» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
92 / 106
»»

FIuido ::

Evo sem na graf še nekaj dopisal, v želji da bo bolj jasno in bi telexdell končno zastopil. Če po temle ne bo zastopu, pol je izgubljen primer in mu res ni več pomoči.

c3p0 ::

Da se izogneš kazni zaradi moči, boš pač na indukciji v "rdeči" tarifi zavrel vodo na recimo 30-50% moči, kar bo trajalo precej več časa in skupna poraba kWh bo višja. Zelo zeleno.

Sc0ut ::

Sc0ut je izjavil:

Včeraj sem sredi dneva pridelal 4.5kw 15min špico. Sploh ne vem kako. Nekaj sem sesal, pralni stroj je delal, indukcija se ne spomnim,ampak mislim da ni, ker vceraj smo po dolgem času naročili Kitajsko, toplotna pa tud ni delala. Prav ni mi jasno od kje.


Danes več tiste špice ni. Vmes so podatki čisto izginili, danes pa so se pojavili brez špice. Mi je žal da nisem včeraj naredil screenshota.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Utk ::

c3p0 je izjavil:

Da se izogneš kazni zaradi moči, boš pač na indukciji v "rdeči" tarifi zavrel vodo na recimo 30-50% moči, kar bo trajalo precej več časa in skupna poraba kWh bo višja. Zelo zeleno.

Če nimaš ravno 20 litrov gor, da jih ne more zavret v 15 min, se vseeno bolj splača s čim večjo močjo čim prej.

Mato989 ::

DarwiN je izjavil:

telexdell je izjavil:

DarwiN je izjavil:

telexdell je izjavil:

Dogvorjeno moč ti izračunajo iz povprečja treh špic. Če torej vsako leto ne manjšaš moči in delaš popoloma enako boš plačal vsaj eno ali celo dve kazni zaradi prekoračitve. Niti Cefizelj ni bil tako zvit, kot je elektro mafija.

Ja, ene 0,7€ prekoračitev boš plačal vsako leto. Res huda mafija.

Ena konica je 6,9 kW, dve pa okrog 5,8. Dogovrjena moč je nekje 6,2 kW. To nanese 3,85 €. Ti pošljem na z.s. številko mojeg atransakcijskega računa pa mi vsako leto nakaži denar za ta penal, če je to zanemarljivo. Pa pozivam ostale forumaše, da storijo isto. Boš videl koliko je 800.000 gospodinjstev po 3,85 €.

Ja, sem vnesel v kalkulator.. 2.78€ mi pokaže... Plus če računam še prekoračitve v ostalih blokih.. Rečmo skupaj ~4€ penalov.. Ampak to v celem letu!! Za 4€ na leto se boš jokal??????

Pa še upoštevaj, da bi naj v osnovi povprečni gospodinjski uporabnik na letni ravni plačal nekoliko manj omrežnine kot doslej..

Summa summarum: bom moral jaz tebi posredovat svoj transakcijski račun.



Pa kaj ma veze za koliko... a če bi ti moral 800k gospodinjstvam plačat samo 4 EUR po gospodinjstvu da boš videl koliko denarja gre k mafiji spet? To pa je ok? WTF eni ste res debili 4 EUR tu, 12 EUR pri telekomunikacijah, 24 EUR pri rtv... zakaj vse to, če pa nič več ne dobimo skoz slabše in manj... tu je problem.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Če se gre za 2 evra gor dol, zakaj niso fiksni del omrežnine dvignili vsem za 2 evra in stvar rešena. Denarja se bi zbralo več, točno se bi vedelo koliko več, ljudje si bi prihranili ostale stroške raznih šelijev in baterij, za omrežje pa itak ne bo razlike niti tako niti drugače, ker tistih s šeliji in baterijami ne bo toliko, da se bi to poznalo kaj več kot na tretji decimalki.

deco16 ::

Zato ker lahko. To je šolski primer kako se zakomplicira do amena in pol folk nič ne reče.

In tega bo vedno več ;)

telexdell ::

FIuido je izjavil:

Evo sem na graf še nekaj dopisal, v želji da bo bolj jasno in bi telexdell končno zastopil. Če po temle ne bo zastopu, pol je izgubljen primer in mu res ni več pomoči.

Če prav razumem graf nam ta pove:
Za segrevanje npr. 1 kg vode za npr.1°C nam da indukcija ravno prav energije, uporovna grelna plošča pa da 10% energije v segrevanje vode, 90% energije pa so izgube.
Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub pol pa indukcija deluje na principu perpetum mobile?

Boš pa zagotovo pojasnil, kje se motim.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::

Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub

Kako se to lahko zgodi? Kako bo navadna električna plošča dala ravno prav energije vodi v loncu, brez da segreje sama sebe?

telexdell ::

Utk je izjavil:

Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub

Kako se to lahko zgodi? Kako bo navadna električna plošča dala ravno prav energije vodi v loncu, brez da segreje sama sebe?

Kaj pa potem, ko je že segrela samo sebe? Se še kar segreva?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

energetik ::

Sc0ut je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

Včeraj sem sredi dneva pridelal 4.5kw 15min špico. Sploh ne vem kako. Nekaj sem sesal, pralni stroj je delal, indukcija se ne spomnim,ampak mislim da ni, ker vceraj smo po dolgem času naročili Kitajsko, toplotna pa tud ni delala. Prav ni mi jasno od kje.


