» »

Minerji prodajajo GPUje

Minerji prodajajo GPUje

«
1
2 3
...
5

Meizu ::

Če me kaj nasmeji so tile rudarji, ki zdaj mrzlično prodajajo GPUje dokler so "še kaj vredni", mi pa prime srat, ko jih vidim prodajat napol skurjene karte za isti ali višji denar, kot jih danes dobiš.

Zaloga tudi ni nek hud problem več, ker so se te brezvezne rudarije pomirile.

En tip tule prodaja npr. 6900xt v malih oglasih za 1150eur, novo dobiš pa na amazon.de za 1099eur.

Shoot me now :))

psychoshorty ::

Ja, se strinjam.

Naj jih zdaj pojejo. Upam, da jih ne uspejo prodati naprej.

Scaramouche3 ::

Upam da je to znak da ta crypto ne deluje in je nateg, ker večina pušne dobi pa majhen procent ki živi od večine...tako pa mit raste..

FireSnake ::

Meizu je izjavil:

napol skurjene karte za isti ali višji denar, kot jih danes dobiš.


Da prodajajo po višji ceni kot nove je ... smešno.

Ne drži pa, da so skurjene.
Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi kot pa od igračarja, ki samo navija do onemoglosti.
Res, da pri igračarju to ni vseskozi, vseeno pa so pogoji zelo različni.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Meizu ::

Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi


Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?

mailer ::

Jp, en scalper na st kar naenkrat prodaja 10 komadov rtx 30 serijo. Zdaj ima doživljenjsko zalogo glede na to, da je povprečna doba uporabe posamezne cca 5 let. Mu predlagam, da začne na 3060 in ima za na koncu 3090, ker špili se bodo zagotovo prilagajali zmogljivosti novih serij. Pohlepen, je bil pri nabavi, pohlepen je še zdaj. Končno se bo lahko oddahnil in začel gejmat na polno.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

DarwiN ::

Sej nihče ne bo našel kupca. 18x 5700XT za 17.000€. Kaj so nori? To je skoraj jurja po kartici. Bodo pač rudarili še naprej za par € dobička na mesec.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

45cal ::

Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?

Kako pa med oglasi prepoznaš razliko med rabljeno kartico minerja ali gamerja? Tudi, če jo lahko fizično v živo preveriš ne moreš popolnoma zagotovo vedeti. Potem pa imaš itak vsak oglas: "Dobro ohranjena, nikoli uporabljena za mining..."
Vsaj malenkost podučen rudar običajno undervolta GPU, da bi bila grafična kartica učinkovitejša in povečala le zmogljivost pomnilnika. V kontrastu pa bi za igrce želeli dati power limit in vse sliderje na max. Rudarji kartice poganjajo 24/7, vendar lahko to tudi pomaga zmanjšati cikel segrevanja/hlajenja, ki je stresen za silicij. Ja, višje napetosti hitreje "poškodujejo" čipe, vendar vsak GPU, ki je napačno konfiguriran (visoka napetost, visoke temperature, stalna uporaba), bo bolj verjetno oz. hitreje odpovedal. Ne glede na to ali prihaja od rudarja ali gamerja. Kartica ne bi smela imeti resnične poškodbe, dokler je prvotni uporabnik večino časa ni pustil delovati pri konstantnih 90C. Zdej pa ti preveri, če prodajalec govori resnico... Če se že kaj obrabi pri mining karticah so to ventilatorji, ki se jih lahko zamenja, in morda malenkost silicij. Pa tudi, če se je slednji "obrabil" je razliko FPS v igrcah skoraj nemogoče opaziti. Na žalost:(.
Vsaj osebno se mi pa zdi, da je nove in še posebej rabljene kartico (če jih nujnooo ne rabiš) trenutno brez veze kupovati. V najslabšem primeru smo vsaj še 4 mesece do RTX4000 / RX7000. Potem pa bomo videli kako in kaj naprej. Če bo slučajno spet mining boom pa naj gre v 3pm. Itak noben ne ve točno kakšno bo stanje na trgu čez 4 mesece.

