Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
DarwiN ::
"Čeprav prav razumem ..."
Ta človek ne razume prav.
Ta človek ne razume prav.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
hruske ::
To sem našel na internetu,
Je res takšna razlika, da lahko pridemo iz 0.013EUR oz 0.19EUR na 3.61EUR ?
Ali si je to nekdo izmislil te cene kot je objavil v zapisu.
Seveda si je nekdo izmislil te cene, saj si je tudi prejšnje cene nekdo izmislil. Enako kot si cene za Office izmisli Microsoft ali ceno za bazo Oracle. Tudi prejšnja cena 0,796EUR za kW obračunske moči je bila povsem izmišljena vrednost, ki je nanesla ravno prav, da je skupni znesek zbranega denarja pokril omrežnino. Mimogrede, tudi obračunska moč je povsem izmišljena in nima nobene veze s fiziko, ker npr. gospodinjstva na 3x25A plačujejo 10kW obračunske moči in ne 17kW, kolikor je fizikalna omejitev na tovrstnih varovalkah.
No, nova omrežnina po moči je nima več 10kW obračunske, ampak npr. 4kW dogovorjene, in dogovorjena moč ne stane enako kot obračunska.
(Mimogrede, vsi billing sistemi so grozni.)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Magic1 ::
Sej, če malo bolje pogledaš, je ta novi sistem zelo podoben staremu dvotarifnemu, ki je imel 14-16 še nižjo tarifo. Razlike v cenah med blokom 2-4 so pa minimalne in se skoraj lahko šteje za eno tarifo. V bistvu imaš višjo tarifo 2 in nižjo 3,4 in še ultra tarifo 1 pozimi. Pozimi je torej trotarifni, drugače pa dvotarifni. Pripravili so si teren, zdaj je pa vprašanje časa, kdaj bodo podražili blok 2, da bo nekaj vmes med 1-3.
Magic
joez7 ::
Tle bodo nekateri konkretno profitirali, majhen blok 1, normalen 2, velik 3 in max 4 in 5, pa aktiven odvzem. Brez problema v bloku 4 in 5 na nazivno moč priključka - se pravi 14 ali 17kW - je popolnoma zadosti tudi za hitro polnjenje EV ali pa ogrevanje STV. Se bodo začele dogajat zanimive anomalije na omrežju. Tudi kak kmet ali SP, bo po nekaj neprespanih nočeh spremenil svoj delovni urnik, intenzivno porabo bo prestavil v blok 3,4,5. Bojo pač krave pomolzene ob bolj čudnem času. Tudi kaka žaga bo delala ponoči.
Človeška iznajdljivost je kar brezmejna, včasih gre precej kontra, kot pa je nekdo zapovedal - pač svobodna izbira obvoda.
Pa ne mešat cene za porabljeno el. energijo in cene za dogovorjeno moč.
Človeška iznajdljivost je kar brezmejna, včasih gre precej kontra, kot pa je nekdo zapovedal - pač svobodna izbira obvoda.
Pa ne mešat cene za porabljeno el. energijo in cene za dogovorjeno moč.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
DamijanD ::
joez7 ampak če ljudje to naredijo, potem je sprememba dosegla svoje -> premik potrošnje v "bolj proste bloke"
Lonsarg ::
Dokler so te bloki zgolj za omrežno moč, ne pa tudi za omrežnino po porabi (tam je cena trenutno fiksna) in ceno za energijo (tam je še vedno dvo/eno tarifna) ne bo nekega opaznega prilagajanja.
Če se hočeš prilagajat, lahko lahko greš na ECE Fleks tarifo. Plačuješ ceno EE na debelo po dan-vnaprej trgu + 0,017€ režijskih stroškov na kWh. Ceno izveš sredi dneva za naslednji dan.
Lonsarg ::
Al pa greš na E3 Napredni kjer je nizka tarifa faktor 2 cenejša in z baterijami furaš čez dan in vlečeš izključno ponoči na nizki. Dejansko razmišljam da bi šel to varjanto :)
S tem se izognem tako dnevni tarifi za elektriko kot tudi visoki tarifi za omrežnino in bi bila položnica dejansko cirka x2 cenejša. Problem je samo če bo preveč ljudi to naredilo da se odločijo tanizko tarifo podražit. Ker mislim da je bila originalno še cenejša pri tem paketu pa so jo že podražili.