Danes več tiste špice ni. Vmes so podatki čisto izginili, danes pa so se pojavili brez špice. Mi je žal da nisem včeraj naredil screenshota.
Imaš tam napisano, da podatke rekonstruirajo, če so čudni, kar se tudi vidi na grafu, da je druge barve. Jaz imam takih odsekov precej, saj velikokrat števec izgubi povezavo očitno.
vires in numeris

energetik ::

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Evo sem na graf še nekaj dopisal, v želji da bo bolj jasno in bi telexdell končno zastopil. Če po temle ne bo zastopu, pol je izgubljen primer in mu res ni več pomoči.

Če prav razumem graf nam ta pove:
Za segrevanje npr. 1 kg vode za npr.1°C nam da indukcija ravno prav energije, uporovna grelna plošča pa da 10% energije v segrevanje vode, 90% energije pa so izgube.
Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub pol pa indukcija deluje na principu perpetum mobile?

Boš pa zagotovo pojasnil, kje se motim.
Očitno se je spet pojavil inženirček=Fluido, ki bo uničil tudi to temo.

In spet je privlekel neke obskurne primere, ko na ta velki elektro plati kuhaš najmanjšo đezvico... Sicer so taki izkoristki malo nad 50% za lase privlečeni. Če daš ustrezen lonec na navadno plato, to je tak da celo pokrije pa še malce čez, nikakor ne bo 40% izgub, kvečjemu tam do 20%. In če je lonec ustrezen, bosta indukcija in navadna plata porabila na palec enako količino energije, ČE navadno plato ustrezno prej ugasneš. Kar tudi narediš, ko se je navadiš. Na vikendu imamo samo navadne plate in ti pride v navado, da plato ugasneš tudi 5min preden zadeva zavre. Kake omake se pa ugasne pol ure prej, in se še lepo počasi pokuhavajo.
Jasno pa, da če boš plato ugasnil, ko zadeva že vre, boš vrgel stran pol energije.
vires in numeris

deco16 ::

Zanimovo da steklokeramična porabi 4kW na 16A varovalkah, prav tako indukcija. To res ne pije vode...

Utk ::

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub

Kako se to lahko zgodi? Kako bo navadna električna plošča dala ravno prav energije vodi v loncu, brez da segreje sama sebe?

Kaj pa potem, ko je že segrela samo sebe? Se še kar segreva?

Ta čas ko je ona segrela sama sebe, je indukcija že zdavnaj končala.

energetik ::

deco16 je izjavil:

Zanimovo da steklokeramična porabi 4kW na 16A varovalkah, prav tako indukcija. To res ne pije vode...
Zakaj ne pije?
vires in numeris

telexdell ::

Utk je izjavil:


Ta čas ko je ona segrela sama sebe, je indukcija že zdavnaj končala.

Kaj je končala? Sem nekaj nazaj pisal, da sem na indukciji 4 ure kuhal govejo župco. Na plin jo kuham enako dolgo. Pa če bi imel uporovno ploščo ali štedilnik na drva bi jo tudi kuhal tako dolgo. A po tvojem je na indukciji prava goveja župca kuhana v 5. minutah?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::

Govorili smo o primeru ko hočeš čim prej nekaj zavret. Kar je veliko pogosteje kot 4 urna župa.

energetik ::

Utk je izjavil:

Govorili smo o primeru ko hočeš čim prej nekaj zavret. Kar je veliko pogosteje kot 4 urna župa.
To pa je problem "le", če vreš male količine vode, kot je npr. kuhanje kave. Ja, pri tem je indukcija precej bolj učinkovita.
Če pa greš kuhat pol kile makaronov v 4L vode, indukcija ne bo praktično nič bolj učinkovita, ker boš postavil velik lonec čez celo plato, hkrati boš zmanjšal plato že preden bo voda na polno vrela, in povsem ugasnil 5min preden bodo makaroni skuhani. Izgubiš na koncu le še nekaj malega energije iz same mase el. plate.
Se pa vsekakor strinjam, da je indukcija svetlobna leta naprej glede upravljanja in natančnosti upravljanja, seveda pa popolnoma zmaga pri kuhanju kave.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Utk ::

hkrati boš zmanjšal plato že preden bo voda na polno vrela, in povsem ugasnil 5min preden bodo makaroni skuhani.

Boš al pa ne boš, in še zmeraj boš s tem podaljšal kuhanje, še bolj kot že itak proti indukciji, in toplota bo imela več časa za uhajanja iz lonca.
Zmanjšat sicer itak moraš moč, drugače ti ne bo samo zavrelo, ampak šlo oreng čez, ampak s tem nisi strašno dvignil učinkovitosti, samo nisi je še dodatno poslabšal (da bi potem moral še odmikat lonec nazadnje). Na koncu kuhanja plata ne bo ravno hladna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

telexdell ::

Utk je izjavil:

Govorili smo o primeru ko hočeš čim prej nekaj zavret. Kar je veliko pogosteje kot 4 urna župa.

