» »

Nepremičninski davek

Nepremičninski davek

Temo vidijo: vsi
««
74 / 80
»»

Utk ::

Čeprav sem jaz že zdavnaj predlagal da naj uvedejo olajšavo v znesku davka. Na primer, imamo dohodnino v % glede na plačo, zraven naj prištejejo še davek na vse nepremičnine, davek od kapitalskega dobička, obresti, vse davke, ki jih tako povrh plačujemo, dobiš ven nek znesek davka, ki ga naj bi plačal, in potem od tega odbijemo nek fiksen znesek, vsem enako, ostalo (do)plačaš. Nekdo, ki nima nič, ne bi plačal nič dohodnine, nekdo ki ima veliko, bi plačal več, nekdo ki nima strašno dobre plače in vikend, bi najbrž plačal nekaj malega, nekdo ki ima slavo plačo in mu uspe zaslužit jurja na delnicah, še zmeraj nič. Niso pa potem potrebne nobene olajšave, lestvice za dohodnino, itd. Najbolj enostavno in najbolj pošteno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

delavec44 ::

Sem takoj za ampak vidiš, da raje vidijo, da cedularno obdavčujejo in nočejo da gre v dohodnino. Eno leto v preteklosti je sicer nekaj malega lahko šlo pa so takoj ukinili.

Pred mnogo leti pa je večina davkov šla v dohodnino. Še račune smo zbirali za olajšave.

Poanta je, da rabimo enostavno in stabilno davčno politiko. Mi pa vsako leto nekaj spreminjamo in kompliciramo. Potem pa fikusi v JU jokajo koliko imajo dela. Poenostavitev bi takoj prinesla tudi optimizacijo delovnih mest in lažji nadzor nad sivo ekonomijo.
In ja, tukaj mislim tudi na sp-je in podjetja.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

delavec44 je izjavil:

Potem pa fikusi v JU jokajo koliko imajo dela.

Ne, da jokajo, veselijo se, odgovarjajo za napake praviloma ne, napredujejo redno, denar pa tako v proračunu raste sam od sebe in pač gre malo na sprehod skozi njihov žep.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

matobeli ::

delavec44 je izjavil:

Nato sicer forsira naj dvignemo obrambni proračun,

Tudi na nepravilno razporejene davke opozarja EU.

matobeli je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Nato sicer forsira naj dvignemo obrambni proračun,

Tudi na nepravilno razporejene davke opozarja EU.

In kaj misliš da je bolj pomembno? Ene države ne šlivijo 5% opozorila iz EU pa se še kar notri.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Sej mi tud ne zapravljamo 2% za nato kot bi morali ampak kar lep odstotek manj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

kanarin ::

matobeli je izjavil:

In za take:

"Želimo opremiti dve bataljonski skupini, eno bojno in eno izvidniško. Govorimo o dvakrat 53 vozilih, obdobje nakupa za prvo je 2025-2027, za drugo 2026-2030, okvirni znesek je okoli 700 milijonov evrov."

Počakajte da pride desna opcija na oblast pa boste videli koliko šele denarja bo šlo za vojsko.

kanarin je izjavil:

Počakajte da pride desna opcija na oblast pa boste videli koliko šele denarja bo šlo za vojsko.

Koliko, da se pripravimo? Bo sicer to kmalu?

NL85 ::

kanarin je izjavil:

matobeli je izjavil:

In za take:

"Želimo opremiti dve bataljonski skupini, eno bojno in eno izvidniško. Govorimo o dvakrat 53 vozilih, obdobje nakupa za prvo je 2025-2027, za drugo 2026-2030, okvirni znesek je okoli 700 milijonov evrov."

Kakorkoli se obrne, naj so na oblasti levi ali desni, oboji me j...o v glavo. En me zapira v stanovanje, en mi davke nabija, da samo še za davke delam.

