» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
111 / 122
»»

gansta ::

Za gorenjsko je po vseh teh spremembah najbolje izbrati katerega ponudnika?

Daniel ::

Nima popolnoma nobene veze, iz katerega dela države je tvoj izbran ponudnik, dokler se strinjaš z njegovimi pogoji. Lahko bi bil tudi iz Lendave...

borut_p ::

A ponudnika omrežja lahko tudi izbiraš? a ne izbiraš samo ponudnika same energije?

Ponudnika omrežja izbiraš, če se preseliš na njegov konec. Vse ostalo je enako pri vseh, razen cena energije.

borut_p ::

no tako ... ne vem kako bi za gorenjsko izbiral ponudnika zaradi sprememb na omrežnini - v vsakem primeru bo to Elektro Gorenjska - ne glede na ponudnika elektro energije.

Spremembe na omrežnini so pri vseh ponudnikih enake.

socialec ::

Oh, kako lepo ampak čemu, če bo letno ceneje? Lepo je v naši domovini bit social'c...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Utk ::

Kar naj bo tržna cena na položnici, nič ni treba omejevat. 4 mesce na leto je cena itak negativna zarad sončnih elektrarn, vsaj tako pravi slotech inteligenza, 8 mesecev tržne cene poceni elektrike iz JEK, se pravi 5 centov, bojo pa že zmogli.

wcpapir ::

Geni še mi ni izdal računa...napram prejšnjim mesecem zamuja, je že kak s SE dobil račun?

Poznani brez SE že imajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wcpapir ()

jabe ::

Nimam se racuna ne od Petrola (SE), ne od geni (brez SE).

Kodrnusa ::

Dobil račun od Petrola (SE, Netmetering)
Račun 14,05EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kodrnusa ()

DamijanD ::

wcpapir - tudi v preteklosti ni bil račun vedno do 10ga v mesecu

dussan ::

jabe je izjavil:

Nimam se racuna ne od Petrola (SE), ne od geni (brez SE).

Tudi energija plus še ni izdala računa ...

ali3n ::

Tale ogromna špica je verjetno napaka? Pred špico je odvzem nula.
Ker računa še ni, ne vem kako bo to prikazano.

Napaka?

Napaka?

- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

delavec44 ::

Nimam SE, nimam računa Geni.

telexdell ::

Utk je izjavil:

Kar naj bo tržna cena na položnici, nič ni treba omejevat. 4 mesce na leto je cena itak negativna zarad sončnih elektrarn, vsaj tako pravi slotech inteligenza, 8 mesecev tržne cene poceni elektrike iz JEK, se pravi 5 centov, bojo pa že zmogli.

Štiri mesece je cena elektrike negatovna?! Resnično- kje ti spiš, da te ne ukradejo, ko si tako pameten?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Pithlit ::

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Štiri mesece je cena elektrike negatovna?! Resnično- kje ti spiš, da te ne ukradejo, ko si tako pameten?

Dej preberi komplet post pa ti bo mogoče kapnilo. Drugače se pa na servis zapelji.
Life is as complicated as we make it...

Bizkit45 ::

Kodrnusa je izjavil:

Račun 14,05EUR.

3x20? Meritve ali brez? 5,9kW?

Kodrnusa ::

Bizkit45 je izjavil:

Kodrnusa je izjavil:

Račun 14,05EUR.

3x20? Meritve ali brez? 5,9kW?

3x25A
https://imgur.com/a/lHqQu8I

Čisto iz firbca, kje je pa ČB1? In ali je isto kot ČB2 = 8,7? Bodo pa naslednji 4 meseci bistveno dražji za netmetraše, žalostno.

jabe ::

Pride ta mesec... Okrobra ČB 1 še ni. Je pa enak ali manjsi od ČB2

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

aja, sej res :) v nižji sezoni res ni ČB1

Magic1 ::

Sej za netmetraše ni nič drugače, kot za ostale. Pač vsi moramo pazit v ČB1. Sej s 4.5kW priključne moči lahko potegneš v mesecu 3000kWh na mesec, lahko rečemo je to 3x normalne porabe. Več kot dovolj, samo je treba nucat konstantno in ne naenkrat. Marsikateri so si nabil 20kW+ sončne in potem delal s štromom kot svinja s mehom.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

joez7 ::

ali3n je izjavil:

Napaka?

Napaka?

