» »

Masterworks - nova ponzi shema?

Masterworks - nova ponzi shema?

IgorCardanof ::

Za "vredne" umetnine govorijo, da so izredno dobra naložbena priložnost, ker imajo dejansko skoraj vedno uponly graf vrednosti. V povprečju naj bi bil letni donos preko 20%. Marsikomu je jasno, da je trg dragih umetnin ubistvu le poligon za pranje denarja bogatašev in izogibanja plačilu davkov in da so te umetnine v realnosti vredne bore malo.
Malemu človeku je ta trg seveda nedostopen. Slika, vredna ali ne, če se prodaja po več 100k€ ali pa po več milijonov €, si je pač ne moreš privoščit in na tem trgu ne moreš sodelovat.
https://www.masterworks.io/
Kaj je potem Masterworks? Je platforma, ki omogoča, da tudi mali človek investira v ta "izredno dobičkonosen" trg. Torej namesto, da kupiš celotno sliko, lahko kupiš le njen delček (recimo 1/10000 slike) in imaš na ta način na voljo, da investiraš v slike, čeprav nimaš dovolj kapitala, da bi dejansko kupil celo sliko.

Zakaj sedaj to pišem? Sedaj zadnje mesece opažam čedalje več youtuberjev, ki shillarjo svoje referale za Masterworks in kako je to nevem kakšna priložnost in kako ali je kriza ali ne, kako gre to samo gor in vsaj 20% letni donos in bla bla bla. Spet se bo zgodilo isto kot se je že mnogokrat. Spravili bodo ogromno amaterjev s svojimi lažmi v to shemo in jim na koncu pobrali vse kar imajo. Ljudje pa bodo v lasti držali delček 10000x precenjene ničvredne slike.

Skratka, sem zaskrbljen. Je to še en ponzi balonček, ki se hitro napihuje? Balonček, ki bo ob svojem poku spet neverjetno opekel tiste, ki so najbolj ranljivi, torej retail investitorje, ki so postali zaslepljeni z obljubami o ogromnih donosih.

Se je napihovanje balona šele začelo in bi, če bi investiral sedaj, bil zgoden? Ali mogoče kdo od vas že uporablja to in aktivno investira v drage umetnine? Kakšno je vaše mnenje o vsej tej sceni?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

velikBrokoli ::

Navadni smrtniki perejo denar preko NFTjev :))

Nikonja ::

Itak da je, vsak dan nova ideja kako spulit dnar, folk pa ko vidi donos 20% itak da takoj zagrabi, ampak pozabijo da dejansko niso nič kupili ker te umetnine nikjer ni, ali pa niti blizu nima te vrednosti....

MIHAc27 ::

Stvari kot so umetnine so pač vredne toliko, kolikor je nekdo pripravljen plačat zanjo. Jaz sem za original Mona Liso pripravljen dat 100€. Ker pač več nimam in mi tudi slika ni nevem kaj. Nekdo, ki ima denarja čez glavo bo pa odcolal brez težav 1M.

Sedaj ali bo vrednost obstala, je pač odvisno, koliko ljudi je še pripravljeno toliko plačati. Povpraševanje in ponudba. Isto kot pri stanovanjih.
Pri tem projektu me pač najbolj moti.. ker ti v roki nimaš nič fizičnega. Pa kaj če se izkaže slika kot ponaredek? Sej jo niti pogledat ne moreš, ker je verjetno zaprta v nekem sefu.

Je pa seveda pri vsaki taki pogrutavščini fino bit prvi zraven. Ampak pravi čas moraš izplačat dobiček. Če zamudiš pok balončka.. izgubiš vse.

tikitoki ::

Prihaja kriza, dvomim, da se ne bo dotaknila cen umetnin. Med ero tiskanja dnarja pa je itak slo vse gor. Sam poglej kolk bo zasuzil, ce bi kupil AMDjeve delncie pred 6-7 leti in prodal za 150 USD ne dolgo nazaj.

Furbo ::

Scam
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam s prihranjenim denarjem? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18842276 (18524) miha98

Preboj na Menini planini (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25435184 (29975) digitalcek
»

Plemenitenje denarja

459683 (6730) DegenGambler
»

Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )

15962541 (21294) Buggy

Kam vložiti denar (strani: 1 2 3 4 5 )

21275941 (35332) [Michael]

Več podobnih tem