Zapirala je cela Evropa. Jaz se tudi ne strinjam s tem in upam da tega ne bo več. Bi pa to, po navodilih EU, takrat delal tudi kdo drug na oblasti. Redki so taki, ki imajo hrbtenico (recimo Madžari ali Skandinavci).

Lonsarg ::

Če privat podjetju zapreš pipco da izvaža elektriko po tržnih cenah in ga prisiliš da pod tržno prodaja doma, potem moraš to kot država subvencionirat. Tudi če je v igri državno podjetje ki s tem manj zasluži je sita fora, to je državna subvencija.

Skratka to ni nič drugega kot državna pomoč porabnikom energije, ne reši core vzroka. Ki je da je ekonomija EU v k... in to se pozna povsod, tudi pri postavljanju elektrarn. To je zgolj en od simptomov.

otago ::

Malce sem firbcal po nepremicnine.net in naletel na oglas slovenske agencije za oddajo stanovanja oz. hiš... Pripis komunikacija preko emaila ... Gre za Tripadvisor rental scam. Lastnica Martina Simonelli živi v tujini in oddaja nepremičnino. Ne more organizirati ogleda osebno ali preko agencije (le kako pa je uspela oddaja oglasa z nekim slovenskim naslovom pravne osebe?). V dokaz resnosti pošlje sken svojega osebnega dokumenta. Potrebno plačati varščino in vsaj 2 najemnini. Preko TripAdvisor. Ko plačaš znesek, naj bi prišel predstavnik TA ti predat ključ. Ne more pa povedati naslova stanovanja, oz. številka dela stavbe- Danes je bil oglas dan gor, čez nekaj ur odstranjen. Uporabljala je email @gmx.de, drugič @virgilio.net Identičen postopek ponovljen prejšnji teden. Po guglanju teče ta scam že 8 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

NL85 ::

otago je izjavil:

Malce sem firbcal po nepremicnine.net in naletel na oglas slovenske agencije za oddajo stanovanja oz. hiš... Pripis komunikacija preko emaila ... Gre za Tripadvisor rental scam. Lastnica Martina Simonelli živi v tujini in oddaja nepremičnino. Ne more organizirati ogleda osebno ali preko agencije (le kako pa je uspela oddaja oglasa z nekim slovenskim naslovom pravne osebe?). V dokaz resnosti pošlje sken svojega osebnega dokumenta. Potrebno plačati varščino in vsaj 2 najemnini. Preko TripAdvisor. Ko plačaš znesek, naj bi prišel predstavnik TA ti predat ključ. Ne more pa povedati naslova stanovanja, oz. številka dela stavbe- Danes je bil oglas dan gor, čez nekaj ur odstranjen. Uporabljala je email @gmx.de, drugič @virgilio.net Identičen postopek ponovljen prejšnji teden. Po guglanju teče ta scam že 8 let.

Ne vem, ali je to to, ampak sem videla, da je več ljudi plačevalo varščine za seveda neobstoječe nepremičnine. Ne razumem ljudi, da nakažeš dve, tri najemnine za nekaj, česar sploh videl nisi.

kamiKaZaA ::

Obdavčitev nepremičnin: Za 62 odstotkov anketiranih vladna izhodišča nesprejemljiva
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...

Vlada se je priprave davka na stanovanjske nepremičnine lotila na napačen način, izhaja iz naše februarske ankete Vox populi. Da so izhodišča nesprejemljiva, meni kar 62 odstotkov anketiranih.

LeQuack ::

Od kdaj pa imajo državljani pravico odločati o davkih? Kakor vem so to vladi prepovedali, da bi se dalo referendume za davke.
Drugače v vseh razvitih državah je bil nek padec cen, nor. Avstrija, Nemčija, tudi ZDA. Samo v komunističnih državah se cene še vzdržujejo na visokem nivoju, kar je kar zanimivo.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Tako je! Ljudje to hočejo in volijo - še na volitvah so motivirani z obljubami višjih davkov in to sprejmejo, ker jih denar v žepu tišči in ne vejo, kaj bi z njim.

