Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi
TorrentXL ::
Moj zaposleni danes pizdi kot žvau.
Najprej si je leta 2012 kupil eno stanovanje in si ga uredil.
Potem si je 2 leti nazaj kupil še eno, ga zrihtal, se preselil vanj in v prejšnjem pustil starše.
Zdaj je dobil za plačati davek na premoženje na prvo stanovanje in se mu zdi kriminal. Ker prvič sliši, da to sploh obstaja.
Ampak ja, obstaja in plačati ga je treba.
Pod črto, ne gobezdajte, da pri nas nimamo davkov. Imamo NUSZ in še davek na premoženje na stanovanja.
Glavna poanta ni to, da davek ne obstaja. Poanta je, da je jugoslovanski davek neustrezen. Pa ne samo zato, ker ne obdavči večjega kroga ljudi, ampak včasih tud zato, ker obdavči take, ki jih ne bi bilo treba. Je pa pričakovano, da imaš neumne zaposlene, saj se ta davek ne plača, če je v stanovanju stalno prijavljen nekdo od ožjih družinskih članov, kar vključuje tud starše. Ne smemo tud ignorirat, da obstaja velika možnost, da preprosto lažeš.
Moj zaposleni danes pizdi kot žvau.
Najprej si je leta 2012 kupil eno stanovanje in si ga uredil.
Potem si je 2 leti nazaj kupil še eno, ga zrihtal, se preselil vanj in v prejšnjem pustil starše.
Zdaj je dobil za plačati davek na premoženje na prvo stanovanje in se mu zdi kriminal. Ker prvič sliši, da to sploh obstaja.
Ampak ja, obstaja in plačati ga je treba.
Pod črto, ne gobezdajte, da pri nas nimamo davkov. Imamo NUSZ in še davek na premoženje na stanovanja.
Wtf, tudi jaz prvič slišim za ta davek... in kot kaže (če prav vidim), je obdavčitev po progresivni lestvici, pa kar konkretna.
Zakaj se o tem ni nikjer v medijih govorilo (vedno se le NUSZ omenja)?
Ne omenja se zato, ker ga skoraj nihče ne plačuje. Podjetja sploh ne. Pa davek je bil kr nizek, saj so bile prej ocenjene vrednosti dost nižje od tržnih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()
Utk ::
No, kot ponavadi, si spet izpadel neumen lažnivec ti, ne pa vsi drugi ki jih tega obtožuješ.
Vprašanje 7: Kdaj so izpolnjeni pogoji za oprostitev davka od premoženja do vrednosti 160 m2?
V zakonu o davkih občanov je določeno, da se osnova za davek od premoženja na posest stavbe zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno prebival v teh stanovanjskih prostorih. Enako se zniža davčna osnova tudi lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem prebiva imetnik stanovanjske pravice, kateremu je bilo stanovanje dodeljeno z odločbo.
Vprašanje 8: Kdo velja za ožjega družinskega člana, ki stalno prebiva v stanovanjskih prostorih? So to tudi starši lastnik?
Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika. Iz navedenega sledi, da zakon o davkih občanov staršev lastnika ne uvršča v krog ožjih družinskih članov.
Vprašanje 7: Kdaj so izpolnjeni pogoji za oprostitev davka od premoženja do vrednosti 160 m2?
V zakonu o davkih občanov je določeno, da se osnova za davek od premoženja na posest stavbe zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno prebival v teh stanovanjskih prostorih. Enako se zniža davčna osnova tudi lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem prebiva imetnik stanovanjske pravice, kateremu je bilo stanovanje dodeljeno z odločbo.
Vprašanje 8: Kdo velja za ožjega družinskega člana, ki stalno prebiva v stanovanjskih prostorih? So to tudi starši lastnik?
Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika. Iz navedenega sledi, da zakon o davkih občanov staršev lastnika ne uvršča v krog ožjih družinskih članov.
c3p0 ::
Pogosto, ko se gradi za državo, v kakšni hruški ostane beton, da se zalije ploščo za hišo. Ali pa ostane opeka, ki jo je lažje nekomu podariti, kot pa jo zavreči. Ali pa je na gradbišču preveč delavcev in gredo za manjši dodatek med delovnim časom delat na drugo gradbišče. Ali pa se kar vse to poklopi in se za malo denarja pojavi hiša, ko je ravno takrat gradi nekdo, ki je povezan z večjim poslom.
