Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
aborko ::
Vse te pametne zadeve ne samo da niso zastonj, ampak povezane na wifi 24/7 žrejo štrom, nekatere tudi do 5W. Če imaš to skoz vklopljeno, pa jih imaš ene 5, je že to ranga 30-50€ letno.
joez7 ::
Vse te pametne zadeve ne samo da niso zastonj, ampak povezane na wifi 24/7 žrejo štrom, nekatere tudi do 5W. Če imaš to skoz vklopljeno, pa jih imaš ene 5, je že to ranga 30-50€ letno.
Edina stvar, ki mi žere štrom je modem - 15W, HA -12W, routar 6W, vtičnice v rangu pod 1W/po kosu, se pa nesekiram, mam 5MWh viška el. energije - tak, da mi tole nebo načelo računa.
Ko tamlad nabija igrco na PCju, se pa izklopi gretje sobe - PC kuri 300W.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
bciciban_ ::
Več boš dal za vse te igračke kot boš prihranil.
Sploh ko bodo te "pametne" zadeve postale del kakega botneta ali pa bodo prodali tvoje osebne podatke
Sploh ko bodo te "pametne" zadeve postale del kakega botneta ali pa bodo prodali tvoje osebne podatke
Anney ::
Mi se grejemo na TČ, kuhamo na indukcijo, vozimo EV, peremo cunje in občasno uporabljamo sušilec.
Žena je navdušena kuharica in vsak vikend peče domača peciva, pečemo domači kruh, ponavadi kuhamo 6 dni na teden.
Pa oba z ženo delava 3x ali 4x na teden od doma.
In imam špico 6.8kW v prvem bloku in 7.3 v drugem in naprej.
Tako da ne pretiravat zdej z 1001 avtomatizacijo in nevem čem da se prihrani 10eur omrežnine.
Točno to, normalna uporaba, naprej kot do zdaj, načeloma je vračunano tako, mogoče samo v blok 1 malo pazit.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
eEdbM ::
Več boš dal za vse te igračke kot boš prihranil.
Ne gre za igračke kot meritve in nadzor na daljavo, nekih avtomatizacij sicer nimamo razen kakšnega obveščanja. Kakšne osebne podatke? Scheduler, porabo, trigerje poleg ip in lokacije, če niso na vpn ap?
GregiB ::
Mi se grejemo na TČ,
V času, ko imate TČ, kolikšna je bila najnižja zunanja temperatura? Namreč, tudi v našem gospodinjstvu nismo nikoli presegli 6kW, razen 18. 21. in 22. januarja, ko so se na TČ vklopili grelci (Kronoterm ADAPT). No, pa smo imeli "špico" na 11kW, vsega 3 ure, v celem letu... In zdaj imam "dogovorjeno" moč na 10,8 kW
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
Utk ::
"1. 10. je nesrečen datum, ker bo samo še oktobra nižja omrežnina, sledijo štirje meseci visoke. Že vnaprej napovem, da bo veliko medijskih laži na temo, koliko je šlo gor," je Mervar napovedal, da se bo v medijih veliko manipuliralo s podatki, češ, kako zelo se je zaradi spremembe zaračunavanja podražila omrežnina.
Že vnaprej pove, da vsak, ki bo reku, da se mu je podražilo, laže. Jaz sicer mislim, da laže on, ampak ok, počakajmo še dober mesec...
Že vnaprej pove, da vsak, ki bo reku, da se mu je podražilo, laže. Jaz sicer mislim, da laže on, ampak ok, počakajmo še dober mesec...
feryz ::
A ti nismo že rekli, da izklopi grelce?Mi se grejemo na TČ,V času, ko imate TČ, kolikšna je bila najnižja zunanja temperatura? Namreč, tudi v našem gospodinjstvu nismo nikoli presegli 6kW, razen 18. 21. in 22. januarja, ko so se na TČ vklopili grelci (Kronoterm ADAPT). No, pa smo imeli "špico" na 11kW, vsega 3 ure, v celem letu... In zdaj imam "dogovorjeno" moč na 10,8 kW
Vsaka spodobna TČ, četudi je stala zgolj jurja ali dva, mora normalno podelati zadeve do nekih minus petnajst zunanje temperature. Kar je pravljica v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih. Razen na tistih treh mrzlih točkah.
