Forum » Loža » Nakup nepremičnin na Hrvaškem
Nakup nepremičnin na Hrvaškem
Likalnik ::
tudi jaz nisem še slišal glede omejitve parcele....definitivno je pa omejen čas gradnje...vsaj v času turistične sezone...takrat gradnja ni mogoča
Invictus ::
in ze z gradbenim dovoljenjem, tako da v julije ze pricnemo z deli.
Od kdaj pa lahko gradiš v glavni sezoni?
Dovolj je ziher, glede minimalne parcele prvič slišim.
V Sloveniji je trenutno tam od 450-500m2.
Če imaš manj, ne dobiš gradbenega dovoljenja, ker parcela ne zadošča pogojem OPPN.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Uporabnik ::
V LJ se začne od 400 naprej.
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything
WizzardOfOZ ::
A je 240m2 dovolj za graditi? a niso Hrvatje uvedli "minimalne parcele"?
Če je parcela široka 4m, pa dolga 60 boš težko kaj gor zgradil.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
fujtajksel ::
WizzardOfOZ je izjavil:
To je tud pri nas zelo odvisno od tega kje. V mestu tudi na taki lahko, če je le v ureditvenem načrtu tako narisano oz če na obravnavi sprejmejo tak predlog. Nadomestne gradnje tudi drugod.
shark99 ::
A ni napisal, da je 240€/m2, torej cena m2 ne pa velikost :)
Kako je pa s kreditom, če nimaš gotovine za celoten apartma? Ponujajo hrvati financiranje ali moraš prek naše banke? Kakšne imate izkušnje s financiranjem?
Kako je pa s kreditom, če nimaš gotovine za celoten apartma? Ponujajo hrvati financiranje ali moraš prek naše banke? Kakšne imate izkušnje s financiranjem?
WizzardOfOZ ::
fujtajksel je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
To je tud pri nas zelo odvisno od tega kje. V mestu tudi na taki lahko, če je le v ureditvenem načrtu tako narisano oz če na obravnavi sprejmejo tak predlog. Nadomestne gradnje tudi drugod.
Na 4m široki in 60m dolgi parceli vseeno ne boš gradil hiše.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
fujtajksel ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Na 4m široki in 60m dolgi parceli vseeno ne boš gradil hiše.
V mestu to ni nemogoče, hiše so ponekod ena do druge tik na parcelni meji. In sosed se ne more pritožit, če mestni urbanisti požegnajo tako pozidavo. Res pa je v praksi to verjetno samo pri nadomestni gradnji kakšne hecne stare ozke hiše po starih mestnih središčih.
qwertyy ::
Ni še podpisano, a sem ga vzel, 60m2, 200m od plaže, 1. štuk, novogradnja, terasa s pogledom na morje (komur je važno), ni da ni. Zadnji v zgradbi, manjkajo še malenkosti kot so notranja vrata in kopalniška oprema, 2 tedna cca. Upam, da papirji grejo skozi.
Je pa tako, da sem 2 tedna nazaj delal gsheet z zanimivimi in praktično nobene več ni bilo na voljo ali pa je zdaj po višji ceni. Dejansko se prodaja kot noro, cene rasejo. Večinoma je ostal še kak manj privlačen v pritličju. Zaznati je tudi, da so nekateri umaknili zadeve iz prodaje, ker računajo na višjo prodajno ceno malo kasneje in imajo čudne izgovore.
Naslednje leto grejo HR v euro, tudi to zna negativno vplivat na cene. Verjetno zdajšnji kupci lovimo zadnji vlak (ali pa so nas dobro nahajpali, čas bo pokazal resnico ;).
Kje si pa kupil in za koliko, če ni skrivnost?
Mi isto gledamo. Najraje bi Krk, ker je blizu in dokaj lepe plaže ter vreme, ampak so cene kar drage napram kakšnim drugim delom HR..
