» »

Problematika volilnih anket…

Problematika volilnih anket…

GregiB ::

Pravkar sem gledal par YT videov na temo anket, tudi tistih, ki napovedujejo volilne izide. Sam sem mnenja, da bi morale javnomnenske agencije pri objavi razultatov anket precej bolje informirati javnost o tem, kako so do rezultata prišle. Velikokrat oz. večinoma pogrešam, kako točno je anketno vprašanje postavljeno, kakšna je struktura anketirancev, kolikšna je odzivnost, torej kakšen odstotek anketirancev je v anketi pripravljeno sodelovati, njihova struktura ipd. Ali pa alternativno,da se kot podkomentar doda “ for entertainment purposes only”, kajti zdi se mi, da učinek (nameren ali ne) anket je vplivanje na mnenje volivcev brez zepadostnih informacij o kvaliteti anket.
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Phantomeye ::

GregiB je izjavil:

Pravkar sem gledal par YT videov na temo anket, tudi tistih, ki napovedujejo volilne izide. Sam sem mnenja, da bi morale javnomnenske agencije pri objavi razultatov anket precej bolje informirati javnost o tem, kako so do rezultata prišle. Velikokrat oz. večinoma pogrešam, kako točno je anketno vprašanje postavljeno, kakšna je struktura anketirancev, kolikšna je odzivnost, torej kakšen odstotek anketirancev je v anketi pripravljeno sodelovati, njihova struktura ipd. Ali pa alternativno,da se kot podkomentar doda “ for entertainment purposes only”, kajti zdi se mi, da učinek (nameren ali ne) anket je vplivanje na mnenje volivcev brez zepadostnih informacij o kvaliteti anket.

Anketiranec oz. respondent si šele takrat ko se odločiš sodelovati. Torej ali te zanima response rate ali pa completion rate.

Torej te zanima koliko ljudi so vprašali, če bi odgovarjali na anketo (response rate). Ali te zanima koliko ljudi, od tistih, ki so se odločili za sodelovanje, je odgovorilo na zastavljena vprašanja (completion rate).

https://www.ipsos.com/en/ipsos-encyclop...

Vprašanja od Ninamedia so dostopni _tle_

http://ninamedia.si/rezultati-raziskav

Tle je pa članek v zvezi z vplivom anket na javno mnenje od Valicona:

http://www.valicon.net/uploads/O%20_ne_...

Glede načina vzorca bi lahko bili bolj transparentni. Verjetno.

Phantomeye je izjavil:

Ali te zanima koliko ljudi, od tistih, ki so se odločili za sodelovanje, je odgovorilo na zastavljena vprašanja (completion rate).

Da... da...

Moje mnenje je, da smo pri suhoparni objavi izidov ankete konzumenti premalo obveščeni o tem, kako je do rezultatov prišlo, saj manjkajo ključni podatki. Jaz npr. nikoli ne sodelujem v anketah, kakršnihkoli, imam pa seveda neke preference, ki pa jih npr. na volitvah izrazim. Verjetno je, da je poklicanih (torej, kot praviš, še niso anketiranci) v eni preferenčni skupini več, kot v drugi, pa so potem izsledki izkrivljeni bolj, kot nakazuje prag napake...

janezvalva ::

dejmo rečt, da se papir pusti pisat. gor lahko skracaš kakršnokoli nebulozo katera nima prav veliko opraviti z realnostjo.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

nejclp ::

GregiB je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

Ali te zanima koliko ljudi, od tistih, ki so se odločili za sodelovanje, je odgovorilo na zastavljena vprašanja (completion rate).

Da... da...

Moje mnenje je, da smo pri suhoparni objavi izidov ankete konzumenti premalo obveščeni o tem, kako je do rezultatov prišlo, saj manjkajo ključni podatki. Jaz npr. nikoli ne sodelujem v anketah, kakršnihkoli, imam pa seveda neke preference, ki pa jih npr. na volitvah izrazim. Verjetno je, da je poklicanih (torej, kot praviš, še niso anketiranci) v eni preferenčni skupini več, kot v drugi, pa so potem izsledki izkrivljeni bolj, kot nakazuje prag napake...

