Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
IL_DIAVOLO ::
Vsem stotinam in tisočim ali še večim, ki jim 200€ (ali pa že 1€) na letni ravni ne predstavlja ničesar, vabim, da nakažejo enkraten ali večkraten (ker 0xN=0) ekvivalent sem (0xAC3fC88A6b90Df451a024CeDC19Fa0b7f038ADf2). Hvala!
Dovolj premožnim ki imajo 15k za SE in in nasploh profitabilne predimenzionirane panele, imajo tudi za vse redne stroske ki pridejo zraven.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
joez7 ::
RedDrake
Mhm. Vedno, ko nekdo reče, da bi morali plačevati omrežnino tudi za oddano energijo, je izgovor, da je itak poraba lokalna na lokalnem trafotu (kar na nek način drži). Ergo, poleti problema ni. Pozimi pa je, ko vi te viške pretvarjate v "zastonj" polnjenje EV-jev, taljenje snega na dovozih in podobne fore.
Saj nič narobe, energije vam nihče ne zaračuna (še - se sicer zna spremenit, kot v ZDA, pa bodo tarife letne/zimske elektrike drugačne), ampak za omrežje pa le primaknite tistih nekaj desetakov.
Tle pa ti maš problem. Tud pozim smo večidel samozadostni z SE. Niso Se pozimi ugasnjene - tudi proizvajajo el.. Na primer novembera sem iz omrežja prevzel ~150kWh, če ne bi mel SE bi prevzel bistveno več. Tak, da tudi v zimskih mesecih zmanjšujemo obremenitev omrežja z SE. Za omrežje pa primaknem bistveno več kot ti. Že z izgradnjo SE sem investiral, sedaj pa še šenkujem viške, pa kaj pol, me sploh ne boli. Nared kaj, pa ne jamrat, da so drugi krivi.
Mhm. Vedno, ko nekdo reče, da bi morali plačevati omrežnino tudi za oddano energijo, je izgovor, da je itak poraba lokalna na lokalnem trafotu (kar na nek način drži). Ergo, poleti problema ni. Pozimi pa je, ko vi te viške pretvarjate v "zastonj" polnjenje EV-jev, taljenje snega na dovozih in podobne fore.
Saj nič narobe, energije vam nihče ne zaračuna (še - se sicer zna spremenit, kot v ZDA, pa bodo tarife letne/zimske elektrike drugačne), ampak za omrežje pa le primaknite tistih nekaj desetakov.
Tle pa ti maš problem. Tud pozim smo večidel samozadostni z SE. Niso Se pozimi ugasnjene - tudi proizvajajo el.. Na primer novembera sem iz omrežja prevzel ~150kWh, če ne bi mel SE bi prevzel bistveno več. Tak, da tudi v zimskih mesecih zmanjšujemo obremenitev omrežja z SE. Za omrežje pa primaknem bistveno več kot ti. Že z izgradnjo SE sem investiral, sedaj pa še šenkujem viške, pa kaj pol, me sploh ne boli. Nared kaj, pa ne jamrat, da so drugi krivi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
socialec ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Dovolj premožnim ki imajo 15k za SE in in nasploh profitabilne predimenzionirane panele, imajo tudi za vse redne stroske ki pridejo zraven.
Mogoče, ampak to zagotovo ni na tebi, da ocenjuješ ali odločaš, kdaj ima kdo koliko in zakaj! Ali da ne bi smel izraziti svojega mnenja glede očitnih neumnosti.
Tud pozim smo večidel samozadostni z SE. Niso Se pozimi ugasnjene - tudi proizvajajo el.. Na primer novembera sem iz omrežja prevzel ~150kWh, če ne bi mel SE bi prevzel bistveno več. Tak, da tudi v zimskih mesecih zmanjšujemo obremenitev omrežja z SE. Za omrežje pa primaknem bistveno več kot ti. Že z izgradnjo SE sem investiral, sedaj pa še šenkujem viške, pa kaj pol, me sploh ne boli. Nared kaj, pa ne jamrat, da so drugi krivi.
Je potrebno priznati, da je izplen pozimi manjši ampak pusti, jalovega prepričevanja ne bo konec, tema pa ima drug namen :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Utk ::
Vedno, ko nekdo reče, da bi morali plačevati omrežnino tudi za oddano energijo, je izgovor, da je itak poraba lokalna na lokalnem trafotu (kar na nek način drži).