MisterR ::
Mikulić je dejal, da so preverili dokumentacijo objektov in v nekaterih primerih ugotovili, da je ponarejena. Ob tem je izpostavil, da sta dva lastnika nezakonito zgrajenih objektov v hrvaški Istri te začela rušiti sama, še trije pa so v fazi njihovega odstranjevanja. "Preden pridemo do pravnomočnega sklepa o rušenju, absolutno preverimo vso dokumentacijo," je poudaril Mikulić. "V več primerih smo ugotovili, da dokumentacija, ki naj bi dokazovala legalizacijo, v resnici ni bila izdana s strani pristojnih organov, ampak je bila verjetno ponarejena. Te primere smo prijavili pristojnim institucijam," je dejal Mikulić.
https://n1info.si/gospodarstvo/nepremic...
c3p0 ::
Ni še podpisano, a sem ga vzel, 60m2, 200m od plaže, 1. štuk, novogradnja, terasa s pogledom na morje (komur je važno), ni da ni. Zadnji v zgradbi, manjkajo še malenkosti kot so notranja vrata in kopalniška oprema, 2 tedna cca. Upam, da papirji grejo skozi.
Je pa tako, da sem 2 tedna nazaj delal gsheet z zanimivimi in praktično nobene več ni bilo na voljo ali pa je zdaj po višji ceni. Dejansko se prodaja kot noro, cene rasejo. Večinoma je ostal še kak manj privlačen v pritličju. Zaznati je tudi, da so nekateri umaknili zadeve iz prodaje, ker računajo na višjo prodajno ceno malo kasneje in imajo čudne izgovore.
Naslednje leto grejo HR v euro, tudi to zna negativno vplivat na cene. Verjetno zdajšnji kupci lovimo zadnji vlak (ali pa so nas dobro nahajpali, čas bo pokazal resnico ;).
Kje si pa kupil in za koliko, če ni skrivnost?
Mi isto gledamo. Najraje bi Krk, ker je blizu in dokaj lepe plaže ter vreme, ampak so cene kar drage napram kakšnim drugim delom HR..
En od otokov v S. Dalmaciji, cena sitnica :) Nekje na ravni MB stanovanj, pa niti ne novogradenj, pričakujem pa da bodo cene šle krepko gor, kljub krizi.
user4683 ::
Se dobro, da je na HR levica precej nepopularna. Drugace bi uleteli s kaksnim 1% davkom na vikende. Mogoce pa se pridejo do tega, denarja ni nikoli dovolj.
V drzavi, kjer je delez turisticnih in vikend nepremicnin ogromen, zelo veliko tudi v lasti tujcev, bi kaksen konkreten davek lahko precej bolj zamajal trg, kot recimo v Sloveniji, kjer prakticno vsi zivijo v lastnem stanovanju. Ampak na sreco zaenkrat nic ne kaze, da bi imeli taksne ideje, upam da tako tudi ostane :)
Karen ::
Res ne vem, pa imam hišo dol. Sem se ravno par dni nazaj spraševal če bi šlo. Kot zanimivost: a mogoče veš kakšen je postopek prijave stalnega prebivališča tam oz. kje se zatakne? Aja, hiša je proper, z uporabnim dovoljenjem, novejša gradnja. Si pa predstavljam da bi bolj s slo furs-om imel težavo lahko. Ampak potni stroški bi bili pa visoki za v službo, haha :-)
https://www.expatincroatia.com/eu-natio...
V teoriji je takole, v praksi pa se na policiji nacakas z ostalimi prosilci, prineses kaksen napacen dokument ali napacno fotko za dokument (domacini imajo 0.5cm manjso ali vecjo, ne spomnim se tocno :)) etc
FURS pa bo znal imeti probleme ce bos zelel odjaviti davcno rezidentstvo, v Sloveniji pa bos imel ekonomske interese (sluzbo) in po moznosti se kaksno nepremicnino, ki ti bo na voljo. Plus imel bos opravka tudi s hrvasko davcno.
