» »

Težave z računalnikom

Težave z računalnikom

nokia6310 ::

Pozdravljeni, imam zelo zanimivo težavo z računalnikom. Popoldan sem ga prižgal in ga pustil prižganega. Okrog 22:23 sem opazil, da je zmrznil kot bi zmanjkalo elektrike, pa je ni. Ta računalnik ima čudno lastnost da če elektrike zmanjka samo za par sekund in pride nazaj, se sam prižge. Ampak ne pride niti do butanja, ker javi napako da ne najde procesorja. Ga ugasnem, ponovno prižgem in čez cca 5 min se ponovi spet ista napaka. Postopek poskusim še štirikrat. Razlika med poskusi je v tem, da ko sem ga hotel petič prižgat se sploh ni hotel prižgat kot bi mu zmanjkalo moči, ker se je že takoj na začetku ko sem pritisnil gumb za vklop ugasnil. Čudno. Pomislim na to, da je šel napajalnik ali pa matična. Dobro nič, ga bo treba zamenjat itak je star že 10 let. Izklopim zadaj glavno stikalo na napajalniku, ga pustim cca 10 min ugasnjenega, ga ponovno prižgem in evo računalnik se prižge in normalno postavi. Kaj bi to bilo? Je že kdo imel podoben problem? Kaj takega še nisem doživel pa računalnik uporabljam že 24 let. Al dela, al pa ne dela. Ne pa tole. Še vedno uporabljam win 7.
Komponente:
ohišje: fractal design define r 4 black pearl
Team group 16 gb (2*8 gb) pc 12800 ddr 3
napajalnik: vulcan series gold tlyd316g1600hc10adc01
Matična: Asus z 77 pro.
Procesor: Intel cor i 7 3770 k. Bil bi vesel vsakršne pomoči ker sumim, da ne bo več deloval dolgo. Kaj naj sploh pogledam, kaj naj preventivno zamenjam? Zdaj ko pišem ta post še dela.

nokia6310 ::

Ko sem ga prižgal prvič in drugič sem prišel celo v windowse, delal kakih pet minut in se je ugasnil. Pri tretjem in četrtem poskusu nisem prišel niti do windowsev. Pri petem poskusu se pa sploh ni hotel več prižgat. Ne vem če je to možno ampak elektrike stoprocentno ni zmanjkalo. Ali je vseeno teoretično možno da bi se točno na vtičnici na katero je priklopljen računalnik samo tam zgodil tak kratkotrajni padec elektrike? Samo ne verjamem da bi to bilo.

Scorpy84 ::

Zamenjaj napajalnik, ce imas probleme z elektriko razmisli, da kupis se ups.

tony1 ::

"Ta računalnik ima čudno lastnost da če elektrike zmanjka samo za par sekund in pride nazaj, se sam prižge."

To je tako nastavljeno v BIOSU, opcija se imenuje "State after power loss" ali kaj podobnega.

Glede težave, ki jo opisuješ pa gre za odpoved ene od komponent, lahko napajalnika ali pa matične plošče. To ni nič posebnega, vsaka elektronika slej ko prej odpove, samo dovolj uporabe mora dati skozi.

Menjava napajalnika za test, da vidiš, kaj je krivo, je bolj enostavna od menjave matične plošče, zato najprej poskusi s tem.

Če so napovedane nevihte - kot so bile danes - pa je načeloma dobro računalnik izklopiti oziroma celo izštekati iz vtičnice. Če to težko narediš sam, pa je rešitev res UPS, ki v večini primerov prepreči škodo na računalniku zaradi napetostnih nihanj.

(Po drugi strani pa: če je računalnik zdržal 10 let, potem je verjetno investicija v UPS odveč, ker se težave z elektriko v tvojem koncu ne pojavljajo dovolj pogosto, da bi to upravičilo investicijo.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

nokia6310 ::

Pozdravljeni, po tistem ko sem na tem forumu napisal drugi post se je računalnik sicer nehal ugašat ampak tudi ni hotel prit več v windowse. Napaka se je vsepogosteje pojavljala. evo zdaj pa je končno problem z računalnikom rešen. Kaj točno je bilo narobe ne vem pa tudi ne bom nikoli izvedel. V biosu je bil vklopljen power search. Ko se je to izklopilo zdaj dela normalno, pa spihat in spucat ga je bilo treba, ker se je že precej prahu nabralo. Imam pa tudi občutek da je precej tišja mašina kot je bila prej. Moram se pa na tem mestu res lepo zahvalit Tonyju1 za pomoč in hitro intervencijo. Brez njega računalnik še nekaj časa nebi bil zrihtan. Vprašanje je tudi če bi našel človeka ki bi znal tako hitro diagnosticirat in tudi odpravit težavo.