Ne, ta izgovor ni vzrok. Vzrok je da omrežnine ne plačuje JEK, zakaj jo bi za panele? Omrežnino plačuje porabnik, ne proizvajalec. To je edini vzrok.
Od jeseni '20 sem spremljal za svojo bajto opcije prehoda na TČ.
Videl sem LG monoblok za 5k EUR, ampak to je bilo brez montaže. Računa pa itak "nimaš". Al' so starši plačal, pa je to vzrok?
Zdaj naj iščem po gori treh let računov da bom tebi dokazal kar vsak lahko prebere na internetu. Skupaj z zalogovnikom in bojlerom je blo 6700, tu nekje, in 2500 subvencije.
Eno leto prej so mi pa zmontirali 13 kw split fujitsu za 6 jurjev, brez bojlerja in brez zalogovnika, samo da sem tu vzel samo jurja subvencije, drugače bi dobil 13 kw za 3500.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
https://issuu.com/jagros/docs/20._10.-2...
Evo, tu imate jagrov katalog, 4800 evrov z 22% ddv, se pravi z 9,5 ddv pomeni to 4300 evrov. Montaže so bile pa okoli jurja. Plus nek zalogovnik za par 100 evrov.
Evo, tu imate jagrov katalog, 4800 evrov z 22% ddv, se pravi z 9,5 ddv pomeni to 4300 evrov. Montaže so bile pa okoli jurja. Plus nek zalogovnik za par 100 evrov.
GizmoX ::
No, zej sem pa nemalo... "zbunjen"... Končno sem dobil račun od ECE, ampak... surprise... Namesto pričakovanih 10,8kW dogovorjene moči imam za blok 2 4kW, za osatle pa 5kW (?!)
Sem šel še enkrat na mojelektro pogledat in ugotovim, da piše, da je dogovorjena moč 10,8kW od 1.1.2025 do 31.12.2025... se pravi, šele januarski račun dobim na 10,8kW, al kako? Od kod jim pa 4kW za letos???
Zgleda za letos še niso imeli podatkov, zato merijo in maksimum določajo sproti (za leto 2024 se uporabijo podatki 1.11.2022 - 28.2.2023)
Za januar '25 imaš pa že določeno (iz podatkov 1.11.2023 - 28.2.2024).
udirač => uni. dipl. inž. rač.
fikus_ ::
Meni so dali 5kW na vse bloke pri 25A varovalkah, kmetija; žaga ima 11 kW EM in če nekaj EM malo manjših. Res pa da so te zadeve občasno v uporabi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
-JM- ::
A ni tako, da bi moral biti blok 2 najdražji (sedaj ko še ni zimska sezona), blok 5 pa najcenejši? Pa vidim na računu, da je blok 5 dražji kot blok 2
GregiB ::
A ni tako, da bi moral biti blok 2 najdražji (sedaj ko še ni zimska sezona), blok 5 pa najcenejši? Pa vidim na računu, da je blok 5 dražji kot blok 2
Gledaš variabilni (poraba) ali fiksni (moč) del... na fiksnem delu je blok 5.... zastonj...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
-JM- ::
Variabilni, pa blok 4 je dražji od bloka 3...
Prevzeta EE za časovni blok 2 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 61 kWh 0,018440 0,00 1,12
Prevzeta EE za časovni blok 3 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 79 kWh 0,018370 0,00 1,45
Prevzeta EE za časovni blok 4 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 40 kWh 0,018380 0,00 0,74
Prevzeta EE za časovni blok 5 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 13 kWh 0,018470 0,00 0,24
Prevzeta EE za časovni blok 2 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 61 kWh 0,018440 0,00 1,12
Prevzeta EE za časovni blok 3 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 79 kWh 0,018370 0,00 1,45
Prevzeta EE za časovni blok 4 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 40 kWh 0,018380 0,00 0,74
Prevzeta EE za časovni blok 5 01. 10. 2024 - 31. 10. 2024 13 kWh 0,018470 0,00 0,24
klemenSLO ::
Variabilni, pa blok 4 je dražji od bloka 3...
