Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Lonsarg ::
V vsako ne, v vsako novogradnjo in vsaj v en del starih gradenj pa ja. Pač to so dolgoročne zadeve, do 2100 bomo že urihtal.
kriptobog ::
tole z TČ na vsako bajto ter SE na vsako bajto lahko v Slo sanjate vsi še 200 let in več....ni denarja..z minimalnimi plačami folk pač kupi kar si lahko....
če ima 10€, jih lahko tudi samo 10€ porabiš...dost enostavna logika
A ne bo neka nova EU zakonodaja, da mora biti SE na vsaki novogradnji. In novogradnje folk z minimalnimi placami itak ne dela., tako da verjetno ne bo problem.
bbbbbb2015 ::
tole z TČ na vsako bajto ter SE na vsako bajto lahko v Slo sanjate vsi še 200 let in več....ni denarja..z minimalnimi plačami folk pač kupi kar si lahko....
Jaz ne vidim toliko problema v TČ. Vidim večji problem, ker če si imel peč na trda goriva, ter pravilno narejeno instalacijo (da ne prihaja do kondenza mrzle vode), je to bilo dobesedno večno. Večina Ferotemovih kotlov je bila takih. Zdržali so 30 let, četudi jer včasih prihajalo do kondenziranja. Ker je bila pločevna debela in večina stvari predimenzioniranih.
Kotel na plin Buderus nam v eni stavbi še zdaj dela brez napake.
Toplotna črpalka brez napake zdrži morda 10 let. Po 10-12 letih začnejo stvari popuščati. Po 15 letih rabiš ali obnovo ali zamenjavo ali servis. Zelo redke firme držijo dele 15 let po izdaji produkta.
Recimo Toshiba klime še vedno dobiš dele. V Gorenju, kjer so kupili v Izraelu klon Airwell klim, več nočejo slišati zate.
Toplotne črpalke so tudi bolj komlicirane. Ugotoviti napako, zakaj nekaj ni v redu zahteva poznavanje delovanja toplotne črpalke. Večina serviserjev ti bo rekla - kupi novo.
Poznam nekoga, ki je kupil Samsung TČ, pa mu uvoznik in distributer ne zna nastaviti TČ in človeka dobesedno zebe. Pravijo, da ima preslabo izolacijo. Ma ne vem.
viper66 ::
A ne bo neka nova EU zakonodaja, da mora biti SE na vsaki novogradnji. In novogradnje folk z minimalnimi placami itak ne dela., tako da verjetno ne bo problem.
EU bo prej razpadla predno bodo v Slo TE nek standard oziroma zakon....EU ni več kot samo še kratica na pogodbah ki jih pa itak noben več ne jebe...
Napoleončku se jebe za EU zakone, enako Poljakom, o Orbanu nima smisla govort, kje je Španija in Grčka vsi vemo...Italijani so zgodba zase, Belgijci in Nizozemci imajo svoj red že leta in leta, tako da zanje nebo problem ko EU propade..
EU ne obstaja več, samo še neki papirji brez vrednosti in pomena...
če ima 10EUR, jih lahko tudi samo 10EUR porabiš...dost enostavna logika
EU bo prej razpadla predno bodo v Slo TE nek standard oziroma zakon....EU ni več kot samo še kratica na pogodbah ki jih pa itak noben več ne jebe...
Napoleončku se jebe za EU zakone, enako Poljakom, o Orbanu nima smisla govort, kje je Španija in Grčka vsi vemo...Italijani so zgodba zase, Belgijci in Nizozemci imajo svoj red že leta in leta, tako da zanje nebo problem ko EU propade..
EU ne obstaja več, samo še neki papirji brez vrednosti in pomena...
Motiš se bolj, da se ne bi mogel bolj motiti. Francija se drži EU, ker ima sedaj priložnost, ki je prej ni imela, vplvati na indstrijsako politiko EU, v kateri je prej dominirala Anglija.
