» »

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

Temo vidijo: vsi
««
53 / 53
»
»»

Meizu ::

Kurzweil je izjavil:

To kupujete razne Palit, Zotac, Inno3D, PNY in podobno? Kolikor jaz gledam te malce bolj resne ASUS, so še vedno tam 900-1000€... zdej če bi si ravno kupoval novo grafično, ne bi nekih 100€ manj dajal, da imam potem shitty in glasen cooling...

Vse so enako resne in vse so enako trash, kot vzameš...

FlyingBee ::

čeprav gre vse v AI...
According to a new report from Jon Peddie Research, Nvidia held a 92 percent share of the discrete GPU market in Q3 2025, down from 94 percent in the previous quarter. AMD grew its market share to seven percent, registering a 0.8 percent sequential increase, while Intel gained 0.4 percent to reach a one percent share.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Kurzweil ::

Meizu je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

To kupujete razne Palit, Zotac, Inno3D, PNY in podobno? Kolikor jaz gledam te malce bolj resne ASUS, so še vedno tam 900-1000€... zdej če bi si ravno kupoval novo grafično, ne bi nekih 100€ manj dajal, da imam potem shitty in glasen cooling...

Vse so enako resne in vse so enako trash, kot vzameš...

Kar seveda ni res... sicer so boljše izvedbe dražje, ampak primerjati Asus in Palit ne bo šlo... Sicer pa niti ni bil moj namen toliko govorit o teh firmah, kot o tem, da za 750€, kot ste pisali, da so bile cene recimo za 5070 ti, ne dobiš dobrega deala, da ti ne bo čez kakšno leto žal, ko se bo zadeva pregrevala oz. bo glasna...

ampak primerjati Asus in Palit ne bo šlo...

Stock vse delajo tako kot morajo. Kdor navija plača premium pač. Ampak je že tako nastavljen cenovni razred, da če že plačuješ blazni premium za 5070ti zato da boš navijal... lahko za podoben denar kupiš 5080 ki bo itak že v bazi boljši GPU. Pa si spet na Palitki.

Meizu je izjavil:

ampak primerjati Asus in Palit ne bo šlo...

Stock vse delajo tako kot morajo. Kdor navija plača premium pač. Ampak je že tako nastavljen cenovni razred, da če že plačuješ blazni premium za 5070ti zato da boš navijal... lahko za podoben denar kupiš 5080 ki bo itak že v bazi boljši GPU. Pa si spet na Palitki.

Takole ne bo šlo... potem lahko jaz isto rečem, da bi potem raje vzel za cca 100€ dražjo Asusovo verzijo, ker če bo dal še toliko več, bi dal še tisto malo, da mi ne bo še toliko bolj žal, ko bom imel not Palit grafično, kar mi že samo po sebi ne da miru... da bi dal prek 1000€ za grafično in vzel entry verjanto Palitke, daj no... to so preprosto stvari, kjer se ne varčuje.

Če zanemarimo dejstvo, da lahko hitro pomeni menjava na boljšo grafično tudi potreben upgrade napajalnika... če si na limitu s procesorjem in RAMom, pa je lahko potem že bottleneck, kar pomeni, da je treba upgedjat tudi to... pač če bova šla tako, bova prišla na koncu do Nvidiine 5090, čeprav bi rabil samo 5070ti, ki bo stable, tiha in hladna ;)

Rečem lahko samo to, da sem imel GPUje od prestižnih variant do FE, pa tudi raznih obskurnih firm (pred leti tudi 6600GT firme Sparkle) - pa mi nikoli niti ena ni crknila. Pa ne menjam GPUjev vsako leto. Moja trenutna Gigabyte Vision 3080 še vedno melje ko prvi dan. Gigabytova 2060 mi tudi še vedno melje. Pa Gainwardova GTX970 tudi, vse so še vgrajene. Nobena od teh ni top of the top line. Aja pa GT730 tudi še dela. V enem kompu imam celo še vedno Sapphirovo HD5770, še vedno deluje. Tudi HD5850 od Sapphire še vedno dela. Imam še eno Gigabytovo 9600GT, tudi še vedno dela.

