» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
93 / 106
»»

FIuido ::

In kam smo prišli po nekaj straneh brezlodne razprave?

Prišli smo do tega da sva imela z Utkjem prav, telexdell pa je govoril bedarije in trolal ali pa povsem možno dejansko ni razumel kako ti indukcija naredi manjšo špico pri kuhanju kave (in tudi pri veliki večini ostalega kuhanja). Sicer pa ne bi rekel da je bila razprava brezplodna, vendarle smo dorekli in dokazali da indukcija v večini primerov oziroma v skoraj vseh primerih dela manjše 15 minutne špice. In na podlagi tega verjamem da bo marsikdo zamenjal svojo staro električno ploščo z indukcijo in tako plačeval manj penalov za prekoračitev dogovorjene obračunske moči od 2026 dalje, hkrati pa bo imel boljšo izkušnjo kuhanja (lažje čiščenje, lažje uravnavanje moči, hitrost). En tak uporabnik, ki je električni štedilnik vrgel stran in ga zamenjal z indukcijo se je celo javil v to temo, sicer sam pravi da tema nima nič s tem, ampak verjamem da je kljub temu pripomogla k tej odločitvi. Tako, zdej smo dorekli da kar se 15 minutnih špic tiče se splača uporabljat indukcijo, to je to, zdej pa gremo drugim razpravam glede nove obračunske moči naproti. :)

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: dussan ()

telexdell ::

Utk je izjavil:

Da sem imel jaz prav, ti si se pa moral v nekaj vpičit. Da sem imel prav vidim zdaj še bolj kot prej. Tudi če greješ 5 litrov župe je električna plošča veliko slabša, ker bo dlje časa delala na max moči, ker mora najprej segret 3 kile železa. Potem boš zmanjšal moč, ampak 15 min bo pa lahko gonila na skoraj polno, in to ti dvigne povprečno porabo v tistih 15 min za 1 kw. Kar indukcija ne bo, ker bo imela boljši izkoristek od začetka in boš veliko prej zmanjšal moč. Po 4 urah kuhanja razlika morda ne bo več tako velika, čeprav še zmeraj bo, ampak v začetku pa je razlika.

Pa si že kuhal kdaj na navadno ploščo? Pečica se mi iz sobne temerature segreva tam 15 min na 180°C, da lahko v njej spečem potico. Pol pa primerjaj maso mase pečice in kuhalne plošče. Pa še enkrat razmisli, če lahko zlahka dela 15 min na polni moči, da bom na njej kuhal župco?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Utk je izjavil:

Da sem imel jaz prav, ti si se pa moral v nekaj vpičit. Da sem imel prav vidim zdaj še bolj kot prej. Tudi če greješ 5 litrov župe je električna plošča veliko slabša, ker bo dlje časa delala na max moči, ker mora najprej segret 3 kile železa. Potem boš zmanjšal moč, ampak 15 min bo pa lahko gonila na skoraj polno, in to ti dvigne povprečno porabo v tistih 15 min za 1 kw. Kar indukcija ne bo, ker bo imela boljši izkoristek od začetka in boš veliko prej zmanjšal moč. Po 4 urah kuhanja razlika morda ne bo več tako velika, čeprav še zmeraj bo, ampak v začetku pa je razlika.
Ja, glede začetne špice gremo morda v pravo smer, ampak potem so spet dejstva:
- tavelke rinke imajo max 2kW, indukcijo bo pa vsak dal na boost da bo zavrel tisto župco, takrat pa zadeva vleče vsaj 3,6 kW, vsaka ta velka indukcija.
- rinka nima 3 kile in tudi ne bo 15min gonila na max samo za sebe segret. Sem že razstavljal star šporhet in tista rinka s spiralo vred ima max od max 1 kilo. To rabi 36kJ toplote od 20 do 100°C, kar 2kW grelec naredi v 18s. 18s z 2kW močjo doda 40W k 15-min špici...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Sem hotel še nekaj, ampak ajde, naj bo dosti te debate.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: bciciban_ ()

Utk ::

- tavelke rinke imajo max 2kW, indukcijo bo pa vsak dal na boost da bo zavrel tisto župco, takrat pa zadeva vleče vsaj 3,6 kW, vsaka ta velka indukcija.

Glede 15 min špice je to čisto nepomembno, ali indukcija zaštarta z 1 kw ali s 5, ker v vsakem primeru bo segrela kar mora v 15 minutah.

- rinka nima 3 kile in tudi ne bo 15min gonila na max samo za sebe segret.

https://www.merkur.si/elektricni-kuhaln...

Ta kuhalnik ima 3,3 kile. Kaj je tu not težkega še 2 kile, če ima rinka eno kilo? Pa je v pravem šporhetu lahko še težja stvar...

Kje sem reku, da bo 15 min samo sebe grela? Reku sem, da lahko 15 min dela blizu maksimuma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

EjTi ::

FIuido je izjavil:

Prišli smo do tega da sva imela z Utkjem prav, telexdell pa je govoril bedarije in trolal ali pa povsem možno dejansko ni razumel kako ti indukcija naredi manjšo špico pri kuhanju kave (in tudi pri veliki večini ostalega kuhanja). ...

To smo vedeli že, ko je začel uporabljati osnovnošolsko fiziko za razlago moči in energije (1 mW * 1 Ms = 1 MW * 1 ms, za ogrevanje vode do enake temperature) in nerazumevanje prilepljenega grafa za učinkovitost naprav za gretje 0,5 do 2 l vode. Po navadi so rezultati, ko uporabljaš osnovnošolsko fiziko za razlago (kompleksnih) praktičnih primerov, bistveno drugačni od meritev v praksi.

Evo splošni izkoristki: indukcija, proti infrardečemu štedilniku proti plinu (recimo za kuhanje župce ali karkoli pač že). Električna uporovna plošča je pa še slabša od infrardečega štedilnika kar se izkoristka tiče.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Kje sem reku, da bo 15 min samo sebe grela? Reku sem, da lahko 15 min dela blizu maksimuma.

