Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine

ReRMh ::
Gledam navodila od Solaredge in Huawei, pa ne vidim opcije, da bi lahko nastavil minimalno moč porabe, pri kateri se vklopi baterija.
Ni nobenega zunanjega izbirnega prožilca ali nadzora s strani energy metra? Res upam, da ni samo ja/ne, ker ni fensi potem... Malo poguglaj še, lahko prilepiš tudi navodila. Pri sončnici lahko nastaviš dovoljeno produkcijo, izvoz... Pri bateriji bi se tudi kaj pričakovalo, ne?
in ko zmanjka elektrike?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()

darkolord ::

Če Time-of-use nastaviš na približen začetek in konec 'predvidene povečane porabe' (ali večih)... A tisti prepoznaven gospod s preveliko elektrarno in baterijami še nima nič priporočil s terena?

miko22 ::
Koliko pa ti baterija dejansko pomaga? Kolikor vem, zaenkrat nimajo možnosti, da ti "režejo" presežno moč, ampak je "time of use" način namenjen bolj temu, da kompenzira visoko ceno energije in ne omrežnine. Je pa res, da je to samo software.
Torej, v tretjem bloku (ponoči) nafilaš baterijo, potem jo pa v par urah prvega bloka sprazniš. Namesto 11 ur ti ostane recimo še 7 ur bloka 1.
OK, lahko znižaš max moč praznjenja - če imaš 10 kW baterijo, lahko recimo nastaviš max. moč praznjenja baterije na 1 kW, pa si potem moč skozi cel blok zmanjšaš za 0,9 kW.
Pa se to splača? Za nekaj €, kupit baterijo za nekaj k€?

Pa se to splača? Za nekaj EUR, kupit baterijo za nekaj kEUR?
to si vsak zase napravi računico, je pa tudi za zanimivost in preference glede povezanih tehnologij - enim se splača, enim se ne...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()

deco16 ::
Res je drago 5kWh baterija za švoh 600€ kake tisoče neki.
Zadost za špice pokrivat in še marsikaj drugega.
https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4... x16
Ni pa to najcenejš varianta na kWh ampak je pa najcenejš kolk mal lahk zapraviš ;)
Ni pa to najcenejš varianta na kWh ampak je pa najcenejš kolk mal lahk zapraviš ;)

Recimo victron multiplus 2. Le te lahko polni, omogoča grid peak shaving, lahko maš backup ko zmanjka štroma itd, seveda pa lahko polniš tudi iz SE če hočeš.

Obstaja DEYE recimo ampak to je dražje.
In tri victrone lahko vežeš v trifazni sistem recimo.
Nevem kaj se bunite za ceno dobrega jurja maš powerwall sicer s kapaciteto pol manjšo ampak ceno /7 al za kolk se prodaja powewall. Pa še SE lahk gor priklopiš z MPPT polnilcem.
Don't shoot the messenger ;)
In tri victrone lahko vežeš v trifazni sistem recimo.
Nevem kaj se bunite za ceno dobrega jurja maš powerwall sicer s kapaciteto pol manjšo ampak ceno /7 al za kolk se prodaja powewall. Pa še SE lahk gor priklopiš z MPPT polnilcem.
Don't shoot the messenger ;)

celje ::
Res je drago 5kWh baterija za švoh 600€ kake tisoče neki.
fulllll dobr. vsak, ki ima pet minut casa bo tolo priklopil z levo roko. v desni pa drzal pir.

fikus_ ::
Nekateri niste razbrali, kaj se išče (zadnjih nekaj tem).
Išče se baterijski "backup", ki bi v primeru preseganja špic porabe elektrike iz omrežja le te porezal in manjko zagotavljal iz baterijskega "backupa".
Po možnosti "plug and play" varianta, ali pa vsaj elektronika tega tipa.
Za nečim takšnim tudi sam gledam, ker imam precej špic porabe in bi prav prišlo. Bo pa potrebno preveriti ekonomsko upravičenost, ampak za to je potrebno imeti številke.
Išče se baterijski "backup", ki bi v primeru preseganja špic porabe elektrike iz omrežja le te porezal in manjko zagotavljal iz baterijskega "backupa".
Za nečim takšnim tudi sam gledam, ker imam precej špic porabe in bi prav prišlo. Bo pa potrebno preveriti ekonomsko upravičenost, ampak za to je potrebno imeti številke.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Mato989 ::
Nekateri niste razbrali, kaj se išče (zadnjih nekaj tem).
Bolj je mučno to, ker jaz v fletu nimam prostora to imet...

Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ja pač to je DIY varianta itak katero postam, ampak cena je taka da se splača mal prebrat pa pregledat pa sestavit ane.
Sem pa ziher da če bo potreba velika se bo najdel nekdo ki bo mu to posel in bo prodajal za malo več plug in play varianto še vedno za ceno /3 powerwalla.
Vseeno je to tehnični forum, kdaj pozabim kako je stanje :)
Sem pa ziher da če bo potreba velika se bo najdel nekdo ki bo mu to posel in bo prodajal za malo več plug in play varianto še vedno za ceno /3 powerwalla.

feryz ::
Kaj vam pa dela te špice?
Pri meni flikne bojler ven, če poraba za dve minute preseže nastavljeno. In imam ziher dovolj zmanjšanja.
Da bi šel neke baterije kupovati zaradi tega ...
En večji, nenujni porabnik blokiraš in počakaš, da špice minejo.
Pri meni flikne bojler ven, če poraba za dve minute preseže nastavljeno. In imam ziher dovolj zmanjšanja.
Da bi šel neke baterije kupovati zaradi tega ...
En večji, nenujni porabnik blokiraš in počakaš, da špice minejo.

darkolord ::
Ja pač to je DIY varianta itak katero postam, ampak cena je taka da se splača mal prebrat pa pregledat pa sestavit ane.Noben se ne "buni", ampak dal si samo ceno nekaj celic in to je to.
Jaz sem ful za DIY, ampak je tukaj še kar nekaj zadev zraven, preden to postane powerwall.
Če že imaš Huawei inverter, stane 10 kWh baterija (dela na trofaznem sistemu) 4000 eur. 600-900 V, 100% DoD, IP66, pack-level balancing itd ...
32 celic + Victron MultiPlus II je vsaj 2200 eur, brez zaščite in vsega kar paše zraven.

Ja pač to je DIY varianta itak katero postam, ampak cena je taka da se splača mal prebrat pa pregledat pa sestavit ane.
itak da se splaca. ce bajta zgori in zraven se koga upepeli…. ni sile, samo, da se splaca. na tehnicnem forumu.
men pa nic jasno, folk kar kupuje in placuje tehnicne stvari? ce pa samo malo preberes, pregledas in sestavis, ane?

Jutri ti bo žena likalnik priklopila in bo bajta zgorela, tko da ne likat ;)
Nasvet je nasvet, vzemi kakor hočeš. LFP je dokaj varna zadeva, če se ne čutiš pač štromrja pokličeš da zveže. EVE so kvalitetne celice, Victron je priznana firma. LV inverter je soliden in težek.
Se že oproščam da sem karkoli reku. Kupte drage in preplačajte. Sem zastopil :D
Nasvet je nasvet, vzemi kakor hočeš. LFP je dokaj varna zadeva, če se ne čutiš pač štromrja pokličeš da zveže. EVE so kvalitetne celice, Victron je priznana firma. LV inverter je soliden in težek.
Se že oproščam da sem karkoli reku. Kupte drage in preplačajte. Sem zastopil :D

hruske ::
Obstaja razlog zakaj se štromarja pokliče, pa še tisti včasih niso svojga dnara vredni. Jebiga, 100A po dratu in zanič kontakt sta kar dobra vžigalna vrvica.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Bat. celice se veže v baterijski paket preko Cu pločevin, vsaka baterija mora imeti BMS, varovalko, odklopnik, ki je zmožen odklopiti pri polni obremenitvi (lahko stane nekaj 100€ ali 1000€), kabli pravih dimenzij,....
Za primer požara pa narediš avtomatsko gašenje, ki ga aktivira toplota morebitnega požara s strani baterij.
Tako da se da, nič pa ni 100%, razen da vsako živo bitje enkrat umre in davkarija je blizu da pobere kar je cesarjevega.
Za primer požara pa narediš avtomatsko gašenje, ki ga aktivira toplota morebitnega požara s strani baterij.
Tako da se da, nič pa ni 100%, razen da vsako živo bitje enkrat umre in davkarija je blizu da pobere kar je cesarjevega.