S tem se izognem tako dnevni tarifi za elektriko kot tudi visoki tarifi za omrežnino in bi bila položnica dejansko cirka x2 cenejša. Problem je samo če bo preveč ljudi to naredilo da se odločijo tanizko tarifo podražit. Ker mislim da je bila originalno še cenejša pri tem paketu pa so jo že podražili.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
tony1 ::
Sej, če malo bolje pogledaš, je ta novi sistem zelo podoben staremu dvotarifnemu, ki je imel 14-16 še nižjo tarifo.
Drži. Forum je rabil celo leto razprave, da se je vanjo vključil nekdo, rojen pred letom 1980...
Na zapadu ništa novog...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
No ko so bli ti rojeni, sem že moral delat. .).
Tlo premikanje v višje bloke, je zlo aktualno za presežke od SE. Dejansko zastonj vlečeš 14kW, pač do svojega dobroimetja - ne plačaš praktično nič. Se še bo kdo prijel za glavo.
Tale tarifni sistem je pa lepo naravnan, kar smo poznali že v 80h, lepo v vrsto jedan po jedan, kraj dana vsi. Pač kar se janezak nauči, to zna. Bodo mlajši lepo prebrali - pogledali Dudeka in vojaka Švejka.
Tlo premikanje v višje bloke, je zlo aktualno za presežke od SE. Dejansko zastonj vlečeš 14kW, pač do svojega dobroimetja - ne plačaš praktično nič. Se še bo kdo prijel za glavo.
Tale tarifni sistem je pa lepo naravnan, kar smo poznali že v 80h, lepo v vrsto jedan po jedan, kraj dana vsi. Pač kar se janezak nauči, to zna. Bodo mlajši lepo prebrali - pogledali Dudeka in vojaka Švejka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Sc0ut ::
Včeraj sem sredi dneva pridelal 4.5kw 15min špico. Sploh ne vem kako. Nekaj sem sesal, pralni stroj je delal, indukcija se ne spomnim,ampak mislim da ni, ker vceraj smo po dolgem času naročili Kitajsko, toplotna pa tud ni delala. Prav ni mi jasno od kje.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
dussan ::
Sej, če malo bolje pogledaš, je ta novi sistem zelo podoben staremu dvotarifnemu, ki je imel 14-16 še nižjo tarifo.
Drži. Forum je rabil celo leto razprave, da se je vanjo vključil nekdo, rojen pred letom 1980...
Na zapadu ništa novog...
Hja, rojen sem pred leto 1980 in vidim pomembno razliko. Do 1.10. je bila omrežnina zanemarjljiva postavka na računu in si lahko s pomočjo porabe (torej, kdaj si "kuril" elektroko) varčeval. Sedaj omrežnina pomembno prispeva k računu. Lahko uporabljaš cenejše bloke 350 dni na leto, potem pa moraš v dragem bloku nekaj ur porabiti več, kot je dogovorjeno. S tem si celoletno varčevanje zapravil pri bodoči omrežnini.
Te kazni doslej ni bilo. Če si porabljal energijo v dragem bloku si plačal dražjo porabljeno energijo samo takrat (ob porabi). Sedaj pa boš zaradi tega dobil kazen (penale za samo prekoračitev moči po letu 2026) in višji pavšal po novem izračunu dogovorjene obračunske moči.
Še čisto oseben primer - lani so se hodili k nam tuširat znanci, ki niso imeli vode zaradi poplave. Normalno mi sanitarno vodo greje TČ brez dodatnih grelcev. Ko se je število tuširanj povečalo, to seveda ni zadostovalo, normalno je, da sem vključil še grelce. Špice iz tistega obdobja (preko 12 kw v 1. bloku) bi mi prinesle cca 400 € omrežnine na leto. Pri 6 kw kolikor jih dejansko potrebujem normalno, pa bo omrežnina cca 200 €. Kakšne penali bi plačal za te špice pa si niti ne upam izračunati. V "starem" dvotarifnem sistemu bi sicer plačal več za elektriko, ki sem jo porabil v dražji tarifi, to pa je vse - enkraten višji znesek na položnici.
