» »

Prepis na fri

Prepis na fri

Fuzbaler33 ::

Pozdravljeni,
že 3. leto študiram naravoslovni študij, ki mi ne leži, v tem poklicu se ne vidim. Ali mislite, da bi bilo prepozno, da bi se drugo leto prepisal na študij računalništva in informatike na fri? Mogoče, če ima kdo kakšne izkušnje.

tony1 ::

Kaj točno študiraš zdaj? Si do zdaj vse študijske obveznosti redno naredil?

Ta pravila, kolikokrat lahko ponavljaš letnik ali pa zamenjaš študij so se pred leti zelo spremenila, in na pamet jih ne poznam. Najbolj enostavno bi bilo da pokličeš v referat na FRI in vprašaš.

Vse redno, zato bi se lahko prepisal, samo se bojim, da je pozno, da sem prestar. Pa bi samo rad, kakšno mnenje.

Comandante ::

Fuzbaler33 je izjavil:

Vse redno, zato bi se lahko prepisal, samo se bojim, da je pozno, da sem prestar. Pa bi samo rad, kakšno mnenje.

Zamenjaj. Verjemi, nisi prestar. Dosti pomembneje je, da delas kar zelis, kot pa "izguba" treh let (ki jih v resnici ne bos izgbhil, samo malo dlje bos uzival studentski lajf).

Ce ne bos, se bos zrl celo zivljenje.

Zgodovina sprememb…

Ok, ampak ali bo zaradi tega težje dobiti zaposlitev?

Fuzbaler33 je izjavil:

Ok, ampak ali bo zaradi tega težje dobiti zaposlitev?

Ce se bos izobrazil za kolikor toliko iskan profil, ne vidim razloga zakaj bi bilo tezje. V koncni fazi bos znal vec kot nekdo, ki je koncal samo FRI, ker ze imas koncana 2-3 letnike drugega naravoslovnega faksa. Ce drugega ne, fizika ti je najbrz jasna, kar je velik plus na vseh podrocjih.

Poznam kup ljudi (tehnicni faksi, strojnistvo, elektro) ki niso prilezli do diplom, pa delajo v Avstriji pa tudi pri nas za lep denar. Na koncu steje kaj znas (precej pa pomaga tudi, ce imas normalno osebnost).

tikitoki ::

Fuzbaler33 je izjavil:

Pozdravljeni,
že 3. leto študiram naravoslovni študij, ki mi ne leži, v tem poklicu se ne vidim. Ali mislite, da bi bilo prepozno, da bi se drugo leto prepisal na študij računalništva in informatike na fri? Mogoče, če ima kdo kakšne izkušnje.

Ce si preprican ,da tro ni zate je mgocoe najboljse, da se prepises in delas, kar te veseli.

Imas moznost vpisati vzporedni studij oz. ce si ze ponavljal mislim, da se ne mores vec redno vpisati na drug studij. Najboljse, da se pozanimas kaksne so voej moznosti v doticnem primeru. Ce is skoraj pri koncu trenutnega studija, je mogoce smiselno zakljuciti. Mozno je tudi, da se lahko vpises direktno v Magisterski studij FRI, ce koncas trenutno smer.

Fuzbaler33 je izjavil:

Prestar sigurno nisi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Hvala za to.

Vzporednega študija verjetno ni, ali se motim. Tako, da bi moral začeti od znova.

bemfa ::

Tvoje življenje in uspeh v karieri je odvisen od tebe, ne od faksa, ki si ga končal. Najprej razčisti kaj bi rad počel, potem pa se temu posveti. Če boš v nekem področju znal več kot drugi, ne bo problem z zaposlitvijo. Če pa samo čakaš da ti kdo da 3 jurje plače, pa se to ne bo zgodilo.
Pomembno vprašanje tudi: kako veš, da bi ti računalništvo ležalo? Se vidiš kucat kodo 8h/dan? Razmisli, da ne boš čez 2-3 leta spet v isti situaciji, kot si zdaj. Če v ničemer ne vidiš nekega posebnega veselja, potem lahko tud ostaneš, kjer si in se čimprej zaposliš in začneš služit denar, uživaš pa v prostem času. Itak večina hodi v službo po denar, ne zaradi veselja.
Pomembno je, da odkriješ prave razloge, zakaj s trenutnim področjem nisi zadovoljen in da pri izbiri naslednjega področja skušaš eliminirat. Je treba bit tud samokritičen in si priznat, kaj si naredil narobe pri prvi izbiri, drugače lahko iste napake ponavljaš celo življenje.