Ampak, kot pravi Mervar, nobenemu se ne bo podražilo, pa se, baje, tudi tebi ne bo. Celo ceneje bo, boš vidu.
Miki N ::
thor24 ::
Iz 1x25A grem na 3 fazni tok (zaradi TC). Pa se odločam med 3x20A in 3x25A.
Glede soglasja verjetno ne bo težav, saj je v zunanji omarici že vse pripravljeno za 3 fazni tok. Napeljava po hiši je večinoma 2,5 mm2, za TC se bo dodal kabel 4 mm2.
Poleg dražjega priklopa (nekje 300 eur), bi bila razlika med 3x20A in 3x25A na mesec okrog 5 eur.
Ali to ostaja enako po novem obračunavanju?
Razlika je tudi v prispevku OVE in SPTE, ki pa je sedaj 0. Se ve koliko bo ta prispevek v prihodnje?
3x20A bi bilo za zdaj dovolj, lokalni električar pa navija za 3x25A (v stilu, kaj pa ko bo še to, pa to...).
Kak pa je postopek dviga iz 3x20A na 3x25A in strošek? Spet soglasje ali samo menjava varovalk?
Glede soglasja verjetno ne bo težav, saj je v zunanji omarici že vse pripravljeno za 3 fazni tok. Napeljava po hiši je večinoma 2,5 mm2, za TC se bo dodal kabel 4 mm2.
Poleg dražjega priklopa (nekje 300 eur), bi bila razlika med 3x20A in 3x25A na mesec okrog 5 eur.
Razlika je tudi v prispevku OVE in SPTE, ki pa je sedaj 0. Se ve koliko bo ta prispevek v prihodnje?
3x20A bi bilo za zdaj dovolj, lokalni električar pa navija za 3x25A (v stilu, kaj pa ko bo še to, pa to...).
Kak pa je postopek dviga iz 3x20A na 3x25A in strošek? Spet soglasje ali samo menjava varovalk?
energetik ::
"1. 10. je nesrečen datum, ker bo samo še oktobra nižja omrežnina, sledijo štirje meseci visoke. Že vnaprej napovem, da bo veliko medijskih laži na temo, koliko je šlo gor," je Mervar napovedal, da se bo v medijih veliko manipuliralo s podatki, češ, kako zelo se je zaradi spremembe zaračunavanja podražila omrežnina.Zakaj bi čakali, potegni si dol podatke o pretekli porabi in preračunaj v orodju od Agencije. Dela brezhibno. Jaz že zdaj točno vem, da bom imel vsaj 30EUR letno ceneje - če nič ne spremenim obnašanja.
Zanimiva tabela v članku:Če misliš tabela z nazivnimi močmi aparatov, je precej čudna in napačna. Nekateri aparati imajo precej previsoko moč, drugi premalo.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nov-...
Klima, ki kuri 3kW? To so mislili za hladilnico pri mesarju?
Na drugi strani laptop s 50W. Nazadnje ko sem meril mojega, je žrl 6W z ugasnjenim ekranom in nekje 15W s prižganim...
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
In? Če boš ti imel 30 evrov ceneje, pomeni, da ne more imet nihče dražje? Kako nameravajo potem zbrat enako denarja z novo omrežnino?
energetik ::
In? Če boš ti imel 30 evrov ceneje, pomeni, da ne more imet nihče dražje? Kako nameravajo potem zbrat enako denarja z novo omrežnino?