Vsak mesec (do 6. v mesecu) lahko spreminjaš za naslednje mesece. (je pa to v prehodnem obdobju za razmislit - postaneš takoj plačnik prekoračitev). No Avstrici najbi poznali aplikacijo android za online stanje porabe - moči, kdo bolj podrobno pozna?
Čakam da moj Dunajčnan pride kaj na obisk, verjetno okoli božiča. Ga pobaram, če ne bova končala v kateri od kleti na potici...
Čakam da moj Dunajčnan pride kaj na obisk, verjetno okoli božiča. Ga pobaram, če ne bova končala v kateri od kleti na potici...
Zgodovina sprememb…
dussan ::
Vsak mesec (do 6. v mesecu) lahko spreminjaš za naslednje mesece. (je pa to v prehodnem obdobju za razmislit - postaneš takoj plačnik prekoračitev).
To vem, ampak, če se mi TČ pokvari 7.10. bom plačeval penale do 1.12, če TČ ne morem popraviti ali zamenjati in se v tem času ogrevam na grelce. Si ne predstavljam, koliko bi to zneslo penalov....
Sc0ut ::
Včeraj sem sredi dneva pridelal 4.5kw 15min špico. Sploh ne vem kako. Nekaj sem sesal, pralni stroj je delal, indukcija se ne spomnim,ampak mislim da ni, ker vceraj smo po dolgem času naročili Kitajsko, toplotna pa tud ni delala. Prav ni mi jasno od kje.
To je moč, porabo pa sem imel v tem času 1.13kwh. To pomeni da sem četrtino od 15min naenkrat potegnil 4kw?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Vsak mesec (do 6. v mesecu) lahko spreminjaš za naslednje mesece. (je pa to v prehodnem obdobju za razmislit - postaneš takoj plačnik prekoračitev).
To vem, ampak, če se mi TČ pokvari 7.10. bom plačeval penale do 1.12, če TČ ne morem popraviti ali zamenjati in se v tem času ogrevam na grelce. Si ne predstavljam, koliko bi to zneslo penalov....
Pač predhodno si dvigni 3. in 4. blok. za 1€ dobiš +4kW. 9kW * 10h = 90kwh - dovolj za -10°C.
Se že boš znašel. Če maš pa še SE - tukaj koristi na polno.
Aja zgrabi do 8. v mesecu - MojElektro - 6. če zahtevaš preko distributerja - ali pa ??
Zgodovina sprememb…
bciciban_ ::
Pač predhodno si dvigni 3. in 4. blok. za 1€ dobiš +4kW. 9kW * 10h = 90kwh - dovolj za -10°C.
Aja zgrabi do 8. v mesecu - MojElektro - 6. če zahtevaš preko distributerja - ali pa ??
Mogoče nehaj opravičevat to elektro mafijo v vsakem postu?
nejc_nejc ::
Torej mi ne sme, če nočem penalov, na 15 min interval preskočiti preko.
Če skrajšam, nikoli.
Če skrajšam, nikoli.
Če skrajšam, nikoli.
Za 100W preko drobiž, za 5kW preko pase bo kar krepko poznalo. Tle je v ceniku strah - če te bo dovolj strah, boš plačeval več ali bolj pazil, ali pa boš hodil bolj po robu. Nekaj časa kocine pokonc, pol pa bol ležerno.
Ne se bat, nikogar ne zagovarjam, sam poskušam se izvit iz tega in poiskat pot. Najslabše se je pokrit z koco in čakat. (čeprav tudi to je preživetvena strategija).
Zgodovina sprememb…
Mi je itak jasno tako in drugače...
Še vedno zagovarjam, da bi v SLO, glede na populacijo lahko imeli štrom zastojn.
Samo kako, če še javnega prevoza nimamo pošlihtanega....
Še vedno zagovarjam, da bi v SLO, glede na populacijo lahko imeli štrom zastojn.
Samo kako, če še javnega prevoza nimamo pošlihtanega....
Mogoče nehaj opravičevat to elektro mafijo v vsakem postu?
Ti priporočam Brainstorming @ Wikipedia tole se gremo.
To mogoče ti misliš da se gremo.
No ne uspeva ti.
Če nimajo za kruh(elektriko) naj jedo potico(implemtirajo razne merilce in baterije).