Poljaki so še vedno neto prejemnica pomoči iz EU in če je retorika ostra, pa je njihova denarnica iz mehkega usnja.
Orban je EU izkoristil za svoj odskok v orbito politike. Hodi po robu, kolikor le more. Italijani so EU, predvasem pa ECB zelo hvaležni, ognili so se dveh bančnih kriz, oziroma ene ekonomske in ene bančne. Še vedno so obupno prezadolženi. V ta dolg so zlezli sami. Če ne bi bilo EU, oziroma ECB, bi že beračili.
Kar se tiče Belgijcev, pa Beneluxa, pa so ti ZADNJI, ki bi imeli kaj čez EU povedati. Belgijci kot glavno mesto kasirajo enormno. Vsi računski centri in pol informatikov pa dela v Luxemburgu.
Eno stvar pa je vseeno treba reči, da Slovenija, oziroma trenutna politika nimata prav. Kakšna je korist od EU, je treba razmisliti vsako uro, minuto, sekundo in desetinsko sekunde. To mi (oziroma natančneje vi) ne delate, pa bi morali, ker drugi to delajo ves čas.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
Gogo ::
Je kdo računal omrežnino na strani agencije za energijo? Meni javi napako pri uvozu csv datoteke. Mi jo obarva rdeče in ne naredi izračuna.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
siro-mak ::
ne, napiše še kje kaj, tudi v razvojniški consoli? izvožen csv je sicer včasih nestandarden - kot je bilo že javljeno v temi nekajkrat, manjkajo podatki, so napačno zapisani ali celo izmišljeni/pretirani... tudi prehodi med poletnim in zimskim časom niso ustrezno indicirani ampak so ponovljeni časi (glej spodaj - 29.10.2023, vrstice 28.895-28.901)... tole zna biti zelo hudo, ko bo zares, Agencija republike Slovenije za energijo se že skuša distancirati in si oprati roke, da so njeni izračuni samo informativni... morda bo še hud glavobol, nekateri forumaši se sicer vzvišeno zmrdujejo nad parimi evrčki...
Manjkajoči podatki, premik ure? Vrstica 20.232, čas 2023-07-30 19:30, prejšnji čas 2023-07-30 19:00 Vrstica 20.392, čas 2023-08-01 12:00, prejšnji čas 2023-08-01 11:15 Vrstica 25.083, čas 2023-09-19 09:15, prejšnji čas 2023-09-19 08:30 Vrstica 28.895, čas 2023-10-29 02:00, prejšnji čas 2023-10-29 02:00 Vrstica 28.897, čas 2023-10-29 02:15, prejšnji čas 2023-10-29 02:15 Vrstica 28.899, čas 2023-10-29 02:30, prejšnji čas 2023-10-29 02:30 Vrstica 28.901, čas 2023-10-29 02:45, prejšnji čas 2023-10-29 02:45 Vrstica 29.125, čas 2023-10-31 18:00, prejšnji čas 2023-10-31 10:30 Vrstica 29.667, čas 2023-11-06 10:15, prejšnji čas 2023-11-06 09:15 Vrstica 31.835, čas 2023-11-30 00:15, prejšnji čas 2023-11-29 00:00 Vrstica 32.938, čas 2023-12-11 12:45, prejšnji čas 2023-12-11 11:45
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
Gogo ::
Nič ne napiše samo polje za csv obarva rdeče.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
to je težava že samega csv izvoza s strani mojelektro.si. ne vem, s čim bodo računali fakture... saj neko kobajagi validacijo in časovno zaporednost VSEH csv podatkov in opozorilo se bo dodalo na vrh (podobno kot zgoraj) sem v zelo kratkem. samo kaj pa naj res naredi uporabnik, če se mu izpišejo napake za mojelektro podatke??
nejc_nejc ::
dean_z ::
Nič ne napiše samo polje za csv obarva rdeče.
