» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
43 / 149
»»

nekikr ::

Razumeti je, da ve ne bomo tankali avtov, ne bo več trošarine, EV avti pa bi morali biti *cenejši* od ICE avtov.

Investicije torej gredo v el. omrežje, ne v plinsko, ne v rezervoarje, ne v tankštele.

Suma sumarum bi moralo biti vse cenejše, ker smo se znebili kameltreiberjev v loopu, katerim sedaj financiramo lavish lifestyle.

Če si star 15 let in ne razumeš sveta v katerem si, potem direktno vprašaj pa ti bomo razložili kako se vrti. In pusti te težke teme za drugič, najprej je treba osvojiti osnove.

nokken ::

Mato989 je izjavil:

Torej ti hočeš rečt da je država naredila spremembo računanja in da bo dejansko na koncu ceneje za vse nas in je vseeno kar počnemo in lahko imamo TV vklopljen ves čas?

Ne. Hocem reci da je za MOJE podatke in MOJE racune razlika med obstojecim sistemom in novim sistemom dobre 3eur na letni bazi (pri cca. 2300eur elektrike). Ce bi vzel "priporoceno" dogovorjeno moc (9.9kW) namesto "idealne" (9.0kW) bi bilo razlike se cca. 5eur vec. Precej podobno ce bi vzel full manjso (7.0kW). Ampak to je za mojo porabo in moje racune. Niti pod razno pa ne pravim, da je to za vse.
Pa seveda ob predpostavki, da so kalkulatorji na webu (ne tisti od Agencije za energijo) pravilni. Ce niso pa jebiga.

siro-mak ::

da se ne boste samo kregali in obkladali glede stvari, ki bo v prvi iteraciji zelo verjetno čisto zaman, če se pravilno interpretira nekatere komentarje: zps 1 zps 2

Lonsarg ::

A ima kdo kaj več info, jaz sem namreč zdaj slišal nekje da gre net-metering za omrežnino v celoti stran, tudi za vse obstoječe. Da zgolj net-metering energije ostane tistim ki so pred rokom oddali soglasje.

jack ::

Ravnokar sem imel zanimivo debato s znancem, ki ima starejšo hišo v kateri oddaja nekaj garsonjer.

Najemniki elektriko plačujejo po porabi (cela hiša ima en števec, in ni možnosti da bi za vsako garsonjero dobil svoj elektro priključek). Vsaka garsonjera + skupni prostori(in TČ) ima svoj odštevalni števec, in konec meseca enostavno razdeli položnico elektra glede na porabo vsake garsonjere.

Po novem pa to ne bo več pilo vode in znanec me je kot "tehnološko osveščenega" spraševal kaj naj naredi.

Najemnikom želi prihraniti višje stroške. Želi da bi vsak še vedno plačeval samo svojo porabo, ampak kaj ko enostavni odštevalni števec sedaj ne bo več primeren, razen če bi dvignil dogovorjeno moč na raven priključne moči (torej na maksimum), s čimer bi se izognil penalom v primeru da poraba po 15-minutnih intervalih preseže dogovorjeno moč. Ampak v tem primeru gre cifra na položnici gor vsaj za faktor 2 če ne 3. Porabe namreč ni ogromno, ampak lahko pa so problem visoke špice (klime poleti, časi kuhanja kosil...). To da bi se najemniki menili kdo bo kdaj kuhal ali pral seveda ne bo izvedljivo v praksi, TČ ki greje celotno hišo in je na svojem odštevalnem števcu pa tudi ne more biti izklopljena v dražjih blokih pozimi...

Ker nisem našel pravega odgovora, me zanima kaj bi mu svetovali vi.
-Jack

Utk ::

Zakaj to ne bo šlo več? V čem točno je problem?

Klime poleti podnevi niso tolikšna težava kot tč in ev pozimi podnevi, po možnosti v megli

barakus ::

Jaz ne razumem te logike sploh. Če ti nastaviš/zakupiš neko moč, potem naj ima števec to opcijo da ko greš čez to moč naj pač števec vrže ven. Tako je bilo tudi sedaj. To se vse skupaj sliši kot nategovanje naroda.

feryz ::

Ne razumeš logike politikov in birokratov?
Kdaj si pa rojen, če smem vprašati?
Edina logika je, kako čim več pokrasti ljudem. In to je en način.