Nisem rekel, da ne bo imel nihče dražje, ampak da ti ni treba čakat na položnice, ker si lahko že zdaj na palec izračunaš koliko boš imel.
vires in numeris
Jaz ne rabim čakat položnice, počakam moramo dober mesec, da dobimo 20 člankov na to temo, kjer bo 100 čudnih primerov.
S čudnimi špicami, ki so ali pa niso realne, itd.
No, potem s položnicami za december, januar, ko pritisne mraz, bo še bolj zabavno...
Pa tudi napovedovanje cene vnaprej s podatki od nazaj ni ravno realno. Če smo imeli lani še kar topel božič, ko se peče vse na polno, bo letos lahko takrat mraz in bo še toplotna dodala 3 kw...
25.12.2023 je bila povprečna temperatura v Lj 8 stopinj. Pri 8 stopinjah in vžgani pečici in šporhetu ogrevanja skoraj da ne rabiš. Kaj če bo letos -8?
S čudnimi špicami, ki so ali pa niso realne, itd.
No, potem s položnicami za december, januar, ko pritisne mraz, bo še bolj zabavno...
Pa tudi napovedovanje cene vnaprej s podatki od nazaj ni ravno realno. Če smo imeli lani še kar topel božič, ko se peče vse na polno, bo letos lahko takrat mraz in bo še toplotna dodala 3 kw...
25.12.2023 je bila povprečna temperatura v Lj 8 stopinj. Pri 8 stopinjah in vžgani pečici in šporhetu ogrevanja skoraj da ne rabiš. Kaj če bo letos -8?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
bciciban_ ::
"1. 10. je nesrečen datum, ker bo samo še oktobra nižja omrežnina, sledijo štirje meseci visoke. Že vnaprej napovem, da bo veliko medijskih laži na temo, koliko je šlo gor," je Mervar napovedal, da se bo v medijih veliko manipuliralo s podatki, češ, kako zelo se je zaradi spremembe zaračunavanja podražila omrežnina.Zakaj bi čakali, potegni si dol podatke o pretekli porabi in preračunaj v orodju od Agencije. Dela brezhibno. Jaz že zdaj točno vem, da bom imel vsaj 30EUR letno ceneje - če nič ne spremenim obnašanja.
In koliko sedaj plačaš priključne moči ter omrežnine in koliko bo po novem ?
telexdell ::
Zakaj bi čakali, potegni si dol podatke o pretekli porabi in preračunaj v orodju od Agencije. Dela brezhibno. Jaz že zdaj točno vem, da bom imel vsaj 30EUR letno ceneje - če nič ne spremenim obnašanja.
Sem te poslušal, se registrirar na agenciji in iz Moj elektro vnesel podatke za leto 2023. Izračunali so mi nižje skupne stroške omrežnine, kot tebi- 14,4 €.
Pomembneje pa je nekaj drugega. Omrežnina za moč se mi bo povečala iz 66,08 na 189,98 €. Omrežnina za prenos pa se bo zmanjšala iz 282,86 na 144,56 ob porabljenih 7609,6 kWh elektrike. Če pa razliko 14,4 €, pogledam v luči nekoga, kateri porabi pol manj elektrike ob enakih močeh je pa razlika:
282,86/2=141,43 pred reformo in 144,56/2= 72,78 po reformi. Torej je suma sumarum 55,25 € več.
Kot trdim vseskozi- lupijo reveže na gašperčkih kateri varčujejo z porabljeno energijo, da dajejo bogatim na TČ in EV kateri trošijo velike količine energije oz. rop pri belem dnevu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Klima, ki kuri 3kW? To so mislili za hladilnico pri mesarju?
Ja no samo če gledaš (sicer edini) podatek o moči za popularne Dualcool Pro LG modele se gibljejo od 2,5kW do 7kWh. Pa saj še najbolj rahitične prenosne se hvalijo z 2kW nazivne. https://lgelectronics.si/produkti/klime...
