temu izplačali milijonske nagrade za "uspešno delo".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MojsterX ()
delavec44 ::
Je kar hudir. Sem mal gledal položnice za 2022, 32€ skupaj z elektriko (450kWh). Sedaj pa 35€ za 0kWh - naročnina;=0
nekikr ::
Na Elektru pa se smejejo in pojejo: Še nkol se nismo tolk smejal, ko smo te slovenceljne nafaglal...
Po mojem bo Novoletna na Elektru letos epska.
Soglasja za priklop urejam za nekaj novogradenj, tudi tu je x2 znesek v primerjavi s prejšnjimi leti. Ne bo jim hudega.
Koliko so bile božičnice?"Kot odgovarjajo v družbi Elektro Ljubljana, kjer so 904 zaposleni, božičnice oziroma 13. plače ne izplačujejo. Skladno s podjetniško kolektivno pogodbo izplačujejo le nagrade poslovno uspešnost."
Kako že gre tisto, isto sranje, drugo pakovanje?
Se pa lepo sliši, božičnice ne bo. Le denar si bomo razdelili.
Argonavt ::
Preletel sem vse zapise na temo "brez 15 minutnih meritev" site:slo-tech.com
Je kdo "brez 15 minut meritev" delal primerjavo obračuna z in brez 15 min meritev?
Pri sorodnikih imajo super truper nov števec in super truper nov trafo, menda pa 40 let staro kablovje ne dopušča povezave?? Mogoče ve, kakšna je tehnična zahteva za prenos signala števca preko omrežja kar se kablovja tiče?
Pri 3x25 je določna moč 7 kW. Prej poraba (pod) povrečna ( indukcija, zmrzovalnik - cca. 48 € mesečno), letos na novo priklopljena Daikin Altherma.
Za tovrstne uporabnike očitno velja logika žgi štrom v 1. bloku in s tem kao"varčuj".
Je kdo "brez 15 minut meritev" delal primerjavo obračuna z in brez 15 min meritev?
Pri sorodnikih imajo super truper nov števec in super truper nov trafo, menda pa 40 let staro kablovje ne dopušča povezave?? Mogoče ve, kakšna je tehnična zahteva za prenos signala števca preko omrežja kar se kablovja tiče?
Pri 3x25 je določna moč 7 kW. Prej poraba (pod) povrečna ( indukcija, zmrzovalnik - cca. 48 € mesečno), letos na novo priklopljena Daikin Altherma.
Za tovrstne uporabnike očitno velja logika žgi štrom v 1. bloku in s tem kao"varčuj".
Preletel sem vse zapise na temo "brez 15 minutnih meritev" site:slo-tech.com
Tarife za "brez 15-minutnih meritev" so nastavljene tako, da odjemalec na enakih varovalkah s tipično porabo pride na isti letni znesek kot bi ostal na stari omrežnini.
Vseeno se moraš malo pazit, ker to, da trenutno nimajo 15-minutnih meritev, ne pomeni da enkrat v prihodnosti ne bojo imeli. Potem znaš bit neprijetno presenečen.
Če "staro kablovje ne dopušča povezave" je verjetno problem zanič kakovost signala. Kako bojo to izboljšali nimam pojma, ampak ko uspejo, boš v mojelektro lahko videl 15-minutne odčitke. Čisto možno - celo zelo verjetno - da jih je nekaj že zdaj, ampak ne dovolj, da bi lahko na podlagi teh zagotovili verodostojen obračun.
Argonavt ::
Ne bo panike s porabo. V hiši živita dve starejši osebi. Že pred par meseci sem dal v omarico 3EM, samo še aktivacija na telefonu in bo dokaj natančen vpogled v porabo in špice.
Zanima me res če kdo na istem obračunu (non 15) in delal primerjavo med 15 min in non 15 min - ali je na boljšem ali slabšem pri danih robnih pogojih ( =porabnikih).
Vem tudi, da je omrežnina nastavljena tako, da je indentičen obračun, kot pred porabo. Me pa res zanima v čem problem s kablovjem, da ne gre kao signal skozi. Mislim, da gre za celo vas in dvomim, da bodo kaj kmalu vsem kopali jarke za novo kablovje.
