Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi
Jure14 ::
Jaz bi še obstoječ davek na premoženje ukinil, kaj šele vpeljeval novega.
Seveda bi. Pa javno zdravstvo bi tudi uničil.
Ja, seveda.
Kaj ku*ac ima en klošar, ki v življenju ni € dal za zdravstvo, vsak teden hodit na urgenco? Pa za vsako še čiste dobi.
Zakaj moram čakat v isti vrsti z nekom na minimalcu?
Po kakšni logiki je lahko ena čistilka na bioloških zdravilih?
delavec44 ::
Jaz bi še obstoječ davek na premoženje ukinil, kaj šele vpeljeval novega.
Seveda bi. Pa javno zdravstvo bi tudi uničil.
Ja, seveda.
Kaj ku*ac ima en klošar, ki v življenju ni EUR dal za zdravstvo, vsak teden hodit na urgenco? Pa za vsako še čiste dobi.
Zakaj moram čakat v isti vrsti z nekom na minimalcu?
Po kakšni logiki je lahko ena čistilka na bioloških zdravilih?
Ne sekiraj se. To je slamnati mož. Trol samo slaboumno provicira. Vsak ve, da je davek na premoženje prihodek občin in nima veze z ZZZS.
Istih občin, ki ne znajo upravljati s svojim proračunom in ne izboljšujejo okolja bivanja. Ko smo že pri tem, bi bilo tudi število občin potrebno zelo zmanjšati. Takoj bi šlo manj denarja za uradnike in birokracijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
NL85 ::
To je vsekakor eno od jabolk, v katero bi država morala ugrizniti. Če bi imel ti kot najemodajalec možnost na hitro izseliti najemnika, ki ti dela škodo ali ne plačuje uradnih računov (tudi s pomočjo kakšnih uradnih oseb pooblaščenih za to), bi marsikdo dal raje v najem. Ampak država o tem niti besedice. Naj se izseli, potem pa naknadno dokazuje svoj prav na sodišču, če že želi.
Meni, da se to zgodbi, žrtvujem svoj čas in se vselim v svojo nepremičnino. Absolutno začnem v njej verižno kaditi. Sploh v spalnici, sploh sredi noči, ko najemnik, ki ne plačuje in uničuje, tam spi. V tej isti spalnici tudi ponoči telefonarim, glasno govorim, seveda. Ja, lahko pokliče policijo, me ne briga. Če se v tej nepravni državi takšnega ne da vreči ven, mene tudi policija ne sme vreči ven. Lahko mi položnico napiše. Pa naj mi jo. Mene jebal v glavo ne bo nihče.
Petrichor ::
Obresti so obdavčene ja. Ne pa glavnica. Vi bi radi obdavčili pa kar celotno vrednost nepremičnine, tudi če le-ta ne ustvarja dobička. Potem pa še enkrat obdavčili dobiček ob prodaji.
Kire nobuloze. Folk pol kupuje flete za brez beze, iz čistega veselja. Ti maš folk za težke budale.
Če ne razumeš napisanega, še ne pomeni da so nebuloze. Jaz bi lahko tvoje primerjave tudi označil za nebuloze. Recimo da napišeš, da je depozit obdavčen, ker so obdavčene obresti. Ekvivalent tega je, da je nepremičnina obdavčena, ker je obdavčen dobiček pri prodaji. Enako pri delnicah. Še stopnje obdavčitve so podobne.
Nepremičnina je še bolj obdavčena, saj vsako leto plačaš še NUSZ. Ampak nekaterim še ni dovolj. Jaz bi še obstoječ davek na premoženje ukinil, kaj šele vpeljeval novega.
Če se ne motim, davek na obresti od depozita pride v poštev pri znesku nad 1.000 € izplačanih obresti. Torej v primeru, da je depozit 100.000 €, bodo ob obrestni meri 1% obresti 1k in davek 25% = 250€
Če obdavčijo nepremičnino v vrednosti 100k € po stopnji 1,45%, pa nanese 1.450 € davka. Plus nusz, davek na promet nepremičnin, kapitalski dobiček, na nepremičnine večje od 160m2, najemnino, v kolikor se nepr. oddaja. Z nepremičnino so seveda povezani še drugi stroški, vzdrževanje, cena kredita, če se nakup financira ob pomoči banke, odvetnik/notar, provizija agenciji, takse za vkljižbo lastninske pravice v zemljiško knjigo, vpis/izbris hipoteke itd.