Btw, če gledaš graf proizvodnje in prevzema, boš ugotovil, da morajo urno prilagajati proizvodnjo elektrike in ne omrežje. Omrežje je kar skozi enako. Dvigujejo pa ceno omrežja, z izgovorom na urna nihanja.
Seveda bo sledilo tudi prilagajanje cen proizvodnje tem konicam.
To je pač prvi del, popolnoma skregan z logiko. Drugi sledi kmalu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Ampak fora je da komot pokradejo z manj kompliciranim sistemom brez penalov in v zameno recimo za 10% dvignejo cene.

Skratka ne, denar ni razlog te odvečne birokracije in komplikacije. Razlog tiče drugje, v zabirokratiziranih birokratih z nizkim IQ ki delajo bedarije.

jack je izjavil:

Najemnikom želi prihraniti višje stroške. Želi da bi vsak še vedno plačeval samo svojo porabo, ampak kaj ko enostavni odštevalni števec sedaj ne bo več primeren, razen če bi dvignil dogovorjeno moč na raven priključne moči (torej na maksimum), s čimer bi se izognil penalom v primeru da poraba po 15-minutnih intervalih preseže dogovorjeno moč. Ampak v tem primeru gre cifra na položnici gor vsaj za faktor 2 če ne 3.

Preden na pamet o taksnih norih faktorjih, vzemi podatke iz Mojelektro, jih vrzi v kalkurator, potem pa bos videl, da se ne bo spremenilo dobesedno nic, kaj sele da bi sle stvari gor za x2 ali x3. To so nebuloze ljudi, ki racunajo nemogoce opcije zgolj zato, ker jih nek kalkulator omogoca, v realnosti pa niso mogoce. To z x2 ali x3 bi bilo mogoce, ce bi imel prikljucek kaj pa vem, 3x50A in dogovorjeno moc 2kW, spice pa bi ti redno sekale po 20, 30 ali vec kW. V realnost na taksnem prikljucku ne mores imeti tako nizke dogovorjene moci, ravno tako kot na 1x16A prikljucku ne mores imeti dogovorjene moci 30kW niti ne mores imeti spic po 20 ali 30kW, ker bi ti ze precej pred tem vrglo ven varovalke. Ko pa naredis izracune z realnimi podatki, ne nemogocimi, pa ni niti najmanjse opcije, da bi bila stvar x2 ali x3 drazja.

Nokken, to poglej in razlozi, ker direktorica agen-rs govori drugače. Ampak ja, menda ne bo sprememb - že pri nas bo, izgleda, 50%. Tudi to.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: siro-mak ()

Raje kot direktorici neke agencije verjamem izracunom z realnimi podatki. Ce se ti ne da opraviti domace naloge in vzeti 10min casa da si izracunas za tvoje lastne podatke kaj bo to pomenilo, potem pac bluzi tu o 50% drazji elektriki.

Daniel ::

Dejstvo je, da bo uporaba take priključne moči, kot je bila doslej dostikrat standard recimo 3x25 veliko dražja, kot je bila doslej. Glede na https://plesko.si/elektr/omreznina/ kalkulator je bila doslej obračunska moč 10kW (dejanska 17 KW) 9,44 eur, kar je s prispevki in ostalim naneslo nekje okrog 20 eur, po novem pa bo 17 kW priključna moč 8 mesecev 22,68 EUR torej s prispevki nekaj čez 30 EUR in 4 mesece 97,62 EUR, torej s prispevki okrog 106 eur.

Seveda pa ne bo dosti dražje, če ne boš nikoli rabil tega, kar je bilo doslej kot standard in boš previdno kolobaril z vključevanjem porabnikov. Razen, če se kdaj spozabiš in dejansko priklopiš za 17 kW porabnikov v prvi tarifi, potem si ga pa najeb**.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

nokken je izjavil:

Raje kot direktorici neke agencije verjamem izracunom z realnimi podatki. Ce se ti ne da opraviti domace naloge in vzeti 10min casa da si izracunas za tvoje lastne podatke kaj bo to pomenilo, potem pac bluzi tu o 50% drazji elektriki.