Nekoč so za take neumnosti sekali glave. Toži se mi po starih časih.
No ne uspeva ti.
Če nimajo za kruh(elektriko) naj jedo potico(implemtirajo razne merilce in baterije).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bciciban_ ()
telexdell ::
Če skrajšam, nikoli.
Je mafija pri kraji ob belem dnevu temeljita. Dogvorjeno moč ti izračunajo iz povprečja treh špic. Če torej vsako leto ne manjšaš moči in delaš popoloma enako boš plačal vsaj eno ali celo dve kazni zaradi prekoračitve. Niti Cefizelj ni bil tako zvit, kot je elektro mafija. Butalci smo pa mi, da jim to dovolimo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Dogvorjeno moč ti izračunajo iz povprečja treh špic. Če torej vsako leto ne manjšaš moči in delaš popoloma enako boš plačal vsaj eno ali celo dve kazni zaradi prekoračitve. Niti Cefizelj ni bil tako zvit, kot je elektro mafija.
Ja, ene 0,7€ prekoračitev boš plačal vsako leto. Res huda mafija.
No ne uspeva ti.
Trenutno obrusimo jezike, je najceneje, ja lepe glave, kje so tisti časi...
Evolucija uči; majhni, zviti, tihi, al pa zadost robustni ....
Elektrika pa je že zastonj, za nekatere, sam kolk si pripravljen za ta zastonj..?
nekikr ::
Prasec. Navaden prasec. Da ti sploh pride na pamet sesati in prati obenem! In to leta 2024? Pa kje mi živimo?! Pomisli malo na svet drugič, preden naenkrat delaš dve stvari. Zdaj mi boš samo še rekel, da ste se zvečer tuširali s toplo vodo in obenem delali večerjo na indukciji, pa pošljem nate Zeleno policijo (ali elektro mafijo, ista stvar).
Treba bo počasi razumeti, da bomo morali kuriti na drva, in kuhati na plin, ne pa tako ravnati z elektriko, kot da jo imamo za vse dovolj in da kar po kablu priteče.
ali obstaja kakšen app, ki mi simulira položnico in time?
Lahk probaš tega https://plesko.si/elektr/omreznina/
ali obstaja kakšen app, ki mi simulira položnico in time?
Lahk probaš tega https://plesko.si/elektr/omreznina/
hvala
Samo to kolikor vidim ni on time obračun, preveč telovadbe ter predpostavk
predpostavljam, da bo verjetno kdo implementiral tak app, da lahko danes ob 23.52 (izberi čas) pogledam koliko sem ta mesec, do sedaj, realno pokuril in koliko bo na položnici.
OK.d ::
Greta vas že gleda
Ja je zastonj, če ti božiček prinese SE in TČ
No ne uspeva ti.
Elektrika pa je že zastonj, za nekatere, sam kolk si pripravljen za ta zastonj..?
LPOK.d
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OK.d ()
glede na predložen modelček od "plesko" ter vnos mojoih cifer mi ven prileti:
Omrež. P+E in E po starem:
xy €
Omrež. P+E in E po novem (zima):
+57%€
Omrež. P+E in E po novem (poletje):
-8%€
noter ni cifer od prekoračitev
sem podal v procentih, kar "zagovarja" velik del forumašev.....
xy €
+57%€
-8%€
Dogvorjeno moč ti izračunajo iz povprečja treh špic. Če torej vsako leto ne manjšaš moči in delaš popoloma enako boš plačal vsaj eno ali celo dve kazni zaradi prekoračitve. Niti Cefizelj ni bil tako zvit, kot je elektro mafija.
Ena konica je 6,9 kW, dve pa okrog 5,8. Dogovrjena moč je nekje 6,2 kW. To nanese 3,85 €. Ti pošljem na z.s. številko mojeg atransakcijskega računa pa mi vsako leto nakaži denar za ta penal, če je to zanemarljivo. Pa pozivam ostale forumaše, da storijo isto. Boš videl koliko je 800.000 gospodinjstev po 3,85 €.
xy €
+57%€
-8%€
evo bom dodal slabih 30€ neto +
Greta vas že gleda
No ne uspeva ti.
