» »

Enkripcija USB "ključka"

Enkripcija USB "ključka"

CyberPunk ::

Kakšna kombinacija bi bila najbolj učinkovita za enkripcijo USB "ključka"? Pred časom sem imel bitlocker na ključkih, ki so bili exFAT, FAT32 ali NTFS, pa je vse skupaj precej počasi delovalo (tisti s FAT32 pa je tudi verjetno "predčasno izdihnil"...).

dreta ::

VeraCrypt?

beni ::

Cryptomator
Pojma nimam ...

Karen ::

Veracrypt, narediš file (ki se ga mounta kot disk), pa ti dela povsod (seveda s klientom: Win, Linux, Mac). Backupiraš potem cel fajl, lahko ga shraniš v cloud, pa ga nihče ne more brati. Veracrypt lahko daš zraven na ključek (obstaja recimo za Winse verzija ki jo štartaš iz ključka). Seveda lahko tudi cel ključek formatiraš šifriran, samo potem moraš na računalniku imeti VC da zmountaš ključek. Jaz bi izbral način s kontejnerjem, bolj praktično verjetno.

blink ::

Jaz ponavadi zapakiram v sifriran zip, ker lahko uporabim na androidu/mac/windows... ipd. Kako je pa z bitlocker-to-go ce vtaknes usb v ne-Windows sistem? Domnevam da ne dela?

mr_chai ::

openssl če si na linux OKNIH. :))

Imaš pa tudi take usb ključke z hardware enkripcijo s svojim CPU-jem, ampak ne vem, jst to ne bi. Kaj pa če CPU crkne ?

Najbolj pomembno je da to ni edini backup ki ga imaš. Zato pa file container, pa ga mountaš kadar ga rabiš.
Kriterija sta po mojem dva ali trije (ni nujno da je ZIP ali Veracrypt ali Bitlocker pristop optimalen za vsakega):
1. da ni zapisan samo na enem mediju (če medij crkne), tako da lahko narediš backup šifrirane vsebine na drug medij (torej prenosljivost vsebine po medijih) - razen če je zadeva res top shit šifrirana in moraš tvegati samo zapis na enem mediju (tudi tak scenarij bi bil mogoč, ampak malo verjeten)
2. da je berljiv iz več kot enega sistema (torej da lahko prebereš na več računalnikih/sistemih oz. si z vidika sistema neodvisen)
3. (pogojno) da boš izbral nekaj da če "pozabiš" na vsebino 10 let boš čez 10 let lahko še vedno vtaknil v nek aktualen sistem in vsebino prebral (to velja tako za OS kot tudi za medij, USB vhod ipd.). Spomnimo recimo na backup na trakovih (ali 70 let staro gramofonsko ploščo): trak še dela ampak moraš imeti še sam pogon in SW ki bo znal narediti restore (ali gramofon, ki bo znal predvajati tako staro ploščo).
Upoštevaje navedeno pač izbereš tisto kar je najbolj primerno za to kar rabiš (mi težko sodimo kaj je zate prava stvar, zato dobivaš različne nasvete). Recimo jaz nikoli ne bi ZIP-a izbral... preveč dela, z VC kontejnerjem zmountaš in uporabljaš kot disk, posnameš nanovo, brišeš, pri ZIPu pa (sploh če je velik) traja zapisovanje dodatne datoteke v šifriran ZIP...

residual ::

Pozdravljeni,

a je kakšna novost pri SW za enkripcijo USB ključkoc. Pred kratkim sem začasno založil USB ključ s precej pomembnimi podatki, kar me je zopet pregnalo k razmisleku o sprotni enkricpiji podatkov. Ključek redno uporabljam za prenos podatkov med službo in domom. Problem je da ga uporabljam na Win in Linux mašinah.

Ne gre za šifriran zip backup podatkov ampak za sprotne podatke med delom na projektih.

Včasih sem uporabljal TrueCrypt. Ali sedanji Veracrypt na Linuxih gladko deluje? ali obstaja kak druga alternativa?

c3p0 ::

Če bi rabil linux only, bi verjetno uporabil LUKS, za mixed win/linux pa Veracrypt.

energetik ::

residual je izjavil:

Pozdravljeni,

a je kakšna novost pri SW za enkripcijo USB ključkoc. Pred kratkim sem začasno založil USB ključ s precej pomembnimi podatki, kar me je zopet pregnalo k razmisleku o sprotni enkricpiji podatkov. Ključek redno uporabljam za prenos podatkov med službo in domom. Problem je da ga uporabljam na Win in Linux mašinah.

Ne gre za šifriran zip backup podatkov ampak za sprotne podatke med delom na projektih.

Včasih sem uporabljal TrueCrypt. Ali sedanji Veracrypt na Linuxih gladko deluje? ali obstaja kak druga alternativa?
Uporabi Veracrypt kontejner, zraven na ključek se naloži še sam program.
vires in numeris

Jaz isto uporabljam kot predhodnik za občutljivo vsebino. Nekako se mi zdi najbolj brez komplikacij za tovrstne potrebe.

Tiger ::

Samo ne pozabiti, da na računalniku potrebuješ admin pravice, da VeraCrypt namesti svoj driver. Vir.

Mislim da to velja samo, če bi imel cel ključek kriptiran kot disk, potem tudi nima smisla da imaš gor (govora je bilo o Veracrypt kontejnerju). Drugače se da namestiti Veracrypt na ključek - je portable aplikacija, tako da če imaš pravico pognati aplikacijo na kjučku boš tudi lahko zmountal Veracrypt kontejner.

link_up ::

openssl enc -aes-256-cbc -a -i [dir] -o [dir]
In and Out

Tudi če je kontejner in program na ključku rabiš admin pravice. Kar je dosti bedno.
vires in numeris

Hmm, zanimivo (to pa res sux če je tako)... to verjetno v Linuxu. Sicer v Windowsih nisem opazil da bi kjerkoli imel težave (je pa v praksi tako da so userji ponavadi v Winsih nezaprti)... edino na kakšnih korporacijskih mašinah kjer imajo itak prepoved vtikanja oz. blokado USBjev me ni spustilo, drugače če lahko v Winsih vtaknem ključ in poženem VC iz ključa z mountanjem nikoli nisem imel težav. Tako da če vi pravite da je tako bo verjetno že držalo, jaz samo povem da kamor pridem na "običajne" hišne Windowse (kar je v večini mojih primerov), nimam v praksi nobenih težav pognat VC iz ključka in zmountat particijo.

Na službenih PC, kjer velikokrat nisi admin, se ne zažene.
vires in numeris

Ja, samo to potem velja za vse executable, ne samo za vc verjetno.

MrStein ::

Domači userji so istočasno admini. Službeni pa praviloma niso.

Ti je vsakič pokazalo UAC dialog?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BitLocker tpm VS pin/password

Oddelek: Informacijska varnost
212185 (1732) jukoz
»

VeraCrypt ali enostavnejša rešitev

Oddelek: Pomoč in nasveti
101958 (1673) techfreak :)
»