Če daš na indukcijo npr. 20 l vode in jo želiš ogreti do vretja ti bo indukcija 33 min vlekla polno moč 3,6 kW. Navadna plošča pa mogoče 1 uro 2 kW.5 litrov vode pa boš na idukciji grel 10 min na navadni plati pa 15 min. Indukcija ti bo prispeval k moči 2,4 kW, navadna plata pa 2 kW.

Če daš na indukcijo npr. 20 l vode in jo želiš ogreti do vretja ti bo indukcija 33 min vlekla polno moč 3,6 kW

Se vidi, da je nikoli nisi imel.

Sicer pa čestitam za veliko bolj življenski primer. Vretje 20 litrov vode je veliko pogosteja stvar kot kuhanje kave, tu smo ga res vsrali in dali nemogoč robni pogoj. Kuhanje kave, kdo je to še videl.

Zgodovina sprememb…

Najprej smo razpravljali o kuhanju kave, torej daš na najmanjšo možno plato (še tista je prevelika) in taka plata na boost in manj kot 1,5 do 2 kW. Tam obe dve kuhališči kavo skuhata znotraj 15 minut, tako da tu ni debate da zmaga indukcija kar se tiče 15 minutne špice. Glede kuhanja recimo makaronov ali župce kjer daš 2 litra vode, presenetljivo tudi tam v praksi zmaga indukcija, saj ima manjšo tako prvo 15 minutno špico, kot tudi drugo 15 minutno špico. Izračun in pomerjeni podatki iz znanstvene študije so tukaj na tem postu:
https://slo-tech.com/forum/t819041/p833...

- rinka nima 3 kile in tudi ne bo 15min gonila na max samo za sebe segret. Sem že razstavljal star šporhet in tista rinka s spiralo vred ima max od max 1 kilo. To rabi 36kJ toplote od 20 do 100°C, kar 2kW grelec naredi v 18s. 18s z 2kW močjo doda 40W k 15-min špici...

Rinka ima glede na podatke z neta 1,5 do 3 kg. In temperatura do katere se segreje ni 100°C, ampak se segreje na 302°C v tem konkretnem primeru gretja vode (glej spodnji posnetek kjer je pomerjeno s termo kamero), glede na podatke iz neta pa nekatere tudi do 450°C (pri kuhanju česa drugega).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FIuido ()

Utk je izjavil:

Če daš na indukcijo npr. 20 l vode in jo želiš ogreti do vretja ti bo indukcija 33 min vlekla polno moč 3,6 kW

Se vidi, da je nikoli nisi imel.

Sicer pa čestitam za veliko bolj življenski primer. Vretje 20 litrov vode je veliko pogosteja stvar kot kuhanje kave, tu smo ga res vsrali in dali nemogoč robni pogoj. Kuhanje kave, kdo je to še videl.

20 l je zgolj primer oz ekstrem v stilu tebe in fluida:D
5 litrov pa je nekaj običajnega, če hočeš skuhati res dobro župco za obisk vnukov. Pa dovolj je, da v celem letu le 3x segrevaš 5 l vode (Miklavž, Božiček, Novo leto), kavo pa lahko kuhaš ves ostali čas pa ti bodo nabila konico glede na župco in ne glede na kavo.

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Če daš na indukcijo npr. 20 l vode in jo želiš ogreti do vretja ti bo indukcija 33 min vlekla polno moč 3,6 kW. Navadna plošča pa mogoče 1 uro 2 kW.5 litrov vode pa boš na idukciji grel 10 min na navadni plati pa 15 min. Indukcija ti bo prispeval k moči 2,4 kW, navadna plata pa 2 kW.

S kje si potegnil te številke o času gretja?! To si si preprosto izmislil. In ja, pri gretju zelo velikih količin vode bo indukcija naredila večjo špico, ampak to so robni primeri. V praksi tudi pri gretju 2 litrov vode za makarone indukcija še vedno naredi manjšo tako prvo 15 minutno špico, kot tudi drugo špico (kjer je moč indukcije že nič, ker je že v slabih 12 minutah zadevo že zavrela). Pa še v tem robnem primeru gretja velikih količin vode (20 litrov in podobno kot praviš), lahko zadevo preprosto kompenziraš tako, da indukcije ne daš na boost, pa bo špica še zmeraj manjša kot pri električni plošči, plus indukcija bo zadevo še vedno segrela prej (zaradi manjših izgub).

Zgodovina sprememb…

hruske ::

Utk je izjavil:

Če se gre za 2 evra gor dol, zakaj niso fiksni del omrežnine dvignili vsem za 2 evra in stvar rešena. Denarja se bi zbralo več, točno se bi vedelo koliko več, ljudje si bi prihranili ostale stroške raznih šelijev in baterij, za omrežje pa itak ne bo razlike niti tako niti drugače, ker tistih s šeliji in baterijami ne bo toliko, da se bi to poznalo kaj več kot na tretji decimalki.

Ne gre za 2 evra gor dol, niti ne gre za to, da bi pobrali "premalo" za omrežnino. Višina omrežnine je rezultat, ki ga dobi agencija, ko vzame strošek za vzdrževano elektroenergetsko infrastrukturo - kable, trafote, itd. - ter ta strošek deli s skupno vsoto kilovatov obračunske moči vseh odjemnih mest. Ven pade cena eur na kW moči, ki se ti pojavi na položnici.

Ker ne gre za znesek, ampak za količino vzdrževane infrastrukture, to predstavlja težavo: v interesu vseh je, da se v omrežju dela čim manj odjemnih špic takrat, ko je to najbolj obremenjeno, ker so to špice, ki elektru pravijo "ej tle bo treba polagat novo infrastrukturo", nova infrastruktura pa pomeni višjo omrežnino. In če hočejo ugotovit a je nova infrastruktura res nujna, je najlažji način, da se obračunava špice v času ko je omrežje najbolj obremenjeno, kar danes poznamo kot blok 1.

Ker se to do sedaj ni obračunavalo, so ljudje polnili EVje z 11kW pozimi sredi delovnega dne, kar je dajalo napačen signal elektru.

Koncept je v osnovi okej. Implementacija pri nas ima nekaj težav, ki pa niso nerešljive.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

In ja, pri gretju zelo velikih količin vode bo indukcija naredila večjo špico

Ne, indukcija ne bo nardila večje špice nikoli, ker je nemogoče, da bi 15 min delala na boostu, kaj šele pol ure.

