» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
85 / 106
»»

GregiB ::

Ma jeb*** se naj s temi dogovorjenimi močmi... Kot sem že pred dnevi napisal, v celem letu sem bil 3 ure z močjo med 5kW in 11kW, torej sem bil 99,966% časa pod 5kW... na računu pa bom celo leto imel lepo 10,8kW, načeloma enako, kot nekdo, ki bo (hipotetično) celotno leto na 10kW.
Pa tudi... od teh 3 ur so bile 2 ure in pol v 3 bloku (po novem), pol ure pa v 2 bloku... 10,8kW pa imam zdaj za vseh 5 blokov...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

Bici ::

Amapk glede na objavljene cene, v tej temi je relavanten samo blok 1 in deloma blok 2. Ostali so bolj zaokrožitvene napake.

deco16 ::

Cene blokov še niso tolk napačne, napačen je sistem "dogovorjene moči". Lažje za njih in vse ostale bi bil mesečni poračun koliko si pač dosegel.

DarwiN ::

GregiB, če je to res, da nisi dosegal 10.8kw v 1. bloku, potem imaš najbrž podlago za pritožbo.

Kot sem že pred dnevi napisal, v celem letu sem bil 3 ure z močjo med 5kW in 11kW, torej sem bil 99,966% časa pod...

Tak sistem so pač izbrali.. Neka analogija bi bila družina, ki živi na lastnem mini otočku in si lastijo 5 vozil - 4 avtomobile s širino 2m in en tovornjak s širino 2.5m.. In čeprav le 3x letno koristijo tovornjak, mora enosmerni most, ki vodi na njihov otoček, bit zgrajen in vzdrževan tovornjaku primerno. Ne morejo šparat in zgradit 2.2m širok most, a ne?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

J.McLane ::

Vprašanje tudi koliko časa bodo te cene blokov ostajale tako kot so, to se lahko hitro spremeni.

Da ne rečem kako butasto so postavljeni časi teh blokov, če bi gledali cene elektrike znotraj dneva, bi videli da takrat ko je poleti "najdražji" blok 2 je v bistvu velikokrat cena elektrike blizu nule, res ne vem kakšno sporočilo so želeli poslati s tem. Res ne vem, že pred desetimi leti je bilo jasno da gospodinjstva najbolj obremenjujejo omrežje v popoldanskih/večernih urah. S SE to prihaja še bolj do izraza, zato bi bilo edino logično da bi bil najdražji blok nekako zjutraj od 7h do 9h in potem od 17h do 21h. Pa več kot 4 bloke je itak nesmiselno imeti, ne vem od kje njim 5 blokov.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

GregiB ::

DarwiN je izjavil:

Tak sistem so pač izbrali.. Neka analogija bi bila družina, ki živi na lastnem mini otočku in si lastijo 5 vozil - 4 avtomobile s širino 2m in en tovornjak s širino 2.5m.. In čeprav le 3x letno koristijo tovornjak, mora enosmerni most, ki vodi na njihov otoček, bit zgrajen in vzdrževan tovornjaku primerno. Ne morejo šparat in zgradit 2.2m širok most, a ne?

Dobra analogija s katero se popolnoma strinjam... A ta most sem, enako, kot ta družina, plačal takrat, ko sem ga priklopil... "s celine na otok"
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

eEdbM ::

J.McLane je izjavil:

Vprašanje tudi koliko časa bodo te cene blokov ostajale tako kot so, to se lahko hitro spremeni.

In ko se vznemirjenje poleže in psiha preklopi na stoičnost, se tudi bodo.

