Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
bciciban_ ::
Je pa tako, da jaz se ne spomnim da bi nam kdaj prišel elektro menjat varovalko.
Vem pa da sedaj se jim dogaja praktično na mesečni bazi da vrže elektriko ven in je treba it nazaj vklapljat.
Če neuš okol govoru ti povem: tudi meni je niso hodili, ker sem imel ključ od zunanje omarice. Sedaj pa pametni števec javi, izpad faze zato je tipka boljša.
Vem, da so včasih "vsi" imeli ključe. To je bila taka javna tajna sploh po vaseh.
Pa vseeno vem, da elektrike ni metalo ven, ker sem že kot mulc bil gik in bi vedel če bi mi resetiralo komp
Smo imeli pa redne zimske izpade, ko je podrlo kako drevo čez dalnovod. To pa.
telexdell ::
Treba bo spisat nekaj da kliče mojeketro API in stalno preverja če so kake sumljive špice.
Samo ne vem če bi objavil, da se kdo ne okoristi z mojim delom. Ane feryz!
Ko smo ravno pri APi- zakaj mile ta API in pa API za določitev blokov v HA kaže 2 uri zamika (npr. namesto 12 mi kaže 14)? Je to namerno?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Mato989 ::
Treba bo spisat nekaj da kliče mojeketro API in stalno preverja če so kake sumljive špice.
Ko smo ravno pri APi- zakaj mile ta API in pa API za določitev blokov v HA kaže 2 uri zamika (npr. namesto 12 mi kaže 14)? Je to namerno?
Da ni to krivda CET/UTC +2 in +1
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
bciciban_ ::
Da ni posledica našega poletnega časa. Mi smo UTC/GMT +2. Vprašanje ali so podatki v API-ju v UTC in kaj pričakuje HA.
Vem, da so včasih "vsi" imeli ključe. To je bila taka javna tajna sploh po vaseh.
Pa vseeno vem, da elektrike ni metalo ven, ker sem že kot mulc bil gik in bi vedel če bi mi resetiralo komp
Smo imeli pa redne zimske izpade, ko je podrlo kako drevo čez dalnovod. To pa.
NV varovalka ti zdrži 60% prekoračitev 1 uro. Nekaj sekund ti zdrži celo 10 x prekoračitve. Števec pa je dosti bolj občutljiv. In če zaganjaš kak močnejši elektromotor ti kratkotrajna zagonska špica lahko predstavlaj problem. Sam sem za hčerko na kmetiji, katera je imela podobne težave v prenosno omarico namestil vričnico, vtikač in mehki zagon , kateremu sem ustrezno omejil zagonski tok. Tako zagon traja malce dlje, števec pa ne vrže ven.
Da ni posledica našega poletnega časa. Mi smo UTC/GMT +2. Vprašanje ali so podatki v API-ju v UTC in kaj pričakuje HA.
Je pa zanimivo, da enim dela API povsem OK (smo o tem debatirali na EV-svet). Mogoče je kaz z verzijo HA, saj je moja 9/24.
Tisto glede filtracije špic pa bi mi špilalo tudi ob tem buggy, zato ne bi bilo slabo, da namigneš kaj in kako. Pa daj v opombo, da Fery ne sme brati- bo volk sit in koza cela
Lonsarg ::
Vem, da so včasih "vsi" imeli ključe. To je bila taka javna tajna sploh po vaseh.Men je najbolsa fora k se je en hvalil da ima 90A glavno varovalko v elektro omarici. No izkazalo se je da to zgolj pomeni da je vezal direkt mimo varovalke ker je imel kljuc in pac tam pri 90A bi najbrs skurlo tisti zico :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
joez7 ::
Mi lahko gdo iz prve roke razloži, API od MojElektro dela v realnemu času ali pa z zamikom 24h?
Če dela v realnemu času je zelo uporabna zadeva za avtomatizacijo z HA.
Sam mam trenutno rešeno z branjem InMetra od SE, preko modbusa (10s polling) in avtomatizacijo v HA.
Če dela v realnemu času je zelo uporabna zadeva za avtomatizacijo z HA.