Meizu ::

Kako pa med oglasi prepoznaš razliko med rabljeno kartico minerja ali gamerja? Tudi, če jo lahko fizično v živo preveriš ne moreš popolnoma zagotovo vedeti.


Eden od zelo dobrih znakov malomarne uporabe je PCB tiskanina, tisti, ki je GPU lavfal na polno dolgo časa bo PCB tiskanina kar precej warped. Glede na to, da sem dolgo časa delal v računalniški trgovini mi verjemi, da sem videl svašta majke božje tam. Folk ne zna ravnat s komponentami. Rudarji so pa velikokrat še bolj malomarni - ruknejo v rack in majnajo, dokler kaj ne rikne. Ne da so nekateri gamerji kaj boljši kot to. Tega nisem rekel.

Ampak če mi želiš prodat GPU, kot ga recimo eden tule v malih oglasih prodaja, Palit 3080 za 900eur, za katero točno vem, da si jo majnal - hvala ampak zatakni si jo nekam.

Nikonja ::

Ne obsojam nobenega, vsak je naredil kaj je mislim da mu bo prinesel dobiček v tistem trenutku, eni so majnali, eni so trejdali, in zagotovo lahko trdi da je 90% na tem forumu delalo eno ali drugo. Ampak tudi cela krivda ni na majner ekipi da so cene šle gor, tu pa zasluga gre predvsem v rdeči in zeleni tabor kateri je iskoristil trenutek, zmanjšal ponudbo, konkretno dvignil cene in užival u debeli marži.
Zdaj ko majneri ne kupujejo kt fuknjeni, povpraševanje pada tudi zaradi inflacije, ne ostane ti nič drugega kot spustit cene. Zdaj ali bo spet novi cikel letos, naslednje leto, ali se zdaj splača nakup kripto, kur... ga kdo ve.... ziher je da, če lahko počakaš, se splača počakat na izid nove serije rdečih in zelenih (enkrat poleti) ker to zna zbit ceno ta starih serij.

Meizu ::

Ne obsojam nobenega, vsak je naredil kaj je mislim da mu bo prinesel dobiček v tistem trenutku, eni so majnali, eni so trejdali,


To niti samo po sebi ni problem... Razen tega, da je majnanje en navaden bullshit, ki ne doprinese prav ničesar družbi razen visoke porabe elektrike... Gre se za to, da ljudje še vedno mislijo, da se piše leto 2020 in da bodo scalpali te GPUje in prodajali 2+ leta stare GPUje za ceno novih.

Ampak tudi cela krivda ni na majner ekipi da so cene šle gor, tu pa zasluga gre predvsem v rdeči in zeleni tabor kateri je iskoristil trenutek, zmanjšal ponudbo, konkretno dvignil cene in užival u debeli marži.


To ne drži. Tako AMD kot Nvidia so iz njihovih fabrik (torej sami proizvajalci) izdelke prodajali po MSRP nabavni ceni, ki je bila skozi celotno obdobje v zelo smiselnem okvirju - nabavna cena 3080 npr. je bila tudi skozi celotno korono cca. 600eur, če verjameš ali ne. Zasluga gre tu predvsem dobaviteljem, kjer skozi verigo podajanja artiklov od dobavitelja do dobavitelja marža konstantno raste in ker so se zavedali, da bo glede tega manjko in visoko povpraševanje, je vsak dobavitelj maržo nabijal po svoje, rezultat tega pa so bile trenutne cene.

In ker večina slovenskih trgovcev računalniške komponente dobavlja v veliki večini iz Poljske ter Nemčije, je bilo praktično skozi celotno obdobje korone nemogoče konkurirat cenam, ki so jih postavljali Mind Factory, Case King in podobni, saj so ti omenjeni trgovci hkrati tudi dobavitelji, ki imajo za večino teh komponent ekskluzivne dobaviteljske pogodbe iz strani dobaviteljev onkraj luže.