No, zdaj moraš samo še vzdrževanje mosta plačevat mesečno, GregiB. In ta strošek je seveda višji zaradi tvojega tovornjaka, ker je most širši/večji in mora prenešat težje breme. ;)

Mato989 ::

DarwiN je izjavil:

No, zdaj moraš samo še vzdrževanje mosta plačevat mesečno, GregiB. In ta strošek je seveda višji zaradi tvojega tovornjaka, ker je most širši/večji in mora prenešat težje breme. ;)

Zakaj mesečno, saj ne vzdržujejo mesečno tistega mostu, bolje plačat 1x ko je vzdrževanje malo več kot da te nategujejo mesečno pol se pa ob prvih poplavah poruši kot smo videli marsikje...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Kalibri ::

Kako je kao poleti cena elektrike blizu nule, če gospidinjstva še vedno plačujejo enako, kot kadar kao ni?
Elektro mafija laže TM

dussan ::

En način ugovarjanja sistemu je tudi predlagam vladi.

kriptobog ::

Kalibri je izjavil:

Kako je kao poleti cena elektrike blizu nule, če gospidinjstva še vedno plačujejo enako, kot kadar kao ni?
Elektro mafija laže TM

Ker distributer zakupi določeno količino vnaprej po določeni ceni. Ko je elektrika najdrazja pa gospodinjstva se vedno šlacujemo enako in manj, kot je trenutno na trgu, itd. Pa ce vam ze teli bloki predstavljajo tezave, kaksne bi imeli sele ce bi koristili elektriko po trenutnih borznih cenah

hruske ::

Distributer nima veze z zakupom elektrike, ti razmišljaš o dobaviteljih.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Lonsarg ::

Tako je, dejansko to kdaj je omrezje najbolj obremenjeno ni nujno da sploh korelira s tem kdaj je cena visja. Tak da vprasanje ce bodo sploh kdaj te tarife za omrezja kdaj aplicirali se na porabo elektrike.

telexdell ::

DarwiN je izjavil:

GregiB, če je to res, da nisi dosegal 10.8kw v 1. bloku, potem imaš najbrž podlago za pritožbo.

Kot sem že pred dnevi napisal, v celem letu sem bil 3 ure z močjo med 5kW in 11kW, torej sem bil 99,966% časa pod...

S to primerjavo si pa povsem falil bistvo kraje pri belem dnevu. Ta se izvaja tako: Preden so mi priklopili hišo na električno omrežje sem plačal 5 m širok most, da bi se dva tovornjaka brez problema srečala na njem. Do penzije sem se po njem redno vozil in plačeval vzdrževanje in druge stroške. Upravljalci so denar veselo zapravljali za bonitete in vile ter jahte namorju. Ker sem se po upokojitvi po mostu redko vozil jim je začelo primanjkovati denarja za navajene užitke zato mi bodo za občasno vožnjo z invalidskim vozičkom po mostu zakasirali več, kot so mi prej za redno vožnjo s tovornjakom. Če pa bo slučajno sin kdaj prišel na obisk s tovornjakom mi bodo pa pa zaračunali penale za vsako prečkanje mostu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

energetik ::

eEdbM je izjavil:

J.McLane je izjavil:

In ko se vznemirjenje poleže in psiha preklopi na stoičnost, se tudi bodo.
Saj to je že določeno, da se dvignejo. Trenutno se bodo penali plačevali z utežjo 0,9. Mislim da je že prav kmalu določeno povečanje uteži na 1,0 in potem enkrat na 1,2. Torej sploh jim ni potrebno spreminjati cenika, samo utež dvignejo. Je pa utež samo za penale, cena za dogovorjeno moč ostane enaka. Če ne spremenijo še cenika.
vires in numeris

telexdell je izjavil:

DarwiN je izjavil:

S to primerjavo si pa povsem falil bistvo kraje pri belem dnevu. Ta se izvaja tako: Preden so mi priklopili hišo na električno omrežje sem plačal 5 m širok most, da bi se dva tovornjaka brez problema srečala na njem. Do penzije sem se po njem redno vozil in plačeval vzdrževanje in druge stroške. Upravljalci so denar veselo zapravljali za bonitete in vile ter jahte namorju. Ker sem se po upokojitvi po mostu redko vozil jim je začelo primanjkovati denarja za navajene užitke zato mi bodo za občasno vožnjo z invalidskim vozičkom po mostu zakasirali več, kot so mi prej za redno vožnjo s tovornjakom. Če pa bo slučajno sin kdaj prišel na obisk s tovornjakom mi bodo pa pa zaračunali penale za vsako prečkanje mostu.

