» »

Ali lahko Indija postane naslednja svetovna velesila?

Temo vidijo: vsi
«
1
2

Chalky ::

Zadnje čase veliko berem o Indiji in njenem potencialu in me zanima vaše mnenje glede Indije in potencialne svetovne supersile v 21 stoletju. Po mojem mnenju ima Indija vse karakteristike da postane svetovna velesila številka 1. Ravno prejšnji teden sem naletel na izjemno zanimiv video ki prikazuje trenutno situacijo v Indiji kjer večina ljudi živi v revščini ki si jo mi v Evropi sploh ne znamo predstavljati. Poglejte si spodnji video in videli boste o čem govorim. Vse skupaj deluje kot nekakšna PC igrica kjer opice dobesedno skačejo po kablih in kjer krave ležijo po cestah medtem ko na tisoče ljudi hodi po cesti in kjer ni nikjer nobenega prostora.

To je tako ogromna država da si mi v Sloveniji sploh ne znamo predstavljati. Indija ima zdaj tudi uradno največ ljudi na svetu in se hitro približujejo številki 1500 milijonov. Vrhunec naj bi dosegli leta 2075 kjer bodo imeli preko 1700 milijonov ljudi. Indija je trenutno približno 20-30 let za Kitajsko in približno 50 let za ZDA vendar mislim da bodo leta 2050 konkretno zamajali svetovno sceno. Trenutne projekcije kažejo da bo Indija prehitela ZDA iz gospodarskega vidika leta 2075 kar je precej daleč vendar sem kljub temu prepričan da se bo to nekega dne zgodilo ker je Indija enostavno prevelika da nebi igrala ogromne vloge na svetovnem odru.

Nekaj pomembnih točk na katere bo potrebno biti pozoren pri Indiji v 21 stoletju ki bi lahko konkretno vplivale na njihovo prihodnost.

1. Indija ima po mojem mnenju prednost proti Kitajski zaradi demokratičnega sistema, gre za največjo demokracijo na svetu ki Indiji omogoča da v njo vlaga celoten Zahod in to bo v prihodnosti izjemno pomembno medtem ko se trenutno od Kitajske vsi umikajo, Indija postaja nov pomemben trg. Poleg tega v Indiji več sto milijonov ljudi govori Angleščino kar bo v prihodnje izjemno pomembno. Morda se sliši nepomembno vendar sem mnenja da bo to precej pomembno v prihodnje predvsem v zvezi s Kitajsko.

2. Jaz menim da bosta Indija in ZDA v prihodne postali precej tesni zaveznici oziroma partnerki. Sama lega Indije je precej čudna v primerjavi z ZDA saj je Indija praktično izolirana iz praktično vseh strani. Poleg tega so ZDA dobrih 14.000 kilometrov stran in bodo Indijo potrebovale v primeru Kitajske in odprtega Indo-Pacifika. 21 stoletje se bo odvijalo predvsem v Aziji tako da bodo ZDA na drugi strani sveta precej varne in bodo vso energijo in fokus usmerile v Indijo in izboljšanju odnosov. Močna Indija je dobra stvar za ZDA saj Američani še kako dobro vedo da bo Indija igrala ključno vlogo v 21 stoletju.

2. Modi je bil prejšnji teden na obisku v ZDA kjer so mu priredili veličasten sprejem. V ZDA je bil celoten teden kjer je nagovoril tudi Kongres. Poleg tega se je srečal s predstavniki Googla, Microsofta, Appla in še en kup ostalih podjetij. Kot zanimivost večina CEO voditeljev ima Indijske korenine kar je lep pokazatelj kako ogromen potencial ima Indija. Ljudje govorijo o kitajskem zmaju vendar mislim da ima Indija bistveno večji potencial. Imajo tudi bistveno boljšo demografsko sliko medtem ko je Kitajska že zdaj v hudih težavah. Poleg tega so ZDA odobrile skupno proizvodnjo najnovejših motorjev za bojna letala. ZDA takšne tehnologije ne deli niti z največjimi zaveznicami kot so Velika Britanija in Kanada. Indija bo sedaj praktično čez noč korak pred Kitajsko glede motorjev za bojna letala. Poleg tega so jim Američani prodali še en kup dronov in ostalega orožja. Poleg tega sta Google in Microsoft obljubila po več 10 milijard dolarjev investicij. Kar je meni še najbolj padlo v oko je pa tudi dogovor da bodo ameriške bojne ladje od zdaj naprej vzdrževali Indijci saj so Američani dobili dostop do 2 pristanišč kar je win-win za obe državi. Indija že nekaj časa vzdržuje ameriške vojaške ladje vendar se bo zdaj vse skupaj še razširilo.

3. Indija je precej ogromna država tudi po sami površini. Sicer je Indija 3x manjša od ZDA in Kitajske vendar ima toliko rodovitne zemlje kot celotne ZDA. Sama lega Indije bo velika uganka v prihodnosti. Je že res da jim hrane nikoli ne bo zmanjkalo vendar je problem v Pakistanu, Kitajski, Afganistanu in Bangladeshu, ki bi znali mešati štrene Indiji.

4. Indija ima en ogromen problem in sicer da v državi živi preko 220 milijonov muslimanov. Če bo tam kdaj prišlo do verske vojne bo to precej slabše od atomske bombe. Pakistan ima že danes preko 240 milijonov ljudi, leta 2050 jih bo imel že 400 milijonov, trenutne projekcije kažejo na več kot 500 milijonov ljudi do leta 2100. Če upoštevamo še muslimanski Bangladeš in Afganistan lahko hitro ugotovimo da bi tam lahko prišlo do hudega spora med muslimani in Hindujci. Muslimanov bo tam okoli 1 milijarde, 250 milijonov jih bo znotraj Indije medtem ko bo Hindujcev okoli 1.4 milijarde. Če tam kdaj pride do popolne verske vojne bo to vplivalo na celoten Azijski kontinent vključno z Evropskih kontinentom. V tem primeru bi jih ZDA še najbolj odnesle na drugi strani sveta.

5. Še en problem Indije je Kašmir. Tam bi tudi lahko počilo, to bi lahko bil začetek vojne med Pakistanom in Indijo. Potem je tu še faktor Kitajske ki ima prav tako 1400 milijonov ljudi in je prav tako v številnih mejnih konfliktih in sporih z Indijo na različnih koncih. Kitajska tudi de-facto podpira Pakistan in zdaj želijo graditi železnico preko Pakistana kjer bi se tako izognili morebitnemu zaprtju ožine Malaka v primeru konflikta z ZDA. Problem je ker gre železnica preko kašmirja ki si ga lasti Indija in Indijci zagotovo ne bodo dovolili gradnje in postavljanje kitajske infrastrukture na njenem ozemlju. Še en problem bo pitna voda ter borba za kontrolo le te. Tu bi lahko Kitajska precej pokvarila načrte Indiji in to bi lahko bil gromozanski problem za Indijo v prihodnje sploh zaradi globalnega segrevanja. Afganistan bi lahko destabiliziral celotno regijo tako kot to počne zdaj ko so v manjši vojni s Pakistanom. Problem je tudi ta da imata tako Pakistan kot Indija jedrsko orožje kar situacijo še poslabša.

