» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
86 / 106
»»

matobeli ::

Sam to je vse za SE. Kle je vprašanje kolk hitro se povrne sama investicija če polneš elektriko iz omrežja. Investicija je pa recmo 2k

energetik je izjavil:

Sfalil si le to, da ogrevalna TČ lahko pozimi tudi po 1 teden skupaj vleče po 25kWh/24h, kakšen dan tudi do 50. +

V ozadju preračuna je dobro izolirano stanovanje z ogrevanjem direktno na elektriko, tko da TČ nima kle veze. Oziroma, lahko je mala toplotna črpalkica, ampak dnevna poraba je še vedno samo 16kWh

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

eEdbM ::

matobeli je izjavil:

Sam to je vse za SE. Kle je vprašanje kolk hitro se povrne sama investicija če polneš elektriko iz omrežja. Investicija je pa recmo 2k

Kje zares dobiš baterijo 16 kWh za 2k€??? Kar preskočim vse ostalo, kupim več v znesku nadgradnje SE, tukaj začni.

samogradnja. Celice, inverter polnilec, ohišje.

energetik ::

? Z direktnim ogrevanjem na štrom bo poraba potem še x3 glede na tisto, kar sem pisal.
vires in numeris

Ne, ne bo, ampak ni to bistvo.

Ja vzemi baterije iz akumulator.si, a ne, verjetno pri Kitajcih lahko še ugodneje ubodeš. Glede varnosti ne vem. Kot rečeno, premalo parametrov - pa saj ti tudi tako najbrž ne bi zmogli kaj svetovati, mogoče v zneskovnem rangu 1X do 2X.

Tista subvencija je za obstoječe SE letne netirance, ki bi nadgradili, je pa sicer res original SolarEdge baterija in na ključ, to pa ja, brez drugih nadgradenj.

Utk ::

Direktno na elektriko in dnevna poraba 16 kwh?
Sej ok, naj, meni je vseeno če nekdo živi na 15 stopinjah, ampak v čem je potem problem? Niti minimalne špice ne moreš s tako porabo presežt, razlika med nizko in visoko tarifo je pa 5 centov. Se pravi boš prišparal morda 70 centov na cikel (nekaj izgube že bo, niti ne boš najbrž polnil in praznil do polnega), 3000 ciklov za 2000 evrov. Če res to narediš vsak dan, je to 8 let. 3000 ciklov in 8 let, da si na nuli...

IL_DIAVOLO ::

telexdell je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Govorim o premoznih, ne tajkunih.

Premožni imajo sredstva in bodo kupili znanje, da bodo lahko vplivali na omrežnino, če se jim bo zdelo to smiselno delati. Reveži pa nimajo ne sredstev in mogoče niti znanja, da bi se v to spuščali in bodo pač plačevali kar jim bodo napisali na položnico in poleg jamrali, kako je treba bogatim vzeti.

PS pa tisti kateri prodajajo socializem v glavnem niso tajkuni kljub temu, da so bogati.

Premozni pa boste vseeno placali veliko visjo ceno, z nekaj pameti morda manj od max, ampak se vedno placali tisto kar pise na poloznici.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:

Premozni pa boste vseeno placali veliko visjo ceno, z nekaj pameti morda manj od max, ampak se vedno placali tisto kar pise na poloznici.

Ni tako enostavno - edini, ki smo zares predvidljivo relativno osmoljeni, smo letni netiranci. Poleg tistih, ki bodo delali in plačevali resnične presežke nad dogovorjeno močjo... Nova omrežnina bo pri 'enakomernih in dogovorjenih' uporabnikih morda celo nižja - vsaj do konca rezultatov volivnega leta 2026, ostalo pa moramo dočakati. Kot je rekel energetik, faktor 0,9 pri presežkih je stvar konfiguracije in ne več sistema, smo videli pri vseh spletnih kalkulatorjih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

hruske ::

Haha, ubogi, res. :D

Niste edini predvidljivo osmojeni, daleč od tega.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

misek ::

joez7 je izjavil:

Kdor bo rabil, bo našel pot, zna pa bit nekaj trnov...
Rešitve so. Ampak bi morale biti vsem na voljo brezplačno. Ker to obračunavanje je tudi za vse brez izjeme.

nekikr ::