Kakorkoli, krivec ni ne AMD ne Nvidia.

Meizu ::

Ampak tudi cela krivda ni na majner ekipi


Krivda je poleg dobaviteljev skoraj izključno na strani minerjev. V času korone smo v firmi, kjer sem delal, cca. 90% vseh GPUjev prodali minerjem. Ne govorim o malih številkah, je lahko šlo tudi 10+ kosov eni sami stranki, nakupi z zneski krepko preko 10.000eur. Izi zaslužek za firmo, marže so bile tako visoke, da bi moral za približek čistega dobička enega prodanega GPUja prodat najmanj 5+ komplet sestav PCja (če ne upoštevam GPUja), logično je šla velika večina robe minerjem - hitri, potratni kupci, cena jih ni zanimala preveč. Mogoče je šel eden na 10 GPUjev ali max. 2 v dejansko kišto, ki jo je naročil nekdo, ki ni minal. V določeni točki so šle tudi 3060ice (non Ti model) za krepko preko 700eur in minerji so to pohapsali kot za štos.

Same zaloge niso nikoli bile hudo nizke, vsaj po zagotovilih AMDja ter Nvidie (iz njihovih strani računalniške firme dostikrat dobijo uradne statemente tako glede stanja zalog, kot tega, kdaj in kako smeš pričeti oglaševati novo prihajajočo robo - vključno s tem, kdaj lahko te artikle postaviš v cenik). Dejansko je velika večina GPUjev odšla v roke minerjev. Naša trgovina je imela praktično redno na zalogi cca. 20 kosov 3070ic, kakšnih 10 kosov 3080ic in naslednjih 20 kosov 3060Ti. To so izkušnje iz prve roke, vzemi ali pusti :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

_Denny_ ::

FireSnake je izjavil:

Ne drži pa, da so skurjene.
Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi kot pa od igračarja, ki samo navija do onemoglosti.
Res, da pri igračarju to ni vseskozi, vseeno pa so pogoji zelo različni.

Že skoraj 10 let se ne navija več...bzv se zafrkavati s +20°C temperaturami in skoraj enkrat večjo porabo za nekaj 100MHz oc, da imaš na koncu 124 namesto 121 fps.

Drugače pa je kar razlika med ravnanjem gamerja, ki je moral mesece ali celo leta varčevati (oz. čakati na zalogo) za nov GPU in pa enim, ki jih kupuje na kg ne glede na ceno. Miner ti isto skrbi za GPU kot obrtnik za svoj kombi - glavno, da prinaša denar, za vse drugo je vseeno.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

c3p0 ::

V mojem rigu kartice laufajo dobra 4 leta bp (asus, msi, gainward), brez termalnih ciklov, konstantna temperatura in rpm.

Se grem stavit, da so v boljšem stanju kot bi bile v letu dni pri kakem gamerju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

FireSnake ::

Meizu je izjavil:

Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi


Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?


Kateri? Vsi! (razen, morda zelo neumnih)

- zadeva ni v škatli ampak je na odprtem in prevtrena
- temperature kartice so zbite kar se pač da
- v želji po manjši porabi se zadeva undervolta

Še enkrat: veliko raje od minerja kot od igračarja (če bi kupoval rabljeno)

45cal je izjavil:

Potem pa imaš itak vsak oglas: "Dobro ohranjena, nikoli uporabljena za mining...


To je že rdeča luč.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

scipascapa ::

Napisano kar že vemo, da so dobavitelji imeli prste zraven.

yayo ::

posploševanje je patetično. Tule izpada kot, da so vsi minerji neki angeli, ki negujejo rige kot punčico očesa, gamerji pa navijajo in terajo grafe do konca iz čistega sadizma. Smešno. Večina gamerjev ne navija in igra maksimalno po kaki dve uri na dan, pa niti vsak dan ne. Odvisno kako naletiš, kot kupec. Zato se kupuje od znanca ali od znanca od znanca. Drugače sem jaz svoj čas kupil eno minersko 1060 za katero vem, da še laufa bp po kakih petih letih.
Ko bom prodajal svojo 3080 bo pa ravno tako pisalo:
45cal je včeraj ob 21:09:13 izjavil:

Potem pa imaš itak vsak oglas: "Dobro ohranjena, nikoli uporabljena za mining...