spodaj levo na dnu se napise tudi to:
Obdobje 15-minutnega profila odjema ne zadosti minimalnemu pogoju letnega obdobja (35.040 vnosov).
moj izvozen csv za lansko leto ima 35019 vrstic
dodal nekaj vrstic ...izracun gre zagnati brez napake samo izracuna nikjer ni :)
Daniel ::
Vrstic je premalo, ker vsakih 15 minut izpada elektrike pomeni eno izpadlo vrstico. Geniji, ki so pisali ta program pa očitno predvidevajo, da je v Sloveniji vsem omogočena konstantna 24/7/365 oskrba z elektriko in ni izpadov.
mirator ::
Je kdo računal omrežnino na strani agencije za energijo? Meni javi napako pri uvozu csv datoteke. Mi jo obarva rdeče in ne naredi izračuna.Najboljši in najbolj verodostojen je kalkulator, ki si ga narediš sam. To pa narediš tako, da pregledaš podatke iz posameznih tablic na napravah, kjer je navedena moč, tok in tudi cos fi. Podatke o moči vneseš v tabelo v excelu (ki ga imajo v bistvu vsi). Potem daš v sosednjo celico pri vsakem aparatu, ki ga imaš vključenega istočasno številko 1. Označiš obe koloni in na koncu tabele daš v eno celico formulo #SUMIF#. Tako dobiš v določenem času največji odjem, ki ti pomeni dogovorjeno moč. Ko to ugotoviš, si lahko scenarij časovno istočasno priključenih porabnikov izdelaš sam. Potem pač, račun bo tak, kot bo.
Je pa zelo pomembno, če imaš v trifazni sistem, čim bolj enakomerno porazdeljene porabnike.
Mato989 ::
Bodo za vsak izpad elektrike plačevali penale?
Tole je dobra... to bi moral narod zahtevat da za vsakih 15 min ko ni elektrike plača elektro enake penale nam odjemalcem...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
k4vz0024 ::
Bo treba kolesarit pred parlamentom? Iti na ulice? Splošna vstaja z hkratnim odklopom iz omrežja, da jim zrušimo sinhronizacijo?
mirator ::
Ni problema. Preberi si pogodbo o dobavi in odjemu el. energije, ki si jo sklenil ob priključitvi na NN električno omrežje in tole:Bodo za vsak izpad elektrike plačevali penale?
Tole je dobra... to bi moral narod zahtevat da za vsakih 15 min ko ni elektrike plača elektro enake penale nam odjemalcem...
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
starfotr ::
Vse te pravjične cifre padejo, takoj ko pride do žleda ali podobnih zadev. Ker ni pogojev vse to zagotoviti.
Papir vse prenese. Tako, kot imamo v ustavi zapisane pravljice, kot
Slovenija je pravna in socialna država.
Papir vse prenese. Tako, kot imamo v ustavi zapisane pravljice, kot
Slovenija je pravna in socialna država.
SambaShare ::
hruske ::
Ve se, kje konča denar. Elektro je povsem državni in je molzna krava politike. Ni namenskih sredstev. Če bi bila namenska sredstva, bi imeli lahko srebrne kable. Ali pa vsak vkopane.
Pa saj se delež vkopanih distribucijskih vodov vztrajno in konsistentno veča.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Utk ::
Meni se je pojavila v decembru 400 kw špica, oz več njih :) zato vse druge realne špice na grafu zgledajo...no, jih ni. Še kdo? In kaj če bi v teoriji potem dobil položnico, za ne vem, jurja in čez zarad take "napake"...
DamijanD ::
upam, da imajo kakšen sanity check, da pač ne moreš imeti špice nad tem kar ti pancerke prenesejo. Ampak glede na vse kar smo videli...
Thomxy ::
Meni se je pojavila v decembru 400 kw špica, oz več njih :) zato vse druge realne špice na grafu zgledajo...no, jih ni. Še kdo? In kaj če bi v teoriji potem dobil položnico, za ne vem, jurja in čez zarad take "napake"...