Ker se to do sedaj ni obračunavalo, so ljudje polnili EVje z 11kW pozimi sredi delovnega dne, kar je dajalo napačen signal elektru.

Niso, ker je takrat že tudi sama elektrika dražja.

Konkreten primer iz meritev: indukcija je 2 litra vode za makarone segrela v skoraj 2 krajšem času (11,7 minute proti 22,5 minut), pa je bil njen prispevek tako pri prvi kot pri drugi 15 minutni špici dejansko manjši kot pri električni uporovni plošči. To so realni podatki iz meritev. Pri kuhanju manjše količine vode za kavo (500ml) pa sploh še toliko bolj zmaga indukcija.

Več o tem tukaj:
https://slo-tech.com/forum/t819041/p833...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

FIuido je izjavil:

S kje si potegnil te številke o času gretja?! To si si preprosto izmislil.

Eni pač ne vlečemo števil ali si izmišljujejmo stvar. Ampak jih izračunamo. Vzel sem začetno temperaturo vode 12°C in končno temperaturo 99°C. Ta moč indukcije sem vzel 3,6 kW za moč klasične plate pa 2 kW. Izgube zaradi izparevanja, skozi stene lonca... sem zanemaril.
Če pa daš segrevati 3 litre vode ti jo pa indikcija segreje v 5 min, navadna plata pa v 9 min. Obe pa k 15 min špici prispevata 1,2 kW.

Zaključek- do 3 litre manj prospeva indukcija, nad 3 litre pa navadna plata.

Ne, indukcija ne bo nardila večje špice nikoli, ker je nemogoče, da bi 15 min delala na boostu, kaj šele pol ure.

Ja mislim možno je, če bi recimo gor dal 20 litrov vode in jo grel na največji plati na boost ali kakšno tako podobno neumnost. Ampak v praksi pa bo v 99 % primerov indukcija naredila manjšo špico.

Zgodovina sprememb…

Zakaj se boostu reče boost? Zato, ker lahko traja samo omejen čas. Ta čas je lahko različen pri različnih modelih, ampak sigurno ni pol ure. Tudi 15 min težko.

Eni pač ne vlečemo števil ali si izmišljujejmo stvar. Ampak jih izračunamo. Vzel sem začetno temperaturo vode 12°C in končno temperaturo 99°C. Ta moč indukcije sem vzel 3,6 kW za moč klasične plate pa 2 kW. Izgube zaradi izparevanja, skozi stene lonca... sem zanemaril.
Če pa daš segrevati 3 litre vode ti jo pa indikcija segreje v 5 min, navadna plata pa v 9 min. Obe pa k 15 min špici prispevata 1,2 kW.

Zaključek- do 3 litre manj prospeva indukcija, nad 3 litre pa navadna plata.

Torej fejlan izračun, glede na to da si vse izgube zanemaril. ELektrična plata ima ogromne izgube. Za razliko od tebe sem ti jaz prilepil meritve iz študije, ti pa nekaj na hojladri poračunal z osnovnošolsko fiziko in bistvene stvari zanemaril. Meja je verjetno pri 5 litrih plus, ko pravim to so robni primeri, pa še takrat lahko zadevo preprosto kompenziraš tako da indukcije ne daš na boost ampak na največjo navadno stopnjo, s tem si moči indukcije in električne plate izenačil, pa ti bo indukcija kljub temu da ni na boostu zadevo segrela prej, ker ima manjše izgube toplote v okolico (več toplote prenese na vodo).

Utk je izjavil:

Zakaj se boostu reče boost? Zato, ker lahko traja samo omejen čas. Ta čas je lahko različen pri različnih modelih, ampak sigurno ni pol ure. Tudi 15 min težko.

Aha, priznam da 20 litrov vode na boostu še nisem nikoli segreval, tako da možno da ti indukcija že sama prej rukne zadevo dol iz boosta na največjo navadno stopnjo (da se elektronika v indukciji ne pregreje). Potemtakem je res nemogoče da bi indukcija naredila večjo špico tudi v tem robnem primeru.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

hruske je izjavil:

Utk je izjavil:

Če se gre za 2 evra gor dol, zakaj niso fiksni del omrežnine dvignili vsem za 2 evra in stvar rešena. Denarja se bi zbralo več, točno se bi vedelo koliko več, ljudje si bi prihranili ostale stroške raznih šelijev in baterij, za omrežje pa itak ne bo razlike niti tako niti drugače, ker tistih s šeliji in baterijami ne bo toliko, da se bi to poznalo kaj več kot na tretji decimalki.

Ne gre za 2 evra gor dol, niti ne gre za to, da bi pobrali "premalo" za omrežnino. Višina omrežnine je rezultat, ki ga dobi agencija, ko vzame strošek za vzdrževano elektroenergetsko infrastrukturo - kable, trafote, itd. - ter ta strošek deli s skupno vsoto kilovatov obračunske moči vseh odjemnih mest. Ven pade cena eur na kW moči, ki se ti pojavi na položnici.

Ker ne gre za znesek, ampak za količino vzdrževane infrastrukture, to predstavlja težavo: v interesu vseh je, da se v omrežju dela čim manj odjemnih špic takrat, ko je to najbolj obremenjeno, ker so to špice, ki elektru pravijo "ej tle bo treba polagat novo infrastrukturo", nova infrastruktura pa pomeni višjo omrežnino. In če hočejo ugotovit a je nova infrastruktura res nujna, je najlažji način, da se obračunava špice v času ko je omrežje najbolj obremenjeno, kar danes poznamo kot blok 1.

Koncept je v osnovi okej. Implementacija pri nas ima nekaj težav, ki pa niso nerešljive.

Problem je tu ena bistveno bistveno bolj pomembna stvar... in sicer DOKAZ ali je ELEKTRO resnično vso omrežnino do danes porabil za nadgradnjo in vzdrževanje omrežja... to bi bilo fajn vedet kajti s tem elektro dokazuje da je omrežnina do zdaj premalo... če so pa denar od omrežnine zapravljali za regrese, nagrade, nove telefone, božičnice, potem pa pač to ni NADGRADNJA omrežja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Tebi dokaz ne bi pomagal, pa če bi gledal vanj.