Se res čudiš ali samo malo trolaš?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Ubistvu čudim se da večina mladih ni že šla v tujino, in da raje ostanejo tu kjer jih stari izkoriščajo.
Quack !

bm1973 ::

LeQuack je izjavil:

Ubistvu čudim se da večina mladih ni že šla v tujino, in da raje ostanejo tu kjer jih stari izkoriščajo.

Saj zunaj tudi ni tako rožnato, če nisi nek stručko na svojem področju.

bm1973 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Saj zunaj tudi ni tako rožnato, če nisi nek stručko na svojem področju.

Da še dodam. In če si stručko na svojem področju v Sloveniji prideš takoj na plačo 2500-3000€ bruto (kjerkoli znotraj Slovenije), kar je vsaj 2x minimalne plače in si takoj lahko kupiš garsonjero (če si samski) v LJ ali 2-sobno/3-sobno kjerkoli drugje v SLO. Če pa sta dva pa lahko ima stručko vsaj 2x minimalne in partnerka 1x minimalna plača in si lahko kupita 3-sobno v LJ ali hišo(dvojček, vrstno, samostojno) kjerkokli drugje v SLO.

Če si stručko v Bruslju pa si lahko privoščiš 2x več kot tu minimalno. Daj nek ekonomski razlog zakaj bi torej ta mlad par ostal tu?

Primerjava stroškov in plač:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...
Quack !

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

Če si stručko v Bruslju pa si lahko privoščiš 2x več kot tu minimalno. Daj nek ekonomski razlog zakaj bi torej ta mlad par ostal tu?

Edino erbanje v kombinaciji z JS sorodstvenim zavetjem visokih uradnikov.

fikus_ ::

LeQuack je izjavil:

Bruselj je eden dražjih delov v EU.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Bruselj je eden dražjih delov v EU.

Poglej si tole in boš spremenil mnenje. Dejansko je obratno, Ljubljana je eden najdražjih delov v EU za živeti.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...
Quack !

LeQuack je izjavil:

Ja, seveda...

Prvič, če ne delaš v EU komisiji, kjer so visoke plače in nič davkov, potem ja.

Drugič, Belgija ima višje davke na dohodnino kot Slovenija. Sam imajo pa tudi več olajšav...

Tretjič, Bruselj je drag kot žafran... Ti najbrž še B nisem videl od njega...

LeQuack je izjavil:

Če nisi stručko in greš v tujino delat dobiš delo, kjer služiš med minimalno plačo do +30% višjo plačo od minimalne. In v tujini je praksa, da gre 1x minimalna plača za najem, stroške in čisto osnovno hrano, 1x plačo pa imaš ostalo (za vrtec, luksuz, večerje/kosila zunaj, nastandardno hrano...) in na koncu si na istem kot v Sloveniji. S tem, da v tujini še težje prideš do stanovanja, če 2 zaslužita skupaj nekje 2,5x minimalne plače. In marsikdo, ki ni bil stručko in je šel delati in živet v Nemčijo ali Švico se je nazaj vrnil. Toliko samo o opevani tujini in njihovih plačah, ker en tujec, kateri ni stručko v svojem poklicu ne bo nikoli dosegel iste plače kot jo ima domačin. Drugo pa je stručko. On jo lahko preseže. Ampak en stručko bo tudi v Sloveniji lepo živel in si lahko privoščil stanovanje (nakup) v LJ ali KP.

bm1973 je izjavil:

Ja, seveda...

Drugič, Belgija ima višje davke na dohodnino kot Slovenija. Sam imajo pa tudi več olajšav...

Statistika ne govori v tvoj prid. Zakaj zagovarjaš cene v Ljubljani, si naloadan z nepremičninami?

Quack !

Torrent ::

kamiKaZaA je izjavil:

Obdavčitev nepremičnin: Za 62 odstotkov anketiranih vladna izhodišča nesprejemljiva
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...

