Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
feryz ::
Dej, dej, dej, ti se samo delaš siromaka.
V resnici imaš pa 20 slo tech zavihkov odprtih na S23 ultra, drugih 20 pa na jabuku 15 max.
V resnici imaš pa 20 slo tech zavihkov odprtih na S23 ultra, drugih 20 pa na jabuku 15 max.
Gospod ::
Zakaj se na MOJ ELEKTRO na 15 minutnih meritvah pokaže občasno tudi
15 min jalova energija, oddaja v omrežje
15 min jalova moč, oddaja v omrežje
nimam sončne elektrarne.
Bodo po novem gospodinjstvom zaračunavali tudi jalovo energijo?
15 min jalova energija, oddaja v omrežje
15 min jalova moč, oddaja v omrežje
nimam sončne elektrarne.
Bodo po novem gospodinjstvom zaračunavali tudi jalovo energijo?
Lp.
energetik ::
Ne bodo...še. Se pa tudi to zna kdaj zgoditi, bi rekel.
Zakaj se pokaže? Ker števec to omogoča.
Zakaj se pokaže? Ker števec to omogoča.
vires in numeris
135466 ::
Je zadeva že videti pogojno uporabna? Ima smisel tudi višina izračunane letne kazni za primer znižane dogovorjene moči na 9kW (10% manj od izračunane)? Elektrike se kar porabi od ogrevanja s sanitarno vodo in ostalega, tudi letno netirana sončna elektrarna je bila precej smiselna.
Podatek za 1.1.2023 je izvozil mojelektro.si web, čeprav je bilo izbrano Prejšnje leto... Izračun je trenuten, ko spustiš datoteko, je izračunano.
Ne se igrati z dogovorjeno močjo na 1 kW, ker rezultira z izvoženimi podatki in s trenutnim izračunom na
1.590.171,6112 EUR
Podatek za 1.1.2023 je izvozil mojelektro.si web, čeprav je bilo izbrano Prejšnje leto... Izračun je trenuten, ko spustiš datoteko, je izračunano.
Ne se igrati z dogovorjeno močjo na 1 kW, ker rezultira z izvoženimi podatki in s trenutnim izračunom na
> Predvidena kazen 1590171.6112 EUR
1.590.171,6112 EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 135466 ()
Daniel ::
Odlično si to naredil. Lepo izračuna tudi kazni za preseženo moč. Ta mesec sem ravno imel neke težave s pralnim avtomatom, ki troši 13 kW + ostali porabniki in sem delal pranje večkrat zaporedoma. Ni vrag, da ni v obračunu že presežek v bloku 1 za 1,52 kW, blok 2 za 3,88 in blok 3 za 1,37 kW skupaj 5,77 eur zgolj zato, ker sem malo dlje porabljal več energije. Zelo zanimivo bo tole, ko bo zaživelo v praksi.
https://www.rcp.ijs.si/splesko/elektr/c...
https://www.rcp.ijs.si/splesko/elektr/c...
Tale 'tvoj' izračun je sicer v redu, zahteva povezavo na server in še anonimnost podatkov je vprašljiva.
Zdaj še sam razmišljam, če bi raje server procesiral, da ne bo prav vsak kekec imel vpogleda v delovanje, trenutno deluje na klientu v Chrome, Edge, FF... Lahko bi bile sicer težave zaradi morebitnega hranjenja podatkov na strežniku in identifikacije MM, GSRN. Lahko pa se s tem orodjem anonimizira :-)
Glede zneskov in kazni ne morem še ničesar reči, pač počakamo in opazujemo, koliko bo množica postala razjarjena, ker ni vprašanje, če bo.
Tole sem še dodal - uvoz/izvoz energije, podatki so, zakaj jih ne bi računali. Se mi pa zdi, da struktura zapisov posnetega csv za 2023 pri nekaterih izjemah (od ~35k) ni ustrezna...
Zdaj še sam razmišljam, če bi raje server procesiral, da ne bo prav vsak kekec imel vpogleda v delovanje, trenutno deluje na klientu v Chrome, Edge, FF... Lahko bi bile sicer težave zaradi morebitnega hranjenja podatkov na strežniku in identifikacije MM, GSRN. Lahko pa se s tem orodjem anonimizira :-)
Glede zneskov in kazni ne morem še ničesar reči, pač počakamo in opazujemo, koliko bo množica postala razjarjena, ker ni vprašanje, če bo.