Mato989 ::

Dejansko bi morali PREPOVEDAT po zakonu kakršnakoli dvigovanja omrežnin, ipd. od firm ki ne dokažejo da so vse do zadnjega centa prej dali v nadgradnjo in vzdrževanje opreme ki jo ljudje rabimo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

hruske je izjavil:

Ker potrebujejo določeno količino denarja za vzdrževanje sistema pri tem sistemu nastane ena težava. Za razliko od starega sistema, kjer so točno vedeli, koliko denarja bodo dobili z omrežnini za moč in dokaj natančno koliko z omrežnini za prenos energije novi sistem to predvidljivost močno zamegli. Ne morejo vedeti, koliko bodo dobili z omrežnina za moč saj ne morejo vedeti, koliko ljudi in kolikokrat bodo ljudje to omrežnino spremenili (sam sem 100% prepričan, da ko se bodo začeli računato penali bom moč v blikih 2 in nižje po konci korilne sezona spustil na minimum). Ljudje bodo tudi imeli možnost varčevanja, torej se bodo bloki nujno morali dražiti, da se bo zbrala potrebna količina denarja. In bolj kot bodo ljudje varčevali, bolj se bodo bloki dražili. Zakaj torej varčevati- plačal bom itak enako denarja?

Če bi se šlo za omrežje, bi največ nardili, če bi še omrežnino na porabo zaračunavali glede na uro. Zdaj so šli v bistvu v ravno nasprotno smer, ti plačaj kot da trošiš, potem je pa vseeno če trošiš ali ne. In če sem itak plačal, zakaj zafuka potem ne bi? Še posebej tisti, ki imajo elektrarne ali zarad katerga drugega razloga enotno tarifo.

Namesto neke moči imamo zdaj "dogovorjeno", ampak realno verjetno niti te "dogovorjene" omrežje ni sposobno shendlat, če se vsi odločimo na polno izkoriščat. Za kar nimamo več nobenga razloga da ne bi. Kaj bojo potem rekli, ko spet ne bo dovolj, niti kablov, niti denarja.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

Za razliko od starega sistema, kjer so točno vedeli, koliko denarja bodo dobili z omrežnini za moč in dokaj natančno koliko z omrežnini za prenos energije novi sistem to predvidljivost močno zamegli. Ne morejo vedeti, koliko bodo dobili z omrežnina za moč saj ne morejo vedeti, koliko ljudi in kolikokrat bodo ljudje to omrežnino spremenili (sam sem 100% prepričan, da ko se bodo začeli računato penali bom moč v blikih 2 in nižje po konci korilne sezona spustil na minimum).

Hja, ravno zato obstaja minimalna dogovorjena moč, ki do neke mere ubije koncept "varčevanja" z nižanjem moči.

Na netu piše da je maksimalen čas indukcije 5 do 10 minut, odvisno od modela in proizvajalca. "Maksimalni čas, ko lahko deluje funkcija "Boost" na gospodinjskem indukcijskem štedilniku, je običajno omejen na približno 5 do 10 minut, odvisno od modela in proizvajalca. Po tem času se moč samodejno zniža, da se prepreči pregrevanje indukcijskega sistema in zaščiti elektronika." Potemtakem res indukcija ne more narest večje špice tudi pri gretju ogromnih količin vode (20 litrov kot omenja telexdell).

Ali pa:
"Power Boost Setting
By activating Power Boost, additional power is made available to each of the cooking zones, useful for bringing a large pot of water to the boil quickly. Power Boost will operate for a maximum of 10 minutes on each zone, after which time the power will automatically reduce to setting 9."

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Če bi se šlo za omrežje, bi največ nardili, če bi še omrežnino na porabo zaračunavali glede na uro. Zdaj so šli v bistvu v ravno nasprotno smer, ti plačaj kot da trošiš, potem je pa vseeno če trošiš ali ne. In če sem itak plačal, zakaj zafuka potem ne bi? Še posebej tisti, ki imajo elektrarne ali zarad katerga drugega razloga enotno tarifo.

Namesto neke moči imamo zdaj "dogovorjeno", ampak realno verjetno niti te "dogovorjene" omrežje ni sposobno shendlat, če se vsi odločimo na polno izkoriščat. Za kar nimamo več nobenga razloga da ne bi. Kaj bojo potem rekli, ko spet ne bo dovolj, niti kablov, niti denarja.

Ja, ampak saj to je point. Njih ne boli, če non-stop in konstantno trošiš 3kW, takega odjemalca bi distributer imel najraje.

Boli jih, ko se trije v soseski spomnijo polnit EV sredi dneva, ko so vžgani še vsi ostali porabniki in vrže ven varovalko v trafo postaji, tudi če je to samo enkrat. Ker takrat bo moral nekdo na teren, pogledat kaj se dogaja, to je pa realen strošek.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

FIuido je izjavil:

Na netu piše da je maksimalen čas indukcije 5 do 10 minut, odvisno od modela in proizvajalca. "Maksimalni čas, ko lahko deluje funkcija "Boost" na gospodinjskem indukcijskem štedilniku, je običajno omejen na približno 5 do 10 minut, odvisno od modela in proizvajalca. Po tem času se moč samodejno zniža, da se prepreči pregrevanje indukcijskega sistema in zaščiti elektronika." Potemtakem res indukcija ne more narest večje špice tudi pri gretju ogromnih količin vode (20 litrov kot omenja telexdell).

Spet si se vtaknil v ekstrem. 5 litrov vode pa segreva 10 min. 3 litre vode pa 5 min. To pa lahko spedena na ful, kot trdiš sam. In takrat nabije večjo špico kot navadna plata.
Pa za navadno plato je vseeno kakšne izgube ima. Od sebe lahko da le nazivno moč. Če pa gre od nazivne moči 2 kW v ogrevanje vode 10% ostalih 90% pa v izgube zaradi tega 15 min špica ne bo nič večja, če čas delovanja traja 15 min, kot je to pri segrevanju 5 l vode.

Ja, ampak saj to je point. Njih ne boli, če non-stop in konstantno trošiš 3kW, takega odjemalca bi distributer imel najraje.

