Forum » Loža » Kokoši
Kokoši
IL_DIAVOLO ::
Ampak point domace reje jajc je prosta reja, jajca iz kletke lahko kupiš v trgovini.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
TheBlueOne ::
Iam en tule blizu mene, 4 kokoši na cca 10m^2. V enem letu so iz trave naredile golo zemljo.
Medtem ko nekoč pri stari mami ni bilo problema niti z 15 kokošmi, ampak je bila površina krepko večja, bi rekel da okoli 200m^2.
Mora biti kar velika povrsina. Bolj pasnik.
Terminathor je izjavil:
Dal sem samo primer...
Jaz sem svojega naredil iz paletnih desk.
Pac ne mores tega racuna na nekaj €. Za les, ki je lep bos dal recimo 150€, potem mreze 50€, barva 30€, zeblji, sravfi itn 30€, streha ...
Ce tebi lezi nekaj doma to ne pomeni, da je zastonj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Utk ::
Da bi se za 10 eur zafrkaval, krmil, čistil, pazil, pobijal za juho vsake 2 leti, vonjal, poslušal, lovil.. Ni še tako hudo ;)
Predvsem to. Ne rečem za tiste, ki jih še prodajajo, hvala bogu, ampak zase imet par kur samo za jajca...đizus. Nekateri imajo zgleda preveč časa in stalen prehlad, da jim nič ne smrdi.
PacificBlue ::
Da bi se za 10 eur zafrkaval, krmil, čistil, pazil, pobijal za juho vsake 2 leti, vonjal, poslušal, lovil.. Ni še tako hudo ;)
Predvsem to. Ne rečem za tiste, ki jih še prodajajo, hvala bogu, ampak zase imet par kur samo za jajca...đizus. Nekateri imajo zgleda preveč časa in stalen prehlad, da jim nič ne smrdi.
Ker je zelo komfortna stvar. Vsaj jajca so vedno pri roki. Nekaj čisto drugega je domače jajce, kot pa kupljeno.
Gre se konec koncev za sožitje in lastno sposobnost prezivetja, brez odvisnosti od industrijske proizvodnje hrane.
Pa veliko kaj se nauciš o življenju, brez vihanja nosov;)
tikitoki ::
Zanima me, ali ima kdo izkušnje z gojenjem kokoši, ki valijo jajca, za lastne potrebe? Koliko jih imate, na kako veliki površini, kakšen kurnik, s čim jih hranite, ali se stvar finančno izide etc?
Dvomim, da ima financni smisel. Verjetno pa ne skodi, ce imas prostor. Za zacetek bi sam uredil soliden zelenjavni vrt in sadnjo drevje, kjer je financni smisel nedvoumen.
Ne vem kak je z ujedami, nazadnje k sem gledal kokosi na prostem, jih je gledala tudi nekaj ujeda (verjetno sokol).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Machete ::
Sokol, kuna, lisica, jazbec, šakal, Hypathia s sekiro.. veliko neprijateljev ima kokoš. Če je mreža, jo pa spodkopljejo. Videl na lastne oči. Glede domačih jajc se strinjam s Pacifiškomodrino, samo, če veš za nekoga, ki ti zagotovi to za zograj omenjen denar.. se pač ne splača. Zato pa smo odkrevsali na pot specializacij, denarja in poklicev.. Če pa nekoga veseli, pa šure, go for it.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
cias ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Se ne splaca. Kokosi rade crknejo, iz zelenice ti naredijo pogorišče, kjer nic vec ne raste, vse smrdi, kajuh ti jih hitro pohopsa, pa tudi ni taka produktivnost, tudi ce se nic ne zgodi.
Fajn jih je imeti ene par za hobij in da pospravijo kar ostane od kosila.
Orli in podlasice bojo tudi srečni.
Miki N ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Se ne splaca. Kokosi rade crknejo, iz zelenice ti naredijo pogorišče, kjer nic vec ne raste, vse smrdi, kajuh ti jih hitro pohopsa, pa tudi ni taka produktivnost, tudi ce se nic ne zgodi.
Fajn jih je imeti ene par za hobij in da pospravijo kar ostane od kosila.
Orli in podlasice bojo tudi srečni.
Kompost vse vzame, da bi za to imel smrdljive kure? Potem raje ovce, da vsaj travo pojejo in stari kruh spravijo v promet. Na kompost ga ne mecem rad, ker mi potem srjak pride na dvorišče rigat.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
FireSnake ::
Kruh namočiš in ga kokoši rade pojedo.