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

Če bo spet sral, najprej probaj zamenjat napajalnik. Tko običajni zdržijo cca 4-5 let.

nokia6310 ::

To pomeni, da je moj nadpovprečen. To je bila tudi moja ideja da bi to poskusil če ne bo v redu.

tony1 ::

Super :)

nokia6310 ::

Pozdravljeni, včeraj so se težave z računalnikom ponovile res da na malo drugačen način kot zadnjič, ampak tu se res nekaj čudnega dogaja. Včeraj popoldan sem hotel prižgat računalnik in ko ga prižgem osemkrat zapiska še predno je prišel do biosa. To naj bi menda pomenilo, da je nekaj z monitorjem narobe. Ko se mi je to pojavilo zadnjič sem izklopil monitor in ga ponovno vklopil pa je zadeva začela normalno delovat. Včeraj pa poskusim vse možno: izklopim monitor, ga prižgem, isto enako osem piskov kot takrat, ko je bil monitor vklopljen. Potem izklopim vse za nekaj minut tudi iz elektrike in priklopim nazaj, pa spet isto. Nazadnje probam samo z napajalnim kablom brez česarkoli drugega in spet isto. Mislil sem si no, zdaj pa je nekaj res šlo najverjetneje plata. S kolegom odneseva računalnik do Tonyja in tam se v prvo prižge in normalno dela. Ga prineseva nazaj domov, ga priklopim prižgem in na srečo normalno dela. Simptomi so takšni, kot da bo šla plata. Edina stvar ki je nisem sprobal je ta, da bi ga poskusil prižgat z drugim podaljškom zdaj imam namreč prenapetostno zaščito. Samo ne verjamem da bi bil v tem problem, ker mi ostale stvari ki so priključene na to zaščito delajo normalno. Če ma kdo kako idejo kaj lahko še probam bi bil vesel vsakega mnenja. Vem pa, da bo počasi potrebno razmišljat o zamenjavi računalnika.

c23po ::

Na https://www.technewstoday.com/asus-beep... pravijo, da je 8 piskov "Display memory error", torej gre za grafični pomnilnik na plošči. Poizkusi z dodatno grafično kartico. Videl sem ploščem ki so lepa leta delovale z okvarjeno integrirano grafiko.

tony1 ::

Tudi moj vtis je, da odpoveduje matična plošča. Takole lahko odpoveduje še dolgo, tudi več let.

Najbolj enostaven test pa je res, da se vgradi dodatna grafična kartica, najcenejša bo čisto OK (verjetno rabiš npr. na Youtubu le tekoče predvajanje glasbe oz. podnapisov, če ti brajeva vrstica omogoča branje podnapisov z YT?).

sbawe64 ::

c23po
Ne uporablja intel igpu sistemskega pomnilnika ?
Koliko okvarjenih intel igpu si že videl ?


V kakšnem stanju je hišna elektrika ? Stara napeljava ? Kaj niha voltaža ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

nokia6310 ::

Elektrika je na novo napeljana po stanovanju, mislim da je bila prenova delana leta 2009. Drugače je pa v bloku povsod ničenje se pravi ni ozemljitve. Ampak mislim da v elektriki ni težava, ker se je pri Tonyju pred dnevi pojavila enaka napaka. Ne more pa bit težava z elektriko na dveh različnih lokacijah. P.s. Brajeva vrstica ne bere youtube podnapisov.

nokia6310 ::

Za enkrat računalnik še dela. Me pa vseeno zanima: Če se vgradi dodatna grafična kartica je potrebno potem to integrirano predhodno izklopit?

MIHAc27 ::

Ne

nokia6310 ::

MIHAc27 je izjavil:

Ne

In če je ta integrirana v okvari kako potem računalnik ve da mora preklopit na drugo ki je dodatno vgrajena, če sta obe aktivni?

DarwiN ::

nokia, samo za info: danes dobiš komplet mini računalnik s 16gb/512gb rama/diskom in WIN11 za dobrih 200€, ki so podobno zmogljivi kot tvoj 3770k. Pa pijejo ~10W, so precej tišji in imajo najsodobnejše media kodeke.

Karkoli že heca tvoj comp, napajalnik ali plata, kondenzatorji, pomisli če se ti res splača jajčkat z njim, ker boš 200€ hitro pokuril s servisiranjem, bencinom (vožnjo do Tonyja in nazaj :D) in na račun višje porabe (omenjenih 10-15W proti 30-100W, ki jih žlempa tvoj comp).
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

nokia6310 ::

DarwiN je izjavil:

nokia, samo za info: danes dobiš komplet mini računalnik s 16gb/512gb rama/diskom in WIN11 za dobrih 200€, ki so podobno zmogljivi kot tvoj 3770k. Pa pijejo ~10W, so precej tišji in imajo najsodobnejše media kodeke.

