» »

Kako zasnovati hišo s pogledom na "multimedijskost"?

Kako zasnovati hišo s pogledom na "multimedijskost"?

Pretorijanec ::

Hej.

Sem v končnih fazah dokončanja stanovanjske hiše. Kablovje je položeno, priključki za omrežje, wi-fi pozicionirani. Kam od tu?

Iščem kakšen nasvet, kako zasnovati IT strukturo hiše. Nikoli nisem streemal, ampak je bil TV za TV, računalnik pa za internet. Ok, pa telefon. Tablica?
Če sem hotel pogledati film, ki sem ga imel na disku, sem ga dal na USB (aja, prej našel podnapise in jih dal "v mapo") in dal v USB režo televizorja. Does it have to be so hard?

Če je kje kakšen vodič po basic smernicah kako imeti bajto postavljeno "IT wise" v 21. stoletju; super. Če ne... penny for a thought? Ali imeti "server" za predvajanje na TV? Kako predvajati? TV vezan v mrežo in predvajaš datoteko ali streemanje? Kako to deluje? Imeti TV v mreži? Kateri? A obstaja sistem po katerem imaš to mrežo dostopno? Kaj?

Torej: kako postaviti IT za bivališče, v katerega se boste vselili? Tisti, "če bi stvar z nule postavljal, bi..." paše sem. Nimam pojma, moj čas, ko sem vedel, kako privezat TV s kablom na grafično v PCju, da sem predvajal film, so mimo. In da ne odkrivam tople vode, če kdo ve, kako jo segreti; bom hvaležen.

janezvalva ::

meh. kneki.
postaviš en računalnik nekje v skupno rabo, nato pa na vse ostale računalnike, tv-je, tablice instaliraš kodi.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Anney ::

Plex ali Emby za stream direkt iz strežnika računalnika. Lep Gui in enostaven za uporabo.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

Pretorijanec ::

Anney je izjavil:

Plex ali Emby za stream direkt iz strežnika računalnika. Lep Gui in enostaven za uporabo.


A pa maš dediciran strežnik nekje v bajti, ki teče 24/7, ali maš svoj PC za strežnik, pa ga ne ugašaš?

mtech7 ::

Vzemi en NAS (Synology, Q-nap ipd..). Za začetek naloži PLEX, kasneje boš z isto napravo rešil še kakšno hišno shrambo fotografij, dokumentov, backupe, snemalnik za kamere..
Za osnove rabiš minimalno znanja, minimalno vzdrževanja, dela dolgo (moj prvi DS210 že 12 let brez prekinitve)

Anney ::

Pa malo glej, da greš s časom naprej, da bo ti vsaj 4K gnalo, če že več ne, ne vem kakšne specifikacije imajo ti NAS-i. Ker 4k je malo kompleksnejši kot 1080p.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

zee ::

Synology-ji z Intelovimi procesorji bi morali prebaviti 4k.

Pa še en glas za Plex. Najmanj dela in jajcanja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

c3p0 ::

Streaming iz shared diska in imaš multimedijo na centralnem mestu. Če je zame delovalo že leta 2000, ni vrag da ne bi sedaj zate.

Snemanje na USB? Ne bi verjetno nič gledal.

TheBlueOne ::

Najbolj enostavno je, da vzames nek cloud storage, sinhroniziras zadeve z lokalnimi napravami ali pa dostopas direktno. Tudi najbolj varno in verjetno najcenejse. 7 licenc za office 365, vsaka z 1TB OneDrive stane skupaj ca. 50€/leto na Amazonu.

Za TV imas Casting, ce ni dovolj, da castas doloceno vsebino morda Wifi HDMI.

Likalnik ::

jaz imam Synology NAS na katerega se samodejno shranjujeo slike...in vse ostalo dokumenti itd....vse se dela na daljavo, tudi dostop do slik, dokumentov imaš praktično iz povsod....časi kjer si priklapljal telefon na računalnik in prenašal slike so mimo....prav tako časi kjer si film prenesel na USB in ga dal v TV so mimo.
Na Synology imam priklopljen še zunanji disk kjer so samo filmi....na mobitelu grem na tracker...izberem film in ga downloadam....ta film se prenaša dol na disk doma...jaz sem pa na drugem koncu države.

kar se tiče filmov imam Chromecast (lahko imaš RPI ali bilo katero drugo napravo na android), gor inštaliraš Kodi in lahko filme gledaš direktno na TV.

uglavnem kar se tiče filmov, slik itd imaš lahko vse na daljavo in brez mesečne naročnine....kar se glasbe tiče uporabljam Spotify...plačam tistih 5€ na mesec in imam glasbo praktično povsod...v avtu, doma v dnevni, terasi, spalnici na morju...izbire komadov pa ogromno.

Pretorijanec ::

Likalnik je izjavil:

časi kjer si priklapljal telefon na računalnik in prenašal slike so mimo....prav tako časi kjer si film prenesel na USB in ga dal v TV so mimo.


Vsem hvala! Res. Namesto, da bi bral žnj vodičev, ki bi začeli z uvodom kako je tehnologija lepa, potem 5 strani o tem in na koncu medlo priporočilo, se mi zdi, da vem, kaj rabim. Synology NAS it is, od tam naprej pa bom dograjeval. Ta zadnji prispevek me je sploh navdušil: daš kaj v DL s telefona, doma se pa naloži! Uau. Ok, remote si še predstavljam, ampak ljudje moji, s telefona!

Skratka: hvala vsem.

c3p0 ::

Telefon je računalnik v mali obliki.

Lonsarg ::

Sem probal razne fensi rešitve ma na koncu mi je še najbolj všeč simpl mrežni disk. Pa naj bo to Synology ali pa pač obični PC nima veze. Dodaš še nek web vmesnik za torente (Synology to ima, če imaš PC pa inštaliraš lepo qBittorrent Web UI).

Lepo kombiniram to z PCjem v dnevni sobi in Logitech K400 da iz kavča v miru kontroliram. Dumbed down vmesniki me ne ganejo, kar naj je full desktop PC tudi v dnevni (v bistvu sm združil in je ta v dnevni sobi hkrati server in hkrati PC za TV).

Če je pa kdaj kaj za pogledat it druge naprave pa tudi vsaka spodobna, tudi mobiteli, podpirajo mrežne diske in zunanje monitorje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

svecka ::

jaz mam android TV, gor sm dal STEAMLINK )app iz googlestore) in furam brezžično streaming desktop računalnika (steam) na tv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

Badwolff ::

Dobivaš izključno nasvete za piratstvo.

Sam imam par streaming servisov, menjam glede na trenutno
potrebo, če res hočeš kaj izvem tega, potegneš na telefon in castaš. wifi/mesh in to je to. Za 4 ljudi je čist dost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NVIDIA Shield (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Konzole
828144164 (8493) ruski76
»

Sistem za gledanje filmov v dnevni

Oddelek: Loža
262535 (1326) mahoni
»

4k predvajanje filmov (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
539717 (7430) Han
»

predlog za HTPC?

Oddelek: Zvok in slika
263851 (3215) driver_x

Več podobnih tem