» »

Ubuntu in resize kriptirane particije

Ubuntu in resize kriptirane particije

Kapitan Jack ::

Instaliral sem Ubuntu, kjer sem dal avtomatski partition z enkripcijo. A se da ta disk sedaj resajzati sploh? Al bi moral kompletno najprej izklopiti enkripcijo pa potem narediti resize.

Kar zelim je instalirati se eno Linux distribucijo in imeti dual boot.

Ni nobenih pomembnih podatkov, ampak gor imam ze vse nastimano in mi se ne bi dalo iti ponovno skozi proces vseh nastavitev, ki sem jih naredil custom za svoje potrebe.

Razmisljal sem tudi o tem, da naredim popolni image sistema, ampak ocitno tudi to ne gre, ker je disk kriptiran.

Kaksen bi bil v mojem primeru pravi postopek instalacije nove distribucije v nacinu dual boot? A moram nujno za ta nacin, onemogociti enkripcijo?

tomlin ::

S šifriranim diskom boš imel same težave, če boš želel namestiti dva tri linux distrose na ta isti disk.
Najbolje, da onemogočiš enkripcijo. Disk z GParted oziroma Disks skrčiš, ter ustvariš novo prazno particijo (lahko tudi več) kamor boš z usb-ja inštaliral željen drug OS. Ko boš imel to narejeno pa lahko opraviš enkripcijo željenih particij ponovno po mili volji.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Je kar en lep proces onemogocanja enkripcije.

Če imaš potrpljenje se "ResizeEncryptedPartitions" lahko lotiš po tem mučnem postopku.
Jaz se ne bi, raje bi naredil varnostne kopije, formatiral disk, ustvaril particije in inštaliral distrose (kar tako imam na enem 2tb disku inštaliranih 10 raznih linuxov:) )

https://help.ubuntu.com/community/Resiz...
M. Friedman

BlaY0 ::

Ma kaj kompliciraš za brezveze? Koliko imaš podatkov? Dobi en eksterni disk ali USB ključ, naredi gor eno particijo, butni računalnik v recovery mode ali pa še raje s kakšnim sysrescuecd, mountaj oba, vsakega v svoj dir (recimo /source in /destination), rsync s sistemskega diska na externega, unmount, format
in remount nazaj praznega sistemskega ter rsync nazaj. Potem pa popraviš fstab, grub install, unmount in reboot.

Ales ::

Kapitan Jack je izjavil:

Ni nobenih pomembnih podatkov, ampak gor imam ze vse nastimano in mi se ne bi dalo iti ponovno skozi proces vseh nastavitev, ki sem jih naredil custom za svoje potrebe.

Svoje nastavitve seveda lahko prej shraniš, preden nukaš disk. Enostavno si shrani svojo home mapo in jo kasneje obnovi, pa boš imel praktično vse nazaj.

BlaY0 ::

Linux ni Windows... brez probleme lahko narediš rsync kopijo in nazaj na prazno particijo in bo delovalo. Ne rabiš reinštalacije sistema, nima nobenega smisla.

Itak,rsync s timeshift na usb ključ pa potem nazaj na željeno particijo.
M. Friedman

The team has also taken into account encrypted home partitions!
M. Friedman

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

polovica diska manjka

Oddelek: Strojna oprema
7879 (666) nsa_ag3nt
»

Saj se ne more zgoditi meni - izbris particije wtf? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
785203 (4185) Dejk0
»

Moji strežniki

Oddelek: Omrežja in internet
323577 (2493) Hexx
»

Izšel TrueCrypt 7.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11933482 (29982) Jst
»

TrueCrypt 5.0 (strani: 1 2 )