Hvala tudi za ta odgovor, študij je veljal za perspektivnega zato sem se vpisal. Delal sem preko študenta in mi ne odgovarja, tudi sam študij delam z odporom. Se pa res bojim, da bo izpad dohodka v teh treh letih prevelik.

secops ::

Kaj pa če bi zaključil dodiplomski študij tu kjer si in nadaljuješ na friju na podiplomskem študiju? Pokliči na referat na fri in se pozanimaj katere predmete moraš narediti kot diferencialne, da te bodo spustili na drugo stopnjo tja in te predmete naredi sedaj v 3. letniku kot splošne izbirne. Če bo tega preveč, potegni dodiplomca za eno leto z absolventom in v tem času naredi kaj je treba.

Težava je, da je to farmacija pa je 5 let skupaj.

Fuzbaler33 je izjavil:

Ahahahahahaha, mater sem se nasmejal :))

Glej, ta strah nima nobene osnove 8-) To je pač razmišljanje mulca pri 20ih, ki se mu 3 leta zdi dolgo celo vesolje :)) No, ko boš star 40 let, boš videl, da je to en drobiž, ki se obrne mimogrede... ;)

Skratka, nikakor nisi ne prestar in 3 leta ni nič... Poglej si predmetnik na FRI, poštudiraj na katero smer bi šel, in se vpiši v 1. letnik...

Ker imaš do naslednje jeseni nekaj časa pa priporočam, da si že zdaj pogledaš osnove Jave (mislim, da danes še vedno s tem matrajo bruce na FRIju), da se boš prepričal, da je to prava reč zate...

Fuzbaler33 je izjavil:

Težava je, da je to farmacija pa je 5 let skupaj.

In potem še nekaj časa za diplomo, vsaj včasih smo to tako vklekli študij... Če te stvar ubija, potem raje pejt študirat nekaj drugega...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Hvala, samo se mi je zdelo malo čudno, da bi bil v takem zaostanku za drugimi.

martincek1 ::

Glavna stvar v kateri boš v zaostanku je 1) sovrstniki, s katerimi se družiš / študiraš na faksu - če si ekstrovertiran bo to mala malica, če ne je to glavna naloga za začetek 2) sovrstniki se bodo začeli slikat z avti, kdo bo celo bajto zidal, medtem ko boš ti študiral in verjetno brez keša

Ampak če te računalništvo res zanima na globjem nivoju in ne boš v drugem letniku spet v isti situaciji, potem go for it! Tri leta niso nič, sploh ko prideš do 30ih in imaš lepo plačo in delo, ki ti ustreza je to to.

Hvala

Kakšnem zaostanku? Tri leta so v celem življenju povsem nepomembna. Povsem normalno je, da se ti to pri 20ih zdi ogromno časa, čez 10 let pa boš videl, da je to povsem nepomembno.

Mnogo bolje je 3 leta pustiti za sabo, kot biti v napačnem poklicu, ki te ne zanima.

Pa tudi, če bi kasneje še hotel kaj delati na področju farmacije, lahko greš z znanjem računalništva programirati v data science, kjer se folk z znanjem naravoslovja ful išče...

Kul, res hvala za te spodbude

cvalsr ::

Samo moje mnenje:
Dokončaj sedanji študij, ker:
- boš imel nek 'papir' in naziv
- se boš pač še nekoliko pozneje lahko preusmeril v drugo stroko
- boš mogoče dobil zaposlitev, ki ti bo kljub 'napačni' branži ustrezala
- lahko podiplomsko nadaljuješ v drugi stroki
- vsak kadrovik pomisli - niti študija ni bil sposoben dokončat...
- ti tudi druga stroka zmevžano 'ne bo ustrezala' in je ne boš končal
- mogoče starši tvojega študija ne financirajo iz polne riti, da bi ga vlekel do Kristusovih let
- je tvoja 'želja' iti na FRI samo posledica modnosti in dobrih plač stroke, ne pa tvojih dejanskih 'nagnjenj' in sposobnosti
- ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cvalsr ()

- boš imel nek 'papir' in naziv

Zakaj je to vazno? Razen za morebitno drzavno sluzbo? Poznam kup "inzenirjev" brez diplom, ki jim gre lepo. Steje samo znanje in osebnost, delodajalcu dol visi za naziv. Njega zanima tvoja dodana vrednost, koliko si sposoben ustvariti.

- vsak kadrovik pomisli - niti študija ni bil sposoben dokončat...

Ce je redno koncal prve tri letnike farmacije, je precej jasno, da je sposoben koncati katerikoli faks. Taksen kadrovnik ni vreden svojega poklica.

Clovek se vcasih pac narobe odloci, in eni imajo karakter, da to priznajo ter napako popravijo, kljub ceni ("izguba" treh let). Ce je preprican, da je FRI zanj, ni kaj razmisljat.

Moje mnenje pac.

Poznam kup "inzenirjev" brez diplom, ki jim gre lepo.

Drži.

Ce je redno koncal prve tri letnike farmacije, je precej jasno, da je sposoben koncati katerikoli faks. Taksen kadrovnik ni vreden svojega poklica.

