» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
87 / 106
»»

Magic1 ::

fikus_ je izjavil:

Ali ne zamrzuje TČ pri okrog 0°C oz. malo v + in ko je dosti vlage v zraku?

Da, okoli nule je najhuje, ko je vlage več v zraku. Pri -10°C jo je že zelo malo.
Magic

T743 ::

T743 je izjavil:

Meni je 6x do sedaj vklopila grelce ampak kako uro po defrostu, ob 200l zalogovniku in radiatorjih, nikoli pa ob samem defrostu, če gledam krivuljo dvižnega voda jih je vedno vklopila ob podobnih situacijah, zakaj pa samo 6x v 2 letih pa še nisem ugotovil, ob mrazu jih namreč opravi okoli 8 dnevno. Tudi čas ko so vklopljeni je sumljivo podoben manj kot 20 a več kot 15 minut, ravno dovolj za špico. ;)

Edit: no podatkov o zračni vlagi pa za tiste momente res nimam a dvomim, da bi igrala odločilno vlogo.

Ali ima kakšna enota sploh grelce na zunanji enoti, da bi preprečevalo zmrzovanje reber? To je kontradiktorno logiki TČ delovanja. Kot jaz vem odmrzuje zunanja rebra zgolj z defrostom (poletni režim delovanja). Zunanji grelci so načeloma v kadi, da voda med defrostom ne zmrzne v kadi. Meni se je to zgodilo ene pet let nazaj pri zelo mrzlem januarju, ker nimam zunanjega grelca in se je naredila ledena sveča ob zunanji enoti. Seveda polna kad letu, da je teklo čez. Sej to je par cm, še vedno pa je normalno delalo.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Drugače pa folk, ki ima TČ, sej verjetno imate tudi klimo za poleti v bajti. Zakaj sploh uporablate grelce? Če zmanjka moči TČ, pač vklopiš še klimo. Notranji grelci so pomoje najbolj neumna stvar, ki jo lahko doplačaš.
Magic

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Sej ne "uporabljamo" grelcev. TČ si jih po potrebi vklopi, če ne dežuram zraven nje nimam pojma če in kdaj in koliko. A naj jih ugasnem in mi bo feryz prišel kaj popravit zastonj, če zamrzne vse skupaj, ta čas se bom pa res grel na klimo, po možnosti pri -15? Po moje da ne.

Če jih ima in jih ima pod kontrolo, verjamem, da jih uporablja ko je to res potrebno in ne kar tako za hec. Vprašanje tudi kakšen je takrat COP, ko se ti grelci vžgejo, tako da tako strašne izgube najbrž ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pa kaj bo zmrznilo? Notranji grelci so dodatno segrevanje. Pač ob slabih razmerah COP pade in lahko da 10kW le še rečmo 8kW, takrat vklopi grelec in doda teh 2kW. Samo zakaj, če lahko vklopiš klimo in ti 2kW+ pridela za 1kW elektrike. Brez grelca ne bo nič crknilo, samo temperatura lahko začne zelooo počasi padat.
Magic

floyd1 ::

Magic1 je izjavil:

Drugače pa folk, ki ima TČ, sej verjetno imate tudi klimo za poleti v bajti. Zakaj sploh uporablate grelce? Če zmanjka moči TČ, pač vklopiš še klimo. Notranji grelci so pomoje najbolj neumna stvar, ki jo lahko doplačaš.

Pri hudem minusu tudi inverterske klime ne delajo ne vem kako dobro. Razen kakih dražjih in novejših.

Magic1 je izjavil:

Pa kaj bo zmrznilo? Notranji grelci so dodatno segrevanje. Pač ob slabih razmerah COP pade in lahko da 10kW le še rečmo 8kW, takrat vklopi grelec in doda teh 2kW. Samo zakaj, če lahko vklopiš klimo in ti 2kW+ pridela za 1kW elektrike. Brez grelca ne bo nič crknilo, samo temperatura lahko začne zelooo počasi padat.

Ne, ne deluje tako.

Jaz ogrevam 100m2 v bajti s 4kW klimo. Tudi tist januar, ko je bil cel mesec -10°C je šlo brez problema, notri imel normalnih 22°C. Samo zunaj so bili kapniki ob enoti.