Poglej čez dan ali dva - bo špica čudežno izginila.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

nokken ::

Matr toliko govorjenja o tem da ne bomo nic vec kuhali pa ziveli ob svecah in na koncu je racun celo manjsi... zares "opazno" manjsi. Na lokaciji z vec porabe je za 5eur manjsi kot za september 2024 in priblizno 20eur (10%) manjsi kot za oktober 2023. Pri 3 stopinje manjsi povprecni temperaturi v oktobru kot je bila lani in posledicno precej prej prizganem ogrevanju.
Na lokaciji z manj porabe so pa procentualno razlike se precej vecje... 40% manj kot septembra 2024 in 42% manj kot oktobra 2023.
No ja, pa saj sem ze prej govoril o tem, ampak ne ziher ne drzi to. Elektrika bo po 100 in vec eur na dan drazja. :))

Ja, kar nekaj.

Pocakaj na "udarne" mesece. Takrat bodo poloznice visje. Namenoma so zaceli z "nizjim" mesecem, da ovce lahko pametujejo. Ne bo par 100eur visje, bo pa enostavno podrazitev, kar jim je pa od zacetka v interesu.
Niso tu problem netmetrasi in EVji, ampak denar pac diši..

Pusti. Elektrika bo po 100 in vec eur na dan drazja.

ali3n ::

joez7 je izjavil:

ali3n je izjavil:

Napaka?

Napaka?

Poglej čez dan ali dva - bo špica čudežno izginila.

Tole je za oktober. Ampak ja - bom preveril čez par dni.
Upam da bo takih traparij čim manj, ker kontrole nad sistemom itak nimamo; gre na zaupanje da "vse dela OK".
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Magic1 ::

Sej to se vse da poračunat. Sej števec oddaja 15 minutne intervale in celotno porabo. Če ena špica seka mimo, se ne obraža na skupni porabi. Načeloma bi se dalo vsako špico preverit s kalkulacijo skupne porabe.
Magic

Normalno, tolikšno špico že. Verjetno bo potrebno paralelno preverjati vsak mesec glede na brezplačne spletne kalkulatorje, na roke preračunavati si ne predstavljam, pisati reklamacije, čakati na ugodno rešitev, vmes trepetati. Čista zmaga, no vsaj zamejevali bodo malo na začetku, čeprav bz.

Zgodovina sprememb…

Anney ::

Jaz navad nisem spreminjal, pa sem šel zdaj gledat, za zadnjih 7 dni mam največ v rdečem , blok 1. Bomo videli.

Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Bolj kot energijo glej 15 minutne PRESEŽNE povprečke odjemne moči, energija je ok.

Zgodovina sprememb…

Tam ne grem čez.

aborko ::

Ne greš čez kaj? Špico imas tam 5,7 kW, verjetno se bi dalo malo zmanjsati, ce bi za to bil interes. Mi imamo 3,8kW odmerjen blok 1, pa smo par dni nazaj tudi imeli skoraj 6kW spico v bloku 1. Ker se letos se ne zaracunava presezkov je pac vseeno, pa tudi sicer dvomim da bomo spreminjali navade, ker tak sistem je pac rigged, zajebes se slej ko prej.

Načeloma trenutno nimam nič določeno, po 1.2025 pa določeno. Tam bo treba malenkost pazit, ampak kolikor gledam, ni neke panike, povpreček je 3kw.
Nebom tu neke tople vode odkrival, živimo naprej kot smo do zdaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

Bizkit45 je izjavil:

Pocakaj na "udarne" mesece. Takrat bodo poloznice visje. Namenoma so zaceli z "nizjim" mesecem, da ovce lahko pametujejo. Ne bo par 100eur visje, bo pa enostavno podrazitev, kar jim je pa od zacetka v interesu.

Ja pozimi bo drazje , ampak kot sem ze ene 10x do sedaj napisal, cez celo leto bo skupni racun na vse izracune na podlagi lanske porabe nekaj malega nizji kot je bil. V kaksnem mesecu ali dveh pa bo malo visji ja. Ampak dokler je skupaj nizji se ni ravno za pritozevati in ne vem kako zapravljati cas s tem.

ZveeZ ::

nokken je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Ja pozimi bo drazje , ampak kot sem ze ene 10x do sedaj napisal, cez celo leto bo skupni racun na vse izracune na podlagi lanske porabe nekaj malega nizji kot je bil. V kaksnem mesecu ali dveh pa bo malo visji ja. Ampak dokler je skupaj nizji se ni ravno za pritozevati in ne vem kako zapravljati cas s tem.

Mesec ali dva, huh?;))
Pri isti porabi, bomo vsaj 10 mesecev na leto placevali manj?
Koncno. Je bil ze cas, da so porihtali te bloke.

