Forum » Pomoč in nasveti » Nadgradnja pomoč glede komponent
Nadgradnja pomoč glede komponent
Laki_laik ::
Pozdravljeni. Mi lahko kdo ki se spozna pomaga glede nadgradnje računalniških komponent. Trenutno imam procesor i5 7.generacije, matična gigabyte z270x gaming k5 in ddr3 16 gb. Nisem nek "heavy user" uporabljam pa pc za brskanje po netu, prenesem kak torrent,pogledam kak filmček,poganjam photoshop,illustrator in autocad. Včasih si zaželim odigrat tudi kako igro to pa je tudi to. V mislih imam da procesor i9 13.generacije in neko solidno matično z čim več izhodi usb po možnosti z ddr4 ali ddr5 ( kolebam med tema ker nevem ali se izplača dd5 oziroma ali kaj pridobim z dd5 napram ddr4) vsaj 32gb.
Hvala
Lp
Hvala
Lp
mtosev ::
Koliko je budget?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Mogoče sem se malce nerodno izrazil glede tega kaj želim. Torej ker se ne spoznam na te zadeve bi prosil če mi kdo lahko priporoča katero kvalitetno matično ploščo in rame naj vzamem (ddr4 ali ddr5) za procesor 13 generacije?
chucki ::
Vzami amd procesor
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Dr_M ::
AM5 je scam, zaenkrat se je bolje izogibat.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Ker mi nihče ni nič predlagal sem se odločil za sledeče komponente na sliki a bo to ok.
https://postimg.cc/KkV5X6Yp
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Laki_laik ()
Wrop ::
Brez veze dajat 1500 € za te 3 komponente.
Vprašaj se, če rabiš procesor i9 ali je kak 8 jedrnik povsem dovolj. Matične po 300 € so že vrh glave za ne "heavy userje".
Vprašaj se, če rabiš procesor i9 ali je kak 8 jedrnik povsem dovolj. Matične po 300 € so že vrh glave za ne "heavy userje".
Lonsarg ::
1. Za grafično definitivno daj več kot za CPU če bodo tudi igre
2. Dolga leta je AMD konkretno vodil, sedaj pa je Intel dohitel AMD, tak da trenutno sta oba približno enaka, s to razliko da so za AMD AM5 matične trenutno dražje. Tak da je oboje ok, oziroma se najbrž cenovno Intel celo bolj splača zaradi cenejših plat (za primer ki sem ga raziskoval je bilo 210 vs 260)
3. Za matično je nad 300EUR konkretni diminishing return
4. Tudi nad 400EUR CPU je konkretni diminishing return
5. Leta 2023 se spodobi Mini ITX format kupovati, ne pa več te velike kište. Sodobne ITX kište namreč nimajo omejitev glede dolžine grafičnih kartic in imajo obične ATX napajalnike
Jaz vedno gledam ta diminishing return, ker se bolj splača menjat računalnik bolj pogosto, kot pa kupovati nad diminishing return mejo. Z bolj pogostim kupovanjem imaš za isti denar v povprečju boljši PC.
2. Dolga leta je AMD konkretno vodil, sedaj pa je Intel dohitel AMD, tak da trenutno sta oba približno enaka, s to razliko da so za AMD AM5 matične trenutno dražje. Tak da je oboje ok, oziroma se najbrž cenovno Intel celo bolj splača zaradi cenejših plat (za primer ki sem ga raziskoval je bilo 210 vs 260)
3. Za matično je nad 300EUR konkretni diminishing return
4. Tudi nad 400EUR CPU je konkretni diminishing return
5. Leta 2023 se spodobi Mini ITX format kupovati, ne pa več te velike kište. Sodobne ITX kište namreč nimajo omejitev glede dolžine grafičnih kartic in imajo obične ATX napajalnike
Jaz vedno gledam ta diminishing return, ker se bolj splača menjat računalnik bolj pogosto, kot pa kupovati nad diminishing return mejo. Z bolj pogostim kupovanjem imaš za isti denar v povprečju boljši PC.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
TheBlueOne ::
Mi ravno gledamo za zlahtnika in bo menda pod 1600€ RTX 4070, Ryzen 7700x, maticna MSI 200€, ima BT, Wlan, 32GB ddr5, 2TB, 750W Gold napajalnik.
Laki_lai k ::
Da ne odpram druge teme si bom izposodil to obstoječo. Ker se ne spoznam na to bi prosil če mi lahko kdo svetuje eno dobro matično za intelov procesor 13 generacije (v mojem primeru i9 139000k) z ddr5 ramom. Obenem bi prosil za kak dober ddr5 ram z čim višjimi MHz in čim nižjim CL 32 ali 64Gb. Hvala že vnaprej.
Aja pozabil napisat glede cene. Matična naj ne bo več kot 500€ z čim več usb izhodi rami pa ne več kot 300€
Aja pozabil napisat glede cene. Matična naj ne bo več kot 500€ z čim več usb izhodi rami pa ne več kot 300€
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Laki_lai k ()
Laki_lai k ::
A je be quiet! Pure Power 12 M Gold 850W napajalnik dovolj za procesor i9 13 gen.,matična asus rog strix z790a gaming,ram G.Skill Trident Z5 RGB 32GB (2x16) DDR5-7800 CL36,Samsung 990 PRO 1TB M.2 80mm PCI-e 4.0 NVMe ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Laki_lai k ()
Grafična porabi glavnino moči napajalnika, tak da je potrebna moč napajalnika bolj ali manj odvisna zgolj od grafične, če boš brez ločene grafične bo že be quiet Pure Power 12 M 550W vrh glave (v bistvu je še ta dovolj za kake osnovne grafične). Pri 850W si pa safe da lahko kupiš katerokoli grafično.
