» »

Varjenje

Varjenje

frenk ::

Zanima me ali je možno da bi uporabil propan-butan(domača plinska jeklenka) za varjenje?...predvsem me zanima za baker in aluminij...pa še zanima me po koliko so gorilniki za varjenje?:\

p.s.:zanima me še če kdo slučajno ve kakšne temperature bi dosegal s tem:\
  • spremenil: frenk ()

sidney ::

nikar .... ta plin se uporablja lahko samo za lotanje ... za varjenje se uporablja acetilen (C2H2) in kisik ... klik in se enkrat klik
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

pelican ::

Kaj je pa narobe z acetilenom? Pri plamenskem varjenju se uporablja acetilen, svetilni plin, vodik, ali težke ogljikovodike. Še najboljši plamen pa dobimo iz mešanice acetilena in kisika. Ne, ni možno, da bi varil s propanom. Glede Cu in Al ne vem napamet, kakšni so parametri za plamensko varjenje. Imaš pa tabele v strojniškem priročniku. Lahko ju variš ali lotaš. Kvalitetna garnitura z gorilnikom in šobami te pride nekje med 30 in 40 tisočaki. Potem pa potrebuješ še obe jeklenki in ventile. Pozanimaj se pri trgovcih za točne cene.

frenk ::

dejte mi mal razložit tole lotanje:\

San ::

Bo treba TIG varjenje za Al in Cu.

Azrael ::

Z butanom boš baker lahko mehko lotal (cinil), za trdo lotanje (srebro) pa mislim, da ne gre preveč dobro. Problem je, da plamen nima dovolj moči, da bi dovolj hitro ogrel obdelovanec, vsaj tako je bilo v delavnici, kjer delam in so želeli prihraniti na acitilenu (Dizu plin), kljub temu da je bil zraven še kisik iz jeklenke. Kot bi za cinjenje uporabil prešvoh spajkalnik, pregreješ vse, samo zaciniti je komaj mogoče. V tvojem primeru bo še malo slabše, ker bo butan gorel s pomočjo kisika iz ozračja in ne s pomočjo čistega kisika iz jeklenke.

Taki varilni kompleti, kot sprašuješ, se dobijo, ampak so bolj namenjeni mehkemu lotanju, odstranjevanju barve, gretju kakšne izolacijske mase... OK, če rabiš za take stvari, potem zadeva špila. Kako gre s tistimi miniaturnimi gorilniki na plinske kartuše (Camping Gas), pa nimam izkušenj. Temperature plamena so lahko do 1200 stopnj.

Za aluminij pa nisem 100%, ampak zdi se mi, da plamensko ne gre, možno ga je variti samo električno s posebnimi elektrodami, oz. z varjenjem v zaščitni atmosferi (TIG postopek), pa še tu so rezultati zelo odvisni od same sestave aluminija in varilčevih izkušenj. Več bo povedal kakšen varilec, ker sem jaz samo štromar.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

torej mi preostane le mehko lotanje...kašna je pa ubistvu razlika in kva morm nabavt za lotanje...imam pa le to jeklenko in plin v njej:)

Azrael ::

Mehko lotanje je cinjenje,isto kot z el. spajkalnikom, ker je pa več moči, lahko ciniš večje predmete in uporabljaš spajke (cin), ki imajo več svinca. Tak lot ima višje tališče in je mehansko bolj trden. To veliko uporabljajo vodovodarji in kleparji.

Spajke za elektroniko pa imajo več kositra in nižje tališče in so kar se prevodnosti tiče boljše, samo mehansko so precej slabše.

Trdi lot s srebrom se dela s pomočjo posebne žice v kateri je velik delež srebra($$$), spoji so zelo trdni in el. odlični. Tu kakšno naknadno raztavljanje, skoraj ni več mogoče.