To ni smiselno gledat, saj je prevzeta energija pri rangu 1 kWh razlika 10 centov
Zdaj je poudarek na fiksnem delu za omrežnino in morebitnem preseganje le te. Zmanjšal pa se je znesek ki ga plačaš za prevzeto energijo
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()
sbawe64 ::
Variabilni del omreznine gre dol, variabilni del sama elektrike pa gor. Pristejes se fiksni strosek cirka 150EUR letno za visjo dogovorjeno moc pozimi (12kW TC namesto 5kW) in je racunica bolj v prid fasadi kot je bila prej. Za tiste z netmetering SE sploh (te variabilne omreznine ze tako ne placujejo), za tiste brez SE se je fasada splacala ze zdaj.
Skratka izbira mocna TC brez izolacije je bla slaba ze prej (pa so vseeno eni to naredili), zdaj bo pa se slabsa.
Ma o kakih 12 kW TČ sanjaš? Če govoriš o električni moči pol je to tam 30 kW TČ. Pa ja ne ogrevamo blokov. Sam imam 12 kW TČ na 60+let stari hiši, pa so mi konico naračunali 6,2 kW (enkrat je bila 6,9 in dvakrat nekaj pod 6, ostale vse okrog 5) brez, da bi jo kakorkoli optimiziral. Sedaj ciljam na tam 5 kW špico.
Sam sem pred fasado porabil tam 2700m3 plina, po fasadi pa tam 1800 m3. 900 m3 plina pomeni tam 9000 kWh energije. S TČ ob SCOP okrog 3 to pomeni 3000 kWh elektrike. Po ceni recimi 0,2 EUR/kWh to pomeni 600EUR prihranka letno. Fasada pa pride minimalno 12 jurjev ali za 20 let štroma.
Kljub fasadi (stiropor, koliko cm?) je ta hiša se vedno precej potratna.
Mogoče veš, kje/zakaj so take izgube ?
Površina m2, na koliko C ogrevate ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Dule73 ::
Sem lastnik sončne elektrarne (netmetraš). Dobil sem ponudbo za baterijo 20kWh z vso pripadajočo opremo. Z njo si bom znižal cene položnice med februarjem in oktobrom za 50%. Za od novembera do februarja bo pa položnica približno 100% dražja. Cena z montažo je 12.500 EUR. Država primakne 5000€ subvencije. Torej je investicija 7500€. Potrebuješ samo še eno soglasje Elektra. Če koga zanima, naj mi piše. lp
delavec44 ::
Sem lastnik sončne elektrarne (netmetraš). Dobil sem ponudbo za baterijo 20kWh z vso pripadajočo opremo. Z njo si bom znižal cene položnice med februarjem in oktobrom za 50%. Za od novembera do februarja bo pa položnica približno 100% dražja. Cena z montažo je 12.500 EUR. Država primakne 5000€ subvencije. Torej je investicija 7500€. Potrebuješ samo še eno soglasje Elektra. Če koga zanima, naj mi piše. lp
Zato si se na sveže registiral. Si siguren, da ni kar tvoja ponudba?
Povej še kdaj se investicija povrne?
Delavec 44. V primeru izpada e.e.sistema imaš še vedno elektriko v hiši.
Imaš pa zelo dober filing, ko s pomočjo države letno plačuješ približno enako omrežnino, kot prej...to je ja super...
Res pa je, da manj obremenjuješ omrežje, nimaš špic.
Kdaj se povrne investicija. Življenska doba baterije je, ker se polni in prazni nadzorovano s pomočjo tipal, senzorjev in software, nekje 15 do 20 let. Inverter mora zdržati vsak 15 let. Zdaj si pa lahko izračunate.
Čakamo pa na naslednje:
Kitajska ima že dobro razvito samooskrbo s pomočjo hidrolizerjev in vodikovih gorljivih celic. Izgub je nekje do 15%. V tem primeru ne potrebuješ več omrežja. Vse viške spremeniš v vodik. Ko ni sonca z njim pridobiš elektriko, toploto in vodo.
Imaš pa zelo dober filing, ko s pomočjo države letno plačuješ približno enako omrežnino, kot prej...to je ja super...
Res pa je, da manj obremenjuješ omrežje, nimaš špic.
Kdaj se povrne investicija. Življenska doba baterije je, ker se polni in prazni nadzorovano s pomočjo tipal, senzorjev in software, nekje 15 do 20 let. Inverter mora zdržati vsak 15 let. Zdaj si pa lahko izračunate.