Vlada se je priprave davka na stanovanjske nepremičnine lotila na napačen način, izhaja iz naše februarske ankete Vox populi. Da so izhodišča nesprejemljiva, meni kar 62 odstotkov anketiranih.

"Lastništvo nepremičnin na stališča vprašanih nima bistvenega vpliva, pač pa strankarske preference."

Povedno...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

LeQuack je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ja, seveda...

Statistika ne govori v tvoj prid. Zakaj zagovarjaš cene v Ljubljani, si naloadan z nepremičninami?

Spet neke povprečne plače vlačite v temo. A polovica ljudi ne dosega povprečne plače. To je problem. Ker tudi v Sloveniji, če bi vsak zaslužil povprečno plačo (namesto minimalne) stanovanjskih problemov več ne bi bilo. Sedaj pa dva skupaj zaslužita povprečno plačo in njima ni problem prit do stanovanja, medtem ko samska oseba zasluži pol povprečne plače in ji je še kako težko it v nakup nepremičnine.

Sedaj pa dva skupaj zaslužita povprečno plačo in njima ni problem prit do stanovanja, medtem ko samska oseba zasluži pol povprečne plače in ji je še kako težko it v nakup nepremičnine.

To je logično. Če bi samski s pol povprečne plače lahko kupil 45 m2 stanovanje brez problema, potem bi 2 s povprečno plačo lahko brez problema kupila najmanj 200 m2. Pa (tudi) ne morta.

LeQuack je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ja, seveda...

A veš kaj v Bruslju pomeni "outside center"? Da živiš v Kranju, Domžalah, v Logatcu ali Grosupljah. Če tam seveda sploh dobiš kaj, ker so to večinoma arabske soseske. Nimaš šans da kaj najameš... Ena boljših sosesk (zame) je severozahodno od Bruslja. Sam ni poceni...

1500 EUR za stanovanje, Toliko je meni firma plačala leta 2012 za stanovanje, pa ne vem, če je bilo vse vključeno.

4400 EUR/m2 v centru? Malo morgen. Plus prištej k nabavni ceni še cirka 30% stroškov pri nakupu. Samo notar je 12% vrednosti v Bruslju...

Kar preseli se... Jaz sem bil tam pol leta, never again, razen če bom evropski poslanec :)).

bm1973 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ja, seveda...

A veš kaj v Bruslju pomeni "outside center"? Da živiš v Kranju, Domžalah, v Logatcu ali Grosupljah. Če tam seveda sploh dobiš kaj, ker so to večinoma arabske soseske. Nimaš šans da kaj najameš... Ena boljših sosesk (zame) je severozahodno od Bruslja. Sam ni poceni...

1500 EUR za stanovanje, Toliko je meni firma plačala leta 2012 za stanovanje, pa ne vem, če je bilo vse vključeno.

4400 EUR/m2 v centru? Malo morgen. Plus prištej k nabavni ceni še cirka 30% stroškov pri nakupu. Samo notar je 12% vrednosti v Bruslju...

Kar preseli se... Jaz sem bil tam pol leta, never again, razen če bom evropski poslanec :)).

In Brussels' city center, the most expensive streets for real estate are:

Rue de la Vallée: EUR5,471 per square meter
Allée du Cloître: EUR5,265 per square meter
Rue du Monastère: EUR5,112 per square meter
Rue Ernest Allard: EUR5,090 per square meter
Rue de l'Aurore: EUR5,084 per square meter
These figures are based on data from Immoweb as of January 2025.

https://price.immoweb.be/en/brussels-ca...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

bm1973 je izjavil:

To tud ni res. Verjetno si mislil, da je registracija stanovanja 12,5%. Pa še tu je prvih 200k izvzetih. Notar za 500k vredno stanovanje pride okrog 5k. Ta registracija pa 37k.

