» »

Kaj bi se moralo spremeniti, da bi spet imeli kvalitetne spletne srani?

Kaj bi se moralo spremeniti, da bi spet imeli kvalitetne spletne srani?

HotBurek ::

Pozdravljeni.

Z uporabo uMatrix dodatka ( https://addons.mozilla.org/en-US/firefo... ) se da vidit, koliko ene navleke se naloži na strani iz tretjih strani.

In me zanima, kaj in katere stvari bi se morale spremenit, da bi site ownerje spodbudili k gradnji kvalitetnih spletnih strani?

Strani, ki bi:
- imele nič warningonv/errorjev na W3C testu
- imele HTML output izpisan v tree-ju z tab-bi, brez praznih vrstic, skratka by the book (danes je tu čista anarhija)
- bile minimalistične napram trenutnem bloatware-u
- imele celotno funkcionalnost "na" eni domeni (to je kar lep izziv)


root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
  • spremenilo: HotBurek ()

Tody ::

Ukines WordPress in podobno navlako. Ukines vse JavaScript projekte in razne node zadeve. Prisilis vse da pisejo vanila JavaScript in php... Takoj ko rečeš modularni sistem si v kurcu. Pa spletna stran bo spet stala par 10 k

Utk ::

Pred 10 leti smo optimizirali stran, da se je osnovna stran z vsemi css in js (ne prazna, samo brez strašnih podatkov) naložila v browser v 20 ms. Danes z nekim "frameworkom" si takoj na 200, 300, 400.

pegasus ::

Ravno eno mnenje videl danes, beri https://vhsoverdrive.neocities.org/essa...

Miki N ::

pegasus je izjavil:

Ravno eno mnenje videl danes, beri https://vhsoverdrive.neocities.org/essa...


Zanimivo mnenje! Kako vzpostaviti web, ki bi bil fokusiran na vsebino po lastni odločitvi in LASTNI odločitvi tistih, ki dostopajo do teh informacij? Kot v primitivnih devetdesetih. Brez vseh Big Tech "analitik" in EU "varovanja zasebnosti" v vaše dobro (gledam vas, cookeie potrditve). Noro a? Kako vendar bi obvarovali ljudi pred tem norim neomejenim dostopom do informacij? Saj vendar ne veste sami, kaj je dobro za vas. Pomislite, kaj se lahko zgodi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

dunda ::

Smo ravno nekaj dni nazaj s kolegi govorili, kako počasne so danes vse strani. Skoraj ne vem, da bi bila kakšna izjema. Kot ste omenili zgoraj, je vse preglomazno in neprečiščeno. Kar pa je nekako razumljivo, saj je tako pri vseh stvareh v družbi. Vse hitro, čim ceneje in s čim manj truda.
https://www.kacnje.eu

starfotr ::

Problem je tudi, ker brskalniki odpuščajo napake, ker je veliko napak v html gnezdenju ipd.

Sami programi kot tudi brskalniki so postali preveliki. Program bi moral biti par M, ne pa par ali par 100 M. To je noro. Veliko računske moči imamo, pa neumne programerje. To je skupek tega. Pa seveda neumen folk, ki jim je smisel gledati videe na neki platformi in objave neumnosti na raznih omrežjih.

Netrunner ::

Strani so počasne zaradi vseh analitik in miljon skript za nepomembne zadeve in ker se uporablja jajce od CMS-jev kot je the mighty wordpress ipd. šara. Največji problem pa je ta, da je preveč wanabe programerjev kateri naredijo stran "ugodnejše" in če hočeš konkurirat moraš manj časa zapravit c razvoj in posledično ni optimalno kot bi lahko bilo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Voluharr ::

Sem pred časom delal z pametnjakoviči, ki rinejo točno v to.
Samo, da je čim prej in čim ceneje.

Prvi problem, ki ga imajo taki "inteligentneži" je: "Če je spletna stran prepočasna, je problem v serverju/hostingu."
Žal se denešnji developerji samo še AWS, Azure, DigitalOcean, Docker, napacaš skupaj, moja koda že ni počasna.
Druga varianta pa je, ker taki razmišljajo samo na kratki rok in se nekaj na hitro naredi, potem pa ostane. Strošek je normalno večji potem to popravljat...
Pač s sistemom se nebi ukvarjali, krivdo bi pa prevalili na sistem.

Ravno tako je na hostingu, WordPress stran, tisoč in en vtičnik, baza ogromna potem pa rešuj. Pa delaš ne vem kakšne kolobocije zato da prideš iz 2s na pol sekunde.

Na kratko:
1: Odstranitev analitike
2: Odstranitev stotih pluginov
3: Programerji bi moral doumet, da ni najenostavnejša pot, najbolša pot.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Tody ::

Problem je da pri točki 3 vsaj pri wordpressu ne sodelujejo več programerji :)

Voluharr ::

Tody je izjavil:

Problem je da pri točki 3 vsaj pri wordpressu ne sodelujejo več programerji :)

No to naj se pa šteje pod točko 4.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

c3p0 ::

Utk je izjavil:

Pred 10 leti smo optimizirali stran, da se je osnovna stran z vsemi css in js (ne prazna, samo brez strašnih podatkov) naložila v browser v 20 ms. Danes z nekim "frameworkom" si takoj na 200, 300, 400.