Tole sem še dodal - uvoz/izvoz energije, podatki so, zakaj jih ne bi računali. Se mi pa zdi, da struktura zapisov posnetega csv za 2023 pri nekaterih izjemah (od ~35k) ni ustrezna...
A nisi ti avtor tega? Nisem tako podrobno spremljal.
nekaj ljudi sem poznal na IJS nekoč, zdaj pa ne vem, nimam nič zaledja tam, sem zelo strogo privat siromak in s tistim orodje za obračune nimam zveze.
orodje, na katerem delam in je tik pred odprtjem, je pa tole, samo toliko, da bo jasno - dela na obdobju, kot je zajeto v meritvah csv datoteke iz mojelektro, na osnovi podatkov na vrhu, formula za izračun predvidene kazni je bila v tej temi objavljena 2x, povzetki in izračuni so čisto informativni...
Hvala za info. Tudi tale tvoja varianta je čisto OK. Formule sem videl ampak moje znanje matematike ni več na takem nivoju, da bi si šel tega sam računat :)
aplikacija formule ni toliko stvar matematike ampak implementacije, saj ne gre za nikakršne teorije in računanje v celoti prevzema računalnik, če mu dovolj nazorno 'razložiš'...
si resnično domneval, da sem avtor tega? zakaj bi potem pisal v tej temi zdaj? pa ne bi jaz dovolil ali brez opozorila, da se na nek X strežnik prenaša dejanske identifikacijske podatke.
sicer razumem tvoje globoko razočaranje, tak efekt imam na okolico navadno, je pa namen moje variante nekaj drugega in sicer v pomoč in izogib večjim kaznim pri odločanju glede spreminjanja dogovorjene moči na osnovi preteklih podatkov 15 minutnih meritev tudi ob razčlenitvi rabe po močnostih razredih...
dejanski obračun morda pride na vrsto kasneje, glede na zgradbo računa ni prav kompliciran, mogoče so res kakšni hakeljci, ki jih je potrebno upoštevati.
si resnično domneval, da sem avtor tega? zakaj bi potem pisal v tej temi zdaj? pa ne bi jaz dovolil ali brez opozorila, da se na nek X strežnik prenaša dejanske identifikacijske podatke.
sicer razumem tvoje globoko razočaranje, tak efekt imam na okolico navadno, je pa namen moje variante nekaj drugega in sicer v pomoč in izogib večjim kaznim pri odločanju glede spreminjanja dogovorjene moči na osnovi preteklih podatkov 15 minutnih meritev tudi ob razčlenitvi rabe po močnostih razredih...
dejanski obračun morda pride na vrsto kasneje, glede na zgradbo računa ni prav kompliciran, mogoče so res kakšni hakeljci, ki jih je potrebno upoštevati.
Zgodovina sprememb…
Kot pravim, nisem se toliko posvetil vsemu temu in sem predvideval, da gre za isto zadevo. Je pa sramota za državo, da njihov primerjalnik še zmeraj ne dela.
Kot pravim, nisem se toliko posvetil vsemu temu in sem predvideval, da gre za isto zadevo. Je pa sramota za državo, da njihov primerjalnik še zmeraj ne dela.
O brez skrbi, da dela, dela še marsikaj drugega, država zelo dobro ve, čemu ne da izračunov v javnost. Zato pa ji je potrebno 'pomagati'. Verjetno poznaš tisto o žabi in segrevanju vode... Škorpijon je pa pičil eno drugo žabo, večkrat.
telexdell ::
Je zadeva že videti pogojno uporabna? Ima smisel tudi višina izračunane letne kazni za primer znižane dogovorjene moči na 9kW (10% manj od izračunane)? Elektrike se kar porabi od ogrevanja s sanitarno vodo in ostalega, tudi letno netirana sončna elektrarna je bila precej smiselna.
