» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
25 / 106
»»

Boštjan_Q ::

NuMaN je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Odjebi ti, napisal sem ti rešitev za nižjo položnico, če rešitve nočeš, potem pač plačuj več, noben ti ne brani. Nejc nejc: ne, za razliko od tebe ne.

V končni fazi bom redkeje pral cunje in kuhal na plin. Happy?

Meni je vseeno kdaj in kolikokrat jih boš pral. Napisal sem ti rešitev kako lahko znižaš položnico, namesto da bi bil vesel se vsajaš. Kdo bi razumel ene..Obnašaš se kot da sem se jaz spomnil tega obračunavanja omrežnine, pa niti približno ne drži.

kriptobog ::

Boštjan_Q je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Odjebi ti, napisal sem ti rešitev za nižjo položnico, če rešitve nočeš, potem pač plačuj več, noben ti ne brani. Nejc nejc: ne, za razliko od tebe ne.

V končni fazi bom redkeje pral cunje in kuhal na plin. Happy?

Meni je vseeno kdaj in kolikokrat jih boš pral. Napisal sem ti rešitev kako lahko znižaš položnico, namesto da bi bil vesel se vsajaš. Kdo bi razumel ene..Obnašaš se kot da sem se jaz spomnil tega obračunavanja omrežnine, pa niti približno ne drži.

Kaj pa ce peres v reki. To bo sele prihranek! #backtostoneage

nejc_nejc ::

Za kej tazga mora bit vlaga že res ekstremna, blizu 100 %, menda nimaš take vlage v bajti no.

Aja ni na ytubu.....:|

nejc_nejc je izjavil:

Najbolj žalistno je, da se takim in podobnim modelom, to vse zdi normalno in pravilno in celo zagovarjajo ter utemeljujejo vsako bedarijo, ki jo sproducira lobij skupaj s politiko.....

To ni nobena bedarija, to je tehnično smiselno. Omrežje je večino časa ne kaj dost obremenjeno, nato pa imaš eno ornk špico zvečer. Kako to rešiš:

1. Predimenzioniraš omrežje tako da tudi tisto špico zdrži, pa čeprav je 90 % ostalega časa omrežja dosti pod možnimi zmogljivostmi -> ta rešitev deluje, ampak ogromno stane.

2. Poskusiš z ustreznim načinom obračunavanja ljudje spodbujati da čim manj porabljajo v špici. In ta sistem obračunavanja je točno to.

Edino kar bi moglo bit je to da če si pred novim načinom obračunavanja plačeval 100 € na mesec za elektriko, bi po novem načinu če ne bi porabljal v špicah moral plačat manj, recimo 80 €. Pač s cenami so preterali, ampak sam način pa je tehnično smiseln, ker zaradi tega ni treba po nepotrebnem nadgraditi omrežja, kar prinese velike stroške.

Kaj pa ce peres v reki. To bo sele prihranek! #backtostoneage

Ne razumem zakaj so v rekah pralu na roke in ne po sistemu mlinčka ter bobna....

Boštjan_Q je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Najbolj žalistno je, da se takim in podobnim modelom, to vse zdi normalno in pravilno in celo zagovarjajo ter utemeljujejo vsako bedarijo, ki jo sproducira lobij skupaj s politiko.....

To ni nobena bedarija, to je tehnično smiselno. Omrežje je večino časa ne kaj dost obremenjeno, nato pa imaš eno ornk špico zvečer. Kako to rešiš:

1. Predimenzioniraš omrežje tako da tudi tisto špico zdrži, pa čeprav je 90 % ostalega časa omrežja dosti pod možnimi zmogljivostmi -> ta rešitev deluje, ampak ogromno stane.

2. Poskusiš z ustreznim načinom obračunavanja ljudje spodbujati da čim manj porabljajo v špici. In ta sistem obračunavanja je točno to.