Zanima me res če kdo na istem obračunu (non 15) in delal primerjavo med 15 min in non 15 min - ali je na boljšem ali slabšem pri danih robnih pogojih ( =porabnikih).
Vem tudi, da je omrežnina nastavljena tako, da je indentičen obračun, kot pred porabo. Me pa res zanima v čem problem s kablovjem, da ne gre kao signal skozi. Mislim, da gre za celo vas in dvomim, da bodo kaj kmalu vsem kopali jarke za novo kablovje.
telexdell ::
Tarife za "brez 15-minutnih meritev" so nastavljene tako, da odjemalec na enakih varovalkah s tipično porabo pride na isti letni znesek kot bi ostal na stari omrežnini.
Če to prevedemo v realnost- če boš šparal pri porabi (ogrevanje na drva, pranje le v času MT... ) elektrike boš plačal več, če pa boš elektriko trošil in trošil, boš pa plačeval manj in manj omrežnine v preimerjavi s prejšnjim letom.
Je pa absurd, da je omrežnina v 5. bloku- poleti med vikendom od 22 do 6 ure dražja kot pozimi med vikendom od 7..13 in od 16...20 ure. Ker bi naj omrežnina predstavljala pravičen strošek za dejansko obremenitev omrežja je očitno poleti med vikendom preko noči omrežje pri nas najbolj obremenjeno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Miki N ::
mertseger ::
Poznam človeka ki ima 150 kWh baterijo doma pa se mu ne izide 2 meseca. S tem da je vse v bajti optimirano. Seveda treba veeti da se taka investicija pri trenutnih cenah nikoli nit približno ne povrne.Ampak za njega to ni pomembno.
bm1973 ::
Wtf kolk nekega kompliciranja za elektriko.. Koda se gre na luno.
Kam smo to prišli...
Fora ni v kompliciranju, ampak neki butasti logiki zakaj bi v različnih časih plačeval različno omrežnino.
Če elektro firme niso sposobne kontrolirati omrežja, naj to ne bi plačali uporabniki.
Plus kazni/penali za neko prekoračitev, katere meje ne zna nihče izračunati?!?!?!
Sam imam 17kW priključek in toliko lahko koristim. Ali to paše elektro distribuicijskim podjetjem ali ne, ni to moj problem...
Gregor P ::
Torej moj račun za elektriko je bil zdaj za november cenejši; res pa je, da nimam ne SE, ne TČ itd. Berem pa ...
Udarec po žepu: nekaterim do štirikrat višje položnice za elektriko
Udarec po žepu: nekaterim do štirikrat višje položnice za elektriko
Oblast nas je spet udarila po žepu, tokrat s položnicami za električno energijo, so razburjeni številni državljani. Te dni namreč dobivajo novembrske položnice za elektriko z novim sistemom obračuna omrežnine v višji, zimski sezoni. Številnim gospodinjstvom je tako prvi obračun omrežnine prinesel višje položnice, tudi za dvakrat ali več. Neprijetno so presenečeni tisti, ki imajo sončno elektrarno, nekateri so prejeli tudi štirikrat višji znesek za elektriko. Poleg tega se zdi ljudem nov sistem obračunavanja omrežnine prezapleten. V uredništvo prejemamo številne primere, ko je novembrska položnica bistveno višja od oktobrske.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Gambino ::
Wtf kolk nekega kompliciranja za elektriko.. Koda se gre na luno.
Kam smo to prišli...
Fora ni v kompliciranju, ampak neki butasti logiki zakaj bi v različnih časih plačeval različno omrežnino.
Če elektro firme niso sposobne kontrolirati omrežja, naj to ne bi plačali uporabniki.
Plus kazni/penali za neko prekoračitev, katere meje ne zna nihče izračunati?!?!?!
Sam imam 17kW priključek in toliko lahko koristim. Ali to paše elektro distribuicijskim podjetjem ali ne, ni to moj problem...