Sam mam trenutno rešeno z branjem InMetra od SE, preko modbusa (10s polling) in avtomatizacijo v HA.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Dela z zamikom 24 ur in tudi z zamikom 26 ur (pri meni).
Če boš želel karkoli pametnega narediti boš moral imeti fizične merilnike pod svojim nadzorom, ne pa se zanašati na oblak. Ti pade internet...
Če boš želel karkoli pametnega narediti boš moral imeti fizične merilnike pod svojim nadzorom, ne pa se zanašati na oblak. Ti pade internet...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Dela z zamikom 24 ur in tudi z zamikom 26 ur (pri meni).
Mam že fizični merilnik v sklopu sončne elektrarne. Berem ga preko modbusa (10s). Dela tudi brez interneta.
Preko interneta pa preko APIja od sončnice , v web vmesniku na 10s, preko klica API pa na 15min.
ČAkam da uredijo branje števca preko P1 porta.
Baja ::
Gledam malo te 15 minutne odčitke za letošnje leto. Top špica je 1,2KW, kar mi je čudno, ker sem spomladi parkrat zalaufo 2KW kalorifer za par ur. tudi pečica bi morala kaj več kot 1,2 pokazati.
kaj se dogaja tle?!?
kaj se dogaja tle?!?
whoops, ja, ta pa gre do 4KW, kar je ze bolj normalno.
Pa zakaj hudiča je graf tako nazobčan? 15 minut 180W, naslednij 15m 350W, spet naslednjih 150W?
vglavnem kar je prižgano ma neko konstano porabo. ni šans da gejmam pa je poraba cele bajte 150w.
Pa zakaj hudiča je graf tako nazobčan? 15 minut 180W, naslednij 15m 350W, spet naslednjih 150W?
vglavnem kar je prižgano ma neko konstano porabo. ni šans da gejmam pa je poraba cele bajte 150w.
energetik ::
whoops, ja, ta pa gre do 4KW, kar je ze bolj normalno.Praktično vsak kalorifer ima vgrajen termostat. In ponavadi ne dela ure in ure s polno močjo.
vires in numeris
ma termostat ja, ampak je preverjeno laufal uro dve skupaj, žere pa 1950w (zmerjeno z wattmetrom)
bolj me zanima nazobčanost. recimo ponoči gre od 20w do 600w, gor dol celi čas. ponoči laufa hladilnik, skrinja, bojler. ni šans da so tako usklajeni da bi bla vsaka druga meritev 20-30w, ostale 500-600w.
bolj me zanima nazobčanost. recimo ponoči gre od 20w do 600w, gor dol celi čas. ponoči laufa hladilnik, skrinja, bojler. ni šans da so tako usklajeni da bi bla vsaka druga meritev 20-30w, ostale 500-600w.
Lonsarg ::
Pri meni ni tok velikih skokov, pri meni skace med 50-100W ponoci. Tak da al mas cudne naprave al pa napako pri odcitku :)
Morda imas kak hladilnik ki vlece 15 minut 500W in nato par ur nic :) Ceprav bi se res cudil da kak tak hladilnik obstaja :)
Morda imas kak hladilnik ki vlece 15 minut 500W in nato par ur nic :) Ceprav bi se res cudil da kak tak hladilnik obstaja :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
ja, bo treba watt meter gor obesiti na te stvari za par dni, da vidim približno kaj se dogaja.
če bi bla 500w špica pa pol par ur nič, ok. samo je vsaka druga/tretja 500w.
če bi bla 500w špica pa pol par ur nič, ok. samo je vsaka druga/tretja 500w.
Se je že gdo igral z "Grid-Tie inverter with limiter"?, lahko se uporabi za zero export.
Mišljeno je blo v kombinaciji z aku, brez panelov.
Pa še ena preprosta optimizacija, ki varuje pred konico.
Največji konični porabniki v gospodinjstvu so grelniki. Kaj pa če lepo omejimo konično moč posameznih grel iz max moči na potrebno moč? Sem prejšnje dni malo preračunaval potrebno moč mojega 300l bojlerja. In prišel do zanimive ugotovitve - za ogrevanje vode, rabim nekje 300W, preizkus je potekal uspešno. Grelo 2kW se priklopil preko Dimmerja in v nadzorni plošči opazoval porabo. Ob 2kW porabi je grelec deloval v 5min intervalih. Ob moči 300W pa po nekje 2h. (Pwh=delta temperature*volumen*1.2 t=Pwh/P).