Če obdavčijo nepremičnino v vrednosti 100k € po stopnji 1,45%, pa nanese 1.450 € davka. Plus nusz, davek na promet nepremičnin, kapitalski dobiček, na nepremičnine večje od 160m2, najemnino, v kolikor se nepr. oddaja. Z nepremičnino so seveda povezani še drugi stroški, vzdrževanje, cena kredita, če se nakup financira ob pomoči banke, odvetnik/notar, provizija agenciji, takse za vkljižbo lastninske pravice v zemljiško knjigo, vpis/izbris hipoteke itd.
Če gre za stanovanje v bloku, lahko tudi rezervni sklad na leto naraste krepko čez 500 evrov.
Normalen človek plačuje tudi zavarovanje za nepremičnino.
Še davek na dediščine in darila, pogodbe o dosmrtnem preživljanju in darilne pogodbe za primer smrti je treba omeniti. Sicer velja za vse premoženje, tudi premično in vrednostne papirje.
Če kot primer vzamemo nepremičnino v vrednosti 300-400k €, bo davek za II. dedni red 24.400€ + 12% nad 300k €, za III. dedni red 33.400€ + 15% nad 300k €, za vse ostale 72.600€ + 35% nad 300k €.
Davka so oproščeni dediči I. reda.
Imaš prav glede obeh primerov. Tisti, ki za nakup najema hipotekarni kredit, je pa sploh dolžan zavarovati, čeprav se brez posojila za to morda ne bi odločil. Banka lahko pogojuje odobritev kredita tudi npr. s sklenitvijo življenjskega zavarovanja, in to potem kar nanese.
Če kot primer vzamemo nepremičnino v vrednosti 300-400k €, bo davek za II. dedni red 24.400€ + 12% nad 300k €, za III. dedni red 33.400€ + 15% nad 300k €, za vse ostale 72.600€ + 35% nad 300k €.
Davka so oproščeni dediči I. reda.
Če gre za stanovanje v bloku, lahko tudi rezervni sklad na leto naraste krepko čez 500 evrov.
Normalen človek plačuje tudi zavarovanje za nepremičnino.
Imaš prav glede obeh primerov. Tisti, ki za nakup najema hipotekarni kredit, je pa sploh dolžan zavarovati, čeprav se brez posojila za to morda ne bi odločil. Banka lahko pogojuje odobritev kredita tudi npr. s sklenitvijo življenjskega zavarovanja, in to potem kar nanese.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Petrichor ()
Če povzamemo. Tisti, ki tukaj vpijejo, kako so grozni tisti, ki imajo višek nepremičnino, kako so oderuhi, ker jo oddajajo za denar in ne brezplačno (čeprav nekateri res pretiravajo s cenami) in imajo v glavi, da nekdo celo najemnino pobaše v žep in z njo hodi na Havaje ... Ni čisto tako.
Če povzamemo. Tisti, ki tukaj vpijejo, kako so grozni tisti, ki imajo višek nepremičnino, kako so oderuhi, ker jo oddajajo za denar in ne brezplačno (čeprav nekateri res pretiravajo s cenami) in imajo v glavi, da nekdo celo najemnino pobaše v žep in z njo hodi na Havaje ... Ni čisto tako.
Ma ja, tisti, ki najglasneje jokajo, so itak stališča “to je tvoj problem”. Ne zmoreš plačati davka po stopnji 1,45%? Tvoj problem, prodaj nepremičnino, pa je. Najemnik nagaja, ne plačuje, uničuje in ga ne moreš izseliti? Tvoj problem, zakaj sploh flet kupoval.
Ne vem, zakaj ta logika ne velja za tiste, ki nimajo nič, a bi radi imeli. To je menda tudi njihov problem. Naj kupijo, pa je. Ali najamejo, pa je. Oglasov z razpoložljivimi nepremičninami je kolikor hočeš.
V primeru da ni na crno se ze lepe davke placa da, sam kaj ko jih je ogromno na crno :)
Znižanje davka od oddajanja iz 25% na 10% bi lahko občutno vplivalo na situacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Petrichor ()
Saj eno leto je bil 15% pa še v dohodnino si lahko dal, če si hotel. Potem je pa nekdo prišel in je spet 25%.
LeQuack ::
Evo da ne bo samo o nepremičninskem davku, od danes naprej veljajo še drugi davki, npr. 20% dražje sladke pijače (in tudi tiste s sladili).
https://www.zurnal24.si/slovenija/kup-s...
Online so že posodobili cene, cca 20% dražje kot včeraj. Cocta je že skoraj 2€ za 1,5L.
https://www.spar.si/online/pijace/breza...
https://www.mercatoronline.si/sl/pijace...