Če imaš kruh iz trgovine boš lahko tudi opazil, da ti črn kruh prodajajo na način da .... je bel, le, da je pofarban
Če imaš kruh iz trgovine boš lahko tudi opazil, da ti črn kruh prodajajo na način da .... je bel, le, da je pofarban
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Ne, to je mesan kruh, kruha ne barvajo, niso to jajca za veliko noc.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
FireSnake ::
Namoči "črn" kruh v vodo (mešani).
Poročaj
Tako ali tako, ko v trgovini vprašaš, če ti lahko da črn kruh:
- želi vturiti mešanega
- kruh s semeni (kar je še huje)
Sploh ne vedo, kaj prodajajo.
Jaz ga ne rabim namakati, ker po vonju prepoznam iz kakšne moke je.
Poročaj
- želi vturiti mešanega
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Trance4mer ::
Jaz imam kure samo za jajca oz. svoje potrebe, ker je strošek kar velik, od št. kur. Če samo odšteješ € za hrano kot je koruza, ječmen, pšenica, je to najmanši problem. Problem je, ko ne futraš smo kure z to krmo ampak podgane, in vrabce. Ko se ti to namnoži pol so pa problemi povsod. Vrt sem moral ogradit, da mi ne počikajo pridelka, ko pa obrodi sadje, kot je ribez, češnja. Ne vem kva je hujše od pozebe. Če imaš petelina je, kar vredu ko varuje čredo pred planici, ko ti pa oplodi kuro. Lahko samo moliš, da se ti ne izleže polovica petelinov. Vglavnem kure morajo bit dobro zaprte ponoč, da ti lisica in podlasca ne zakoljeta. Če je lahko delo z perutnino, ja pa ne, se pa veliko dogaja ko imaš kure.
mancini ::
WizzardOfOZ je izjavil:
In v čem je fora, da imate domača jajca, če so kokoši v kletkah kot je zgoraj. Če ni kokoš fraj je isto kot da kupiš v trgovini iz masovne reje.
Ti veš š čim jih futrajo v masovni reji? Jaz vem s čim naše futramo. In je konkretna razlika od masovne reje.
Kaj si pa kdo o kletkah misli, je pa njegov problem.
Ti očitno nimaš pojma kaj so dobra domača jajca. Kokoš mora biti spuščena da se pase, zraven pa da ima pšenico, šrot, oz kaj jim pač daješ. Jajce od kokoši v kletki je kot paradižnik pozimi iz rastlinjaka, brez pravega okusa
scythe ::
Zanima me, ali ima kdo izkušnje z gojenjem kokoši, ki valijo jajca, za lastne potrebe? Koliko jih imate, na kako veliki površini, kakšen kurnik, s čim jih hranite, ali se stvar finančno izide etc?
Mi jih imamo že doma cca 25let.
- 30-50 nesnic(Štajerke ali pa Grahaste, majn agresivne so Štajerke). 1x na leto dokupimo nove nesnica, stare pa v ¨župo¨.
- Talna reja
- Notranja prostor cca 6x4m, zunanji 3x7m. Poleti obvezno poškropiti prostora proti pršicam. Ponoči so kokoši zaprte v notranji prostor.
- Hrana: NSK, pšenica, koruza, ječmen, kuhan krompir,runkl,korenje..itd. Ostanki hrane od prejšnega dne, solata, trava...itd.
Finančni gre kamot skozi, mamo cca 8-12 rednih strank. Velikrat se naredi, da nimamo jajc za lastne potrebe Delo pa ni zahtevno, če sproti vse zrihtaš (1x tedensko čiščenje prostorov....itd).
D
X870 | 9700X | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|
Potegni si racunico za ves pridelan pridelek in nafto ki jo skuris, da nahranis kure.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
WizzardOfOZ ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ne, to je mesan kruh, kruha ne barvajo, niso to jajca za veliko noc.
Seveda da dajo barvilo v kruh. Je barvilo cenejše kot pa več vrst moke kupovat.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
scythe ::
*Delete*
X870 | 9700X | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: scythe ()
IL_DIAVOLO je izjavil:
Potegni si racunico za ves pridelan pridelek in nafto ki jo skuris, da nahranis kure.
Sej ne kuriš nafte za to, da futraš kure. Futr se kupi enkrat na 3 mesece, ga pripelješ domov, potem ga pa melješ in ga dnevno stresaš kuram, potem pa še jajca pobereš. Pa 1x na teden skidaš. Ni nekega hudega dela, jajca so pa skos.
