» »

Menjava usmeritve/dela - Networking (omrežja)

Menjava usmeritve/dela - Networking (omrežja)

Kekokekič ::

En lep pozdrav vsem.

Najprej malo razložim: Po izobrazbi sem inženir telekomunikacij. Vmes, še ko sem delal višjo šolo sem dobil možnost za delo v enem podjetju (preko študentskega servisa). Takrat se mi je to zdela dobra priložnost (plača, lokacija podjetja, vsebina dela, itd.). Delal sem potem tam preko študenta in se kasneje tudi zaposlil. V tem podjetju sem še vedno, je pa v čisto drugi smeri (nima nobene veze z IT, omrežji ali telekomunikacijami..).

Delo mi že precej preseda, nekatere stvari so se v teh letih zelo spremenile, ne vidim več neke prihodnosti tule. Vedno bolj razmišljam, da bi se preusmeril v omrežja. Star sem 27 let in v tem podjetju sem že 7 let.

V prostem času se bom začel nazaj učit stvari, ki sem jih vedel in vmes pozabil. K temu bi seveda dodal še stvari, ki bi mi pomagale, da najprej sploh dobim delo v tej smeri. Trenutno malo spremljam oglase in si shranjujem pogoje za opravljanje dela (oz. željena znanja in predznanja). Kakšnih specifičnih pozicij nimam v mislih. Mogoče kakšen sistemski inženir za omrežja, Network engineer, itd. Verjetno bi moral ciljati bolj na Junior pozicije?

Najprej me zanima ali je sploh realno, da se nekdo te stvari nauči doma? Ali se tega pač priučiš ob delu in doma tega ne moreš osvojit? Bi bilo potrebno nabavit kakšno opremo - Na ebay-u sem pred časom opazil nek Cisco CCNA starter kit za nekih 100€..bi to kaj pomagalo?

Pa če bi mogoče lahko kdo, ki že opravlja (ali pa je opravljal) kakšno podobno delo malo opiše katera so znanja, ki bi jih nujno potreboval, itd.

Invictus ::

Vse se da, poglej Udemy...

Vecina tecajev ima tudi navodila kako si narediti ucno okolje...

15 EUR bos pa ze riskiral za tecaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Vse se da, poglej Udemy...

Vecina tecajev ima tudi navodila kako si narediti ucno okolje...

15 EUR bos pa ze riskiral za tecaj...

Bom. Brez problema. Kakšna priporočila?

Za network ne...

l0g1t3ch ::

Kombinacija network + python + (opcijsko)oblak je kar vroča roba.
Pa kaki kontejnerji, kubernetes in nasploh linux.

Odvisno kaj te zanima ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

Bolje bi bilo, da ga vprasas, kaj sploh zna.

Uciti se nekaj cisto na novo, sploh v "hot" stuff, zna biti fail...

l0g1t3ch je izjavil:

Kombinacija network + python + (opcijsko)oblak je kar vroča roba.
Pa kaki kontejnerji, kubernetes in nasploh linux.

Odvisno kaj te zanima ?

Network moram še malo ponovit, python sem se nekaj že uči ampak iskreno nisem prišel preveč daleč. Oblak mi je tudi zanimiv ampak ne vem o njem še praktično nič.

Kubernetes sem že gledal, tudi zanimiv koncept... Težko pa rečem kaj bi me dejansko zanimalo. Niti nevem kaj se pričakuje na neki poziciji z neki nazivom..

Invictus je izjavil:

Bolje bi bilo, da ga vprasas, kaj sploh zna.

Uciti se nekaj cisto na novo, sploh v "hot" stuff, zna biti fail...

Znam zaenkrat bolj malo oz. bi lahko rekli nič. Imeli smo v srednji tisto osnovno opremo (stikala, routerje, itd.). Potem smo IP-je računali, TCP/IP, DNS... Delal sem takrat tud cisco CCNA tisti prvi level ampak to je že zdavnaj pozabljeno od takrat...

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Glede networkinga poglej materiale za CCNA, za osnove ne rabiš Cisco opreme, imaš pa na voljo tudi free GNS3 simulator. Če te prime pa so kar poceni na voljo stacki stare cisco opreme, da si doma narediš "lab".

Pa dobis image za GNS3 simulator?

Vcasih je bil top kar hudic, potem sem odnehal...

bbbbbb2015 ::

Kekokekič je izjavil:

En lep pozdrav vsem.

Najprej malo razložim: Po izobrazbi sem inženir telekomunikacij. Vmes, še ko sem delal višjo šolo sem dobil možnost za delo v enem podjetju (preko študentskega servisa). Takrat se mi je to zdela dobra priložnost (plača, lokacija podjetja, vsebina dela, itd.). Delal sem potem tam preko študenta in se kasneje tudi zaposlil. V tem podjetju sem še vedno, je pa v čisto drugi smeri (nima nobene veze z IT, omrežji ali telekomunikacijami..).

Delo mi že precej preseda, nekatere stvari so se v teh letih zelo spremenile, ne vidim več neke prihodnosti tule. Vedno bolj razmišljam, da bi se preusmeril v omrežja. Star sem 27 let in v tem podjetju sem že 7 let.
Pa če bi mogoče lahko kdo, ki že opravlja (ali pa je opravljal) kakšno podobno delo malo opiše katera so znanja, ki bi jih nujno potreboval, itd.