Dimičeva ve kako to poteka.
bm1973 ::
Seveda bo 5k.
Izvajalec bo dobil 2k, ostalo bo pa že nekam šlo. Ni hudič da ne.
Težko bo nekam šlo brez sodelovanja izvajalca. Izvajalec bi v tem primeru moral dobit 5k po pogodbi. Bo pa še vedno bolj ugodno, kot nakup na trgu. Torej odrežemo tiste, ki bi nabili še 2k in to pospravili v žep.
Ker izvajalci so znani kot moralni stebri in se ne bi šli tega.
/s
feryz ::
Koliko pa misliš, da imajo tega?Ok, mu bom rekel, naj javi na furs, da so tastari noter.
Fajn, bo furs vesel. Potem bojo stari plačali še davek na svoje stanovanje ali hišo, ali karkoli imajo od prej, če niso prijavljeni v tem stanovanju. Za to stanovanje bo pa tudi še zmeraj plačeval.
Toliko, kot rabijo. Ni da so zbiralci.
No, kot ponavadi, si spet izpadel neumen lažnivec ti, ne pa vsi drugi ki jih tega obtožuješ.
Očtino so to spremenili. Prej je veljalo tako:
156. člen
Občinska skupščina lahko prizna olajšavo v obliki znižanja odmerjenega davka na družinskega člana zavezancu z več kot tremi družinskimi člani, ki so skupaj z zavezancem stalno prebivali v njegovih stanovanjskih prostorih v letu pred letom, za katero se odmerja davek.
Za družinske člane se štejejo zakonec, otroci, posvojenci, starši lastnika in njegovega zakonca in tisti, ki jih je lastnik dolžan vzdrževati po zakonu.
Zavezanec uveljavlja olajšavo s posebno vlogo, ki jo mora predložiti davčnemu organu do 31. januarja v letu, za katero se davek odmerja. V primeru, da vloga ni bila vložena v predpisanem roku, se zavezancu olajšava ne prizna.
Je pa itak vseeno, ker se lahko kdo drug not prijavi. Jaz nisem nobenga davka plačeval na delež lastništva nepremičnine, čeprav je moja mama not živela, jaz pa sem bil stalno prijavljen drugje. No, razen del NUSZ-ja.
Zgodovina sprememb…
Ok, mu bom rekel, naj javi na furs, da so tastari noter.
Fajn, bo furs vesel. Potem bojo stari plačali še davek na svoje stanovanje ali hišo, ali karkoli imajo od prej, če niso prijavljeni v tem stanovanju. Za to stanovanje bo pa tudi še zmeraj plačeval.
Meni so uturili ta davek za poslovni prostor, katerega lastnik sem. Skoraj 200 EUR. Sem jih moral prav opozorit (seveda s pritožbo), da imam tam pisarno, ker FURS gotovo že nima tega podatka /s.
Me zanima, koliko jih ne ve, da če uporabljaš nepremičnino za svojo dejavnost, ne rabiš plačat tega davka.
feryz ::
No vidiš torrent, če so res spremenili, so šli spet davki gor.
Čeprav to nikjer ne opaziš.
Tako se to dela, pritlehno in zahrbtno.
No vidiš torrent, če so res spremenili, so šli spet davki gor.
No, to dejansko pomeni, da je celovita reforma še toliko bolj potrebna. Nima smisla, da nekdo plača davek, če starši živijo v njegovem stanovanju. To spada pod tisto mojo trditev, da se pogosto obdavči tud take primere, ki jih ne bi bilo treba. Medtem pa podjetja ne plačajo tega davka, če je nova nepremičnina nihče 10 let ne plača tega davka itd.
Zgodovina sprememb…
156. člen
Občinska skupščina lahko prizna olajšavo v obliki znižanja odmerjenega davka na družinskega člana zavezancu z več kot tremi družinskimi člani, ki so skupaj z zavezancem stalno prebivali v njegovih stanovanjskih prostorih v letu pred letom, za katero se odmerja davek.
Za družinske člane se štejejo zakonec, otroci, posvojenci, starši lastnika in njegovega zakonca in tisti, ki jih je lastnik dolžan vzdrževati po zakonu.