> Predvidena kazen
1590171.6112 EUR
1.590.171,6112 EUR
Sem šel malce računat pa max kazen pri 17 kW prekoračitvi vsak 15 min interval v letu nanense 7323,64 € (brez DDV). Pri prekoračitvi 1 kW pa 1776,24 € (isto brez DDV). Si upošteval koren vsote kvadratov razlik?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Sem šel malce računat pa max kazen pri 17 kW prekoračitvi vsak 15 min interval v letu nanense 7323,64 € (brez DDV). Pri prekoračitvi 1 kW pa 1776,24 € (isto brez DDV). Si upošteval koren vsote kvadratov razlik?
Ja to ja ampak napaka je bila v sami uporabljeni formuli z enim odveč množenjem celotne vsote s številom preseganj za posamezen blok, zdaj so izračunane kazni precej nižje, bom še preveril. Po Danielovih inputih pa je dodana/upoštevana še obračunska moč po blokih.
nekikr ::
"Kar zadeva obračunavanje omrežnine v prihodnje, lahko tisti, ki nimajo e-polnilnice za vozila, toplotnih črpalk in sončnih elektrarn ali česa podobnega, računajo na nekaj odstotkov nižjo omrežnino. Pri tistih, ki pa to imajo, bo plačevanje odvisno od tega, kako bodo prilagodili svoj profil porabe."
Se pravi dajmo bit zeleni! Ajmo, gremo, bioekogreen, gas! Aja, kurite pa iverko, kuhajte na plin in vozite starega dizla. Ampak ajmo, GoGreen, plešimo!
Magic1 ::
Jaz si nisem mislil, da bom še kdaj uporabljal plin za ogrevanje. Imam plinsko peč za rezervo klimi. V 15 letih sem jo pozimi uporabljal zgolj za toplo vodo. Zdaj bom verjetno zalaufal plin, ko bo kdo želel imet malo topleje (včasih je 22,5°C za nekatere premalo). Do sedaj sem samo klimo pojačal. Go green.
Magic
dev ::
Do 2024: gremo vsi s plina na toplotne črpalke/klime za ogrevanje!
Po 2024: gremo vsi s toplotnih črpalk/klim na plin za ogrevanje!
Lep krog bomo sklenil
Lep krog bomo sklenil
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
Morda bi lahko v enakem duhu rešili tudi prometne težave? Če ukinemo polovico vlakov in avtobusov, potem bodo šli ljudje na javni prevoz?! Vlada press.
Lep krog bomo sklenil
Plin bodo tudi prepovedali, tako da kar pripravi denarnico. Vse obvezno na elktriko, elektrika pa poljubno gor
Verjetno bo folk navalil na kaminčke in bo super zrak po mestih. Dimnik imam, gozd tudi... WTF
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Sej sem rekel, da ni problemov, samo denarnico bo treba v drugem primeru konkretno odpret. Do zdaj sem dajal 1000€ na leto za elektriko, po novih cenah bo pač duplo. Jaz zmorem, mal me le princip daje, a marikdo ne bo.
Magic
stara mama ::
Lep krog bomo sklenil
Plin bodo tudi prepovedali, tako da kar pripravi denarnico. Vse obvezno na elktriko, elektrika pa poljubno gor
Verjetno bo folk navalil na kaminčke in bo super zrak po mestih. Dimnik imam, gozd tudi... WTF
Ne ne ne, treba bo met sledeče:
toplotno, za rezervo še plinsko peč, ter vsak slučaj še eno na kurilno olje (če kuri odpadno je bonus), po možnosti da se predela na pelete, zraven pa ilegalno bulletproof klasiko - peč na drva (in dve klaftri drv perajt)
Pa en velik zalogovnik tople vode in 1000l bojler sanitarne.
Pa da ne pozabim še sončno na strehi in eno veliko baterijo za zraven.
Potem boš pa lahko hedgal med vsemi energenti, kakorkoli bo politično-ekonomski veter zapihal.
Pa smo rešli energetsko draginjo!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
kriptobog ::
Al pa bos preprosto mel ok nastavljeno obracunsko. Se vedno pa lahko fuknes notri Shellye pa ti rihta naprave, da ne bos imel spice. par 100eur investicije
Saj ni problem za letne sončničarje, ti so tukaj bolj v podporo.