Edino kar bi moglo bit je to da če si pred novim načinom obračunavanja plačeval 100 € na mesec za elektriko, bi po novem načinu če ne bi porabljal v špicah moral plačat manj, recimo 80 €. Pač s cenami so preterali, ampak sam način pa je tehnično smiseln, ker zaradi tega ni treba po nepotrebnem nadgraditi omrežja, kar prinese velike stroške.

Saj ne bi nadgrajevali po nepotrebnem. Ce silijo vse v elektriko potm bo pac treb tudi omrezje ndgraditi, ne pa omejevati ljudi. Glede na vse pobrane omreznine in prispevke do sedaj bi morali imeti super duper omrezje in nobenih omejitev.

kriptobog je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Kake 2 €? Prihranek bo kar ornk če celo sezono klimo laufaš na poceni tarifo, plus po tanovem boš imel zaradi tega še nižjo omrežnino. Ugodje cca isto (temperatura od 22°C do 23°C). Če pa ti je vseeno, pa lahko delaš še naprej po ta starem ane, ni tle problema, ampak boš pač plačal več.

Klima je pri meni kar nizek porabnik. Ne bo hude razlike. PA tudi ce bi placal 50eur vec, kar itak ne bom, to ni problema., saj gre za udobje.

nejc_nejc je izjavil:

Ko bo na svojem bo pa jokal haha

Sem v najememu, svoje lastne bajte res še nimam. Recimo da boš plačal 100 € več. Ob istem ugodju. Če se ti splača za isto ugodje plačat 100 € več pa veš samo ti sam.

NuMaN ::

Ok. Se opravičujem za grdo besedo.

Bila je res neumestna, ker te ni ustavila ali vsaj omilila tvoje "argumentacije".

katera budala pa forsira vse na štrom in to celo subvencionira?

kriptobog je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Edino kar bi moglo bit je to da če si pred novim načinom obračunavanja plačeval 100 EUR na mesec za elektriko, bi po novem načinu če ne bi porabljal v špicah moral plačat manj, recimo 80 EUR. Pač s cenami so preterali, ampak sam način pa je tehnično smiseln, ker zaradi tega ni treba po nepotrebnem nadgraditi omrežja, kar prinese velike stroške.

Saj ne bi nadgrajevali po nepotrebnem. Ce silijo vse v elektriko potm bo pac treb tudi omrezje ndgraditi, ne pa omejevati ljudi. Glede na vse pobrane omreznine in prispevke do sedaj bi morali imeti super duper omrezje in nobenih omejitev.

Se strinjam da bi oni morali že 50 let vse tiste omrežnine porabiti za nadgrajevanje omrežja, ne pa za visoke nagrade sami sebi, to se 100 % strinjam. Kar pravim jaz je samo to da če porazdeliš špico drugam boš mnogo manj zapravil za omrežje, kar bi se moralo odraziti v dosti nižji položnici.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Boštjan_Q je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Način je glup ker je izračun prekompliciran za povprečnega državljana... pa neki penali pa neki povprečje pa nekaj...

Zakaj ne more biti preprosto FIX omrežnina na priklop recimo 20EUR in potem poraba elektrike... omrežnino itak plačujemo z namenom da se OMREŽJE GRADI in VZDRŽUJE

Jaz bi zahteval da HSE prvo DOKAŽE celi SLO da je vso omrežnino zadnjih 20 let porabilo za izgradnjo in vzdrževanje omrežja državljanov z računi...

Šele potem bi dovolil povišanje omrežnine
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

nejc_nejc je izjavil:

Vse na štrom forsira tisti ki je pameten, ker je to smiselno.Avti na šrom so smiseni, TČ tudi. Ključna beseda: energetska neodvisnost (neodvisnost od tuje nafte), nižji stroški, bistveno nižja raba energije in bistveno večja kakovost zraka.

Zgodovina sprememb…

Ja in štrom imamo pa 100%, celo odklopljeni smo od ostalega eu sistema.

Jaz bi zahteval da HSE prvo DOKAŽE celi SLO da je vso omrežnino zadnjih 20 let porabilo za izgradnjo in vzdrževanje omrežja državljanov z računi...