6. Ena prednost ki jo marsikdo velikokrat spregleda je pa dejstvo da bo imela Indija gromozansko prednost v 22 stoletju in sicer govoril o Afriki ki jo bo imela Indija praktično pred nosom. Največji trg na svetu. Indija je pa v najboljšem položaju saj so precej bližnje Afriki kot Kitajska. Indija lahko pravzaprav blokira Kitajski dostop do Afrike kar bi lahko tudi igralo veliko vlogo. Kitajska ima po mojem mnenju precej slabšo lego od Indije. ZDA imajo pa glede Afrike tudi kar lepo srečo predvsem ker je Nigerija na Zahodnem delu Afrike in tako precej bližje ZDA. Nigerija bo pa največji trg v Afriki tako da bodo ZDA dokaj lahko trgovale z Nigerijo in Afriko kot celoto.

7. Ko bo Indija postala svetovna velesila bodo imele ZDA takrat že preko 500 milijonov ljudi. ZDA vedo da je z Indijo bolje sodelovati kot tekmovati in to bodo ZDA izkoristile. Dvomim pa da bo imela Indija kdaj dovolj velike sposobnosti da bi njihova mornarica kdaj uspela priti do ameriških obal. Zagotovo ne v našem življenju. Morda v smislu obiska in skupnih vojaških vaj, da bi pa Indija nekega dne vojaško ogrožala ZDA na njihovi strani pa resnično dvomim. Predvsem ker so geografsko odsekane od ostalega sveta. V tem primeru bodo Kitajci bistveno bližje ZDA.

Za zaključek: Indija ima ogromno potenciala, trenutno se zdijo takšni scenariji nemogoči saj so še vedno praktično na dnu vendar gre za gromozansko državo ki bo nekega dne zagotovo v samem vrhu, in to niti ni slabo saj bi lahko na ta način profitiral celoten planet na praktično vseh področjih. Močna Indija je v interesu celotnega sveta po mojem mnenju. So vendarle malce drugačna država kot Kitajska. Osebno bi rad videl uspešno in vplivno Indijo. Rekel bi da so trenutno 20-30 let za Kitajci in približno 50 let za ZDA vendar sem mnenja da se Indija počasi prebuja in vstaja.

Je pa zanimivo kako malo vemo o tej državi ki ima poleg tega še več tisoč let staro zgodovino. Ko gledaš posnetke na Youtube kako velika je ta država dobiš občutek da so celo ZDA majhne v primerjavi z njimi.

Pa še en zanimiv dokumentarec ki prikazuje kakšne so tam trenutne razmere kjer revščina dobi nek povsem drug pomen. Gre za največji "slum" na svetu in ko to gledaš kar težko verjameš da obstajajo območja na svetu kjer so razmere tako zelo kritične.

lynxslo5 ::

Jaz v Indiji še nisem bil. Bil je pa moj brat in mi je pravil, da vidiš neverjetne prizore, kako se krave sprehajajo po avtocesti in mrliča na ulici mimo katerega hodi množica ljudi, pa ga sploh ne porajta. Železnico imajo še vedno od Britanskega imperija, medtem ko imajo Kitajci vlake, ki šibajo 300 kmh.

Indija je zaenkrat velesila samo po številu prebivalcev. Gospodarsko ne verjemem, da bo kdaj močnejša od Kitajske. Kitajska je dosti bolje organizirana država, kjer vlada red, v Indiji pa je vse kaotično. Imajo velik problem zaradi nasprotij med različnimi religijami(hindujci, muslimani, sikhi). Tega problema Kitajci nimajo. V Indiji imaš še vedno hindujski kastni sistem, kjer se rodiš v revni kasti in boš tudi umrl v revni kasti. Ravno zaradi tega se je veliko Indijcev spreobrnilo v krščanstvo, ki ne diskriminira ljudi po kastah.

Indija je tudi svetovni športni fenomen v negativnem smislu. Imajo 1,4 milijarde ljudi, v Tokiu so pa na olimpijskih igrah osvojili manj zlatih medalj kot dvo milijonska Slovenija. Najbrž je vzrok temu, da furajo veganstvo in je kompleten indijski folk brez mišične mase.

Drugače pa so indijski hindujci kot imigranti na zahodu razmeroma uspešni in neproblematični. Nisem še zasledil, da bi v Veliki Britaniji ali v ZDA hindujec kakšno pizdarijo naredil, kot to stalno počnejo muslimani. Tukaj gre hindujcem pohvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lynxslo5 ()

Kayzon ::

Trenutno vecina indijcev se serje po cesti,tko da tezka.

Seveda moderatorji tako kot na slotechu,brisejo take reci ker naj bi bile "ksenofobicne" ali rasisticne :(

https://www.reddit.com/r/ontario/commen...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kayzon ()

Gagatronix ::

Gospodarsko gledano je Indija svetlobna leta pred Kitajsko, ker je njena industrija diverzificirana, medtem ko se je Kitajska skoncentrirala na proizvodnjo.

Bodo svetovna velesila ? Dokler ima vec kot 50% ljudi se vedno sekrete, ki se odvajajo v ogrado s svinjami ali pa sekretov nimajo sploh, ne.

PacificBlue ::

Najbrž je vzrok temu, da furajo veganstvo in je kompleten indijski folk brez mišične mase.

:))

Indijci so eni izmed najbolj lenih ljudi na svetu. Vsak ITjevc, ki je kdaj delal z njimi ti zna povedati kaj tudi o njihovi delovni etiki.
I’m out.
:3

Utk ::

Indija ne bo nikoli sila, kaj šele velesila, dokaze za to pa najdeš tudi v Sloveniji, še v Indijo ti ni treba it.
Sem pa enkrat spoznal doktorja znanosti iz Indije. O svojem področju je morda nekaj vedel, ne bom sodil, mislim da je bil biolog, ampak izven tega, recimo fizika, je pa vedel manj kot nek srednješolc.

svecka ::

Indija ni tako PRO USA kot navajaš OP. Že dejstvo je, da na veliko kupujejo poceni surovine od Rusije in ne upoštevajo embarga Rusije pove veliko.

CrniPanter ::

Indija je v resnici izredno pro-usa. Dobro se zavedajo s kom potrebujejo zaveznistvo in imajo od njega zelo veliko plusov.