Je pa tudi jasno, da je sredi kateregakoli dela sposoben ugotoviti, da mu ne ustreza in vreči puško v koruzo.

Ce je preprican, da je FRI zanj, ni kaj razmisljat.

Pred 3 leti ni bil prepričan, da je farmacija zanj?

Moje mnenje pac.

Hvalabogu, da nimamo vsi enakega! ;)

" - vsak kadrovik pomisli - niti študija ni bil sposoben dokončat..."

Brez srkbi, to so prazni strahovi iz nekih drugih časov. (Ta strah nima niti formalne osnove, če bo fant nato drug faks končal.)

Dva primera:
-vodja programerskega oddelka v bivši firmi je bil šef 30 programerjev, pa ni končal faksa;
-v firmo je brez končanega faksa prišel nov sodelavec. Ko je povedal, da je zaradi ITja pustil študij medicine je bil glavni frajer. Končal ali ni končal faksa, bil je takšen frajen kot tisti model iz The big short.

Potem pa najbolje, da se FRI takoj ukine. Bo kar nekaj prihranka. Pa še programje bo opazno boljše, saj ga bodo delali največji frajerji iz poljubnih drugih strok...
Pa medicino lahko ukinemo in nam bodo operirali srce ter gipsali zlome frajerji z nedokončanim študijem FRI ali farmacije. :))

-Wall ::

cvalsr je izjavil:

Potem pa najbolje, da se FRI takoj ukine. Bo kar nekaj prihranka. Pa še programje bo opazno boljše, saj ga bodo delali največji frajerji iz poljubnih drugih strok...
Pa medicino lahko ukinemo in nam bodo operirali srce ter gipsali zlome frajerji z nedokončanim študijem FRI ali farmacije. :))

Imas gaussovo krivuljo, ki je razpeta na celotno populacijo, ne posekana zato, ker obstaja nek famozen FRI. In nekateri bojo povprecni, nekateri nadpovprecni, nekateri podpovprecni. Faks gor ali dol.

acookook ::

tony1 je izjavil:

Brez srkbi, to so prazni strahovi iz nekih drugih časov. (Ta strah nima niti formalne osnove, če bo fant nato drug faks končal.)

Žal ne, določeni bi še radi šnofali kaj si končal za SŠ. Ena na Dunajski je taka....

(pa ni javni sektor)
.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: acookook ()

Debilnih zgodb iz kadrovske ima vsak nekaj na zalogi, ampak to so bili drugi časi. Že leta programerskega kadra grozno manjka in tudi HR je moral na nekdaj popularne fore pozabiti...

Na drugih področjih pa se npr. iz glave spomnim odvetniške pisarne, ki je kandidate spraševala, koliko so imeli slovenščino v 7. razredu in koliko tujih jezikov znajo. In seveda, kakšno so imeli povprečje na faksu. V ITju te danes takšnih stvari nihče več *ne upa* vprašati, zanima jih samo, da imaš dve roki in če kaj znaš od tistega, kar rabijo...

V ITju te danes takšnih stvari nihče več *ne upa* vprašati, zanima jih samo, da imaš dve roki in če kaj znaš od tistega, kar rabijo...

Drži, že dolgo so računalničarji vroča roba. In meni je že dolgo žal, da nisem (nekoč davno) šel v to stroko, ki me je zanimala, a me je ena druga še bolj...
Ne moreš pa tega posploševati tudi na vse ostale stroke. Naprimer strojniki so ves čas neke podcenjene Pepelke, čeprav brez njih ne bi mogli izdelati niti skretpapirja.

Nočem posploševati in zato sem napisal "V ITju te danes". Tudi glede ITja je to le neke sorte splet srečnih okoliščin in ne bo večno trajalo.

Na prvi pogled se zdi očitno, da se IT kadra skozi desetletja rabi vedno več, ampak sploh ni nujno, da se to resno odrazi tudi na trgu dela - na primer tako, da se šiht že dobi, nikakor pa ne takoj in za res dobro plačo in seveda se gleda formalne kvalifikacije in morda certe. Še slabši časi so bili 10 let nazaj, ko smo bili sredi krize in v Slo se je govorilo reči kot so "vas ITjevcev je itak ful preveč na trgu dela".

Samo nekaj let kasneje se je z rastjo povpraševanja po kadru v tujini situacija tudi pri nas *zelo* spremenila (ogromno ljudi je šlo delat v tujino), še kasneje pa je korona - zanimivo in spet proti pričakovanjem - *vsaj pri nas* stanje obupanega iskanja IT kadra le še intenzivirala.