Rentabilnost bo pač dosežena malo kasneje kot bi sicer, če že iz principa ne do 2026.
Ostali veliki gospodinjski uporabniki bodo menda na slabšem, zaradi TČ, EV in podobnega.
In potem bo vlada, katerakoli že bo, spet delila denar za mir.
Iz članka
"Radi pišemo o zelenem prehodu, ampak za ta denar, ki ga plačujemo danes, ne more biti,"
Kako bo po novem omrežnina bremenila uporabnike, je na novinarski konferenci zelo poenostavljeno pojasnil direktor ELES Aleksander Mervar: "Kar zadeva obračunavanje omrežnine v prihodnje, lahko tisti, ki nimajo e-polnilnice za vozila, toplotnih črpalk in sončnih elektrarn ali česa podobnega, računajo na nekaj odstotkov nižjo omrežnino. Pri tistih, ki pa to imajo, bo plačevanje odvisno od tega, kako bodo prilagodili svoj profil porabe."
Rentabilnost bo pač dosežena malo kasneje kot bi sicer, če že iz principa ne do 2026.
Ostali veliki gospodinjski uporabniki bodo menda na slabšem, zaradi TČ, EV in podobnega.
In potem bo vlada, katerakoli že bo, spet delila denar za mir.
Iz članka
"Radi pišemo o zelenem prehodu, ampak za ta denar, ki ga plačujemo danes, ne more biti,"
Kako bo po novem omrežnina bremenila uporabnike, je na novinarski konferenci zelo poenostavljeno pojasnil direktor ELES Aleksander Mervar: "Kar zadeva obračunavanje omrežnine v prihodnje, lahko tisti, ki nimajo e-polnilnice za vozila, toplotnih črpalk in sončnih elektrarn ali česa podobnega, računajo na nekaj odstotkov nižjo omrežnino. Pri tistih, ki pa to imajo, bo plačevanje odvisno od tega, kako bodo prilagodili svoj profil porabe."
Utk ::
Se pravi, tisti, ki ne rabijo elektrike kaj dost, bojo profitirali 2 evra, tisti, ki jo uporabljajo, bojo plačali 30-50 evrov več. S tem, da tisti, ki porabijo res ogromno elektrike, bojo plačali spet nekaj manj, ker bojo profitirali na omrežnini na porabo.
Likalnik ::
jaooooo...take ideje so možne samo v naši lepi fukojebini...Slovenija kdo se je tebe zmislu u p*čku m***
V marsikaterem gospodinjstvu so si ravno zaradi zmanjševanja stroškov oskrbe z električno energijo, če že ne zaradi ozaveščenosti namestili okolju prijaznejšo tehnologijo, in bi se sedaj lahko počutili opeharjene.
Primer odjemalca s sončno elektrarno, toplotno črpalko, električnim vozilom kaže, da je njegova trenutna obračunska moč precej nizka in ima zaradi tega razmeroma nizko omrežnino iz konic, ki bodo pa podlaga za določitev dogovorjene moči, je povedala Godina.
Dodala je, da takšen odjemalec omrežje bremeni bolj, kot mu je zaračunano.
Ne razumem najbolje. Zaračunano je 7KW in uporablja 7KW. Ali pa 10, ali pa 20. Zakaj to ni ok in je treba iti v 5 blokov v dveh letnih časih? Kot drugo, vsak lastnik ICE naj bi (pr pričevanju forumašev v drugi temi) letno naredil za 6000EUR škode v zdravstvu in okolju. Ali to ni res ali pa naj potem to vključijo v to "nefer" obračunavanje omrežja. In seveda tudi tiste, ki so šli s kurjenja iverke na čisto TČ. Samo država ima lahko torto, jo poje in obenem poje še vašo, potem vam pa štiri zaračuna ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
Od julija 2024 tudi tale Stop za plin v novogradnjah od julija 2024 za vse sveže graditelje.
laguna1 ::
Prispevek na 24 ur - Obračunavanje elektrike po novem: 'Ne bo nam treba kuhati ponoči'
https://www.24ur.com/novice/slovenija/a...
