Forum » Kaj kupiti » RAČUNALNIŠKA OČALA/BLUE LIGHT OČALA
RAČUNALNIŠKA OČALA/BLUE LIGHT OČALA
Soldier ::
MI lahko kdo do da nasvet kje kupiti računalniška očala z blue light protectorjem, da so preverjeno dobra? Na spletu je poplava tega in ne znam ločiti zrno od plevela. Cena ni problem, samo da vem, da so potrjeno dobra. Lahko bi kupil po sistemu, če ne veš kaj je dobr, veš kaj je drago, sam danes to ni več garancija za kvaliteto.
sass628 ::
MI lahko kdo do da nasvet kje kupiti računalniška očala z blue light protectorjem, da so preverjeno dobra? Na spletu je poplava tega in ne znam ločiti zrno od plevela. Cena ni problem, samo da vem, da so potrjeno dobra. Lahko bi kupil po sistemu, če ne veš kaj je dobr, veš kaj je drago, sam danes to ni več garancija za kvaliteto.
To misliš na "premaz" na šipcah? Ponavadi se mi je premaz začel ljuščit po dobrem letu uporabe. Nazadnje sem šel v Optiko Optimist v Kranju kjer so mi "prodali" bolj kakovosten premaz(višja cena), se nisem baš spoznal na to ampak sem rekel ok. Sedaj je že 2 leti mimo in še vedno vse OK in intact.
yayo ::
@sass628 to si imel očala z dioptrijo ali brez? Po mojih izkušnjah z raznimi sončnimi športnimi očali (Arnette, Oakley, Smith) se premazi začnejo luščit, ko se očala zamažejo z znojem v katerem so sledovi krem za sončenje. Nek aluminijev oksid katerega vsebujejo take kreme je strup za premaze na očalih.
@Soldier sicer ne vem, če in kje se (že) dobijo ampak Oakley Blue Light gaming očala so verjetno narejena po visokih standardih.
Še ena firma, ki zadnja leta igra na karto očal za pc in gaming in veliko investira v sponzorstva je Gunnar
Pa še eno moje offtopic vprašanje. Glede na to,da tukaj mrgoli raznih ITjevcev, programerjev, gamerjev in bitcoin milionarjev me zanima, če si je kdo omislil očala s progresivnimi lečami za delo z(a) računalnikom. Ponavadi imajo dva vidna polja: 3/4 metra - meter pa do meter in pol za gledanje v monitor in pol metra in manj za buljenje v papirje. Ponavadi so leče precej drage (Hoya, Tokai, Zeiss...) So za kaj?
@Soldier sicer ne vem, če in kje se (že) dobijo ampak Oakley Blue Light gaming očala so verjetno narejena po visokih standardih.
Še ena firma, ki zadnja leta igra na karto očal za pc in gaming in veliko investira v sponzorstva je Gunnar
Pa še eno moje offtopic vprašanje. Glede na to,da tukaj mrgoli raznih ITjevcev, programerjev, gamerjev in bitcoin milionarjev me zanima, če si je kdo omislil očala s progresivnimi lečami za delo z(a) računalnikom. Ponavadi imajo dva vidna polja: 3/4 metra - meter pa do meter in pol za gledanje v monitor in pol metra in manj za buljenje v papirje. Ponavadi so leče precej drage (Hoya, Tokai, Zeiss...) So za kaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yayo ()
svecka ::
a ta očala z modrim filtrom sploh kaj pomagajo? Realne izkušnje prosim, ker meni to smrdi po nategu.
PacificBlue ::
Nimam izkusenj z gaming očali, nikoli pa ne bi več izbral Oakley..preplacas jih pa se zanic so. Od leč do ostalega materiala.
Sam ko slišim ali vidim Oakley naredim velik krog naokoli..
I’m out.
:3
:3
yayo ::
PacificBlue je izjavil:
Nimam izkusenj z gaming očali, nikoli pa ne bi več izbral Oakley..preplacas jih pa se zanic so. Od leč do ostalega materiala.