Tudi diaspora na zahodu je mocna in vpliva na domaco drzavo in njeno kulturo.

Ceprav ajde, na koncu dneva je vseeno pogost "srbski sindrom" kjer je zahod najvecje zlo in je edina prava opcija matera rusija ampak hkrati pa se milijoni selijo v njemacko, svajcersko, holandijo...

fikus_ ::

Če so Indijci oz. njihova politika pametna, bodo krmarili tako, da bo za njih korist, tudi če kupujejo RU nafto.
Amerikanc gleda na svojo korist in glede na to, sili tudi druge države, da ravnajo, kakor on hoče.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Indija se bo verjetno obračala proti ZDA zaradi rivalstva s Kitajsko. Indija in Kitajska sta veliki tekmici v Aziji. Imata nerešeno mejno vprašanje, kjer sta zaradi tega že bili v vojni. Imata tudi spor zaradi Dalaj Lame, katerega preganja Kitajska, Indija mu je pa dala politični azil.

fikus_ ::

Še enkrat: "Če so Indijci oz. njihova politika pametna, bodo krmarili tako, da bo za njih korist,..."

Kam se bo pa "verjetno" obračala je pa stvar politike v nekem trenutku, ostalo so ugibanja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

@lynxslo5: danes, 00:29:51

Odličen komentar. Se kar strinjam glede njihove mehke moči. Podobno velja za Kitajsko ki ima prav tako ogromno ljudi pa ne vem če imajo več kot 10 mednarodnih "zvezdnikov". Jaz recimo poznam podjetnika Jack Ma-ja potem pa se v bistvu že kar hitro konča. ZDA so tu res v povsem svoji kategoriji in mislim da jih bo res težko kdaj izriniti. Govorim o jeziku, glasbi, filmih, znanih osebah, medijih tu so ZDA na svojem nivoju. Jaz sem recimo nekaj let nazaj verjel da bo Kitajska vsepovsod in da bodo Američane prehiteli na vseh področjih, pa ne poznam niti enega glasbenega hita iz Kitajske. Niti ne vem kaj je tam trenutno popularno kar je čudno glede nato da jih je skoraj milijardo in pol. Recimo še Južna Koreja je imela tistega PSY-a medtem ko je KPOP precej popularen tudi v ZDA. Japonske filme gledamo tudi pri nas medtem ko kitajskih filmov ne gleda praktično nihče.

Mislim da bo Indija glede mehke moči bistveno močnejša od Kitajske predvsem ker v Indiji več 100 milijonov ljudi govori Angleščino kar je velik plus. Poleg tega je njihov "Bollywood" precej bolj znan v svetu kot kitajska scena.

Kar se tiče samega športa je pa Kitajska zadnja leta precej bližje ZDA. Recimo prejšnje Olimpijske igre so izgubili proti ZDA za 1 zlato kolajno in so bili do zadnjega dne na vrhu. Je pa res da CCP namerno investira v precej manj pomembne panoge kot so "namizni tenis" in podobne panoge medtem ko so ZDA še vedno daleč v samem vrhu pri glavnih kategorijah kot so košarka, plavanje, atletika in tam jih ne bo Kitajska nikoli prehitela ker imajo Američani atlete iz praktično celega sveta in vedno poberejo najboljše. Indijci pa že po naravi niso neki atleti oziroma športniki. Morda se bo to čez čas spremenilo vendar bo zato potrebnih vsaj 100+ let. Si pa ne predstavljam kaj bi bilo če bi imele ZDA toliko ljudi in če bi bile v položaju razlite države. Verjetno bi bila razlika vsaj nekajkrat večja kot je danes.

@Gagatronix: danes, 05:24:42

Glavni problem Indije je da bodo morali v naslednjih 10-15 letih omogočiti dodatnih 600 milijonov delovnih mest. Nekateri se bojijo da se zna zgoditi da bi Indija zamudila vlak in da bi to lahko bila "izgubljena generacija". Indija bo imela čez 10 let preko 1000 milijonov delovne sile in če tega ne izkoristijo se zna zgoditi da bodo krizo še poglobili in da se revščine nikoli ne bodo zares znebili. Problem je tudi avtonomija ki prihaja, ne vem kako se bodo Indijci soočili s tovrstnim problemom. Na Kitajskem je trenutno več kot 22% mladih brezposelnih kar je rekordno visoko. Demografska slika Indije nakazuje da se bo prebivalstvo začelo krčiti šele čez 50 let vendar počasi pada in bo vedno težje ker bodo tisti ki so danes mladi in ki bi morali proizvajati, čez 50 let v penziji in teh bo ogromno.

@Utk: danes, 06:43:12

Indija je nekoč že bila velesila. Drugače pa je tisti primer ki si ga naveden zanimiv vendar ne moreš na podlagi enega primera soditi celotni državi. Potreben bo čas. 30 let je kar precej in Kitajci so recimo v 30 letih naredili gromozanski preskok ki ga svet prej še ni videl. Indija ima potencial, če bodo znali to izkoristiti pa je vprašanje.

@svecka: danes, 07:04:27

Indija bo po mojem mnenju "sedela" na različnih stolih in probala izkoristiti vsako ponujeno priložnost. Tako bodo kupovali rusko nafto medtem ko bodo na ostalih področjih zagotovo sodelovali z ZDA. Indija je v podobnem položaju kot Savdska Arabia oziroma Turčija. Odgovarja jim da sodelujejo z vsem. ZDA in Indija ne bosta zaveznici ampak partnerki. Indija zato niti noče biti del NATA sodeluje pa z Američani bilateralno. Prav tako Indiji nihče ne more diktirati kako in kaj, niti ZDA. ZDA odgovarja močna Indija ker Indija nikoli ne bo ogrozila ameriškega "mainlanda" medtem ko Indiji odgovarja povezovanje z ZDA predvsem ker imajo probleme s Pakistanom in Kitajsko. V Južni Aziji se bo dogajalo ogromno stvari. Indija je praktično izolirana iz vseh strani vendar jo bo nemogoče ignorirati.

janezvalva_5 ::

mislim, da lahko indija postane naslednja svetovna velesila

Utk ::

Drugače pa je tisti primer ki si ga naveden zanimiv vendar ne moreš na podlagi enega primera soditi celotni državi.

V Sloveniji imamo več kot 10,000 primerov, ne enega.
V Indiji imamo pa približno 1,4 milijarde primerov. Kaj imajo oni, kar drugi nimajo, da bi postali velesila? Imajo resurse, izobrazbo, delovne navade, karkoli? Ne, nič od tega. Edini njihov dosežek je, da SO. In da jih je veliko. Normalno, od toliko ljudi se najde tudi nekaj sposobnih, ampak tudi ti hitro pobegnejo na zahod.
Če bi že jaz iskal kje novo velesilo, ali pa vsaj malo večjo silo, bi jo iskal v Afriki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

PacificBlue ::

pa ne poznam niti enega glasbenega hita iz Kitajske

:D

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yi_Jian...