Čakamo pa na naslednje:
Kitajska ima že dobro razvito samooskrbo s pomočjo hidrolizerjev in vodikovih gorljivih celic. Izgub je nekje do 15%. V tem primeru ne potrebuješ več omrežja. Vse viške spremeniš v vodik. Ko ni sonca z njim pridobiš elektriko, toploto in vodo.
klemenSLO ::
Sej počasi gremo v to smer z baterijami. Moja napoved je da v 10 letih bo to drugačna - bolj sprejemljiva zgodba. Ko bomo prišli na to da boš za 100kWh baterijo dal manj kot 5k€
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Še to sem pozabil napisati. Če bodo še drugi dobavitelji uvedli izravnave cca 500€ na leto, je hranilnik res dobra alternativa.
Ne razumem pa tega, cca 50kWh baterijo za električni avto dobiš za okrog 7000€, cena za sončno elektrarno je pa veliko dražja.
Še dobra novica, veliko možnosti je, da največkrat omenjeni akt v Sloveniji pade. Omenja se celo ustavna presoja, če ne pade že prej.
Ne razumem pa tega, cca 50kWh baterijo za električni avto dobiš za okrog 7000€, cena za sončno elektrarno je pa veliko dražja.
Še dobra novica, veliko možnosti je, da največkrat omenjeni akt v Sloveniji pade. Omenja se celo ustavna presoja, če ne pade že prej.
xeon ::
Boli Goloba, če ljudje ne bodo imeli za položnice, njega je zaskrbel upad prodaje sončnih elektrarn in polnilnic preko GEN-I-ja, zato se je zavzel, da zamrzne to podražitev.
GregiB ::
Življenska doba baterije je, ... nekje 15 do 20 let.
7.500€ na ajde, 20 let... letna amortizacija... 375€
Glede na to, da je to več, kot plačujem elektro distributerju letno... Thx, but nooooooooooo thx... Naj mi en sončničar, ki ima net metering in proizvede več, kot skuri razloži računico...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
telexdell ::
Življenska doba baterije je, ... nekje 15 do 20 let.
7.500€ na ajde, 20 let... letna amortizacija... 375€
Glede na to, da je to več, kot plačujem elektro distributerju letno... Thx, but nooooooooooo thx... Naj mi en sončničar, ki ima net metering in proizvede več, kot skuri razloži računico...
Je pa zanimivo- v avtih moraš baterijo menjat po 5 letih, ker je fuč in stane več kot nov EV. Doma bi baterija po 20 letih bila šele v najboljših letih stane pa itak malce več kot kremšnita na Bledu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
feryz ::
Za dvanajst in pol jurjev, verjetno dobiš 2 kosa nekaj od tega in malo žice.
https://www.alibaba.com/showroom/10kw-b...
Pa država da nekaj nazaj, ja.
https://www.alibaba.com/showroom/10kw-b...
Pa država da nekaj nazaj, ja.
Kje vam podatek, da baterija v EV drži samo do 5 let. Veliko EV na cestah je starih med 8 in 10 let pa baterije še kar delujejo. Domet je sicer za cca 15% krajši.
Pri priključnih hibridih pa res baterije delujejo do 5 let.
Pri priključnih hibridih pa res baterije delujejo do 5 let.
J.McLane ::
Tale omrežnina je ena navadna smešnica, baterijske celice so že smešno poceni, tile sistemi domače baterije pa dragi kot pes, tole je samo vprašanje časa, kdaj bo vsaki stari mami dostopna baterija, ki jo vklopila v navadno šuko vtičnico in ji bo peglala špice z močjo 2 kW, vklopiš 3 take za vsako fazo in ti špico iz 10 kW zniža na 4 kW.
Potem bodo pa spet jokali kako je omrežje preobremenjeno, ker bo 100 uporabnikov na trafu na konstantnih 4 kW, namesto tako kot prej ko je bil eden na 1 kW, drugi 6kW, tretji na 5, četri 3, 4, 5... in bodo ugotovili da je bilo povprečje 100 uporabnikov včasih celo nižje kot pa ko imajo vsi baterije. Šele takrat bodo spoznali, da nimajo nobene kontrole nad temi hranilnikov, uporabnikov strošek je totano nepovezan od tega kaj se dodagaja na omrežju. Potem se bodo pa zmislili kaj? Določali tržno ceno omrežnine vsakih 15 min, pa bomo trgovali, pa kupovali dodatno pamet za že obstoječe hranilnike?
Butale.
