» »

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

Temo vidijo: vsi
««
22 / 23
»»

FlyingBee ::

Gigashit je res bil, kako je zdaj pa ne vem.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Skyman ::

mtosev je izjavil:

A ima kdo že rtx 5080/5090 grafično?

Youtuberji pa influencerji

mtosev ::

Aha. Sem mislil, če je komu na forumu uspelo dobiti grafično.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Seba22 ::

Maš tu enega na slotech ko jo prodaja poglej pod oglasi
Asus ROG B650E|Ryzen 7800X3D|DDR5 32GB|NVMe SSD 3TB|EKWB AIO 360|RTX 4080
Dell Alienware 27" 1440p GSYNC Ultimate|CAN-AM Renegade 1000cc 2022

yayo ::

Gigabyte po novem ne daje več termalne pade v kartice ampak termalni plastelin (putty) kar zahteva nov pristop pri diy repastanju. Drugače model Gaming OC v testih hvalijo glede zmogljivosti in možnosti navijanja. Če pogledate review na Techpowerup boste pa v komentarjih na dnu testa našli profi debato o pcbjih in link na yt video.
https://www.techpowerup.com/review/giga...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

Furbo ::

Glede na to, da se Gigabyte upa dati 4 leta garancije (kot vem edini), so zgleda kar prepričani v svojo kvaliteto.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Meizu ::

Moja 3080 še ima normalne termalne pade na vramih, za tanove pa res ne vem. Ampak tudi če je putty gor, se da tudi menjat. Pa tile padi ne pridejo vse skup nič.

Furbo je izjavil:

Glede na to, da se Gigabyte upa dati 4 leta garancije (kot vem edini), so zgleda kar prepričani v svojo kvaliteto.

Ja, nisem kritiziral ampak le izpostavil stvari, ki so zanimive. Tudi zato, da se debata bolj obrne v tehično smer, ki je bolj zanimiva za branje.

_Denny_ ::

Putty je drugače boljši kot pad, ker se ga da tudi ponovno uporabiti in ima tudi daljšo življenjsko dobo; pretrgan pad treba obvezno zamenjati (se zgodi pri vseh pod 1mm). Lahko ga tudi natlačiš med tuljave in tako omiliš coil whine.
Je pa problem kako zadevo dobiti k nam, ker skoraj vseh nočejo pošiljati ali pa dajo absurdne poštnine (80€ za 20g recimo). Na Aliju sem lani oktobra za svojo 2070S nekako uspel naročiti Zezzio ZT-PY6 s Choice poštnino, a je stvar bila zavrnjena na njihovi carini.

Btw moje mnenje o Gigabytu na podlagi RTX 2070 Super Gaming OC 3X 1, 2, 3. Tl;dr: vse z njihovim Windforce hladilnikom je bilo top tam do 9xx serije, dalje je žalost. Dejansko je to po mojem mnenju bil en izmed slabših nakupov v 25 letni PC "karieri".

Uporaba putty-ja je res premik v dobro smer, a še boljše bi bilo dati $5 phase change pad (Honeywell PTM7950) pod GPU, ne pa da zaenkrat počneta to samo Asus in XFX...s kombinacijo putty+ptm več ni razloga za razstavljanje grafične.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Denny_ ()

GrimReaper3 ::

mtosev je izjavil:

A ima kdo že rtx 5080/5090 grafično?

Ne kupovat teh grafičnih:

Pri 5070 se tega ne bodo mogli iti že zaradi konkurence, pri 5070 Ti mogoče nekaj malega.

Pa na koncu 5080 in 5090 nista nič posebnega. Že čez leto in pol zna AMD narediti nekaj boljšega z vsaj 1,5x manj porabe. Pa tudi RTX 60 bo prava generacija, ker po eni tako slabi je lahko samo dobra.

Kayzon ::

@mtosev,kle kolega forumas prodaja 5080 za 2000€,mogoce zraven dobis komplet racunalnik kdo pa ve.