Še pogoji v katerih primerih je olajšava (200k):
Kupec je fizična oseba.
Kupec ne poseduje nobene druge nepremičnine.
Nepremičnina bo služila kot kupčevo glavno prebivališče vsaj dve leti.
Nepremičnina je namenjena stanovanjski rabi.
Skupna nakupna cena ne presega 600.000 EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Zakaj pišete povprečne cene za Bruselj? Dajte realne cene novogradenj in to primerjajte z LJ.

Bruselj novogradnja:
garsonjera 40m2 - 260.000€ brez DDV (6500€/m2 + VAT + fee agency + notary fee)
https://www.immoweb.be/en/classified/fl...

2-sobno 87m2 - 445.000€ brez DDV (5115€/m2 + VAT + fee agency + notary fee)
https://www.immoweb.be/en/classified/ap...

Davek v Bruslju:
1. VAT - If you buy a new home from a property developer, you will have to pay 21 % VAT.

2. Notary fees (+/- 1,50%)

3. Registration costs (after the transfer of the proeperty, +/- 12,50% in Brussels calculated on the agreed selling price).

Torej ceni je treba prišteti davek 21% in še 14% za ostale stroške (agencija, notar,...) in znese skupaj 35% pribitka.

garsonjera 40m2 - 351k oz. 8775 eurov/m2
2-sobno 87m2 - 6900 evrov/m2

Pa to ni v čistem centru ampak na obrobju oz blizu roba ringa (sicer še vedno znotraj) in to sem izbral najcenejšo novogradnjo v Bruslju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kamiKaZaA ()

paradajzos ::

LeQuack je izjavil:

Od kdaj pa imajo državljani pravico odločati o davkih? Kakor vem so to vladi prepovedali, da bi se dalo referendume za davke.
Drugače v vseh razvitih državah je bil nek padec cen, nor. Avstrija, Nemčija, tudi ZDA. Samo v komunističnih državah se cene še vzdržujejo na visokem nivoju, kar je kar zanimivo.

Se strinjam, tvoja nepremičnina je predraga in predobra zate, zato mi jo boš prodal za pol cene.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

ginekk ::

kamiKaZaA je izjavil:

Zakaj pišete povprečne cene za Bruselj? Dajte realne cene novogradenj in to primerjajte z LJ.

Saj če si videl svet drugače kot prek spleta, je nekak logično da Bruselj ne more bit ista cena kot Ljubljana. To nabijajo otroci, ki nimajo stika z realnostjo.

kamiKaZaA je izjavil:

Bruselj novogradnja:
garsonjera 40m2 - 260.000EUR brez DDV (6500EUR/m2 + VAT + fee agency + notary fee)

2-sobno 87m2 - 445.000EUR brez DDV (5115EUR/m2 + VAT + fee agency + notary fee)

Cene novgradenj v Ljubljani so višje kot to. S tem da je na voljo samo ene par deset ki še niso prodanih, po ceni 500k+ na enoto. Sploh ni primerjave
Quack !

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Bruselj novogradnja:
garsonjera 40m2 - 260.000€ brez DDV (6500€/m2 + VAT + fee agency + notary fee)

2-sobno 87m2 - 445.000€ brez DDV (5115€/m2 + VAT + fee agency + notary fee)

Cene novgradenj v Ljubljani so višje kot to.

Na obrobju ringa pride novogradnja za garsonjero 351k in 2-sobno 600k? Namreč zgornji ceni je potrebno prišteti 35% pribitka. S tem da je obrobje Bruslja kot da greš v LJ 5-10 km izven ringa. Tudi to upoštevaj.

paradajzos je izjavil:

Se strinjam, tvoja nepremičnina je predraga in predobra zate, zato mi jo boš prodal za pol cene.

Ne gre se za prisilo, ampak za izbiro. Če ima nek mlad izbiro ali bo suženj v Sloveniji ali pa svoboden (finančno) človek v tujini, kaj bo izbral?
Quack !