Pa se to poje taiwanec:)

I’m out.
:3

Mr.B ::

Chalky je izjavil:

Zadnje čase veliko berem o Indiji in njenem potencialu in me zanima vaše mnenje glede Indije in potencialne svetovne supersile v 21 stoletju. Po mojem mnenju ima Indija vse karakteristike da postane svetovna velesila številka 1. Ravno prejšnji teden sem naletel na izjemno zanimiv video ki prikazuje trenutno situacijo v Indiji kjer večina ljudi živi v revščini ki si jo mi v Evropi sploh ne znamo predstavljati. Poglejte si spodnji video in videli boste o čem govorim. Vse skupaj deluje kot nekakšna PC igrica kjer opice dobesedno skačejo po kablih in kjer krave ležijo po cestah medtem ko na tisoče ljudi hodi po cesti in kjer ni nikjer nobenega prostora.

To je tako ogromna država da si mi v Sloveniji sploh ne znamo predstavljati. Indija ima zdaj tudi uradno največ ljudi na svetu in se hitro približujejo številki 1500 milijonov. Vrhunec naj bi dosegli leta 2075 kjer bodo imeli preko 1700 milijonov ljudi. Indija je trenutno približno 20-30 let za Kitajsko in približno 50 let za ZDA vendar mislim da bodo leta 2050 konkretno zamajali svetovno sceno. Trenutne projekcije kažejo da bo Indija prehitela ZDA iz gospodarskega vidika leta 2075 kar je precej daleč vendar sem kljub temu prepričan da se bo to nekega dne zgodilo ker je Indija enostavno prevelika da nebi igrala ogromne vloge na svetovnem odru.

Nekaj pomembnih točk na katere bo potrebno biti pozoren pri Indiji v 21 stoletju ki bi lahko konkretno vplivale na njihovo prihodnost.

1. Indija ima po mojem mnenju prednost proti Kitajski zaradi demokratičnega sistema, gre za največjo demokracijo na svetu ki Indiji omogoča da v njo vlaga celoten Zahod in to bo v prihodnosti izjemno pomembno medtem ko se trenutno od Kitajske vsi umikajo, Indija postaja nov pomemben trg. Poleg tega v Indiji več sto milijonov ljudi govori Angleščino kar bo v prihodnje izjemno pomembno. Morda se sliši nepomembno vendar sem mnenja da bo to precej pomembno v prihodnje predvsem v zvezi s Kitajsko.

2. Jaz menim da bosta Indija in ZDA v prihodne postali precej tesni zaveznici oziroma partnerki. Sama lega Indije je precej čudna v primerjavi z ZDA saj je Indija praktično izolirana iz praktično vseh strani. Poleg tega so ZDA dobrih 14.000 kilometrov stran in bodo Indijo potrebovale v primeru Kitajske in odprtega Indo-Pacifika. 21 stoletje se bo odvijalo predvsem v Aziji tako da bodo ZDA na drugi strani sveta precej varne in bodo vso energijo in fokus usmerile v Indijo in izboljšanju odnosov. Močna Indija je dobra stvar za ZDA saj Američani še kako dobro vedo da bo Indija igrala ključno vlogo v 21 stoletju.

2. Modi je bil prejšnji teden na obisku v ZDA kjer so mu priredili veličasten sprejem. V ZDA je bil celoten teden kjer je nagovoril tudi Kongres. Poleg tega se je srečal s predstavniki Googla, Microsofta, Appla in še en kup ostalih podjetij. Kot zanimivost večina CEO voditeljev ima Indijske korenine kar je lep pokazatelj kako ogromen potencial ima Indija. Ljudje govorijo o kitajskem zmaju vendar mislim da ima Indija bistveno večji potencial. Imajo tudi bistveno boljšo demografsko sliko medtem ko je Kitajska že zdaj v hudih težavah. Poleg tega so ZDA odobrile skupno proizvodnjo najnovejših motorjev za bojna letala. ZDA takšne tehnologije ne deli niti z največjimi zaveznicami kot so Velika Britanija in Kanada. Indija bo sedaj praktično čez noč korak pred Kitajsko glede motorjev za bojna letala. Poleg tega so jim Američani prodali še en kup dronov in ostalega orožja. Poleg tega sta Google in Microsoft obljubila po več 10 milijard dolarjev investicij. Kar je meni še najbolj padlo v oko je pa tudi dogovor da bodo ameriške bojne ladje od zdaj naprej vzdrževali Indijci saj so Američani dobili dostop do 2 pristanišč kar je win-win za obe državi. Indija že nekaj časa vzdržuje ameriške vojaške ladje vendar se bo zdaj vse skupaj še razširilo.

3. Indija je precej ogromna država tudi po sami površini. Sicer je Indija 3x manjša od ZDA in Kitajske vendar ima toliko rodovitne zemlje kot celotne ZDA. Sama lega Indije bo velika uganka v prihodnosti. Je že res da jim hrane nikoli ne bo zmanjkalo vendar je problem v Pakistanu, Kitajski, Afganistanu in Bangladeshu, ki bi znali mešati štrene Indiji.

4. Indija ima en ogromen problem in sicer da v državi živi preko 220 milijonov muslimanov. Če bo tam kdaj prišlo do verske vojne bo to precej slabše od atomske bombe. Pakistan ima že danes preko 240 milijonov ljudi, leta 2050 jih bo imel že 400 milijonov, trenutne projekcije kažejo na več kot 500 milijonov ljudi do leta 2100. Če upoštevamo še muslimanski Bangladeš in Afganistan lahko hitro ugotovimo da bi tam lahko prišlo do hudega spora med muslimani in Hindujci. Muslimanov bo tam okoli 1 milijarde, 250 milijonov jih bo znotraj Indije medtem ko bo Hindujcev okoli 1.4 milijarde. Če tam kdaj pride do popolne verske vojne bo to vplivalo na celoten Azijski kontinent vključno z Evropskih kontinentom. V tem primeru bi jih ZDA še najbolj odnesle na drugi strani sveta.