Je pa res, da ta podatek, ki ti ga privoščijo je nek "Pdesign", ki ima neko svojo definicijo phttps://ecodesign.toshiba-airconditioni...
Pa tudi če je 99.9% časa samo delček tega ... ti nič ne pomaga, ker elektro-brivci te lovijo na špicah - kar je tudi malo nateg, če smo iskreni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
Nazivna moč je moč gretja/hlajenja, poraba energije je mnogo nižja.
A ok, no to je potem bolje.
Samo vseeno - počakajmo obe sezone (pozimi ni klim) in morebitna vroča poletja in bomo videli.
Mimogrede tukaj je še ena bolj "meta" zadeva: če je poanta res samo pravičnejše RAZPOREJANJE ... a bo masa VSEGA pobranega keša sedaj enaka (ali manjša)? Ker to pomeni prerazporeditev.
Jaz bom za vikend, kjer 5x na leto za pol ure prižgem eno žarnico, plačeval 3x več kot zdaj. In ne dosti manj kot doma, kjer imam elektrarno in 15 mega letne porabe. Res strašno obremenjujem omrežje na vikendu in res bom strašno kaznovan zarad elektrarne.
fikus_ ::
Iz 1x25A grem na 3 fazni tok (zaradi TC). Pa se odločam med 3x20A in 3x25A.
Če si sedaj imel 1x25A, boš imel 3x20A čez glavo dovolj.
Za postopek se obrni na lokalnega operaterja omrežja. Ti bo tudi povedal, če je mogoče iti iz 1f na 3f.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Bici ::
Torej pozetek: cena omrežnine se veča za priključno moč, niža pa za prenešeno energijo.
Sepravi če narediš par špic boš plačeval veliko priključno moč, še vedno nižjo ceno za prenešeno energijo ampak ne toliko nižjo da bi kompenziral priključno moč. Po drugi strani če imaš porabo brez velikih špic pa da poabiš veliko (TČ,EV) boš na boljšem ker boš z nižjo ceno omrežnine za prenos energije precej prihranil.
Sepravi če narediš par špic boš plačeval veliko priključno moč, še vedno nižjo ceno za prenešeno energijo ampak ne toliko nižjo da bi kompenziral priključno moč. Po drugi strani če imaš porabo brez velikih špic pa da poabiš veliko (TČ,EV) boš na boljšem ker boš z nižjo ceno omrežnine za prenos energije precej prihranil.
Jaz bom za vikend, kjer 5x na leto za pol ure prižgem eno žarnico, plačeval 3x več kot zdaj. In ne dosti manj kot doma, kjer imam elektrarno in 15 mega letne porabe. Res strašno obremenjujem omrežje na vikendu in res bom strašno kaznovan zarad elektrarne.
Citiram telexdell-a: "Kot trdim vseskozi- lupijo reveže na gašperčkih kateri varčujejo z porabljeno energijo, da dajejo bogatim na TČ in EV kateri trošijo velike količine energije oz. rop pri belem dnevu."
Kaže da njegovo pisanje drži.
Bici ::
Kako pa je z omrežnino če imaš SE po netmetering shemi ali če bi jo imel sedaj po novi shemi ?
Priključno moč predvidevam da plačaš glede na konice, kot vsi.
Kaj pa prenos energije ? Plačaš samo kar potegneš iz omrežja, plačaš prejem in oddajo, ali nič od tega ?
Priključno moč predvidevam da plačaš glede na konice, kot vsi.
Kaj pa prenos energije ? Plačaš samo kar potegneš iz omrežja, plačaš prejem in oddajo, ali nič od tega ?
Citiram telexdell-a: "Kot trdim vseskozi- lupijo reveže na gašperčkih kateri varčujejo z porabljeno energijo, da dajejo bogatim na TČ in EV kateri trošijo velike količine energije oz. rop pri belem dnevu."
Kaže da njegovo pisanje drži.