Ja... Tudi jaz imam dve taki napaki. Sem jih odstranil ročno s CSVja, ampak ne vem če nisem kaj preveč izbrisal. Sem jim mislil pisat...
Mimogrede, če jih ne odstranim znaša ocena moje nove položnice 1,7 miliona evrov.
Mimogrede, če jih ne odstranim znaša ocena moje nove položnice 1,7 miliona evrov.
Na vsak način piši, da uredijo glede mojelektro.si, ker včasih sproducirajo nemogoče datoteke - glede manjših zneskov ne bi bil pozoren, ta je dovolj absurden - podoben primer, zadnja vrstica; 67kW
Pasovna razčlenitev meritev prejete moči, vse obdobje Pas [0,0 - 1,0) kW, 14 vrstic od 71 Pas [1,0 - 2,0) kW, 16 vrstic od 57 Pas [2,0 - 3,0) kW, 16 vrstic od 41 Pas [3,0 - 4,0) kW, 21 vrstic od 25 Pas [4,0 - 5,0) kW, 2 vrstic od 4 Pas [5,0 - 6,0) kW, 1 vrstic od 2 Pas [67,0 - 68,0) kW, 1 vrstic od 1
Zgodovina sprememb…
Primerjalnik AGENCIJE ZA ENERGIJO ne dela pametni števec so mi vgradili junija 2023
Slabo/šalabajzersko sprogramirano.
Kontrola bi morala biti taka, da vzame najkasnejši datum/uro in najranejši datum/uro in izračuna, koliko meritev bi moralo biti prisotnih. In da opozorilo, koliko meritev manjka.
In vzame katerikoli niz 15 minutnih podatkov, za manjkajoče "luknje" pa preprosto privzame, da se kršitev ni zgodila, saj dejansko meritev nima in ne more ničesar sklepati, oz. izračunati.
To je pač tako, ko se šalabajzerji lotijo informatike. Saj že prvi primerjalnik ni dobro deloval. Zdaj ta pa potem bo ali kaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
bbbbbb2015 je izjavil:
To je pač tako, ko se šalabajzerji lotijo informatike. Saj že prvi primerjalnik ni dobro deloval. Zdaj ta pa potem bo ali kaj?
Ne, so že napisali, da so rezultati informativni - kar pomeni, da jih bo potrebno preverjati na vsakem koraku - eni pa so se menda že sprijaznili, da ni vredno in bodo tisti milijon pač plačali v treh obrokih. Tole ne-rešitev so stisnili ven 29.12. samo zato, da lahko rečejo, da so, da jih Lahovnik ne bi mogel prcati. Nikjer ne piše, da deluje pravilno, je dokončna ali celo referenčna.
Se pravi, je čist vseeno če se niti ne potrudim uvozit v ta primerjalnik, ker itak imam v napake v zapisih, in tudi če jih ročno popravim, ni rečeno, da bo karkoli prav izračunano, ali pa vsaj ne kaj bolj natančno kot znam tudi sam, od oka.
Se pravi, je čist vseeno če se niti ne potrudim uvozit v ta primerjalnik, ker itak imam v napake v zapisih, in tudi če jih ročno popravim, ni rečeno, da bo karkoli prav izračunano, ali pa vsaj ne kaj bolj natančno kot znam tudi sam, od oka.
zato pa boš uporabil kakšne neformalne alternative, da boš znal najti napake - nastavitve se bodo posnele (v kolaček), da ni potrebno vedno na novo vpisovati, vsak ljubi mesec ali pogosteje... med obvestili je/bo seveda tudi, če bo podatkov manj od predvidenih glede na najstarejši in najmlajši zapis...
ali to ali pa lepo prašičke razbit za tisti nepomemben miljonček in drobiž v primeru drobnih nepoemembnih napak... :D
težave na obeh straneh - sodo/mojelektro.si in agen-rs.si... ampak pač ve se, JS, dovolj rečeno.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2015 je izjavil:
Ne, so že napisali, da so rezultati informativni - kar pomeni, da jih bo potrebno preverjati na vsakem koraku - eni pa so se menda že sprijaznili, da ni vredno in bodo tisti milijon pač plačali v treh obrokih. Tole ne-rešitev so stisnili ven 29.12. samo zato, da lahko rečejo, da so, da jih Lahovnik ne bi mogel prcati. Nikjer ne piše, da deluje pravilno, je dokončna ali celo referenčna.