5. Še en problem Indije je Kašmir. Tam bi tudi lahko počilo, to bi lahko bil začetek vojne med Pakistanom in Indijo. Potem je tu še faktor Kitajske ki ima prav tako 1400 milijonov ljudi in je prav tako v številnih mejnih konfliktih in sporih z Indijo na različnih koncih. Kitajska tudi de-facto podpira Pakistan in zdaj želijo graditi železnico preko Pakistana kjer bi se tako izognili morebitnemu zaprtju ožine Malaka v primeru konflikta z ZDA. Problem je ker gre železnica preko kašmirja ki si ga lasti Indija in Indijci zagotovo ne bodo dovolili gradnje in postavljanje kitajske infrastrukture na njenem ozemlju. Še en problem bo pitna voda ter borba za kontrolo le te. Tu bi lahko Kitajska precej pokvarila načrte Indiji in to bi lahko bil gromozanski problem za Indijo v prihodnje sploh zaradi globalnega segrevanja. Afganistan bi lahko destabiliziral celotno regijo tako kot to počne zdaj ko so v manjši vojni s Pakistanom. Problem je tudi ta da imata tako Pakistan kot Indija jedrsko orožje kar situacijo še poslabša.

6. Ena prednost ki jo marsikdo velikokrat spregleda je pa dejstvo da bo imela Indija gromozansko prednost v 22 stoletju in sicer govoril o Afriki ki jo bo imela Indija praktično pred nosom. Največji trg na svetu. Indija je pa v najboljšem položaju saj so precej bližnje Afriki kot Kitajska. Indija lahko pravzaprav blokira Kitajski dostop do Afrike kar bi lahko tudi igralo veliko vlogo. Kitajska ima po mojem mnenju precej slabšo lego od Indije. ZDA imajo pa glede Afrike tudi kar lepo srečo predvsem ker je Nigerija na Zahodnem delu Afrike in tako precej bližje ZDA. Nigerija bo pa največji trg v Afriki tako da bodo ZDA dokaj lahko trgovale z Nigerijo in Afriko kot celoto.

7. Ko bo Indija postala svetovna velesila bodo imele ZDA takrat že preko 500 milijonov ljudi. ZDA vedo da je z Indijo bolje sodelovati kot tekmovati in to bodo ZDA izkoristile. Dvomim pa da bo imela Indija kdaj dovolj velike sposobnosti da bi njihova mornarica kdaj uspela priti do ameriških obal. Zagotovo ne v našem življenju. Morda v smislu obiska in skupnih vojaških vaj, da bi pa Indija nekega dne vojaško ogrožala ZDA na njihovi strani pa resnično dvomim. Predvsem ker so geografsko odsekane od ostalega sveta. V tem primeru bodo Kitajci bistveno bližje ZDA.

Za zaključek: Indija ima ogromno potenciala, trenutno se zdijo takšni scenariji nemogoči saj so še vedno praktično na dnu vendar gre za gromozansko državo ki bo nekega dne zagotovo v samem vrhu, in to niti ni slabo saj bi lahko na ta način profitiral celoten planet na praktično vseh področjih. Močna Indija je v interesu celotnega sveta po mojem mnenju. So vendarle malce drugačna država kot Kitajska. Osebno bi rad videl uspešno in vplivno Indijo. Rekel bi da so trenutno 20-30 let za Kitajci in približno 50 let za ZDA vendar sem mnenja da se Indija počasi prebuja in vstaja.

Je pa zanimivo kako malo vemo o tej državi ki ima poleg tega še več tisoč let staro zgodovino. Ko gledaš posnetke na Youtube kako velika je ta država dobiš občutek da so celo ZDA majhne v primerjavi z njimi.

Pa še en zanimiv dokumentarec ki prikazuje kakšne so tam trenutne razmere kjer revščina dobi nek povsem drug pomen. Gre za največji "slum" na svetu in ko to gledaš kar težko verjameš da obstajajo območja na svetu kjer so razmere tako zelo kritične.

Se ti ni izslo v drugi temi...

Ps: vazno da je nas.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dodal bi še to, da je mogoče manj znano, da je Indija zelo rasistična država. Indijci svetle polti so praviloma pripadniki višjih kast, tisti s temnejšo poltjo pa pripadniki nižjih kast. Če imaš v Indiji svetlejšo polt, je to znak, da ne opravljaš fizičnih del na soncu.

Tudi njihovi Bollywood zvezdniki in missice so praviloma svetlejše polti in veliko lažje uspejo v šov biznisu, ker so svetlejše polti.

lynxslo5 je izjavil:

Dodal bi še to, da je mogoče manj znano, da je Indija zelo rasistična država. Indijci svetle polti so praviloma pripadniki višjih kast, tisti s temnejšo poltjo pa pripadniki nižjih kast. Če imaš v Indiji svetlejšo polt, je to znak, da ne opravljaš fizičnih del na soncu.

Tudi njihovi Bollywood zvezdniki in missice so praviloma svetlejše polti in veliko lažje uspejo v šov biznisu, ker so svetlejše polti.

Kakor mi je znano so podobne diskriminacije tudi v ZDA samo ne v takšnem obsegu. Tam imajo tudi prednost tisti svetlejše polti (brown) pred tistimi pravimi črnci (black). In tudi v ZDA so razlike precej očitno ravno v Hollywoodu.

jb_j ::

Gagatronix je izjavil:

Gospodarsko gledano je Indija svetlobna leta pred Kitajsko, ker je njena industrija diverzificirana, medtem ko se je Kitajska skoncentrirala na proizvodnjo.

Bodo svetovna velesila ? Dokler ima vec kot 50% ljudi se vedno sekrete, ki se odvajajo v ogrado s svinjami ali pa sekretov nimajo sploh, ne.

Ko jim bodo Kitajci zgradili 10 ali 20 Velemest,
bodo kaj kmalu Svetovna Velesila

(sploh pa ker Kitajcem počivajo skoraj vsi Največji Stroji za Gradnjo,
ker so večino dela v svoji državi praktično opravili)

svileno cesto, dajo malo na stranski tir

NuMaN ::

Meni pa je fascitanto da ima Indija velik delež veganov.

Kakorkoli, vse skupaj funcionira nekako že tisočletja.

Tudi genetsko smo si dokaj sorodni. Pa z Iranci tudi.

Gagatronix ::

NuMaN je izjavil:

Meni pa je fascitanto da ima Indija velik delež veganov.

Kakorkoli, vse skupaj funcionira nekako že tisočletja.

Tudi genetsko smo si dokaj sorodni. Pa z Iranci tudi.

Lakto-vegetarijanci so, ne vegani. Pa se to ne-muslimanski del.

> (sploh pa ker Kitajcem počivajo skoraj vsi Največji Stroji za Gradnjo, ker so večino dela v svoji državi praktično opravili)

S tako kvaliteto gradnje, kot jo izvajajo kinezi lahko se enkrat zacnejo vse gradit, ker se jim stvari rusijo.

Zgodovina sprememb…

NuMaN je izjavil:

Tudi genetsko smo si dokaj sorodni.