Seveda drži. Za eno drugo hišo, kjer je res enormna poraba (ranga 25 megawatt-ur letno), sem izračunal, da bojo po novem plačevali letno par 100 evrov manj. Če se jim prej ni splačalo izolirat, se jim zdaj še manj. Dogovorjeno moč sicer imajo visoko, ampak ne toliko višjo kot je višja poraba na kateri pa prihranijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
miko22 ::
https://forbes.n1info.si/novice/omrezni...
In oni trdijo da se ne bo podražilo? Hehe
Trenutno ocenjeni obseg pobrane omrežnine ne bo spremenil, za distribucijski sistem znaša 277 milijonov evrov letno, tako naj bi ostalo do vključno 2026. Nato pa bi se po oceni Agencije RS za energijo omrežnina morala povišati za 76 odstotkov, na 488 milijonov evrov
In oni trdijo da se ne bo podražilo? Hehe
karafeka ::
Je od Oktobra pa do 2026 res samo prehodno obdobje in se pri ceni omrežnine nič ne spremeni?
Ali pa bomo že sedaj morali plačevati glede na dogovorjeno moč?
V mojem primeru, so mi naračunali 12kw, ker se mi je ravno takrat grelec na toplotni vklapljal. Se pravi bom od Oktobra naprej plačeval omrežnino po tej dogovorjeni moči?
V mojem primeru, so mi naračunali 12kw, ker se mi je ravno takrat grelec na toplotni vklapljal. Se pravi bom od Oktobra naprej plačeval omrežnino po tej dogovorjeni moči?
hruske ::
Nazivna moč je moč gretja/hlajenja, poraba energije je mnogo nižja.
A ok, no to je potem bolje.
Samo vseeno - počakajmo obe sezone (pozimi ni klim) in morebitna vroča poletja in bomo videli.
Mimogrede tukaj je še ena bolj "meta" zadeva: če je poanta res samo pravičnejše RAZPOREJANJE ... a bo masa VSEGA pobranega keša sedaj enaka (ali manjša)? Ker to pomeni prerazporeditev.
Znesek skupno pobrane omrežnine je odvisen od tega koliko ELES in distributerji vlagajo v omrežje. Več ko imamo omrežja, več rabimo plačat omrežnine. Ker se omrežje v enem letu ni bistveno spremenilo, tudi ne bo bistvene spremembe skupaj pobranega zneska.
Masa vse pobrane omrežnine bo torej približno enaka.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Je od Oktobra pa do 2026 res samo prehodno obdobje in se pri ceni omrežnine nič ne spremeni?
Točno tako. A položnica za oktober, katero boš prejel novembra bo še relativno nizka. Za tisto, katero ti bo prinesel Dedek Mraz pa si prej nabavi kakšne Baldrijanove kapljice za srce.
Do 2006 se bo zamenjala vlada in najbrž ukinilo to sranje...
Odvisno, kdo bo zamenjal to vlado. Če bo zamenjava še en energetski guru tipa taubi pol se zna zgoditi, da bodo to sranje še nadgradili na način, da bo še manj pregleden in nas še bolj udaril po žepu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Znesek skupno pobrane omrežnine je odvisen od tega koliko ELES in distributerji vlagajo v omrežje. Več ko imamo omrežja, več rabimo plačat omrežnine. Ker se omrežje v enem letu ni bistveno spremenilo, tudi ne bo bistvene spremembe skupaj pobranega zneska.
Masa vse pobrane omrežnine bo torej približno enaka.
Če torej prav razumem, da so se delale simulacije in so se na osnovi tega določile cene za posamezne bloke.