KTr1sk ::
Do novega obračunavanja je zgolj še par mesecev, zej pa res ne vem, al sem tolk smotan, da ne najdem, ali še vedno nihče ne zna (za poslovnega, večjega odjemalca) napisati, narisati, koliko bo ob naši porabi in moči omrečnina po 1.7... Ne ostane nič drugega, kot zgolj... čakati?
Greš sem in pod prvo izbiro izbereš "Drugo". To ne dela zate?
Ne najdem na mojelektro moči blokov, da vnesem podatke, ker zdaj je privzeto nastavljeno na 4,6
https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Če imate dostop do MojElektro.si pod zavihkom "Dogovorjena/obračunska moč" merilnega mesta lahko vidite moči blokov katere je elektro distributer izračunal na podlagi pretekle porabe.
i5-14500k,32gb ddr5,rx6800,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

starfotr ::
Bat. celice se veže v baterijski paket preko Cu pločevin, vsaka baterija mora imeti BMS, varovalko, odklopnik, ki je zmožen odklopiti pri polni obremenitvi (lahko stane nekaj 100€ ali 1000€), kabli pravih dimenzij,....
Nad baterijo montiraš eno bonpet kapsulo in to je to.
/s

Baterije imaš postavljene v kovinski kadi, nad njo rezervoar vode volumna, ki potopi baterije, čep rezervoarja je pa iz voska.
Bolj simpl ne gre.
Bolj simpl ne gre.

Baterije imaš postavljene v kovinski kadi, nad njo rezervoar vode volumna, ki potopi baterije, čep rezervoarja je pa iz voska.
Bolj simpl ne gre.
saj ne vem ali se namerno “hecas” ali ….
ker tvoj vsak novi post v tej temi je vecja neumnost.
bolj simpl: kupis namenske baterije, placas usposobljenim za montazo.
glede na vse napisano, pride cena “tu tu” z vsemi napisanimi bedarijami

Celjanar, ali veš, kako se gasi LiFePO ali podobno baterijo??? Si že prebral kakšna navodila zraven baterije???
Če je nekdo usposobljen za montažo, še ne pomeni, da ne bo prišlo do samovžiga baterijskega paketa.
Če je nekdo usposobljen za montažo, še ne pomeni, da ne bo prišlo do samovžiga baterijskega paketa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

A ti resno jemlješ te forumske flancarije!? Wow, se raje vzdržim komentarja, ker bi drugače hitro fasal naziv.Baterije imaš postavljene v kovinski kadi, nad njo rezervoar vode volumna, ki potopi baterije, čep rezervoarja je pa iz voska.
Bolj simpl ne gre.
saj ne vem ali se namerno “hecas” ali ….
ker tvoj vsak novi post v tej temi je vecja neumnost.
bolj simpl: kupis namenske baterije, placas usposobljenim za montazo.
glede na vse napisano, pride cena “tu tu” z vsemi napisanimi bedarijami
Ja, baterije se vnamejo, ne glede na to, kdo jih zmontira. Kogar je tega strah, naj jih niti pod razno ne tlači v bližino svoje hiše.
Enako velja tudi za vse ostalo, od SE, EV, ICE...
Zadnjič sem bil v bajti in imel priložnost videti, kaj naredi s hišo hladilnik, ki se vžge kar na lepem, po letih normalnega delovanja.
Niti pod razno nisem mogel verjeti, da je kaj takega možno. Ampak je.

Celjanar, ali veš, kako se gasi LiFePO ali podobno baterijo??? Si že prebral kakšna navodila zraven baterije???
res je, ne pomeni.
moznost je pa xx manjsa, kot zgoraj napisane “ resitve” za superduper montazo.
boli me k. za kako in zakaj. na k. mi gre pisanje nekih bedarij. “daj v kad, zgoraj pa vodo z cepkom iz voska”.

WaterBoy ::

res je, ne pomeni.
boli me k. za kako in zakaj. na k. mi gre pisanje nekih bedarij. “daj v kad, zgoraj pa vodo z cepkom iz voska”.
Kaže, da ne ločiš montaže in gašenje baterij.

