☰

» »

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

Temo vidijo: vsi
««
59 / 59
»
»»

klinker ::

Evo. Ta se od 90ih ukvarja z AI, vi pa sanjate o poku baloncka ;((

https://www.24ur.com/novice/znanost-in-...

Sanja se lahko samo da bo nekoc slo na kak drug hw in grafe ne bodo vec za ta namen.

MihaK3 ::

Tudi, v kolikor do tega pride, pa je veliko vprašanje, če bodo trenutni igralci videli smisel ponovno obnoviti konkretno ponudbo v nekoč glavnemu rangu tam nekje okoli 300$ (oziroma še tja do 400). Intel zna biti, da je itak že zaključil, Nvidia se je že sedaj od tu bolj kot ne umaknila, AMD pa tudi vprašanje kaj in kako. Vsekakor pa se zlato obdobje cca 2008-2016, ko se je za ta denar praktično vedno dalo dobit drugo najboljšo grafo, ki je bila samo malenkost slabša od absolutno najboljše (4870, 260 216core, 4890, 275, 5850, 470, 570, 6950, 670, 280(x), 290, 970, 1070) ne bo nikoli več ponovilo, to je jasno.

DarwiN ::

Za 300 baksov danes bojda dobiš 4 proper vram čipe.. 3gb GDDR7 čipi naj bi koštali 60-70€ po kosu. Se pravi bi neka 5070Ti SUPERca, ki potrebuje 8 takšnih modulov, zahtevala ~520€ samo za VRAM. \o/

Medtem 2gb GDDR7 moduli stanejo "samo" ~20€.. Dokler bo takšna razlika v ceni ne bomo videli nobene nove serije kartic.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Čemu pa tako ogromna razlika? Da nisi mislil 2gb gddr6 module? To bi bilo že nekako razumljivo...

DarwiN ::

Ne.. GDDR7! Sej v bistvu so samo 2x dražji oz. nekaj drobiža več. Računaj, da je prvi modul 2gb, drugi pa 3gb. :D

2gb moduli se že dolgo masovno proizvajajo in imajo zagotovljene kapacitete, 3gb moduli so pa ostali lačni, ker jim je AI odžrl skoraj vso proizvodno kapaciteto in silicij namenil v HBM ram za podatkovne centre.

NVIDIA Reportedly Raises GDDR6 and GDDR7 Memory Kit Prices for RTX GPUs
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

strom_15 ::

Danes je Nvidia izdala novi driver: 616.92 (predvsem ta dirver odpravlja bug)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: strom_15 ()

Seljak ::

Buggy je izjavil:

DLSS 310.9 in DLSS FG in RR 310.9 z modelom F na voljo tudi ze v DLSS swapperju. Cas za test. Novi driverji niso potrebni, stari 596.49 so se vedno najmanj problematicni in najboljsi performance, glede na odzive...sprobat pa ne mislim :P

Jaz sem malce poskusil tale DLSS Swapper in reshade za igro farming simulator 25. Rezultat je zares izjemen. Senčenje je pravi bonbonček za oči in nasplošno z pravim shader-jem igra izgleda zelo realistično....ampak igra postane neigrabilna, saj frejmi noro padejo.
Imaš kakšno izkušnjo? Trenutno sem jo sprobal samo na tej igri.

FlyingBee ::

Ja, bo treba boljšega geforca kupit.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Seljak ()

PacificBlue ::

5090tke ponekod v Usa dosegajo ceno na trgovskih policah ze blizu 10.000$.
We are fine without wings.

Baje novi gpuji iz obeh taborov šele 2028.
New Sphincter Kvartet:

pegasus ::

A ni rtx rubin h1 2027 reč?