Za razliko od starega sistema kjer je bila neznanka zgolj poraba energija (pa še to se je lahko ocenili glede na napovedi in zakupe energije), omrežnina za moč je bila bolj ali manj znana bo nov sistem zakompliciral tudi to. Sedaj bo neznanka tudi omrežnina za moč. In ker bodo odjemalci na to omrežnino za razliko od prej lahko dokaj enostavno (s spremembo navad) vplivali bodo v tem segmentu prihodki za posodobitev omrežja iz leta v leto nižji. Da se bo napralo dovolj denarja ob predpostavki enakih stroškov za obnovo omrežja bodo torej morale cene nenehno rasti. In bolj ko bodo cene rasle, bolj bodo ljudje nižali omrežnino za moč. Seveda to ne gre ne nedogled.
Pa saj tudi v Černobilo višanje moči jedrskega reaktorja ni šlo v nedogled. Očitno so naši energetski mafiji ljubši nestabilni vzhodni tipi reaktorjev kot stabilni zahodni. Samo ko poči, pa vzhodni (Černobil) poči precej bolj kot zahodni (Otok treh milj).
Enako kot blokarji zdaj plačujejo bistveno manj za ogrevanje, ko so si bloke izolirali in nabavili delilnike, ki merijo porabo in vzpodbujajo varčevanje. Oh wait...saj ne.
Mato989 ::
Enako kot blokarji zdaj plačujejo bistveno manj za ogrevanje, ko so si bloke izolirali in nabavili delilnike, ki merijo porabo in vzpodbujajo varčevanje. Oh wait...saj ne.
Tako, nateg za nategom!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kalibri ::
Zanimivo bo, kako bo potrošnik spremljal presežno moč. Nimaš števca, ki bi ti kazal 15 min interval, podatek pa dobiš s strani Elektra za nazaj.
Na sodišču bo to padlo kot keks. Potrošnik ne more spremljati in samo po občutku ve, koliko mu bajta porabi v danem trenutku
Pa še neka agencija nam predpisuje obveznosti. Včasih je to bil državni zbor. /S
Stavim, da v zakonu nimajo podlage za presežno moč.
Na sodišču bo to padlo kot keks. Potrošnik ne more spremljati in samo po občutku ve, koliko mu bajta porabi v danem trenutku
Pa še neka agencija nam predpisuje obveznosti. Včasih je to bil državni zbor. /S
Stavim, da v zakonu nimajo podlage za presežno moč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()
Konec leta bodo ljudje na ulicah, ko bodo računi gromozanski(upam, razen če smo ovce).
Če ni cilj podražitev, zakaj pol sprememba? Aja, do sedaj ni pošteno, to kar je bilo pošteno 50 let.Šment, koga lahko tožim, ker mi do sedaj niso računali pošteno :)
Če ni cilj podražitev, zakaj pol sprememba? Aja, do sedaj ni pošteno, to kar je bilo pošteno 50 let.Šment, koga lahko tožim, ker mi do sedaj niso računali pošteno :)
In kdo bo šel na sodišče? Najprej zapravil 10 jurjev, itd.
Veliko jih bo šlo. Ne plačaš celotnega računa,ugovarjaš za presežno moč, počakaš na izvršbo konec leta in ugovarjaš. Plačaš takso, kdo celo odvetnika in sodišče v pravdi lepo razsodi.
Še za manj se je šli na sodišče, tu pa znajo biti zneski tudi visoki.
Zgodovina sprememb…
Najprej bi si moral znižat to moč, da bi potem lahko plačal "kazen" za presežno. Če ne se bo to zavleklo v 2027
Tudi taki bodo. Če ne pa počakamo in brusimo motorke.
Pred 2027 bo že zdavnaj konec s to dogovorjeno močjo.
Pred 2027 bo že zdavnaj konec s to dogovorjeno močjo.
Zgodovina sprememb…
No, čeprav tudi že to plačevanje po tej "dogovorjeni" moči je sporno, ker ljudje v resnici niso imeli možnosti, da bi zmanjšali špice preden se je to uvajalo.
Če torej prav razumem, da so se delale simulacije in so se na osnovi tega določile cene za posamezne bloke.