Se strinjava.

Boštjan_Q je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Kake 2 €? Prihranek bo kar ornk če celo sezono klimo laufaš na poceni tarifo, plus po tanovem boš imel zaradi tega še nižjo omrežnino. Ugodje cca isto (temperatura od 22°C do 23°C). Če pa ti je vseeno, pa lahko delaš še naprej po ta starem ane, ni tle problema, ampak boš pač plačal več.

Klima je pri meni kar nizek porabnik. Ne bo hude razlike. PA tudi ce bi placal 50eur vec, kar itak ne bom, to ni problema., saj gre za udobje.

nejc_nejc je izjavil:

Ko bo na svojem bo pa jokal haha

Sem v najememu, svoje lastne bajte res še nimam. Recimo da boš plačal 100 € več. Ob istem ugodju. Če se ti splača za isto ugodje plačat 100 € več pa veš samo ti sam.

Ne bom placal 100 vec. Brez skrbi da ne. Toliko se v top kurilni sezoni ni visji racun.

Ravno to je fora, ta nov način obračunavanja omrežnine bi moral ZNIŽATI omrežnino za tiste ki se trudi in nima špic. V praksi mu pa ne zniža kej dost, samo ostalim ki se ne trudijo znižat špic dosti poveča.

Boštjan_Q je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Vse na štrom forsira tisti ki je pameten, ker je to smiselno.Avti na šrom so smiseni, TČ tudi. Ključna beseda: energetska neodvisnost (neodvisnost od tuje nafte), nižji stroški, bistveno nižja raba energije in bistveno večja kakovost zraka.

Ni smiselno dokler imamo omrezje iz yuge in prej.

Ne bom placal 100 vec. Brez skrbi da ne. Toliko se v top kurilni sezoni ni visji racun.

Aja 50 € na mesec si mislu več, to pa ja. Če ti je za to vseeno, potem pač kuri kot si do sedaj, zate potem tako rekoč ni sprememb.

Boštjan_Q je izjavil:

Ravno to je fora, ta nov način obračunavanja omrežnine bi moral ZNIŽATI omrežnino za tiste ki se trudi in nima špic. V praksi mu pa ne zniža kej dost, samo ostalim ki se ne trudijo znižat špic dosti poveča.

Saj imas manj porabe ce se trudis. Prisparas tistih nekaj centov.

Boštjan_Q je izjavil:

Aja 50 € na mesec si mislu več, to pa ja. Če ti je za to vseeno, potem pač kuri kot si do sedaj, zate potem tako rekoč ni sprememb.

Tudi toliko ne. MAx razlika med najnizjim in najvisjim racunom je bila do sedaj 41eur.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

Če bi tapametni in posteni imeli ablast na tem segmentu, bi imeli v gospidinstvih strom v slo džabe v neomejenih kolicinah.

kriptobog je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Ni smiselno dokler imamo omrezje iz yuge in prej.

Je smiselno, omrežje prenese brez problema če se avte filamo ponoči, brez nadgradenj. Od oka: Ponoči je poraba 1100 MW, podnevi pa 1900 MW. Razlike je 800 MW. To pomeni 8000 MWh v 10 urah x 365 dni = 2.920.000 MWh na leto = 2920 GWh.

Koliko bi rabil štroma če bi vseh 1,2 milijona avtov v Sloveniji prestavil na štrom? Povprečna kilometrina je 12.600 km na leto. Torej 126 x 17 kWh x 1,2 milijona avtov = 2570.400.000 kWh na leto = 2570 GWh na leto.

Manjša cifra kot prej. Načeloma lahko že sedaj vse avte v Sloveniji prestavimo na štrom iz danes na jutri brez nadgradnje omrežja, pod pogojem da jih filamo ponoči.

https://www.eles.si/prevzem-in-proizvod...

Torej če vse avte prestavimo na štrom, bomo samo izenačili nočno in dnevno porabo. Letna poraba elektrike pa se poveča za 17 %.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Dimnik je izjavil:

Neon87 je izjavil:

Če so nekoč davnega leta samo cepljene ovce tankale gorivo in hodile v trgovino, je to malenkost, da prepovejo kuriti na drva.