Moja domača naloga je tukaj, ni še čisto zaključena, je res - kje je tvoja - Nokken, razen naivnega wishful thinkinga? Očitno meniš, da smo vsi uporabniki enaki kot ti. Naj bo dovolj rečeno. Jaz se ti bom opravičil, če po novem ne bom plačeval več zaradi SE, TČ, indukcij in EV. Kaj boš naredil ti, če bom?

Daniel je izjavil:

Ma kje, mislim, halo!? Nokken zatrjuje, da ne :D

Zgodovina sprememb…

Že če računamo samo osnovo brez prispevkov je bilo doslej za 17 kW 9,44 x 12 = 113,28 EUR, po novem pa bo za isto moč cena:
22,68 x 8 = 181,44
97,62 x 4 = 390,48
Skupaj = 571,92 + prispevki za celo leto.

Efektivno je to 5x dražje kot doslej za nekoga, ki dejansko občasno rabi 17 kW.

wcpapir ::

Zdajle gledam imamo ze mesec ali dva 7,77eur racun za omreznino to je prav?

Če imaš obračunsko moč 10kW in SE, potem zna znesti 7,74EUR, OVE prispevek je pa darilo ob koncu leta.

Ogroženi so pa imeli 1EUR za 1MWh energije.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

jack je izjavil:

Ravnokar sem imel zanimivo debato s znancem, ki ima starejšo hišo v kateri oddaja nekaj garsonjer.

Najemniki elektriko plačujejo po porabi (cela hiša ima en števec, in ni možnosti da bi za vsako garsonjero dobil svoj elektro priključek). Vsaka garsonjera + skupni prostori(in TČ) ima svoj odštevalni števec, in konec meseca enostavno razdeli položnico elektra glede na porabo vsake garsonjere.

Po novem pa to ne bo več pilo vode in znanec me je kot "tehnološko osveščenega" spraševal kaj naj naredi.

Najemnikom želi prihraniti višje stroške. Želi da bi vsak še vedno plačeval samo svojo porabo, ampak kaj ko enostavni odštevalni števec sedaj ne bo več primeren, razen če bi dvignil dogovorjeno moč na raven priključne moči (torej na maksimum), s čimer bi se izognil penalom v primeru da poraba po 15-minutnih intervalih preseže dogovorjeno moč. Ampak v tem primeru gre cifra na položnici gor vsaj za faktor 2 če ne 3. Porabe namreč ni ogromno, ampak lahko pa so problem visoke špice (klime poleti, časi kuhanja kosil...). To da bi se najemniki menili kdo bo kdaj kuhal ali pral seveda ne bo izvedljivo v praksi, TČ ki greje celotno hišo in je na svojem odštevalnem števcu pa tudi ne more biti izklopljena v dražjih blokih pozimi...

Ker nisem našel pravega odgovora, me zanima kaj bi mu svetovali vi.

Lepo naj skliče sestanek z najemniki in se dogovori, naj poskušajo vsak v svojem stanovanju porabnike malo bolj konzervativno priklapljati, npr., da naj hkrati [v okviru določenega stanovanja] ne lavfajo sušilca in pralnega stroja ali pa pomivalca in še katerega od naštetih zraven. Kuhajo pa naj, bog pomagaj, takrat ko je treba ne glede na ostale stroje.

To se mi zdi povsem izvedljivo, ni pa realno pričakovati usklajevanj še med stanovanji. Tega naj pač ne delajo. Večjih cenovnih pretresov pa ne pričakujem.

Vsekakor pa naj ne počne kakšnih neumnosti, kot so npr. naročilo novih števcev od Elektra za vsako stanovanje. To bo najdražje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

sbawe64 ::

Kuhajo na plin ali elektriko ?
2020 is new 1984
Corona World order

Po domače povedano, ti, ki so zdaj notri, se lahko norca delajo iz štroma, ker bodo to plačali itak tisti, ki jeseni pridejo v stanovanje.
Ko bo vse to enkrat zalaufalo.

siro-mak je izjavil:

Moja domača naloga je tukaj, ni še čisto zaključena, je res - kje je tvoja - Nokken, razen naivnega wishful thinkinga? Očitno meniš, da smo vsi uporabniki enaki kot ti. Naj bo dovolj rečeno. Jaz se ti bom opravičil, če po novem ne bom plačeval več zaradi SE, TČ, indukcij in EV. Kaj boš naredil ti, če bom?