Nacisti so imeli eno teorijo, da arijska rasa izhaja iz Indije. Hitler je imel dobro mnenje o Indijcih in je imel načrt, da po kapitulaciji Velike Britanije Indijcem da samostojno državo. Nacisti so ustanovili tudi Indijsko legijo, ki je bila Waffen SS enota.

Chalky je izjavil:

lynxslo5 je izjavil:

Kakor mi je znano so podobne diskriminacije tudi v ZDA samo ne v takšnem obsegu. Tam imajo tudi prednost tisti svetlejše polti (brown) pred tistimi pravimi črnci (black). In tudi v ZDA so razlike precej očitno ravno v Hollywoodu.

Sedaj podpiramo ze nacije ? kot bodoco velesilo.
Tebi stvari res niso jasne.

jb_j je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

Ko jim bodo Kitajci zgradili 10 ali 20 Velemest,
bodo kaj kmalu Svetovna Velesila

(sploh pa ker Kitajcem počivajo skoraj vsi Največji Stroji za Gradnjo,
ker so večino dela v svoji državi praktično opravili)

svileno cesto, dajo malo na stranski tir

Primer korupcije po indijsko ok kitajsko, no sej ne vemmm. redit je poln.
https://twitter.com/ANI/status/16725230...

The state of Bihar is a true example of the term "jungle raj," as lawlessness and crumbling infrastructure have grown so normalised there that hardly one speaks out against them.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Lonsarg ::

Indija bo uspela šele takrat ko bo izvedla čistko stare nazadnjaške kulture kastnega sistema. V teoriji bi bilo dovolj da izkoreninijo zgolj kaste, v praksi so kaste globoko v hindunizmu in brez da dobijo režim, ki bo hinduizem dal na stran ne bodo nič dosegli. Ampak zaenkrat nič ne kaže na to, Indijska elita trenutno veselo uporablja vero kot način vladanja, z dodatkom rasizma proti ostalim veram.

Indijska kultura je namreč "bodi zadovoljen s tem kar imaš in v poloćaju katerem si bil rojen". To pač ni iztočnica za kakršenkoli ekonomski uspeh.

Je res da štartajo tako nizko da jih čaka neka zmerna rast tudi brez čistke teh kultur, ampak če hočejo ponovit Kitajski uspeh ga brez čistke ne bodo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

esel ::

lynxslo5 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Nacisti so imeli eno teorijo, da arijska rasa izhaja iz Indije. Hitler je imel dobro mnenje o Indijcih in je imel načrt, da po kapitulaciji Velike Britanije Indijcem da samostojno državo. Nacisti so ustanovili tudi Indijsko legijo, ki je bila Waffen SS enota.

Medtem, so pa množično ubijali rome, ki so neposredni potomci Indijcev, hm

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: esel ()

blay44 ::

Indija ostaja na točki nič, zaradi kastnega sistema.
Tko so si skupine zagotovile dedne pravice. To pa
onemogoča kakršen koli preboj sposobnih.
Edino Evropa in z njo, na kakršen koli način povezane
države, so se v večji meri znebile "dednih pravic".
In nič ne kaže, da bi kakšna "tretja velesila" prišla
k pameti.

Invictus ::

Evropa je "dedne pravice" skrila v sam sistem.

Kdo misliš, da dobi dobre službice v EU komisiji? Večinoma potomci bivših aristokratov, ki jih uradno danes ni več. Zato pa cel kup "von" priimkov na vodstvenih položajih.

je pa situacija še vedno boljša kot v Indiji...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

blay44 ::

Tam kjer bi to dosegli z poštenimi volitvami, le te niso neposredne.
Spremembe na visokih položajih dosežeš samo z revolucijo.
Na srečo smo imeli Pariški, katerih idej nikakor niso mogli
ustaviti ali razvodeneti.

Lonsarg ::

Seveda so povsod ti problemi, ampak tako hudi kot v Indiji preko kastnega sistema so redko kje.

Pa sploh ni kastni sistem edina zadeva, nasploh taka huda nedalavna kultura, sploh med moškimi, sem gledal v Nepalu (podobna fora kulturno kot Indija) na gradbišču same ženske recimo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Polda ::

Lahko ampak še ne bo.

Indiji je tako ali drugače prva in bo prva, če ne po številu prebivalstva, pa tam, kjer se CHALKY like, informiran s preusmerjanjem pozornosti oglasa v tej in drugih temah.

Vzemite SAP 500 in povejte koliko je bilo Indijcev oziroma korenin iz Indije v top položajih v teh podjetjih pred 10 leti in danes.
Če ste bili kdaj deležni razvoja, ali bili na mednarodnih konferencah, se ne ustrašiti, če bo praktično 1/3 predavanj vodila oseba indijskega porekla.

Da večino naj bo strah, ko bodo začeli uradno uporabljati AI za on the fly popravljanje accenta in ne boš takoj ugotovil da govoriš z indijcem.. Ostalo bo pa pohopsal AI, tako da tisti ki mutite boste prej ali slej ostali brez dela na račun indijcev ali AI-ja.

Dokler pa Indija ne bo uredila interne infrastrukture, nima indija nikakršne možnosti resne rasti. iščite samo kak mumbai traffc jam ali train jam. Po korupciji, pa no pustimo , smo navajeni iz gradbenega sektorja

Zimonem ::

Ni videti. Poglej samo Bangladeš kako "prosperira" od kar se je odcepil.

Tisto o demokraciji kar je zapisal op pa spreglejmo. 16letnice katere so posiljene so baje po indijskem pravu same uržah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

arnecan1 ::

esel je izjavil:

lynxslo5 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Medtem, so pa množično ubijali rome, ki so neposredni potomci Indijcev, hm

Pobijali so tudi svetlolase modrooke poljske in sovjetske otroke. Celo na stotisoče.

Ampak, da se vrnemo k Indiji. Tam je par 100 mio ljudi, kateri so sposobni kaj doseči, kateri so dovolj izobraženi, voljni razvoja in napredka.

Po drugi strani pa imajo verjetno še več kot samo par 100 mio ljudi, mogoče celo do 1 milijarde, kateri živijo od danes do jutri in jim je vseeno za bilo kakšen napredek. Njim je všeč srednji vek in nimajo želje premakniti se dalje.