To je že rdeča luč.

ker je vse res. Imam uro in pol za igranje na dan pa še to delim med pcjem in ps5. Pa še kak dan pavze na teden naredim za ogled filma ali pranje posode. :)) Kupec moje grafe bo odlično kupil.

Meizu ::

scipascapa je izjavil:

Napisano kar že vemo, da so dobavitelji imeli prste zraven.


Nič novega, ampak ljude tega še vedno v veliki izjemni večini ne vedo. Posledično še vedno kupujejo GPUje po absurdno visokih cenah, ker mislijo, da je to normalna cena, realno dejstvo pa je, da je tudi danes, navkljub občutni pocenitvi GPUjev, nabavna veleprodajna cena iz strani samih proizvajalcev še vedno veliko nižja kot cene, ki jih vidimo končni kupci. Glede na normalne standardne marže v svetu računalniške opreme (ki je mimogrede, precej nizka dejansko, zato tak odpor trgovcev do odobritve dodatnih popustov), je lufta pri recimo high end gpujih še za vsaj par sto eur. Sploh pri AMD robi. Če kdo ni poštekal, še vedno se jih ne splača kupit, niti približno.

Jaz sem imel kot zaposleni na začetku, leta 2020 možnost kupit 3080-ico za 680eur in še danes mi ni jasno zakaj je nisem. Takrat sem bil mnenja, da je cena še vedno previsoka. No ja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

driver_x ::

Meizu je izjavil:

Izi zaslužek za firmo, marže so bile tako visoke, da bi moral za približek čistega dobička enega prodanega GPUja prodat najmanj 5+ komplet sestav PCja (če ne upoštevam GPUja), logično je šla velika večina robe minerjem - hitri, potratni kupci, cena jih ni zanimala preveč.


Navijali ste marže, kar nima nobene pozitivne koristi za družbo!

Mato989 ::

Vsi ki so minerje kupli več kot 2 leti nazaj, če so mesečno izplačevali narudarjeno so 110% izplačali tudi investicijo, tako da ne razumem zakaj prodajajo minerje, jaz bi ugasnil in počakal... Problem je če si 5 mesecev nazaj dobil minerja...

Moj kolega ima 2x minerja z 2x6 GPUji z leta 2018... je naračunal da je vložek v minerja izplačal cca 2,5 kratno... torej je odločil da minerjov ne bo prodal
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

c3p0 ::

Difficulty gre stalno up, če bo cena valute močno zrastla, OK, če ne...

Meizu ::

Navijali ste marže, kar nima nobene pozitivne koristi za družbo!


Se strinjam, če se ne bi, tega ne bi tu razlagal. Sem absolutno na strani potrošnikov. Ker pa nisem bil šef, tega tudi žal nisem mogel spremeniti. Vse to skupaj je ena velika gomila dreka s temi gpuji danes.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Ecoo ::

Ironija je, da bi CRT monitorji rešili vse težave, spodobna resolucija za desktop in zmanjšana resolucija + povišanje osveževanja za gaming.
Naj se prvo razčisti:
- kakšna je up to date desktop resolucija
- kakšno je up to date osveževanje pri gamingu
- od kje nenormalne porabe na GPU (RT,4k..)
- kako to da nista gospodarja izkoristila covid dogajanje za boostanje števila gamerjev

Meizu ::

Dober point Ecoo. zame je golden gaming standard 1080p ali 1440p, vse kar je nad je preseravanje oziroma že predstavlja določene težave, predvsem v porabi. Problem je, ker danes developerji radi ustrežejo 8k gamerjem z glomaznimi texturami, ki jih rabi GPU seveda nafilat v vram, kar posledično prisili kupca v nakup gpujev z večjo količino rama, ta je pa seveda prikladno rezerviran večinoma za higher end gpuje.

