Forum » Loža » Hiša in služnostna pot
Hiša in služnostna pot
beweiss ::
Morda kdo ve, kje lahko vpogledam, če je urejena služnostna pot do posamezne hiše? Vem, da je ta vpisana v ZK kot pravica. Kaj pa v primeru, če na parceli ni vpisanih nobenih pravic oz. sploh ni kvadratka: V korist vsakokratnega lastnika nepremičnine so vpisane te pravice oziroma pravna dejstva...?
Ali je v tem primeru dovolj, če cesta vodi do hiše po občinski zemlji?
Ali je v tem primeru dovolj, če cesta vodi do hiše po občinski zemlji?
-=Tomaz=- ::
Jaz imam zelo podobno situacijo. Najstarejša hiša na koncu najstarejše ulice, ki poteka čez dve sosednji parceli, pa brez vpisa.
Pred leti sem spraševal kako je s situacijo in so mi tako razložili. Ne vem pa če to drži:
-Če ni vpisa v ZK, potem nimaš nič.
-Krajevna skupnost tega ne bo reševala, ker ima kup drugih problemov (tožb).
-Lahko greš do sosedov in jih prosiš za pravico. Lahko da izsiljujejo za denar.
-Če je pot že od vekomaj, lahko izsiliš pravico preko sodišča, vendar to spet košta, pa še zavleče se lahko.
Pred leti sem spraševal kako je s situacijo in so mi tako razložili. Ne vem pa če to drži:
-Če ni vpisa v ZK, potem nimaš nič.
-Krajevna skupnost tega ne bo reševala, ker ima kup drugih problemov (tožb).
-Lahko greš do sosedov in jih prosiš za pravico. Lahko da izsiljujejo za denar.
-Če je pot že od vekomaj, lahko izsiliš pravico preko sodišča, vendar to spet košta, pa še zavleče se lahko.
scythe ::
Vpisano moraš imeti v ZK, drugače nič velja. Na običini lahko daš poizvedbo za določeno parcelo in boš dobil info, samo moraš vedit št. parcele, na kateri sumiš da je služnost.
Nekatere služnostne poti se prenesejo na novega lastnika, nekatere pa ne, npr. pokojni sosed je imel služnostno pravico oz. pot 10-15 let, po prodaji parcele je novi lastnik ni več imel in ima kup problemov. Zdaj ne vem, ali je imel sosed služnost vpisano samo za trenutnega lastnika, da se ni prenesla na novega lastnika.
Nekatere služnostne poti se prenesejo na novega lastnika, nekatere pa ne, npr. pokojni sosed je imel služnostno pravico oz. pot 10-15 let, po prodaji parcele je novi lastnik ni več imel in ima kup problemov. Zdaj ne vem, ali je imel sosed služnost vpisano samo za trenutnega lastnika, da se ni prenesla na novega lastnika.
X870 | 9700X | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: scythe ()
PacificBlue ::
Na portalu e-sodstvo se registriraš kot nov uporabnik, tam imaš dostopno potem zemljiško knjigo, z vsemi podatki o lastnikih, edino emso je zakrita..vse služnosti, ki so vpisane gor, plombe in ostale posebnosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika med služnostjo ter "priposestvovano" služnostjo?Oddelek: Loža | 4336 (319) | Legon |
» | Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22705 (13956) | St235 |
» | Služnostna potOddelek: Loža | 5172 (2349) | kriko07 |
» | Arso prek privat parcele dostopa do vremenske postajeOddelek: Loža | 5136 (4088) | Go-ahead |