Poglej, vse je stvar programiranja, kdo to dela, koliko je to bilo plačano, kdo to testira, kakšni analitiki so zraven, kako so oni obravnavali izpade (števcev, komunikacije), kdo sploh računa ta 15 min povprečja? Števec? So validirali, kako to števec počne?
Jaz sem svojčas delal na takih projektih. Veš, to je ogromno nekih problemov, napačni podatki na izvoru, izpadi, izvorne naprave napak računajo.
Vse je stvar talenta programerjev, števila ur in koliko testiranja je bilo vloženega.
polozweii ::
Se nov tarifni sistem začne šele prvega julija?
Ne vem zakaj sem mislil da januarja.
https://www.elektro-ljubljana.si/novi-t...
dussan ::
Se nov tarifni sistem začne šele prvega julija?
Ker so zamaknili začetek veljavnosti novega sistema... Najprej naj bi zares začeli s 1.1.
Bizkit45 ::
Ce se ne motim, naj bi pa na februarskem racunu (za januar) in naprej, bili tudi informativni izracuni kako naj bi bilo po novem sistemu (da bomo lahko primerjali)? Ali zivim v zmoti? In se je to tudi premaknilo..
za informativno ne vem, ne bo škodilo, če bo čimprej. drugače pa tule, na dnu strani
25. 11. 2022 je Agencija za energijo sprejela Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje (Ur.l.RS št. 146/22 z upoštevanjem sprememb in dopolnitev), s pričetkom veljavnosti 1. 3. 2024. 9. 11. 2023 pa je svet agencije sprejel odločitev, da se začetek uporabe nove metodologije obračunavanja omrežnine za elektroopetaterje prestavi na 1. 7. 2024.
Zgodovina sprememb…
Kdo vse bo naslednjo zimo imel nastavljeno TČ na 28 stopinj v sobi med 14 in 16. uro?:)
Jaz bom takrat vlekel rezerviran maksimum garantirano, iz principa. Upam da ne bom edini...
Jaz bom takrat vlekel rezerviran maksimum garantirano, iz principa. Upam da ne bom edini...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Kripto mesi ::
Glede na to, kako sparas, si bos rajsi zvrtal luknjo v koleno kot placal cent vec kot je potrebno.
A šparam? A nisem jaz skoraj edini v tej temi, ki ga boli k*** za to njihovo omrežnino in niti ne pomislim, da bi karkoli spremenil zarad nje?
Šparam pa tam kjer se da brez nekega truda.
Šparam pa tam kjer se da brez nekega truda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
saj nimaš kaj spreminjat, lahko samo iščeš sweet spot, ki zna biti kakšna 2kW manj pri nas glede na špice - bom še videl. pa ni tu nekega truda, samo malo žongliranja s številkami. denar mogoče res ni prva misel pri tem ampak bolj principi in politične implikacije s posledicami za širše prebivalstvo. državi pa res dati samo nujno toliko kot je neizogibno, niti 0,01EUR več, če je možno... raje manj, obstajajo obvodi... sem bral v eni sosednji temi...