Iz "competitive gaming" perspektive je 1080p 24" zlati standard. Meni osebno je sicer idealna veličina ekrana 32" pri 2k resoluciji, kar je še vedno nekje v normali, razmerje dpi je enako kot 24" 1080p. Tule bi jaz potegnil črto standarda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Tidule ::

Mato989 je izjavil:

Vsi ki so minerje kupli več kot 2 leti nazaj, če so mesečno izplačevali narudarjeno so 110% izplačali tudi investicijo, tako da ne razumem zakaj prodajajo minerje, jaz bi ugasnil in počakal... Problem je če si 5 mesecev nazaj dobil minerja...

Moj kolega ima 2x minerja z 2x6 GPUji z leta 2018... je naračunal da je vložek v minerja izplačal cca 2,5 kratno... torej je odločil da minerjov ne bo prodal


Rast težavnosti. Kar je 2018 bila konkretna mining mašina, danes komaj še kaj napraska. Čez leto dni bo praktično samo še elektriko kurila. Zdaj je pač smiselno prodat, ker se cene še kolikor toliko držijo in ni šans da ti rig v prihajajočem letu nabere neko konkretno dodano vrednost. Pač v zadnjih dveh letih se je pobralo smetano, zdaj se rige dokler še imajo kaj vrednosti proda in potem ponovi vajo. Da bi pa leta 2023-2024 minal na 3060 je pa čista potrata elektrine. Tudi če bi cena zrsala za x10 je preprosto premalo, da bi se splačalo, zato je boljpše zdaj razprodat in naredit nov rig ko bodo 40xx zunaj.

Baja ::

jaz sem moja minerja prodal takoj po novem letu. za ceno 6 mesečnega izkupička. povrnila sta se eno 4x (trenutno). lahko bi jih obdržal ampak ko gre eth na pos, se mi ne da drkati vsak teden drugi coin za par 10e profita.

Rast težavnosti. Kar je 2018 bila konkretna mining mašina, danes komaj še kaj napraska.


sem mel vege64, zadnjic sem glih gledal nek 30xx rig, ki da ven komaj kaj več kot 4+ leta stare grafe (400mhs vs. 430 mhs). no, možno da jih tip ne zna nastaviti. tole iz predragih in smešnih oglasov: https://www.bolha.com/ostalo-racunalnis...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Baja ()

dexterboy ::

Priznam, nisem bral vseh postov, ampak udrihati čez minerje, kot da smo poslani od hudiča, je pa malo bosa. Jaz sem svojo pot začel 2017, ko sem ugotovil, da bi lahko skozi ogrevanje stanovanja kaj zaslužil, namesto, da bi samo plačeval. In če so drugi gonili svoje grafe v ekstreme, je meni bila vedno prioriteta dolgotrajno delovanje, majhna poraba in čim nižje temperature, meja je bila okoli 60'C. Da pa ne bi spucal, zamenjal termalno pasto, prepihal grafično in pregledal še termalne blazinice na ramih čez poletje, ko je itak vse počivalo... No way, Hose.
In od tistih prvih nakupov sta se ob sedanjih cenah začeli kazati neekonomični samo 2 tipa grafičnih; 1060 6 GB in 1070. Premajhen output za vloženi input. Zna biti, da ju bom prodal. Je pa res, da je imeti doma 10 grafičnih za ogrevanje fleta nekaj drugega kot pa imeti celotno farmo v kleti. To pa priznam, da so čisto drugačne sfere. Ampak tudi, če bi imel finance za takšen vložek, bi ogrevanje še vedno bila prioriteta. Da bi metal toploto stran, pa ni šans, raje bi mešetaril na kripto borzi.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

darkolord ::

Saj to je poslano od hudiča - da GPU uporabljaš za ogrevanje stanovanja.