Ne! Govori se o omrežnini za moč in kako bi naj uporovna plošča povzročala višje 15 min konice kot indukcija. Da se lahko o tem smiselno debatira je treba upoštevati realne situacije- kako dolgo se ob normalni kuhi uporablja plošča. Da skuhaš kavo ali spečeš jajce je logično, da bo indukcija hitrejša in bo s tem porabila manj energije oz. naredila manjšo konico. Če pa kuhaš ali riž ali krompir ali slivove cmoke ali goveje zrezke ali svinske kotlete ali kokošjo obaro ali... kjer kuhanje traja vsaj pol ure pa da drugačno sliko. Ni več tako ektremne razlike med upokojenko katera nažge navadno ploščo in predtsvnika Z generacije kateri nažge indukcijo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::

Da skuhaš kavo ali spečeš jajce je logično, da bo indukcija hitrejša in bo s tem porabila manj energije oz. naredila manjšo konico.

Dobro, če ti je to končno logično, potem smo končali. Do zdaj ti ni blo.
Za špice so ravno take špice pomembne, ker jih narediš večkrat na dan, in je višja verjetnost, da se zgodijo istočasno s kakim bojlerjem, itd. Kuhaš dlje časa pa verjetno enkrat na dan, vsaj med tednom ko imamo prvi blok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

deco16 ::

energetik je izjavil:

deco16 je izjavil:

Zanimovo da steklokeramična porabi 4kW na 16A varovalkah, prav tako indukcija. To res ne pije vode...
Zakaj ne pije?


Zato ker je gorova o 1 plati? Le te so ponavadi do max 2kw ena pa še to tavelika, vse skupaj je pol na dve varovalki(ali pa eno), tretja pa pol za pečico.

Plošča z 4kW pač ne obstaja kot ena sama za en lonec.


Pač graf je čuden to je vse.

mirator ::

FIuido je izjavil:

mirator je izjavil:

Povprečne moči za prvi 15 minutni interval:
-indukcija: 0,21 kWh x 4 = 0,84 kWh
-električna uporovna plošča= 0,23333 kWh x 4 = 0,933 kW

0,21kWh x 4 = 0,84 kWh ne pa 0,84kW


Ne. Računamo povprečno moč za 15 minutni interval. Če si recimo v 15 minutah, torej v eni četrtini ure porabil recimo 1 kWh, potem to pomeni da si prvih 15 minut odjemal 4 kW da si v eni četrtini ure prišel do 1 kWh. Zato če v tem primeru porabo energije pomnožiš s 4, dobiš povprečno moč znotraj 15 minutnega intervala. Mislim da sem to že prej dovolj jasno poudaril zakaj je napisano tako.

Da ne bom nevljuden, ti odgovarjam na tvojo repliko.
Jaz ti nisem oporekal samega izračuna ampak dejansko samo nedoslednost pri pisanju enot. Tudi tvoja razlaga je bolj v stilu zakaj enostavno, če lahko komplicirano. Bistveno bolj razumljiva bi bila razlaga, da je pretvornik minut v ure pač 4, ker je 1/0,25=4 (kWh/15min*60 = kW).

Upam, da sva s tem razčistila nejasnost.

FIuido ::

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Evo sem na graf še nekaj dopisal, v želji da bo bolj jasno in bi telexdell končno zastopil. Če po temle ne bo zastopu, pol je izgubljen primer in mu res ni več pomoči.

Če prav razumem graf nam ta pove:
Za segrevanje npr. 1 kg vode za npr.1°C nam da indukcija ravno prav energije, uporovna grelna plošča pa da 10% energije v segrevanje vode, 90% energije pa so izgube.
Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub pol pa indukcija deluje na principu perpetum mobile?

Boš pa zagotovo pojasnil, kje se motim.


Seveda ti bom pojasnil, brez skrbi. Kakšen perpetum mobile, kaj ti sanjaš? Prvo kot prvo to so rezultati testa v praksi, link do posnetka sem ti že dal in to že dvakrat, kar najdi ga, nebom ti ga dal še enkrat. S kje si potegnil da je vode en liter? Vode je bilo pol litra, kar ti jasno piše na posnetku, prav tako ne veš začetne temperature, lahko je bilo poletje in je bila 30°C ali celo več. Kakšne par % izgub pri električni plošči?! Električna uporovna plošča ima izjemno velike izgube pri segrevanju majhnih količin vode, ker mora najprej segret težko litoželezno ploščo, ki potem posredno greje lonec v katerem je voda. In vse to se šteje k izgubam. To seveda niso vse izgube, ki jih ima električna uporovna plošča, precej energije se zgubi v okolico s sevanjem, plus seveda na termalnem stiku plošča-vmesni zrak-lonec (pri indukciji teh izgub ni, ker indukcija greje direktno lonec).

Iz znanstvene študije, katere naslov sem ti že podal so pomerili da ima električna uporovna plošča pri segrevanju pol litra vode samo 20 % izkoristek. Vendar v tej študiji so uporabljali manjše prenosne uporovne plošče, ki so logično precej lažje od teh industrijskih na posnetku. Pri industrijskih je litoželezna plošča, ki jo greje uporovni električni grelec še težja in s tem se zgubi še več energije ko kuhaš kavo. Seveda pa bolj kot večaš količino vode, bolj zmanjšaš te izgube zaradi segrevanja litoželezne plošče na začetku, pa vendar je izkoristek še vedno precej manjši kot na indukciji, tudi pri segrevanju zelo velikih količin vode ali hrane.

c3p0 je izjavil:

Da se izogneš kazni zaradi moči, boš pač na indukciji v "rdeči" tarifi zavrel vodo na recimo 30-50% moči, kar bo trajalo precej več časa in skupna poraba kWh bo višja. Zelo zeleno.