Zavezanec uveljavlja olajšavo s posebno vlogo, ki jo mora predložiti davčnemu organu do 31. januarja v letu, za katero se davek odmerja. V primeru, da vloga ni bila vložena v predpisanem roku, se zavezancu olajšava ne prizna.
Je pa itak vseeno, ker se lahko kdo drug not prijavi. Jaz nisem nobenga davka plačeval na delež lastništva nepremičnine, čeprav je moja mama not živela, jaz pa sem bil stalno prijavljen drugje. No, razen del NUSZ-ja.
Nič niso spremenili, to še zmeraj velja, samo ti si nepismen. Starši se štejejo za znižanje če živijo s tabo, ne pa za oprostitev, če živijo tam sami.
Nima smisla, da nekdo plača davek, če starši živijo v njegovem stanovanju.
Kar naj to sprejmejo. Me bo očitno nekdo posvojil pri 40ih...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
156. člen
Nič niso spremenili, to še zmeraj velja, samo ti si nepismen. Starši se štejejo za znižanje če živijo s tabo, ne pa za oprostitev, če živijo tam sami.
Torej so spremenili, če tega člena ni več. Očtino tebi bolj manjka logike, kot pa sem jaz nepismen.
Z dnem uveljavitve tega zakona prenehajo veljati:
– 29. člen, 30. člen, 156. do 159. člen, 161. do 164. člen, 193.a. člen, 269. člen in 270. člen Zakona o davkih občanov (Uradni list SRS, št. 36/88 in 8/89 ter Uradni list RS, št. 48/90, 8/91, 7/93, 18/96 – ZDavP, 91/98 – ZDavP-C, 117/06 – ZDVP, 117/06 – ZDDD in 24/08 – ZDDKIS);
Zgodovina sprememb…
Ta člen je še zmeraj, samo ti si nepismen.
Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika.
LOL, samo še bolj se potapljaš. To si kopiral iz zakona, ki ni NIKOLI zares veljal, ker ga je ustavno sodišče razveljavilo.
Dej, raje nehaj, ker to je že sramotno.
Torej so spremenili, če tega člena ni več. Očtino tebi bolj manjka logike, kot pa sem jaz nepismen.
Z dnem uveljavitve tega zakona prenehajo veljati:
- 29. člen, 30. člen, 156. do 159. člen, 161. do 164. člen, 193.a. člen, 269. člen in 270. člen Zakona o davkih občanov (Uradni list SRS, št. 36/88 in 8/89 ter Uradni list RS, št. 48/90, 8/91, 7/93, 18/96 - ZDavP, 91/98 - ZDavP-C, 117/06 - ZDVP, 117/06 - ZDDD in 24/08 - ZDDKIS);
LOL, samo še bolj se potapljaš. To si kopiral iz zakona, ki ni NIKOLI zares veljal, ker ga je ustavno sodišče razveljavilo.
Dej, raje nehaj, ker to je že sramotno.
Zgodovina sprememb…
Ta člen je še zmeraj, samo ti si nepismen.
Še enkrat preberi kar sem napisal in preveri.
Zakaj bi bral zakon, ki ni nikoli veljal, ker ga je US razveljavilo?
Iz teme v temo iz meseca v mesec dokazuješ, da nimaš pojma o davkih, ki jih že imamo, si pa strašno pameten kakšne davke bi morali imet.
Iz teme v temo iz meseca v mesec dokazuješ, da nimaš pojma o davkih, ki jih že imamo, si pa strašno pameten kakšne davke bi morali imet.
Zgodovina sprememb…
Zakon je torej veljal do 2014, dokler ni bil razveljavljen, a ne?
Točno vem kakšne davke imamo. Take, da se lahko ožji družinski člani prijavijo v tvoji nepremičnini, pa tud če tam ne živijo in si oproščen davka. Take, da jih podjetja sploh ne plačajo. Take, da ne plačaš nobenega davka 10 let za novo nepremičnino. Take, da so vsi upravičeni do znižane stopnje pri nakupu novega stanovanja (9,5%), ne glede na naravo nakupa. Itd. V bistvu so pisani parkiralcem premoženja na roke.