Pa ni bilo povsod tako, npr. v Skandinaviji so v dobro stoječi IT firmi na prvi dan lock-downa flegma fuknili na cesto nekaj nazadnje zaposlenih ljudi. Pri nas pa o tem nihče niti razmišljal ni.

tony1 je izjavil:

Debilnih zgodb iz kadrovske ima vsak nekaj na zalogi, ampak to so bili drugi časi. Že leta programerskega kadra grozno manjka in tudi HR je moral na nekdaj popularne fore pozabiti...

Na drugih področjih pa se npr. iz glave spomnim odvetniške pisarne, ki je kandidate spraševala, koliko so imeli slovenščino v 7. razredu in koliko tujih jezikov znajo. In seveda, kakšno so imeli povprečje na faksu. V ITju te danes takšnih stvari nihče več *ne upa* vprašati, zanima jih samo, da imaš dve roki in če kaj znaš od tistega, kar rabijo...

Nwm, no.....mene so vprašali kam sem hodil na SŠ/Gimnazijo, kolko sem imel povprečje.....isto za faks. - Ixtlan, oktober 2022.
.

Saj verjamem, da so vprašali, samo odgovor ni bil tako važen kot nekoč ;)

Da sem jaz sploh lahko dobil 2 nova človeka letos, smo jih zaposlili, in jima potem dali v službi prve pol leta frej, da sta se tam 8 ur na dan učila. In vesel sem bil, da smo jih dobili...

WhiteAngel ::

tony1 je izjavil:

Prav imaš - diploma s FRIja ali doktorat ne šteje veliko. Je šele vstopnica za kar koli resnega. Po tvoje naj bi srednješolski programerji rasturali kriptofrafsko sceno brez let analize, linearne algebre in kriptografije? Ali pa big data developerji brez baz, APS-a, ARS-a in prevajalnikov? Za neke majhne react aplikacije kucat je SŠ verjetno dovolj - če imaš dobro preostalo ekipo in dovolj časa.

WhiteAngel ::

tony1 je izjavil:

Nočem posploševati in zato sem napisal "V ITju te danes". Tudi glede ITja je to le neke sorte splet srečnih okoliščin in ne bo večno trajalo.

Na prvi pogled se zdi očitno, da se IT kadra skozi desetletja rabi vedno več, ampak sploh ni nujno, da se to resno odrazi tudi na trgu dela - na primer tako, da se šiht že dobi, nikakor pa ne takoj in za res dobro plačo in seveda se gleda formalne kvalifikacije in morda certe. Še slabši časi so bili 10 let nazaj, ko smo bili sredi krize in v Slo se je govorilo reči kot so "vas ITjevcev je itak ful preveč na trgu dela".

Za to prvič slišim. Ko sem 2009 vstopil na trg, so mi rekli "z veseljem te zaposlimo, a ti več kot povprečne plače ne moremo dati zaradi finančne krize".

Invictus ::

tony1 je izjavil:

Pa ni bilo povsod tako, npr. v Skandinaviji so v dobro stoječi IT firmi na prvi dan lock-downa flegma fuknili na cesto nekaj nazadnje zaposlenih ljudi. Pri nas pa o tem nihče niti razmišljal ni.

Predvsem o odpuscali necepljene, ne glede na potrebe...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

WhiteAngel je izjavil:

tony1 je izjavil:

Za to prvič slišim. Ko sem 2009 vstopil na trg, so mi rekli "z veseljem te zaposlimo, a ti več kot povprečne plače ne moremo dati zaradi finančne krize".

Nekaj let kasneje je bilo še precej slabše, leta 2012 so v firmi na cesto metali celo prodajalce, po enega za tri tehnične profile. Od tam je moj citat.

Glede kriptografov: teh se na trgu rabi zelo malo, mnogo manj kot code monkeyjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Saj verjamem, da so vprašali, samo odgovor ni bil tako važen kot nekoč ;)

Da sem jaz sploh lahko dobil 2 nova človeka letos, smo jih zaposlili, in jima potem dali v službi prve pol leta frej, da sta se tam 8 ur na dan učila. In vesel sem bil, da smo jih dobili...

Nah, ponavadi vprašajo tak "enostavno" pa še to samo za fax, tu sem pa imel občutek, da so prav rovarili...pač kaj majo to za vprašati, kjer določene ocene znano zamegliti celotno sliko. Ajde pol pa naj vprašajo za te praktične predmete, jim lahko komot rečem, da sem vse imel 10 naj jih pol to zanima, ne pa neko povprečje, ki je itak nižje. Pol študentov naj ne iščejo, ker 10.0 povprečja nima noben.
.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10126992 (20189) jernejl
»

Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710940 (9055) Ahim
»

FRI ali ne?

304746 (3798) sarma832
»

Kontakt FDV-jevca/ke (strani: 1 2 3 )

10429359 (26076) bbbbbb2015
»

Bo šel letos kdo študirati izredni študij računalništva na FIŠ?

358897 (8017) Yacked2

Več podobnih tem