Se enkrat... tretjic ker si kot kaze nepismen. Jaz sem zase izracunal. Ce tisti kalkulator na https://plesko.si/elektr/omreznina/csv/ ne dela pravilno pa jebiga. Recimo pa da dela pravilno. In v mojem primeru, pri 2300eur elektrike letno, pride razlika med starim in novim modelom 3eur!!!
Razlika ce se igras z dogovorjeno mocjo je v mojem primeru 2eur v juniju (cca. 10eur manj kot je bilo po starem sistemu) in 7eur za januar (cca. 25eur vec kot je bilo v starem sistemu). Januar je bil v letu 2023 mesec z najvecjo porabo, junij pa z najmanjso. Nisem delal nemogocih primerjav (dogovorjena moc 1kW ali 100kW pri 3x25A varovalkah), ampak realne (dogovorjena moc med 7 in 11kW). In razlike med 7 in 11kW in pri realni porabi, je bilo 2eur poleti in 7eur pozimi. Razlike med prejsnim in novim sistemom pa -10eur poleti in +25eur pozimi, cez celo leto pa 3eur pri skupnem racunu. Namesto 2305.59eur bi po novem prislo 2308.20eur. In za taksno gramozansko razliko, se ne mislim niti najmanj ukvarjati s tem ter spreminjati navad in gledati kdaj bom gledal tv, kdaj se bo zalaufala TC ali kdaj bom prizgal indukcijo.
Kaj bom naredil ce bos ti placeval vec? Nic, ker tvoja elektrika ni moj problem, ti pa skoraj upam garantirati, da ne bos placeval 2x ali 3x vec kot do sedaj.

Lepo naj skliče sestanek z najemniki in se dogovori, naj poskušajo vsak v svojem stanovanju porabnike malo bolj konzervativno priklapljati, npr., da naj hkrati [v okviru določenega stanovanja] ne lavfajo sušilca in pralnega stroja ali pa pomivalca in še katerega od naštetih zraven. Kuhajo pa naj, bog pomagaj, takrat ko je treba ne glede na ostale stroje.

Kako bo to pomagalo? Si bo upal potem znižat dogovorjeno moč? In v čem je sploh problem, fiksen del omrežnine si razdeli v enake dele po stanovanjih, ker težko da ima nekdo bistveno višje špico kot drug, cena na kw je pa itak linearna. Če je skupna špica 15 kw in je to 60 evrov, razdeli na stanovanja, to pa res ni nek strošek. Če bi vsako stanovanje zase imelo števec, bi blo čist isto, plus ostali fiksni stroški. Ne komplicirajte tam ko ni treba, če je kdo občutljiv na evro gor dol pri stanovanju, ga pa naj pošlje v k***c.

nokken je izjavil:

Nic, ker tvoja elektrika ni moj problem, ti pa skoraj upam garantirati, da ne bos placeval 2x ali 3x vec kot do sedaj.

nokken je izjavil:

Aja? 2x ali 3x več kot sedaj? Potem pa ne 50%... Meni je že 5% preveč, ker sem le siromak, ne tak bogataš kot ti, ki se požvižga na denar.

V glavnem počakamo - in se veselimo domnevno nižjih cen, le prehodno obdobje preživimo in zanemarimo nasvete direktorice agen-rs, kar pismen Nokken trdi po svoje. Škoda, da nam tega darila niso servirali že za konec tega leta, vlada precej potrebuje zaupanje prebivalstva.

Očitno je, da bomo spremljali mnenja Nokkena še velikokrat in nam bo z veseljem potrjeval, da je imel prav on in ne direktorica agen-rs, ki opozarja na spremembe pri navadah porabe električne energije. Ampak neeee, nič ne bo hudega, neee... :D

Še na mnoga leta, Nokken!

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Kako bo to pomagalo? Si bo upal potem znižat dogovorjeno moč? In v čem je sploh problem, fiksen del omrežnine si razdeli v enake dele po stanovanjih, ker težko da ima nekdo bistveno višje špico kot drug, cena na kw je pa itak linearna. Če je skupna špica 15 kw in je to 60 evrov, razdeli na stanovanja, to pa res ni nek strošek. Če bi vsako stanovanje zase imelo števec, bi blo čist isto, plus ostali fiksni stroški. Ne komplicirajte tam ko ni treba, če je kdo občutljiv na evro gor dol pri stanovanju, ga pa naj pošlje v k***c.