žal ni velike razlike med Oakley in ostalimi očali za šport, smo vedno tam kar se materialov tiče. So pa nahajpane, ker so bili nekakšni pionirji pri očalih za motocross, gorsko kolesarjenje, streljanje.... Mala ameriška firma je pričela izdelovati očala z novimi materiali in visoko zaščito, postali so kultni, potem pa jih je Luxottica prisilila, da so ji prodali dlež, če so hoteli prodajati v večjih trgovinah po ZDA. Tako so postai še bolj znani, bolj nahajpani in še dražji.
tomlin ::
Imel leče z dioptrijo in premazi za računalnik, UV, za v avto itd. blabla (že vsa ta so mi vsilili optiki: Hoya, Tokai, Zeiss...). Katastrofa! Luščenje že po pol leta. Imel sem utrujene oči bolj kot pred tem debilnim izumom.
Danes preprosta rešitev. Zahtevam leče brez kakšnega koli filtra (btw pri slo optikih jih težko dobiš, ker so cenejše in ni tolikšnega dobička), zmanjšam svetlost monitorja, dam comp na nočno svetlobo in vse je OK. Za v avto imam pa polaroid natikače.
Danes preprosta rešitev. Zahtevam leče brez kakšnega koli filtra (btw pri slo optikih jih težko dobiš, ker so cenejše in ni tolikšnega dobička), zmanjšam svetlost monitorja, dam comp na nočno svetlobo in vse je OK. Za v avto imam pa polaroid natikače.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
m0LN4r ::
Zakaj pa nebi odstranil malo modre svetlobe v RGB nastavitvah ali vklopil "nocni" nacin?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
sass628 ::
@sass628 to si imel očala z dioptrijo ali brez? Po mojih izkušnjah z raznimi sončnimi športnimi očali (Arnette, Oakley, Smith) se premazi začnejo luščit, ko se očala zamažejo z znojem v katerem so sledovi krem za sončenje. Nek aluminijev oksid katerega vsebujejo take kreme je strup za premaze na očalih.
Očala z dioptrijo sem imel/imam
a ta očala z modrim filtrom sploh kaj pomagajo? Realne izkušnje prosim, ker meni to smrdi po nategu.
Imam že nekaj let te premaze, čeprav so mi šli na živce. Ponavadi se mi je vsako leto višala dioptrija, po premazih se mi je ustavila, nazadnje se mi je celo popravil vid.
Nemorem pa rečt 100% da je ta premaz pripomogel h temu. Imam pa -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sass628 ()
starfotr ::
Vsa očala, ki filtrirajo modro svetlobo so nateg. Tako, da ne nasedat na to.
https://www.dellaspina.si/knowledge-base
https://www.dellaspina.si/knowledge-base
Ali je mogoče dobiti leče z Blue Block filtrom za računalnik?
Optiki in proizvajalci leč v zadnjem času zelo ponujajo Blue Block filter, ki naj bi ščitil pred "nevarno" svetlobo računalnikov in telefonov. Tehnično Blue Block filter odreže del vidne svetlobe, to je do 410 oz. 420 nm, ki naj bi škodovala očem. V resnici te trditve niso niti približno znanstveno dokazane in so zgolj marketinški trik za dodatno prodajo. Vse naše leče imajo UV-400 zaščito, ki skrbi, da do oči ne pridejo škodljivi UV-žarki. Računalniki in telefoni so slabi za oči zato, ker vanje gledamo ure in ure na isti razdalji, namesto da bi gledali malo na daljavo in malo na bližino. Prav tako pri dolgotrajnem gledanju računalnika ne mežikamo dovolj in se posledično oko izsuši, kar privede do pekočega in utrujenega občutka. S tem ko optiki in proizvajalci leč rečejo, da svetloba zaslonov škoduje očem, so si kar naenkrat povečali trg za več kot dvakrat, saj vsi delamo z računalniki in zato očitno vsi potrebujemo očala. Ko bodo neodvisni znanstveniki potrdili, da ta del svetlobe zares škodi očem, bomo v Della Spini ta filter začeli nuditi brezplačno.
GupeM ::
Nateg. Razen, če delaš zvečer za računalnikom, pa potem zaradi modre svetlobe ne moreš zaspat oz težje zaspiš. Pa še v tem primeru bolj priporočam night light v nastavitvah displaya, ker je ceneje in udobneje, učinek pa enak.
Pa manj kave, seveda.