Še vedno bo trajalo manj časa kot pa da bi zadevo grel na električni kuhalni plošči, ker je izkoristek le te mnogo večji (beri, manj toplote se izgubi v okolico).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FIuido ()

FIuido ::

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub

Kako se to lahko zgodi? Kako bo navadna električna plošča dala ravno prav energije vodi v loncu, brez da segreje sama sebe?

Kaj pa potem, ko je že segrela samo sebe? Se še kar segreva?


Segreje samo sebe, ti segreje vodo za kavo, vržeš par žličk kave notri in odstaviš. Ostane ti segreta plošča, ki nosi ogromno energije, ki si jo vrgel stran. Izkoristek je definiran kot delež koristno porabljene energije (torej segrete vode ali hrane), proti deležu energije ki si jo porabil. Ko pa enkrat segreje samo sebe, ima pa seveda še vedno večje izgube kot indukcija, zaradi že omenjenih razlogov.

Tukaj imaš zadevo pomerjeno z termo kamero, da si približno predstavljaš kje nastajajo izgube:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FIuido ()

telexdell ::

Si zamisliš nek roben pogoj pol pa na osnovi tega narediš ekpertizo. Le kdo ima doma 4 kW industrijske plošče za kuhanje kavice? Naredi jo še za kuhanje goveje župce 4 ure. Bo tudi tam izkoristek le 20%?
Pač, kot sem že rekel- na spletu najdeš kar si poželiš. Si si ogledal temo o ravni Zemlji, kot sem ti predlagal? Kaj praviš o tistih dokazih? So primerljivi s tvojimi?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

energetik ::

telexdell je izjavil:

Si zamisliš nek roben pogoj pol pa na osnovi tega narediš ekpertizo. Le kdo ima doma 4 kW industrijske plošče za kuhanje kavice? Naredi jo še za kuhanje goveje župce 4 ure. Bo tudi tam izkoristek le 20%?
Pač, kot sem že rekel- na spletu najdeš kar si poželiš. Si si ogledal temo o ravni Zemlji, kot sem ti predlagal? Kaj praviš o tistih dokazih? So primerljivi s tvojimi?
Inženirček vedno privleče robne primere in na teh utemeljuje svoj prav.
In sedaj bo uničil še to zelo pomembno temo.
vires in numeris

FIuido ::

energetik je izjavil:

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Evo sem na graf še nekaj dopisal, v želji da bo bolj jasno in bi telexdell končno zastopil. Če po temle ne bo zastopu, pol je izgubljen primer in mu res ni več pomoči.

Če prav razumem graf nam ta pove:
Za segrevanje npr. 1 kg vode za npr.1°C nam da indukcija ravno prav energije, uporovna grelna plošča pa da 10% energije v segrevanje vode, 90% energije pa so izgube.
Če pa uporovno grelo da ravno dovolj energije ob nekaj % izgub pol pa indukcija deluje na principu perpetum mobile?

Boš pa zagotovo pojasnil, kje se motim.
Očitno se je spet pojavil inženirček=Fluido, ki bo uničil tudi to temo.

In spet je privlekel neke obskurne primere, ko na ta velki elektro plati kuhaš najmanjšo đezvico... Sicer so taki izkoristki malo nad 50% za lase privlečeni. Če daš ustrezen lonec na navadno plato, to je tak da celo pokrije pa še malce čez, nikakor ne bo 40% izgub, kvečjemu tam do 20%. In če je lonec ustrezen, bosta indukcija in navadna plata porabila na palec enako količino energije, ČE navadno plato ustrezno prej ugasneš. Kar tudi narediš, ko se je navadiš. Na vikendu imamo samo navadne plate in ti pride v navado, da plato ugasneš tudi 5min preden zadeva zavre. Kake omake se pa ugasne pol ure prej, in se še lepo počasi pokuhavajo.
Jasno pa, da če boš plato ugasnil, ko zadeva že vre, boš vrgel stran pol energije.


Spet si me zamešal z nekom. Kakšne obskurne primere?! Kje sem rekel da na veliki elektro plati kuhaš z najmanjšo džezvico? Nikjer. Kava je tretja najbolj pita pijača na svetu, takoj za vodo in čajem, to kot prvo, torej primer kuhanja kave nikakor ni obskuren, ampak je pri večini ljudi vsakodneven pojav. Kot drugo, tudi pri kuhanju druge hrane, ki se kuha čez 15 minutni časovni okvir, tudi tam indukcija prispeva manjše 15 minutne špice, kar sem že obravnaval v prejšnjih postih (podatke pa sem vzel iz meritev znanstvene študije).

Če daš ustrezen lonec na navadno plato, to je tak da celo pokrije pa še malce čez, nikakor ne bo 40% izgub, kvečjemu tam do 20%.