P: Palit RTX 5080 16GB

Ne rabim trenutno.

scythe ::

Kayzon je izjavil:

P: Palit RTX 5080 16GB

Nekdo bi sladko zaslužil 600€, na Alza.at jo dobiš za 1389€.
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Na Alza dobiš preorder, ko daš denar vnaprej. 8-)

Imas pa na ebayu raznorazne 5080serije za cca 1690€ na zalogi..pa si tukaj ze cca 300€ v dobrem.

Horzen ::

Pri nas se že da dobiti 5080?
Obična ofca specializirana za beketanje!

Vrjetno kje bi dobil.Drugo vprašanje zakaj bi pri nasih zlatarjih kupoval? Danes je imel mindfactory gigabyte ter zotac na zalogi prva cena 1649 druga 1599€.Cene bodo oz so v nemciji od 1500-1900€.

endelin ::

>:DA sedaj boste čakali pol leta da boste prihranili 50eur?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Meizu ::

Zotac pa te fore lih ne bi. Mene zanima bl Gigabyte, Asus ali pa MSI.

Problem je ker so tudi 40xx cene šle gor

Asus in MSI sta dvignila cene v p.m. Idealno bi bilo kaj od manjših znamk. V Evropi so relativno pogosti dropi Palit in PNY kartic. Pa Gainward, ampak je Amazon nima. Flaghship modeli so trenutno v Nemčiji med 1450-1500 evrov. MSI in Gigabyte pa imata pod 1500 samo osnovna modela Ventus in Windforce. Če sploh uspeš kaj dobiti, ker jih boti vse posnajpajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

Jarvice ::

RTX 5080 FTW! 8-)

AMD Ryzen 7 5800X3D - Gigabyte B450 Aorus Elite - MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X
G.Skill 32GB 3600 - Be quiet! Straight Power 11 850 - Be quiet! Pure Base 500DX
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5

tetriandoch ::

yayo je izjavil:

Asus in MSI sta dvignila cene v p.m. Idealno bi bilo kaj od manjših znamk. V Evropi so relativno pogosti dropi Palit in PNY kartic. Pa Gainward, ampak je Amazon nima. Flaghship modeli so trenutno v Nemčiji med 1450-1500 evrov. MSI in Gigabyte pa imata pod 1500 samo osnovna modela Ventus in Windforce. Če sploh uspeš kaj dobiti, ker jih boti vse posnajpajo.

Sem gledal zadnjič Briana (Tech Yes City) in je kupil 5080 po mspr v trgovini, ki drugače prodajajo sestavljene sisteme. In pravijo, da so imeli še vedno dobiček. Torej gre za načrtno striženje oz. bolj britje do golega.

5090 konektorji se topijo =0

FlyingBee ::

Verjetno nov nateg
MSI confirms GeForce RTX 5070 Ti February 20 launch date
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Kurzweil ::

Kdaj so realno predvidene te RTX 5070 Ti oz. še bolje RTX 5070 Ti Super?

Sem pa že kakšno leto pozoren na grafično Asus 4070 Ti Super, ki jo povečini tudi predlagam kolegom... zakaj se omenjena grafična iz 850€ podražli na skoraj 1000€? Pa govorim to o Nemčiji...

Se en paper launch :))

Super verzij se kaksno leto ne bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Skyman ()

Nikonja ::

Berem da bo 5060 še vedno imela 8GB VRAM-a na 128bit bus, 5060ti bo mogoče dvojna verzija, ena z 8 in ena z 16GB VRAM-a - ampak to ni še 100%.
Res da je to na GDDR7, ampak dej no, da ena 3060ti ima 256bit, 4060 in 5060 pa 128bit??? To prav moraš bit debil za kupit 5060!!!
Celo Intelova nova je boljši nakupo kot to sranje!