Do novega leta bo kao ceneje, so pa že sprejeli ampak ne objavli nove cene. Po katerih bojo vsi najbrž na istem. Leta 2026 pa...

miko22 ::

Danes sem laufal istočasno TČ in filal avto. Pa še neke druge zadeve je žena še laufala. Preko portala vidim to komaj jutri, ne? Škoda da ni "v živo" :D

Spc ::

Anney je izjavil:

Načeloma trenutno nimam nič določeno, po 1.2025 pa določeno. Tam bo treba malenkost pazit, ampak kolikor gledam, ni neke panike, povpreček je 3kw.
Nebom tu neke tople vode odkrival, živimo naprej kot smo do zdaj.

Tebi tudi prikazuje, da si nov uporabnik ??

Utk je izjavil:

Do novega leta bo kao ceneje, so pa že sprejeli ampak ne objavli nove cene. Po katerih bojo vsi najbrž na istem. Leta 2026 pa...

Ja ce se spremeni cena elektrike, bo najbrz racun drugacen... Ampak to bi bil, ne glede na to kako bi se obracunavala omreznina, ki s ceno elektrike nima prav veliko veze. Racuna ima namrece vec kot zgolj eno samo postavko, ceprav je razumevanje le te za vecino tu ze prevec kompleksna stvar. Se dobro da nismo v Avstriji ali Nemciji, bog ne daj v Italiji, kjer je racuna za elektriko vsak mesec par strani in ne zgolj 15 vrstic :))

Ne. Za to omrežnino za katero si dobil PRVO položnico so že spremenili ceno, začne veljat s 1.1.2025. Se pravi vsi izračuni, ki smo jih delali zadnje leto pa pol, bojo veljali 3 mesece.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Twixz ::

Se opravičujem, če je že kdo vprašal, ne ljubi se mi 111 strani brat.

Kako je pa s cenami štroma v določeni časovni coni? A to določa vsak ponudnik ekstra, je to kje zapisano?

Pač te fore da se gleda glede na prejšnjo sezono poraba in se potem višek glede na prejšnjo sezono po 30. septembru 2026 zakasira mi je jasno, ampak mene bolj kot ne zanimajo gole cifre.

joez7 ::

Utk je izjavil:

Ne. Za to omrežnino za katero si dobil PRVO položnico so že spremenili ceno, začne veljat s 1.1.2025. Se pravi vsi izračuni, ki smo jih delali zadnje leto pa pol, bojo veljali 3 mesece.

Pa nam zaupaš link? Na SODO še ni nič.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/t...

Ne rabiš iskat po uradnem listu, niso objavli.
Gre se za princip, spremenijo lahko kadarkoli, in če bomo "vsi" plačali manj, rabijo pa več, je matematika čist jasna, razlog za podražitev pa na pladnju ko "ugotovijo" da imajo zdaj manj denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Owl254 ::

Zanima me, če ste tisti, ki imate elektriko preko Petrola in ste že prejeli položnico, prejeli izračunano po novem sistemu?

Moja ima še kar VT in MT ... in ne treh obdobij..

In sem malo zmedena.. Hvala za odgovore že v naprej!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Owl254 ()

MadMax ::

Razjasni si pojme "dogovorjena moč" in "energija".
Prvo imaš v kW v 3 časovnih blokih, drugo pa še vedno v dveh tarifah v kWh.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

meacho ::

Zanimivo mi je, da je v 5 časovnem bloku dejansko cena omrežnine za kWh višja od blokov 2,3 in 4.
Ni ravno zeleni blok to:)

1 3,61324 0,01958
2 0,88240 0,01844
3 0,19137 0,01837
4 0,01316 0,01838
5 0,00000 0,01847

Twixz ::

Owl254 je izjavil:

Zanima me, če ste tisti, ki imate elektriko preko Petrola in ste že prejeli položnico, prejeli izračunano po novem sistemu?

Moja ima še kar VT in MT ... in ne treh obdobij..

In sem malo zmedena.. Hvala za odgovore že v naprej!

Gugl je kr zakon zadeva. Petrol ima kar se tiče novega sistema super članke.

Tolmačenje računa za elektriko - PETROL

In pa še, citiram:

"Dogovorjena obračunska moč razložena v praksi:

Pametni števci omogočajo prejem podrobnih podatkov o dejanski rabi omrežja, ki se osvežujejo na vsakih 15 minut. Te podatke bo uporabil elektrooperater, ki vam bo glede na obremenitev omrežja v pretekli višji sezoni določil dogovorjeno obračunsko moč za naslednje leto.

Če vaša merilna naprava ne podpira 15-minutnih meritev, se bo omrežnina obračunavala kot do sedaj – dvotarifno (VT in MT) ali enotarifno (ET). Obračunska moč pa se bo še naprej določala glede na priključno moč, torej glede na vašo glavno varovalko."
««
111 / 122
»»