Verjetno bo kdo na kmetiji uporabil mehki zagon za elektro motor - sam tu je problem dejanska obremenitev - puhalo kar lepo vleče.
Ma gdo izkušnje z dimmerji - daljinsko nastavljivimi preko aplikacije ali wifi?
Največji konični porabniki v gospodinjstvu so grelniki. Kaj pa če lepo omejimo konično moč posameznih grel iz max moči na potrebno moč? Sem prejšnje dni malo preračunaval potrebno moč mojega 300l bojlerja. In prišel do zanimive ugotovitve - za ogrevanje vode, rabim nekje 300W, preizkus je potekal uspešno. Grelo 2kW se priklopil preko Dimmerja in v nadzorni plošči opazoval porabo. Ob 2kW porabi je grelec deloval v 5min intervalih. Ob moči 300W pa po nekje 2h. (Pwh=delta temperature*volumen*1.2 t=Pwh/P).
Verjetno bo kdo na kmetiji uporabil mehki zagon za elektro motor - sam tu je problem dejanska obremenitev - puhalo kar lepo vleče.
eEdbM ::
Ne vem, če je že bilo objavljeno v temi.
Preostali akterji novega sistema so večinoma tiho ali zelo diplomatski. Izjema je največji trgovec GEN-I. Ta jasno pove, da ne dobijo vseh potrebnih podatkov, da bi lahko bili prepričani o pravilnosti računov, ki jih bodo pošiljali svojim kupcem. Skrbi jih kakovost odčitanih podatkov porabljene moči prek pametnih števcev. Podatke zagotavljajo elektrodistribucijske družbe, regionalni elektri.
Morebitne reklamacije porabnikov bodo dobili trgovci z elektriko. Vprašali smo, kaj bodo naredili, če se njihov kupec pritoži zaradi odmerjene omrežnine. "Nič ne moremo narediti, ker to niso naši podatki," smo izvedeli.
deco16 ::
Se je že gdo igral z "Grid-Tie inverter with limiter"?, lahko se uporabi za zero export.
Da, kaj te zanima? Tanovi majo celo urnik in lahko naklopaš katere ure bo delal, aka ob ČBjih ki hočeš znižat. Je pa fajn da maš kak panel gor, ker dvomim da so 90% učinkoviti.
bm1973 ::
No ja, trenutna napovedana omrežnina bo elektriko naredila precej nepredvidljivo, cenovno in bo marsikdo, ki mora menjati TČ ali kako drugo električno gretje mogoč spet premislil o kurilcu ali peletah.
Sploh, če že ima dimnik...
Sploh, če že ima dimnik...
deco16 ::
Sam grem z kurilca na TČ, ravno danes mam ogled. Ja vem, vedno proti toku.
Sam mam veliko streho, pač ne rastejo vsakemu drva na strehi ... Ali pač?
Sam mam veliko streho, pač ne rastejo vsakemu drva na strehi ... Ali pač?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()
Telbanc ::
Ne sam kurilc, ki je 200 evrov dražji ko v Nemčiji po 1000 l.
Ker bo najdražja tarifa do 14 ure, bo treba premislit in morda spet kuhat na plin, ko v Jugoslaviji. Zarad kurčevih penalov. Sem pred prenovo kuhne in namesto indukcije, ki mam kupljeno bo treba zaj premislit. Morda steklokeramika in 2x plin.
Ker bo najdražja tarifa do 14 ure, bo treba premislit in morda spet kuhat na plin, ko v Jugoslaviji. Zarad kurčevih penalov. Sem pred prenovo kuhne in namesto indukcije, ki mam kupljeno bo treba zaj premislit. Morda steklokeramika in 2x plin.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
misek ::
Utk ::
Jaz ne. Agencija, ki se je to spomnila, jih ima. No, zdaj jih imamo pa še mi. Če se sekiramo zarad tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ne kompliciraj. Pač boš kuhal med 22h in 6h.
Maš ti kake težave?