Ne, nikakor ne. Prvo kot prvo so v študiji uporabili lonec ki je imel premer plate. 80 % izgube pri indukciji ko greje pol litra vode za kavo pa se pojavijo zato ker mora električna plošča najprej segreti samo sebe, kar seveda predstavlja izgube. Bolj kot povečuješ količino vode, manj je teh izgub zaradi segrevanje plošče same. So pa še vedno druge izgube (izgube zaradi sevanja toplote vroče plošče, izgube zaradi termalnega stika). Izgube pri segrevanju pol litra vode na električni plošči so skoraj 80 %, pri segrevanju 2 litra vode pa se zmanjšajo na 55 % (spodnji graf ne prikazuje izgub, ampak izkoristek, torej 100%-izgube =izkoristek).


In če je lonec ustrezen, bosta indukcija in navadna plata porabila na palec enako količino energije, ČE navadno plato ustrezno prej ugasneš

Prvo kot prvo, ne, ne bosta porabila enako energije, tudi če plato prej ugasneš, zaradi večjih izgub v okolico pri električni plošči. Kot drugo, pa večina ljudi ne ugaša prej plošče pred koncem kuhanja kave, je tudi malo nepraktično, ker jo lahko ugasneš prekmalu in ti voda potem sploh ne zavre (plus podaljšaš si že tako dolg čas kuhanja na električni plošči).

Utk ::

Slotech teoretik inteligenza je tudi kuhanje kave pripravljena označit za ekstremni robni primer, samo da bi upravičila svoje nasprotovanje logiki in osnovam fizike.

FIuido ::

Če pa greš kuhat pol kile makaronov v 4L vode, indukcija ne bo praktično nič bolj učinkovita, ker boš postavil velik lonec čez celo plato, hkrati boš zmanjšal plato že preden bo voda na polno vrela, in povsem ugasnil 5min preden bodo makaroni skuhani. Izgubiš na koncu le še nekaj malega energije iz same mase el. plate.
Se pa vsekakor strinjam, da je indukcija svetlobna leta naprej glede upravljanja in natančnosti upravljanja, seveda pa popolnoma zmaga pri kuhanju kave.

Pri kuhanju makaronov v 4 lete vode in ugašanju plošče pred koncev kuhe (kar dela zelo malo ljudi), bo izkoristek električne plošče še vedno precej manjši od indukcije (sevalne izgube, termalni stik plošča-vmesni zrak-posoda). Kot pravim, poglejte posnetke termalne kamere na zgornjem posnetku (na posnetku je "coil cooktop, ki ima znatno višji izkoristek od "resistence plate", kar je vidno tudi na zgornjem grafu izkoristkov, torej električna uporovna plošča je še slabša od tega).

Se pa vsekakor strinjam, da je indukcija svetlobna leta naprej glede upravljanja in natančnosti upravljanja, seveda pa popolnoma zmaga pri kuhanju kave.

Lepo da se strinjava. Indukcija popolnoma zmaga pri kuhanju kave, zmaga pa tudi pri kuhanju vsega ostalega (tudi 5 urne župce).

telexdell ::

Če se gre za kuhanje kave pol je uporovni grelnik bolj učinkovit kot indukcijska plošča. Živ dokaz je moj avtomat za kavo. Preden naliješ vodo, daš posodo na indukcijo, jo vklopiš, počakaš da zavre, odstaviš, vmešaš kavo, daš nazaj... že skoraj spijem spijem kapučino:8).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

c3p0 ::

Glede vode za kavo, bo najbolj učinkovit in najhitrejši (ob primerni moči) še vedno kuhalnik vode, po možnosti tisti, ki ima grelno spiralo direktno v vodi, ne spodaj.

Old school rinka še vedno ima veliko maso, zraven tega seva tudi na stran (minimizirano z večjim piskrom od rinke) in spodaj ter ogreva še cel šporhet.

FIuido ::

telexdell je izjavil:

Če se gre za kuhanje kave pol je uporovni grelnik bolj učinkovit kot indukcijska plošča. Živ dokaz je moj avtomat za kavo. Preden naliješ vodo, daš posodo na indukcijo, jo vklopiš, počakaš da zavre, odstaviš, vmešaš kavo, daš nazaj... že skoraj spijem spijem kapučino:8).


Ne govorimo o avtomatu za kavo, govorimo o električni uporovnem štedilniku, nekaj takega:


telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Govorili smo o primeru ko hočeš čim prej nekaj zavret. Kar je veliko pogosteje kot 4 urna župa.

Ne! Govori se o omrežnini za moč in kako bi naj uporovna plošča povzročala višje 15 min konice kot indukcija. Da se lahko o tem smiselno debatira je treba upoštevati realne situacije- kako dolgo se ob normalni kuhi uporablja plošča. Da skuhaš kavo ali spečeš jajce je logično, da bo indukcija hitrejša in bo s tem porabila manj energije oz. naredila manjšo konico. Če pa kuhaš ali riž ali krompir ali slivove cmoke ali goveje zrezke ali svinske kotlete ali kokošjo obaro ali... kjer kuhanje traja vsaj pol ure pa da drugačno sliko. Ni več tako ektremne razlike med upokojenko katera nažge navadno ploščo in predtsvnika Z generacije kateri nažge indukcijo.