Tako d aja, Indija napreduje in bo še napredovala. Do velesile leta 2050 ali vsaj 2070? Ne vem, stavil bi, da ne. Seveda bodo še koga prehiteli, ampa velesila pa ne bodo postali kar čez noč. Morajo menjati vsaj 2-3 generacije ljudi, da bi imeli sploh možnosti postati velesila.

arnecan1: danes, 19:49:00

Indija bo leta 2028 že 3 gospodarska sila na svetu za Kitajsko in ZDA, njen GDP bo presegal $5T dolarjev. Jasno je to za Indijo praktično nepomembno ker jih je toliko vendar je to lep pokazatelj da se gospodarsko stvari premikajo v pravo smer. Po trenutnih projekcijah bi lahko imeli leta 2035 že 10 Trilijonsko gospodarstvo kar že več kot pol toliko kot Kitajska danes. Več kot očitno se stvari premikajo v pravo smer za Indijo. Američani bodo imeli leta 2033 GDP okoli 40 Trilijonov tako da bi jih Indijci res lahko prehiteli tam okoli leta 2075. Kljub temu bo razlika med GDP per capita še vedno gromozanska.

Zimonem ::

Tebi se je rahlo obrnilo. Indija si v 10ih letih ne more privoščit takšnega preskoka v domači porabi. Izvažajo pa kaj? Vplivna območja v katera so kaj investirali so kje?

For the 2022/23 fiscal year the current account balance showed a deficit of 2% of GDP versus a deficit of 1.2% in the preceding financial year as the trade deficit widened to $265.3 billion from $189.5 billion a year earlier. In the financial account, net foreign direct investment stood at $6.4 billion.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

jb_j ::

lynxslo5 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Bunkeristi so še veliko Hujši, kot je bil Hitler sam,

ker so prepričani, da lahko z genskim inženiringom,
ustvarijo NAD-ČLOVEKA in ljudi
(ki bo vladal vsem ostalim Ljudem)

Nacisti, so bili zelo blagi, v primerjavi s tem, kar so želeli Ustvariti Bunkeristi ....

Hitler je želel ustvariti Arijsko Raso,
Bunkeristi želijo ustvariti NAD-LJUDI
(z genskim inženiringom)

ki bi zavladali celotnemu človeštvu

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

Kayzon ::

Svetovna sila pravis?

Cultural behaviors play a big role too. Purity is an inherent part of toilet etiquette in India. According to common customs, toilets are often built outside the home and deemed unclean. That means many people in India still see open defecation as a more sanitary option than using a bathroom in or near the home.

Chalky je izjavil:

arnecan1: danes, 19:49:00

Indija bo leta 2028 že 3 gospodarska sila na svetu za Kitajsko in ZDA, njen GDP bo presegal $5T dolarjev. Jasno je to za Indijo praktično nepomembno ker jih je toliko vendar je to lep pokazatelj da se gospodarsko stvari premikajo v pravo smer. Po trenutnih projekcijah bi lahko imeli leta 2035 že 10 Trilijonsko gospodarstvo kar že več kot pol toliko kot Kitajska danes. Več kot očitno se stvari premikajo v pravo smer za Indijo. Američani bodo imeli leta 2033 GDP okoli 40 Trilijonov tako da bi jih Indijci res lahko prehiteli tam okoli leta 2075. Kljub temu bo razlika med GDP per capita še vedno gromozanska.

Ja seveda.
indija bo 2028 samo rekorderka v prebivalstvu in stevilo podpore v top 500 fortun podjetjih.

Indija ima trenutni izvoz v ameriko nekaj letnih deljiteljev trgovinskega primanjklaja kitajske.
Razen ce znas racunati, koliksna bi bila potrebna letna rast. Se kitajska se skrije.

Lepo pa da priznas, da ce indija ne bo v g7, bo g7 cez 5 let irelevanten, bos pac delal za azijce.

Dober video:

Can India Become a Global Superpower?

Regionalna sila da okoli leta 2040. Svetovna sila pa še dolgo ne. Na podlagi video lahko rečem le to da imajo ZDA ogromno srečo da imajo prosto pot do Afrike medtem ko bo Indija lahko skozi čas Kitajski onemogočila dostop do Afrika oziroma vsaj pošteno otežila.

kow ::

Zimonem je izjavil:

Tisto o demokraciji kar je zapisal op pa spreglejmo. 16letnice katere so posiljene so baje po indijskem pravu same uržah.

Slab primer si dal. Banglades je namrec drzava, ki je v zadnjih desetletjih verjetno naredila celo najvecji napredek od vseh drzav tega sveta.

Chalky je izjavil:

Dober video:

Can India Become a Global Superpower?

Regionalna sila da okoli leta 2040. Svetovna sila pa še dolgo ne. Na podlagi video lahko rečem le to da imajo ZDA ogromno srečo da imajo prosto pot do Afrike medtem ko bo Indija lahko skozi čas Kitajski onemogočila dostop do Afrika oziroma vsaj pošteno otežila.

Oh joj, a je relevantno kdo bo cez 20let velesila..
A bo to kitajska ali indija je nepomembno, zagotovo pa ne bo G7.

kow je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Slab primer si dal. Banglades je namrec drzava, ki je v zadnjih desetletjih verjetno naredila celo najvecji napredek od vseh drzav tega sveta.

Daj stevilke,
Kdo so najvecji trgovski partnerji,
Koliksen je dolg.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

twom ::

Ali Indija lahko postane nova Kitajska?
Seveda. Zgodovina se ponavlja.
Grki, Rimljani, potem mal levo desno gor dol po Evropi, Evropa, ZDA, Kitajska, sledi Indija, potem zna bit pa že Afrika na vrsti, al pa Južna Amerika...

Socrates ::

Svetovne emisije CO2: cca. 40 milijard ton.

Od tega so se Kitajske emisije povečale iz 2,6 mT leta 1991 na +12 mT danes.

Indijske emisije CO2 so danes na istem nivoju, kot Kitajske leta 1991 - cca 3mT.

Že danes Kitajska proizvede več CO2 kot celotna ZDA, Kanada, Mehika in Evropska unija skupaj.

Emisije Indije in Kitajske rastejo eksponentno. Emisije ZDA in EU-28 padajo.

Če bo šel Indijski gospodarski razvoj po poti Kitajske, potem je čisto vseeno kaj naredimo na Zahodu. Ker bodo Azijske emisije CO2 narasle iz skoraj 60 % svetovnih izpustov na preko 80 %.

Zdaj pa se sprašujem. Ali v globalno segrevanje verjamemo samo Zahodnjaki? Ker se preostali svet čisto nič ne sekira. Očitno globalno segrevanje le ni tako huda reč?

Je morda globalno segrevanje teorija, s katero se bo upravičeval nov val migrantov na Zahod? Val, ki bi pomenil dejanski genocid Evrope? Totalno potujčevanje s strani afričanov in azijcev? Bodo dosegli to, česar fašisti niso mogli doseči pri Slovencih? Podnebni migranti in te fore.
Mac Mini, 4x3.2 GHz + 4x2.064 GHz, 8 GB LPDDR4X, 256 SSD. Ventura.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Socrates ()

esel ::

Oh joj, a je relevantno kdo bo cez 20let velesila..
A bo to kitajska ali indija je nepomembno, zagotovo pa ne bo G7.