To je vse kar lahko razumen najemodajalec naredi brez kompliciranja. Kdor je občutljiv na vsak evro bo dogovor upošteval, kdor pa ne, pa ne.

Če bo znižal moč in je bojo presegli, bo on bad guy, ker zarad njega plačujejo penale, če je ne bojo presegli nek mesec, bo vsako stanovanje prišparalo evro ali 2. Če jim reče naj šparajo, bo on bad guy, ker jim teži za šparanje. Jaz bi bil tiho in razdelil račun, ker ne vidim scenarija po katerem bi kdorkoli kaj prišparal, lahko pa lastnik izpade kot bedak, ki nekaj teži. V vsakem primeru itak plačajo oni. Menda ljudje gledajo kaj dnevnik in vidijo kaj se dogaja. Če ne pa ne, bog pomagaj.

Moč naj pusti tam, kjer mu jo bodo naračunali na računu za štrom.

Najmeniki so pa (praviloma) živali, in jih je dobro držati na vsaj prbiližno napetem štriku. Če se jih obvesti o tem, kaj se dogaja okrog njih bo odpadel izgovor, da niso nič vedeli.

edi123 ::

Je kdo probal ta kalkulator https://www.agen-rs.si/web/primerjalnik... . Imam problem da vsakič ko uploadam 15min .csv od lanskega leta, se mi obarva v rdeče ta okvirček https://imgur.com/TSjO2aU . Vse imam izpolnjeno in obkljukano v čem je fora?

Tony, se razlikuje tudi glede od sezone do sezone. Če je bila referenčna zima bolj topla, naslednje pa ne in ima ogrevanje z elektriko, TČ ali čim podobnim.

Dobro no, seveda sončna elektrarna pomaga precej, recimo nam je ostalo sončnega izvoza ene 3x več kot lani - pač več sonca kot lani in bolj toplo, razen v začetku decembra

edi123 je izjavil:

Je kdo probal ta kalkulator https://www.agen-rs.si/web/primerjalnik... . Imam problem da vsakič ko uploadam 15min .csv od lanskega leta, se mi obarva v rdeče ta okvirček https://imgur.com/TSjO2aU . Vse imam izpolnjeno in obkljukano v čem je fora?

Slabo izdelana storitev - vsaj neko pomensko obvestilo bi moralo biti.

edi123 je izjavil:

Spodaj ponavadi piše, da ni dovolj vrstic v datoteki.

Ja piše. In sem probal drugacne datume, lansko leto, 365 dni, 366 dni. Pa se kar ista napaka.

Ne moreš tega rešiti, ker so programirali šalabajzerji, ki so predpostavljali, da imamo vsi v državi 365 dni na leto elektriko brez enega samega izpada. In ko je 15 minut izpad, manjka 1 vrstica in ne dela več.

blay44 ::

Danes sem imel jaz nalogo razložiti starim staršem nove tarifne skupine
naših energetskih chicago boysev. Bolj kot sem to pregledoval, bolj se mi zdi,
da gre za nateg v smislu zmanjšanja priključne moči. Kljub plačanim pispevkom
pri priklopu in investiranju v kable. Tudi pri dosedanjem plačevnju omrežnine!
A to pomeni, da poleg skrivnaja inflacije v zavijanje novega načina obračuna, moramo
sedaj mi financirati izgradnjo omrežja, ki bo služilo pri preprodaji energije?
Naj podražijo >30% in ne lažejo, pa je?

Nekako v smislu. Penzija ni manjša, samo obračun te je drugačen.:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blay44 ()

starfotr ::

Vse je nateg. Sploh pa državne zadeve. In elektrika spada med državne zadeve. Cilj je ustvariti čim manj pregledno okolje in pobrati čim več.