Saj se da stunat tudi razne frameworke, da se naloži in skompresira le kar stran dejansko uporablja. Tu že 95% WP "razvijalcev" odpade.

Še večji problem pa vidiš, ko greš gledat source ene take strani, naloži se po 100+ raznih JS in CSS fajlov.

Sicer mi je to muka, a sem en testni page naredil v WP, demo vsebina, vse stunal, po en CSS in JS fajl, nginx caching, CDN itd. Samo toliko, da se vidi kar se da. Se stran naloži v par 10ms (TTFB par ms). Pa kliče stranka joj kako je počasen strežnik. Seveda je kriv hosting, ne FDV izobražena WP agencija, ki nima pojma. Dam link na moj WP, tišina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

starfotr ::

Ali lahko priporoči koga, ki bi spletno trgovino naredil, da ne bi bilo balasta?

Lonsarg ::

Jaz mislim da od vecine bolj kvalitetnih ponudnikov lahko to dobis. Bos pa moral to zahtevo ekstra dodati v specifikacije in se pripravi na faktor 2-3 vecjo postavko.

Vse se konca pri denarju :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

TheBlueOne ::

starfotr je izjavil:

Ali lahko priporoči koga, ki bi spletno trgovino naredil, da ne bi bilo balasta?


Se najlazje je kaj takega:

https://www.shoplo.com/

RedDrake ::

Jaz to ponujam, ampak ne bo poceni (kar avtomatsko pomeni da strank ni). Če mi bo projekt všeč, smiseln in "družbeno odgovoren" (karkoli kar ni money grab/scam/ponzi/...) bo ura tam 40 EUR, drugače duplo. Pa ko ne zlagaš lego kock ampak furaš from-the-ground-up pristop gre _PRECEJ_ več časa.

Po svoje je škoda, da se ne fura bolj Web 1.0/2.0 pristopa pri razvoju, ampak ekonomsko je to povsem pričakovano. Da postaviš danes nekomu "lepo" spletno stran s trgovino in CRM-jem traja lahko tudi samo par ur z uporabo neke canned rešitve, oziroma max par dni če nekdo dela "iz nule" z vsemi mogočimi knjižnicami in frameworki. Če želiš isto narediti brez frameworkow, apijev (ajde, plačilni sistem je mus, tu ni obvoza), se hitro pogovarjamo o tednih.
Ja to generira več smeti po spletu.
Ja to je slabše za splet.
Ampak prinese več profita vsem vpletenim.

Sanjanje o nekem deviškem spletu iz 90-ih je idiotizem. Isto kot da bi šel danes živet na vas in bi hotel tam nostalgično kmetovati na roke. Super, dokler obdeluješ 50m2 vrta za malo zelenjavce. Katastrofa ko ugotoviš da je že par živali in hektar zemlje 24/7 job.
Potem spoznaš, da rabiš opremo, ki je draga, ergo se ti za tist hektar ne splača, rabiš več zemlje, ipd ... Končaš pa s traktorjem ki ima 20m široke priključke in stotinami hektarjev zemlje.

Pa še nekaj je, pri programiranju zelo pričakovano in smiselno.
Ko recimo delam spletno stran A, ne bom za vsak ajax klic šel delati nove funkcije. Jasno se naredi nek ajax() s parametri. In potem se to širi, ko se širi spletna stran. Ko začneš z drugo stranjo, zakaj bi delal na novo, saj tisto že imaš, hop c/p v nov file. Pri recimo peti ugotoviš da je nekje bug, ojoj popravljati moraš na 5 lokacijah. Ok, damo v nek shared js file (marsikdo sicer že tu začne). Potem ta shared js file dopolnjuješ s featuri ki jih rabiš na vsakem od 10-ih povsem različnih projektih. Sčasoma tisti js iz par kb zrase na 100kb. Pa narediš minify. Pa potem tisto zraste na 100kb. And it goes on.
Vse to je iz vidika SW razvoja smiselno in zaželjeno (in marsikje tudi zahtevano). In potem kmalu narediš lasten jquery ekvivalent (ali karkoli je že danes popularno). In takrat se vprašaš - ali ne bi bilo bolje že od začetka uporabljati jquery? In potem si tu, kjer je danes večina spletnih strani.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo izdeluje klasične HTML/CSS/JS spletne strani?

Oddelek: Izdelava spletišč
222560 (1676) Phantomeye
»

Nekaj vprašanj glede izdelave spletne strani.

Oddelek: Izdelava spletišč
384476 (3327) scipascapa
»

Pohitritev spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
292145 (1088) vezalke
»

Zelo odzivne, hitre spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5911331 (8130) c3p0
»

Učenje programiranja (Front-end) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5213160 (10256) matjash

Več podobnih tem