Velikost ekonomije je popolnoma nepomembna in mi ni jasno zakaj se temu podatku sploh daje kakšno veljavo.
Ne čez 20 let, te vukojebine tudi čez sto let ne bodo dosegle standarda življenja kot ga živijo v državah G7.
Podatki o bdp-ju v paritetah kupne moči ne povejo popolnoma ničesar o standardu življenja merjenih držav, drugače bi v npr. DR Kongu in Venezueli, ki imata obe večjo ekonomijo od Slovenije, (kljub temu, da povprečen Slovenec proizvede kar za 60x več od državljana Konga) živeli boljše kot pri nas, pa vsi vemo, da temu ni tako.

Socrates je izjavil:

Svetovne emisije CO2: cca. 40 milijard ton.

Od tega so se Kitajske emisije povečale iz 2,6 mT leta 1991 na +12 mT danes.

Indijske emisije CO2 so danes na istem nivoju, kot Kitajske leta 1991 - cca 3mT.

Že danes Kitajska proizvede več CO2 kot celotna ZDA, Kanada, Mehika in Evropska unija skupaj.

Emisije Indije in Kitajske rastejo eksponentno. Emisije ZDA in EU-28 padajo.

Če bo šel Indijski gospodarski razvoj po poti Kitajske, potem je čisto vseeno kaj naredimo na Zahodu. Ker bodo Azijske emisije CO2 narasle iz skoraj 60 % svetovnih izpustov na preko 80 %.

Zdaj pa se sprašujem. Ali v globalno segrevanje verjamemo samo Zahodnjaki? Ker se preostali svet čisto nič ne sekira. Očitno globalno segrevanje le ni tako huda reč?

Je morda globalno segrevanje teorija, s katero se bo upravičeval nov val migrantov na Zahod? Val, ki bi pomenil dejanski genocid Evrope? Totalno potujčevanje s strani afričanov in azijcev? Bodo dosegli to, česar fašisti niso mogli doseči pri Slovencih? Podnebni migranti in te fore.

Kitajske energetske potrebe na letni ravni so 3x večje od Evrope istočasno izvozijo za cca 1T$ več kot Američani.
Te kitajčki verjetno vsak doma kuri na nafto in in premog celo osnovne naprave z nikako učinkovitost, ker lahko.
No problem je verjetno v G7 potrošnikih. Zato pa je večino BDP-ja generirano v G7 s potrošnjo.

Samo mislim da je to tebi že znano.

Idija sedaj izvaža več igrač kot jih uvaža..

mojsterleo ::

Da postaneš velesila moraš imeti predvsem:
- primeren politični sistem
- primeren ekonomski sistem
- enostaven jezik ki se ga je lahko naučiti
- močna kulturna industrija privlačna za množice (videoigre, filmi, knjige, splet)
- močna in inovativna industrija produktov
- močna vojska, sposobna projicirati moč po celem svetu
- jedrsko orožje
- itd.

Žal zaenkrat in tudi v prihodnje anglo-ameriška naveza (tukaj mislim predvsem na ZDA pa manj VB) ostaja v domeni velesile.
Kitajci in Rusi se lahko samo nekaj pretegujejo v tej smeri, šans nimajo nobenih. Kot tudi Indijci ne... nivo lokalne sile.
Skratka če pogledaš Afganistan al pa Irak ugotoviš da recimo zahod nikoli ni imel nobenih možnosti. Vojaška premoč ne pomaga če se tvoj ekonomski, politični sistem in veroizpoved ne moreta primerno absorbirati med ljudi oz. jih ljudi ne sprejemajo. To je NATO malo pozno ugotovil v Afganistanu in so preprosto prepustili nazaj Talibanom.

Zgodovina sprememb…

arnecan1 ::

mojsterleo je izjavil:

- močna kulturna industrija privlačna za množice (videoigre, filmi, knjige, splet)
- jedrsko orožje
- itd.

Žal zaenkrat in tudi v prihodnje anglo-ameriška naveza (tukaj mislim predvsem na ZDA pa manj VB) ostaja v domeni velesile.
Kitajci in Rusi se lahko samo nekaj pretegujejo v tej smeri, šans nimajo nobenih. Kot tudi Indijci ne... nivo lokalne sile.
Skratka če pogledaš Afganistan al pa Irak ugotoviš da recimo zahod nikoli ni imel nobenih možnosti. Vojaška premoč ne pomaga če se tvoj ekonomski, politični sistem in veroizpoved ne moreta primerno absorbirati med ljudi oz. jih ljudi ne sprejemajo. To je NATO malo pozno ugotovil v Afganistanu in so preprosto prepustili nazaj Talibanom.

ZDA so imele napačni rešitev problema.

Če bi v lokalnega gospodarja vojne vrgli 10% kot so c vseh 20 letih v Afganistan, danes ne bi imeli talibanov. Imeli bi dekleta v šolah, na univerzah, na poročilih, na ulicah.

Bi pa imeli tudi korupcijo, rezanje glav talibanom in njihovim podpornikom, ubijanje nasprotnikov režima.... skratka ne bi imeli demorkacije, kot so je bila obljubljena.

V muslimanskih državah sta samo dve možnosti, tvoj glavorezec ali islamski glavorezec.

Dve slabi možnosti, ampak ena možnost je še vedno boljša. Uganite, katera.

Indija je demokracija. Največja na svetu. Ampak tudi precej kaotična, precej nastrojena tako protiislamsko kakor tudi protikrščansko. Dvomim, da Indija vsebuje sestavine za velesilo. Naslednjih 50-100 let vsaj.

mojsterleo je izjavil:

- jedrsko orožje
- itd.

Opisuješ kruha in iger.
Ergo zahodnega človeka, ergo produkt.

Če ti namignem, je število Kitajcev in Indijcev, ter ostale dela ažije "kot produkt", v tako velikih količinah, da lahko postaneš zelo hitro irelevanten.

BorutO ::

Lahko, da bodo imeli ogromno vojaške tehnologije in orožja, ampak kaj, če gre za prebivalstvo, v kateri je več kot tri 3/4 ljudi nerazgledanih, ogromno je tudi nepismenih. Njihova vojska v boju mi bo delovala še veliko slabša od te druge vojaške velesile Rusije, ki trenutno cela zmedena in koruptivna kolje po Ukrajini. Rusi imajo nekaj modernih orožij, ki pa jih 3/4 borcev ne zna pravilno uporabljati.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska omejila izvoz letalnikov

Oddelek: Novice / Tožbe
346167 (3546) Mr.B
»

V patentnih prijavah Kitajci prvikrat prehiteli Američane