Ž mam. Do božiča pa že polno poplačano. Pol pa vsak mesec v toplice ...:), mogoč pa ostane za batarije, mogoč čst majhne AAA+
Ena konica je 6,9 kW, dve pa okrog 5,8. Dogovrjena moč je nekje 6,2 kW. To nanese 3,85 €. Ti pošljem na z.s. številko mojeg atransakcijskega računa pa mi vsako leto nakaži denar za ta penal, če je to zanemarljivo. Pa pozivam ostale forumaše, da storijo isto. Boš videl koliko je 800.000 gospodinjstev po 3,85 €.
Ja, sem vnesel v kalkulator.. 2.78€ mi pokaže... Plus če računam še prekoračitve v ostalih blokih.. Rečmo skupaj ~4€ penalov.. Ampak to v celem letu!! Za 4€ na leto se boš jokal??????
Pa še upoštevaj, da bi naj v osnovi povprečni gospodinjski uporabnik na letni ravni plačal nekoliko manj omrežnine kot doslej..
Summa summarum: bom moral jaz tebi posredovat svoj transakcijski račun.
energetik ::
Če se hočeš prilagajat, lahko lahko greš na ECE Fleks tarifo. Plačuješ ceno EE na debelo po dan-vnaprej trgu + 0,017EUR režijskih stroškov na kWh. Ceno izveš sredi dneva za naslednji dan.Men tole dejansko mika, in to brez kakih baterij in podobnega. Moram najprej preračunat, koliko bi me vse skupaj prišlo brez prilaganja.
Ampak glede na to da je cena sredi dneva velikokrat blizu 0 ali celo negativna, bi znal takrat skoraj zastonj segreti TSV, ker jo ravno takrat grejem. Za ogrevanje bajte pa TČ blokiram v tistih par urah z visokimi cenami.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Baja ::
tole sem tudi jaz zasledil. se mi zdi zanimivo, še posebaj ker delam od doma, tako da je večino porabe čez dan. a je kakšen kalkulator kje? al boš "peš" računo?
c3p0 ::
Celo možne negativne cene? Ko je neg., zalaufaš na max vse porabnike in služiš s porabo, ali kako to deluje?
Pa še upoštevaj, da bi naj v osnovi povprečni gospodinjski uporabnik na letni ravni plačal nekoliko manj omrežnine kot doslej..
Počakajmo sv. Miklavža, kakšne položnice bo prinesel. Pol bomo pa videli, kako bo reagiral folk, ko bo povprečno plačeval manj.
PS Po raziskavi bi naj bilo v Sloveniji 400.000 ljudi funkcionalno nepismenih. Ker iz dostopnih virov noso sposobni potegniti neke zaključke so jim vir infomavij mediji in reklame. Tako, da nam ni pomoči.
Celo možne negativne cene? Ko je neg., zalaufaš na max vse porabnike in služiš s porabo, ali kako to deluje?
Ja, v teoriji. Moraš pa razumet, da je to samo cena električne energije. Omrežnino in režijske stroške še vedno plačuješ, torej pri ECE so režijski stroški 17€/MWh (z ddv), najdražja omrežnina je 0,01958€/kWh kar je z DDV 23.8876 €/MWh. Ko je elektrika na trgu na debelo manj kot -40€/MWh, se ti jo na taki tarifi zelo splača koristit. :D
KTr1sk ::
tole sem tudi jaz zasledil. se mi zdi zanimivo, še posebaj ker delam od doma, tako da je večino porabe čez dan. a je kakšen kalkulator kje? al boš "peš" računo?
https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
sbawe64 ::
xy EUR
+57%EUR
-8%EUR
Globalno (za celo leto) si potem v minusu/plusu napram starem sistemu ? Cca za koliko v % ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Počakajmo sv. Miklavža, kakšne položnice bo prinesel. Pol bomo pa videli, kako bo reagiral folk, ko bo povprečno plačeval manj.
PS Po raziskavi bi naj bilo v Sloveniji 400.000 ljudi funkcionalno nepismenih. Ker iz dostopnih virov noso sposobni potegniti neke zaključke so jim vir infomavij mediji in reklame. Tako, da nam ni pomoči.
Povprečni bodo plačevali manj, ampak elektro rabi več denarja za obnovo omrežja...