Eles je to, da se omrežnina v Sloveniji v zadnjih letih ni zviševala, uspel zagotavljati s povečanimi prihodki, ki jih je ustvaril s povečanjem t. i. komercialnih čezmejnih prenosnih kapacitet, je pojasnil.
Z drugimi besedami: delali so vse kar lahko, da bi elektriko iz elektrarn, ki smo jih mi vsi plačali, čim hitreje in čim več izvozili in prodali. Pa kakšen milijonček nagrade za uspešnost izplačali spotoma. Nam ostanejo pa visoke položnice za uvoženo elektriko in kabli iz časa Tita.
IL_DIAVOLO ::
Torej drva in dizel je zakon or what
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
SambaShare ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Torej drva in dizel je zakon or what
Drva, če imaš svoja. Prodali bi ti pa tako samo cepljena, ki, potem ko preračunaš izgubljen volumen, pridejo po ene 150€/m3. Tako da se je bolje greti kar na elektriko.
BCSman ::
Kolikor vem peč za posamezen prostor je dovoljena, torej pač v vsak prostor namestiš po eno peč na drva in zvrtaš luknje za inox dimnike skozi streho in je.
Lonsarg ::
Kdor šel vgrajevat v stare energetsko neobnovljene hiše visokotemperaturne TČ z nekimi dodatnimi grelci bo pa kar nekaj na slabšem. Skratka TČ + radiatorji = fail že sedaj in bo postalo še večji fail.
Nizkotemperaturna ne preveč močna TČ brez dodatnega grelca (al pa zgolj kak mali 1kW za backup) v dobro izolirani hiši bo pa še vedno zmaga, sploh ker stanejo zgolj 4k+. Magari za toplo vodo eno ekstra sanitarno kupiš za 1kEUR, zato da je tista za ogrevanje res čimbolj optimizirana za nizkotemperaturni režim. To za toplo vodo pa lahko itak pametno na urnike vežeš da dela v nizki tarifo, pri ogrevanju namreč načeloma nočeš urnikov.
Nizkotemperaturna ne preveč močna TČ brez dodatnega grelca (al pa zgolj kak mali 1kW za backup) v dobro izolirani hiši bo pa še vedno zmaga, sploh ker stanejo zgolj 4k+. Magari za toplo vodo eno ekstra sanitarno kupiš za 1kEUR, zato da je tista za ogrevanje res čimbolj optimizirana za nizkotemperaturni režim. To za toplo vodo pa lahko itak pametno na urnike vežeš da dela v nizki tarifo, pri ogrevanju namreč načeloma nočeš urnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Glede na to, da je v Sloveniji večina hiš ogrevana z radiatorji in da nekateri sanjajo o prepovedi trdih goriv zna biti res še zelo zanimivo. Ali boš šel razbit celo hišo, da vgradiš talno ali pa pač plačaj.
dork_ ::
Kdor šel vgrajevat v stare energetsko neobnovljene hiše visokotemperaturne TČ z nekimi dodatnimi grelci bo pa kar nekaj na slabšem. Skratka TČ + radiatorji = fail že sedaj in bo postalo še večji fail.
Nizkotemperaturna ne preveč močna TČ brez dodatnega grelca (al pa zgolj kak mali 1kW za backup) v dobro izolirani hiši bo pa še vedno zmaga, sploh ker stanejo zgolj 4k+. Magari za toplo vodo eno ekstra sanitarno kupiš za 1k€, zato da je tista za ogrevanje res čimbolj optimizirana za nizkotemperaturni režim. To za toplo vodo pa lahko itak pametno na urnike vežeš da dela v nizki tarifo, pri ogrevanju namreč načeloma nočeš urnikov.
Se priporočam za linke omenjenih TČ, kar jaz najdem je vse dražje.
Za poceni moraš gledat monoblock izvedbe, split izvedbe so prec vsaj 2kEUR dražje in finančno ni smiselno iti v split izvedbo.
Evo ti monoblocke 4k+ za nizkoenergetsko hišo oziroma 5k+ za obično ki rabi večjo moč: https://www.emundia.si/monobloki-toplot...
Evo ti monoblocke 4k+ za nizkoenergetsko hišo oziroma 5k+ za obično ki rabi večjo moč: https://www.emundia.si/monobloki-toplot...