Utk je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ne, ne deluje tako.

Kako pa deluje?
Magic

Zgodovina sprememb…

Če bi rabil grelce za to, da sploh spraviš temperaturo v hiši na tolk kot imaš nastavljeno, potem imaš očitno poddimenzionirano TČ in grelci sigurno niso rešitev.
Grelci so zato, da pomagajo pri odmrzovanju (če nimaš zalogovnika). Če se ti TČ odmrzne brez njih, potem jih ne rabiš. Če pa so in se vklopijo včasih, pa jaz nimam jajc jih izklopit. Sploh pa ne na nasvet nekoga z interneta, ki očitno nima pojma, niti na nasvet nekoga drugega, ki je 4 toplotne sicer zmontiral, ampak vseeno ne bo še meni nič popravljal, če res crkne.

Zgodovina sprememb…

bciciban_ ::

Utk je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ne, ne deluje tako.

Si prepričan ?

Moja japonska klima TČ ima grelce v notranji enoti.
Namen je da pomagajo, če sama TČ ne bi zmogla ali pa da celo povsem nadomestijo zunanjo enoto, če bi le ta crknila. To mi je pokazal tudi monter ob zagonu TČ.

TČ z nazivno močjo recimo 10kW, tega ne doseže v vseh pogojih, recimo v hudem mrazu bo zmogla samo še 7kW. In takrat bi lahko dogrevali ti grelci.

joez7 ::

Utk je izjavil:

In jaz naj bi vrgel jurja za zalogovnik, da bi prišparal 50 evrov na leto (še to v vprašanje in v resnici nič, ker imam elektrarno, ampak ok)? Čist verjamem, da bi mi kak monter to svetoval...
Na srečo mi je moj reku, da ne rabim.

Moj 150l je stal pod 300€, pa samomontaža. :).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Utk je mal pomešal.
Pa zakaj bi sploh rabil zalogovnik?!? Ali imate montažne hiške? Cela zidana bajta je en velik zalogovnik.
Magic

feryz ::

Utk je izjavil:

Sej ne "uporabljamo" grelcev. TČ si jih po potrebi vklopi, če ne dežuram zraven nje nimam pojma če in kdaj in koliko. A naj jih ugasnem in mi bo feryz prišel kaj popravit zastonj, če zamrzne vse skupaj, ta čas se bom pa res grel na klimo, po možnosti pri -15? Po moje da ne.
Fery rajši kupi tako TČ, ki ne nabija električne moči v nebo brez veze.
Zakaj bi nekaj izklapljal? Razen če si že v štartu zajebal in točno tako kupil.

Drugače je taka TČ, kot je moja, normalno peljala bajto na talnem brez grelcev pri zunanji temperaturi od -16 do -22, tri dni skupaj.
Na radiatorjih ji ne bi ratalo, to ziher.

TČ z nazivno močjo recimo 10kW, tega ne doseže v vseh pogojih, recimo v hudem mrazu bo zmogla samo še 7kW. In takrat bi lahko dogrevali ti grelci.

Ja, v hudem mrazu bi lahko, ampak to je izjemoma. Če se ti vžgejo vsak teden zarad tega, ker imaš premrzlo v hiši, imaš pa očitno prešvoh toplotno.

Magic1 je izjavil:

Utk je mal pomešal.
Pa zakaj bi sploh rabil zalogovnik?!? Ali imate montažne hiške? Cela zidana bajta je en velik zalogovnik.

Če kdo meša, si to ti.

Na radiatorjih ji ne bi ratalo, to ziher.

No vidiš.

joez7 je izjavil:

Utk je izjavil:

In jaz naj bi vrgel jurja za zalogovnik, da bi prišparal 50 evrov na leto (še to v vprašanje in v resnici nič, ker imam elektrarno, ampak ok)? Čist verjamem, da bi mi kak monter to svetoval...
Na srečo mi je moj reku, da ne rabim.

Moj 150l je stal pod 300€, pa samomontaža. :).

Tudi črpalko si dobil zastonj najbrž, pa ventile, ki niso spet tako poceni pri teh večjih dimenzijah, itd. In za kaj, kolk ti prišpara?

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Vsi mešate.

Toplotna črpalka ima lahko več grelcev, ki imajo različne funkcije.