Ne v obliki geforca.
New Sphincter Kvartet:

yayo ::

tiktokerji na veliko, da začenja pokati IA balonček. :))

Meizu ::

Ja ampak res IA, torej oslovski klic :)

Nikonja ::

Dejstvo je da dokler se AI potreba po memoriji ne upočasni, ali se ne lansirajo nove proizvodne kapacitete, ne bomo videli 6 goeneracijo zelenih. Jensen preveč dobr služi z AI da bi se sploh začel obremenjevat z gejmeri.
AMD pa je itak nesposoben naredit karkoli pohvale vredno že nekaj časa, tudi zdaj ko imajo šanso ker je Nvidia dala gejmere čist po strani, oni se še vedno obnašajo kot da imajo 70% tržni delež pa imajo dejansko 6%.

AI plača več.
New Sphincter Kvartet:

Double_J ::

https://www.mimovrste.com/graficne-kart...

Včasih pa grafične niso bile tako drage...
Dve šivanki...

mtosev ::

6000€ lol :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

karafeka ::

A je to slučajn isti kot pri avtih? Ko grejo novi gor, se tudi stari podražijo? Ker imam nekje še voodoo 3,pa s3 virge.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Buggy ::

@Seljak: Reshade in ostalif filtrov jaz ne uporabljam. Samo swapam .dll preko DLSS swapperja na novejse. Performance ti samo s tem nebi smel dropat, ce ne spreminjas se cesa drugega. Gre bolj za bug fixing v smislu ghostinga, shimmeringa in oversharpen zadev. Filtri naslopsno so pri meni bolj na crni listi, ker sem imel kar nekaj tezav ze na vanila AC, tko da sem raje on safe side.
Ti sam zamenjaj na novejso knjiznico pa nastimaj svoji grafi ustrezen model in performance...pri simracingu ne rabis pretiravat z eye candy ker steje bolj fps in posledicno s tem latency.

PacificBlue ::

karafeka je izjavil:

A je to slučajn isti kot pri avtih? Ko grejo novi gor, se tudi stari podražijo? Ker imam nekje še voodoo 3,pa s3 virge.

Mal se pozna. Tudi rabljene 4090tke se prodajajo po 4-5k $ na ebayu
We are fine without wings.

endelin ::

Mtosev na zapakirani grafi naredil več profita kot 99% kripto vlagateljev:)):))

...dokler je GPU pod mamino postlo ne :D

klinker ::

Buggy je izjavil:

...dokler je GPU pod mamino postlo ne :D

Kako pa kaj tvoji limiti, krediti, lizingi itd? A sploh ostane za pasteto? :))

edini kredit, ki sem ga kdaj koli imel je bil za bajto (ko sem bil star 25 let) je pa koncan ze 15 let nazaj (svicar), zakaj vprasas?
Limite imam minimalne, pasteto pa obozujem!

Lizing bi pa vzel kaksen EV, kateremu bi abusal baterijo...to je edini razlog da bi se sel lizing. Ce te skrbi za moj cash flow pa ne rabis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Buggy je izjavil:

@Seljak: Reshade in ostalif filtrov jaz ne uporabljam. Samo swapam .dll preko DLSS swapperja na novejse. Performance ti samo s tem nebi smel dropat, ce ne spreminjas se cesa drugega. Gre bolj za bug fixing v smislu ghostinga, shimmeringa in oversharpen zadev. Filtri naslopsno so pri meni bolj na crni listi, ker sem imel kar nekaj tezav ze na vanila AC, tko da sem raje on safe side.
Ti sam zamenjaj na novejso knjiznico pa nastimaj svoji grafi ustrezen model in performance...pri simracingu ne rabis pretiravat z eye candy ker steje bolj fps in posledicno s tem latency.

Ne, v ACR tako ali tako ne uporabljam nobenih filtrov(reshade),ker je zelo lepa grafika. Pa konstantno je 140+fps
Pa tudi v FS25 nimam problemov z samimi filtri v reshade, ampak mi frejmi dropajo ko vklopim "DLSS 5". Takrat padejo frejmi iz 140 na 60. Na kakšni večji mapi pa tudi pod 50. Ampak zgleda, da so bolj kot ne krive modane mape, saj mi na vanila ne padejo. Sem malce testiral.