Zgodovina sprememb…
glede na spraševalca in samo vprašanja ravno razmišljam, če ni prišlo do nekega mixupa...
ajd, ko se me že nekaj sprašuje preko ZS, k statistiki še pride linearna regresija dodana (za višji red bi moral vprašati chatgpt) :D
pa še kakšne malenkosti (nekje imam zaznamke), glej, to delam vmes, ko četam tule, nimam nič plačano za to. mogoče imam, samo plačnik ne ve. aja, settings saved to/loaded from cookie...
saj bo, da bo tudi RedDrake mogoče vsaj malo milostno zadovoljen...
ajd, ko se me že nekaj sprašuje preko ZS, k statistiki še pride linearna regresija dodana (za višji red bi moral vprašati chatgpt) :D
pa še kakšne malenkosti (nekje imam zaznamke), glej, to delam vmes, ko četam tule, nimam nič plačano za to. mogoče imam, samo plačnik ne ve. aja, settings saved to/loaded from cookie...
saj bo, da bo tudi RedDrake mogoče vsaj malo milostno zadovoljen...
ne, napiše še kje kaj, tudi v razvojniški consoli? izvožen csv je sicer včasih nestandarden - kot je bilo že javljeno v temi nekajkrat, manjkajo podatki, so napačno zapisani ali celo izmišljeni/pretirani... tudi prehodi med poletnim in zimskim časom niso ustrezno indicirani ampak so ponovljeni časi (glej spodaj - 29.10.2023, vrstice 28.895-28.901)... tole zna biti zelo hudo, ko bo zares, Agencija republike Slovenije za energijo se že skuša distancirati in si oprati roke, da so njeni izračuni samo informativni... morda bo še hud glavobol, nekateri forumaši se sicer vzvišeno zmrdujejo nad parimi evrčki...
Manjkajoči podatki, premik ure?
Vrstica 20.232, čas 2023-07-30 19:30, prejšnji čas 2023-07-30 19:00
Vrstica 20.392, čas 2023-08-01 12:00, prejšnji čas 2023-08-01 11:15
Vrstica 25.083, čas 2023-09-19 09:15, prejšnji čas 2023-09-19 08:30
Vrstica 28.895, čas 2023-10-29 02:00, prejšnji čas 2023-10-29 02:00
Vrstica 28.897, čas 2023-10-29 02:15, prejšnji čas 2023-10-29 02:15
Vrstica 28.899, čas 2023-10-29 02:30, prejšnji čas 2023-10-29 02:30
Vrstica 28.901, čas 2023-10-29 02:45, prejšnji čas 2023-10-29 02:45
Vrstica 29.125, čas 2023-10-31 18:00, prejšnji čas 2023-10-31 10:30
Vrstica 29.667, čas 2023-11-06 10:15, prejšnji čas 2023-11-06 09:15
Vrstica 31.835, čas 2023-11-30 00:15, prejšnji čas 2023-11-29 00:00
Vrstica 32.938, čas 2023-12-11 12:45, prejšnji čas 2023-12-11 11:45
Imaš voljo popraviti svoj program, da bo pravilno obravnaval premik ure?
nokken ::
saj nimaš kaj spreminjat, lahko samo iščeš sweet spot, ki zna biti kakšna 2kW manj pri nas glede na špice - bom še videl. pa ni tu nekega truda, samo malo žongliranja s številkami. denar mogoče res ni prva misel pri tem ampak bolj principi in politične implikacije s posledicami za širše prebivalstvo. državi pa res dati samo nujno toliko kot je neizogibno, niti 0,01EUR več, če je možno... raje manj, obstajajo obvodi... sem bral v eni sosednji temi...
Ce ti je cilj 0.01eur prihranka ok, ce ti je pa vseeno za tistih 5eur razlike letno, pa mislim da je kakrsnokoli ukvarjanja z "iskanjem sweetspotov" povsem odvec in totalna izguba casa. Sem napisal malo nazaj ko sem sel racunati stvari za celo leto da dejansko ni nobene razlike (ce ti kalkulatorji delajo vsaj na priblizno prav) tako da za 5eur letno, se vsaj jaz ne mislim ukvarjati s temi stvarmi. Nebuloze o par 100eur kazni dnevno so pa pac zgolj to... nebuloze, ki so jih sproducirali ljudje, ki nimajo pojma kaj je v praksi mozno. V teoriji sicer prides do taksnih stvari (dogovorjena moc 2kW, spice po 20 ali 30kW), v praksi pa na prikljucku, kjer bi lahko sproduciral 20 ali 30kW spico, ne mores imeti dogovorjene moci 2kW (pustimo sedaj imaginarne spice in napake).