Boli jih, ko se trije v soseski spomnijo polnit EV sredi dneva, ko so vžgani še vsi ostali porabniki in vrže ven varovalko v trafo postaji, tudi če je to samo enkrat. Ker takrat bo moral nekdo na teren, pogledat kaj se dogaja, to je pa realen strošek. EUREUREUR.

Zakaj se pa zdaj ne bi tega spomnli, če so jim itak dogovorili 12 kw moči? Če so prej to občasno, bojo zdaj redno, iz principa. Ker itak plačajo.

Sicer po moje ni tako, ker elektro ima v resnici večji problem če jih 20 vleče 3 kw, kot pa če en 11 kw, ostalih 29 pa naključno moč. Ker masa je masa, in ta naredi svoje.
Predstavljaj si kaj bo zdaj z nekim lokalnim omrežjem, kjer ni nobene tovarne, ki bi zaključila ob 14h, in bojo vsi takrat vžgali bojlerje, TČ, klime in vse kar imajo, in vse kar so (avtomatsko) ugasnili odb 6h zjutraj...
Za celo Gorenjsko to ne predstavlja problema, ker je industrija večji porabnik, neko sosesko bo pa skoraj ziher sesulo. To je moja napoved :)

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Spet si se vtaknil v ekstrem. 5 litrov vode pa segreva 10 min. 3 litre vode pa 5 min. To pa lahko spedena na ful, kot trdiš sam. In takrat nabije večjo špico kot navadna plata.
Pa za navadno plato je vseeno kakšne izgube ima. Od sebe lahko da le nazivno moč. Če pa gre od nazivne moči 2 kW v ogrevanje vode 10% ostalih 90% pa v izgube zaradi tega 15 min špica ne bo nič večja, če čas delovanja traja 15 min, kot je to pri segrevanju 5 l vode.

Kakšen ekstrem? V noben ekstrem se nisem vtaknil. Pravim samo da v veliki večini primerov bo indukcija manj prispevala k 15 minutnim špicam. Teoretično bi bilo celo res možno da bi indukcija naredila večjo špico če bi celih 15 minut delovala na boost (če bi grela res ogromno količino vode), vendar to v praksi ni mogoče, saj indukcija sama po 5 do 10 minutah (odvisno od modela in proizvajalca) zadevo avtomatsko prestavi iz boosta na največjo navadno stopnjo (da se elektronika indukcije ne pregreje).

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Boli jih, ko se trije v soseski spomnijo polnit EV sredi dneva, ko so vžgani še vsi ostali porabniki in vrže ven varovalko v trafo postaji, tudi če je to samo enkrat. Ker takrat bo moral nekdo na teren, pogledat kaj se dogaja, to je pa realen strošek. EUREUREUR.

Zakaj se pa zdaj ne bi tega spomnli, če so jim itak dogovorili 12 kw moči? Če so prej to občasno, bojo zdaj redno, iz principa. Ker itak plačajo.

Sicer po moje ni tako, ker elektro ima v resnici večji problem če jih 20 vleče 3 kw, kot pa če en 11 kw, ostalih 29 pa naključno moč. Ker masa je masa, in ta naredi svoje.
Predstavljaj si kaj bo zdaj z nekim lokalnim omrežjem, kjer ni nobene tovarne, ki bi zaključila ob 14h, in bojo vsi takrat vžgali bojlerje, TČ, klime in vse kar imajo, in vse kar so (avtomatsko) ugasnili odb 6h zjutraj...
Za celo Gorenjsko to ne predstavlja problema, ker je industrija večji porabnik, neko sosesko bo pa skoraj ziher sesulo. To je moja napoved :)

Seveda, če plačuješ 12kW moči, potem jih pač izkoristi, zakaj ne? Ampak zdaj je agenciji in elektru jasno katera odjemna mesta so pripravljena plačat več oz. katera so nepripravljena prilagodit odjem, kar je z vidika načrtovanja nadgradenj oz. povečevanja kapacitet precej koristna informacija.

5 litrov pa je nekaj običajnega, če hočeš skuhati res dobro župco za obisk vnukov. Pa dovolj je, da v celem letu le 3x segrevaš 5 l vode (Miklavž, Božiček, Novo leto), kavo pa lahko kuhaš ves ostali čas pa ti bodo nabila konico glede na župco in ne glede na kavo.

20 litrov si ti omenjal, jaz jih nisem. In hotel sem ti samo povedat da segrevanje 20 litrov vode je izjemno redek pojav (če se sploh kdaj pojavi), pa še takrat ti indukcija sama ugasne boost fukncijo po 5 do 10 minutah, da zaščiti samo sebe (nekateri modeli 5 minut, nekateri 10 minut). Gretje 5 litrov vode je mnogo bolj redek pojav kot pa kuhanje kave ki je za večino ljudi vsakodneven pojav. Pa še pri tem gretju 5 litrov vode, še tam bo špica cca enaka (oziroma tud če ne bi bila bi lahko sam dal na navadno gretje ne na boost in bo špica manjša, ker je izkoristek indukcije boljši, pa boš kljub temu še vedno imel prej segreto na indukciji). Skratka v veliki večini primerov kuhanja bo indukcija delala manjše 15 minutne špice relevantne za kazni za preseganje dogovorjene moči.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

Utk je izjavil:

Če bi se šlo za omrežje, bi največ nardili, če bi še omrežnino na porabo zaračunavali glede na uro. Zdaj so šli v bistvu v ravno nasprotno smer, ti plačaj kot da trošiš, potem je pa vseeno če trošiš ali ne. In če sem itak plačal, zakaj zafuka potem ne bi?
Ne vem, ali imava mogoče različne račune? Včasih je res bilo tako. Imel si strošek omrežnine, ki je bil vezan na priključno moč (delno subvecioniran)ne glede na dejansko uporabljeno moč in ceno porabljene energije. Ko pa so začeli operirati z omrežnino, pa se je vse spremenilo.
Nova različica je bila, da se je omrežnina obračunala od priključne moči in tudi od porabljene energije, dodatno pa še, od dobavitelja el. energije, cena porabljene energije. Če ne verjameš, poglej stare račune (če jih imaš?).
Novi sistem pa vpeljuje, kot pravično porabo el. energije, pa v določenem času dogovorno moč, ki ti jo določi distributer, glede na tvoje povprečne navade trošenja energije v preteklosti.

deco16 ::

Kaj pa je pravičnega z kaznenjem?