Ta pravi kmet ali polkmet ima njivo, kjer pridela pridelke, velik del tega pa da v pitanje živali. Ali kako misliš da poteka kmetijstvo?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
janezvalva ::
ja, v bistvu je fajn imet kokoši, samo moraš skrbet za njih, pa ena kokoš zdrži ene dve do tri leta. potem poginejo, pa moreš druge kupit.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
gwtlwesncw ::
Kapo dol, meni se ne bi dalo, četudi bi imel prav blizu kmetijsko trgovino (pa se najde!) in bi to spotoma nakupil in pripeljal, brez posebnih stroškov.
Pri nas nagačene živali še enkrat poginejo in plastične rože ovenijo, tak'le imamo.
Pri nas nagačene živali še enkrat poginejo in plastične rože ovenijo, tak'le imamo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gwtlwesncw ()
Darko! ::
Kure so zakon.
Fino dobra zadeva.
Če nimaš prostora za več njih, imaš lahko tudi samo dve. In petelina, da jih čuva :)
Tko, za gušt. Da imaš svoja jajca
V kletke jih ne tlači!
Če nimaš prostora za kokošnjak, z ograjo vsaj približno 2 x 2 metra, potem kure niso zate. Pazit moraš, da je kokošnjak dobro zaprt čez noč, ker imajo kure poleg nerazumevajočih slotechovcev kar nekaj naravnih plenilcev.
Poleg zmlete koruze in malo ječmena za priboljšek požrejo praktično vse kar jim daš. So en tak predelovalec ostankov hrane s krožnika in take s pretečenim rokom. V vodi ali kakšnem starem jogurtu, ki ga najdeš na dnu hladilnika namočen star kruh, jejo ko nore.
Sekirat se ne preveč zaradi kur.
Tu se moraš zgledovat po mojem dobrem prijatelju, ki so mu kure s kmetije hodile na cesto.
Ko sem ga vprašal, zakaj za boga ne zagradi kur, da mu ne bi hodile čeznjo, mi je čisto zares rekel takole: "Glej, to meni ni potrebno. Za to imam petelina, ki jih vodi. Z njim sem se pogovoril in stvar več ali manj funkcionira."
Ps:
Cityboji kur ne zastopijo. Niti tistih, ki jih imamo.
Kure so zelene.
Kure so krožno gospodarstvo.
S kurami se da pogovarjat.
Torej omogočajo odprt in spoštljiv nivo komunikacije.
Ker nam kot družbi baje takšne komunikacije primanjkuje predlagam, da si vsak, ki si lahko, omisli kure.
Ali vsaj kurji tamagoči.
A vam je zdaj kaj bolj jasno?
Kure so trajnostne.
Sustainable.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ta pravi kmet ali polkmet ima njivo, kjer pridela pridelke, velik del tega pa da v pitanje živali. Ali kako misliš da poteka kmetijstvo?
Govorimo o parih kurah za jajca, ne o kmetiji.
PacificBlue ::
WizzardOfOZ je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Govorimo o parih kurah za jajca, ne o kmetiji.
Polkmet
tikitoki ::
Namoči "črn" kruh v vodo (mešani).
Poročaj
- želi vturiti mešanega
Ojej pajac ponovno na delu.
yoco ::
Sorry, ker pišem v stari temi. Zanima me, če je kakšen zakon glede kokoši, ali pa vsak, ki ima hišo in prostor lahko naredi mali kokošnjak in ima ~10 kokoši in petelina?
fikus_ ::
Ni omejitev (zaenkrat). Narediš ograjo, kokoši daš noter, en pokrit prostor ali uto za ponoči (mora biti lojtra ali palice, da kure gor sedijo), gnezda, krmilniki + voda, . . .
Ter upaš, da sovražna avijacija ali pešadija ne najde kokošnjaka.
Se pa govori, da EU želi imeti nadzor, da bi radi označili/številčili tudi kokoši.
Se pa govori, da EU želi imeti nadzor, da bi radi označili/številčili tudi kokoši.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
yoco ::
Ni omejitev (zaenkrat). Narediš ograjo, kokoši daš noter, en pokrit prostor ali uto za ponoči (mora biti lojtra ali palice, da kure gor sedijo), gnezda, krmilniki + voda, . . .
A to so za enkrat samo govorice ali bo res tako?
Drugače pa hvala za odgovor!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako se znebiti polzev iz solate (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7472 (5868) | Ben Dover |
» | Poli vs Ptujska posebna (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11666 (8336) | APPluk |
» | Investicija v kmetijo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9617 (7105) | GupeM |
» | Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 27811 (22049) | otago |
» | Avtomatsko odpiranje vratOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6393 (5846) | Mipe |