1. Grelci so lahko tam zato, da ti ob hudem mrazu dogrevajo vodo za ogrevanje. To je v osnovi fail, ker pomeni, da je TČ poddimenzionirana in tako ogrevanje lahko stane precej veliko.

2. Zunanja enota TČ ima lahko grelce (v mojem primeru celo dva, Kronoterm črpalka), da prepreči zamrzovanje kompresorja. Če imaš zalogovnik (pri meni je), potem se ti grelci niti ne vklopijo, ker defrost narediš z vodo, ki je v zalogovniku. Če bi bil nek ekstremen primer, potem bi se pa vključili.

Tako je.

Samo ti grelci za kompresor niso 4kW. Grelci za toplo vodo ali za pomoč notranjem sistemu so višjih moči. Seveda če se vklopi vse na enkrat, imaš špico, samo zakaj bi bilo to potreba?
Spet mi pa ni jasno zakaj rabiš zalogovnik. Ali ni dovolj tople vode talnem sistemu/ radiatorjih, ceveh?!? To vam en BS prodajajo.
Magic

Ker ljudje ne vidijo radi, da imajo sred zime na otip mrzle radiatorje. Sej temperatura v sobi se zarad tega res ne bistveno spremeni, ampak ljudi vseeno moti.

Pa ne bodo radiatorji padli za 15°C, med 15min defrostom... Talno pa niti trznilo ne bo, to imaš komplet estrih. Bajta je en ogromen zalogovnik. Zajebeš zgolj, če imaš konkretno prešvoh. kar pa spet lahko nadomestiš s klimo, če že.
Magic

DarwiN ::

Moja split Daikin 6kw brez zalogovnika, ki je najbrž malo poddimenzionirana, odkar smo dodali 2 radiatorja in dvignili temp v stanovanju, ker pač SE.

Se sproži defrost, posrka nekaj tople vode iz obtoka, posledično temperatura vode pade za cirka 10C, nakar začne ponovno dogrevat, ampak ker v določenem času ne uspe doseči želene temp, se vklopi 2kw grelec. Najbrž je not kak tajmer. Če v X času ne doseže želene temp, aktivira grelec. Pri malo večjem minusu se tako vsako uro vklopi grelec za 5 minut.

Sem poskusil izklopit grelec preko menija, ampak me TČ ignorira in vseeno vklopi grelec. :D
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

kixs ::

Pri meni so radiatorji neopazno topli. Voda ima obicajno cca 32-33stC. Ko dela defrost, pa pade na cca 18-20stC za nekaj minut.

To ima kakšen efekt, če imaš mrzlo v bajti in potem objemaš radiator. Pri 23˘C v bajti nimaš nobene potrebe po objemanju radiatorja. Če prideš premražen domov, se pokriješ s grelno dekco, da te hitro segreje, ne pa se obešaš po radiatorju.
Magic

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

Pa ne bodo radiatorji padli za 15°C, med 15min defrostom... Talno pa niti trznilo ne bo, to imaš komplet estrih. Bajta je en ogromen zalogovnik. Zajebeš zgolj, če imaš konkretno prešvoh. kar pa spet lahko nadomestiš s klimo, če že.

Ti še nisi videl konkretne TČ zgleda. Zakaj ne bi padli za 15 stopinj? Kaj pa je to, iz 45 na 20 stopinj gre zelo hitro, in 20 na radiatorju je na otip mrzlo.
Sej defrost se itak sproži ko TČ ne more več normalno delat, če bi do zadnjega držala 45, potem ne bi potrebovala defrosta, voda pa normalno kroži naprej po hiši in se ohlaja.
Ko je v raditorjih 30 stopinj ni problema, pomeni da ni hladno niti zunaj niti not, takrat se defrost najbrž ne bo niti vžgal, ali pa zelo redko.

Defrost se vžge, ko se zaradi zunajih pogojev nabere led na zunanjih rebrih (vlaga iz zunanjega zraka kondenzira na hladnejših rebrih in zmrzne) in tako onemogoči normalno delovanje TČ. Nima to veze z notranjo temperaturo.
Magic

Zgodovina sprememb…

Ne, nobene veze nima z defrosti s tem kolk temperature v radiatorjih zahteva notranja temperatura...
Toplotni črpalki je čist vseeno ali mora futrat radiatorje s 30 al 50 stopinjami...