Drugače izgleda takole: Imaš pištolo z ventilom na katero namontiraš nastavek za lotanje in vse skupaj izgleda kot velik spajkalnik, ki ima cev za plin. Običajno je v kompletu še nekaj različno velikih gorilnikov in reducirni ventil ter pribor za čiščenje.
Moč pa odvisno: 1kW pa do 2kW, kar precej za spajkalnik, tako, da razmisli ali to sploh potrebuješ.
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

jest bi to rabu za lotanje ohišja za waterchiller, za lotanje posode v kateri bo voda pri -41°C in mogoče celo za lotanje cevi, po katerih teče cfc-22(R22)...kje bi pa dobil te pištole za lotanje...zanimajo me predvsem najcenejše variante:)

ali3n ::

Kaj pa, če daš to komu narest? izkušnje in oprema tud nekaj štejejo... zna bit ceneje in boljše narejeno...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

frenk ::

...ja mogoče bi se pa jest to rad nauču:)...pa potem lahko še drugič kej zašvasam:)

Metabond ::

Trdo lotanje s propan-butan plinom za gospodinstvo ni noben problem, če le ni stvar prevelika. Jaz uporabljam gorilnike Rothenberger (Bauhaus) ter Cu elektrode, ki imajo tališče pri 710 stopinjah. Že z manjšim gorilcem se dajo lepo variti Cu cevi centralne kurjave le da je pri tem potrebno imeti plin do konca.

madmitch ::

frenk, iz tvojega pisanja sklepam, da še nisi varil in da variti ne znaš. Predlagal bi ti, da preden se lotiš kupovanja, prebereš kaj literature na to temo in malo pognjaviš kakšnega mojstra (ti ponavadi radi komu kaj pokažejo, ga naučijo). Šele po tem, ko boš s tujo opremo kaj pametnega zavaril, razmisli ali se ti izplača kupovati opremo. Moraš vedeti, da je metod in načinov varjenja skoraj toliko kot je materialov, ki se jih vari in oprema zna kaj hitro postati zelo zelo draga.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Yacksy ::

Jaz imam soseda, ki napeljuje centralno, pa mi je bil v veliko pomoč, ko sem si vodno delal. Uporabil sem namreč ful kolen pa bakrenih cevi, ki se ponavadi uporabljejo za centralno kurjavo. Za varjenje sva uporabljala acetilen + kisik, cin pa lot pasto pa je prinesel on. In kolikor mi je povedal on o lotanju cevi je to, da moraš baker ravno prav segret, če hočeš da lot prime. Drugače bo lot 100% puščal. S tem, da on že po občutku ter po barvi bakra ve kdaj je ravno prav vse skupi segreto. Lota pa skoraj vsak dan že kakšnih 5 let. Praksa, jebi ga. To je seveda mehki lot

Sva pa tut modificirala hladilnik od R5, da sva lahko naprej potegnila 18 bakreno cev. Pa sva deloma uporabila trdi lot (se kupi neka oglata trdna masa), deloma pa z mehkim lotom. Pa sva imela ful problemov, ker je hladilnik veliko toplote odvedel, tako da ni mogel točno tistega malega dela zalotat, ker se nikaor ni hotel dovolj segret. Ampak na koncu sva uspela, pa vse skupi zaenkra še drži.

Dvomim pa da boš lahko kar celo škatlo lahko zalotal. Tukaj pa pride na vrsto varjenje. Raje si nabavi kakšen malo debelejši pleg pa ga z CO2 zašvasi. Sicer pa meja je le tvoja domišljija.

Sicer pa jaz nisem noben stručko za to. Povem lahko sam to kar vem iz izkušenj.

frenk ::

jest predvidevam da so najcenejši gorilniki le nekaj jurjev in to ni prevelik zalogaj...časa mam pa tud dost da bi vse skupaj sprobal:)...torej rabm gorilnik in lot...kje pa dobim ta lot in kolk stane?

ali3n ::

lot ma skor ziher merkur, kaka večja mavrica... cene pa ne vem...
Jaz sem kupil lot za baker (mislm da je cinkov lot) - cca. polmetrska palica 5x5mm... v Mavrici v Kolizeju v Lj (nasprot hotela Lev).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lotanje ... ponovno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
112881 (1354) dnl-andi
»

Pištola za varjenje + nastavki

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
398332 (7556) a13misko
»

varjenje aluminija

Oddelek: Loža
64372 (4203) mloncar
»

Nehajte že enkrat uporabljati izraz LOTANJE

Oddelek: Pomoč in nasveti
328688 (7946) CaqKa
»

Osnove cinjenja

Oddelek: Novice / Modifikacije
175952 (5952) l-note

Več podobnih tem