Forum » Pomoč in nasveti » NAS in server
NAS in server
sterlenejc ::
Se oproscam za ponovno temo, zadnjic si nisem vzel dovolj casa da bi zdefiniral kaj tocno potrebujem, zelim in tudi budget.
Moj primarni cilj je postavitev NAS sistema, in sicer na dveh lokacijah. Zacel bi tam, kjer se najpogosteje nahajam, v roku meseca ali dveh pa bi na drugi lokaciji postavil se drug sistem, off-site backup. Moj pogoj je, da so vsi podatki enkriptirani. Najraje bi imel 4 diske (4x4TB), z moznostjo 1 disk failure (mislim, da je to raid 5). Software izbira je TrueNAS, saj ima veliko funkcij, med drugimi tudi ownCloud, zaradi sinhronizacije slik/videov na mobilne naprave
Gledal sem par starih racunalnikov, nek i5 4000 ali 5000 serij bi moral vec kot zadostovati za to. 4 ali 6gb rama bi moralo biti ok.
Sekundarni cilj pa je postavitev serverja, ki bi mi zagotavljal naslednje: moznost povezave v lastno omrezje (obe lokacijo imata dinamicni ip - z razlogom) s telefona oziroma drugega racunalnika. Gledal sem opcije, najboljsa se mi zdi OpenVPN, in Pfsense router.
Glede openvpnja, me zanima ce zadeva dejansko vzpostavi tunnel med povezanimi napravami - povezava mora biti ves cas enkriptana.
Na serverju bi imel 2 virtualki - nek minimalni windows, v katerem bi poganjal par preprostih programov; druga bi bila distribucija linuxa, za ucenje. Seveda bi na serverju imel openvpn, in pa moznost bujenja ostalih naprav (WOL).
Na drugi lokaciji, kjer bo po uspesni postavitvi na prvi pa bo samo off-site backup NAS sistema. Tam imam modem od Telemacha, nisem preprican, da se da vzpostaviti povezava z OpenVPN.
Budget za prvo lokacijo (brez diskov) do 500 ali 600eur, raje manj :)
Budget za drugo lokacijo (brez diskov): 100eur.
Ce sistem stane par evrov mesecno, ni problem. Ne zelim pa masin, ki "pozrejo" 20 eur ter vec
Ce sem kaj pozabil, ali pa mi kaj pride na pamet, pa sporocim.
Lep pozdrav
Moj primarni cilj je postavitev NAS sistema, in sicer na dveh lokacijah. Zacel bi tam, kjer se najpogosteje nahajam, v roku meseca ali dveh pa bi na drugi lokaciji postavil se drug sistem, off-site backup. Moj pogoj je, da so vsi podatki enkriptirani. Najraje bi imel 4 diske (4x4TB), z moznostjo 1 disk failure (mislim, da je to raid 5). Software izbira je TrueNAS, saj ima veliko funkcij, med drugimi tudi ownCloud, zaradi sinhronizacije slik/videov na mobilne naprave
Gledal sem par starih racunalnikov, nek i5 4000 ali 5000 serij bi moral vec kot zadostovati za to. 4 ali 6gb rama bi moralo biti ok.
Sekundarni cilj pa je postavitev serverja, ki bi mi zagotavljal naslednje: moznost povezave v lastno omrezje (obe lokacijo imata dinamicni ip - z razlogom) s telefona oziroma drugega racunalnika. Gledal sem opcije, najboljsa se mi zdi OpenVPN, in Pfsense router.
Glede openvpnja, me zanima ce zadeva dejansko vzpostavi tunnel med povezanimi napravami - povezava mora biti ves cas enkriptana.
Na serverju bi imel 2 virtualki - nek minimalni windows, v katerem bi poganjal par preprostih programov; druga bi bila distribucija linuxa, za ucenje. Seveda bi na serverju imel openvpn, in pa moznost bujenja ostalih naprav (WOL).
Na drugi lokaciji, kjer bo po uspesni postavitvi na prvi pa bo samo off-site backup NAS sistema. Tam imam modem od Telemacha, nisem preprican, da se da vzpostaviti povezava z OpenVPN.
Budget za prvo lokacijo (brez diskov) do 500 ali 600eur, raje manj :)
Budget za drugo lokacijo (brez diskov): 100eur.
Ce sistem stane par evrov mesecno, ni problem. Ne zelim pa masin, ki "pozrejo" 20 eur ter vec
Ce sem kaj pozabil, ali pa mi kaj pride na pamet, pa sporocim.
Lep pozdrav
- poskusilo klonirati: sterlenejc ()
Tidule ::
če se misliš igrat z več virtualkami (trunas, windows, linux...) potem bo to bistveno premalo rama.
povezava je cripatana že pri uporabi https, tako da ne razumem kaj točno želiš vprašat.
Koliko vrednotiš svojo uro? Poleg časa je ključen strošek poraba elektrike in tukaj razne stare mašine niso ravno najugodnejša rešitev. 1kw te pride okrog 10c, potem pa pač računaj koliko ti požre stara mašina.
Tam imam modem od Telemacha, nisem preprican, da se da vzpostaviti povezava z OpenVPN.
backup nas se lahko sam poveže direktno na primarni server preko VPN, to načeloma ni odvisno od modema/routerja. Drugo pa je če hočeš imet site to site vpn, ampak glede na opisano za to ni potrebe.
sterlenejc ::
A to se gre za kakĹĄno firmo ali so to privat podatki?
Privat zadeva.
če se misliš igrat z več virtualkami (trunas, windows, linux...) potem bo to bistveno premalo rama.
Namensko bi imel eno masino za nas, ki bi bil dejansko uporabljen samo za nas. Druga masina, pa bi bila server z vpn, virtualkami itd
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sterlenejc ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | VPN do LTE routerja?Oddelek: Omrežja in internet | 2117 (759) | Daniel |
» | Home ServerOddelek: Pomoč in nasveti | 1156 (919) | PrimoZ_ |
» | Domači VPN (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 24637 (10485) | Daniel |
» | Povezava dveh lokalnih omrežijOddelek: Omrežja in internet | 1981 (1461) | Aleks Nafi |
» | LTE internet in wifi ip kamera NASTAVITEVOddelek: Omrežja in internet | 2229 (1903) | okna |