Najprej smo govorili o kuhanju kave, kar je za večino ljudi vsakodnevni pojav. Ampak tudi kadar kuhaš riž ali krompir ali slivove cmoke ali goveje zrezke ali svinske kotlete ali kokošjo obaro bo indukcija še vedno bolj učinkovita (ja razlika bo manjša kot pri kuhanju kave, vendar še vedno bo opazno bolj učinkovita).

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: bciciban_ ()

telexdell ::

Govorimo pa o robnih pogojih.
 avtomat za kavo

avtomat za kavo

Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

FIuido ::

deco16 je izjavil:

energetik je izjavil:

deco16 je izjavil:

Zanimovo da steklokeramična porabi 4kW na 16A varovalkah, prav tako indukcija. To res ne pije vode...
Zakaj ne pije?


Zato ker je gorova o 1 plati? Le te so ponavadi do max 2kw ena pa še to tavelika, vse skupaj je pol na dve varovalki(ali pa eno), tretja pa pol za pečico.

Plošča z 4kW pač ne obstaja kot ena sama za en lonec.


Pač graf je čuden to je vse.


Ne, graf ni čuden. Graf je narejen na podlagi tega posnetka, kjer so uporabljene gostinjske zadeve, ki imajo malo večje moči od gospodinjskih.
Posnetek:

AMPAK zadeva ima podobna razmerja tudi pri gospodinjskih zadevah, podatki iz študije pa so delani na malih prenosnih platah, kar je velikost gospodinjskih štedilnikov (s tem da bo vgradna gospodinjska indukcija še znatno bolj učinkovita od prenosne, torej bo zmagala še bolj). Dva grafa meritev iz študije:

Študija uporablja približno takele zadeve (ta posnetek sicer ni iz študije):

Še printscreen iz zgornjega posnetka in izpisani času:


-2000 W indukcijska kuhalna plošča je rabila 2 minuti in 5 sekund
-1800 W električna kuhalna plošča je rabila 5 minut in 30 sekund
-1800 W plin je rabil 4 minute in 46 sekund

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: energetik ()

Utk ::

telexdell je izjavil:

Govorimo pa o robnih pogojih.
 avtomat za kavo

avtomat za kavo


Jaz sem reku, da bo ta omrežnina najbolj udarila reveže, ki imajo električne bojlerje, kaloriferje v kopalnici in navadne električne štedilnike.

Zakaj je treba 3 strani terorizirat in teoretizirat o tem kar je vsakemu normalnemu čisto logično dejstvo?

In nazadnje smo prišli do tega, da je kuhanje kave robni pogoj, in da bomo revežem rekli, naj si kupijo avtomat za kavo za 200 evrov, da je ne bojo kuhali na šporhetu.

Pa kaj je z vami?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

c3p0 ::

Ne avtomata za 200, tega Siemensa za 800+.

telexdell ::

Utk je izjavil:


Jaz sem reku, da bo ta omrežnina najbolj udarila reveže, ki imajo električne bojlerje, kaloriferje v kopalnici in navadne električne štedilnike.

Zakaj je treba 3 strani terorizirat in teoretizirat o tem kar je vsakemu normalnemu čisto logično dejstvo?

In nazadnje smo prišli do tega, da je kuhanje kave robni pogoj, in da bomo revežem rekli, naj si kupijo avtomat za kavo za 200 evrov, da je ne bojo kuhali na šporhetu.

Pa kaj je z vami?

Z 200 € pa ne boš dobil kaj primernega. Bo treba pogledati k jurju in čez za kolikor toliko spodobno stvarco.

Da pa bodo najbolj upokojenke katere bodo za Božič spekle potico in skuhale govejo žipco za svoje vnuke pa itak govorim že od vsega začetka teme. Ali bodo župco kuhale na navadni ali indukcijski plošči pa pri tem ne igra odločilne vloge. Kar je bilo tudi namignjeno ob začetku tega dela brezplodne debate.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::

Ali bodo župco kuhale na navadni ali indukcijski plošči pa pri tem ne igra odločilne vloge.

Zakaj si se potem zapičil v to? Ne rabiš odgovarjat, raje zaključi. Zapičil si se, ker si se v nekaj pač moral.

FIuido ::

telexdell je izjavil:

Si zamisliš nek roben pogoj pol pa na osnovi tega narediš ekpertizo. Le kdo ima doma 4 kW industrijske plošče za kuhanje kavice? Naredi jo še za kuhanje goveje župce 4 ure. Bo tudi tam izkoristek le 20%?
Pač, kot sem že rekel- na spletu najdeš kar si poželiš. Si si ogledal temo o ravni Zemlji, kot sem ti predlagal? Kaj praviš o tistih dokazih? So primerljivi s tvojimi?


Ni robni primer, sem ti že razložil. Indukcija močno zmaga tudi pri uporabi gospodinjskih štedilnikov (ki so obravnavani tako v študiji, kot na posnetku spodaj. Pri kuhanju kave zmaga bolj, pri kuhanju 5 urne župce zmaga manj, ampak še vedno opazno zmaga):


Ps: ta posnetek sem že ene 3x objavil. Ne mi rečt da si ga že v tretje spregledal. Ti sploh prebereš vse preden odgovarjaš na repliko? ;((

Naredi jo še za kuhanje goveje župce 4 ure. Bo tudi tam izkoristek le 20%?