Bottom line, kdor iz kakršnegakoli razloga potrebuje velik robusten most, primeren tudi za tovornjake, bo odslej plačeval več od tistega, ki potrebuje manjši most za osebna vozila in še več od tistega, ki potrebuje most zgolj za bicikle.

Kaj je tu narobe?

Lonsarg je izjavil:

Tako je, dejansko to kdaj je omrezje najbolj obremenjeno ni nujno da sploh korelira s tem kdaj je cena visja. Tak da vprasanje ce bodo sploh kdaj te tarife za omrezja kdaj aplicirali se na porabo elektrike.
Tako je, cena je odvisna od tega katere in koliko proizvodnih enot je takrat v celotnem omrežju. Lahko je odjem in s tem obremenitev omrežja velika, pa bo lahko cena 0 ali negativna, če je takrat v omrežju veliko število OVE, ki se ne izklapljajo (npr. ogromen presežek sonca in vetra).
Kako bo to šlo skozi, če bodo še ceno energije dali v bloke, nimam pojma. Bila bi popolna zmešnjava, sploh če še časi blokov ne bi bili enaki. Potem tudi če veš za kaj gre, nimaš šans na pamet oceniti, kdaj se kaj bolj splača žgati. V takem primeru bi nujno rabil optimizator, ki bi vedel za day-ahead cene, ter določeno velikost baterije.
vires in numeris

bciciban_ ::

Mal je vprašljivo o katerem mostu se tu govori ? O tistem last mile med mojo hišo in lokalnim trafotom ali tistim ki povezuje elektrarno z RTP ?

Pri meni konkretno napetost občutno pade vsak večer, ko je cena bloka najnižja in je omrežje domnevno najman obremenjeno.
Najvišja napetost pa je sredi dneva, ko je omrežnina najdražja.

In to opažam že dolgo preden je bila ta pogruntavščina z bloki.
Dodatno je cena elektrike najnižja, ko je omrežnina najdražja. in ko je ponoči omrežnina poceni je elektrika draga.

Tole z obremenjenostjo omrežja je tudi nateg. Naj konkretizirajo, kaj je tisto, ki ne zmore. Ne pa neko novinarsko lajnanje.

fikus_ ::

DarwiN je izjavil:

Bottom line, kdor iz kakršnegakoli razloga potrebuje velik robusten most, primeren tudi za tovornjake, bo odslej plačeval več od tistega, ki potrebuje manjši most za osebna vozila in še več od tistega, ki potrebuje most zgolj za bicikle.

Kaj je tu narobe?

Narobe je to, da tisti, ki se bo redno vozil s tovornjakom čez most bo skoraj enako plačeval, kot tisti, ki bo isto koristil 3x/leto.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Narobe je, da se bomo pustili nategniti kot smo dolgi in siroki. In enim bo to celo pasalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kalibri ()

fikus_ je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Kaj je tu narobe?

Narobe je to, da tisti, ki se bo redno vozil s tovornjakom čez most bo skoraj enako plačeval, kot tisti, ki bo isto koristil 3x/leto.

Samo to eno postavko bosta imela enako.. Položnico bo pa prvi vseeno imel precej višjo, ker bo plačeval več omrežnine na porabljeno energijo, in tudi same energije kot takšne bo trošil in plačal več.

dussan je izjavil:

En način ugovarjanja sistemu je tudi predlagam vladi.

Hvala za tole. Sicer je bolj za pregled ali porabim več ali ne.