DLSS5 hackov kolega jaz ne uporabljam, Je 5070Ti cist underpowered za te hece, ce bi si zelel proper kewl izkusnjo. Tako da ti tezko dam kak nasvet, bo kdo drug vedel kej vec.
Jaz ostajam pri preverjenih zadevah in vzdrzujem FPS okoli 140 isto kot je Hz na moinitorju. Nekako to deluje najbolje glede latency in IQ!

karafeka je izjavil:

Voodoo 3 ima že lep čas konkretno ceno zaradi popularnosti med retro entuziasti. Na ebayu trenutno samo ena pod 100€:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=vo...
:D

oo7 ::

The crypto boom is over, but RTX 5090 gaming GPUs are now feeding AI servers

https://videocardz.com/newz/heres-why-r...

Draga paleta.

Ijus ::

če prešteješ... 10 v linijo, 4 sloji, pa ene 3 vzporedne papice tega. tko ene 120 graf na paleto. reci piši: 120 * 5000€ = 600k€. lol. paleta rtx 5090 graf več vredna kot hiša vila. jao ej. nmj.
če so pa samao dve papice vzporedne... pol je pa 80 graf na paleto. je pa reci piši: 80 * 5000€ = 400k€. isti šmorn.

draga ja.
soundcloud.com/rising-night-wave ... moja elektronska glasba
deviantart.com/ijus-666 ... moje AI generirane slike
marjan-kaj-delas.blogspot.com ... zgodbice o Marjanu, ki ne ve kaj dela

Jaz sem zgleda opravil pravočasni nakup pomnilnika in grafične, kajti te cene sedaj so poletele v nebo 8-O

Seljak je izjavil:

Jaz sem zgleda opravil pravočasni nakup pomnilnika in grafične, kajti te cene sedaj so poletele v nebo 8-O

Ja, dobro leto nazaj je bil res pravi čas. Trenutno so edina ugodna stvar cpuji (ker pač skoraj nihče ne sestavlja na novo in so jih morali poceniti, da vsaj kaj prodajo), ki pa so vseeno zares mikavni samo za nekoga, ki ima že vse ostalo in bi samo nadgradil na isti platformi. No, pa razna periferija tipa AIOji, ohišja, premium venti in podobno, katere dobiš trenutno polno še nove zapakirane po polovičnih ali še nižjih cenah od ljudi, ki so kupovali komponente postopoma, sedaj pa obupali, če jim manjkata ram in/ali grafična :))

Nikonja ::

MihaK3 je izjavil:

Seljak je izjavil:

Ja, dobro leto nazaj je bil res pravi čas. Trenutno so edina ugodna stvar cpuji (ker pač skoraj nihče ne sestavlja na novo in so jih morali poceniti, da vsaj kaj prodajo), ki pa so vseeno zares mikavni samo za nekoga, ki ima že vse ostalo in bi samo nadgradil na isti platformi. No, pa razna periferija tipa AIOji, ohišja, premium venti in podobno, katere dobiš trenutno polno še nove zapakirane po polovičnih ali še nižjih cenah od ljudi, ki so kupovali komponente postopoma, sedaj pa obupali, če jim manjkata ram in/ali grafična :))

Težko da je kdaj bil slabši čas za sestavljanje novega računalnika kot je danes, in še kar lep čas bo ostalo tko žal.

Ja, saj je bilo v preteklosti že velikokrat, da se je en tip komponent močno podražil; rami itak periodično vsake nekaj let (vseeno pa nikoli tako kot zdaj), potem grafične tudi že 3-krat, pa diski takrat po tistih poplavah na Tajskem, pa verjetno sem še kaj pozabil, samo trenutno pa kar vse našteto, od tega ram in (vsaj high-end) grafe rekordno. ;(( Edini povsem nov build, ki ga še lahko sestaviš za kolikor toliko normalno ceno, je nek ddr4 based APU z rahitično količino ssd-ja... Pa potem iz kleti nazaj potegneš zaprašen 1024x768 monitor, da bo več kot 30fps :))
««
59 / 59
»
»»