V zadnjih 15 letih se je poraba elektrike povečala za 15%. Del tega se porabi sproti zaradi SE, tako da je povečanje realno še manjše od tega. Dve leti nazaj je bilo še vse super, nobenih problemov nikjer, potem pa pride levičar in je kar naenkrat vse v takem razsulu, da lahko samo z višjimi položnicami nekako ohranimo civilizacijo kot jo poznamo. Ta višja cena bo šla sicer v isto malho kot CO2 kuponi in točno toliko bo tudi končnega efekta. Ampak ok, če vmes na glas rečeš, da bo tam en, ampak res samo en, ki ogreva dvorišče (pa čeprav ga še niso našli), plačeval pravično! in pošteno!, potem se pa vsi strinjajo, da je nujno potrebno zvišati položnice vsem. Kako malo je treba.

nekikr je izjavil:

Kako malo je treba.

To bolj pomeni, kako vodljiv je zgodovinsko deformiran folk...

DarwiN ::

nekikr je izjavil:

V zadnjih 15 letih se je poraba elektrike povečala za 15%. Del tega se porabi sproti zaradi SE, tako da je povečanje realno še manjše od tega. Dve leti nazaj je bilo še vse super, nobenih problemov nikjer, potem pa pride levičar in je kar naenkrat vse v takem razsulu, da lahko samo z višjimi položnicami nekako ohranimo civilizacijo kot jo poznamo. Ta višja cena bo šla sicer v isto malho kot CO2 kuponi in točno toliko bo tudi končnega efekta. Ampak ok, če vmes na glas rečeš, da bo tam en, ampak res samo en, ki ogreva dvorišče (pa čeprav ga še niso našli), plačeval pravično! in pošteno!, potem se pa vsi strinjajo, da je nujno potrebno zvišati položnice vsem. Kako malo je treba.

Kdo pa si mislil, da bo poskrbel za napredek in prehod na bolj zeleno energijo? Desničarji?

Pa BTW, ta neizbežen prehod se dogaja po celem svetu. Niso si tega izmislili naši loleki. Ali pa si mislil, da bo vsa ta energetska revolucija oz. elektrifikacija s SEji, TČji, EVji, potekala nevidno nekje v ozadju, ko miši spijo?

Pa povprečni Janez naj bi do nadaljnjega plačeval manj omrežnine.. Šele, ko se prah poleže, bodo dvignili omenjeni faktor iz 0.9 na 1.

Nasvet: preseli se v Rusijo.. Tam še 100 let ne bodo šli skozi ta razvoj, ker imajo takorekoč neskončne zaloge naravnih virov.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

hruske ::

To predvsem pomeni, da nista funkcionalno pismena.

- Agencija za energijo je to reformo pripravljala že od 2017.
- Ta reforma nima praktično nič s (katero koli) vlado, ampak je stvar agencije.
- CO2 kuponi nimajo nič z omrežnino.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hruske je izjavil:

to reformo pripravljala že od 2017

Če je čakala 7 let, lahko še 77, odvisno od nedovoljšnje delitve ljudstva in vladanje :D

Šmorn ::

Rabim mnenje, če prav razmišljam glede dogovorjene moči. Podatki: dobro izolirana pritlična hiša s kletjo, talno gretje pritličje, radiatorji klet, toplotna črpalka zemlja/voda 8 kW z dodatnim grelcem 9 kW, indukcija, pralno sušilni stroj, pečica. Največja mesečna poraba elektrike januar in december je bila 900 kWh, najmanjša 210 kWh junij. Distributer mi je naračunal 10,8 kW dogovorjene moči čez vse bloke, kar je pač preveč. Najvišja špica na grafu spodaj je 11,1 kW. Vse špice izvirajo iz toplotne črpalke, kar je logično. Na toplotni črpalki sem znižal največjo moč dodatnega grelca iz 9 kW na 3,5 kW. Teoretično sem s tem pridobil 5,5 kW manevrskega prostora. Če znižam dogovorjeno moč iz 10,8 kW na 6,5 kW sem na varni strani. Kaj pa nižje?

Graf moči na 15 minut za letos:
 Slika

Slika

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Šmorn ()

joez7 ::

Brez aktivnega Load Shiftinga in aktivnega omejevanja konice, si na varni strani ~8kW.
Z aktivnim udejstvovanjem, pa nekje čez palec 6kW. Z Peak Shavingom, pa ti uspe na 4kW. Koliko ti je kaj vredno pa sam presodi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

darkolord ::

Toplotna črpalka je 8 kW priključna ali izhodna moč?