DarwiN ::

Kurzweil je izjavil:

zakaj se omenjena grafična iz 850€ podražli na skoraj 1000€? Pa govorim to o Nemčiji...

Verjetno zato:

Vse se je podražilo. Ker gre trenutno "ves" 4nm silicij v data centre oz. AI.. Medtem ko se AMDjeva RX7000 serija ni podražila, ker bazira na 5nm procesu.

Stanje se lahko še občutno poslabša, kdosigavedi.. Bo zanimivo videt, kaj in koliko novih RDNA4 kartic bo AMD izpljunil naslednji mesec.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

LeQuack ::

In kdor kupi Nvidio kartico samo pripomore k temu nategu.
Quack !

LeQuack je izjavil:

In kdor kupi Nvidio kartico samo pripomore k temu nategu.

Kupim oz. predlagam, kar je best p/p... kakorkoli obračam stvari, nekdo, ki ni nek wannabe pro gamer in rabi 200fps na 4k oz. ki ni nek media creator ali kako se temu danes reče, ki na veliko renderira neke blazne projekte... na koncu tako ali drugače prideš na RTX 4070, RTX 4070 Ti in RTX 4070 Ti Super... oz. po novem pač 5070/Ti/Ti Super... in kaj bi naj bila alternativa temu iz tabora AMD in Intel? Ni, tako da na žalost ni kaj za sanjat... vzamem kar je boljše, tako kot vsak razumen osebek, bi pa vzel z veseljem kaj drugega, če bi bilo best p/p.

scipascapa ::

AMD grafe so čisto OK.

GrimReaper3 ::

DarwiN je izjavil:

Verjetno zato:

Dobro, ampak trenutno se RTX 40 dražijo ker se tanjša zaloga in manj ponudbe ter več povpraševanja so višje cene, imam prav?
Na Mindfactory ni praktično ene Nvidia kartice več. Res obvladajo to, da ravno pravi čas zaprejo pipico, da ne bi kdo slučajno dobil kakšno kartico 10EUR ceneje, ampak raje 100EUR dražje. Ker včasih je še kdo mislil, da bo pred izidom nove generacije dobil staro ceneje, jok, brate, odpade.

Kurzweil je izjavil:

Kupim oz. predlagam, kar je best p/p... kakorkoli obračam stvari, nekdo, ki ni nek wannabe pro gamer in rabi 200fps na 4k oz. ki ni nek media creator ali kako se temu danes reče, ki na veliko renderira neke blazne projekte... na koncu tako ali drugače prideš na RTX 4070, RTX 4070 Ti in RTX 4070 Ti Super... oz. po novem pač 5070/Ti/Ti Super... in kaj bi naj bila alternativa temu iz tabora AMD in Intel? Ni, tako da na žalost ni kaj za sanjat... vzamem kar je boljše, tako kot vsak razumen osebek, bi pa vzel z veseljem kaj drugega, če bi bilo best p/p.

Saj bo čez 3 tedne in 3 dni. Tele 5070 Ti ne vem če bodo ravno P/P.

Zgodovina sprememb…

Ja, ampak te pipice nikoli v preteklosti niso tako pravočasno priprli.. Zaloge je vedno bilo dovolj, ker kartice itak potrebuješ vsaj še nekaj let, če ne druga pri uveljavljanju garancije, da lahko pošljejo novo kartico.

Tokrat pa ne le, da so pravočasno ustavili proizvodnjo, celo prehitro so jo ustavili. Kar nakazuje, da zajec tiči nekje drugje, a ne? ://

@Kurzweil: za nezahtevnega uporabnika najboljši p/p vedno nudi AMD in nikoli Nvidia.. Iz istega razloga kot Xiaomi ali Honor vedno nudita boljši p/p kot Apple in Samsung.

AMD pač predstavlja slabšo overall kakovost, manj bonbončkov, malo višjo porabo.. Ampak, kar se pa surove zmogljivosti tiče, so pa vedno cenejši. Pa še več rama radi gor zlepijo, da po nečem izstopajo in pritegnejo kupce.