Razen ko je treba delat defrost, potem ti pa čudežno notranja temperatura naenkrat pomaga, ker je hiša velik zalogovnik...

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Magic1 je izjavil:

O, pajade. Imam vse na talnem, recimo da je zunaj malo pod nulo, v estrihe šopa nekje 28°C voda, nazaj prihaja 26°C. Ko obrne v defrost (pa pri meni traja zgolj 4-5min), teče iz estrihov nekje 20° voda, notri pa šopa 16°. Pa je to zalogovnik nekje 10 ton betona, segretega na 28°. Zdaj si pa predstavljal isto, le da je zalogovnik par 100kil jekla in vode. Pa da je še kak radiator zaprt. Hitro gre lahko do kritično nizkih temperatur, ko bi zamrznil izmenjevalec plin/voda. Moraš vedeti, da je hladilna moč na čaetku defrosta tudi 24kW (pri 8kW toplotni črpalki).
vires in numeris

deco16 ::

Če je 8kW TČ potem ima hladilne moči 8kW+-500w. Kake pa vi klobasate. Sej so znani podatki in lepo piše.

Oziroma od kje bi enofazna TČ moči 8kW dobila 24kW hladilne moči...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deco16 ()

Meni je tudi to čudno. Segrevaš vodo v sistemu ure, pade pa minutah. A to je kak čudežen nov način ohlajevanja. Bomo kaj novega pogruntal za poleti.
Magic

No zalogovnik čisto brez veze ni, toplotna mora po koncu defrosta čimprej doseči nazaj temperaturo dvižnega voda nazaj. Če je zalogovnik je to precej hitreje, ker temp.dvižnega voda manj pade. Cel sistem je bolj uravnotežen in deluje bolj gladko, kljub radiatorjem sem se odločil zanj ravno zato.

floyd1 ::

Če v X času ne doseže želene temp, aktivira grelec.

To imaš nekje tudi kot nastavitev. Naša "ruska podmornica" ima in lahko prestavim na precej daljši čas, kot je "po defoltu". Enako za sanitarno vodo.

energetik je izjavil:

Magic1 je izjavil:

O, pajade. Imam vse na talnem, recimo da je zunaj malo pod nulo, v estrihe šopa nekje 28°C voda, nazaj prihaja 26°C. Ko obrne v defrost (pa pri meni traja zgolj 4-5min), teče iz estrihov nekje 20° voda, notri pa šopa 16°. Pa je to zalogovnik nekje 10 ton betona, segretega na 28°. Zdaj si pa predstavljal isto, le da je zalogovnik par 100kil jekla in vode. Pa da je še kak radiator zaprt. Hitro gre lahko do kritično nizkih temperatur, ko bi zamrznil izmenjevalec plin/voda. Moraš vedeti, da je hladilna moč na čaetku defrosta tudi 24kW (pri 8kW toplotni črpalki).

Ok, samo tu imaš elektroniko zadaj, ki upam da ni tako zabita, da ne upočasni defrost v ekstremnem primeru prenizke temperature vode. Sej je inverter. Plinski ventil in inverter komot nastavlja, da ostajo temperature v normah.
Magic

nekikr ::

Magic1 je izjavil:

Samo ti grelci za kompresor niso 4kW. Grelci za toplo vodo ali za pomoč notranjem sistemu so višjih moči. Seveda če se vklopi vse na enkrat, imaš špico, samo zakaj bi bilo to potreba?
Spet mi pa ni jasno zakaj rabiš zalogovnik. Ali ni dovolj tople vode talnem sistemu/ radiatorjih, ceveh?!? To vam en BS prodajajo.