8 kW je izhodna moč. Cop je nekaj čez 3, če gledam podatke proizvedene moči po mesecih na toplotni črpalki in primerjam s porabo elektrike. Ima pa dodatni grelec 9 kw, kateremu sem omejil moč na 3,5 kW. Specifikacije:
Toplotna moč / Elektr. moč / COP pri B0 / W35 kW: 5,3/1,3/4,7
Toplotna moč / Elektr. moč / COP pri B0 / W55 kW: 5,4/2,0/3,0

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Šmorn ()

DamijanD ::

Zakaj pri dobro izolirani hiši sploh potrebuješ aktiven električni grelec?

telexdell ::

Ravno to sem mislil vprašati- zakaj dodatni grelec in zakaj tako močni?. Sem v 60 let stari hiši, toplotno sanirani, na radiatojih pof 2000 m visokimi gorami v Karavankah pa imam k TČ zrak/voda dodatni grelec 6 kW. Prvič in zadnjič je zalaufal pred 7. leti, ko se je delal zagonski test. Od takrat so varovalke zanj izključene. Je pa montiran za slučaj, da mi/ko mi bo TČ odpovedala in bom čakal ali na servis ali na montažo nove.
Drugače pa- na tistem diagramu so vsaj tri visoke špice. Očitno so vse v prvem bloku. Iz tistih treh so izračunali povprečje. Ker pa nižji bloki ne morejo imeto manjše moči... Torej- ne manjšati izključiti dodatni grelec. Če te bo potem zeblo, ga pa ne vklopi nazaj ampak zamenjaj TČ.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Imata prav. Grelca načeloma ne rabim. Na začetku leta sem bil vseljen ravno par mesecev, pa sem se še lovil z nastavitvami. Tiste tri najvišje špice so zato, ker sem vključil ročni način ogrevanja, pa je pač vključilo dodatni grelec. Zato pa zdaj, na začetku sezone, hočem urediti tako ogrevanje kot elektro. Ker pač ne bi plačeval dodatne omrežnine, če mi ni treba.

T743 ::

Če ne rabiš grelca ga potem izklopi in znižaj na nekih 7,5kw, da boš še vseeno na varni strani brez penalov glede na ostale špice. Preveri razne scenarije s kalkulatorjem koliko pridobiš, toliko imaš potem rezerve za morebitne penale.

feryz ::

Zabavno bo po novem s temi grelci, ja. Folk dejansko misli da jih rabi. In jih pusti laufat.
Če enkrat pride malo bolj zanimiva zima, bo pa še bolj pestro.

Ok, ste me prepričali, bom jih izklopil, čeprav jih je monter vklopil. Kolk sem opazil, so se vklapljali samo med defrostom.

Utk je izjavil:

Ok, ste me prepričali, bom jih izklopil, čeprav jih je monter vklopil. Kolk sem opazil, so se vklapljali samo med defrostom.

JAz bi bil na tole zlo pozoren, zakaj ti jih vklaplja med defrostom. Ali nimaš zalogovnika? Maš Talno?
Če ti jih vklaplja med defrostom, pazi da ti ne zmrzne izmenjevalec, bo kar konkreten strošek popravila. KAtero TČ pa sploh maš, model in leto?

Ni zalogovnika, niti talnega. Zalogovnik je cca 15 radiatorjev.
Ma sej ne bom, ker nima veze, samo smešno mi je, da nekdo prek neta kar počez pametuje, ko bo pizdarija, pa ne bo on plačal. Ko se vžgejo grelci, ne more istočasno delat tudi kompresor, ali eno ali drugo, tako da, v kontekstu te teme, je čisto vseeno, oboje ima približno enako električno moč. Menda so pa tisti, ki so naredili TČ, to premislili bolj od mene in menda vejo kdaj se bolj splača gonit eno kdaj pa drugo.
Če pa komu delajo grelci ločeno od TČ oz. sočasno, ima očitno grelce na zalogovniku izven kontrole TČ. To pa ne vem kolk je pametno in tam morda res niso potrebni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Tolk poskušamo pametovat, kolk mamo informacij, če nam je kaj sumljivo, se začne prižigat rdeča luč, vedno lastnik trpi posledice, dobre kot slabe. (tolk, da je treba bit previden)
V tvojem primeru, pač če je volja in možnost, predlagam vgradnjo zalogovnika, nekje 20-30l po kilowatu izhodne moči TČ. (sam mam 150l za 6kW - pa vidim, da bi lahko bil še večji - pa ni blo prostora). Zalogovnik, čudežno pomaga pri defrostih - pač ne pošlje hladne vode v ogrevalni krog, in je obenem bafer pred nihanjem temperature DV. Ponavadi ne povzroča dodatnih izgub, pač greje prostor v katerem je.
Tole, da ne more istočasno delovat kompresor, mi je čudno. Moja TČ dela defrost z kompresorjem, sam štiripotni ventil obrne - kot da hoče hladiti (reverzibilni način), je pa res, da je že monoblok R32 (2022 model)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Zakaj? Samo še ena stvar več, ki pripomore k izgubam. Stalno je odprtih vsaj 5 kar velikih radiatorjev, ali pa 2-3 ki vplivajo na temparaturo tam kjer je sobni termostat, plus 2-3 v kopalnicah. Ne more se zgodit, da bi TČ gonila pa ne bi imela voda kam it.