Ne, tam ne bo 20 %, bo recimo 70 %, in 90 % na indukciji, skratka razlika bo manjša, ampak še vedno bo.

Pač, kot sem že rekel- na spletu najdeš kar si poželiš. Si si ogledal temo o ravni Zemlji, kot sem ti predlagal? Kaj praviš o tistih dokazih? So primerljivi s tvojimi?

Zadeva je kredibilna. Na spletu se najde znanstvene študije, kjer je POMERJENO v praksi koliko porabijo različne tehnologije kuhanja štedilnikov gospodinjske velikosti:

Rose, H.R., Morawicki, R.O. Comparison of the energy consumption of five tabletop electric cooking appliances. Energy Efficiency 16, 101 (2023).
https://link.springer.com/article/10.10...

Ps: iz te študije sta ta grafa:

Glede na nizko raven razumevanja sumim da verjameš v ravno zemljo, glede na to da jo skos omenjaš.

energetik je izjavil:

telexdell je izjavil:

Si zamisliš nek roben pogoj pol pa na osnovi tega narediš ekpertizo. Le kdo ima doma 4 kW industrijske plošče za kuhanje kavice? Naredi jo še za kuhanje goveje župce 4 ure. Bo tudi tam izkoristek le 20%?
Pač, kot sem že rekel- na spletu najdeš kar si poželiš. Si si ogledal temo o ravni Zemlji, kot sem ti predlagal? Kaj praviš o tistih dokazih? So primerljivi s tvojimi?
Inženirček vedno privleče robne primere in na teh utemeljuje svoj prav.
In sedaj bo uničil še to zelo pomembno temo.


Zamešal si me z nekom spet.Nobene teme ne bom uničil, tole o 15 minutnih špicah bomo dorekli, ker se tiče teme, nato bo tema tekla dalje kot do sedaj. Kakšni robni primeri?! Primer kuhanja kave je vsakodnevni pojav, to ni noben robni primer. In tudi v vseh ostalih primerih je izkoristek indukcije še vedno večji kot pri električni kuhalni plošči (razlika je sicer manjša kot pri kuhanju kave, vendar bistvena razlika še vedno je). Tudi če električno ploščo pred koncem kuhanja izključiš (oziroma tudi če zanemariš izgube pri segrevanju električne plošče).

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

FIuido ::

telexdell je izjavil:

Govorimo pa o robnih pogojih.
 avtomat za kavo

avtomat za kavo



Večina ljudi doma kavo kuha na navednem štedilniku in doma nima avtomata za kavo. Avtomat je v tem primeru res robni primer.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: bciciban_ ()

bciciban_ ::

Dej model spizdil ven iz teme.

Nihče noče brati tvojega c/p sranja. Faking debil že 3 strani smetiš temo z šporgerti.
V rit si ga vtakn.

FIuido ::

bciciban_ je izjavil:

Dej model spizdil ven iz teme.

Nihče noče brati tvojega c/p sranja. Faking debil že 3 strani smetiš temo z šporgerti.
V rit si ga vtakn.


Spizdi ti, govno jedno. Tema je nanesna na to kaj dela večje 15 minutne špice, kar je relevantno za plačevanje kazni po novem sistemu obračunavanja omrežnine. Faking debil si ti in tvoja mat, ne jaz, ničesar ne smetim, zadeva se nanaša na temo. Očitno je da si glup ko kanta. Kar ti si stvari vtikaj v rit, meni to za razliko od tebe ne sede.

Ali bodo župco kuhale na navadni ali indukcijski plošči pa pri tem ne igra odločilne vloge. Kar je bilo tudi namignjeno ob začetku tega dela brezplodne debate.

Tudi pri 5 urnem kuhanju župce bo indukcija še vedno bolj učinkovita (res da bo razlika manjša kot pri kuhanju kave, vendar še vedno razlika bo in to znatna; beri: sevalne izgube električne uporovne plošče, termalni stik plošča-vmesni zrak-posoda, ki ga pri indukciji ni, ker le ta greje direkno lonec). Skratka zaključek debate je: v veliki večini primerov bo električna kuhalna plošča bolj prispevala k 15 minutnim špicam, kot pa indukcija (najdejo se sicer robni primeri kot bi bilo recimo gretje 10 litrov bode na boost kjer bi bilo obratno, vendar še takrat bi lahko zadevo kompenziral preprosto tako, da bi zmanjšal moč indukcije (znižal na nižjo stopnjo), tako da bi moč izenačil z elekrično ploščo, še vedno pa bi ti indukcija zadevo prej segrela, ker jih manj toplote pobegne v okolico).

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

bciciban_ ::

FIuido je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Dej model spizdil ven iz teme.

Nihče noče brati tvojega c/p sranja. Faking debil že 3 strani smetiš temo z šporgerti.
V rit si ga vtakn.


Spizdi ti, govno jedno. Tema je nanesna na to kaj dela večje 15 minutne špice, kar je relevantno za plačevanje kazni po novem sistemu obračunavanja omrežnine. Faking debil si ti in tvoja mat, ne jaz, ničesar ne smetim, zadeva se nanaša na temo. Očitno je da si glup ko kanta. Kar ti si stvari vtikaj v rit, meni to za razliko od tebe ne sede.

Ali bodo župco kuhale na navadni ali indukcijski plošči pa pri tem ne igra odločilne vloge. Kar je bilo tudi namignjeno ob začetku tega dela brezplodne debate.