Ne vem no, vse enostavno dela. :)

P.S.: Kolega ima še vedno nekje Gigabajtko 8600GT ki sem mu jo prodal leta leta nazaj, pa mi je ravno pred parimi meseci razlagal, da še kar dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

Lepo si uporabil besedo "melje"... kakšne so kaj temperature in glasnost?

Predvsem pa je seveda odvisno kaj počneš... če je to neka casual uporaba, potem te razumem... če pa gre za kakšne bolj strojno zahtevne stvari, recimo renderiranje, exportiranje, modeliranje, montaža in kaj v tem mislu, potem vi verjetno v isti rog tulila... drugače pa ne pravim, da bi crknila, ampak da se pregreva, greje, je glasna... če bi jo obremenjeval vsak dan, pa tudi če bi igral neke hardwarsko zehtevne igre, torej da bi bile te grafične resnično obremenjene za delo ali igre na polno, takrat bi verjetno že marsikatera crknila, ali pa tudi ne... dokler me nekdo ne prepriča na nekem resnem vzorcu, ne bi eksperimentiral, da prišparam 126€ pri grafični za 1000-3000€, samo zato, ker bi vzel edicijo, ki je resnično proper...

Prebiram veliko forumov, reviewov, strani, dobim tudi ogromno feedbacka od folk in dokler me ne prepriča nekaj na velikem vzorcu, ne bi eksperimentiral, sploh ne za resno delo ali gaming... kot sem že prej napisal, nekoč sem šel iz Intela na AMD, ker je bilo smiselno, zaenkrat me še nihče ni prepričal, da vzamme Palit, namesto Asus, tudi če jo dobim tistih nekaj fičnikov ceneje, včasih si človek želi samo mirno spat, biti pomirjen, predvsem pa ne menja nekaj, kar deluje dolga leta in to pod vsakodnevnimi obremenitvami. Za na vikend za kakšne hece pa se strinjam, je OK vse kar si naštel.

Recimo gtx970 ima sicer prilično frišno pasto gor, dela kot prvi dan - glasna je kot ponavadi, neko povprečje.

2060 ima še original pasto gor, ista situacija, pregreva se ne, glasna je tako kot prvi dan. RTX3080 ima trenutno gor samo boljše pade za hlajenje rama, pasta in padi so stari cca. 4 leta zdaj. Še vedno sem okrog 60-65c med loadom. Rendiram sicer ne, uporabljam pa GPU tudi za audio manipulacijo, pa ni nič drugače tam. Mogoče rendering ali pa video montaža drugače obremeni GPU. Pa itak so temperature ramov na modernih GPUjih večja težava kot sama temperatura GPUja.

Video montažo mislim v smislu 5+ trackov, ki so dolgi 1-2 uri v 4K... ali pa kakšno igro na 1440p (4k itak odpade), recimo Cyberpunk 2077 in si vzami kakšen popoldan časa in igraj, pa potem javi... ali pa kakšen soliden projekt v 4d Cinema, Mayi 3D studiu, Blenderju... zdaj pa si daj to na časovno premico in lahko si predstavljaš, da marsikaj neprimerljivo prej zahvali, tudi potem recimo zelo hitro opaziš razliko med Palit entry grafičnih in Asus Strix oz. še bolje TUF... kot pravim, jaz tistih 100-200€ ne bi škrtaril... za casual uporabo pa je seveda to povsem OK, tam lahko praktično na random žrebaš grafično in bo OK. Se pa zavedam, da imamo ljudje različne zahteve in potrebne, jaz govorim seved zase, da še nisem prišel do argumenta in dokaza na nekem resnem vzorcu, da bi vzel Palit, Inno3D, Zatac in podobne edicije... da ne menjam vse prej napisano poleti...

Pa saj imam doma 3080 priklopljeno na 50 colski 144hz TV, 4k. Vse normalno hendla, prej sem imel 1440p 32 colski monitor, pa nisem opazil bistvene razlike v performancu, v vsakem primeru je bil GPU pod enakim loadom.

Trenutno preigravam Stalker 2 brez težav.

Pa te ni motilo 1440p na 32" monitorju?