V teoriji je takole, v praksi pa se na policiji nacakas z ostalimi prosilci, prineses kaksen napacen dokument ali napacno fotko za dokument (domacini imajo 0.5cm manjso ali vecjo, ne spomnim se tocno :)) etc
FURS pa bo znal imeti probleme ce bos zelel odjaviti davcno rezidentstvo, v Sloveniji pa bos imel ekonomske interese (sluzbo) in po moznosti se kaksno nepremicnino, ki ti bo na voljo. Plus imel bos opravka tudi s hrvasko davcno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
blink ::
Tisti ki imate nepremicnino na HR, kako je z placevanjem racunov in pregledovanjem poste? Se zapeljete 1x mesecno dol? Direktne obremenitve za poloznice? Vam sosed preveri posto?
starfotr ::
Odpreš si račun na njihovi banki in si urediš direktne bremenitve.
Pošte praktično ni, ker sedaj imaš lahko eračune na mail.
Pošte praktično ni, ker sedaj imaš lahko eračune na mail.
blink ::
https://www.porezna-uprava.hr/hr_porezn...
To je odvisno od lokacije.
To ni letna dajatev ampak enkratna ob prodaji nepremicnine - davek na promet nepremicnin. Prav tako ni odvisen od lokacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Tisti ki imate nepremicnino na HR, kako je z placevanjem racunov in pregledovanjem poste? Se zapeljete 1x mesecno dol? Direktne obremenitve za poloznice? Vam sosed preveri posto?
Direktne bremenitve in eracuni.
Seveda poznajo tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.
Ne pozabi še na varnost, elektrika, voda, plin, streha... Fajn je da imaš možnost kamer ali oddaljene povezave da te zadeve preverjaš.
Že od začetka mi vse račune direktno na email pošiljajo, lahko pa si urediš direktno plačevanje preko storitve "Hrvatska e-pošta", to je TODO.
velikBrokoli ::
Ker je do 1.1.2023 gorenjska banka kasirala 8€ na račun :) pregovorno skupuški gorenjci niso nič kaj skopuski ko je treba kasirati.
Ales ::
TheBlueOne ::
PS: Zadeva bo služila za dopuste in kot naložba, torej s ciljem da se v 5-10 letih proda s profitom. Denar na banki bo le gnilil.
Meni se cene na Hrvaskem trenutno zdijo nerealno visoke. 2010-2012, ko je bila kriza, ki se lahko v kratkem v dolocenem obsegu ponovi, so bile cene kratko smesno nizke.
Tako, da vprasanje kaj je v takih casih bolj pametno. Ce kupis in bodo hudi casi bos sigurno izgubil vec kot pa z inflacijo, ki se bo zelo verjetno tako ali tako ohladila, sploh pri nepremicninah. Ce pa drzis denar in cene padejo, pa bos kupoval diskontno.
V najboljsem primeru pa tudi ne bos dosti pridobil. Oziroma kaj spekuliras okoli nepremicnin? Da bo se naprej slo kakor do sedaj?
Karen ::
Hrvaška banka (jaz imam IKB) ima vodenje računa neke 3 EUR, tam okoli se mi zdi. Provizija v tujino iz povprečne Slo banke (recimo NKBM) je taka da z eno položnico pokriješ vodenje računa na HR banki, tako da je no-brainer. Ne bom pa Slo banke menjal za to da bom ceneje nakazoval v tujino. Dokler si imel kune si že pri menjavi notri prinesel. Skratka vsak ki ima dol nepremičnino ve da je to najbolj simpl pa najceneje, vse ostalo so komplikacije. Drugače gredo vse položnice elektronsko oz. dobiš na mail, skeniraš tisto 2d kodo pa je.
Od stroškov so za lastnika poleg komunale (voda, elektrika, smeti) še neki prispevki za (odpadne) vode, pa njihov NUSZ (odvisen od občine), pa pavšal za turistično takso, če si na morju, med jun-sep (za 4-člansko familijo pod 100 EUR na leto, mislim da nekih 93).
Drugače spremljam ene 2 leti nepremičnine čez mejo, pa lahko povem da se je hrčkom čisto odpeljalo. Pri nas v KP oz. Izoli je cena kvadrata manj kot pri njih v okolici Umaga. Cena tam pod 4 jurje na kvadrat (Umag z okolico) je misija nemogoče. Shithole bajte prodajajo za suho zlato (recimo se vozim mimo Burolov, tam imajo dve pritlični, ena ima bazen), to je 6-7km od morja, tista z bazenom se ceni na 650k, pa je na koncu vasi, praktično v šupku. Realno gledano če jo bo prodal za 300 se bo umastil po mojem mnenju, ker še toliko ni vredna.