Mislim da jih bo veliko ugotovilo, da so očitno nadpovprečni
p8338384 Povprečni bodo plačevali manj, ampak elektro rabi več denarja za obnovo omrežja... [:)) naj bi izjavil:
Mislim da jih bo veliko ugotovilo, da so očitno nadpovprečni
Saj bi bilo smešno, če ne bi bilo žalostno. Nekdo porabi 10.000 kWh elektrike štirje drugi pa vsak po 2.500 kWh elektrike. V povprečju vsak porabi 4.000 kWh elektrike in bo v povrečju prvi plačeval manj, ostali štirje pa več.
PS smo se včasih v Jugi hvalili, kako dobro nam gre- naša socialistična gospodarska rast je npr. 5%, gnilo kapitalistična Nemška pa zgolj 1%. Seveda, smo mi imeli 5% na 100, Nemci pa 1 % na milijon. Zato ne rečejo zastonj- laž < svinjska laž < statistika < socialist.
Povprečni bodo plačevali manj, ampak elektro rabi več denarja za obnovo omrežja...
Narobe razumeš, elektro ne rabi denarja. Kar se elektra tiče so štange, kabli in transformatorji čisto zlato:
- elektro vzame denar (1. korak), bodisi z bančnega računa ali iz kredita,
- postavi omrežje (2. korak),
- potem pa od tebe iz naslova omrežnine dobiva rento v neskončnost (3. korak).
Povedano drugače: Elektru je najlažje čim manj investirat in pobirat rento za obstoječe omrežje, četudi včasih na kakem koncu ven vrže.
Narobe razumeš, elektro ne rabi denarja. Kar se elektra tiče so štange, kabli in transformatorji čisto zlato:
- elektro vzame denar (1. korak), bodisi z bančnega računa ali iz kredita,
- postavi omrežje (2. korak),
- potem pa od tebe iz naslova omrežnine dobiva rento v neskončnost (3. korak).
Povedano drugače: Elektru je najlažje čim manj investirat in pobirat rento za obstoječe omrežje, četudi včasih na kakem koncu ven vrže.
Moram priznati, da sem zmeden. A pod istem profilu piše več nepovezanih oseb? Ali pa ste dualna oseba (testiranje?). Če je še kaka druga možnost se je zaenkrat ne spomnim- a včasih traja. Enrat z vsemi petimi v podporo mafiji in drugič z vsemi petimi prikazovati realno sliko...Ja. sem zmeden!
FIuido ::
Res ne razumem kako more bit nekdo tako zabit, da ne razume kako mu bo navaden kuhalnik naredil bistveno večjo 15 min špico pri kuhanju kave kot indukcija. Res da bo pri kuhalniku potem imel še kilo železa segretega na 120 stopinj s katerim bi lahko skoraj še enkrat skuhal kavo, ampak kaj si bo z njim pomagal?
Je res problem videti, kako je nekdo zabit, če si sam... Pa kuhalnik po kuhanju kave ostane sgret na bistveni več kot 120°C.Pa porabljen energija npr. za kuhanje kave ne pove nič o moči, če ne poveš v kakšnem času, se je kava skuhala. Če jo indukcija skuah v 1 min, navadna plata pa v pol ure, obe pa sta morale dovesti enako energije... Res sem zabit da iz tega ne vidim- dlje se kuha, večja je špica.
Sedaj, ko si mi odprl oči bom ženi prepovedal kuhat govejo župco ob nedeljah kot jo kuha. Si morš mislit- vse nameče v pisker pol pa to kuha 4..5 ur. Le kakšno konico nabija. Od danes naprej bo vse dala v ekonom lonec pa na ful, da bo župca v 5 minutah kuhana.
Odgovarjal si UTKju, ampak bi še vseeno nekaj dodal /repliciral. Telexdell ti mešaš zadeve tlele, mešaš povprečno moč v času kuhanja in povprečno moč znotraj 15 minutnega intervala (treba je vedet da ti bo tako indukcija kot električna kuhalna plošča kavo skuhala v manj kot 15 minutah, tisto tvoje filozofiranje kako boš kavo kuhal z enim milivatom milijon ur je povsem neprimerno in ni na mestu).