Aja pa če za računalnik daješ dobesedno bogastvo je res škoda da šparaš na disku in kupiš zgolj 1TB. To ni dandans nič, to takoj gre. 2TB je zgolj 60% dražji od 1TB (če gledaš Smasung 990), tak da se res ne splača kupovat zgolj 1TB.
Aja pa če za računalnik daješ dobesedno bogastvo je res škoda da šparaš na disku in kupiš zgolj 1TB. To ni dandans nič, to takoj gre. 2TB je zgolj 60% dražji od 1TB (če gledaš Smasung 990), tak da se res ne splača kupovat zgolj 1TB.
Zgodovina sprememb…
ST-777 ::
Vzami amd procesorNa Quori Digest so pisali o izdelkih Intel in AMD.
Prevod besedila: Računalnike uporabljam že zelo dolgo in preizkusil sem Intel in AMD. Doslej me Intel nikoli ni razočaral, medtem ko je AMD nenehno razočaranje. Ima bodisi težave z gonilniki, ogrevanjem, dolgoživostjo. Meni in mojim prijateljem je vedno spodletelo, tako CPE kot GPE. Za moje osebne računalnike, za svoj denar, ne nameravam kupiti nobenega izdelka AMD, saj preprosto niso vredni. Kot pravi citat: "Nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni stvari". Kupovanje slabšega ali nekakovostnega izdelka samo zato, ker je 15% cenejši, a zdrži polovico življenjske dobe in vas že od prvega dne moti pri uporabi, ni pametno.
HolyFuck1 ::
Ko se kupuje komponente se pogleda par testov in se kupi glede na cenovni rang kar pač zmaga v testu. Človek še zastopi pri napajalniku ali kaj takega, da je lažje kupiti kar preko znamke da se ne izgublja čas z testi, sploh ker je goro nekaj znamk, recimo da tudi pri platah. Ampak osnovne komponente kot so RAM, CPU, GPU pa se kupuje na teste in ignorira znamke če si odrasla oseba in hočeš objektivno kupovati. Navijaštvo za znamko je emocija in tisti ki z čustvi nakupuje v povprečju slabše kupi.
That said, glede na to da sta po testih trenutno oba tam-tam dejansko lahko celo gledaš znamko, ker so ostali faktorji toliko izenačeni, v obdobju 2017-2022 pa je bolj ali manj povsod vodil AMD, večino časa celo zelo konkretno.
That said, glede na to da sta po testih trenutno oba tam-tam dejansko lahko celo gledaš znamko, ker so ostali faktorji toliko izenačeni, v obdobju 2017-2022 pa je bolj ali manj povsod vodil AMD, večino časa celo zelo konkretno.
Zgodovina sprememb…
kamuee ::
Ker mi nihče ni nič predlagal sem se odločil za sledeče komponente na sliki a bo to ok.
Evo tle sm ti sestavu za cca 1500eur nov komp...
AMD Ryzen 7 7700 Box 3,80/5,30GHz 8C/16T 40MB (100-100000592BOX)
GIGABYTE B650 Eagle AX DDR5
G.Skill Flare X5 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL32 (F5-6000J3238F16GX2-FX5)
Samsung 990 PRO 1TB M.2 80mm PCI-e 4.0 NVMe (MZ-V9P1T0BW)
ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti EVO OC 16GB, 90YV0JH8-M0NA00
Corsair RMe 2023 RM850e 80 PLUS Gold 850W (CP-9020263-EU)
Lian Li O11 Air Mini, ATX Midi-Towe, kaljeno steklo črno (O11AMX)
Arctic Liquid Freezer III 280 A-RGB Black (ACFRE00143A)
skupaj: 1505,50 eur pri funtech.si
V primeru potreb zamenjaš CPU za 7800X in je 130 eur dražji in to je to...
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)
kamuee ::
Vzami amd procesorNa Quori Digest so pisali o izdelkih Intel in AMD.
Prevod besedila: Računalnike uporabljam že zelo dolgo in preizkusil sem Intel in AMD. Doslej me Intel nikoli ni razočaral, medtem ko je AMD nenehno razočaranje. Ima bodisi težave z gonilniki, ogrevanjem, dolgoživostjo. Meni in mojim prijateljem je vedno spodletelo, tako CPE kot GPE. Za moje osebne računalnike, za svoj denar, ne nameravam kupiti nobenega izdelka AMD, saj preprosto niso vredni. Kot pravi citat: "Nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni stvari". Kupovanje slabšega ali nekakovostnega izdelka samo zato, ker je 15% cenejši, a zdrži polovico življenjske dobe in vas že od prvega dne moti pri uporabi, ni pametno.
Jaz imam INTEL trenutno, in ne grem več nazaj na intel, ker so štorasti postal in monopolisti(nekoč, sedaj ne več, hvala AMD-ju)... AMD je v večih pogledih INTEL šišnu konkretno pa se lahko farbaš kolikor hočeš...
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kamuee ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 200382 (47954) | FireSnake |
» | Gamerski računalnik za 1200 € (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 7164 (5406) | solatko |
» | Nov računalnik (500€-600€) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 14044 (11787) | levan |