Tako po občutku ko že 2 leti spremljam - pri nas na obali so cene na kvadrat začele padati ene 3-4 mesece nazaj, je pa res da jih zaenkrat folk drži - če jim ni treba prodajat - če morajo, potem morajo spustit cene, ponudba je majhna zaradi omejenosti ozemlja. Hrčki so še v oblakih, samo po mojem se nič ne proda (gledam zadnje leto iste oglase). Imajo pa bistveno več lufta - pri njih 20-25% zbit ceno ni problem (vem, kupil lani, pa sem se cenkal za več nepremičnin ki sem jih gledal), samo še to je preveč sedaj ker so cene nabili za 100%. Aja, na HR zadeve za 200 jurjev praktično ne dobiš (več), tam med 150-200k so samo shithole-i ki se prodajajo že zadnji 2 leti, cene so pa vmes dvignili za ene 40k v povprečju za ta rang (recimo Buroli stara vrstna kamena kuća ki so mi jo lani ponujali za 130 oglaševano je sedaj 170, pa ni vredna 100). Vse ostalo je od pol mio naprej, ampak tega denarja nihče noče dat (folk nima kar 0,5mio za strest iz rokava), tako da je tam med 0,5 in 800k bajt kolikor hočeš. Spremljam en kup zadev, recimo center Umaga, 2. red od mora, imaš še zdaj oglas na hr oglasnikih - bajta za 1,55 MIO, mislim da so jo pol prodali, druga polovica se zdaj prodaja za 480k, ampak prvi oglas za komplet je še vedno gor, kar ti da mislit kolk je v resnici vredna. Ali pa recimo 1. red od mora Lovrečica, nasproti lokala na plaži pri pomolu vogalna bajta, v bistvu polovica bajte z ločenim vhodom, fotke ko da je parcela in pol, v resnici nimaš kam parkirat 2. avtov, ta polovica bajte sicer obnovljena (spet stara kamena), druga polovica so kače in škorpijoni po mojem, cena za polovico 800k. Moja špekulacija: čez zimo bodo hrčki spustili cene za 20% (oglaševane), in na to ceno se bo dalo še vsaj 20 izpogajati - vsaj to kar je na trgu (za tistega ki bo dejansko hotel prodat). Se pravi so pol leta za nami nekje kar se gibanja cen tiče, s to razliko da pri nas bolj ali manj še vedno vse oglaševano z nižjimi cenami bolj ali manj gre, ker je trg toliko manjši, dol je pa nepreminin v bistvu kot f*ka.
Od stroškov so za lastnika poleg komunale (voda, elektrika, smeti) še neki prispevki za (odpadne) vode, pa njihov NUSZ (odvisen od občine), pa pavšal za turistično takso, če si na morju, med jun-sep (za 4-člansko familijo pod 100 EUR na leto, mislim da nekih 93).
Drugače spremljam ene 2 leti nepremičnine čez mejo, pa lahko povem da se je hrčkom čisto odpeljalo. Pri nas v KP oz. Izoli je cena kvadrata manj kot pri njih v okolici Umaga. Cena tam pod 4 jurje na kvadrat (Umag z okolico) je misija nemogoče. Shithole bajte prodajajo za suho zlato (recimo se vozim mimo Burolov, tam imajo dve pritlični, ena ima bazen), to je 6-7km od morja, tista z bazenom se ceni na 650k, pa je na koncu vasi, praktično v šupku. Realno gledano če jo bo prodal za 300 se bo umastil po mojem mnenju, ker še toliko ni vredna.