Če pa uspe določene pustiti pri miru zaradi interesov, potem je to še toliko bolje. Drugače se pa uvede "subvencije".

dussan ::

Meni je uspelo dobiti podatke iz "agencijskega izračuna". Napisal bom samo podatke za obračunsko moč, ki je "neodvisna" od porabe energije. Imam 3x20A varovalke. Vrednosti so brez DDV:
Pred reformo: 66,86 €
 Pred reformo

Pred reformo

Osnovni scenarij: 332,63 €
 Osnovni scenarij

Osnovni scenarij

Scenarij prilagojene obračunske moči: 104,49 + 153,33 = 257,82 €
 Scenarij prilagojene obračunske moči

Scenarij prilagojene obračunske moči in odjema: 104,49 €
 Scenarij prilagojene obračunske moči in odjema

Še slika konic
 Analiza konic

Analiza konic

.

Pa še tabela, kjer se vidi, da je podražitev od 156%, ki predvideva , da ne bom nikoli presegel dogovorjene obračunske moči, do 498% podražitve (beri 5 krat več), če bi upošteval maksimalne moči. Realnost pa je verjetno "Scenarij prilagojene obračunske moči", kjer pa je tudi skoraj 4 x dražje od sedaj.

Scenarij Vrednost Odstotek Dodatni €
Pred reformo 67 € 100% -
Osnovni scenarij 333 € 498% 266 €
Scenarij prilagojene obračunske moči 258 € 386% 191 €
Scenarij prilagojene obračunske moči in odjema 104 € 156% 38 €

Komentirajte kakorkoli želite, dejstvo je, da bom, ne glede na "brisanje" konic, plačal več kot sedaj. V najboljšem primeru, če bom spremenil porabo tako, da ne bo nobenih konic in bom imel dogovorjeno moč minimalno, kar jo še dopuščajo varovalke, dodatnih 38€ na leto.

PDF lahko tudi kam naložim, če je kje kakšen servis, ki to omogoča..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

@dussan. Ja ampak se ti bo omrežnina per porabo znižala (tarifo za omrežnino per porabo bo novi cenik namreč za cirka faktor 2 znižal). Tak da bo blizu ničle zadeva suma sumarum, kot smo že na nekaterih drugih primerih ugotovili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

deco16 ::

Tako ja, tisti ki ne porabi dosti se bo podražilo, tisti ki porabijo veliko se bo pocenilo.

Mission accomplished...oh whait?

Reševali so problem, zakomplicirali so do amena. Problema niso rešili.

Tisti ki veliko porabijo TČ in EV bodo plačevali manj, če bodo pazili na špice.

blay44 ::

Manj boš plačal le energijo med 22 in 6 uro.
Vse ostalo je dražje.

miko22 ::

Bomo kupili pa časovna stikala

dussan je izjavil:

Meni je uspelo dobiti podatke iz "agencijskega izračuna". Napisal bom samo podatke za obračunsko moč, ki je "neodvisna" od porabe energije. Imam 3x20A varovalke. Vrednosti so brez DDV:
Pred reformo: 66,86 €
 Pred reformo

Pred reformo

Osnovni scenarij: 332,63 €
 Osnovni scenarij

Osnovni scenarij

Scenarij prilagojene obračunske moči: 104,49 + 153,33 = 257,82 €

Scenarij prilagojene obračunske moči in odjema: 104,49 €

Še slika konic
 Analiza konic

Analiza konic

.

Pa še tabela, kjer se vidi, da je podražitev od 156%, ki predvideva , da ne bom nikoli presegel dogovorjene obračunske moči, do 498% podražitve (beri 5 krat več), če bi upošteval maksimalne moči. Realnost pa je verjetno "Scenarij prilagojene obračunske moči", kjer pa je tudi skoraj 4 x dražje od sedaj.

Scenarij Vrednost Odstotek Dodatni €
Pred reformo 67 € 100% -
Osnovni scenarij 333 € 498% 266 €
Scenarij prilagojene obračunske moči 258 € 386% 191 €
Scenarij prilagojene obračunske moči in odjema 104 € 156% 38 €

Komentirajte kakorkoli želite, dejstvo je, da bom, ne glede na "brisanje" konic, plačal več kot sedaj. V najboljšem primeru, če bom spremenil porabo tako, da ne bo nobenih konic in bom imel dogovorjeno moč minimalno, kar jo še dopuščajo varovalke, dodatnih 38€ na leto.

PDF lahko tudi kam naložim, če je kje kakšen servis, ki to omogoča..

Kako ti je ratalo? Od katerega do katerega datuma si dal 15min .csv dokument?