Tudi pri 5 urnem kuhanju župce bo indukcija še vedno bolj učinkovita (res da bo razlika manjša kot pri kuhanju kave, vendar še vedno razlika bo in to znatna; beri: sevalne izgube električne uporovne plošče, termalni stik plošča-vmesni zrak-posoda, ki ga pri indukciji ni, ker le ta greje direkno lonec).


Nehaj smetit.
Nihče ne bere tvojega dreka.

Govno govnasto.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: sbawe64 ()

dussan ::

Kje, HUDIČA, je moderator?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dussan ()

telexdell ::

Utk je izjavil:

Ali bodo župco kuhale na navadni ali indukcijski plošči pa pri tem ne igra odločilne vloge.

Zakaj si se potem zapičil v to? Ne rabiš odgovarjat, raje zaključi. Zapičil si se, ker si se v nekaj pač moral.

Le zakaj objavljaš prispevke po forumih, če ne preneseš replike? Vsa stvar se je začela s tem:
Utk je 4. okt 2024 ob 13:36:56 izjavil:


Ja, in ravno reveži so tisti, ki v prehodnem obdobju šparajo drva in si prižgejo kalorifer samo v kopalnici, imajo bojler na elektriko, kuhajo na elektriko brez indukcije, kjer šporhet vleče zlahka tistih 15 minut max tok, imajo najcenejše sušilce, ki 3 ure vlečejo 2 kw, itd.

Moj odgovor:
Da segreješ npr. neko količino vode iz neke temperature na drugo potrebuješ točno določeno količino toplotne enrgije. Če želiš to vodo segreti v nekem času pol boš moral dovesti popolnoma enako energije iz navadne električne plate, iz steklokeramične električne plate, iz plinskeg gorilnika, iz odprtega ognja in iz indukcije. Razlika med proizvedeno toplotno energijo vira pa so izgube. Izgibe pri navadni električni plošči pa v glavnem nastopajo takrat, ko lonec umakneš, plošča pa je topla. Torej boš z indukcijo nabil praktično enako špico.

Pol pa še nakaj tvojih bolj ali manj primernih zapisov, katere raje ne bi lepil.

In kam smo prišli po nekaj straneh brezlodne razprave?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

FIuido ::

bciciban_ je izjavil:

FIuido je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Dej model spizdil ven iz teme.

Nihče noče brati tvojega c/p sranja. Faking debil že 3 strani smetiš temo z šporgerti.
V rit si ga vtakn.


Spizdi ti, govno jedno. Tema je nanesna na to kaj dela večje 15 minutne špice, kar je relevantno za plačevanje kazni po novem sistemu obračunavanja omrežnine. Faking debil si ti in tvoja mat, ne jaz, ničesar ne smetim, zadeva se nanaša na temo. Očitno je da si glup ko kanta. Kar ti si stvari vtikaj v rit, meni to za razliko od tebe ne sede.

Ali bodo župco kuhale na navadni ali indukcijski plošči pa pri tem ne igra odločilne vloge. Kar je bilo tudi namignjeno ob začetku tega dela brezplodne debate.

Tudi pri 5 urnem kuhanju župce bo indukcija še vedno bolj učinkovita (res da bo razlika manjša kot pri kuhanju kave, vendar še vedno razlika bo in to znatna; beri: sevalne izgube električne uporovne plošče, termalni stik plošča-vmesni zrak-posoda, ki ga pri indukciji ni, ker le ta greje direkno lonec).


Nehaj smetit.
Nihče ne bere tvojega dreka.

Govno govnasto.


Si ti, ne jaz. Seveda berejo. Klikni na sliko in boš videl koliko ogledov slike je bilo. ;) Kdor je klikal na sliko je z precejšnjo verjetnostjo tudi prebral. Primer, slika grafa od včeraj ponoči ima do zdele že 476 ogledov. Printscreen iz testa na posnetku od prej že 692 ogledov.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Utk ::

In kam smo prišli po nekaj straneh brezlodne razprave?

Da sem imel jaz prav, ti si se pa moral v nekaj vpičit. Da sem imel prav vidim zdaj še bolj kot prej. Tudi če greješ 5 litrov župe je električna plošča veliko slabša, ker bo dlje časa delala na max moči, ker mora najprej segret 3 kile železa. Potem boš zmanjšal moč, ampak 15 min bo pa lahko gonila na skoraj polno, in to ti dvigne povprečno porabo v tistih 15 min za 1 kw. Kar indukcija ne bo, ker bo imela boljši izkoristek od začetka in boš veliko prej zmanjšal moč. Po 4 urah kuhanja razlika morda ne bo več tako velika, čeprav še zmeraj bo, ampak v začetku pa je razlika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

energetik ::

dussan je izjavil:

Kje, HUDIČA, je moderator?
Kuha si kavico na električnem šporhetu. >:D
vires in numeris

bciciban_ ::

energetik je izjavil:

dussan je izjavil:

Kje, HUDIČA, je moderator?
Kuha si kavico na električnem šporhetu. >:D


In zaradi tega je ugasnil PC da mu ne nabije porabe čez limito.

Če bi imel indukcijo teh težav ne bi bilo.
««
92 / 106
»»