Kaj je pravičnega da se za osnovo vzame ČB1, torej kar sem nucal pozimi ob peak uri bom plačeval celo leto tudi na ostalih?

Dosti pravice tukaj ;)

Kalibri ::

Nič še niste rekli glede tega, kdaj v 15 min bloku začeti kuhati itd. Par minut pred iztekom in par minutt po začetku novega bi bilo idealno. Da se malo porazporedi povprečje. ker bloki so fiksni.

deco16 je izjavil:

Kaj pa je pravičnega z kaznenjem?

V zakonu take podlage ni. Blodnje neke agencije pa niso zakon. Morda bi jih bilo za ovaditi zaradi prekoračitve pooblastil.

FIuido je izjavil:

20 litrov si ti omenjal, jaz jih nisem. In hotel sem ti samo povedat da segrevanje 20 litrov vode je izjemno redek pojav (če se sploh kdaj pojavi), pa še takrat ti indukcija sama ugasne boost fukncijo po 5 do 10 minutah, da zaščiti samo sebe (nekateri modeli 5 minut, nekateri 10 minut). Gretje 5 litrov vode je mnogo bolj redek pojav kot pa kuhanje kave ki je za večino ljudi vsakodneven pojav. Pa še pri tem gretju 5 litrov vode, še tam bo špica cca enaka (oziroma tud če ne bi bila bi lahko sam dal na navadno gretje ne na boost in bo špica manjša, ker je izkoristek indukcije boljši, pa boš kljub temu še vedno imel prej segreto na indukciji). Skratka v veliki večini primerov kuhanja bo indukcija delala manjše 15 minutne špice relevantne za kazni za preseganje dogovorjene moči.

Tebi so velikokrat pogoste stvari redek pojav. Prirediš za potrebe statistike, da se lahko predstavljaš kot inženir. Taki vse zjebete, ker vam pol stvari ni dovolj pogostih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kalibri ()

Tebi so velikokrat pogoste stvari redek pojav. Prirediš za potrebe statistike, da se lahko predstavljaš kot inženir. Taki vse zjebete, ker vam pol stvari ni dovolj pogostih.

Kaj pa flancaš neumnosti no, a si čist usekan? A boš rekel da je gretje 20 litrov vode do vrelišča bolj pogosta stvar kot kuhanje kave, ki je za večino ljudi vsakodnevni pojav?! (statistika pravijo da je kava tretja najbolj pita pijača na svetu, takoj za vodo in čajem). Dejstvo je da je kuhanje kave bolj pogost pojav kot gretje 20 litrov vode do vrelišča na boostu kolkr časa gre, kar sem tudi jasno povedal, ti pa temu brez realnega razloga oporekaš. Nobene statistike si nisem priredil in nič nisem zjebal, dal sem dejanske podatke meritev iz znanstvenih študij in posnetke testov iz prakse. Tudi če recimo kuhaš palačinke ali pa magar omako za makarone in vse ostale stvari, kar bo trajalo več kot 15 minut, tudi tam bo indukcija manj prispevala k 15 minutnim špicam (recimo palačinke se delajo na naši indukciji na 6 stopnji od 12 tih, kar je moč nekje 700W (stopnje niso linearne po moči), na električni plošči bi rabil nekih 1000 W zaradi večjih izgub (več toplote pobegne v okolico). Kuhal bi recimo pol ure, torej bi v dveh 15 minutnih blokih imel 0,3 kW večjo špico pri električni plošči. Skratka pri 99 % primerov boš imel pri električni plošči večjo špico kot na indukciji. Pa še v tistem 1 % primerov kuhanja (gretje 20 litrov vode na boost) lahko zadevo preprosto kompenziraš tako da indukcije ne daš na boost in boš imel in manjšo špico kot električna plošča in še prej boš imel vodo zavreto (ker ima indukcija manjše izgube).

Zgodovina sprememb…

mirator je izjavil:

Utk je izjavil:

Če bi se šlo za omrežje, bi največ nardili, če bi še omrežnino na porabo zaračunavali glede na uro. Zdaj so šli v bistvu v ravno nasprotno smer, ti plačaj kot da trošiš, potem je pa vseeno če trošiš ali ne. In če sem itak plačal, zakaj zafuka potem ne bi?
Ne vem, ali imava mogoče različne račune? Včasih je res bilo tako. Imel si strošek omrežnine, ki je bil vezan na priključno moč (delno subvecioniran)ne glede na dejansko uporabljeno moč in ceno porabljene energije. Ko pa so začeli operirati z omrežnino, pa se je vse spremenilo.
Nova različica je bila, da se je omrežnina obračunala od priključne moči in tudi od porabljene energije, dodatno pa še, od dobavitelja el. energije, cena porabljene energije. Če ne verjameš, poglej stare račune (če jih imaš?).
Novi sistem pa vpeljuje, kot pravično porabo el. energije, pa v določenem času dogovorno moč, ki ti jo določi distributer, glede na tvoje povprečne navade trošenja energije v preteklosti.

Aha, sem že toliko časa na ET, da sem že pozabil, da je tudi omrežnina (tudi do zdaj bila) odvisna od VT in MT. Ampak sem šel preverit na stari račun, razlika je bila dober cent na kwh, tako da v resnici zanemarljiva razlika. To bi povečali, da se bi ljudem poznalo, če jim že cena elektrike ni dovolj, in bi začeli malo "šparat". Premikat čim več porabe v druge termine, ne pa samo tisto kar je nad neko "dogovorjeno" in minimalno močjo, ki jo itak moramo plačevat.