Ubožec, ti nisi glih bister.....

Kaj da ne...

V Nemčiji se ti malo temneje pokadi iz dimnika, te že sosed prijavi, kaj kuriš neko svinjarijo.

Švica ima že celo večnost filtre na dimnikih, kjer redno jemljejo vzorce.

Pri nas, ki imamo fanatično zeleno usmerjeno vlado, s premiejem, ki mora poplačati svoje sponzorje iz elektro scene, se pa lahko zgodi še kaj hujšega.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ja in štrom imamo pa 100%, celo odklopljeni smo od ostalega eu sistema.

Za razliko od nafte, ki jo nič ne pridelamo sami, skoraj ves štrom pridelamo sami. Kot pravim: manjša energetska odvisnost. Kar ima za posledico tudi manjšo politično odvisnost od drugih držav.

Poraba je bila 15.188 GWh, proizvodnja pa je bila malo višja in sicer 16.289 GWh (vse za 2020).

Poraba:
https://gradiva.vlada.si/mandat22/VLADN...
Proizvodnja:
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/...

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Nisem v hotelu mama, pa vendar vem da se da tudi z družino, moja mat je gor spravila 4 otroke, prala in sušila pa je vedno na ta pocen tok.
Nimaš najmanjše predstave o ničemer. Tvoja mama je imela visoko in poceni tarifo, res je. Ampak poceni je bila ponoči, visoka čez dan in med tednom. Če je kdaj prala med visoko tarifo pa tudi ni bilo bistvene razlike. Pika, konec.
Mi bomo imeli pa pet tarif in dva letna časa. Aja, brutalno visoka je takrat, ko dejansko rabiš elektriko. Pa brutalni penali, če slučajno prekoračiš. 10 korakov nazaj gremo, tebi je pa to fino. Ko odrasteš in greš v svet plačevat položnice boš pa kar naenkrat za Janšo :)

NuMaN ::

Mogoče pa bi Janša ukinil to neumnost in omehčal srca levuharjev ...

celje ::

Boštjan_Q je izjavil:

celje je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Kako se pa lahko prilagodiš? Resno me zanima.

Tako da daš prat in sušit cunje takrat ko ni špice. Da daš vodo gret za tuširanje takrat ko ni špice, EV filat takrat ko ni špice, klimo laufaš takrat ko ni špice, "hlad" se ti pa itak vskladišči v zidovih (večino od tega ti lahko dela avtomatika) ipd ipd. Vse to je večina ljudi že počela da so imeli čim več nižje tarife (MT). Z nižjo tarifo ponoči, med vikendi in prazniki so spodbujali porabo takrat kot ni špice. Sedaj je zadeva ista, le malo bolj dodelana. Edino s cenami so preterali, sam način obračunavanja ima smisel.

temu ti reces zivljenje?

faak of “ko ni spice”. nabijem jih nekam

Če ti je nastavit timer na pralni stroj da se zalaufa ponoči prevelik problem, potem pač plačuj več, noben ti ne brani.

kje ti zivis, da te se nihce ni ukradel?

zaradi takih super duper sonckov kot si ti, nas bodo se bolj hebal v glavo.

jaz bom dal 1 blok na max in se ne bom jebal z tvojimi forami sredi noci.

na organ mi gre zagovarjanje takih bedarij v rl. v igricah vse pije vodo…. pa pri mamici…

Nimaš najmanjše predstave o ničemer. Tvoja mama je imela visoko in poceni tarifo, res je. Ampak poceni je bila ponoči, visoka čez dan in med tednom. Če je kdaj prala med visoko tarifo pa tudi ni bilo bistvene razlike. Pika, konec.