Agencije dajo novinarjem poročilo o rezultatih ankete, kjer je decidirano opisana metodogija, numerusi, način vzorčenje itd. Kaj novinarji objavijo je problem novinarjev, ne agencij, ki merijo.

nejclp je izjavil:

Kaj novinarji objavijo je problem novinarjev, ne agencij, ki merijo.

Genau... in to postane.... moj problem...

Miki N ::

Ja ampak kaj naj naredi en novinar, ko dobi rezultate ankete kredibilnega vira? Saj je vendar vse res.

Dobrodošli v novičarski cikel.

Miki N je izjavil:

Ja ampak kaj naj naredi en novinar, ko dobi rezultate ankete kredibilnega vira? Saj je vendar vse res.

Dobrodošli v novičarski cikel.

Šlogarco pokliče pa poda drugo mnenje, da uravnoteži poročanje?

GregiB je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

Da... da...

Sej zato so pa v vzorcu verjetno tudi ljudje, ki imajo enake preference kot ti in jih z veseljem izrazijo.

Itak pa imaš v statistiki pojme kot so standardna napaka (kakšno je odstopanje med različnimi vzorci, ki si jih zajel), uteževanje podatkov itd.

Dejstvo je najboljši podatki so podatki celotne populacije (nemogoči podatki, več ali manj)

Tako, da ti drugega kot vzorčenje ne preostane. Verjetnostno vzorčenje daje najbolj točne rezultate, gre za precej kompleksen postopek in drag postopek. Anketo s takšnim vzorcem bi lahko izpeljal kvečjemu stat. urad.

Potem imaš pa neverjetnostno vzorčenje, ki je precej cenejše, saj je pridobivanje ljudi precej lažje (npr. ustavljaš ljudi na ulici, kličeš naokoli - seveda različni pristopi različno vplivajo na kvaliteto podatkov). Bolj kot je ta neverjetnostni vzorec podoben strukturi prebivalstva, bolj verjetno je, da boš dobil kvalitetne podatke. V takšnih primerih bodo podatki precej podobni kot v verjetnostnem vzorcu. Ampak v vsakem primeru ni priporočljivo sklepat na celo populacijo.

Tako da so te ankete bolj informativne narave, ampak še ne pomeni, da ne kažejo nekega trenda. Če je vzorec soliden sigurno anketa ne bo kazala čisto kontra rezultatom na volitvah. Sploh, če konsistentno sprašuješ ljudi o mnenju tedne, mesece, vse do volitev. Dobiš neko sliko blizu realnosti. Že dosti pove to, da so tovrstne ankete večkrat bolj ali manj uspešno napovedale izid kot pa da ga niso.

Zgodovina sprememb…

Stratifikacija vzorca po regijah je kar standard pri vseh agencijah (delež ljudi, ki jih kličeš iz posamezne regije glede na podatke surs), plus končna utežitev po sociodemografiji (spol, starost, izobrazba...). Možno je tudi vzorčenje po volilnih enotah in okrajih etc., če je mal dnarja, je pač da best possible,
brez skrbi, da nisi nič pametnejši od ljudi, ki opravljajo meritve javnega mnenja.

Realist ::

Ukiniti oz. prepovedati izvajanje in objavljanje anket glede volitev.

Itam je to neke vrsta manipulacija. Z vidika strank, lajhko bolj ciljno aktivirajo neka stališča, s katerim zamajejo neko strukturo volilcev v eno ali drugo smer.

Naj se namesto tega raje ukvarjajo s svojim programom, da ni samo v stilu ja večja samooskrba na vseh področjih in potem pregovarjanje naprej.
Vsebina ne samo floskule..

Najbolj me je namreč v gradivu, ki sem ga gledal presenetilo, da v ZDA pripravljenost sodelovati v volilnih anketah izrazi zgolj cca. 10% klicanih. Res pa je, da to verjetno pri njih opravijo Robo-callerji...

kixs ::

A je drugje/pri nas kaj drugace?