Sarkazem ne kvalificira kot domnevna psihična motnja... Če bi bila prepogosto v smislu, da je redna komunikacija nemogoče brez korekcije, mogoče takrat... Je pa čisto v kontekstu teme in
Izjema je največji trgovec GEN-I. Ta jasno pove, da ne dobijo vseh potrebnih podatkov, da bi lahko bili prepričani o pravilnosti računov, ki jih bodo pošiljali svojim kupcem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Telbanc ::
To z plinom sem mislil resno, sploh ker kuhamo v pritličju.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
feryz ::
Ker bo najdražja tarifa do 14 ure, bo treba premislit in morda spet kuhat na plin, ko v Jugoslaviji. Zarad kurčevih penalov. Sem pred prenovo kuhne in namesto indukcije, ki mam kupljeno bo treba zaj premislit. Morda steklokeramika in 2x plin.Jaz kuham doma na plin. Čeprav imam SE.
Tudi v flatu v Ljubljani kuhamo na plin. Čeprav moramo bombo vlačiti čez pol bloka. Še dobro, da nas noben ne prijavi. Da ogrožamo sosesko.
Kuhanje s plinom ima prednosti in slabosti, pri nas se ne uporablja plina, kjer pa se je v žlahti, mislim, da se več ne. Se bo pač raje izmerjeno pravično omrežnino plačevalo, itak so nam to povečini zavestno izvolili :D
S kuhanjem na plinu sem za vedno opravil. Tudi če bi bilo ceneje, me ne spraviš več na plin z indukcije.
Se res lahko takole izvlečejo? Oni zaračunajo kupcu za neobstoječo storitev (konica, ki je ni bilo). Oni imajo problem in naj ga rešijo sami ali z distribucijo. Grem stavit da takle izgovor pade na sodišču takoj.Morebitne reklamacije porabnikov bodo dobili trgovci z elektriko. Vprašali smo, kaj bodo naredili, če se njihov kupec pritoži zaradi odmerjene omrežnine. "Nič ne moremo narediti, ker to niso naši podatki," smo izvedeli.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
fikus_ ::
Upaš, da se tebi ne bo zgodila "konica" ampak nekomu, ki bo imel voljo, čas in denar, da jim bo dokazal napako, nezakonitost sistema,....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Pa še ena preprosta optimizacija, ki varuje pred konico.
Energija je definirana kot moč v nekem časovnem obdobju. Tako dovedeš enako energije če je moč visoka in čas kratek ali obratno, če je moč nizka in čas dolg. Če ti lahko bojler namesto 2 uri ogreva 20 ur pol pač daš 10x šibkejši grelec not. Pa ne se zezat z regulacijo moči ampak zamenjaj grelec.
Glede mehkega zagona- ravno za puhalo sena sem ga naredil.
S kuhanjem na plinu sem za vedno opravil. Tudi če bi bilo ceneje, me ne spraviš več na plin z indukcije.
Nam je ob lanskih poplavah pretrgalo plinovod. Sem kupil prenosni kuhalnik z dvema indukcijskima ploščama, katerega smo uporabljali cca 3 mesece. Vsi smo si oddahnili, ko je zopet zagorel plinski gorilnik. Upam, da nikoli več ne bo treba indukcijskega kuhalnika prinesti s podstrešja nazaj v kuhinjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Z grelcem sem že naredil kar sem lahko. Mam 6/4 priklop. Men dosegljiv grelec z termostatom, pri lokalnemu trgovcu je samo 2kW in 3kW za 65€. Vse ostalo je po naročilu in cena v rangu 200 do 300€.
Za dimerja (4kW) sem dal 9€. Pač preveč časa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
sbawe64 ::
telexdell
Štedilnik na plinsko jeklenko je v tej državi obvezna oprema.
Razen za vse 'prepperje', ki imajo doma en kup vojaških obrokov iz praška.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Mam v kleti, že desetletje se nabirajo pajki na njem. Trenutno kopujem agregat Inventer.
Pa če ga rabim 1x v 5letih, je vredu.
Pa če ga rabim 1x v 5letih, je vredu.