Zgodovina sprememb…

Kalibri ::

FIuido je izjavil:

Kaj pa flancaš neumnosti no, a si čist usekan? A boš rekel da je gretje 20 litrov vode do vrelišča bolj pogosta stvar kot kuhanje kave, ki je za večino ljudi vsakodnevni pojav?! (statistika pravijo da je kava tretja najbolj pita pijača na svetu, takoj za vodo in čajem). Dejstvo je da je kuhanje kave bolj pogost pojav kot gretje 20 litrov vode do vrelišča, kar sem tudi jasno povedal, ti pa temu brez realnega razloga oporekaš. Nobene statistike si nism priredil in nič nisem zjebal, dal sem dejanske podatke meritev iz znanstvenih študij in posnetke testov iz prakse. Tudi če recimo kuhaš palačinke ali pa magar omako za makarone in vse ostale stvari, kar bo trajalo več kot 15 minut, tudi tam bo indukcija manj prispevala k 15 minutnim špicam (recimo palačinke na indukciji se delajo na naši indukciji na 6 stopnji od 12 tih, kar je moč nekje 700W, na električni plošči bi rabil nekih 1000 W zaradi večjih izgub (več toplote pobegne v okolico). Kuhal bi recimo pol ure, torej bi v dveh 15 minutnih blokih imel 0,3 kW večjo špico pri električni plošči.

Za inžinirja si hudo nenatančen. Bolj šloganje je to.

Kalibri je izjavil:

FIuido je izjavil:

Kaj pa flancaš neumnosti no, a si čist usekan? A boš rekel da je gretje 20 litrov vode do vrelišča bolj pogosta stvar kot kuhanje kave, ki je za večino ljudi vsakodnevni pojav?! (statistika pravijo da je kava tretja najbolj pita pijača na svetu, takoj za vodo in čajem). Dejstvo je da je kuhanje kave bolj pogost pojav kot gretje 20 litrov vode do vrelišča, kar sem tudi jasno povedal, ti pa temu brez realnega razloga oporekaš. Nobene statistike si nism priredil in nič nisem zjebal, dal sem dejanske podatke meritev iz znanstvenih študij in posnetke testov iz prakse. Tudi če recimo kuhaš palačinke ali pa magar omako za makarone in vse ostale stvari, kar bo trajalo več kot 15 minut, tudi tam bo indukcija manj prispevala k 15 minutnim špicam (recimo palačinke na indukciji se delajo na naši indukciji na 6 stopnji od 12 tih, kar je moč nekje 700W, na električni plošči bi rabil nekih 1000 W zaradi večjih izgub (več toplote pobegne v okolico). Kuhal bi recimo pol ure, torej bi v dveh 15 minutnih blokih imel 0,3 kW večjo špico pri električni plošči.

Ne bo držalo. TI pa kar trolaj dalje.

Zgodovina sprememb…

Vsak inženir mora bit sposoben neke stvari ocenit tudi čez palec. Mi smo imeli celo matematiko, ki se je ukvarjala tudi s tem. Ne bom se pa zdaj spomnil kako se reče...

energetik ::

Kalibri je izjavil:

Nič še niste rekli glede tega, kdaj v 15 min bloku začeti kuhati itd. Par minut pred iztekom in par minutt po začetku novega bi bilo idealno. Da se malo porazporedi povprečje. ker bloki so fiksni.
Tako, tako. Kdor je pameten, bo začel kuhat ali se šel fenat 7/23/37/53min čez polno uro. :))
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

FIuido je izjavil:

Kaj pa flancaš neumnosti no, a si čist usekan? A boš rekel da je gretje 20 litrov vode do vrelišča bolj pogosta stvar kot kuhanje kave, ki je za večino ljudi vsakodnevni pojav?!

Kave nisem na štedilniku kuhal že vsaj 10 let. A pol nisem običajen človek?
Še to pol pa zaključim:
Glede na to, da indukcija na začetku uporablja boost funkcijo, kjer so 5 min vleče visoko moč, pol pa to moč zniža je za kuhanja, katera trajajo več kot 15 min indukcija s stališča omrežnine za moč manj primerna, kot klasična plošča.
Če pogledamo prvih 15 min- indukcija bo npr. 5 min delala na 3,5 kW, da bo čim prej segrela vsebino, pol bo pa za vzdrževanje kurila še 1,5 kW. Navadna plošča bo vseh 15 min kurila 2 kW, saj več ne more. Konica pri indukciji bo 2,2 kW, pri klasični plati pa 2 kW. Kolikšne so izgube je nepomembno. Naslednjih 15 min bo inducija imela špico 1,5 kW, navadna plata pa 2 kW. Ker se pa pri določitvi dogovorjene moči upoštevajo le tri najvišje špice bo pri indukciji določena višja špica, čeprav bo porabila bistveno manj elektrike.
In v 120 dneh je dovolj, da se tak primer zgodi 3x.

Če pogledamo prvih 15 min- indukcija bo npr. 5 min delala na 3,5 kW, da bo čim prej segrela vsebino, pol bo pa za vzdrževanje kurila še 1,5 kW.

To bi držalo, če bi grel 20 litrov vode. 5 litrov nedeljske župce je bistveno premalo, da bi indukcija 15 min vlekla 1,5 kw. Pa tudi boost ni ravno 3,6 kw, je bolj 3 ponavadi. Bo pa to počela navadna električna plošča.
5 litrov vode na indukciji vre, ko imaš enkrat segreto, če imaš tam nekje 2/3 od 10. Ni nujno, da je skala čisto linearna, ampak na solaredge aplikaciji se to komajda pozna. Ne more bit več kot par 100w.

Zgodovina sprememb…

Kava je tretja najbolj pita pijača na svetu, nekatere statistike pravijo celo druga (takoj za vodo). Tako da ne, nekega povprečja sigurno ne predstavljaš kar se pitja kave tiče.
https://cafely.com/blogs/research/coffe...

Utk je izjavil:

Če pogledamo prvih 15 min- indukcija bo npr. 5 min delala na 3,5 kW, da bo čim prej segrela vsebino, pol bo pa za vzdrževanje kurila še 1,5 kW.

To bi držalo, če bi grel 20 litrov vode. 5 litrov nedeljske župce je bistveno premalo, da bi indukcija 15 min vlekla 1,5 kw. Bo pa to počela navadna električna plošča.

Le zakaj? Za pokrivanje izgub v loncu morata obe plošči dovesti enako energijo. Razlika je le v pokrivanju izgub. Glavnina izgub pri navadni plošči pa nastopa takrat, ko lonec odmaknemo, plošča pa je še vroča. Med samim kuhanjem, ko je na njej lonec so pa izgube mogoč v rangu nekaj %, v primeru pa sem dal 25% izgub ves čas kuhanja.