Torej, kot nekdo, ki je delal v telekomunikacijah 10+ let, s Cisco certifikati (in Java in še kaj), bi ti svetoval takole:

Iti na drugo delovno mesto, sploh malo bolj ambiciozno, ni slabo, pravzaprav je ambicioznost zdrava. Sploh, čer si mlad.

Osebno menim, da moraš znati osnove IP omrežij (pač po teh OSI nivojih), da lahko zaprosiš za službo.
Jaz teh pogojev ne bi preveč shranjeval in to, ker so to (idealni) pogoji. Načeloma smo mi vedno dajali zelo skope pogoje, da se je v delovnem mestu videla široka množica potencialnih kandidatov.

Jaz menim, da moraš iti proaktivno do telekom podjetij (tudi IT podjetij), dati vlogo za službo. Dobrih IT inženirjev (vedno) manjka.

NA ZALOGO SE PA JAZ UČIL NE BI (Udemy pa to). Če že, te naj vzamejo v službo in se zavežeš narediti ka certifikat.

Zapomni si, vedno se je treba začeti učiti na *realnem* problemu (ki dostikrat zelo odstopa do šolskih, ki so dostikrat idealni ali poenostavljeni).

Invictus je izjavil:

Na travnikih sem našel čuda teh IOS images, tam pred 6 leti sem s tem delal nazadnje.

bbbbbb2015 je izjavil:

NA ZALOGO SE PA JAZ UČIL NE BI (Udemy pa to). Če že, te naj vzamejo v službo in se zavežeš narediti ka certifikat.

Zapomni si, vedno se je treba začeti učiti na *realnem* problemu (ki dostikrat zelo odstopa do šolskih, ki so dostikrat idealni ali poenostavljeni).

Že, ampak vsaj osnove networkinga (subnetting, routing, ethernet) moraš znat, če želiš tako službo. Razen, če bo kdo vzel totalnega analfabeta.

Trenutno delam za podjetje z mnogo odličnimi programerji, pa nimajo pojma o mrežah, razen da je router ponavadi na .1 in da vpišeš 255.255.255.0 v netmask. Če veš kaj več od tega, si tu že boljši od večine.

c3p0 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Na travnikih sem našel čuda teh IOS images, tam pred 6 leti sem s tem delal nazadnje.

Sem videl, da zdaj imajo neke emulatorje za download, 15 let nazaj nisi dobil nic, al pa jaz nisem nasel... Ja, dobil sem neke image, pa ni delalo. Sam se nisem prevec poglabljal, priznam, sem bil ze v drugim non-Cisco vodah... Vidim, da je zdaj res na tone tega. Sam ne vem, ce se mi da to ucit :D.

@OP

Dobro je narediti kak Udemy tecaj, da dobis malo rutine pri osnovnih zadevah in da se spoznas z okoljem. Ne bo skodilo, ce das za tecaj nekaj kesa. Lahko preskocis marsikateri neumen problem, ki bi ti jemal precej casa... Nihce te ne bo gledal, da se bos ucil osnov pri delu. Vecina network dela, ce nisi ze res kak senior, je rutinske narave.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Hvala vsem za odgovore. Bom verjetno vseeno vzel kak Udemy class, da vsaj malo obnovim in še kaj novega spoznam, potem bomo pa videli.. :)

Vaseer ::

V trenutnih razmerah rabiš samo osnovno znanje CCNA nivoja (certifikat večinoma ni pogoj, ti ga plača delodajalec in narediš ob delu) in pripravljenost na učenje. V firmi iščejo juniorja za routing & switching in še enega za security (firewall) in ni za dobit...

Vaseer je izjavil:

V trenutnih razmerah rabiš samo osnovno znanje CCNA nivoja (certifikat večinoma ni pogoj, ti ga plača delodajalec in narediš ob delu) in pripravljenost na učenje. V firmi iščejo juniorja za routing & switching in še enega za security (firewall) in ni za dobit...

Okj, hvala. V kateri fermi pa, če ni skrivnost? :)

Vaseer ::

@Kekokekič, imaš ZS

Poldi112 ::

Za delo v networking firmah rabiš vsaj CCNP.

GNS3 je super za routing, za switche pa, ko sem delal tečaje, ni bilo smiselne alternative - so pa na bolhi za male pare - ccna lab te pride 100 eur, ccnp 200-300.

Pa veliko veselja pri učenju Frame Relay. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

SkIDiver ::

Se strinjam z @bbbbbb2015. Učenje na zalogo je nesmisleno glede na tvoj plan, ker boš vsekakor več časa porabil za učenje na zalogo kot v realnem okolju.
Osvoji nazaj osnove, da boš vedel za kaj se gre in v akcijo iskanja nove priložnosti.

PS: Dober kader manjka in tukaj mislim na kader, ki ima splošno osnovno znanje iz področja in se je potem pripravljen aktivno učit v realnem okolju.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava karierne usmeritve

Oddelek: Loža
81457 (903) Mato989
»

Vstop v svet Network Administratorja

Oddelek: Loža
303745 (2272) tony1
»

Certifikati CCNA in CompaTIA A+

Oddelek: Pomoč in nasveti
216395 (5917) FS8384
»

Kaj kupiti za domače učenje in ustvarjanje (mrežna oprema)

Oddelek: Omrežja in internet
201963 (1294) maxipin

Več podobnih tem