Jerry000 ::

Nekje v tej temi sem enkrat zasledil tabelo, kdaj je tok cenejši in dražji (zelena, oranžna in rdeča barva). Lahko mogo;e kdo poda link ali sliko tega? To velja za vse ponudnike enako?

barakus ::

Katera vlada oz. katere stranke so to požegnale? Ali se s tem sistemom strinjajo vse parlamentarne stranke?

Ja, vsi se strinjajo, ker imajo vsi dovolj velike plače, da se jim jebe za podražitve. Doživljenjsko velike. Ko si enkrat pri koritu, te samo smrt pahne stran.

telexdell ::

feryz je izjavil:

Ja, vsi se strinjajo, ker imajo vsi dovolj velike plače, da se jim jebe za podražitve. Doživljenjsko velike. Ko si enkrat pri koritu, te samo smrt pahne stran.

Saj lahko imaš rad Golobo in si vzhičen nad njegovimi dosežki, ne imaj pa za bedaka tudi nas, če si že sam. Po pravilu se v parlamenti pozicijske stranke ne strinjajo s predlogi opozicije in opicijske s predlogi pozicije. Prvo, kar je tvoj idol naredil je bilo, d aje zakone katere je nazednje sprejel Janša preklical (dolgotrajn oskrba, zakon o vodah, spreminjajanje dohodninskih olajšav z inflacijo...). lahko še tako lezeš Golobi v anus, pa NSi in SDS niso krivi za za tisto, kar uveljavljajo levaki. Lahko pa plešeš- a še?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

dussan ::

edi123 je izjavil:

dussan je izjavil:

Meni je uspelo dobiti podatke iz "agencijskega izračuna". Napisal bom samo podatke za obračunsko moč, ki je "neodvisna" od porabe energije. Imam 3x20A varovalke.

Kako ti je ratalo? Od katerega do katerega datuma si dal 15min .csv dokument?

Za celo lansko leto. Imam pa vse podatke - nobene luknje... Delalo pa mi je samo, če sem vpisal tudi dogovorjene moči z decimalnim številom (torej 7,0).

sbawe64 ::

Jerry000 je izjavil:

Nekje v tej temi sem enkrat zasledil tabelo, kdaj je tok cenejši in dražji (zelena, oranžna in rdeča barva). Lahko mogo;e kdo poda link ali sliko tega? To velja za vse ponudnike enako?

Prva stran teme, tretje sporočilo
https://slo-tech.com/forum/t819041/p798...
Ter rumena barva.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Ja tarif je sicer res 5, kar se tiče tarif po urah znotraj posameznega dneva pa so zgolj 3, tak da kar se urnega režima tiče rabiš zgolj 3 tarife vedit in postane bolj simpl:

22-06 najceneje
06-07 ter 14-16 ter 20-22 srednje
ostalo najdražje

Ampak moje osebno mnenje, dokler še same porabe električne energije ne prišiftajo na nove tarife se ne splača komplicirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

telexdell je izjavil:

feryz je izjavil:

Saj lahko imaš rad Golobo in si vzhičen nad njegovimi dosežki, ne imaj pa za bedaka tudi nas, če si že sam. Po pravilu se v parlamenti pozicijske stranke ne strinjajo s predlogi opozicije in opicijske s predlogi pozicije. Prvo, kar je tvoj idol naredil je bilo, d aje zakone katere je nazednje sprejel Janša preklical (dolgotrajn oskrba, zakon o vodah, spreminjajanje dohodninskih olajšav z inflacijo...). lahko še tako lezeš Golobi v anus, pa NSi in SDS niso krivi za za tisto, kar uveljavljajo levaki. Lahko pa plešeš- a še?
Tebi gre pa hudo na slabše, če misliš da je katerikoli politik zame boljši od tistega, kar spustiš v straniščno školjko.

trancer01 ::

Odstreliš Goloba, njegovo aktivistično kliko in "zeleno" agendo EU.

Težka bo. Kakor vidiš tudi v tej temi ploskajo napovedanim podražitvam. Kaj šele tisti, ki spremljajo samo nacionalno sranje in pooptv. Tam jih dobesedno bombardirajo, da je treba rešiti omrežje in planet.
Čeprav rešujejo samo svoje plače in kradljivost.
««
43 / 149
»»