Imam predstavo, nisi povedal nič novega. Danes je ponoči tako manjša tarifa, kot tudi MANJŠA OMREŽNINA:

Mi bomo imeli pa pet tarif in dva letna časa. Aja, brutalno visoka je takrat, ko dejansko rabiš elektriko. Pa brutalni penali, če slučajno prekoračiš. 10 korakov nazaj gremo, tebi je pa to fino. Ko odrasteš in greš v svet plačevat položnice boš pa kar naenkrat za Janšo :)

Ja pet tarif in 2 letna časa, res je. Sem odrasel, položnice plačujem sam. Janša ali Golob nimata nič z to uredbo o novem obračunavanju omrežnin, zadeva se pripravljavlja že od leta 2018. Ampak ista poanta, z prilaganjem porabe boš lahko znižal položnico krepko. Alternativa bi bilo predimenzioniranje omrežja, kar bi prineselo še bistvene višje položnice kot bodo zdej po ta novem, a to bi ti bilo pa fanj al kaj?

zaradi takih super duper sonckov kot si ti, nas bodo se bolj hebal v glavo.

jaz bom dal 1 blok na max in se ne bom jebal z tvojimi forami sredi noci.

Ne, zaradi takih ki razmišljamo nas jebejo manj, ne več. Niso bedarije, ne igram igric, za razliko od tebe nisem pri mamici, za razliko od tebe znam zadeve razmislit. Prav naredi kot hočeš, boš pač plačal več. Moj post je bil samo odgovor na vprašanje tule, ko je nekdo vprašal, kako je sploh možno prilagajat porabo glede na uro v dnevu. In sem mu napisal kako.

Po domač povedan: če špico znižaš, potem ni treba potegnit bolj debelih kablov. Če jo ne, potem jih je treba. In ugani kdo bi to plačal? Nihče drug kot uporabniki sami preko višjih položnic. Ta sistem obračunavanja ZNIŽUJE višino položnice kot bi bila če bi se šlo v nepotrebno nadgradnjo omrežja za tisto špico par ur, 90 % časa bi bilo pa omrežje neizkoriščeno.

Zgodovina sprememb…

celje ::

zdaj vidim, da si na nekih mocnih zadevah

connel ::

To vemo že dolgo,vsako temo v kateri je popolnoma zjebe.

celje je izjavil:

zdaj vidim, da si na nekih mocnih zadevah

Ne, za razliko od tebe nisem.

connel je izjavil:

To vemo že dolgo,vsako temo v kateri je popolnoma zjebe.

Sem kje zjebal temo?! NISEM. Samo odgovoril sem uporabniku ki je spraševal kako lahko prilagodi porabo tako da jo bo imel čim manj v špici (blok omrežnine 1).

Nekikr je napisal:
Kako se pa lahko prilagodiš? Resno me zanima.

Zanimalo ga je kako lahko prilagodi porabo in odgovoril sem mu. Nato ste se pa nekateri začel usajat po nepotrebnem. Če prav razmem bi vi raje star način obračunavanja in hkratno nadgradnjo omrežja, kar bo prinseslo še bistveno večje položnice kot bodo od druge polovice leta 2024 naprej?

Poraba v omrežju ni vedno konstantna kot si verjetno marsikdo od vas predstavlja, ampak gleda tako:

Ps: to so dejanski podatki od današnjega dne:

Zgodovina sprememb…

Kripto mesi ::

Morete vedeti, da je taisti debil "bostjan" v preteklosti odpiral temo, kjer je govoril kako prispara pri kuhanju riza. Da ga zavije v odejo in pusti, da se tako sam skuha do konca :|
Clovek je kompletno prilagojen program.

Kalibri ::

Boštjan_Q je izjavil:

Sistem torej laufa. Verjetno so izračunali, da bo nehal laufat, ko bomo EV priklopili, ko bomo prišli domov, in za to
rabili 5 sekund, kakor je nekoč nekdo zapisal, in bo EV obremenil omrežje, ki ga očitno zaenkrat ni potrebno tikati.
Verjetno imajo premajhne plače oziroma je nevarno, da bi raja preveč imela.