Točno vem kakšne davke imamo. Take, da se lahko ožji družinski člani prijavijo v tvoji nepremičnini, pa tud če tam ne živijo in si oproščen davka. Take, da jih podjetja sploh ne plačajo. Take, da ne plačaš nobenega davka 10 let za novo nepremičnino. Take, da so vsi upravičeni do znižane stopnje pri nakupu novega stanovanja (9,5%), ne glede na naravo nakupa. Itd. V bistvu so pisani parkiralcem premoženja na roke.
Zgodovina sprememb…
Zacel je veljati 1.1.2014, razveljavljen pa je bil točno 3 mesece kasneje.
Ne. Ta zakon, ki ga jaz omenjam, je veljal od leta 1988.
V Sloveniji imamo davek od premoženja že od leta 1988, ko je bil sprejet Zakon o davkih občanov, ki je bil objavljen v Uradnem listu SRS številka 36/88. Osnovne značilnosti davka od premoženja predstavljam v nadaljevanju.
Kot lahko vidimo, je ta ureditev bila dokaj enostavna in velja že od leta 1988 in zato me preseneča, da vlada pred pripravo izhodišč za obdavčitev premoženja, ni uporabila dobrih rešitev iz te določb.
Leta 2013 je bil sprejet Zakon o davku na nepremičnine – ZDavNepr, ki je bi objavljen v Uradnem listu RS št. 101/13 dne 9. 12. 2013. V veljavo je stopil 01.01.2014. Takrat so prenehale veljati pravne podlage, objavljene v 33. členu prehodnih določb, kar je posledično pomenilo, da se v letu 2014 ni izvajala odmera nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), davek od premoženja, pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest ter davka na nepremično premoženje večje vrednosti.
https://simic-partnerji.si/2025/01/25/d...
To je zakon iz leta 1988: https://www.iusinfo.si/zakonodajna-knji...
Uradni list SRS, št. 44/1982, 9/1985, 32/1985, 36/1988 - ZDO
Zgodovina sprememb…
Kanban ::
Si res tako nepismen? Tisto tvoje citirano črtanje členov je veljalo tri mesece.
Zakon, kot ga pravilno interpretira Utk pa velja že od 1988, razen tiste tri mesece vmes.
Zakon, kot ga pravilno interpretira Utk pa velja že od 1988, razen tiste tri mesece vmes.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Si res tako nepismen? Tisto tvoje citirano črtanje členov je veljalo tri mesece.
Če je tako kot ti praviš, potem bi se starši še vedno morali štet kot ožji družinski člani. Torej kdo se zdaj moti? Jaz, ti, Utk, FURS?
Tukaj je datum dokumenta 2006:
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=...
Torej je že 2006 ali prej bilo to spremenjeno.
Leta 1993 je bilo spremnjeno:
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...
Zgodovina sprememb…
Iz tvojega linka
Osnova za davek od premoženja iz 1. točke 156. člena tega zakona se zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, ugotovljene na način iz prejšnjega odstavka. Davčna osnova se zniža pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno bival v stanovanjskih prostorih. Enako se zniža davčna osnova tudi lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem biva imetnik stanovanjske pravice, kateremu je bilo stanovanje dodeljeno z odločbo.
Ti, ker si nepismen. Za nekaj je dovolj "družinski člani", za nekaj drugega pa "ožji družinski člani". Nepismeni pač ne ločite kaj je kaj.
Osnova za davek od premoženja iz 1. točke 156. člena tega zakona se zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, ugotovljene na način iz prejšnjega odstavka. Davčna osnova se zniža pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno bival v stanovanjskih prostorih. Enako se zniža davčna osnova tudi lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem biva imetnik stanovanjske pravice, kateremu je bilo stanovanje dodeljeno z odločbo.
Torej kdo se zdaj moti? Jaz, ti, Utk, FURS?
Ti, ker si nepismen. Za nekaj je dovolj "družinski člani", za nekaj drugega pa "ožji družinski člani". Nepismeni pač ne ločite kaj je kaj.
Zgodovina sprememb…
Iz tvojega linka
Torej kdo se zdaj moti? Jaz, ti, Utk, FURS?
Res je, sem površno prebral. Ta del sem spregledal. Torej bi bilo prav, da se to spremeni, a ne?