Online so že posodobili cene, cca 20% dražje kot včeraj. Cocta je že skoraj 2€ za 1,5L.
Quack !
V primeru da ni na crno se ze lepe davke placa da, sam kaj ko jih je ogromno na crno :)
Absolutno se. Jaz plačam 2.800. Plus 200 davka na premoženje. Plus NUZS (ne vem točno, koliko za drugo nepremičnino, ker so mi izračunali za prvo in drugo skupaj). Ampak mnogim se zdi prav, da plačam tudi ta novi davek, ki bo pri meni nanesel 5.000 evrov. Čeprav lažejo, da se bo to dvoje pokrilo.
Saj vprašanje kako bi se novi davek sploh odbijal pri sp-jih. Verjetno o tem še niso razmišljali.
Utk ::
Za 2800 davka se bolj splača normiranc.
Popoldanski mogoče, če imaš redno službo.
A si prijavljen na zavodu in oddajaš?
Saj vprašanje kako bi se novi davek sploh odbijal pri sp-jih. Verjetno o tem še niso razmišljali.
Nič se ne bi odbijal. Piše v nekem faqu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Evo da ne bo samo o nepremičninskem davku, od danes naprej veljajo še drugi davki, npr. 20% dražje sladke pijače (in tudi tiste s sladili).
Pa še davek na pse. Čudno da je šlo to skozi slovensko sito.
jecok ::
Zakaj ne?
Ne vem. Ko je podedovana nepremičnina prišla v moje roke, ni bilo nobenih obiskov davčnih stevovalcev in razmišljanja, kako to optimizirati.
Skratka brezsramno utajuješ davke, zato, da delavec44, utk in vsi ostali plačujemo višje davke od svoje plače.
Mislim, da že to več kot samo opravičilo davek na nepremičnine. In naredi jasen razlog, zakaj se davka bojite. Ker boste morali plačati ali davek na nepremičnino ali pa davek od oddajanja.
Kar je verjetno tudi razlog, za davek na nepremičnine. Da se od črnega oddajanja vsaj nekaj denarja pobere.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jecok ()
ZveeZ ::
Zakaj ne?
Ne vem. Ko je podedovana nepremičnina prišla v moje roke, ni bilo nobenih obiskov davčnih stevovalcev in razmišljanja, kako to optimizirati.
Skratka brezsramno utajuješ davke, zato, da delavec44, utk in vsi ostali plačujemo višje davke od svoje plače.
Mislim, da že to več kot samo opravičilo davek na nepremičnine. In naredi jasen razlog, zakaj se davka bojite. Ker boste morali plačati ali davek na nepremičnino ali pa davek od oddajanja.
Kar je verjetno tudi razlog, za davek na nepremičnine. Da se od črnega oddajanja vsaj nekaj denarja pobere.
*Facepalm*
jecok ::
Zakaj ne?
*Facepalm*
Ja, tudi ti plačuješ več davka zaradi utajevalcev. Ne vem, kako vam je uspelo odrasti, če še vedno ne razumete davčnega sistema na najbolj osnovni ravni.
Če država porabi nek denar, mora ta priti vanjo v obliki davkov. Če jih nekdo ne plača jih plačajo vsi ostali namesto njega.
In potem se pritožujete čez višino davkov, ki jih sami zvišujete, ker pomagate ljudem, da jih ne plačujejo. Niste preveč brihtni mar ne?
"Facepalm", ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jecok ()
Utk ::
Itak ne bo šel nazaj brat. Niti za sproti ne bere, ker ne glede kaj citira, napiše iste bedarije v odgovor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
nejc_nejc ::
Si pa res nepismen debil. Napisal je da plača 2800 davka od oddajanja.
Ne on, jaz, jaz toliko plačujem. Itak se izgubljam v tej vaši debati.
Nekdo mi je omenil s.p. Imam s.p., sem normiranec. Od tega živim. Ampak mi ni bilo znano, da lahko preko tega istega s.p. oddajam tudi nepremičnino. Naj ne bi bilo tako, da mora nepremičnina biti pisana na s.p., da jo oddajaš?
Kaj? Jaz plačujem 2800 evrov davka in najemnine in ti si to prevedeš v to, da utajujem davke?
Je s teboj kaj narobe? Kakšno oddajanje na črno, če vse prijavim in plačam davek?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NL85 ()
Fantje, dobronamerni predlog. Edina rešitev je, da se trola ignorira. Naj se pogovarja sam s sabo. Potem udarijo ven frustracije in je čedalje bolj žaljiv. Dokler ne gre čez vse meje protekcije in se račun bana ter ponovi vajo z novim na lagerju.
redtech ::
Če vzamemo za primer FL ali CA je večina hiš v lepih soseskah 1M+, davek in zavarovanje na tako hišo 30-40k/year, kar ni zanemarljivo tudi za njihov standard - to je druga stran napihnjenih cen nepremičnin.