Zgodovina sprememb…
Emundia ima tako ali tako sumljivo nizke cene za vse. Je zadeva zanesljiva? Sem gledal nek grelec, skoraj 100 eur ceneje kot v Avstriji, podatkov o dobavljivosti ni.
sbawe64 ::
Glede na to, da je v Sloveniji večina hiš ogrevana z radiatorji in da nekateri sanjajo o prepovedi trdih goriv zna biti res še zelo zanimivo. Ali boš šel razbit celo hišo, da vgradiš talno ali pa pač plačaj.
Za talno potrebuješ neko spodobno izolacijo na fasadi, da nimaš DV +50C.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
FoxKnox ::
Prispevek na 24 ur - Obračunavanje elektrike po novem: 'Ne bo nam treba kuhati ponoči'
Zdaj je uradno to, kar že kakšno leto vztrajno trdim v svojih postih. Nov način obračunavanja omrežnine je naperjen zgolj in samo zeleno usmerjenim sončničarjem, ki so, v želji po razogljičenju sveta, svoje nepremičnine in premičnine naredili odvisne samo in zgolj od elektrike .
Zastonj energija !! Zastonj ogrevanje !! My ass ! Kje ste zdaj vsi tisti zastonjkarji, ki se vozijo na 80 centov na 100 km in ogrevajo za 5 € na mesec?
Ko bo konec vzhodno evropskega konflikta, bo Evropa preplavljena z skoraj zastonj zemelskim plinom in noben evropski politični foteljaš se temu ne bo mogel upreti. Da ne govorim o ruski nafti. Ja, podpisali so sporazum o zmanjšanju odvisnosti, res. Do Kazahstana bo že zbledela tinta in gremo jovo na novo.
Kaj pa sončnice ? Ja bo treba baterije nabavt pa offline. Namesto kotlovnic in brunaric bodo stali powerwalli.
Pa ne mi avta filat ponoč, takrat toplotna na polno laufa, sonca pa nikjer
Še smo tukaj. Kaj bluziš? Naročnina bo okrog 30 evrov, s tem da bo še vedno vse zastonj kar je na elektriko.
Kdor nima sončnice, bo ravno tako dal okrog 30 evrov naročnine ajde recimo 20, pa še 100 do 150 za povrh.
Sicer ne vem, zakaj ti je to smešno, ampak ok, naj ti bo. Smej se.
Sicer pa, to je še daleč. Trenutno mojega tastarega pride decembrskih 1900 kWh 7,80 evra. Verjamem, da ti je smešno.
Kdor nima sončnice, bo ravno tako dal okrog 30 evrov naročnine ajde recimo 20, pa še 100 do 150 za povrh.
Sicer ne vem, zakaj ti je to smešno, ampak ok, naj ti bo. Smej se.
Sicer pa, to je še daleč. Trenutno mojega tastarega pride decembrskih 1900 kWh 7,80 evra. Verjamem, da ti je smešno.
hruske ::
Ne razumem najbolje. Zaračunano je 7KW in uporablja 7KW. Ali pa 10, ali pa 20. Zakaj to ni ok in je treba iti v 5 blokov v dveh letnih časih?
Zdaj lahko na 3x20A kuriš do 14kW moči preden ti ven vrže, ampak zaračunajo ti pa 7kW obračunske moči. Zakaj ne 14kW, ali pa 10kW, ali pa 3kW? Tale sedmica je kvečjemu bolj fiktivna od nove omrežnine, kjer dogovorjeno moč določijo po dejanski porabi vsakega odjemnega mesta posebej (kjer pač imajo meritve).
V novo omrežnino se gre, da se obračunavanje omrežnine bolje poravna s stroški omrežja. Večino investicij je potrebnih zaradi višjih potreb po priključni moči, ko pa so enkrat kabli položeni in trafo brni, je operativni strošek minimalen. Temu sledi tudi omrežnina.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Utk ::
Zastonj ogrevanje !! My ass ! Kje ste zdaj vsi tisti zastonjkarji, ki se vozijo na 80 centov na 100 km in ogrevajo za 5 EUR na mesec?