Tako po občutku ko že 2 leti spremljam - pri nas na obali so cene na kvadrat začele padati ene 3-4 mesece nazaj, je pa res da jih zaenkrat folk drži - če jim ni treba prodajat - če morajo, potem morajo spustit cene, ponudba je majhna zaradi omejenosti ozemlja. Hrčki so še v oblakih, samo po mojem se nič ne proda (gledam zadnje leto iste oglase). Imajo pa bistveno več lufta - pri njih 20-25% zbit ceno ni problem (vem, kupil lani, pa sem se cenkal za več nepremičnin ki sem jih gledal), samo še to je preveč sedaj ker so cene nabili za 100%. Aja, na HR zadeve za 200 jurjev praktično ne dobiš (več), tam med 150-200k so samo shithole-i ki se prodajajo že zadnji 2 leti, cene so pa vmes dvignili za ene 40k v povprečju za ta rang (recimo Buroli stara vrstna kamena kuća ki so mi jo lani ponujali za 130 oglaševano je sedaj 170, pa ni vredna 100). Vse ostalo je od pol mio naprej, ampak tega denarja nihče noče dat (folk nima kar 0,5mio za strest iz rokava), tako da je tam med 0,5 in 800k bajt kolikor hočeš. Spremljam en kup zadev, recimo center Umaga, 2. red od mora, imaš še zdaj oglas na hr oglasnikih - bajta za 1,55 MIO, mislim da so jo pol prodali, druga polovica se zdaj prodaja za 480k, ampak prvi oglas za komplet je še vedno gor, kar ti da mislit kolk je v resnici vredna. Ali pa recimo 1. red od mora Lovrečica, nasproti lokala na plaži pri pomolu vogalna bajta, v bistvu polovica bajte z ločenim vhodom, fotke ko da je parcela in pol, v resnici nimaš kam parkirat 2. avtov, ta polovica bajte sicer obnovljena (spet stara kamena), druga polovica so kače in škorpijoni po mojem, cena za polovico 800k. Moja špekulacija: čez zimo bodo hrčki spustili cene za 20% (oglaševane), in na to ceno se bo dalo še vsaj 20 izpogajati - vsaj to kar je na trgu (za tistega ki bo dejansko hotel prodat). Se pravi so pol leta za nami nekje kar se gibanja cen tiče, s to razliko da pri nas bolj ali manj še vedno vse oglaševano z nižjimi cenami bolj ali manj gre, ker je trg toliko manjši, dol je pa nepreminin v bistvu kot f*ka.
Utk ::
Jaz tudi nakazujem na Hrvaško in ni nobene posebne provizije. Je pa res, da sem jaz nakazoval v evrih, tudi prej ko so še imeli kune. Zdaj pa sploh več ni debate, provizija mora bit enaka za celo evro območje.
TheBlueOne je izjavil:
PS: Zadeva bo služila za dopuste in kot naložba, torej s ciljem da se v 5-10 letih proda s profitom. Denar na banki bo le gnilil.
Meni se cene na Hrvaskem trenutno zdijo nerealno visoke. 2010-2012, ko je bila kriza, ki se lahko v kratkem v dolocenem obsegu ponovi, so bile cene kratko smesno nizke.
Tako, da vprasanje kaj je v takih casih bolj pametno. Ce kupis in bodo hudi casi bos sigurno izgubil vec kot pa z inflacijo, ki se bo zelo verjetno tako ali tako ohladila, sploh pri nepremicninah. Ce pa drzis denar in cene padejo, pa bos kupoval diskontno.
V najboljsem primeru pa tudi ne bos dosti pridobil. Oziroma kaj spekuliras okoli nepremicnin? Da bo se naprej slo kakor do sedaj?
Jaz sem kupil lani novogradnjo, od takrat je cena šla gor na tistem območju nekje 700-1000€/m2. Ne le kot špekulacijo, bo pa najbrž v roku 5-10 let prodano.
velikBrokoli ::
Ma sej ni nobenega problema, GBKR je pač imela neko foro, ki je nisem mogel rešiti niti v poslovalnici.
Sedaj tega "problema" več ni.
Sedaj tega "problema" več ni.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup apartmaja, Hrvaška (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11994 (8031) | MisterR |
» | Znižana stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 50886 (43406) | solatko |