Boštjan__Q ::

Kripto mesi je izjavil:

Morete vedeti, da je taisti debil "bostjan" v preteklosti odpiral temo, kjer je govoril kako prispara pri kuhanju riza. Da ga zavije v odejo in pusti, da se tako sam skuha do konca :|

Oba dva veva kdo je debil in prilagojen program in kristalno jasno je da to nisem jaz. Ne, nisem jaz odpiral take teme nikoli, očitno si me zamešal z nekom.

Sicer pa da ti kot psu vržem kost, to niti ni slaba ideja:

https://ptujinfo.com/novica/globalno/it...

Italijanski Nobelovec z novim nasvetom kuhanja testenin, s katerim boste prihranili pri elektriki

"Italijanski Nobelov nagrajenec predlaga kuhanje testenin z ugasnjenim štedilnikom.
Nobelov nagrajenec, italijanski fizik Giorgio Parisi je v Italiji sprožil burno razpravo s predlogom ljudem, naj testenine skuhajo ob ugasnjenem štedilniku, da bi tako sredi krize vse višjih življenjskih stroškov prihranili energijo in denar.

Parisi je v zapisu na Facebooku predlagal, naj ljudje ugasnejo štedilnik, ko voda s testeninami zavre, nato pa naj pustijo posodo dobro pokrito, dokler se testenine ne skuhajo.

Številni ljubitelji testenin so na družbenih medijih izražali dvom v njegov predlog, znan kemik Dario Bressanini pa je potrdil, da sistem deluje. »To ni nekaj novega,« je za italijansko agencijo Ansa dejal Bressanini, čigar posnetke na prav to temo si je ogledalo že več kot milijon ljudi.

»Že 200 let vemo, da ni vrela voda, njeno vrenje tisto, kar opravi kuhanje, temveč temperatura vode, ki nato toploto prenaša na testenine, riž ali jajce,« je dejal.

Obenem pa je priznal, da so številni zbegani, ker so ljudje navajeni kuhati testenine v vodi, ki vre, pogosto pa pri tem ne uporabljajo niti pokrovke."

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Huda slika, ki kaže problem EVjev in nepravilno uporbljenih TČ. Pa to že zdej, ko jih je dost mal...
Magic

To ni zarad EVjev in TČ, taka razporeditev porabe je bila že od vedno (tud 20 let nazaj). In to ni samo v Sloveniji, ampak povsod. Špico imaš zjutraj ko se zalaufa industrija in popoldne/zvečer ko ljudje pridejo domov.

Zgodovina sprememb…

Folk je porabil več kot gospodarstvo?
Magic

To je celotna poraba, ne samo za gospodinjstvo.

Gospodinjstva nasploh porabijo relativno malo, okrog 3800 GWh letno, od skupno 16.000 GWh porabe letno.

Zgodovina sprememb…

Za kaj se potem spravljajo na nas, če večino štroma porabi gospodarstvo v drugi špici?!? Seveda dvomim, da je večina porabe v drugi špici gospodarstvo. Zakaj že bi takrat tako pojačali?
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Kalibri je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Sistem torej laufa. Verjetno so izračunali, da bo nehal laufat, ko bomo EV priklopili, ko bomo prišli domov, in za to
rabili 5 sekund, kakor je nekoč nekdo zapisal, in bo EV obremenil omrežje, ki ga očitno zaenkrat ni potrebno tikati.

Ne, EVji tu niso težava, nasploh se poraba elektrike povečuje, povečuje se število toplotnih črpalk ipd. Če grejo vsi v Sloveniji na EVje se letna poraba poveča samo za cca 2600 GWh, kar je samo 17 % letne porabe električne energije v Sloveniji.

Kripto mesi ::

Boštjan__Q je izjavil:

Kripto mesi je izjavil:

Oba dva veva kdo je debil in prilagojen program in kristalno jasno je da to nisem jaz. Ne, nisem jaz odpiral take teme nikoli, očitno si me zamešal z nekom.