Potem bodo pa spet jokali kako je omrežje preobremenjeno, ker bo 100 uporabnikov na trafu na konstantnih 4 kW, namesto tako kot prej ko je bil eden na 1 kW, drugi 6kW, tretji na 5, četri 3, 4, 5... in bodo ugotovili da je bilo povprečje 100 uporabnikov včasih celo nižje kot pa ko imajo vsi baterije. Šele takrat bodo spoznali, da nimajo nobene kontrole nad temi hranilnikov, uporabnikov strošek je totano nepovezan od tega kaj se dodagaja na omrežju. Potem se bodo pa zmislili kaj? Določali tržno ceno omrežnine vsakih 15 min, pa bomo trgovali, pa kupovali dodatno pamet za že obstoječe hranilnike?
Butale.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
kow ::
Tej drzavi se je cisto zmesalo. Pripravljali so nas na nov sistem, zdaj pa so si tik prek zdajci premislili. Tudi, ce ta sistem ni najboljsi, kaj ga imajo zadnji hip spreminjati. Naj danes zacnejo studirati kaj bomo imeli cez 5 let, da si ne bodo takrat spet izmislili, da niso imeli dovolj casa premisliti.
Saj sistem sploh ni slabo zastavljen in lahko ostane. S popravki.
Penali morajo ven, plačuje se moč za pretekli mesec, seveda vsak mesec drugačna.
Če uredijo tako, lahko ostane.
Ampak... potem bo manj v blagajni. Ker zdaj celo leto plačuješ preveč in še penale zraven. Pošteno, ja.
Penali morajo ven, plačuje se moč za pretekli mesec, seveda vsak mesec drugačna.
Ampak... potem bo manj v blagajni. Ker zdaj celo leto plačuješ preveč in še penale zraven. Pošteno, ja.
Ja, to bi bilo pošteno, ampak v resnici tega ne morejo tako naredit.
Če bi, bi ljudje prilagajali porabo, oni bi pa rabili enako denarja, se pravi bi morali povečat tarifo. In tako vsake pol leta, kmalu bi ljudje ugotovili, nekateri vemo to že zdaj, da je v resnici vseeno kolk se prilagajamo, zmeraj bomo plačali tolk pa tolk omrežnine, samo da vmes lahko zapravimo še 10 jurjev za baterije in regulacije.
Če bi, bi ljudje prilagajali porabo, oni bi pa rabili enako denarja, se pravi bi morali povečat tarifo. In tako vsake pol leta, kmalu bi ljudje ugotovili, nekateri vemo to že zdaj, da je v resnici vseeno kolk se prilagajamo, zmeraj bomo plačali tolk pa tolk omrežnine, samo da vmes lahko zapravimo še 10 jurjev za baterije in regulacije.
kow ::
Kje tocno je problem, da tako naredijo naslednje leto? Kaj ima politika za spilati politicni teater tik pred uveljavitvijo sistema, ki je znan ze mesece....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
jabe ::
Cakajo konsenz raje, oziroma izgovor, da je to hotela in zahtevala. Potem pa dalje, kot je Utk rekel.
Hotel sem povedat, da sistem nima veze s tem kako je omrežje dejansko obremenjneno, ti časovni bloki so morda postavljeni glede na to kakšen je danes odjem, pa že tu se kaže, da niso čisto pravi. Kako bo pa v prihodnje? Več sonca in poletni dražji blok je čista smešnica. Pozimi morda še drži, pa še to je tista špica porabe iz strani gospodinjstev med 7h in 9h in med 17h in 21h, vmes ni omembe vredno odjema.
V osnovi so to omrežnino pripravili za lastnike SE, da nebi viške pozimi kurili z električnimi grelci, ampak nimajo mehanizma da bi to preprečili z dejansko pretočeno energijo, ker so/smo na net-meteringu. Ven je pa padlo tole skropucalo, ki ne bo imelo učinka.
V osnovi so to omrežnino pripravili za lastnike SE, da nebi viške pozimi kurili z električnimi grelci, ampak nimajo mehanizma da bi to preprečili z dejansko pretočeno energijo, ker so/smo na net-meteringu. Ven je pa padlo tole skropucalo, ki ne bo imelo učinka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Električni grelec je še najmanjši porabnik pri bajti.
Poleg tega lahko kupiš ogromen čeber in ga z 10 kW nafilaš ponoči. To nič ne boli.