@reAlist kaj je za stranko bolje, da ji anketa pred volitvami nameri več ali manj?
@gregib enako velja za Slovenijo, 20% je že excesno, kdo je pa tolk fuknjen, da bi na ankete odgovarjal.

nejclp je izjavil:

@gregib enako velja za Slovenijo, 20% je že excesno, kdo je pa tolk fuknjen, da bi na ankete odgovarjal.
Exactly, potem se pa poraja vprašanje... Kdo je bolj "štolc" na svojo namero... Ali je politična mavrica 20% voljnih enaka tisti 80% ne-voljnih?!

GregiB je izjavil:

nejclp je izjavil:

Exactly, potem se pa poraja vprašanje... Kdo je bolj "štolc" na svojo namero... Ali je politična mavrica 20% voljnih enaka tisti 80% ne-voljnih?!

Jah, saj pravim, maš na voljo po strokovnih standardih opravljene ankete ali pa šlogarco, izbira je tvoja.

Unilseptij ::

najbolj jim zamerim, da ne prikazejo napak... potem se mediji ukvarjajo z rastjo ali padcem nekoga za nekaj desetink procenta, ceprav je vse skupaj statisticno nepomembno. Ce je ocena priljubljenosti ta mesec 20% (pri napaki meritve plus/minus 15% = 3% v nasem primeru), naslednji pa 22 %, to ne pomeni nicesar in sprememba ni statisticno signifikantna. Pa seveda nikoli ne bom razumel, zakaj vse te ankete po pravilu potekajo na vzorcu manjsem od 1000 ljudi. Vsaj vsake toliko bi se lahko kdo potrudil in naredil tudi anketo na malo vecjem vzorcu (recimo 10 tisoc ljudi), da bi imeli neko referenco za primerjavo.

Dej dnar, pa bojo z veseljem

Je pa res kar praviš, novinarji (oz. nestatisiki) so obsedeni z rangiranjem

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nejclp ()

Unilseptij je izjavil:

najbolj jim zamerim, da ne prikazejo napak... potem se mediji ukvarjajo z rastjo ali padcem nekoga za nekaj desetink procenta, ceprav je vse skupaj statisticno nepomembno. Ce je ocena priljubljenosti ta mesec 20% (pri napaki meritve plus/minus 15% = 3% v nasem primeru), naslednji pa 22 %, to ne pomeni nicesar in sprememba ni statisticno signifikantna. Pa seveda nikoli ne bom razumel, zakaj vse te ankete po pravilu potekajo na vzorcu manjsem od 1000 ljudi. Vsaj vsake toliko bi se lahko kdo potrudil in naredil tudi anketo na malo vecjem vzorcu (recimo 10 tisoc ljudi), da bi imeli neko referenco za primerjavo.

Sem hotel nekaj na dolgo napisat, pa se ne splača.

Na kratko. Raziskava med 10k ljudmi stane precej denarja in vzame precej več časa. Če bo kdo plačal takšno raziskavo - jo bodo naredili. In potem na koncu ugotoviš, da med obema vzorcema ni signifikantnih razlik. Zapravil si pa 10x toliko denarja.

Zgodovina sprememb…

STsmrt2 ::

Phantomeye je izjavil:

Unilseptij je izjavil:

Sem hotel nekaj na dolgo napisat, pa se ne splača.

Na kratko. Raziskava med 10k ljudmi stane precej denarja in vzame precej več časa. Če bo kdo plačal takšno raziskavo - jo bodo naredili. In potem na koncu ugotoviš, da med obema vzorcema ni signifikantnih razlik. Zapravil si pa 10x toliko denarja.

ubili me bodo....

nejclp je izjavil:

@reAlist kaj je za stranko bolje, da ji anketa pred volitvami nameri več ali manj?

Ja, še surs, ki ima velike ne gre tako daleč. Ampak okej, za verjetnostne itak ne rabiš velikega vzorca. Bolj ko ne je za rezervo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Pravila za objavo anket

Oddelek: Šola
2328761 (28442) oemdzi
»

Prekomerna uporaba interneta

Oddelek: Šola
203499 (2689) WALSH
»

Primerjava dveh koalicijskih pogodb (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9831285 (22201) vidz81
»

Delo-ve ankete so posmeha vredne!

Oddelek: Loža
192743 (1765) Gandalfar
»

"Neodvisne" javnomnenjske raziskave?!?

Oddelek: Loža
242302 (1769) Alexius Heristalski

Več podobnih tem