Z grelcem sem že naredil kar sem lahko. Mam 6/4 priklop. Men dosegljiv grelec z termostatom, pri lokalnemu trgovcu je samo 2kW in 3kW za 65€. Vse ostalo je po naročilu in cena v rangu 200 do 300€.
Priklop lahko rešiš s kakšno flančno. Kot grelec pa uporabiš kaj podobnega
Priklop lahko rešiš s kakšno flančno. Kot grelec pa uporabiš kaj podobnega
Hvala, na grelec 1/2 pa sploh nisem pomislil - to so grelci za kopalniške radiatorje. Ko bom obstoječega menjaval, verjetno vzamem nekaj takega. Dimmer pa se uporabil, da sploh vidim, kolko moji izračuni držijo vodo - in šele potem ukrepam. Iščem pa Wifi dimmer v rangu 2kw - kar sem sedaj našel, so samo do 500w.
Sem malo analiziral kopalniški grelec, termostat deluje na zunanjo temperaturo, jaz pa rabim grelec z termostatom, ki meri temperaturo vode, bom še malo brskal...:). Našel sem 5/4 1kW - sam nima ohišja.
https://ibb.co/6y0fpgj teden avtomatizacije, vse na polno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
IL_DIAVOLO ::
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
miko22 ::
Mene pa nekaj zanima glede te ure in blokov.
Če jaz imam toplotno nastavljeno da začne greti ob 22:00, pa ure nimam usklajene z elektro števcem in mi elektro začne šteti ob 21:58. Vemo, da zagon potrebuje največ moči, torej mi bo štelo največjo moč 21:58 ali kak pol računajo povprečje?
Ja, sem pač natančen :)
Če jaz imam toplotno nastavljeno da začne greti ob 22:00, pa ure nimam usklajene z elektro števcem in mi elektro začne šteti ob 21:58. Vemo, da zagon potrebuje največ moči, torej mi bo štelo največjo moč 21:58 ali kak pol računajo povprečje?
Ja, sem pač natančen :)
V dveh minutah bo težko dvignilo 15 min povprečje ne vem kam. Če te pa že skrbi, pač nastavi 22:02.
IL_DIAVOLO je izjavil:
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...Za soseda sem oddal prošnjo za soglasje po novi shemi. Pred petimi meseci. Odgovora še vedno ni.
Vrag je odnesel salo. Elektrika bo se samo za premozne.
Očitno so še vedno ultra prezasedeni.
IL_DIAVOLO ::
Jap, zdaj bo počasi čas za jok tistih, ki niso lani si zrihtali soglasja.
Jokali se bodo predvsem tisti, ki so jih drugi napizdili, da je treba all in v elektriko. Noben jim seveda ni povedal, da poloznica elektrike za 400€ ni nič takega.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Noben jim seveda ni povedal, da poloznica elektrike za 400€ ni nič takega.
Če sami nimajo tolk pameti, bi jim morda moral. Plačat 800 evrov za hlode iz katerih moraš sam naredit drva, noben problem, to je poceni, ful prišparaš. 1000 evrov za gotova drva ni problem. 2000 evrov za olje tudi ni panike. 2-3 mesece pozimi plačat 400 evrov namesto 100 elektrike, in kurcem ne mrdnit za ogrevanje, to je pa problem. Če ne znaš računat.
telexdellZakaj že, backup za skuhat kaj je pa res najmanjša težava v bajti. Skuham si lahko na kamping kuhalniku, ali na roštilju na oglje.
Meni najbolj nujno stvar predstavlja priprava tople vode.
vires in numeris
mertseger ::
Noben jim seveda ni povedal, da poloznica elektrike za 400€ ni nič takega.
Če sami nimajo tolk pameti, bi jim morda moral. Plačat 800 evrov za hlode iz katerih moraš sam naredit drva, noben problem, to je poceni, ful prišparaš. 1000 evrov za gotova drva ni problem. 2000 evrov za olje tudi ni panike. 2-3 mesece pozimi plačat 400 evrov namesto 100 elektrike, in kurcem ne mrdnit za ogrevanje, to je pa problem. Če ne znaš računat.
To si lepo povedal,ali pa 100€ na mesec za familijo za telefonske naročnine, ko da 150 za ogrevanje, avto in vse v bajti je pa jok.