Italijanski Nobelovec z novim nasvetom kuhanja testenin, s katerim boste prihranili pri elektriki

"Italijanski Nobelov nagrajenec predlaga kuhanje testenin z ugasnjenim štedilnikom.
Nobelov nagrajenec, italijanski fizik Giorgio Parisi je v Italiji sprožil burno razpravo s predlogom ljudem, naj testenine skuhajo ob ugasnjenem štedilniku, da bi tako sredi krize vse višjih življenjskih stroškov prihranili energijo in denar.

Parisi je v zapisu na Facebooku predlagal, naj ljudje ugasnejo štedilnik, ko voda s testeninami zavre, nato pa naj pustijo posodo dobro pokrito, dokler se testenine ne skuhajo.

Številni ljubitelji testenin so na družbenih medijih izražali dvom v njegov predlog, znan kemik Dario Bressanini pa je potrdil, da sistem deluje. »To ni nekaj novega,« je za italijansko agencijo Ansa dejal Bressanini, čigar posnetke na prav to temo si je ogledalo že več kot milijon ljudi.

»Že 200 let vemo, da ni vrela voda, njeno vrenje tisto, kar opravi kuhanje, temveč temperatura vode, ki nato toploto prenaša na testenine, riž ali jajce,« je dejal.

Obenem pa je priznal, da so številni zbegani, ker so ljudje navajeni kuhati testenine v vodi, ki vre, pogosto pa pri tem ne uporabljajo niti pokrovke."

Evo sem nasel temo: "Nov" energetsko učinkovit način kuhanja riža

Ze takrat si bil prilagojen program, sedaj pa enako.

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

Za kaj se potem spravljajo na nas, če večino štroma porabi gospodarstvo v drugi špici?!? Seveda dvomim, da je večina porabe v drugi špici gospodarstvo. Zakaj že bi takrat tako pojačali?

Druga špica je večji delež verjetno od gospodinjstev ja.

Torej je občutno manjša špica večinski porabnik?!? Integrali much?
Magic

Boštjan__Q je izjavil:

Kalibri je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Ne, EVji tu niso težava, nasploh se poraba elektrike povečuje, povečuje se število toplotnih črpalk ipd. Če grejo vsi v Sloveniji na EVje se letna poraba poveča samo za cca 2600 GWh, kar je samo 17 % letne porabe električne energije v Sloveniji.

Ce gre za samo 17% povecanje in je omrezje ok, kje je potem problem ,da je potrebno omejevati porabo? To ne gre skupaj ane. Octno omrezje ni pripraljeno, ce rabijo folk omejevati. Ali pa upajo, da bo vecina taka kot ti, da bodo se veseli ce bodo morali planirati kdaj lahko kaj priklopijo hha

Kripto mesi je izjavil:

Boštjan__Q je izjavil:

Kripto mesi je izjavil:

Evo sem nasel temo: https://slo-tech.com/forum/t819041/1199

Ze takrat si bil prilagojen program, sedaj pa enako.

Linkal si tole isto temo, bedak, očitno je kdo je prilagojen program in kristalno jasno je da to nisem jaz, še teme ne znaš ta prave linkat.

Magic1 je izjavil:

Torej je občutno manjša špica večinski porabnik?!? Integrali much?

Kombinacija porabnikov je, ne vem kaj ti ni jasno. Koliko je poraba gospodinjstev v Sloveniji lahko pa zgooglaš, koliko je poraba električne energije v Sloveniji tudi:
https://kazalci.arso.gov.si/sl/content/...

Ce gre za samo 17% povecanje in je omrezje ok, kje je potem problem ,da je potrebno omejevati porabo? To ne gre skupaj ane.

Ne porabo, smisel je samo to da ljudje ne porabljajo takrat ko je špica. Če vsi začnejo filati ob 18:00 potem to ni ok, če nastavijo da se jim avto začne filat ponoči potem je ok in omrežje zdrži.