Pa manj kave, seveda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
starfotr ::
Za take zadeve imajo novejši operacijski sistemi to že vgrajeno možnost. Ali pa naložiš dodatno programsko opremo, ki ustrezno ublaži vpliv modre svetlobe.
energetik ::
Za take zadeve imajo novejši operacijski sistemi to že vgrajeno možnost. Ali pa naložiš dodatno programsko opremo, ki ustrezno ublaži vpliv modre svetlobe.Tako je, Win10+ itak imajo urnik za zmanjšanje modre, sicer imamo f.lux, na Linuxu Redshift, telefon pa itak ima že vsak to nastavitev. Moj telefon po 19h postane nagravžno rumen in temen, ampak tako sem si sam nastavil. Luči po bajti zvečer preklopimo na rumene 2700K led brljivke 1-3W. Le še za TV moram nekaj pogruntat, ki je premalo pametna, ponavadi jo zvečer gledam kar z navadnimi sončnimi špegli.
Modra svetloba predvsem škodi v urah pred spanjem, zjutraj in dopoldne je celo zaželena.
Da bi povzročala poškodbe oči, pa ni (še) neke znanstvenega dokaza. Navsezadnje nas je evolucija zgradila pod zelo modrim nebom, kjer so predniki preživeli cele dneve.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Sicer pa PC očala != očala proti modri svetlobi. Lahko pa je oboje v istih šipcah.
PC očala imajo zgolj za odtenek zmanjšano negativno dioptrijo, da se očem zdi kot da je ekran na tistih 50-60cm razdalje v neskončnosti in so očesne mišice sproščene.
Če sicer nisi kratkoviden, to pomeni kar navadna bralna očala z dioptrijo nekje +1,5.
Jaz imam "srečo" in sem kratkoviden ravno z nekje -1,25 do -1,5; tako da zame to pač pomeni, da za ekranom delam brez očal ali leč. Ekrane imam na razdalji 65cm in jih gledam s povsem sproščenimi očmi.
PC očala imajo zgolj za odtenek zmanjšano negativno dioptrijo, da se očem zdi kot da je ekran na tistih 50-60cm razdalje v neskončnosti in so očesne mišice sproščene.
Če sicer nisi kratkoviden, to pomeni kar navadna bralna očala z dioptrijo nekje +1,5.
Jaz imam "srečo" in sem kratkoviden ravno z nekje -1,25 do -1,5; tako da zame to pač pomeni, da za ekranom delam brez očal ali leč. Ekrane imam na razdalji 65cm in jih gledam s povsem sproščenimi očmi.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Gagatronix ::
F.lux das na komp in ni problema. Modra svetloba zmanjsuje proizvajanje melatonina, zato smo podnevi budni. Je pa problem, ce delas pozno v noc, ker potem ne mores zaspat.
Ampak to je problem samo tam nekje od 5h pred spanjem naprej. Če imaš šiht do 16h, modra svetloba ni problem. Še več, zjutraj je zaželena za reset bioritma.
Win10+ imajo "f.lux" itak že vgrajen.
Win10+ imajo "f.lux" itak že vgrajen.
vires in numeris
Gagatronix je izjavil:
Ne upostevas, da nekateri ljudje lazje zaspijo kot drugi.Na vsakega človeka vpliva močna modra svetloba v urah pred spanjem. Tudi če lažje zaspijo, imajo lahko zaradi svelobe pred spanjem slabši spanec, zmedene faze spanja in težje vstajanje. Ampak kot rečeno, v ta namen ne bi nabavljal očal z modrim filtrom - razen če imaš delovni čas popoldne, do večera/spanja. In itak obstaja f.lux in podobno, zakaj bi filtriral svetobo z očali, raje jo ustaviš na samem izvoru.
Splača pa se kot rečeno vzeti PC korekcijska očala, sploh če imaš že starostno daljnovidnost. Dioptriji za daleč se doda nekih +1,25 do +1,5 dodatka če so ekrani nekje 65-80cm oddaljeni. Taka očala dejansko zmanjšujejo stres v očeh, niso pa primerna za npr. vožnjo, ker so malo prešvoh, so namensko za 8h delavnik za ekrani.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | katera sončna očala? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 61555 (2000) | yayo |
» | Očala z dioptrijo iz aliexpressa (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 87504 (15462) | Buggy |
» | Prvič očala za korekcijo vidaOddelek: Loža | 4798 (4002) | kuall |
» | Blue filter ocala me ubijajoOddelek: Loža | 4270 (3191) | mahoni |
» | Delo za računalnikom - očiOddelek: Loža | 6087 (4101) | spam321 |