Ubistvu ne ker ima če se ne motim isti PPI kot 1080p 24 col, kar je vsaj za moje oči sprejemljivo, pa tudi če se ne motim je celo Windows okolje skalirano ravno okrog tega PPIja. Zdaj na 50 colah imam 4k pa imam spet podoben PPI kot prej na 32 1440p, tako da sem samo povečal real estate, meni je super.

z3ro ::

Kurzweil ima dnarja ko blata pa se lahko preserava :D Večina navadnih smrtnikov pa bo raje vzela recimo Palit 5080 kot top ASUS 5070TI in požrla morebitnih par db več.

Izi ::

Odvisno za kakšno delo rabiš monitor. Jaz imam zato kar 3 PCje 8-)
Delovni PC 1440p na 27"
Gamerski PC 1440p na 32"
HTPC 2160p na 65"

Za Gamerskega namenoma nisem hotel 4K, je na 2K precej boljša izkušnja z grafiko na maksimum + HDR + Ray Tracing, pa skozi prideš z RTX 4070.

Za Gamerskega namenoma nisem hotel 4K, je na 2K precej boljša izkušnja z grafiko na maksimum + HDR + Ray Tracing, pa skozi prideš z RTX 4070.

Jaz sem opazil, da imam zdaj na 4k neprimerno več detajlov na podobnih nastavitvah kot prej, pa tudi DLSS performance je recimo veliko čistejši kot na 2k. Seveda na račun FPSjev, pa zanimivo, niti ni tak hit, če se malo poigraš z nastavitvami. Vsekakor slabše kot 2k ampak ne za toliko kot sem si mislil, da bo. Je pa res, če nimaš 4090 ali močnejše pač na ultra nastavitve ne boš gejmal. Meni je to sicer ok kompromis, za nekoga drugega niti podrazno. Sej prav, da smo tako delikatni vsak po svoje, zato sploh imamo izbiro na trgu.

FlyingBee ::

izbiro glede na ceno, decibele, temperaturo,... celo ali z ali brez ledic ... potem pa še polno nastavitev v igrah, PC trg, pač.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Mislil sem bolj na resolucijo v razmerju z velikostjo ekrana, z GPUji pač vemo da izbire že desetletja praktično ni, Nvidia ima pa čisti monopol glede tega. Če ne bi ZDA prinašala pomembne dominance nad elektronskim trgom bi bila že zdavnaj demonopolizirana.

Buggy ::

Vceraj prisli novi NV driverji NVIDIA GeForce 591.44 WHQL, ki so locen branch.
Tokrat vklucenih kar nekaj popravkov, ter baje delujoci Smooth motion.

Moja dosedanja opazanja.

-Smooth motion (vklopjeno preko NV APP) v Outer Worlds 2 glede na 2x FG doda skorajse enkrat vec latency-ja 35ms vs 55ms - FAIL
-Default (official - bloatware) instalacija (over_top_clean) v 3D mark Steel Nomad benchu z novimi driverji popusila skoraj 500 pik

-Isti driverji verzija RTX 591.44 Exostenza Edition™ (debloated - brez telemetrije in shita kot je NV APP)

Naslednji koraki so logicni. DDU uninstall, Nvidia cleaner tool..ter ponoviljen test...isti rezultati

Potem narejen REVO uninstall in brisanje vseh datotek, ki jih pusca za seboj (advance settings).

-Namestitev starih driverjev RTX 581.94 Hot Fix Exostenza Edition (debloated)

Pri vseh testih je laufal AF kjer je nastavljen curve profil na 5070Ti 3000Mhz@940mV + 2000mhz na VRAM

Dodatna opazanja:

Game mode On/OFF ne igra vloge
Igra pa vlogo Auto HDR ce je vklopljen ...cca 80pik v hbenchu Steel Nomad.

Vasa opazanja?
««
53 / 53
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nvidia bo svoje izdelke podražila za 10-15 odstotkov

Oddelek: Novice / Grafične kartice
356275 (4485) gen Maister
»

Prvi geforci serije RTX 50 prispejo še ta mesec (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
599252 (6063) bm1973

NVIDIA Blackwell (3nm GPU) (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
897540 (3010) bluefish

Več podobnih tem