Tko da, če ti DLSS in Ray tracing ne pomenita veliko, pa seveda, če ne potrebuješ CUDA oz. kartice ne potrebuješ za delo, potem imaš zgoraj linkano 7900XT za 659EUR.. Ima 20Gb rama in je po zmogljivosti primerljiva s 4070Ti SUPER..

Spet pa, čez ~3 tedne pridejo nove kartice in je trenutno dvorezen meč karkoli kupit. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Sej cene 4070TI in podobne zadeve so sle cca 25.1 gor oz 850 na 1000€ (graf na geizhals.de).Ostalo ste ze pred menoj povedali povprasevanje oz pomankanje GPU.ja.

LeQuack ::

Trenuno je še vedno najboljši price/performance Intel B580, potem so AMD kartice, potem pa daleč zadaj Nvidia s fake frejmi. A kdo res uživa v DLSS generiranig frejmih? Jaz sem to vklopil na uni Robokop igrici in v detajlih se vidi da to ni to, tako da težko uživaš v taki grafiki.
Quack !

bm1973 ::

scipascapa je izjavil:

AMD grafe so čisto OK.

Katere SIM knjižnice (ala CUDA) so podprte na AMD? Itak CUDA ne, da se ne bo kdo čudil...

Imam občutek, da tukaj AMD precej zaostaja za NVIDIA.

Je pa tudi vprašanje, ali se gre AMD bolj GPU sceno, NVIDIA pa pač gor tlači AI modulčke...

Bi bilo treba primerjati arhitekturo obeh GPU.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Za samo igranje iger je amd vec kot dobra izbira, je pa res da nima fake frejmov in tega tud ne bi rabila ce bi igre bile optimizirane kar niso.

Mogoče sem se nekak narobe izrazil... ne mislim na čisto povprečnega userja... bolj mid-high userja, kot sem napisal, nekoga, ki bi igral 4k na znosnih fpsjih... in nekoga, ki dela s 3d programi, video, celoten paket Adobe... tu vedno nekako pridemo do zaključka, da so bile te 4070 Ti oz. 4070 Ti Super najboljše in res ekstremno redko, da so to AMD ali Intel kartice, sploh slednje so res za tiste nezahtevne userje pa res najboljši p/p.

V večini programov NVIDIA deluje bolje, tudi CUDA jedra niso zanemarljiva stvar...

Ali drugače, kaj bi predlagali vi recimo nekomu, ki bi rad:

- cca 60fps pri 4K v igrah kot so Kingdom Come Delivarance 2, Cyberpunk...
- delo v Mayi, 3DSmax, Houdini, Blender, Substance, Adobe...
- pa da ni nek blazen profesionalec, da bi živel od tega like a boss, posledično ne bi dal več kot 1000€ za grafično.

Me zanimajo vaši predlogi, jaz že leta nimam več ne želje ne časa se fokusirat na hardware, kot dolga leta pred tem... pogledam situacijo, ko kaj potrebujem oz. ko po večini težijo drugi (česar se nikakor ne morem znebit), naredim research na hitro... drugo se mi zdi škoda časa in fokusa... seveda, da spremljam novice in kdaj kliknem na kakšen topic, reddit... ampak ne tako kot nekoč, ko sem pa dejansko bil povsem na tekočem z vsem hardwarom... nekoč... kakorkoli, ko iščemo rešitve in kaj kupiti, nekako vedno pridemo do teh 4070 Ti in 4070 Ti Super...

Torej glede na zgoranje kriterije (alineje), kaj bi vi predlagali? ... če zanemarimo tole podražitev za 15% v zadnjih cca 2 tednih...

4070 Ti Super, mogoče 4070 Super OC se sliši čisto fajn.

Kljub trenutno višji ceni. Če rabiš seveda...