Mislim, da je procent nezavarovanih hiš poskočil na 25%.
Tukaj pa jamramo za vsak fičnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
Če vzamemo za primer FL ali CA je večina hiš v lepih soseskah 1M+, davek in zavarovanje na tako hišo 30-40k/year, kar ni zanemarljivo tudi za njihov standard - to je druga stran napihnjenih cen nepremičnin.
Bi bilo zanimivo primerjat te njihove bajte za 1mio v primerjavi z nasimi.
Pri nas bi bilo noro placevati stirimestno cifro za zavarovanje, ker te pride gradnja nove 200-300k.
Pri nas nimajo vrednosti cegle ampak parcele.
Marsikdo bi iztrzil enako ali vec, ce bi nepremicnino porusil in prodal le parcelo z veljavnim GD.
Za Kalifornijo ne vem, kako visoka so zavarovanja, so ga gotovo visoka za Florido. Kar ni nič čudno. Tam je vsako leto en večji orkan, večina hiš pa ni zidana, ampak gre za ameriške lesene pogruntavščine. In je riziko za zavarovalnico dejansko visok.
dronyx ::
Glavni problem resnega davka na nepremičnine, ki bi zajel vse, so upokojenci. Pri nas je menda povprečna starost lastnika stanovanjske nepremičnine 59,9. Torej v povprečju so lastniki stanovanjske nepremičnine upokojenci in starejši od 50 let. 75% stanovanjskih nepremičnin je lastniških, kar je veliko. Pri vsakem resnem davku na nepremičnine trčiš na problem, da bo ta zajel veliko upokojencev, pri čemer so pa pokojnine še precej slabše kot povprečne plače. Premoženja imajo nekateri upokojenci veliko, ki je tudi zelo veliko vredno, prihodkov pa za preživetje. Mladi pa brez perspektive, saj jim ostaja samo zelo drag najem, ker do kredita za zelo drago nepremičnino ne pridejo. Kaj boš potem naredil? S tako nizko rodnostjo se seveda pri nekaterih nepremičnine kar kopičijo, ko dedujejo. Umre 90 let star ata in hišo podeduje 70 let star sine, ki je pa tudi upokojenec. Po njem deduje nekdo, ki je pa spet upokojenec ali tik pred upokojitvijo.
Upokojenci pri nas so sicer po prihodkih recimo reveži, na papirju pa marsikdo za naše razmere pravi bogataš. Če bi bili upokojenci prihodnost države, smo mi ena najbolj perspektivnih držav na svetu!
Upokojenci pri nas so sicer po prihodkih recimo reveži, na papirju pa marsikdo za naše razmere pravi bogataš. Če bi bili upokojenci prihodnost države, smo mi ena najbolj perspektivnih držav na svetu!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Glavni problem resnega davka na nepremičnine, ki bi zajel vse, so upokojenci. Pri nas je menda povprečna starost lastnika stanovanjske nepremičnine 59,9. Torej v povprečju so lastniki stanovanjske nepremičnine upokojenci in starejši od 50 let. 75% stanovanjskih nepremičnin je lastniških, kar je veliko. Pri vsakem resnem davku na nepremičnine trčiš na problem, da bo ta zajel veliko upokojencev, pri čemer so pa pokojnine še precej slabše kot povprečne plače. Premoženja imajo nekateri upokojenci veliko, ki je tudi zelo veliko vredno, prihodkov pa za preživetje. Mladi pa brez perspektive, saj jim ostaja samo zelo drag najem, ker do kredita za zelo drago nepremičnino ne pridejo. Kaj boš potem naredil? S tako nizko rodnostjo se seveda pri nekaterih nepremičnine kar kopičijo, ko dedujejo. Umre 90 let star ata in hišo podeduje 70 let star sine, ki je pa tudi upokojenec. Po njem deduje nekdo, ki je pa spet upokojenec ali tik pred upokojitvijo.
Samo ti upokojenci že zdaj mnogi crkujejo na obroke v teh nepremičninah. Brez davka. V Sloveniji je več tisoč mamc, ki živijo same v hišah, velikih 200, 300 kvadratov. Teh hiš niti ogrevati ne morejo. In ker se njih ne sme obdavčiti, ker se ne sme obdavčiti upokojencev, je treba udariti z nenormalno visokim davkom po tistih, ki imajo drugo nepremičnino? Ja, nenormalno udariti. Če je ta druga nepremičnina trosobno stanovanje v Ljubljani, je to okoli 5000 evrov davka. Za mnoge to pomeni pet mesečnih plač.