res je, ne pomeni.
Kaže, da ne ločiš montaže in gašenje baterij.
kaze, da ne locis rl in nabijanja po internetu. kakih se ti znebis… vseh teh bedarij (pa ne samo v tej temi)…

telexdell ::
Vsakdo naj najprej pomisli, koliko LiIonskih baterij imate v hiši. A ponoči, ko greste spat mobilni telefon daste v ZIP vrečko in ga potopite v vodo v kopalnikadi? Saj, če ponoči zagori na nočni omarici...
LiFePo baterije so precej manj povržene samovžigo kot LiIon baterije. Večjo potencialno nevarnost predstavlaj avto s polnim rezervoarjem bencina v garaži, kot pa LiFePo baterija v kleti. Še posebej čeje poleg nje namesto kakšne omare z barvami ali gorivom za kosilnico raje kakšen nerjavni sod za vino ali podobne nevnetljive zadeve.
LiFePo baterije so precej manj povržene samovžigo kot LiIon baterije. Večjo potencialno nevarnost predstavlaj avto s polnim rezervoarjem bencina v garaži, kot pa LiFePo baterija v kleti. Še posebej čeje poleg nje namesto kakšne omare z barvami ali gorivom za kosilnico raje kakšen nerjavni sod za vino ali podobne nevnetljive zadeve.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

kaze, da ne locis rl in nabijanja po internetu. kakih se ti znebis… vseh teh bedarij (pa ne samo v tej temi)…
Kaj sem ti stopil na živc?! Ali pa res nimaš pojma kako se gasijo Li.... baterije!
Če nimaš kaj pametnega za napisati, preskoči moje pisanje.
Lep dan.
.
Telex... ni bilo govora o verjetnosti samovžiga te ali one baterije, ampak je celjanar pisal o tem da z baterijami "zažgeš celo bajto". Sedaj se pa nekaj razburja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Sem malce podrobneje pomislil pa je zares grozno, koliko LiIonskih baterij imamo po stanovanjih. Ko samo pogledam malce naokrog: mobilni telefon, laptop, miška, pamtna ura, BBQ termometer, brezžični zvonec, brezžični termometer, prenosna lanterna, LED lučke v omarah, ročni vrtalnik, škarje za živo mejo, kosilnica... Marsikatera od teh naprav je podvojena ali početverjena (žena, otroci). Nahajajo se povsod po hiši kjer je polno vnetljivih stvari...Pol je pa ene strah baterije v kleti ali EV avta v garaži? Zaradi velikega drevesa pred sabo ne vidijo širnega gozda za njim.

bbq termometer imas? hudo. sem lahko tvoj prijatelj?
saj si vecino (oziroma kar vse) sam povezal, omejil, ozemljil,.... z baterijami in kabli z ali-ja oz ebay-a oziroma ....
ker vidis gozd?
bati se? ni enako igrati se z elektriko z navodili tiktok mojstrov, bolje biti realen kaj znas, kaj lahko in kaj je neumnost.
saj si vecino (oziroma kar vse) sam povezal, omejil, ozemljil,.... z baterijami in kabli z ali-ja oz ebay-a oziroma ....
ker vidis gozd?
bati se? ni enako igrati se z elektriko z navodili tiktok mojstrov, bolje biti realen kaj znas, kaj lahko in kaj je neumnost.

bbq termometer imas? hudo. sem lahko tvoj prijatelj?
ker vidis gozd?
Verjetno EV ne vežejo samo s kabli z e-baya po navodilih tiktoka pa vseeno vlada panika glede samovžigov EV. Nekaj nazaj je bilo kar nekaj posnetkov, ko se je vžgala baterija Ifon, pa ga nihče ni sestavljal iz živ z Ebaja in navodili tiktoka...
Prijatelj sva pa lahko, če bova našla skupni interes. Če te zanima, kako povezati baterije med sabo brez kablov z e-baja ali navodil iz tiktoka ti lahko to pokažem s preko 30 let izkušenj pri delu z baterijami. Pa še skupaj bova lahko navodila na tik toku objavljala, da bodo prava in ne kar tako.

neutronium ::
Mene pa zanima kako je s prehodom iz ET na dve tarifi. Situacija je taka, da sem zdaj imel objekt brez stalne naselitve na ET in praktično ni bilo porabe elektrike oz. je bila zadnjih par let res minimalna. Zdaj pa sem se ta mesec preselil v objekt in elektriko porabljam vsakodnevno. Ali se sploh še splača prehod iz enotne na dve tarifi? Ne razumem kdaj naj bi se mala in visoka tarifa ukinili in zamenjali s temi časovnimi bloki, aprila ali julija letos, ali potem 2026?
Če bosta dve tarifi še nekaj časa potem bi se mi splačalo glede na trenutno porabo it iz enotne tarife.
Števec imam dvotarifni, tako, da lahko vidim na njem obe tarifi. Tudi na položnici imam napisano koliko je MT in VT, obračunana pa je ET. Sklepam, da to ni tak problem spremenit, če števec že imam.