Sam sem proti sistemu kaznenja ker je res neumno.

misek ::

Portal Moj Elektro ne more kazati trenutnih podatkov oz. vsaj 100% zanesljivo ne. To pa zaradi tega, ker je prenos podatkov iz števca lahko tudi zakasnjen zaradi določenih razlogov (motnje v omrežju).
Edina rešitev bi bila, da se k vsakemu števcu prigradi nek wifi adapter na P1 vmesnik. Seveda pa ne na stroške uporabnika.

DarwiN je izjavil:

Samo to eno postavko bosta imela enako.. Položnico bo pa prvi vseeno imel precej višjo, ker bo plačeval več omrežnine na porabljeno energijo, in tudi same energije kot takšne bo trošil in plačal več.

Spet si ga pihnil mimo. Za porabljene kWh bo plačal toliko kot bo plačal, pa če je sistem omrežnina nov ali star. Omrežnino za moč bosta plačala enako tako tisti, kateri troši veliko kot tisti kateri troši malo. Omrežnina na porabljene kWh je pa po novem nižja, kot je bila po starem. Torej bo tisti, kateri troši več po novem sistemu plačal manj. Pač mafija krade revnim (nam vsem), da daje bogatim (sebi in političnim botrom).

Glede mosta pa- hišni priključki so lahko bili 3x20 ali 3x25 A. Torej si moral zgraditi most z 14 ali 17 KW, če si hotel priti na otok. Čeprav je upravljalec mostu vedel, da gospodinjstvo troši povprečno 1 kW moči oz. se vozi s skiroji jim je zakasira 7 ali 10 kW moči, kot da bi se vozili s tovornjakom ali priklopnikom. Pol pa je narod spoznal, da že itak plačuje nekaj kar ne koristi in so začeli to koristiti z nakupi gospodinjskih aparatov, toplotnih črpalk, EV...Pod težo obremenitve se je most začel šibiti, saj je denar kateri je upravljalec dobil za vzdrževanje romal vse kam drugam kot pa v vzdrževanje. Zato si je izmislil sistem, po katerem bi naj ljudje začeli manj obremenjevati omrežje, da ga on ne bi rabil vzdrževati, hkrati pa bi zopet plačevali nekaj, kar ne koristijo saj so to itak že navajeni.

Mato989 ::

telexdell je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Spet si ga pihnil mimo. Za porabljene kWh bo plačal toliko kot bo plačal, pa če je sistem omrežnina nov ali star. Omrežnino za moč bosta plačala enako tako tisti, kateri troši veliko kot tisti kateri troši malo. Omrežnina na porabljene kWh je pa po novem nižja, kot je bila po starem. Torej bo tisti, kateri troši več po novem sistemu plačal manj. Pač mafija krade revnim (nam vsem), da daje bogatim (sebi in političnim botrom).

Glede mosta pa- hišni priključki so lahko bili 3x20 ali 3x25 A. Torej si moral zgraditi most z 14 ali 17 KW, če si hotel priti na otok. Čeprav je upravljalec mostu vedel, da gospodinjstvo troši povprečno 1 kW moči oz. se vozi s skiroji jim je zakasira 7 ali 10 kW moči, kot da bi se vozili s tovornjakom ali priklopnikom. Pol pa je narod spoznal, da že itak plačuje nekaj kar ne koristi in so začeli to koristiti z nakupi gospodinjskih aparatov, toplotnih črpalk, EV...Pod težo obremenitve se je most začel šibiti, saj je denar kateri je upravljalec dobil za vzdrževanje romal vse kam drugam kot pa v vzdrževanje. Zato si je izmislil sistem, po katerem bi naj ljudje začeli manj obremenjevati omrežje, da ga on ne bi rabil vzdrževati, hkrati pa bi zopet plačevali nekaj, kar ne koristijo saj so to itak že navajeni.

Well put!