Naprej če gledamo povprečno moč v času kuhanja: En grelec kuha kavo 1 minuto, drugi pa 5 minut. Če zanamarimo vse izgube toplote v okolico (predpostavimo da je potrebna dovedena energija za kuhanje kave enaka pri obeh tehnologijah, kar v praksi NIKAKOR NE drži!), potem res drži da dalj časa kot grelec kuha kavo, manjša bo špica v času kuhanja, ker je razporegnjena na daljši čas (ker smo predpostavili da oba grelca rabita enako energije za skuhat kavo, ta predposatvka seveda praksi ne drži, izgube pri električni kuhalni plošči so ogromne).
Vendar mi se nismo pogovarjal o povprečni moči v času kuhanja (torej v času 1 minute za indukcijo in v času 5 minut za električno kuhalno ploščo), ampak smo se pogovarjal o POVPREČNI MOČI ZNOTAJ 15 minutnega intervala! Prav tako energija porabljena za kuhanje kave NI ISTA pri obeh tehnologijah, ampak je zaradi izgub 3x večja pri električni kuhalni plošči, za kar sem ti dostavil meritve iz prakse dobljene iz znanstvene študije, ki namesto da bi jih pogledal, si se raje norca delal iz njih in spraševal če mi raje prilepiš opico.
Ti bom probal še drugače razložit, ker vidim da si bolj počasen kar se mišljenja tiče. Poglejmo tale test spodaj na linku, na podlagi tega testa sem ti zrisal graf in upam da boš z njegovo pomočjo končno zastopil. Upam. Ker če ne si res izgubljen primer in ti ni več pomoči.
Torej podatki iz tega testa so:
-5 kW indukcijska kuhalna plošča je rabila 30 sekund
-4 kW električna kuhalna plošča je rabila 5 minut in 35 sekund
-Indukcijska kuhalna plošča bi k 15 minutni špici povprečno prispevala 0,167 kW ((30 s / 900 s) × 5000 W = 167 W= 0,167 kW.
- Električna kuhalna plošča pa 1,489 kW. ((335 s / 900 s) × 4000 W = 1489 W= 1,489 kW
Nazorna skica grafa (nujno poglej v kolikor želiš razumet):
Kot vidimo je povprečna moč znotraj 15 minutnega intervala pri električni kuhalni plošči (temno zelena črta) kar 9x višje kot pa pri indukciji (oranžna črta)! Upam da ti bo vsaj sedaj jasno (in ceni to da sem si vzel pol ure svojega časa zato da te ne bi pustil v nevednosti).
ps: Preden se oglasi uporabnik hruske in pove da ni nujno da sta grelca ves čas vlekla polno moč: ja to načeloma drži, zgornji graf služi samo kot primer za ponazoritev kaj pomeni povprečna moč znotraj časa kuhanja in kaj povprečna moč znotraj 15 minutnega intevala. Vendar na spodnji sliki, pridobljeni iz znanstvene študije, so dejansko pomerili porabo energije za segrevanje 500 ml vode tako pri indukciji (spodnji graf na sliki spodaj), kot pri električni kuhalni plošči (poraba energije za skuhat kavo (500 ml) pri slednji je 3x višja). Prav tako imaš znane čase (zgornji graf na sliki spodaj) in si sam lahko zrišeš podoben graf oziroma lahko poračunaš da je prispevek k 15 minutni špici res večji pri električni kuhalni plošči.
Še nekaj: tudi če stvar NE PADE znotraj 15 minutnega intervala tako kot pri kuhanju kave, dejanske meritve pokažejo da so izgube pri električni kuhalni plošči tako velike, da je kljub skoraj 2x daljšemu času za segrevanje 2000 m vode dejansko več prispevala tako pri prvi 15 minutni špici, kot tudi pri drugi, kar sem obravnaval že postu na spodnjem linku:
https://slo-tech.com/forum/t819041/p833...
Ko pa hrana rabimo neke srednjo moč in se kuha dalj časa (recimo palačinke in župca ki komaj da vre na 5 stopnji od 12 tih), takrat pač rabi določeno energijo, recimo 700 W.Indukcija ima mal izgube in bo rabila ranga 800 W, ker pa so izgube pri električni kuhalni plošči izjemno velike, bo ta rabila ranga 1000 W plus. Tako da tudi če se bo župca kuhala več ur, bo prispevek električne kuhalne plošče k 15 minutnim špicam še vedno večji kot pri indukciji.