FIuido je izjavil:

Kava je tretja najbolj pita pijača na svetu, nekatere statistike pravijo celo druga (takoj za vodo). Tako da ne, nekega povprečja sigurno ne predstavljaš kar se pitja kave tiče.
https://cafely.com/blogs/research/coffe...

Saj pijem kavo- vsak dan skodelico ali dve. Le na štedilniku je ne kuham.

Zgodovina sprememb…

Le zakaj?

Zakaj? Reci komerkoli z indukcijo naj vrže gor 5 litrov vode in vžge boost za 15 min, ker bi ti rad videl rezultat. Pa ne pozabi krpe, ker nekdo bo moral potem spucat...

Če pogledamo prvih 15 min- indukcija bo npr. 5 min delala na 3,5 kW, da bo čim prej segrela vsebino, pol bo pa za vzdrževanje kurila še 1,5 kW. Navadna plošča bo vseh 15 min kurila 2 kW, saj več ne more. Konica pri indukciji bo 2,2 kW, pri klasični plati pa 2 kW. Kolikšne so izgube je nepomembno. Naslednjih 15 min bo inducija imela špico 1,5 kW, navadna plata pa 2 kW. Ker se pa pri določitvi dogovorjene moči upoštevajo le tri najvišje špice bo pri indukciji določena višja špica, čeprav bo porabila bistveno manj elektrike.
In v 120 dneh je dovolj, da se tak primer zgodi 3x.

Tole je spet iz trte izvit robni primer, pa še narobe poračunan (kar praviš nikakor ne drži). Prvo kot prvo vode bo moglo bit okrog 3 litre, že to je precej manj pogosto kot kuhanje kave. In za vzdrževanje vode pri vrelišču je potrebna moč okrog 0,5 kW, ne pa 1,5 kW (konkretno na 5 stopnji od 12tih na naši indukciji zadeva še vedno precej vre, na četrti pa lih še čisto malo. Četrta stopnja je pod 0,5 kW).

Torej indukcija bo prvih 5 minut vlekla 3,5 kW, nato to naslednjih 10 minut vzdržavala vrelišče z 0,5 kW. Povprečna moč znotraj 15 minutnega intervala bo 1,488 kW. Torej pod 1,5 kW.
Električna kuhalna plošča pa bo vlekla preko pol ure skos 2 kW (ne pozabi, zgornji graf iz študije kaže da je električna plošča že za segrevanje 2 litrov vode rabil 1400 sekund, kar je 22,5 minut, torej za 3 litre močno preko pol ure).

Torej indukcija v tem tvojem primeru prispeva pod 1,5 kW k 15 minutni špici, električna plošča pa 2 kW. Kot pravim, indukcija v 99 % primerov manj prispeva k špicam, ker ima veliko višji izkoristek (manj toplote pobegne v okolico, ker greje direktno posodo, plus sevalnih izgub skoraj nima, ker je temperature same indukcije plošče zelo nizka v primerjavi z električno ploščo).

Za vzdrževanje vrelišča ni poraba indukcije NITI BLIZU 1,5 kW! Poglej tukaj na posnetku na 3:45 (tik preden jo ugasne) kako močno voda vre na 1,8 kW! Da bo voda komaj vrela je dovolj cca 0,5 kW (vzdrževanje temperature vrelišča). Še en supprise fact zate: če voda bolj vre se stvar nič bolj ne kuha (ni temperatura vode nič večja), samo odvečna energija gre v izparevanje vode. Voda bo pri sobnem tlaku vedno vrela pri 100°C, ne glede na to ali vre malo ali pa veliko. Šele ko bi vsa voda izparela in se spremenila v paro, šele takrat bi ta para lahko presegla 100°C.

Zgodovina sprememb…

primoz4p ::

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa si že kuhal kdaj na navadno ploščo? Pečica se mi iz sobne temerature segreva tam 15 min na 180°C, da lahko v njej spečem potico. Pol pa primerjaj maso mase pečice in kuhalne plošče. Pa še enkrat razmisli, če lahko zlahka dela 15 min na polni moči, da bom na njej kuhal župco?

Seveda je pomembno kaj kuhamo.
Pazi na: "vre čisto narahlo 2 do 3 ure", pri kuhanju goveje juhe.
Pri tem ni pomembno, za sam okus seveda, ali zavre pet minut prej ali ne. :P)

Postopek
Meso operemo ter ga damo v lonec, prilijemo vodo in damo kuhati. Ko je lonec na štedilniku, začnemo dodajati zaćimbe. Svežo zelenjavo damo nazadnje. Pokrijemo ter kuhamo, da vre čisto narahlo 2 do 3 ure (odvisno od mesa)Približno pet minut pred koncem damo v juho še beljak.

Izpen omrežnine "na koncu dneva" gledano iz vidika Agencije za energijo bo povsem enaka. Beri, če bo potrebno bodo pa ceno zvišali.

Baja ::

KTr1sk je izjavil:

Baja je izjavil:

tole sem tudi jaz zasledil. se mi zdi zanimivo, še posebaj ker delam od doma, tako da je večino porabe čez dan. a je kakšen kalkulator kje? al boš "peš" računo?

https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hvala. samo tu ne najdem primerjave z dinamčno tarifo.

za omrežnino pa mi naračuna ~8% manj po novem glede na lani, samo input podatki so garbage, ker sem se vselil lani novembra, pred tem pa je bajta bla prazna pol leta. upam da bo ob večji porabi prihranek še višji :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Pazi na: "vre čisto narahlo 2 do 3 ure", pri kuhanju goveje juhe.

Tudi v tem primeru bo indukcija prispevala manj k špici. Vre čisto narahlo pri indukciji pomeni moč okrog 0,5 kW. Pri električni kuhalni plošči pa 0,7 kW ali še malo čez (nižji izkoristek). Plus od začetka ne rabiš gret 2 do 3 kile železa (kar je še posebej problematično pri segrevanju majhnih količin vode, recimo za kavo).
Iz navodil za uporabo:

Zgodovina sprememb…

««
93 / 106
»»