Števec imam dvotarifni, tako, da lahko vidim na njem obe tarifi. Tudi na položnici imam napisano koliko je MT in VT, obračunana pa je ET. Sklepam, da to ni tak problem spremenit, če števec že imam.

S 1. julijem letos se začne omrežnina obračunavat po blokih.

Lonsarg ::
Ja eno/dvo tarifno vodenje bo po novem vplivalo le še na porabljeno elektriko ne več omrežnino, tak da neke opazne razlike v računico sploh ne bo, vsaj ne po trenutnih cenikih, ker je trenutno cena energije za nizko in visoko in sredno skoraj enaka.

Eno oz. dvo-tarifno bodo imeli itak samo tisti, ki jim števec ne bo deloval, in pa net-metering samooskrbni.

Eno oz. dvo-tarifno bodo imeli itak samo tisti, ki jim števec ne bo deloval, in pa net-metering samooskrbni.Kaj pa blebetaš?
Vsi imajo in bodo imeli ali enotarifno ali večtarifno merjenje in zaračunavanje.
Razen če bomo šli na naročninski, unlimited sistem. Kar ni tako nemogoče, kot se sliši.

Thomxy ::
Kot jaz razumem, enotno in dvotarifno obračunavanje elektrike se ne bo spremenilo. Spreminja se le obračun omrežnine, ki bo v petih blokih.
Elektrika se bo še naprej plačevala ceneje med 22. in 6. uro, ter ob vikendih in praznikih.
Elektrika se bo še naprej plačevala ceneje med 22. in 6. uro, ter ob vikendih in praznikih.

Ah, ja, Lonsarg ima prav. :)

-JM- ::
neutronium je izjavil:
Mene pa zanima kako je s prehodom iz ET na dve tarifi. Situacija je taka, da sem zdaj imel objekt brez stalne naselitve na ET in praktično ni bilo porabe elektrike oz. je bila zadnjih par let res minimalna. Zdaj pa sem se ta mesec preselil v objekt in elektriko porabljam vsakodnevno. Ali se sploh še splača prehod iz enotne na dve tarifi? Ne razumem kdaj naj bi se mala in visoka tarifa ukinili in zamenjali s temi časovnimi bloki, aprila ali julija letos, ali potem 2026?Če bosta dve tarifi še nekaj časa potem bi se mi splačalo glede na trenutno porabo it iz enotne tarife.
Elektro Maribor ima za to obrazec (verjetno tudi drugi), ki ga izpolniš (pretarifiranje brez obiska monterja), cena 6,8€
https://www.elektro-maribor.si/media/50...
Je pa vprašanje če se ti izplača, ker bi moral imeti vsaj polovico ali več MT, da se izide računica. Ne dolgo nazaj je bilo dovolj 30% MT, pa se je že izplačalo

delavec44 ::
neutronium je izjavil:
Mene pa zanima kako je s prehodom iz ET na dve tarifi. Situacija je taka, da sem zdaj imel objekt brez stalne naselitve na ET in praktično ni bilo porabe elektrike oz. je bila zadnjih par let res minimalna. Zdaj pa sem se ta mesec preselil v objekt in elektriko porabljam vsakodnevno. Ali se sploh še splača prehod iz enotne na dve tarifi? Ne razumem kdaj naj bi se mala in visoka tarifa ukinili in zamenjali s temi časovnimi bloki, aprila ali julija letos, ali potem 2026?Če bosta dve tarifi še nekaj časa potem bi se mi splačalo glede na trenutno porabo it iz enotne tarife.
Elektro Maribor ima za to obrazec (verjetno tudi drugi), ki ga izpolniš (pretarifiranje brez obiska monterja), cena 6,8€
https://www.elektro-maribor.si/media/50...
Je pa vprašanje če se ti izplača, ker bi moral imeti vsaj polovico ali več MT, da se izide računica. Ne dolgo nazaj je bilo dovolj 30% MT, pa se je že izplačalo
Prvi prehod iz ET na VT,MT je zastonj po nekem EKO pravilniku.

Je mojelektro.si samo meni 'razpadel' do neuporabnosti, kar se tiče prikaza in izvoza 15 min podatkov in dnevnih stanj?