Tole, da ne more istočasno delovat kompresor, mi je čudno.

Kompresor in grelci ne morejo delat istočasno, pri moji, ker so pač v sami TČ, ne na nekem ločenem zalogovniku. Če bi delali istočasno, bi to pomenlo 10-11 kw :)
Če zmeraj med defrostom vklopi grelce pa niti ne vem, ni nujno. Ampak ko je res mrzlo pa.

Zgodovina sprememb…

Če vklaplja grelce, pomeni, da se je sprožila zaščita pred zmrzovanjem. Skoraj verjetno, bi to omilil oziroma odpravil zalogovnik - vprašaj še kakega monterja ali projektanta TČ, bo zanimiva debata.

In jaz naj bi vrgel jurja za zalogovnik, da bi prišparal 50 evrov na leto (še to v vprašanje in v resnici nič, ker imam elektrarno, ampak ok)? Čist verjamem, da bi mi kak monter to svetoval...
Na srečo mi je moj reku, da ne rabim.

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

Če ti vse funkcionira - zakaj bi? Kolega, ki ima le manjši del hiše z talnim in ogromno radiatorjev se je po prvi zimi in nekaj težavami z defrosti takoj odločil za (manjši) zalogovnik in pravi, da od takrat sistem funkcionira precej boljše. Ampak on si to naredi sam in je taka stvar smešno poceni.

Jaz bi si tudi lahko sam, če bi imel kak dober razlog. Ampak zalogovnik je še zmeraj par 100 evrov, dodatna črpalka še 150, ventili tudi niso zastonj. Ni smešno poceni, če ni potem konkretnega prihranka.
Kako zdaj dela "precej bolje"? Ga je prej zeblo, zdaj pa ne? Če ima tako TČ, ki nima svojih grelcev, potem je zalogovnik najbrž res potreben. Tudi če nima potem niti zalogovnik grelcev. Na drugi hiši imam tako, monoblok, zalogovnik in brez vseh grelcev. Oboje dela.

Zgodovina sprememb…

miko22 ::

Jaz še vedno nimam odgovora na vprašanje.
Recimo v 1 bloku imam dogovorjeno moč 4,7, porabim pa max do 2. Koliko mi zaračunajo? po 4,7 ali po 2kWh?

Bizkit45 ::

4,7

miko22 ::

Bizkit45 je izjavil:

4,7

Hvala!

offtopic: ko se prijavim v mojelektro s certifikatom, vedno dobim mail o prijavi. Kje lahko to izklopim?

Utk je izjavil:

Jaz bi si tudi lahko sam, če bi imel kak dober razlog. Ampak zalogovnik je še zmeraj par 100 evrov, dodatna črpalka še 150, ventili tudi niso zastonj. Ni smešno poceni, če ni potem konkretnega prihranka.
Kako zdaj dela "precej bolje"? Ga je prej zeblo, zdaj pa ne? Če ima tako TČ, ki nima svojih grelcev, potem je zalogovnik najbrž res potreben. Tudi če nima potem niti zalogovnik grelcev. Na drugi hiši imam tako, monoblok, zalogovnik in brez vseh grelcev. Oboje dela.

Če se prav spomnim mu je slabo (in pogosteje) delalo defroste in so mu tako svetovali prodajalci Hitachi TČ. Sem že malo pozabil, a hišo ima zelo dobro izolirano in verjetno je njegova TČ celo nizkotemperaturna.

telexdell ::

Seveda je pomembno tudi ali je TČ monoblok ali TČ s plinsko povezavo. Če je TČ s plinsko povezavo pol so mogoče grelci nujni ob defrostih.

