Forum » Loža » (dejanska) Poraba MKČN in kanalizacija
(dejanska) Poraba MKČN in kanalizacija
phnj90 ::
Zdravo,
ker reklamirajo in pritiskajo z montažo malih individualnih komunalnih čistilnih naprav na določenih območjih, me malo zanima kakšno imate kaj dejansko porabo MKČN, če jo uporabljate. Mislim tudi, da so MKČN do nekega datume obvezne, če se ne da priklopiti na neko skupno kanalizacijo.
Zanima me, kolika je dejanska - izmerjena mesečna poraba, sami imamo EcoBox 2-5, kjer Roto proizvajalec oglašuje 0,1 kWh/ dan na osebo, pri nas pa je poraba ~30 kWh mesečno, izmerjeno s Shelly pametno vtičnico, kar bi pomenilo porabe za nekje 10 ljudi (30 kWh/30 dni), nas pa je največ 5, kar bi moralo biti potem nekje največ 15kWh.
Dejansko se mi ne zdi veliko, me pa presenečna ~100% odklon od reklamiranih (idealiziranih ali zlaganih?) laboratorijskih meritev, ker pa je v uporabi tudi sončna elektrarna, ki bo najbrž naredila pozitivno ničlo tudi v prvem letu obratovanja zaradi izboljšanja sončnosti v zadnjem delu decembra.
Je kdo pred kratkim se priklapljal na kanalizacijo - koliko je stala priključnina in koliko je pričakovana mesečna kanalizalščina?
pa lep pozdrav
.
ker reklamirajo in pritiskajo z montažo malih individualnih komunalnih čistilnih naprav na določenih območjih, me malo zanima kakšno imate kaj dejansko porabo MKČN, če jo uporabljate. Mislim tudi, da so MKČN do nekega datume obvezne, če se ne da priklopiti na neko skupno kanalizacijo.
Zanima me, kolika je dejanska - izmerjena mesečna poraba, sami imamo EcoBox 2-5, kjer Roto proizvajalec oglašuje 0,1 kWh/ dan na osebo, pri nas pa je poraba ~30 kWh mesečno, izmerjeno s Shelly pametno vtičnico, kar bi pomenilo porabe za nekje 10 ljudi (30 kWh/30 dni), nas pa je največ 5, kar bi moralo biti potem nekje največ 15kWh.
Dejansko se mi ne zdi veliko, me pa presenečna ~100% odklon od reklamiranih (idealiziranih ali zlaganih?) laboratorijskih meritev, ker pa je v uporabi tudi sončna elektrarna, ki bo najbrž naredila pozitivno ničlo tudi v prvem letu obratovanja zaradi izboljšanja sončnosti v zadnjem delu decembra.
Je kdo pred kratkim se priklapljal na kanalizacijo - koliko je stala priključnina in koliko je pričakovana mesečna kanalizalščina?
pa lep pozdrav
.
- spremenilo: phnj90 ()
starfotr ::
Dokler te nihče ne prisili v montažo MKČN, je povsem brez veze montirat to namesto greznice.
Poraba električne energije je odvisna od velikosti, nastavitev časovnika, tehnologije, kakovosti vgrajenih črpalk/kompresorjev ipd.
Porabi kolikor pač porabi, so pa te zneski približno nekje 50 do 100 eur na leto.
Poraba električne energije je odvisna od velikosti, nastavitev časovnika, tehnologije, kakovosti vgrajenih črpalk/kompresorjev ipd.
Porabi kolikor pač porabi, so pa te zneski približno nekje 50 do 100 eur na leto.
Nam so sicer rekli, da je to menda odlična izbira na trgu MKČN v Sloveniji in da bi lahko prišli tudi ugodneje, še neka subvencija je bila menda dodeljena in menda še neke ugodnosti, pa tudi grožnja hiperinflacije je imela svojo vlogo. Pa morda še kakšni davki, ne spomnim se natančno. Pa še vodno cisterno smo vzeli hkratno, ker pač hiperinflacija in vročina poleti in to. Glej, pač, jebiga zdaj.
Velikost je, kot rečeno v imenu, 2-5 oseb, časovnik je nastavljen kot je napravil 'aktivator', o tehnologijah, črpalkah/kompresorjev ne vem kaj posebej, niti s čim primerjati.
Finih nastavitev ne moremo dostopati, administratorskega gesla na proizvajalec noče dati, vsaj ne brezplačno ali kaj. Eno stvar smo zaj*, da nismo že pri nabavi zahtevali wifi nadzora in zdaj pač imamo ta shelly kot workaround ampak dela 365/7/24 brez nekega izmeničnega vklapljanja - bi to bilo smiselno, da bi vsak drug interval delovalo - glede na povezan graf dnevne porabe?
Se opravičujem za netočnost, mesečne porabe je med 25 in 30 kWh...
Velikost je, kot rečeno v imenu, 2-5 oseb, časovnik je nastavljen kot je napravil 'aktivator', o tehnologijah, črpalkah/kompresorjev ne vem kaj posebej, niti s čim primerjati.