Pred dvemi leti sem postavil elektrarno z namenom, da bo naredila 1400, morda 1500, evrov na leto. Letos je bilo bolj slabo pa je naredila 2500. Misliš da se sekiram zarad 30 evrov tiste 4 mesece pozimi? Ki jih bi moral plačat tudi če ne bi imel elektrarne, pa seveda še par 100 evrov po vrhu.
Vozim se tudi še zmeraj zastonj in se tudi bom. Do leta 2026 ko to zaživi, če sploh bo, bo elektrarna že pokrita.
Imam eno peč na olje in eno na drva viška. Niti zastonj nihče noče odpeljat. Plačal za to pa tudi ne bom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
V novo omrežnino se gre, da se obračunavanje omrežnine bolje poravna s stroški omrežja. Večino investicij je potrebnih zaradi višjih potreb po priključni moči, ko pa so enkrat kabli položeni in trafo brni, je operativni strošek minimalen. Temu sledi tudi omrežnina.Ha, ha, ha.
Vesel sem, da imajo ljudje tudi v teh časih še smisel za humor.
IL_DIAVOLO ::
To zvisanje omrežnine je v bistvu začetek davka na električna vozila in v bistvu vse kar pride zraven s poceni elektriko.
In tudi ce se zvisa x5, bodo premožni se vedno placali udobje.
In tudi ce se zvisa x5, bodo premožni se vedno placali udobje.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Ma ni problem koncept, edino prav je, če so meritveni podatki za moč na voljo, da se jih uporabi za obračun, namesto nekih pavšalov kot je bilo do sedaj.
Problem je izvedba ker so izvedbo delali butalci.
Sama cena je ločena debata, ker ceno se da dvigat povsem ločeno od načina obračuna, pa še nič je v bistvu v povprečju niso dvignili. Skratka cena sama je irelavantna. Ampak kaki butalci so se tako formulo spomnil, to res ne moreš verjet.
Problem je izvedba ker so izvedbo delali butalci.
Sama cena je ločena debata, ker ceno se da dvigat povsem ločeno od načina obračuna, pa še nič je v bistvu v povprečju niso dvignili. Skratka cena sama je irelavantna. Ampak kaki butalci so se tako formulo spomnil, to res ne moreš verjet.
Zgodovina sprememb…
blink ::
Eles je to, da se omrežnina v Sloveniji v zadnjih letih ni zviševala, uspel zagotavljati s povečanimi prihodki, ki jih je ustvaril s povečanjem t. i. komercialnih čezmejnih prenosnih kapacitet, je pojasnil.
Z drugimi besedami: delali so vse kar lahko, da bi elektriko iz elektrarn, ki smo jih mi vsi plačali, čim hitreje in čim več izvozili in prodali. Pa kakšen milijonček nagrade za uspešnost izplačali spotoma. Nam ostanejo pa visoke položnice za uvoženo elektriko in kabli iz časa Tita.
Direktna demokracija s stirimi referendumski dnevi na leto po vzoru Svice. Pa obvezna udelezba.
Dokler pa ljudje volijo kretenske nove obraze, poslusajo idiote iz "glas ljudstva", naj pa pozrejo to sranje.
Zastonj energija !! Zastonj ogrevanje !! My ass ! Kje ste zdaj vsi tisti zastonjkarji, ki se vozijo na 80 centov na 100 km in ogrevajo za 5 EUR na mesec?
Letno netirana sončnica je veliko manj problematična kot če je nimaš in si velik porabnik s TČ ali EV ali obojim. Nekaj nejevolje s strani sončničarjev je mogoče, ker se sedaj podaljša za 6-12 mesecev do rentabilnosti, menda se je pa vmes cena električne energije že povišala regulaciji navkljub - pogleda se račune ali pa primerja vsaj cene ET/MT/VT v zadnjih N letih. Baterije vsaj za rezanje B1 špic so všečna ideja in marsikdo verjetno razmišlja o tem. Merilec trenutnega odjema moči in nastavljeno/zamaknjeno delovanje aparatov je tudi lahko ena od rešitev.
Zgodovina sprememb…
stara mama ::
Ko sem gledal ta prispevek na TVju, se mi je zdelo, da nam je na nek način direktno izjavil: J*bite se!