Ce ti je cilj 0.01eur prihranka ok, ce ti je pa vseeno za tistih 5eur razlike letno, pa mislim da je kakrsnokoli ukvarjanja z "iskanjem sweetspotov" povsem odvec in totalna izguba casa. Sem napisal malo nazaj ko sem sel racunati stvari za celo leto da dejansko ni nobene razlike (ce ti kalkulatorji delajo vsaj na priblizno prav) tako da za 5eur letno, se vsaj jaz ne mislim ukvarjati s temi stvarmi. Nebuloze o par 100eur kazni dnevno so pa pac zgolj to... nebuloze, ki so jih sproducirali ljudje, ki nimajo pojma kaj je v praksi mozno. V teoriji sicer prides do taksnih stvari (dogovorjena moc 2kW, spice po 20 ali 30kW), v praksi pa na prikljucku, kjer bi lahko sproduciral 20 ali 30kW spico, ne mores imeti dogovorjene moci 2kW (pustimo sedaj imaginarne spice in napake).
Torej ti hočeš rečt da je država naredila spremembo računanja in da bo dejansko na koncu ceneje za vse nas in je vseeno kar počnemo in lahko imamo TV vklopljen ves čas?
nekikr ::
Ne, malo je preveč posplošil, ampak kot je tudi UTK že povedal, stalo nas bo več, tu sploh ni debate. Vsi (z izjemo dveh, ki služita za izgovor v TV soočenju) bomo plačevali več. Ampak toliko več, da nikogar ne bo zares bolelo in se s tem ne splača ukvarjati. 50 ali 100€ letno pač ni nek strošek zaradi katerega bi sedaj spremljal porabo, delal prilagoditve, delal izračune in ne vem kaj še. Kar je tudi namen vseh takih davkov. Da so ravno toliko višji, da jih vsi plačajo enako kot do zdaj, brez sprememb in ugovarjanja.
kaj naj rečem, bogati iščete velike prihranke in investicije, mi, siromaki, pa pač drobtinice... tako je vedno bilo in vedno bo. nihče nikogar ne sili, niti posredno zaračunava, prepričuje v uporabo 'kalkulatorja', ne za iskanje sweet-spotov, ne za iskanje napak na fakturah... če nimaš koristne uporabe, preskoči, ne zapravljaj svojega dragocenega časa z mano :D
bbbbbb2015 je izjavil:
Imaš voljo popraviti svoj program, da bo pravilno obravnaval premik ure?
seveda, v 0.95 menda bo - vendar timezone podatka ni v csv za lokalne čase ampak se bo observiralo sam čas premika ure.
delal izračune in ne vem kaj še. Kar je tudi namen vseh takih davkov. Da so ravno toliko višji, da jih vsi plačajo enako kot do zdaj, brez sprememb in ugovarjanja.
zato pa to 'kobajagi orodje', da dela namesto tebe - uporaba pa ni obvezna, ni zaračunana, ni potrjena strani agen-rs ali sodo, niti ni referenčna. če ne vidiš koristi v njej niti za preverjanje morebitnih absurdnih faktur, imaš vso pravico je ne uporabljati. konec debate.