@LeQuack - upoštevaj še, da sem to dal po zadetkih najcenejšo novogradnjo. Drugače v strogem centru so stanovanja od 1M-6M (rabljena). Toliko samo, ko eni pišete neumnosti, da je LJ dražja od Bruslja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kamiKaZaA ()

kamiKaZaA je izjavil:

@LeQuack - upoštevaj še, da sem to dal po zadetkih najcenejšo novogradnjo. Drugače v strogem centru so stanovanja od 1M-6M (rabljena). Toliko samo, ko eni pišete neumnosti, da je LJ dražja od Bruslja.

Si upošteval tudi njihove plače v tej svoji predpostavki?
Quack !

zodiak ::

LeQuack je izjavil:

Tudi v tako opevani Nemčiji ni rožnato. Kriza je povsod. Imam gor žlahto in vem iz prve roke. Sorodnik je dal odpoved v prejšnji firmi in ne dobi drugega dela...

paradajzos ::

LeQuack je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Ne gre se za prisilo, ampak za izbiro. Če ima nek mlad izbiro ali bo suženj v Sloveniji ali pa svoboden (finančno) človek v tujini, kaj bo izbral?

Veš kje je prisila? Ko ti tvoje težko in na pošten način pridobljeno premoženje obdavči tolpa brezdelnih pridaničev, ki v življenju izven JS niso obstajali in nimajo za pokazat ničesar, kar ni bilo plačano iz proračuna države, zato da bojo še naprej črpali zase in za svoje prijatelje.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Yep, obeh sosedov, brata z družinama, lani ni bilo. Jima ni zneslo priti iz Stuttgarta na Notranjsko.
Če imaš skupni dohodek gospodinjstva okrog 7 jurjev neto, to ne zadošča, da bi preživel en teden v svoji rojstni hiši, ki drugače sameva.

Kdaj bo torej nov davek? Če jo že ne moreta koristiti, jima je treba vsaj davek nabiti. Ker je prazna.

LeQuack je izjavil:

Ti svoje otroke izkoriščaš?

kamiKaZaA je izjavil:

Davek v Bruslju:
1. VAT - If you buy a new home from a property developer, you will have to pay 21 % VAT.

2. Notary fees (+/- 1,50%)

3. Registration costs (after the transfer of the proeperty, +/- 12,50% in Brussels calculated on the agreed selling price).

Torej ceni je treba prišteti davek 21% in še 14% za ostale stroške (agencija, notar,...) in znese skupaj 35% pribitka.

garsonjera 40m2 - 351k oz. 8775 eurov/m2
2-sobno 87m2 - 6900 evrov/m2

Pa to ni v čistem centru ampak na obrobju oz blizu roba ringa (sicer še vedno znotraj) in to sem izbral najcenejšo novogradnjo v Bruslju.

Narobe. Pri novem stanovanju plačaš samo VAT, ne pa registracije.

Na koncu te pride recimo:
2-sobno 87m2 - 6300 evrov/m2

Zgodovina sprememb…

Pri novem stanovanju plačaš samo VAT, ne pa registracije.

In po tvoji logiki tak davek ne podraži stanovanj niti za evro, ker ga "ne plačaš" pri novem stanovanju.

LeQuack je izjavil:

Si upošteval tudi njihove plače v tej svoji predpostavki?

Smo jih in bruseljske plače niso toliko višje od ljubljanskih...

Evropa ne plačuje tako dobro strokovnjakov kot ZDA...

Utk je izjavil:

Pri novem stanovanju plačaš samo VAT, ne pa registracije.

In po tvoji logiki tak davek ne podraži stanovanj niti za evro, ker ga "ne plačaš" pri novem stanovanju.

Glede na to, da so cene podobne kot v LJ ob skoraj dvojni povprečni plači, očitno niti ne. To je tud meni čudno. Višji davki pri nakupu nepremičnin in so nepremičnine po taki ceni kot v LJ? WTF?

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

Za izbiro, da. Koliko slovencov jo pa ima?
««
74 / 80
»»