Zgodovina sprememb…
ripmork ::
Ne omenja se zato, ker ga skoraj nihče ne plačuje. Podjetja sploh ne. Pa davek je bil kr nizek, saj so bile prej ocenjene vrednosti dost nižje od tržnih.
(vir: FURS)
Tole so precejšnji zneski za vsakoleten davek (zaradi porasta cen praktično večina pade v zgornjo polovico obdavčitev, povrhu pa zdej še procenti od (višje) izračunanih vrednosti).
Namesto da bi bil davek v mejah normale in bi sistem deloval, bi se jih nabijalo v absurde, ker "itak skoraj nihče ne plačuje".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
(vir: FURS)
Tole so precejšnji zneski za vsakoleten davek (zaradi porasta cen praktično večina pade v zgornjo polovico obdavčitev, povrhu pa zdej še procenti od (višje) izračunanih vrednosti).
Namesto da bi bil davek v mejah normale in bi sistem deloval, bi se jih nabijalo v absurde, ker "itak skoraj nihče ne plačuje".
To je vse skupaj brezveze, ker se na enem naslovu prijavi en otrok, na drugem drug. Podjetja niti to ne rabijo delat. Npr. v Schellenburgu nič ni treba plačat naslednjih 10 let.
Drugač pa:
Osnova za davek ni posplošena tržna vrednost nepremičnin, temveč vrednost, izračunana po precej zapleteni, zamudni in zastareli metodologiji, z upoštevanjem točke, kot jo po pravilniku iz leta 1981 določi vsaka občina, zato med občinami prihaja do velikih in neutemeljenih razlik.
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
A je res tako visok?
Zgodovina sprememb…
joez7 ::
Lepo prepiše prvo stanovanje na starša, uredi pogodbo o preužitku in so vsi srečni.
Če bo prepisal stanovanje na starša, bosta plačala davek na darilo.
Pa kva res nič ne znaš. Prvi dedni red, kupoprodajna pogodba, zadaj pri notarju preužitek (po smrti je tvoje brez zapuščinske?). A otrok pa nimaŠ? Daj otroka na ta naslov, al pa ženo (če te vprašajo zakaj? se ne razumema
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Itak, da vsi znajo goljufat. Problem je v tem, da to ne paše v agendo, ki bi jo tukaj radi prodali in to je, da je jugoslovanski premoženjski davek super za današanje razmere, ker bi radi vsi še naprej izkoriščali preproste luknje v zakonu.
Zgodovina sprememb…
bm1973 ::
Lepo prepiše prvo stanovanje na starša, uredi pogodbo o preužitku in so vsi srečni.
Če bo prepisal stanovanje na starša, bosta plačala davek na darilo.
Pa kva res nič ne znaš. Prvi dedni red, kupoprodajna pogodba, zadaj pri notarju preužitek (po smrti je tvoje brez zapuščinske?). A otrok pa nimaŠ? Daj otroka na ta naslov, al pa ženo (če te vprašajo zakaj? se ne razumema).
Starši niso prvi dedni red, otroci so...
Edino, da jima proda stanvioanje, ampak pol mora plačati vsaj DPN 2%.
jernejl ::
A privat stanovanja pa nimajo parkingov in balkonov?Imajo, imajo, ampak privat investitorji jih niso sposobni narediti zastonj. Država pa - kot si sam izračunal - lahko. Ker če gredo vsi milijoni samo v stanovanja, potem je vse ostalo narejeno zastonj.
Če stane gradnja 4, potem je 6 minimalna prodajna cena za katero bi kdo sploh kaj delal.Ti praviš, da gradnja stane 2, torej bi se lahko prodajalo po 4, pa bi še vedno imeli 100% maržo.
Imaš kak link da država gradi več parkingov iz stanovanjskega sklada kot je predpisano tudi za privat investitorje?
Tudi za vrtec upam da je ta denar prispevala občina, ker če stanovanjski sklad gradi vrtce iz lastnega denarja, je to samo še en nateg več.
Tudi za vrtec upam da je ta denar prispevala občina, ker če stanovanjski sklad gradi vrtce iz lastnega denarja, je to samo še en nateg več.