Karkoli že heca tvoj comp, napajalnik ali plata, kondenzatorji, pomisli če se ti res splača jajčkat z njim, ker boš 200€ hitro pokuril s servisiranjem, bencinom (vožnjo do Tonyja in nazaj :D) in na račun višje porabe (omenjenih 10-15W proti 30-100W, ki jih žlempa tvoj comp).

A tko poceni je že to ratal? Mal razmišljam v tej smeri oz. da bi si mogoče celo nabavil prenosnika. Kak dober primeren tudi za audio produkcijo. Kak Hp bi bil po mojem čisto v redu.

nokia6310 ::

Drugače tale prenosnik po mojem ne more bit slab: https://www.bigbang.si/hp-victus-16-e10...

Han ::

Lahko je glasen in vroč, predvsem pa ne prepriča z ekranom.

https://www.notebookcheck.net/HP-Victus...

filip007 ::

Trevor Philips Industries

nokia6310 ::

Ma rabljen računalnik, nebi tega mel. Nikol ne veš kaj se lahko zgodi pa kako je tisti delal z njim ki ga prodaja. Kaj pa tole? https://www.bigbang.si/hp-probook-450-g...

tony1 ::

HP linija ProBook je šla zelo na slabše, slaba kvaliteta izdelave, zanič hladilniki CPUja/GPUja in glasni ventilatorji. Za bonus pa še kakšna WIFI kartica s tremi konektorji za anteno, v laptop je pa vgrajena samo ena...

Hpjevi Elitebooki so precej boljši, čeprav reči, v kakšnem stanju bo reč čez 10 let je čista loterija...

nokia6310 ::

Kolega ma Elitebook kupljen leta 2015 pa še danes dela kot nov, pa ga praktično vsak dan uporablja. Ok, potem pa Elite book. Samo bi bilo fino, da ima štiri USB porte.

Gagatronix ::

Ti je za igraco ali za delovno orodje ? Ce prvo, potem se kar zajebavaj z rabljenimi. Ce slednje, pa bodi posten do sebe, pogoltni grenko pilulo, ter kupi nekaj novega, ki ti bo potem vsaj nekaj let normalno drzalo.

tony1 ::

nokia6310 je izjavil:

Kolega ma Elitebook kupljen leta 2015 pa še danes dela kot nov, pa ga praktično vsak dan uporablja. Ok, potem pa Elite book. Samo bi bilo fino, da ima štiri USB porte.


Tudi sam imam takega samo z dvema USBjema in mi to dnevno hodi narobe... Če takega s 4imi porti ni, potem raje Lenovo Thinkpad, T serijo (včasih je bil T580, zdaj mora biti nekaj podobnega)...

Han ::

Prijatelj ima 3 HP ProBooke, 455 G7, 450 G8 in 455 G9. Z nobenim do zdaj ni bilo težav z delovanjem, vsi so tudi dokaj tihi. Glavni minus te serije je IPS ekran s spranimi barvami.

ProBook 450/455 G9 ima 3× USB-A in 1×USB-C, EliteBook 860 G9 ima 2×USB-A in 2×USB-C.

MIHAc27 ::

nokia6310 je izjavil:

MIHAc27 je izjavil:

Ne

In če je ta integrirana v okvari kako potem računalnik ve da mora preklopit na drugo ki je dodatno vgrajena, če sta obe aktivni?

Ajde, če je z integrirano kaj narobe, bi jo bilo fino v device managerju izklopit. Ponekod lahko tudi v BIOSu izklopiš integrirano, to je še bolj ziher.

Jaz še vedno mislim, da je napajalnik tisto, kar nagaja.. ni pa seveda nujno.

sbawe64 ::

Han je izjavil:

Prijatelj ima 3 HP ProBooke, 455 G7, 450 G8 in 455 G9. Z nobenim do zdaj ni bilo težav z delovanjem, vsi so tudi dokaj tihi. Glavni minus te serije je IPS ekran s spranimi barvami.

ProBook 450/455 G9 ima 3× USB-A in 1×USB-C, EliteBook 860 G9 ima 2×USB-A in 2×USB-C.

Avtor teme uporablja Braillovo pisavo, tako da kvaliteta zaslona ne igra neke vloge.


Drugače je nekaj drugih predlogov v temi
Intel opušča mini računalnike NUC
https://slo-tech.com/novice/t818195/
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup polnilca za HP PROBOOK

Oddelek: Kaj kupiti
181280 (832) Han
»

Kaj pomeni ta oznaka? 512GB SSD M.2 2242 PCIe NVMe 3.0x2

Oddelek: Pomoč in nasveti
152055 (1673) Han
»

Hp probook se več ne prižge, lučka on sveti

Oddelek: Pomoč in nasveti
253644 (2589) jukoz
»

Počasno delovanje prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
321963 (1689) BK5
»

"Prebija" mi elektrika!?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
258750 (7981) mjanez

Več podobnih tem