» »

Delo na daljavo za tujega delodajalca - socialno zavarovanje

Delo na daljavo za tujega delodajalca - socialno zavarovanje

uprbnk ::

Nameravam se zaposliti pri nizozemskem podjetju. Veliko večino časa bi delal na daljavo od doma iz Slovenije, kjer bi tudi imel stalno prebivališče in torej tudi davčno rezidenstvo.

Tu se pojavlja vprašanje plačevanja socialnih prispevkov (zdravstvo, pokojnina ...). Te bi lahko plačeval direktno v Sloveniji, kot bi bil zaposlen pri domačem delodajalcu; a v tem primeru moja nizozemska bruto plača v bistvu predstavlja slovenski "bruto bruto", od katerega bi moral najprej plačati še 16% (če se ne motim), preden bi dobil ven našo bruto plačo.

Po drugi strani bi v teoriji lahko bil zavarovan direktno na Nizozemskem, kjer bi mi socialno varstvo najbrž lahko že pokril delodajalec, koriščenje zdravsvetnih uslug v Sloveniji pa nato na osnovi ustrezne birokracije pokrije nizozemsko zavarovanje. Ta opcija bi se verjetno bolj izplačala, vendar ne vem, če je realno možna oz. sploh legalna?

Če gledam tole stran, mi ne pomaga kaj dosti: https://europa.eu/youreurope/citizens/w...
Za "Zaposlitev v eni državi, prebivališče v drugi" piše, da se socialne prispevke plačuje v državi, kjer posameznik dela, a se v mojem primeru to da razumeti kot eno ali drugo: fizično se nahajam v Sloveniji, delam za nizozemsko podjetje - kaj je zdaj država, kjer delam? Po drugi strani za "zaposlitev v več državah" piše, da "če precejšen del (>25%) poklicne dejavnosti opravljate v državi prebivališča, potem ste vključeni v sistem socialne varnosti v državi prebivališča" - to je tudi možnost, ki so mi jo predstavili na ZZZS. Vendar v mojem primeru ne gre za zaposlitev v več državah ...

Je kdo že bil v podobni situaciji in kako ste to uredili? Kakšni nasveti?

Tidule ::

Ce bos delal vecino (ne pa tudi ves cas) od doma potem nisi v prkersku ce imas prispevke urejene na nizozmenskem. Pomembno je kako kraj dela zapisete v pogodbo

Kar se tice visine place pa je pomemben predvsem koncni izracun. Prvo kot prvo ce te bo delodajalec placeval bruto (in bos sam placeval prispevke) imas pogojalsoo izhodisce da ti dejanskonplaca bruto bruto. Pac preveri z delodajalcem. Izhajaj iz tega da mora bit tvoj bruto pri delu na daljavo enak dejanskemu strosku, ki bi ga ti predstavljal ce bi bil zaposlen po nizozemski zakonodaji. Vecina EU drzav namrec pozna bruto bruto in bodo to razumeli.

Drugo kar moras preverit je kaksna je razlika v obdavcitvi med nizozemsko in slovenijo. Ce ima nizemska slucajni visje obdavcitve (kar sicer dvomim) oziroma ce ima obdavcitve na nacin da tega pri nas ne bi v celoti priznali (olajsave) potem zna bit da ti je v vsaken primeru ugodneje placevqt samo pri nas.

Kar se zavarovanja tice obstaja moznost da placujes zavarovanje v eni drzavi, koristih ga pa v celoti v drugi. Ampak se mora s tem strinjat zavarovalnica kjer placujes prispevke. Nekatere zavarovalnice so izjemno zatezene okrog tega.

Mato989 ::

Zakaj se ne dogovoriš da odpreš normiran s.p. in dobiš nek BRUTO na s.p. od katerega plačaš prispevke in davke...

Moj kolega dela za Belgijo, od doma in je odprl s.p., dogovoril se je za mislim da 38.000 letno in to je to... dobi vsak mesec 3k in decembra potem zmeraj 5k (2k bonus) plača minimalne prispevke in 4% davka v SLO in čao.