Kapitan Jack ::

Eh pa sem glih hotel zacet majnat.

dexterboy ::

darkolord je izjavil:

Saj to je poslano od hudiča - da GPU uporabljaš za ogrevanje stanovanja.

Lahko to razložiš, prosim lepo? Denar dam za ogrevanje, tako ali drugače, tu ga pa še nazaj dobim. Kaj je tu spornega? So zaradi tega vsi, ki kurijo na drva ali pa ki imajo sončne celice in plačajo manj za ogravnje, tudi poslani od hudiča? Pri meni elektrika opravi dvojno delo; ogreva stanovanje ter gradi blockchain, ali pa, da bo lažje, ustvarja nove BTCje in potrjuje transakcije ;)

Nič novega, ampak ljude tega še vedno v veliki izjemni večini ne vedo. Posledično še vedno kupujejo GPUje po absurdno visokih cenah, ker mislijo, da je to normalna cena, realno dejstvo pa je, da je tudi danes, navkljub občutni pocenitvi GPUjev, nabavna veleprodajna cena iz strani samih proizvajalcev še vedno veliko nižja kot cene, ki jih vidimo končni kupci. Glede na normalne standardne marže v svetu računalniške opreme (ki je mimogrede, precej nizka dejansko, zato tak odpor trgovcev do odobritve dodatnih popustov), je lufta pri recimo high end gpujih še za vsaj par sto eur. Sploh pri AMD robi. Če kdo ni poštekal, še vedno se jih ne splača kupit, niti približno. Uf Uf, hvala za namig, ker sem mesec nazaj razmišljal o 6600XT, ker ima zgolj 80W porabe ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

hojnikb ::

Denar dam za ogrevanje, tako ali drugače, tu ga pa še nazaj dobim.

Grafika, tako kot ostali resistivni grelci, imajo zlo slab izplen ogrevanja glede na vlozeno energijo :)
Zato obstajajo toplotne crpalke.
#brezpodpisa

dexterboy ::

Joup, res je ;)
Ampak, če bi živel v bajti, bi se šel ta šport. Na žalost, ali pa srečo, sem eden od tiste tretjine Slovencev, ki mu je dom "blokovska arhitektura".
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Baja ::

ja, ampak toplotna ti ne bo lambota kupla :P

tikitoki ::

Meizu je izjavil:

Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi


Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?


Komaj cakam, da kupim GPU, kjer je en kekec menjal termalno pasto.

Zimonem ::

Pa kdo so to minerji? Zakaj sploh rabijo grafične kartice, ali tudi eksplodirajo?

maticb492 ::

Jaz sem plačeval lani celo zimo plin okoli 10-20EUR na mesec ker sem si grel stanovanje z minerji, ki so delovali na pozitivni nuli. Samo 2 grafiki, ena v spalnici, ena pa v dnevni. Potem sem pa še poračun dobil -70EUR vrnjeno.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maticb492 ()

tikitoki ::

FireSnake je izjavil:

Meizu je izjavil:

Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi


Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?


Kateri? Vsi! (razen, morda zelo neumnih)

- zadeva ni v škatli ampak je na odprtem in prevtrena
- temperature kartice so zbite kar se pač da
- v želji po manjši porabi se zadeva undervolta

Še enkrat: veliko raje od minerja kot od igračarja (če bi kupoval rabljeno)

45cal je izjavil:

Potem pa imaš itak vsak oglas: "Dobro ohranjena, nikoli uporabljena za mining...


To je že rdeča luč.


Mnenje pajacev je nepomembno.

Mato989 ::

hojnikb je izjavil:

Denar dam za ogrevanje, tako ali drugače, tu ga pa še nazaj dobim.

Grafika, tako kot ostali resistivni grelci, imajo zlo slab izplen ogrevanja glede na vlozeno energijo :)
Zato obstajajo toplotne crpalke.