Glede enake moči TČ in grelcev- moja TČ ima grelno moč 12 kW, električnih grelecev pa imam namontiranih za 6 kW. Ti grelci niso v TČ ampak na cevni povezavi, da lahko ogrevajo tako radiatorje kot bojler sanitarne vode, če bi bila nuja. Pa vse to krtmili avtomatika od TČ.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Če se prav spomnim mu je slabo (in pogosteje) delalo defroste in so mu tako svetovali prodajalci Hitachi TČ.

Potem bi ga moral imet že v štartu.

Če je TČ s plinsko povezavo pol so mogoče grelci nujni ob defrostih.

Feryz pravi da ne. Čisto brez veze so. Po njemu...

Glede enake moči TČ in grelcev- moja TČ ima grelno moč 12 kW, električnih grelecev pa imam namontiranih za 6 kW.

Dobro, 6 kw imaš bolj zato, da za vsak slučaj greje tebi vodo, ne zarad defrosta TČ.

feryz ::

4 toplotne sem priključil v svoji neposredni okolici, ena je na talnem, ostale so na radiatorjih.
Vse že 5 let delajo brez enega grelca. Ampak če ti praviš, da je mus, potem je mus.

Jaz ne pravim nič. Meni so zmontirali tako kot so rekli da bi. Jaz ne morem doktorirat iz vsega.
Ena ima zalogovnik in nima grelcev, druga nima zalogovnika in ima grelce. Oboje dela. Niti ne bom prvi dodajal grelca (čeprav ga ima, samo ni vklopljen), niti ne bom drugi dodajal zalogovnika. Brez nekega konkretnega razloga.

Kalibri ::

Utk je izjavil:

Feryz pravi da ne. Čisto brez veze so. Po njemu.

Nimam grelcev, defroste pa vseeno dela.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: floyd1 ()

Zakaj bi sploh pri defrostih bila taka razlika med monoblokom in splitom (s plinsko povezavo)? Saj obe lahko obrneta režim za odtaljevanje enote zunaj, vsaj pri naši (split Toshiba) se grelci ob defrostih ne vklapljajo...

Kalibri je izjavil:

Utk je izjavil:

Feryz pravi da ne. Čisto brez veze so. Po njemu.

Nimam grelcev, defroste pa vseeno dela.

Normalno. Ampak pri talnem je to lažje, imaš vedno dovolj tople vode za defrost, medtem ko pri radiatorskem včasih ne gre.
Pomotoma predlagal izbris... :(

Magic1 ::

Po moje nima smisla furat dodatnih grelcev. Ti so zgolj za primere, ko si res na max gretju in te defrost še dodatno zjaha. Rečmo v primeru, da je zunaj dolgo -15°C in ti začne temperatura v hiši počasi padat. Drugače defrost nima smisla kompenzirat s grelcem, saj se hiša ne bo ohladila med 15min delovanjem le tega.
Magic

Lonsarg ::

Za zascito pred zmrzovanjem bi sicer pricakoval da je 1kW grelec vrh glave.

fikus_ ::

Ali ne zamrzuje TČ pri okrog 0°C oz. malo v + in ko je dosti vlage v zraku?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

T743 ::

Meni je 6x do sedaj vklopila grelce ampak kako uro po defrostu, ob 200l zalogovniku in radiatorjih, nikoli pa ob samem defrostu, če gledam krivuljo dvižnega voda jih je vedno vklopila ob podobnih situacijah, zakaj pa samo 6x v 2 letih pa še nisem ugotovil, ob mrazu jih namreč opravi okoli 8 dnevno. Tudi čas ko so vklopljeni je sumljivo podoben manj kot 20 a več kot 15 minut, ravno dovolj za špico. ;)

Magic1 je izjavil:

Po moje nima smisla furat dodatnih grelcev. Ti so zgolj za primere, ko si res na max gretju in te defrost še dodatno zjaha. Rečmo v primeru, da je zunaj dolgo -15°C in ti začne temperatura v hiši počasi padat. Drugače defrost nima smisla kompenzirat s grelcem, saj se hiša ne bo ohladila med 15min delovanjem le tega.

Pa tudi takih zim z -15 cel teden je (vsaj na našem koncu) vedno manj. Pa v primeru talnega in masivne gradnje tudi to ne bi bil nek problem, saj v defrost navadno ne gre vsakih 20 minut.
««
86 / 106
»»