Finih nastavitev ne moremo dostopati, administratorskega gesla na proizvajalec noče dati, vsaj ne brezplačno ali kaj. Eno stvar smo zaj*, da nismo že pri nabavi zahtevali wifi nadzora in zdaj pač imamo ta shelly kot workaround ampak dela 365/7/24 brez nekega izmeničnega vklapljanja - bi to bilo smiselno, da bi vsak drug interval delovalo - glede na povezan graf dnevne porabe?
Se opravičujem za netočnost, mesečne porabe je med 25 in 30 kWh...
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Od 2017 naprej ze prestavljajo datum obvezne postavitve MKČN za individualne hiše kjer ni možnosti javne kanalizacije. Katero leto je sedaj za obvezno postavitev MKČN ne vem, ampka ne rabis hiteti, ce imaš sedaj reseno z greznico.
Imam tudi EcoBox od 2013 in ze od začetka tezave. Ugaša se na 1-3 mesece. Dokler je bila v garanciji, so mi svetovali resetiranje, kar tudi deluje, ko je bila garancija mimo, je pa prišel serviser pogledati, resetirat, nalozil naj bi nov SW , pokasiral okrog 150€ ... Zadeva ni kaj bolje, nov HW+SW so hoteli zaračunati okrog 500€, sem jih poslal nekam. Sedaj jim delam podobno reklamo, kakor tukaj.
PS garancija tece od dneva nakupa in ne od dneva zagona, tako je bilo tedaj za ECO BOX.
Imam tudi EcoBox od 2013 in ze od začetka tezave. Ugaša se na 1-3 mesece. Dokler je bila v garanciji, so mi svetovali resetiranje, kar tudi deluje, ko je bila garancija mimo, je pa prišel serviser pogledati, resetirat, nalozil naj bi nov SW , pokasiral okrog 150€ ... Zadeva ni kaj bolje, nov HW+SW so hoteli zaračunati okrog 500€, sem jih poslal nekam. Sedaj jim delam podobno reklamo, kakor tukaj.
PS garancija tece od dneva nakupa in ne od dneva zagona, tako je bilo tedaj za ECO BOX.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Sicer pa so MKČN problematične, ker ljudje mečejo noter marsikaj, kar tja ne spada.
Od mleka do vložkov in olja.
Skratka, katastrofa.
Potem MKČN (če ni na časovnik), dela non stop, ker želi zvišat nivo kisika v vodi. Pokuri veliko elektrike in nič ne očisti. Vse samo zato, ker ni pravilne uporabe in vzdrževanja in ker je nekdo z nepravilno uporabo zajebal biologijo v reaktorju.
In tako pridemo do tega, da se marsikdo zave, da mora spremenit navade in da v MKČN spadajo samo iztrebki, izločki, voda in detergenti od pranja. In nič drugega.
Nič solate in makaronov splaknjeno v WC, nič kavne usedline, nič vložkov, kondomov, vlažilnih robčkov ipd. In btw to isto velja tudi za kanalizacijo.
Od mleka do vložkov in olja.
Skratka, katastrofa.
Potem MKČN (če ni na časovnik), dela non stop, ker želi zvišat nivo kisika v vodi. Pokuri veliko elektrike in nič ne očisti. Vse samo zato, ker ni pravilne uporabe in vzdrževanja in ker je nekdo z nepravilno uporabo zajebal biologijo v reaktorju.
In tako pridemo do tega, da se marsikdo zave, da mora spremenit navade in da v MKČN spadajo samo iztrebki, izločki, voda in detergenti od pranja. In nič drugega.
Nič solate in makaronov splaknjeno v WC, nič kavne usedline, nič vložkov, kondomov, vlažilnih robčkov ipd. In btw to isto velja tudi za kanalizacijo.
Fikus_, mi se zaenkrat ne smemo posebej pritoževati. Za reset misliš navaden izklop in vklop - to si lahko nastaviš potem na scheduler vtičnici ali kaj bolj konkreten reset? Kar sama se ugasne - to pomeni, da je na nadzorni plošči vse prazno ali se prižge error ledica ali kaj drugega? Menjava hw+sw misliš v smislu, da menja računalnik IN kompresor? Če kdaj res pride do tega, bomo dodali še wifi modul.
bemfa, mislim, da bo potrebno pobrati rumeno maščobo z vrha, se nabere sčasoma, ni tako umazano, če le ne padeš noter :-) Poraba res ni nek faktor, ampak me samo zanima, koliko je poraba pri drugih. Pa porabe je sicer 25 do 30 kWh na mesec, zaenkrat - samo odstopanja od oglaševanih me zanimajo. So me poskusili malo na elastiko, dokler jim nisem poslal grafov.
Starfotr, točno tako, se povsem strinjam, smo se morali naučiti tudi sami, je bilo kar začudenje :-)
bemfa, mislim, da bo potrebno pobrati rumeno maščobo z vrha, se nabere sčasoma, ni tako umazano, če le ne padeš noter :-) Poraba res ni nek faktor, ampak me samo zanima, koliko je poraba pri drugih. Pa porabe je sicer 25 do 30 kWh na mesec, zaenkrat - samo odstopanja od oglaševanih me zanimajo. So me poskusili malo na elastiko, dokler jim nisem poslal grafov.