Ja ni res če zraven opravlja še drugo nalogo kot je rudarjenje kovancev...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Meiniken ::

Konec koncev je denar edina "vrlina", mar ne? ;)
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

Baja ::

Mato989 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Denar dam za ogrevanje, tako ali drugače, tu ga pa še nazaj dobim.

Grafika, tako kot ostali resistivni grelci, imajo zlo slab izplen ogrevanja glede na vlozeno energijo :)
Zato obstajajo toplotne crpalke.


Ja ni res če zraven opravlja še drugo nalogo kot je rudarjenje kovancev...


seveda je res. to da zraven še nekaj opravlja, ne pomeni da ima boljši izkoristek, kar se toplote tiče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Baja ()

Mato989 ::

Baja je izjavil:

Mato989 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Denar dam za ogrevanje, tako ali drugače, tu ga pa še nazaj dobim.

Grafika, tako kot ostali resistivni grelci, imajo zlo slab izplen ogrevanja glede na vlozeno energijo :)
Zato obstajajo toplotne crpalke.


Ja ni res če zraven opravlja še drugo nalogo kot je rudarjenje kovancev...


seveda je res. to da zraven še nekaj opravlja, ne pomeni da ima boljši izkoristek, kar se toplote tiče.


To nima veze, za uporabnika je pomembno ali ima boljši izkoristek glede na zapravljen denar napram pridobljen denar... Vložek energije je NEPOMEMBEN za end userja, pomemben je samo cost vs benefit...

Tako da ja, ima slabšega se opravičujem, ampak bistvo za end userja ni v iskanju najboljšega za vloženo energijo ampak na vložen denar.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

dexterboy ::

tikitoki je izjavil:

Meizu je izjavil:

Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi

Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?
Komaj cakam, da kupim GPU, kjer je en kekec menjal termalno pasto.
Kupiš GTX 1060 6GB? Lani poleti menjal termalno pasto in termalne blazinice? Zakaj takšno poniževanje?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Meizu ::

Čeprav sem sam mnenja, da je rudarjenje absolutno nepotreben svetovni fenomen, ki ne prinaša nič drugega kot ogromen energy waste (tile blockchaini niso nič drugega kot brezvezni labirinti kode, ki jo mora nek sistem skalkulirat, realen rezultat je pa točno nič - zadevo bi še razumel, če bi ta računska moč vseh minerjev bila dejansko uporabljena v neki mreži za izračune dejanskih zapletenih kalkulacij v znanstvene namene, v zameno pa bi rudar prejel denarno kompenzacijo v obliki kriptovalute), samo rudarjenje ni težava.

Težava je v tem, da so ravno GPUji tisti, ki prinesejo daleč največji performance increase v rudarjenju, posledično pa zaradi izropanja zalog trgovcev ne ostane dovolj GPUjev za ostale. Pa pozabimo na gamerje, to ni pridobitna dejavnost, tule se nanašam na pridobitnike, ki dejansko počnejo družbeno pomembno delo, kot so npr. 3d modelirji in podobni.

Sicer se za takšne sisteme lahko ponudi Quadro rešitev ampak dejstvo je, da so te Quadro karte praktično passe, z navadnimi gamerskimi karticami lahko za manjši cenovni vložek pridobiš boljši performance kot Quadro, sicer odvisno od opravila. Ne bom niti našteval koliko 1660Ti mašin sem zložil s primarnim namenom 3d modeliranja. Performance za rendering primerljiv s P4000, cena pa več kot pol nižja, navkljub nabitim cenam.

tikitoki ::

dexterboy je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Meizu je izjavil:

Raje bi kupil od minerja, ki za zadevo skrbi

Ok, kateri miner za zadevo skrbi? Kaj pomeni za zadevo skrbeti? Redno menjuje hladilno pasto, čisti heatsinke, ima vse GPUje na termostatu in preverja njihovo temperaturo, sploh poleti?
Komaj cakam, da kupim GPU, kjer je en kekec menjal termalno pasto.
Kupiš GTX 1060 6GB? Lani poleti menjal termalno pasto in termalne blazinice? Zakaj takšno poniževanje?