To ne vemo, če stanovanjski sklad gradi vrtec. Jaz sem samo omenil, da je predviden vrtec, da bi izpostavil, da marsikaj ne vemo in zato ne moremo na podlagi tega projekta ocenjevat koliko stane m2 gradnje. Še enkrat pojasnim, da gradnjo JSS ne morem 1:1 primerjat z gradnjo privatnega investitorja. Ta recimo sploh ne bo šel v projekt na določeni lokaciji, če bo ocenil da bo gradnja predraga in zarad tega ne bo dobil recimo vsaj 40% profita. JSS na tak način pač ne more delat, ker potem bi zgradil še manj kot zdaj, pa je že zdaj številka porazna.
Zgodovina sprememb…
Še enkrat, ni bistvo v vrtecu. Vrtec samo ponazarja dejstvo da premalo vemo o projektu, da bi na podlagi tega enega projekta ocenjevali koliko državo stane gradnja. Ti pa povem, da če bi država zgradila veliko stanovanj za 3,5k na m2 in jih prodajala za 4k na m2, bi narod to razgrabil kot vroče žemljice in prišlo bi do korekcije cen na trgu. Govorim seveda o LJ. V MB smo ugotovili, da država gradi za okrog 2k na m2, če se prav spomnim.
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
Imaš kak link da država gradi več parkingov iz stanovanjskega sklada kot je predpisano tudi za privat investitorje?Ne, lahko privzameš, da jih gradijo X, X>0. Koliko je X, je v resnici popolnoma nepomembno. Pomembno je, da jih natanko X naredijo zastonj.
Tudi za vrtec upam da je ta denar prispevala občina, ker če stanovanjski sklad gradi vrtce iz lastnega denarja, je to samo še en nateg več.Mogoče bo oddan v najem, tako kot stanovanja. To, da stanovanjski sklad gradi tudi poslovne prostore, ki jih oddaja v najem, sicer ni nobena izjema.
Še enkrat, ni bistvo v vrtecu. Vrtec samo ponazarja dejstvo da premalo vemo o projektu, da bi na podlagi tega enega projekta ocenjevali koliko državo stane gradnja. Ti pa povem, da če bi država zgradila veliko stanovanj za 3,5k na m2 in jih prodajala za 4k na m2, bi narod to razgrabil kot vroče žemljice in prišlo bi do korekcije cen na trgu. Govorim seveda o LJ. V MB smo ugotovili, da država gradi za okrog 2k na m2, če se prav spomnim.
Imamo znesek, 92 mio, in število stanovanj, 380. Znaš delit? Naloga sklada ni nič drugega kot gradit stanovanja.
Ne, lahko privzameš, da jih gradijo X, X>0. Koliko je X, je v resnici popolnoma nepomembno. Pomembno je, da jih natanko X naredijo zastonj.
Nobenga ne zgradijo zastonj. Za stanovalce jih pa zgradijo tolk kot je predpisano.
Zgodovina sprememb…
Kaj bomo pa potem s podatki o tistem projektu v Kopru ali celo o tistem v MB, ki kažejo popolnoma drugo sliko? S tem da v teh dveh primerih imamo celo gradbeno dovoljenje na voljo.
Zgodovina sprememb…
A ta?
je lani bil ocenjen na 80 milijonov evrov, je pa zaradi velikosti in vsebovanja javnega programa zelo zahteven.
Stanovanjski sklad RS nam je prav tako potrdil, da bo prišlo do podražitve projekta: >>
430 stanovanj za 80 mio plus že (ne)znana podražitev ne vem kako je bistveno cenejše od 380 stanovanj za 92 mio.
je lani bil ocenjen na 80 milijonov evrov, je pa zaradi velikosti in vsebovanja javnega programa zelo zahteven.
Stanovanjski sklad RS nam je prav tako potrdil, da bo prišlo do podražitve projekta: >>
430 stanovanj za 80 mio plus že (ne)znana podražitev ne vem kako je bistveno cenejše od 380 stanovanj za 92 mio.
Ja, ta ja.
Kar se tiče podražitve:
Še enkrat, ne moreš primerjat to s projektom Glince, ker nimamo pojma o podrobnostih. Zato je tud brezveze karkoli sklepat iz tega enega projekta, ki slučajno ob odsotnosti vseh podrobnosti prikaže tebi všečno številko izračuna.