Poleg tega lahko kupiš ogromen čeber in ga z 10 kW nafilaš ponoči. To nič ne boli.
Prvic to, drugič - par škisov na letnem netmeteringu je pljunek v morje.
Od zanašanja na to, da TČjk ne bo mozno cez dan izklapljat, kapne bistveno več.
Izklapljat pač ne, mogoče nastavit v nižji režim v času čb 1, zna biti najboljše, da sta aktivni in pasivni režim enaka mogoče kakšne pol stopinje nižje (ne vem, če več, ker sledi revolt zmrljivih), da tipalo ne zazna nihanj.
Kaj imaš od tega? Če preveč znižaš, se bo TČ ugasnila do konca, ampak enkrat se pa bo vžgala in ponavadi ob štartu potegne max v vsakem primeru. Ni nujno, da je to dovolj za 15 min špico, odvisno od temperature in moči, ampak ni pa to praktično nič bolje kot če stalno dela z neko manjšo močjo. Če je pa tako mrzlo, da za 22 v stanovanju mora delat do fula, da ti to vpliva na špico, potem pa najbrž ne bo not 22 stopinj, če jo za 11 ur ugasneš.
TČ bi prilagajal samo za nekaj minut, ko so vklopljeni drugi porabniki katere nočeš prilgajat (indukcija, pečica, likalnik, fen...). Če ti poleti ti porabniki naredijo 6 kW špice, ti bodo pozimi to delali še na baseload porabo od TČ, kar bo potem hitro 9 kW špica. Če TČ za 10 minut ugasneš, se na notranji temperaturi ne bo nič poznalo, na računu za elektirko pa zelo.
hruske ::
Res mi je smešno gledat kako so se naključni mimoidoči prisiljeni javno opredeljevat o stvari, o kateri praktično nimajo pojma. Ti naključni mimoidoči so seveda politiki, v oddaji Tarča in v parlamentu.
Ubistvu je kr izziv kako izpast kompetenten na področju, na katerem nimaš pojma.
Ubistvu je kr izziv kako izpast kompetenten na področju, na katerem nimaš pojma.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
delavec44 ::
Točno to.
Btw. tudi po starem sistemu smo plačevali preveč, ker je redko kdo izkoristil priključno moč.
In kako lep primer si dal, da se ne ne sme nic vec spreminjati... Ker vsaka sprememba "na boljse" je za tosl se za prijeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
Ne vem, kako je pri vas, pri nas se tako hitro spet ne ohlaja, ko grejo vsi v službo in šole, je nižji režim (ker sam ne zahtevam toplote, me ljubezen greje) in manjša poraba že leta, zdaj se aktivni zakurbla 14:05-15:55 (mogoče ni čisto accurate, ne da se mi it preverit, verjamete ali ne), pa potem menda 20:05 do 23:00, zjutraj se vklopi ob 4:30 in do 5:55 - men se zdi, razlike med aktivnim in pasivnim je vedno največ 1oC, trenutno je menda 0,5oC, ker mi je prevroče, nekaj časa je bilo prav 0oC. Špic je manj, tudi shelly em ne alarmira, je sicer res turobno vreme, ni prav sonca, tudi mraza še verjetno ni bilo najhujšega. Aja, naše moči so ranga 10kW, ne 5kW :D YMMV
Če bi vsaj plačevali na podlagi dejansko doseženih konic moči in ne na podlagi dogovorjene moči.
Sam osebno imam dogovorjeno omrežno moč za prvi časovni blok = 10kW. V novembru nisem presegel 6kW. Nismo spreminjali navad, TČ je bila zaradi veliko defrozov kar dobro obremenjena, vklapljal se je celo grelec (ostala dva sem izklopil)
Sam osebno imam dogovorjeno omrežno moč za prvi časovni blok = 10kW. V novembru nisem presegel 6kW. Nismo spreminjali navad, TČ je bila zaradi veliko defrozov kar dobro obremenjena, vklapljal se je celo grelec (ostala dva sem izklopil)
Gregor P ::
Ne vem, kako je pri vas, pri nas se tako hitro spet ne ohlaja, ko grejo vsi v službo in šole, je nižji režim (ker sam ne zahtevam toplote, me ljubezen greje) in manjša poraba že leta, zdaj se aktivni zakurbla 14:05-15:55 (mogoče ni čisto accurate, ne da se mi it preverit, verjamete ali ne), pa potem menda 20:05 do 23:00, zjutraj se vklopi ob 4:30 in do 5:55 - men se zdi, razlike med aktivnim in pasivnim je vedno največ 1oC, trenutno je menda 0,5oC, ker mi je prevroče, nekaj časa je bilo prav 0oC. Špic je manj, tudi shelly em ne alarmira, je sicer res turobno vreme, ni prav sonca, tudi mraza še verjetno ni bilo najhujšega. Aja, naše moči so ranga 10kW, ne 5kW :D YMMV
Tukaj je pač zelo pomembna - kot ste že napisali v takšnih temah - dobra izolacija. Tako da tisti, ki je naprej investiral v izolacijo in potem morda še v vse ostalo, je zmagal.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Ja, prišpara dodatnih 30 evrov na leto. Ni veliko, ampak za ene maldive na 60 let pa vendarle je.