Pa še obljubljena olajšava na plače iz tega davka jim nič ne koristi.
Obljubljena olajšava na plače ne koristi nikomur, ker je ne bo.
Zgodovina sprememb…
Mislim, če bi jo hoteli dati bi jo lahko že. Stala bi manj kot povišica v JU. Vse se draži, že tako poberejo več davkov kot lani.
Pa so raje naredili obratno in preklicali zakon, ki ga je naredil NSI. Takrat ne, sedaj pa ja. Pa kdo jim bo verjel.
Pa so raje naredili obratno in preklicali zakon, ki ga je naredil NSI. Takrat ne, sedaj pa ja. Pa kdo jim bo verjel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Glavni problem vseh davkov je dejstvo, da ima narod prenizke prihodke, da bi si jih lahko privoscil placevat tekom celega zivljenja. Nizka penzija je posledica prenizkih plac.
Zajeb #1 je bil, ko smo sprejeli EURO in ukinili lastno valuto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
Telbanc ::
Samo ti upokojenci že zdaj mnogi crkujejo na obroke v teh nepremičninah. Brez davka. V Sloveniji je več tisoč mamc, ki živijo same v hišah, velikih 200, 300 kvadratov. Teh hiš niti ogrevati ne morejo. In ker se njih ne sme obdavčiti, ker se ne sme obdavčiti upokojencev, je treba udariti z nenormalno visokim davkom po tistih, ki imajo drugo nepremičnino? Ja, nenormalno udariti. Če je ta druga nepremičnina trosobno stanovanje v Ljubljani, je to okoli 5000 evrov davka. Za mnoge to pomeni pet mesečnih plač.
No če naredimo analogijo. Teh bedastoč.
Tko ko une mamce ne "rabijo une velike bajte, tud tisti ki majo kot drugo nepremičnino trosobno u Ljubljani tega rabijo še manj".
Tko ko mamce lah prodajo velko bajto u Prekmurju in grejo u malo luknjo al pa pod most, tud trisobno se zlahka proda, ker davek je res za ne prenašat. Poleg tega nekdo z jurja plače ne more niti ogrevat 300 kvadratov velike bajte niti kupit stan trosobni v ljubljani prej ko u 200 letih.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Glavni problem vseh davkov je dejstvo, da ima narod prenizke prihodke, da bi si jih lahko privoscil placevat tekom celega zivljenja. Nizka penzija je posledica prenizkih plac.
Zajeb #1 je bil, ko smo sprejeli EURO in ukinili lastno valuto.
Ne tako majhen problem je tudi, da imajo tisti, ki so v penziji že 30 let in več (in so se po letu 1991 upokojili stari okoli 50 let)
veliko višje pokojnine kot ti, ki so se nedavno upokojili po 40 in več letih delovne dobe. Tako imaš kavo kuharico s 30 let delovne dobe z višjo pokojnino kot poslovodjo trgovine z 42 delovne dobe. In ta kavo kuharica ima šele 80 let, bo lahko mogoče živela še deset let. 40 let imela penzijo, delala pa je 30.
No če naredimo analogijo. Teh bedastoč.
Tko ko une mamce ne "rabijo une velike bajte, tud tisti ki majo kot drugo nepremičnino trosobno u Ljubljani tega rabijo še manj".
Tko ko mamce lah prodajo velko bajto u Prekmurju in grejo u malo luknjo al pa pod most, tud trisobno se zlahka proda, ker davek je res za ne prenašat. Poleg tega nekdo z jurja plače ne more niti ogrevat 300 kvadratov velike bajte niti kupit stan trosobni v ljubljani prej ko u 200 letih.
Analogija ni dobra.
Ta mamca ne more hiše vzdrževat brez kakršnegakoli davka. In ne, je ni prisiljena prodati, če hoče žiovatiriti, pač životari. Pri tem novem davku pa se dejansko cilja na to, da se ljudi tako z davkom obremeni, da bodo prisiljeni prodati.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4 … 784 785 786 787 )Oddelek: Loža | 3889727 (808) | Baja |
» | Davek na premozenje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 13155 (1892) | JH84 |
» | Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 202421 (29566) | MrStein |
» | Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Problemi človeštva | 91358 (45284) | user4683 |
» | novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28361 (23345) | buttcrack |