Vrednost: 80 mil
Uporabna: 33.165 m2
Cena: 2.412EUR na m2 uporabne površine
Kar se tiče podražitve:
Podražitve projekta se pričakujejo zaradi izgradnje komunalne infrastrukture in novonastale potrebe po rekonstrukciji Ulice Veljka Vlahovića. Pričakuje se da bodo stroški gradnje povečali v skladu z indeksom rasti cen, ne pa tudi zaradi sprememb projekta.
Še enkrat, ne moreš primerjat to s projektom Glince, ker nimamo pojma o podrobnostih. Zato je tud brezveze karkoli sklepat iz tega enega projekta, ki slučajno ob odsotnosti vseh podrobnosti prikaže tebi všečno številko izračuna.
Zgodovina sprememb…
Ni 80 mio, ampak 80 mio plus inflacija od 20222 do 2025, najmanj, plus ostali stroški, ki tudi spadajo zraven.
Če bi bila res tolk uporabna uporabna površina, bi stanovanja imela v povprečju 75 m2, kar sigurno ni res. Kaj vse so morali štet za sem not da so prišli do te cifre, bogve.
Podrobnosti so take in drugače, nazadnje pa zmeraj pridemo na 4 jurje.
Če bi bila res tolk uporabna uporabna površina, bi stanovanja imela v povprečju 75 m2, kar sigurno ni res. Kaj vse so morali štet za sem not da so prišli do te cifre, bogve.
Podrobnosti so take in drugače, nazadnje pa zmeraj pridemo na 4 jurje.
Zgodovina sprememb…
A si prepričan, da je ocena projekta iz 2022? Tud če je, smo res imeli 70% inflacijo? Podatki so iz gradbenega dovoljenja. Sej je link nekje malo nazaj. Verjetno so večja stanovanja in še kaki poslovni prostori. Je kr velik skok iz 2,4k na 4k, še sploh če ne ponudiš nobenih smiselnih pojasnil.
Na vso moč se trudiš dokazat, kako država potratno gradi, pa ti nekako ne uspeva. Ali bo privat investitor v zasledovanju maksimizacije profita zgradil učinkoviteje kot država? Skoraj zagotovo, da bo, ampak država tud naroči storitve pri privat podjetju in tud to podjetje more ustvarit profit. Sej to se menda lahko strinjamo? Alternative za javno gradnjo itak ni, kot pa da gradi država, ker privat investitor ne bo prodajal ali oddajal stanovanj po neprofitni ceni. Torej tud če v najslabšem primeru država res gradi za 3,5k na m2, kar ne in ignoriramo, da je v tej ceni tud profit za privat podjetja, da so razlike v projektih in ciljih ko gradi država, je to še vedno boljše kot nič.
Jaz še vedno trdim, da bi država morala gradit tud za neprofitno prodajo, kjer bi kupci sami financirali nakup. Seveda bi morali bit določeni pogoji za nakup.
Na vso moč se trudiš dokazat, kako država potratno gradi, pa ti nekako ne uspeva. Ali bo privat investitor v zasledovanju maksimizacije profita zgradil učinkoviteje kot država? Skoraj zagotovo, da bo, ampak država tud naroči storitve pri privat podjetju in tud to podjetje more ustvarit profit. Sej to se menda lahko strinjamo? Alternative za javno gradnjo itak ni, kot pa da gradi država, ker privat investitor ne bo prodajal ali oddajal stanovanj po neprofitni ceni. Torej tud če v najslabšem primeru država res gradi za 3,5k na m2, kar ne in ignoriramo, da je v tej ceni tud profit za privat podjetja, da so razlike v projektih in ciljih ko gradi država, je to še vedno boljše kot nič.
Jaz še vedno trdim, da bi država morala gradit tud za neprofitno prodajo, kjer bi kupci sami financirali nakup. Seveda bi morali bit določeni pogoji za nakup.
Zgodovina sprememb…
Ni dovolj da se osmešiš enkrat na dan, se res moraš dvakrat?
Da država gradi potratno se vidi že iz opisa projekta, sploh ne rabim cen gledat. 9 vila blokov.
Da država gradi potratno se vidi že iz opisa projekta, sploh ne rabim cen gledat. 9 vila blokov.