Zgodovina sprememb…
Mi imamo izolacijo, SE, TČ, EV, 2 indukciji... Kaj si hotel reči, velespoštovani gospod Gregor P?
Aja, kot socialci seveda nimamo bazena in savne, ni pa absolutno izključeno, da kdaj bo...
Aja, kot socialci seveda nimamo bazena in savne, ni pa absolutno izključeno, da kdaj bo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Ne vem, kako je pri vas, pri nas se tako hitro spet ne ohlaja, ko grejo vsi v službo in šole, je nižji režim (ker sam ne zahtevam toplote, me ljubezen greje) in manjša poraba že leta, zdaj se aktivni zakurbla 14:05-15:55 (mogoče ni čisto accurate, ne da se mi it preverit, verjamete ali ne)Ultra špice, ki presegajo varovalke niso noben problem.
Problem so take zadeve. Glede na to, da gre za popolno avtomatiko, kar je lepo razvidno iz grafa, so mi to nabili kar na lepe oči, iz lufta.
Jebeš tako optimizacijo, ki ti jo zjebejo s par takimi drekarijami.
Kaj nuca če preverjaš, ne vem. Najbrž nič, ker se verjetno nimaš na kaj pritožiti.
Gregor P ::
Ja, prišpara dodatnih 30 evrov na leto. Ni veliko, ampak za ene maldive na 60 let pa vendarle je.
Pa saj so nekateri že napisali, da je razlika kar enormna med porabo energentov za ogrevanje, če nimaš ali imaš izolacijo; enako mora biti pri za TČ. Nemogoče, da je razlika samo za 30,- evrov letno?!?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Pa saj so nekateri že napisali, da je razlika kar enormna med porabo energentov za ogrevanje, če nimaš ali imaš izolacijo; enako mora biti pri za TČ. Nemogoče, da je razlika samo za 30,- evrov letno?!?
Ti kar verjami nekaterim.
30 evrov je razlike zarad izolacije pri omrežnini.
Če prišpara izolacija 40% energije, naj bo 8 kw TČ namesto 14 kw. V električni moči je to 1,5 kw razlike, x 0,366 cena bloka 1, x 1,22 ddv, x 4 meseci, je to 26,7 evra. Pa še nek drobiž v ostalih blokih.
Če imaš SE, je teh 30 evrov tudi vsa razlika.
Zgodovina sprememb…
deco16 ::
Tko kot je feryz napisal, sistem ni tolk napačen, napačno je kaznenje. Zakaj meni kot NOV uporabnik lahko računajo vsak mesec, vsem ostali pa nemorejo. Pa BTW položnico sem dobil že kak teden nazaj.
Pa še to, zakaj minimalna dogovorjena moč. Naj bo pol po porabi. Naj se nadradi blok 1 z samo 1kW porabo recimo.
Ja tukaj pa se mal zakomplicira ker bi potem prazne bajte in stanovanja mela položnico 2€.
Cilj ni bil razbremenit omrežja, cilj je bil zvišat minimalno možno položnico. Aka navali narode na tiste ki nič ne porabijo(babice in prazne bajte).
Pa še to, zakaj minimalna dogovorjena moč. Naj bo pol po porabi. Naj se nadradi blok 1 z samo 1kW porabo recimo.
Ja tukaj pa se mal zakomplicira ker bi potem prazne bajte in stanovanja mela položnico 2€.
Cilj ni bil razbremenit omrežja, cilj je bil zvišat minimalno možno položnico. Aka navali narode na tiste ki nič ne porabijo(babice in prazne bajte).