10 let nazaj je bilo to top. Višek tehnike, praktično vse boljše zadeve so se prodajale z zalogovnikom. Takrat so oglaševali neko pamet, ki glede na čas v dnevu, zunanje temperature itd. zaradi izkoristka v naprej dovolj segreje zalogovnik, da imaš potem prihranke na ta račun. Sigurno enormne, če ne še več. Druga stvar je bila ta (velja še danes), da TČ ne deluje konstantno ampak takrat, ko je potrebno. Brez zalogovnika deluje ves čas odvisno od potreb. Ko so potrebe hude pa na polno. Pri zalogovniku že tako ne dela ves čas, če so hude potrebe spet ne toliko, ker je zalogovnik precej segret. Naj bi delovale dlje zaradi tega. Potem so bile pa kar naenkrat in "navadne" brez zalogovnika (kjer še vedno priporočajo zalogovnik, samo vgrajuje se ga ne več, da je ceneje). Eno ali drugo je čisto vseeno, prihranki se merijo v evrih na leto, če se gre za talno gretje in dobro izolirano hišo.

Jaz bi raje imel občasno vklopljene grelce, ki pomagajo odmrznit, kot pa zalogovnik, posebej pri talnem gretju, kjer itak dela TČ konstantno, samo pri različnih močeh.
Tudi zalogovnik je neka izguba, verjetno ga nimaš sred dnevne sobe, vprašanje če kaj manjša kot občasni grelci.

Eno ali drugo je čisto vseeno, prihranki se merijo v evrih na leto, če se gre za talno gretje in dobro izolirano hišo.

Če ni izolirana je najbrž še bolj vseeno, tistih 200 litrov segrete vode se pri kroženju ohladi v trenutku, če ni dogrevanja, ali zarad defrosta, ali pa ker TČ "optimizira" svoje delovanje.

Zgodovina sprememb…

Ali lahko nekdo izmeri koliko vode odteče pri defrostu. Bomo hitro poračunal koliko energije se je porabilo za to. Copilot pravi da do 10l.
So, you would need 3,550,000 joules of energy to defrost 10 liters of ice from -10°C to water at 0°C
Magic

Zgodovina sprememb…

Hudobec82 ::

Od 1.10 mas na strani od Genija minutno porabo za en dan nazaj. Lepo si vidi, zutri ko ustanes, ena špička za kavico, pa poj še ena špička za kavico, pa pomovanje posode, kuhanje juzne, tuširanje,... :P Pa lepo se vidi kako toplotna dogreva vodo, kake 5x na dan po malo. Pa parazitski porabniki. ...

Mato989 ::

Hudobec82 je izjavil:

Od 1.10 mas na strani od Genija minutno porabo za en dan nazaj. Lepo si vidi, zutri ko ustanes, ena špička za kavico, pa poj še ena špička za kavico, pa pomovanje posode, kuhanje juzne, tuširanje,... :P Pa lepo se vidi kako toplotna dogreva vodo, kake 5x na dan po malo. Pa parazitski porabniki. ...

Jaz na moj gen i nič ne vidim sem pa v bloku
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Hja sigurno so izgube pri zalogovniku manjše, grelec ti lahko nabije špice zalogovnik jih ne. Dvižni vod in tudi temp. v zalogovniku 200l meni pade za 5°C ob defrostu, poleg tega je vseeno kje v bajti je toplota ostane notri. Pri meni je tako najbolj optimalno.

deco16 je izjavil:

Če je 8kW TČ potem ima hladilne moči 8kW+-500w. Kake pa vi klobasate. Sej so znani podatki in lepo piše.

Oziroma od kje bi enofazna TČ moči 8kW dobila 24kW hladilne moči...
Ti ne veš kaj dosti, kako TČ delujejo? Očitno je tudi doma nimaš, ampak gledaš le prospekte s tabelami.
Jaz sem ure in ure preživel v kotlovnici, pri takih ali drugačnih pogojih.
Ja, 24kW ima hladilne moči, veš zakaj? Ker črpa toploto iz vode pri 28°C na zunanja rebra pri 10°C. Praktično kompresor dela v štandgasu vsaj na začetku defrosta. Moja TČ hladilno moč kaže v real-time. Tako ti tudi lahko povem, da ko greje TSV poleti pri 35°C ima _toplotno_ moč kar 13kW, medtem ko pri gretju TSV v megli pri -10 jo ima le še 5kW. Ti pa kar glej svoje teoretične tabelce.
vires in numeris

Hudobec82 je izjavil:

Kje ti vidiš 1min porabo? So le 15min meritve, kot na moj-elektro. Pa enote imajo narobe na grafu moči.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Torej kolk je COP ko se dela defrost ? Pri nazivni moči kompresorja 2,1kW kar je nek standard za 8kW TČ. Zakaj se ne hvalijo pol z tako hladilno močjo ? Zakaj na 8kW TČ ne napišejo da lahk hladi z 24kW ?