Če firma to ne bi, potem bi jaz zmutil tako, da bi probal odjavit davčno rezidenstvo in na črno bivat v SLO... če nimaš otrok ne bi smela bit prevelika težava.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zimonem ::

Na Nizozemskem bo dražje bo pa več pravic in boljša penzija. Vse je pa odvisno od oblike in obsega zavarovanja. Načeloma pa ni problem.

Ales ::

Mato989 je izjavil:

Zakaj se ne dogovoriš da odpreš normiran s.p. in dobiš nek BRUTO na s.p. od katerega plačaš prispevke in davke...

Ker bi s tem kršil zakonodajo?

Mato989 ::

Ales je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ker bi s tem kršil zakonodajo?

Zakaj točno?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ales ::

Sam OP je napisal, da bo šlo za delovno razmerje s točno določenim podjetjem. V tem primeru delo preko s.p. ni dovoljeno.

Klemen86 ::

Sam delam za eno izmed evropskih institucij. Večino remote s Slovenije.

Zdravstveno zavarovanje imam urejeno preko delodajalca. Podobno kot pri nas, en del premije plača delodajalec, drugi del pa sam pri plači. Vse zdravstvene storitve je potrebno pri nas plačati takoj po storitvi, nato uveljavljam povračilo pri zavarovalnici. Navadno je v roku enega tedna rešena zahteva.

V skladu z mojo pogodbo mi delodajalec ne plačuje pokojninskega zavarovanja. Dodatno dobim vsak mesec še 20% dodatek k plači in možnost, da si sam uredim pokojninsko zavarovanje. Zavarovan sem v Sloveniji in prispevek ni vezan na mojo plačo. Tako plačujem nekaj manj kot 300 evrov na mesec. Cca. 24% od osnove, ki je 60% povprečne plače v Sloveniji.

Dohodnina pri meni je drugačna, plačujem jo v EU proračun, po njihovi dohodninski lestvici. Oproščen sem plačila slovenske dohodnine.

Upam, da ti kaj prav pride.

uprbnk ::

Hvala vsem za informacije in pomoč.

Pat_MaGroin ::

Klemen86 je izjavil:

Sam delam za eno izmed evropskih institucij. Večino remote s Slovenije.

Zdravstveno zavarovanje imam urejeno preko delodajalca. Podobno kot pri nas, en del premije plača delodajalec, drugi del pa sam pri plači. Vse zdravstvene storitve je potrebno pri nas plačati takoj po storitvi, nato uveljavljam povračilo pri zavarovalnici. Navadno je v roku enega tedna rešena zahteva.

V skladu z mojo pogodbo mi delodajalec ne plačuje pokojninskega zavarovanja. Dodatno dobim vsak mesec še 20% dodatek k plači in možnost, da si sam uredim pokojninsko zavarovanje. Zavarovan sem v Sloveniji in prispevek ni vezan na mojo plačo. Tako plačujem nekaj manj kot 300 evrov na mesec. Cca. 24% od osnove, ki je 60% povprečne plače v Sloveniji.

Dohodnina pri meni je drugačna, plačujem jo v EU proračun, po njihovi dohodninski lestvici. Oproščen sem plačila slovenske dohodnine.

Upam, da ti kaj prav pride.

Ne pride mu prav, ker EU zaposleni imate priviligiran položaj v primerjavi z ljudmi, ki ne delajo v EU institucijah.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo od doma za tuje podjetje

Oddelek: Loža
143557 (2788) baro2000
»

Zaposlitev preko SP-ja vs. za nedoločen čas (strani: 1 2 3 4 )

17925292 (17730) Gregor P
»

Spisek: Kaj je dobrega v tej državi. (strani: 1 2 3 )

10019096 (15024) technolog
»

Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?

4912603 (11412) M.B.
»

Osebno dopolnilno delo (strani: 1 2 3 )

10622885 (19892) Okapi

Več podobnih tem