Starfotr, točno tako, se povsem strinjam, smo se morali naučiti tudi sami, je bilo kar začudenje :-)
Zgodovina sprememb…
MKČN ne ve koliko kisika je v odpadni vodi, nastavlja se število PE (populacijskih enot) in glede na to elektronika vklaplja kompresor ter kam se vpihava zrak. Skratka "dummy" zadeva.
Odvisno od modela in tehnologije.
Nekatere imajo samo časovnik, 2 črpalki in to je to.
Spet druge imajo 1 črpalko, kompresor ali puhalo.
Nekatere imajo tudi oxi sonde. Skratka imaš vse živo.
Nekatere imajo samo časovnik, 2 črpalki in to je to.
Spet druge imajo 1 črpalko, kompresor ali puhalo.
Nekatere imajo tudi oxi sonde. Skratka imaš vse živo.
EcoBox samo elektroniko, ki vklaplja 4 releje=>pnevmatske ventile in en kompresor.
Na tisti elektroniki lahko gledaš zgodovino delovanja, nastavljas uro in datum, ko zmanjka elektrike, kaze amperazo (ponavadi okrog 400-500 mA), testiras posamezne funkcije, za kaj vec (servisne nastavitve) pa je potrebna koda.
Na tisti elektroniki lahko gledaš zgodovino delovanja, nastavljas uro in datum, ko zmanjka elektrike, kaze amperazo (ponavadi okrog 400-500 mA), testiras posamezne funkcije, za kaj vec (servisne nastavitve) pa je potrebna koda.
So tako zaj*, da se to geslo razlikuje od naprave do naprave? Če ne, ga imaš in ga zaupaš na lepe (s preveč gubicami okrog) oči :-) ? Imaš tudi servisna navodila v pdf obliki?
Zgodovina sprememb…
Zal nimam kode.
BCSman ::
Kolko sploh stane ta cistilna naprava in ali fasisticna drzava kaj sofinancira ce te v to prisili?
zobnik ::
Mi mamo na podeželju samo greznico od kopalnice. WC-ja, ko se nafila pa veselo ven teče po bregu dol. Od kuhinje kjer je td pomivalc pa ni nič, sam cev ene 20m stran od hiše pride ven prosto v naravo....
Me jezi, lahko bi nam občina/država poskrbela naravna ekološka čistila in praške.
Me jezi, lahko bi nam občina/država poskrbela naravna ekološka čistila in praške.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Država obstoječih nič ne sili. Vprašanje, kaj bo potem, ko bo to res kao obvezno. Po moje nikoli ne bo, glede na to, da imajo po tujini še slabše kot pri nas.
Stane nekaj tisoč eur + gradbena dela.
Eko čistila si pa sam kupi, če jih rabiš. Ni treba, da ti mama država ali pa mama občina vse prinese in to gre iz mnogih žepov.
Sicer pa si zastrupitev okolja delaš sam, nihče drug ti ne zliva tega po tvojem bregu.
Stane nekaj tisoč eur + gradbena dela.
Eko čistila si pa sam kupi, če jih rabiš. Ni treba, da ti mama država ali pa mama občina vse prinese in to gre iz mnogih žepov.
Sicer pa si zastrupitev okolja delaš sam, nihče drug ti ne zliva tega po tvojem bregu.
zobnik ::
Teče v tist breg k ne kosimo trave, tam tud ni vode, ob nalivu gre direkt proti Ljubljani.
Čistila agresivna si brez težav kupmo, medtem ko ekološka so dražja.
Čistila agresivna si brez težav kupmo, medtem ko ekološka so dražja.
Če nimaš za ekološka čistila, pa doma naredi.
https://kvarkadabra.net/2009/07/priprav...
Lahko uporabiš tudi pepel in ostalo, kar je uporabno. Ti bodo tvoji predniki povedali, s čim so čistili včasih.
Vzemi perivnik in pojdi k studencu čistit obleke.
Pa sirkovo krtačo si kupi, da boš ribal. Vse eko bio natur organsko.
https://kvarkadabra.net/2009/07/priprav...
Lahko uporabiš tudi pepel in ostalo, kar je uporabno. Ti bodo tvoji predniki povedali, s čim so čistili včasih.
Vzemi perivnik in pojdi k studencu čistit obleke.
Pa sirkovo krtačo si kupi, da boš ribal. Vse eko bio natur organsko.
Invictus ::
zobnik sm provocira...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
kloko ::
zobnik nič ne provocira, on je po naravi tak, z omejenim dosegom. Zato se ga pač jemlje z rezervo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Male čistilne naprave na strmih predelih (Haloze ipd.)Oddelek: Loža | 3497 (473) | fikus_ |
» | mala čistilna naprava - izkušnjeOddelek: Loža | 13425 (1632) | kriptobog |
» | Življenje v hiši: greznica ali kanalizacijaOddelek: Loža | 5921 (3123) | fikus_ |
» | Odjava od komunalnih storitevOddelek: Loža | 1383 (840) | zobnik |
» | Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32146 (18856) | energetik |