Butalska logika je za tiste, ki ne razumejo ozadja!
Seveda so sposobne, vendar je neenakomerna oz prekomerna obremenitev omrežja nekaj stane!
Kako da ne zna nihče izračunati, vse je lepo definirano, če pa ne znaš prebrati in izračunati pa ni to njihov problem, temveč tvoj!
Metodologija dogovorjene moči je bistvo, lahko si definirate tudi maksimalno priključno moč in jo boste zato tudi plačevali!
ZveeZ ::
Mene pa zanima, ce omrezje lahko handla porabo, katera bi bila identicna zaracunani omreznini.
Ce bi npr vsi hkrati potegnili iz omrezja tocno toliko moci, kot nam jo elektro zaracuna (špice 1. bloka).
Ker ce ne hendla, je tak nacin obracuna nateg ker omrezje ni dimenzionirano za tako porabo in je zato nebi smelo trziti.
Ce bi npr vsi hkrati potegnili iz omrezja tocno toliko moci, kot nam jo elektro zaracuna (špice 1. bloka).
Ker ce ne hendla, je tak nacin obracuna nateg ker omrezje ni dimenzionirano za tako porabo in je zato nebi smelo trziti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
telexdell ::
Butalska logika je za tiste, ki ne razumejo ozadja!
Seveda so sposobne, vendar je neenakomerna oz prekomerna obremenitev omrežja nekaj stane!
Kako da ne zna nihče izračunati, vse je lepo definirano, če pa ne znaš prebrati in izračunati pa ni to njihov problem, temveč tvoj!
Metodologija dogovorjene moči je bistvo, lahko si definirate tudi maksimalno priključno moč in jo boste zato tudi plačevali!
Koliko pa stane omrežje danes, če danes plačujem omrežnino na osnovi tega, kar se je dogajalo pred dvema letoma? Očitno sem butalec, ker tega ne razumem in menim da na omrežje vpliva tisto kar sem povzročil danes in bi naj to tudi plačal.
Če nastaviš neumne sistem in potem še tako znaš računati, ven dobiš še vedno neumnost.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ti ne razumeš nič.
Elektro omrežje je ogromen sistem in ima ogromno faznega zamika.
Zato tisto, kar si pred dvema letoma počel, danes udari po omrežju in je prav, da danes plačaš.
Če še vedno ne zastopiš, si predstavljaj, da v zvezde buljiš. Kar gledaš danes, ni tudi tam danes. Ampak nekje v preteklosti.
Ista zadeva, le da so zvezde v tem primeru elektro in omrežninski oligarhi.
Elektro omrežje je ogromen sistem in ima ogromno faznega zamika.
Zato tisto, kar si pred dvema letoma počel, danes udari po omrežju in je prav, da danes plačaš.
Če še vedno ne zastopiš, si predstavljaj, da v zvezde buljiš. Kar gledaš danes, ni tudi tam danes. Ampak nekje v preteklosti.
Ista zadeva, le da so zvezde v tem primeru elektro in omrežninski oligarhi.
link_up ::
haha, 100kWh ni dovolj...za kaj? mesecno porabo? Dnevno porabo?
Jaz skurim cca. 17-22kWh max na dan...100kWh bi torej bila skoraj za cel teden normalne porabe oz. 14 dni reducirane porabe. TC pa pac ni primerna za na baterijo laufat. :D
Jaz skurim cca. 17-22kWh max na dan...100kWh bi torej bila skoraj za cel teden normalne porabe oz. 14 dni reducirane porabe. TC pa pac ni primerna za na baterijo laufat. :D
In and Out
Zato pa nimaš elektrarne, dovolj nor bi bil, da bi jo dal.
Dali smo jo tisti s 50 in več kWh dnevno.
Jaz imam danes na lagerju še 380 kWh.
Za en teden bo, en teden bom pa kratek.
Enih 400 kWh bom kupil letos.
Dali smo jo tisti s 50 in več kWh dnevno.
Jaz imam danes na lagerju še 380 kWh.
Za en teden bo, en teden bom pa kratek.
Enih 400 kWh bom kupil letos.