Jaz ne bi čakal na 50x0, ker tudi prvi testi niso preveč obetavni...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Kurzweil je izjavil:

Torej glede na zgoranje kriterije (alineje), kaj bi vi predlagali? ... če zanemarimo tole podražitev za 15% v zadnjih cca 2 tednih...

Zdaj izgleda da so pošle zaloge 4080 ampak jaz bi predlagal pred meseci 4080 super. Bila je 100€-150€ dražja od 4070 ti super.

Nvidea nekje okrog 10xx serije, mogoče že prej, ne vem točno ker sem preskočil iz 570 laptopa na 1060 pc, v glavnem ni bilo več potrebno imeti Quadro, pa si lahko delal normalno z profi softwerjem (na primer CAD sestave z 1000 kosi ni bil več powerpoint framerate). Blender dela BP. Za ljubiteljsko modeliranje / animiranje 4070 dovolj.

Če mene vprašaš je 4K gaming overkill če sediš 1-1,5 metra stran od ekrana.

Samo na steamu si poglej koliko ljudi uporablja 4k resolucijo:

2.30% of Steam users play in 4K. In general, the 4K trend in gaming isn't exactly overwhelming right now.

Pa tale stavek ti je cist sfaljen
"V Mayi, 3DSmax, Houdini, Blender, Substance, Adobe",polovica orodij ki si jih nastel uporabljajo zgolj profesionalci in kostajo z letno narocnino 1500-2000.

Pac skoda besed.

Kayzon je izjavil:

Samo na steamu si poglej koliko ljudi uporablja 4k resolucijo:

2.30% of Steam users play in 4K. In general, the 4K trend in gaming isn't exactly overwhelming right now.

Pa tale stavek ti je cist sfaljen
"V Mayi, 3DSmax, Houdini, Blender, Substance, Adobe",polovica orodij ki si jih nastel uporabljajo zgolj profesionalci in kostajo z letno narocnino 1500-2000.

Pac skoda besed.

Zakaj ne bi imel možnosti na srednjeročno obdobje, da lahko igraš na 4K, če že tako imaš 4K?

In ne, tega softwara ne uporabljajo samo profesionalnci... :)) Kot sem rekel, ne gre za full time profesionalce (po večini), kar ne pomeni, da ne gre občasno tudi za resne projekte... torej če plačaš za software, si že kar naenkrat profesionalec... :D In mimogrede imaš kar nekaj softwara, ki je free oz. povsem dostopen, kot je Blender, 4D cinema, Adobe ima zelo ugoden monthly pricing, pa ni edini program... se najdejo seveda tudi alternative za povsem free Adobe programe... pa sploh ne vem, zakaj se sedaj sploh pogovarjamo o tem...

Ti raje povej, kaj bi v teh okvirih predlagal zaeno grafično, o drugih stvareh se res ne bi pogovarjal, ker bo šlo povsem v offtopic in niti tega nisem vprašal oz. se nismo o tem pogovarjali...

Mr.B ::

Lol,
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

Še angleška verzija. Verjento sedaj nekako nakazano da bo potrebni re relese FE kartic... Morda dobimo sedaj dva konektorja :|
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Here we go again, it's like 4090 :).

Mr.B je izjavil:

Lol,

Zanimivo, kak fosn od grafične je to... to ti slot iz plate zlama?! Predvidevam, da se dodatno razbremeni oz. gre zadaj tudi v 2. režo... ker drugače dolgoročno tole prav gotovo zjebe kak kontakt..

IvoJan ::

Kurzweil je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Lol,

Zanimivo, kak fosn od grafične je to... to ti slot iz plate zlama?! Predvidevam, da se dodatno razbremeni oz. gre zadaj tudi v 2. režo... ker drugače dolgoročno tole prav gotovo zjebe kak kontakt..

graficne so take velikosti ze vsaj 3 generacije, moja stara 2080 je bila priblizno enako velika. poglej si raje primejravo 4090fe in 5090fe
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
««
22 / 23
»»