Jaz bi zahteval da ELEKTRO ki ima preko omrežje DOKAŽE da je vsak cent ZARAČUNANE omrežnine se porabil za UIZGRADNJO OMREŽJA in ne za nagrade itd... za 20 let nazaj... ko to dokažejo pa lahko se pogovarjamo o dvigu.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Pa zahtevaj. Na kavču se pičit je pač najlažje.

bbbbbb2015 ::

telexdell je izjavil:

DarwiN je izjavil:

S to analogijo si povsem sfalil, samo se ne zavedaš kje.
Ko so ti priklopili hišo na omrežje, si plačal 5m širok most. Upravljalci so res kar velik del denarja zapravili za svoje jahte in bonitete. Most pa je vodil do omrežja, ki je sicer zmoglo recimo 100 kamionov na uro. Seveda so eni vozili kamion 1x na leto po mostu, eni pa so imeli prevozniške firme, ter so šopali že itak 90 kamionov na uro. Skupaj 95 kamionov na uro, ostalo je v že navedenih bonitetah in jahtah. Za mostove ste vsi plačali enako.

Zdaj pa si se odločil, da boš kamion rabil 1x na uro. In tvojih 10 sosedov tudi. Se pravi, že ulica našopa 10 kamionov na uro. Nenadoma je kobajagi kapaciteta omrežja 100 kamionov (v resnici 95) na uro prešibka. Ja nič, rabimo en sistem, kdor rabi - plača.

To je bolj pošten sistem, ker nekdo z avtoprevozniško firmo izkoristi svoj most do daske (kjer rabi tudi tvoj neuporabljeni del kapacitete mreže), tebi se kamion praši. In načeloma, z denarjem od avtoprevoznika (dosti) in tebe (malenkost) se bo zgradila nova kapiciteta 200 (kobajagi) kamionov na uro.

Zate in zame je pomembno, da unile ne ukradejo kapaciteto 20 kamionov /h.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Spet si ga pihnil mimo. Za porabljene kWh bo plačal toliko kot bo plačal, pa če je sistem omrežnina nov ali star. Omrežnino za moč bosta plačala enako tako tisti, kateri troši veliko kot tisti kateri troši malo. Omrežnina na porabljene kWh je pa po novem nižja, kot je bila po starem. Torej bo tisti, kateri troši več po novem sistemu plačal manj.

Plačal bo manj omrežnine za posamezni kwh, še vedno bo pa plačal več omrežnine in bo imel višjo položnico od tistega, ki je porabil manj štroma. O tem je bilo govora!

Dve gospodinjstvi, obe imata vse bloke 10kw.. Prvo gospodinjstvo porabi 10Mwh letno, drugo pa 5Mwh letno.

Letni znesek omrežnine za dogovorjeno moč: 335€ za obe gospodinjstvi
Letni znesek omrežnine za porabljeno energijo: 228€ vs 114€

Skupni letni znesek omrežnine: 563€ vs 449€

Kalkulator omrežnine

floyd1 ::

To je bolj pošten sistem, ker nekdo z avtoprevozniško firmo izkoristi svoj most do daske (kjer rabi tudi tvoj neuporabljeni del kapacitete mreže), tebi se kamion praši.

Mogoče je res sistem bolj pošten, ampak zalomilo se bo tu:
In načeloma, z denarjem od avtoprevoznika (dosti) in tebe (malenkost) se bo zgradila nova kapiciteta 200 (kobajagi) kamionov na uro.

Mimogrede - ta ista država še vedno veselo zaračunava vinjete, kjer tisti, ki se pelje po avtobanu 5x letno plača enako kot ta, ki se vozi vsak dan.

IL_DIAVOLO ::

Vsak enkrat se niso spravili na reveže, ampak na premozne. Tak da kar huda sprememba.

No ja reveži ki bi radi ziveli kot premožni, bojo seveda nasrkali.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

hruske ::

floyd1 je izjavil:

Mimogrede - ta ista država še vedno veselo zaračunava vinjete, kjer tisti, ki se pelje po avtobanu 5x letno plača enako kot ta, ki se vozi vsak dan.

Ja, ampak ta, ki se vozi vsak dan, ne samo da se vozi, ampak tudi parkira na AC. :))

IL_DIAVOLO je izjavil:

Vsak enkrat se niso spravili na reveže, ampak na premozne. Tak da kar huda sprememba.