Zgodovina sprememb…
Ne, malo je preveč posplošil, ampak kot je tudi UTK že povedal, stalo nas bo več, tu sploh ni debate. Vsi (z izjemo dveh, ki služita za izgovor v TV soočenju) bomo plačevali več. Ampak toliko več, da nikogar ne bo zares bolelo in se s tem ne splača ukvarjati. 50 ali 100€ letno pač ni nek strošek zaradi katerega bi sedaj spremljal porabo, delal prilagoditve, delal izračune in ne vem kaj še. Kar je tudi namen vseh takih davkov. Da so ravno toliko višji, da jih vsi plačajo enako kot do zdaj, brez sprememb in ugovarjanja.
Problem je ker se na večih zadevah dogajajo te letne 100EUR podražitve in potem naenkrat moraš nekaj nardit...
shit, sploh nisem videl, 100EUR višji stroški za elektriko letno - pa to je za nas podražitev skoraj 50%! razumem pa, da bogatašem se to ne pozna...
Zgodovina sprememb…
nekikr ::
Problem je ker se na večih zadevah dogajajo te letne 100EUR podražitve in potem naenkrat moraš nekaj nardit...
Če grejo plače gor nekje z inflacijo, če gre penzija gor, če grejo socialni prispevki in minimalna plača gor....kaj misiš, a bodo ljudje imeli kaj več od tega ali se bodo posledično tudi davki dvignili in bodo spet na istem? Imaš UTD zanesenjake, ki ne razumejo, da če bi dali vsem po recimo 500€ mesečno kar tako, da bi se vse cene dvignile toliko, da bi bilo prav vseeno a je UTD ali ne.
Če grejo plače gor nekje z inflacijo, če gre penzija gor, če grejo socialni prispevki in minimalna plača gor....kaj misiš, a bodo ljudje imeli kaj več od tega ali se bodo posledično tudi davki dvignili in bodo spet na istem? Imaš UTD zanesenjake, ki ne razumejo, da če bi dali vsem po recimo 500€ mesečno kar tako, da bi se vse cene dvignile toliko, da bi bilo prav vseeno a je UTD ali ne.
Razumeti je, da ve ne bomo tankali avtov, ne bo več trošarine, EV avti pa bi morali biti *cenejši* od ICE avtov.
Investicije torej gredo v el. omrežje, ne v plinsko, ne v rezervoarje, ne v tankštele.
Suma sumarum bi moralo biti vse cenejše, ker smo se znebili kameltreiberjev v loopu, katerim sedaj financiramo lavish lifestyle.
Ne, malo je preveč posplošil, ampak kot je tudi UTK že povedal, stalo nas bo več, tu sploh ni debate. Vsi (z izjemo dveh, ki služita za izgovor v TV soočenju) bomo plačevali več. Ampak toliko več, da nikogar ne bo zares bolelo in se s tem ne splača ukvarjati. 50 ali 100EUR letno pač ni nek strošek zaradi katerega bi sedaj spremljal porabo, delal prilagoditve, delal izračune in ne vem kaj še. Kar je tudi namen vseh takih davkov. Da so ravno toliko višji, da jih vsi plačajo enako kot do zdaj, brez sprememb in ugovarjanja.
Če grejo plače gor nekje z inflacijo, če gre penzija gor, če grejo socialni prispevki in minimalna plača gor....kaj misiš, a bodo ljudje imeli kaj več od tega ali se bodo posledično tudi davki dvignili in bodo spet na istem? Imaš UTD zanesenjake, ki ne razumejo, da če bi dali vsem po recimo 500EUR mesečno kar tako, da bi se vse cene dvignile toliko, da bi bilo prav vseeno a je UTD ali ne.
Običajno je problem v tem ker gre tebi plača gor za 100EUR na mesec pol se ti pa 7 stvari podraži za 20 EUR na mesec in si na koncu na slabšem... o tem govorim. Pač sleparija mi je jasno zakaj in vse ampak samo izpostavim
Zato mi grejo tudi na jetra besede tipa za par EUR pa je res vseeno... ja zaradi teh PAR EUR gor je pol na koncu 1 regres na leto manj ker je vsepovsod par EUR gor... ali pa par 10EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()