Ja vem da so idealni primeri ampak tolk pa spet ne ;)

nekikr je izjavil:

Vsi mešate.

1. Grelci so lahko tam zato, da ti ob hudem mrazu dogrevajo vodo za ogrevanje. To je v osnovi fail, ker pomeni, da je TČ poddimenzionirana in tako ogrevanje lahko stane precej veliko.

To ni nujen fail.
Zakaj bi imel TČ, ki v vseh pogojih zmore 10kW toplotne moči, če pa to rabiš vsega skupaj par deset ur na leto.
Vzemimo 10dni na letu pa da rabiš za polovico dneva. Da ti grelci delajo 120 ur z 3 kW moči je to 360kWh elektrike ali 72€. Pa to je res nek zelo slab scenarij ob teh milih zimam ki jih imamo.

Je pa sedaj druga realnost, draga priključna moč, ki ti zgornje naredi neekonomično.
Ampak včasih je bilo pač drugače. Včasih je tudi elektrika stala 10c, takrat pa sploh ni bilo problema kdaj pa kdaj grelca prižgat.

Zgodovina sprememb…

deco16 je izjavil:

Torej kolk je COP ko se dela defrost ? Pri nazivni moči kompresorja 2,1kW kar je nek standard za 8kW TČ. Zakaj se ne hvalijo pol z tako hladilno močjo ? Zakaj na 8kW TČ ne napišejo da lahk hladi z 24kW ?

Ker taka situacija nima veze za uporabnika, ker traja tam 1-2 minuti! Jaz ti samo pravim, s kakšno hladilno močjo ti lahko obremeni izmenjevalnik plin/voda, ki lahko pri malem pretoku in/ali mali zalogi vode kaj kmalu zamrzne in poči.
Ja, takrat je COP nekje 40, saj kuri takrat 600W. Pa da se spet ne boš čudil, od kje mi to, ker imam celo TČ na 3F Shelly števcu. Lahko prilepim graf porabe med enim defrostom, ko se bodo pričeli.

bciciban_ je izjavil:

nekikr je izjavil:

Vsi mešate.

To ni nujen fail.
Zakaj bi imel TČ, ki v vseh pogojih zmore 10kW toplotne moči, če pa to rabiš vsega skupaj par deset ur na leto.
Vzemimo 10dni na letu pa da rabiš za polovico dneva. Da ti grelci delajo 120 ur z 3 kW moči je to 360kWh elektrike ali 72€. Pa to je res nek zelo slab scenarij ob teh milih zimam ki jih imamo.

Je pa sedaj druga realnost, draga priključna moč, ki ti zgornje naredi neekonomično.
Ampak včasih je bilo pač drugače. Včasih je tudi elektrika stala 10c, takrat pa sploh ni bilo problema kdaj pa kdaj grelca prižgat.

Ja, tako dimenzioniranje je bilo včasih povsem ekonomično, sedaj pa ne bo več. Jaz sem svojo raje vzel tako, da mi tudi do stalnih -18° zmore brez grelcev ogrevati bajto. Kar pa ni nikoli. Mislim stalnih -18° par dni, noč in dan. Oddolži se mi tudi z večjim SCOP ter nižjo glasnostjo, saj veliko večino časa dela z nekje 25% nazivne moči, kar je njen minimum.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

No jaz ne vem s kako močjo dela defrost, samo vem da ko ga dela se dobesedno pokadi iz TČ (vodna para), ko se zamrznjena rebra odtalijo preden rečeš keks. Prvič ko sem to videl sem bil kar malo presenečen, ker sem mislil da se to tali počasneje in da traja nevem koliko časa.
Tak da definitivno mora biti konkretna toplotna moč.

hruske ::

Ne vem če je kdo že opazil, ampak s svetlejšo barvo je na mojelektro prikazan graf, ko so podatki ocenjeni, ne izmerjeni.

miko22 je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

4,7

Hvala!

offtopic: ko se prijavim v mojelektro s certifikatom, vedno dobim mail o prijavi. Kje lahko to izklopim?