Ker nekateri sanjate, da vasi posegi v racunalniske komponente visajo ceno :S.

darkolord ::

dexterboy je izjavil:

darkolord je izjavil:

Saj to je poslano od hudiča - da GPU uporabljaš za ogrevanje stanovanja.

Lahko to razložiš, prosim lepo? Denar dam za ogrevanje, tako ali drugače, tu ga pa še nazaj dobim. Kaj je tu spornega? So zaradi tega vsi, ki kurijo na drva ali pa ki imajo sončne celice in plačajo manj za ogravnje, tudi poslani od hudiča?
To ne, bolj če bi v pečeh kurili jedilno olje, medtem ko bi ga za jesti primanjkovalo. Ali če bi med sušo vodo zlivali v kanalizacijo (da so cevi skozi podmazane).

Sej, imaš vso pravico, nihče ti tega ne preprečuje, tudi plačal si vse.

Ne moreš pa biti presenečen nad neodobravanjem tistih, ki bi radi GPUje kupili za njihov primarni namen.

Meizu ::

No, višajo ceno seveda ne, je pa to poštena praksa za proper vzdrževanje komponent, pasta se s časom posuši in termalne zmogljivosti padejo in rezultat je hajcanje :)

cias ::

Cene rabljenih pri nas so res smešne. Ne vem pa če so te karte kaj skurjene, večina jih laufa na hitrosti max dobička, kar je daleč stran od max hitrosti in temperatur?
V preteklosti je bilo drugače ker se je splačalo goniti do maksimuma, samo to že par let ni več koristno.

driver_x ::

Meizu je izjavil:

Čeprav sem sam mnenja, da je rudarjenje absolutno nepotreben svetovni fenomen, ki ne prinaša nič drugega kot ogromen energy waste (tile blockchaini niso nič drugega kot brezvezni labirinti kode, ki jo mora nek sistem skalkulirat, realen rezultat je pa točno nič - zadevo bi še razumel, če bi ta računska moč vseh minerjev bila dejansko uporabljena v neki mreži za izračune dejanskih zapletenih kalkulacij v znanstvene namene, v zameno pa bi rudar prejel denarno kompenzacijo v obliki kriptovalute), samo rudarjenje ni težava.

Težava je v tem, da so ravno GPUji tisti, ki prinesejo daleč največji performance increase v rudarjenju, posledično pa zaradi izropanja zalog trgovcev ne ostane dovolj GPUjev za ostale. Pa pozabimo na gamerje, to ni pridobitna dejavnost, tule se nanašam na pridobitnike, ki dejansko počnejo družbeno pomembno delo, kot so npr. 3d modelirji in podobni.

Sicer se za takšne sisteme lahko ponudi Quadro rešitev ampak dejstvo je, da so te Quadro karte praktično passe, z navadnimi gamerskimi karticami lahko za manjši cenovni vložek pridobiš boljši performance kot Quadro, sicer odvisno od opravila. Ne bom niti našteval koliko 1660Ti mašin sem zložil s primarnim namenom 3d modeliranja. Performance za rendering primerljiv s P4000, cena pa več kot pol nižja, navkljub nabitim cenam.


Gaming je prav tako nepomembna zadeva kakor minanje, ali pa še bolj. Čisto brezvezno trošenje energije.

c3p0 ::

Slabše. Ko miner mina, lahko lastnik počne kaj koristnega, ko gejmaš je to vedno izgubljen čas.

Meiniken ::

Ker gejmaš 24/7 na 20 karticah, ane?
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cene grafičnih kartic v tujini že padajo

Oddelek: Novice / Grafične kartice
234677 (2612) tikitoki
»

Nvidia namenoma prepolovila hash rate na Geforceu RTX 3060 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
11217984 (11610) MrStein

Več podobnih tem