Jap. Agencija je za določitev postavk uporabila izračun na meritvah, na podatkih, ni si izmislila cifer iz lufta. Tudi meni malenkost nepričakovano. :)
Za razliko od starega sistema kjer je bila neznanka zgolj poraba energija (pa še to se je lahko ocenili glede na napovedi in zakupe energije), omrežnina za moč je bila bolj ali manj znana bo nov sistem zakompliciral tudi to.
Ubistvu je bila do sedaj edina znana količina - količina porabljene energije. Ni bilo znano koliko je najvišja moč in ni bilo znano kakšna je porazdelitev porabe skozi dan, tako da je do sedaj veljalo, da se skupna poraba združi v t.i. preostali odjem, ki se enakomerno porazdeli na vse odjemalce. Vsak je plačeval kot da bi vsi imeli perfektno enak profil porabe, samo da se na koncu količina porabljenega sešteje v skupaj porabljenih kWh na odjemnem mestu. Kar je malo nepravično, ker je stara mama Pepca plačevala za sosede s TČ, ki so preobremenili linijo in je pozimi vrglo ven. Pa za Timija z novim EV.
Po novem je znana skupna poraba in poraba za vsak 15-minutni interval, kar pomeni da je tudi profil porabe precej dobro poznan.
Ker ima SODO zdaj boljše podatke, bo Pepca plačala 5% manj omrežnine, njeni sosedje s TČ malenkost več omrežnine na moči, ampak bojo prihranili z nižjo omrežnino po energiji, Timi se bo pa preseraval in pred kolegi kazal kako lahko polni z 11kW, ker je pač tak človek. :D
Omrežnina pa bo šla gor v prihodnjih letih, ja, ampak zaradi investicij. Tale reforma bo samo pomagala, da ne bo šla omrežnina gor 3x, ampak samo 2x.
Ker ima SODO zdaj boljše podatke, bo Pepca plačala 5% manj omrežnine, njeni sosedje s TČ malenkost več omrežnine na moči, ampak bojo prihranili z nižjo omrežnino po energiji, Timi se bo pa preseraval in pred kolegi kazal kako lahko polni z 11kW, ker je pač tak človek. :D
Se pravi vsi bojo plačevali manj, razen preseratorjev...no, bomo videli to v praksi :)
Hruške, ne govoriti pravljic. Omrežnina bo šla gor, koliko bodo prikoritniki smatrali, da lahko ožamejo kupce elektrike. Čisto lahko bi dvignili omrežnino, brez sedanjih komplikacij, ampak bi bilo preveč očitno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Boste videli, čez 10 let nas bodo prosli, če bomo priklopljeni na njihovo omrežje. Enako kot zgodba z klasičnimi telefonskimi priključki. Nekoč so plačevali 6000 mark, zdaj ti ga dajo za 1€ novi priključek. Kar prosijo te, da prideš k njim.
Enako bo z elektriko, boste videli.
Enako bo z elektriko, boste videli.
Hruške, ne govoriti pravljic. Omrežnina bo šla gor, koliko bodo prikoritniki smatrali, da lahko ožamejo kupce elektrike. Čisto lahko bi dvignili omrežnino, brez sedanjih komplikacij, ampak bi bilo preveč očitno.
Lej, mislim da je kar nekaj odjemalcev, ki bi bili precej veseli, če bi distributerji še več investirali, ker jim omrežje meče ven ali pa ker ne dobijo soglasja za povišanje priključne moči.
Ja, komot bi povišali omrežnino - elektro distributerji bi morali več investirati.
matobeli ::
https://www.sodo.si/storage/app/uploads...
3x16A je bila 536€, zdej bo 777€
Al gledam kej narobe?
3x16A je bila 536€, zdej bo 777€
Al gledam kej narobe?
Se bi dalo dobit kake številke kolk je bilo zadnjih 10 let zbranega z omrežninami in kolk investiranih nazaj v omrežje?