Enkrat si si vklopil obveščanje na SIPASS.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

bciciban_ je izjavil:

No jaz ne vem s kako močjo dela defrost, samo vem da ko ga dela se dobesedno pokadi iz TČ (vodna para), ko se zamrznjena rebra odtalijo preden rečeš keks. Prvič ko sem to videl sem bil kar malo presenečen, ker sem mislil da se to tali počasneje in da traja nevem koliko časa.

Ja 8kW dela čudeže. Sam nekateri mislijo da majo COP na kvadrat :D

Torej na rebra pride 8kW iz vode vzame par kW.

Zakaj potem TČ(8kW) ni zmožna poleti hladit z 24kW močjo. Namreč pogoji so enaki, zunaj je 35 stopinj ;)

Sej to moč lahko navije za kratek čas skoraj neomejeno. Kar sploh nima veze. Ti imaš plin v zunanji enoti, ki ga kompresor stiska in tako greje ob defrostu. Led na rebrih seveda plin takoj ohladi, ko se topi in ostane zunanja enota s stisnjenim hladnim plinom, ki ga more segret. To naredi, da ga spusti v notranjo enoto, kjer se ob razširjenju še dodatno ohladi. Samo zato je ventil, da to ne naredi s 24kW, če voda ne zmore tega odvest.
Magic

Zgodovina sprememb…

deco16 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Ja 8kW dela čudeže. Sam nekateri mislijo da majo COP na kvadrat :D

Torej na rebra pride 8kW iz vode vzame par kW.

Zakaj potem TČ(8kW) ni zmožna poleti hladit z 24kW močjo. Namreč pogoji so enaki, zunaj je 35 stopinj ;)
Daj si malo preberi o toplotnih strojih.
Nazivna moč TČ je samo... nazivna. Taka je v nazivnih pogojih. V vse drugih pa večja ali manjša od tega. In ne vem, od kje vlečeš zdaj 35°, če sem ti točno napisal, da med defrostom črpa toploto iz ~28° na 10°. Poleti med hlajenjem pa iz ~16° na 35°. Se ti ne zdi to "malce" razlike?! V prvem primeru bi se celo moral kompresor vrteti sam od sebe, če bi bila ustrezna izvedba.

In mešaš tudi nazivno toplotno moč s hladilno močjo. To ni isto. Toplotna moč = hladilna moč + poraba elektrike.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

deco16 je izjavil:

Ko se dela defrost je COP kvečjemu negativen, saj mečeš toploto iz centralenga sistema ven v zunanjo enoto da jo pogreješ. Dejansko dela kot Klima, zunaj se uprajalnik segreva, notranji izmenejvalec hladi vodo v centrani napalejavi.

Dejansko se pri defrostu voda v radiatorjih ohladi pod temperaturo, ki je v prostoru, koliko je pa odvisno od volumna vode, če gre temepratura prenizko (premajhen volumen vode v sistemu), bo za defrost TČ uporabila grelce in to so isti grelci v notranji enoti, ki jih TČ lahko uporabi kot backup ali dopolnitev če ne zmore ogrevati na nastavljeno temepraturo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Kodrnusa ::

Ok meni nI jasno nič še zmeraj, po prebranem kilometrov podatkov. Imamo sončno elektrarno, netmetering, porabimo okoli 21Mwh, proizvedemo okoli 16Mwh. Toplotna crpalka za sanitarno vodo in ogrevanje. Trenutno je bil racun okoli 10€, januarja placali razliko za prejšnje leto. Spice so nakje na 11Kw se mi zdi.
Ali se omreznina ze sedaj poveca ali sele z letom 2026 (zacne placevati vec). Bloki (spice) kakor raumem sele z 2026 zacnejo veljati.
Koliko bomo sedaj potem vec placevali na oko? Ali je to 100% omreznine ali 500% omreznine?
Kdor se je to spomnil je največji idiot vseh časov. Najprej te z zeleno agendo zvlecejo na elektrarne in črpalke, sedaj o tem ni več govora. Porabe ne moraš spremljati v realnem času, dogajajo se napake pri merjenju, pritožbe niso mogoče... Pa kje mi to živimo..
««
87 / 106
»»