» »

Dolgo sušenje laka za čolne

Dolgo sušenje laka za čolne

Sheteentz ::

Z ene orng stare mize sem odstranil načet lak in barvo, in po priporočilu v Mavrici kupil lak za čolne od Tessarola, ki naj bi bil orng odporen.

Ker sem ga pa verjetno preveč na debelo namazal, pa piksne tudi nisem dovolj zmešal, se zdaj ta zadeva suši orng počasi. Res je tudi, da imam mizo shranjeno v drvarnici, kjer je cca 10 stopinj.

Kako pospešiti sušenje, da lahko pobrusim, in dam gor še ene par slojev? A bi s sušilcem za lase kaj pomagalo? Oziroma bolj splošno, kaj dejansko ta lak suši, toplota, izpostavljenost sončni svetlobi, UV?

kixs ::

Kako dolgo pa ze cakas? Po specifikaciji se susi cca 24h.

WizzardOfOZ ::

na 23 stopinjah celzije. V primeru da je hladneje, se čas ustrezno podaljša. Če si pa preveč na debelo namazal in je še hladno, lahko tudi do enega tedna.

Barva se v čisto tankih slojih večkrat, ne v enem debelem.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Ok, torej zašpehan sloj laka in nizke temperature v drvarnici. Hja nič, bomo pa čakali.

MoRp ::

Pravkar gledam katalog od Lidla, pištola na vroč zrak 19€. Daš na minimum in od daleč pihaš, segreješ mizo... Če bi rad malo pospešil zadevo. Drugače pa kar 10 dni pusti, ko bo na otip suho, bo zaradi debelega nanosa, še vedno občutljivo na mehanske poškodbe...

fikus_ ::

Za brusenje mora biti bolj suho, kot na otip. Če je premalo suho, se ne bo dalo brusiti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

shark_nm ::

Tole bo res suho šele po dveh tednih sploh če je v drvarnici. In verjtno bo potrebno brusiti ker bo en kup smeti in muck gor.

Zdaj je na otip že suho, je pa še vedno na določenih mestih mehko na noht. Brusit moram v vsakem primeru, če želim imeti zares ravno površino.

Pištoli na vroč zrak imam doma kar dve. Ne bi pa rad z vročim zrakom laka dejansko poškodoval, magari bom probal s fenom.

PacificBlue ::

Ena skrajna varianta je tudi, da peljes mizo za kaksen dan susit v susilnico lesa, ce jo imas kje v blizini:)
I’m out.
:3

Dimnik ::

Mizp daj nekam v tiplejši prostor, če imaš možnost. Tako sem se jaz igral ko sem delal les-epoksi mizo, brusil zunaj, sušil lak in epoksi notri, jebi ga, smo vlačili mizo čez dan ven, na noč noter

Sheteentz je izjavil:

Pištoli na vroč zrak imam doma kar dve. Ne bi pa rad z vročim zrakom laka dejansko poškodoval, magari bom probal s fenom.

Nimaš kaj zafrknit. Naredi dva nosilca (za obe pištoli) in ju postavi dober meter (lahko še dlje za boljši občutek) od mize. Potem pa pusti nekaj časa, da segreje mizo in okolico. Saj lahko kak kalorifer ali prenosni radiator daš poleg, če te pištole skrbijo. Gre se samo zato da segrejes mizo in lak.

Ali pa čakaš... ko boš pobrusil, pa le vzami lak na nitro osnovi in ga na tanko nanesi (v piksni s potisnim plinom), potem pa spoliraj s polirko za avto. Pri hčeri potem poliram 1x na leto, da je miza lepa :-). K sreči je površina ravna pa ni tako zafrknjeno kot pri avtu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MoRp ()

Highlag ::

Če ni pretirano velik prostor ga segrej. Lahko tudi narediš "šotor" s pvc folijo in ga napolniš z vročim zrakom - kalorifer ali pa celo kaj drugega.
Never trust a computer you can't throw out a window

jest10 ::

MoRp je izjavil:

Ali pa čakaš... ko boš pobrusil, pa le vzami lak na nitro osnovi in ga na tanko nanesi (v piksni s potisnim plinom), potem pa spoliraj s polirko za avto. Pri hčeri potem poliram 1x na leto, da je miza lepa :-). K sreči je površina ravna pa ni tako zafrknjeno kot pri avtu.

Super recept za mehurje na mizi. Nitro lak bo zjebal lak na alkidni osnovi.

Gagatronix ::

Trajanje susenja je odvisno od temperature in stopnje vlage v zraku.

A se vsi alkidni laki sušijo nadvse počasi? Se gre lahko čez alkidnega s katero drugo vrsto, tisto ki se hitreje suši?

MoRp je izjavil:

Super recept za mehurje na mizi. Nitro lak bo zjebal lak na alkidni osnovi.

Jaz bi prisegel, da smo z lakom za čolne lakirali vrtno pohištvo in potem za finiš z nitro lakom... lahko pa da sem zamešal kaj. Torej OP ne delat tega...

PovemVfaco ::

MoRp je izjavil:

Pravkar gledam katalog od Lidla, pištola na vroč zrak 19€. Daš na minimum in od daleč pihaš, segreješ mizo... Če bi rad malo pospešil zadevo. Drugače pa kar 10 dni pusti, ko bo na otip suho, bo zaradi debelega nanosa, še vedno občutljivo na mehanske poškodbe...

Zakaj bi se ravno s tem igračkal, tud če si previden? Te pištole majo na nižji stopnji okoli 300 stopinj in se pogosto uporabljajo ravno za odstranjevanje laka, je pač bolj varno uporabljat navaden sušilec za lase.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

(Res) vodoodporen lak za les (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6912551 (5728) FoxKnox
»

Se spozna kdo na barve za les

142527 (2010) Invictus
»

Barvanje BMX kolesa

Oddelek: Šport
276806 (6309) SkIDiver
»

Zaščita barve ohišja. Kateri zaščitni lak je najboljši?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
81734 (1573) balocom
»

Nalepke iz pecikla dol spravit ?

302993 (2547) ;-)

Več podobnih tem