Zgodovina sprememb…

deco16 ::

kriptobog je izjavil:

Ce gre za samo 17% povecanje in je omrezje ok, kje je potem problem ,da je potrebno omejevati porabo? To ne gre skupaj ane. Octno omrezje ni pripraljeno, ce rabijo folk omejevati. Ali pa upajo, da bo vecina taka kot ti, da bodo se veseli ce bodo morali planirati kdaj lahko kaj priklopijo hha

Problem so TČ in ostale zadeve katere delajo tudi podnevi.

Ponoči ni noben omejil porabe, prav tako je nižja tarifa. Noben ti nič ne omejuje, za vikend pozimi lahk polniš z 17kW pa ti noben nebo nič računal(tarifa 5 je 0). In takrat se večinoma polnijo EVji. Seveda nekateri vsak dan ali pa vsak drugi dan ampak večinoma ponoči.

V glavnem poraba elektrike v gospodinjstvih je poletela v zadnjih 10 letih in s prehodom smo šele začeli. Počasi si še večerje ne bomo mogli skuhat, ker bo elektrika takrat predraga. Ooo to bo žur, ko bo ta realnost prišla na hitre polnilnice, ko bo cena takrat 10X. Nič daljših tur med 8-12 in 17-20.
Magic

deco16 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Problem so TČ in ostale zadeve katere delajo tudi podnevi.

Ponoči ni noben omejil porabe, prav tako je nižja tarifa. Noben ti nič ne omejuje, za vikend pozimi lahk polniš z 17kW pa ti noben nebo nič računal(tarifa 5 je 0). In takrat se večinoma polnijo EVji. Seveda nekateri vsak dan ali pa vsak drugi dan ampak večinoma ponoči.

Torej je potrebno nadgraditi omrezje. Najlazje je reci, da je omrezje ok ker ponoci ni obremenjeno. Ja valda da ne, ce se spi ponoci. Mi rabimo omrezje ko smo pokonci, ne ko spimo.

V glavnem poraba elektrike v gospodinjstvih je poletela v zadnjih 10 letih in s prehodom smo šele začeli.

Ni, poraba ni poletela. 2009 je bila letna poraba gospodinjstev 3.137 GWh, 2021 pa je 3.803 GWh.

Ko to primerjaš z 16.000 GWh letne porabe slovenije se je poraba Slovenije na račun gospodinjstev povečala samo za 4 odstotne točke.

Ooo to bo žur, ko bo ta realnost prišla na hitre polnilnice, ko bo cena takrat 10X. Nič daljših tur med 8-12 in 17-20.

Cene bodo na hitrih polnilnicah padle, ker bo uporabnikov več, danes pa večino stroška ni energija, ampak obračunska moč. Ko bo uporabnikov več se bo ta strošek delil na več delov in bo na enega prišel manjši znesek.

Zgodovina sprememb…

Zanimiva bo primerjava prodaje med plinskimi sporgeti vs indukcijami.
Cene bodo na hitrih polnilnicah padle, ker bo uporabnikov več, danes pa večino stroška ni enrgija, ampak obračunska moč,....... ki ti jo bodo vsakič polno zaračunali.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Torej je potrebno nadgraditi omrezje. Najlazje je reci, da je omrezje ok ker ponoci ni obremenjeno. Ja valda da ne, ce se spi ponoci. Mi rabimo omrezje ko smo pokonci, ne ko spimo.

Ravno obratno, ni ga treba nadgradit ČE porabo prestavimo na ure ko ni špic. To pa lahko naredimo samo s tem da ko je špica ceno elektrike zvišamo, ko pa ni špice jo pa znižamo (torej ljudje SPODBUJAMO da čim več porabe prestavijo takrat ko ni špice). Ponoči se se med spanjem brez problema lahko fila EV. Ali hladi bajta poleti. Masikdo tudi ponoči da prat pralni stroj, da pomivalca prat ipd Že do sedaj je bila ponoči elektrika cenejša in so mnogi to delali ponoči, kar ni nič drugega kot mehanizem da ljudi spodbudijo da porabo v čim večji meri prestavijo na ponoči.

Zgodovina sprememb…

««
25 / 106
»»