Ne goji preveč upanja, nasrkali bojo ravno reveži, npr. najemniki, ki jim stanodajalec niti položnice ne pokaže, ampak jim samo pove končni znesek.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

denabiker ::

Eni še imajo stare števce, kako pa bodo tam po novem računali?

Romske tarife pa še vedno ostanejo enake, a ne? Nobeden jih ne upa odklopit, to se spomnim, da je eden razlagal, ko dela dol na vzdrževanju, ta močne peči, v vsaki sobi, okna pa na oberliht, ker je prevroče...kao bogi, zunaj pa vozni park od BMW, MB, Audija,...

IL_DIAVOLO je izjavil:

Med nami so najbogatejši tisti, kateri nam revežem prodajajo socializem. A mi lahko navedeš eno stvar, katero so uvedli socialisti in je bila dobra za nas reveže in slaba za bogate?

joez7 ::

misek je izjavil:

Portal Moj Elektro ne more kazati trenutnih podatkov oz. vsaj 100% zanesljivo ne. To pa zaradi tega, ker je prenos podatkov iz števca lahko tudi zakasnjen zaradi določenih razlogov (motnje v omrežju).
Edina rešitev bi bila, da se k vsakemu števcu prigradi nek wifi adapter na P1 vmesnik. Seveda pa ne na stroške uporabnika.

Pa četudi na moje stroške, dongle obstaja na trgu (~15€), lastniki SE lahko berejo preko modbusa (interni števec)
Bolj je pripravljenost elektra za odpiranje števca, in uporabnikov za implementacijo storitve.
Je pa kar nekaj uspešnih rešitev, plačljivih in "brezplačnih". Reduxi, .. HA, ..
https://support.reduxi.eu/hc/sl/article...
https://www.home-assistant.io/integrati...
https://s5tech.net/viewtopic.php?f=28&t... tle so se lepo razpisali..
Kdor bo rabil, bo našel pot, zna pa bit nekaj trnov...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

IL_DIAVOLO ::

telexdell je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Med nami so najbogatejši tisti, kateri nam revežem prodajajo socializem. A mi lahko navedeš eno stvar, katero so uvedli socialisti in je bila dobra za nas reveže in slaba za bogate?

Govorim o premoznih, ne tajkunih.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:

Govorim o premoznih, ne tajkunih.

Premožni imajo sredstva in bodo kupili znanje, da bodo lahko vplivali na omrežnino, če se jim bo zdelo to smiselno delati. Reveži pa nimajo ne sredstev in mogoče niti znanja, da bi se v to spuščali in bodo pač plačevali kar jim bodo napisali na položnico in poleg jamrali, kako je treba bogatim vzeti.

PS pa tisti kateri prodajajo socializem v glavnem niso tajkuni kljub temu, da so bogati.

sbawe64 ::

Koliko pride baterija za doma, ki bi se polnila ponoči (22-6) in praznila podnevi ?
2020 is new 1984
Corona World order

J.McLane ::

Poleg baterije potrebuješ še grid-tie inverter, taki sistemi se začnejo pri 10k €. Ne potrebuješ pa tako velike baterije, da bi jo polnil samo ponoči, no odvisno kaj ti povzroča špice, tipično so to razni gospodinjski aparati, ki se vklapljajo random, povprečje čez več ur pa ni višje od 3 kW. V taki situaciji bi lahko moč znižal iz recimo 9 kW na 5 kW, z eno 5 kWh baterijo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

fikus_ ::

floyd1 je izjavil:

Mimogrede, to je bila predvolilna lizika SDS-a za nekatere državljane. Ce bi šli na obračun po dejanskih km, bi se pa del ljudi hudo razburil. Poleg tega je ideja vinjete, da se čim več rednega prometa spravi na AC.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ je izjavil:

Ce bi šli na obračun po dejanskih km, bi se pa del ljudi hudo razburil. Poleg tega je ideja vinjete, da se čim več rednega prometa spravi na AC.

Eh, kdo pa uporablja AC razen delovnih migrantov, naj se začne plačevati po dejanskih km kot nekoč, se bo bolj skozi vasi vozilo :D

eEdbM je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Ce bi šli na obračun po dejanskih km, bi se pa del ljudi hudo razburil. Poleg tega je ideja vinjete, da se čim več rednega prometa spravi na AC.

Eh, kdo pa uporablja AC razen delovnih migrantov, naj se začne plačevati po dejanskih km kot nekoč, se bo bolj skozi vasi vozilo :D
Mislim, da je taka ideja dandanes malce mimo. Tudi če se začne zaračunavat po km, se bo še vedno večina vozila po AC, saj je prometa tako enormno več kot pred uvedbo vinjet, da fizično ne bi šlo skozi po navadnih cestah.
vires in numeris

energetik je izjavil:

eEdbM je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Mislim, da je taka ideja dandanes malce mimo. Tudi če se začne zaračunavat po km, se bo še vedno večina vozila po AC, saj je prometa tako enormno več kot pred uvedbo vinjet, da fizično ne bi šlo skozi po navadnih cestah.

Nekaj si sumljivo pozoren name :D Sarkastičen sem bil glede na predhodne razlage in upravičevanja, napišem jasno, če se ni razbralo... O da bi le uvedli še plačilo AC po dejanskih km, po možnosti še v tem mandatu, da bo res v skladu z omrežnino, o da bi :D

matobeli ::

A je kdo že šel računat kako hitro se strošek povrne če nimaš SE in bi ponoč filal baterijo iz cenejšega ommrežja ter podnevi trošil iz baterije?

Celice so načeloma dost poceni, navadni inverterji so stoaka ali tri, nekaj takega tudi polnilec. Torej, v samogranji, cca 2k€ za 16kWh power bank z 10kW izhodom.

Pa recmo da je 16kWh na dan dovolj.

IL_DIAVOLO je izjavil:

To ni ravno res, babica z malo porabe bo plačevala več saj se je fiksni del omrežnine povečal, porabe pa nima dosti.
So se spravli na reveže....

Tisti ki kurijo več pa majo popust s cenejšimi kWh ;)

mb, ne moreš tako vprašati - ne zato, ker bi jaz dlakocepil ampak nimaš dovolj parametrov navedenih in to, kar velja za drugega, za tebe verjetno ne bi. Imam predračun za povečanje SE (zaradi povečanih potreb) in hibridizacijo s samo 10kWh baterijo in me mika zaradi heca samega ampak zares izplača se pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

matobeli ::

Čist samo parametri ki so podani, zelo teoretično sem začel študirat (z lepimi številkami), 16kWh baterija, max poraba v dnevu ravno 16kWh. Polnjenje čez noč od 22-06 pri 2kW.

Torej priklopna moč podnevi 0, od 22-06 2kW (oziroma minimalno če ne gre do 2kW) z dnevno porabo 16kWh, vse v najnižjem razredu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Za 16kWh baterijo imaš samo borzen subvencijo za navadne letne netirance 4400€ :D

matobeli je izjavil:

Čist samo parametri ki so podani, zelo teoretično sem začel študirat (z lepimi številkami), 16kWh baterija, max poraba v dnevu ravno 16kWh. Polnjenje čez noč od 22-06 pri 2kW.

Torej priklopna moč podnevi 0, od 22-06 2kW (oziroma minimalno če ne gre do 2kW) z dnevno porabo 16kWh, vse v najnižjem razredu.

Sfalil si le to, da ogrevalna TČ lahko pozimi tudi po 1 teden skupaj vleče po 25kWh/24h, kakšen dan tudi do 50. + preostala poraba bajte okoli 15. Torej vsako leto obstajajo tedni, ko porabimo po 40kWh dnevno.
vires in numeris
««
85 / 106
»»