» »

Dokazovanje lastništva rabljene stvari

Dokazovanje lastništva rabljene stvari

specjalka ::

Kako je pravno urejeno dokazovanje lastnine, ki je bila kupljena npr. na bolhi? Konkretno, na fb marketplace sem od nekega študenta odkupil zarjavelo kolo, ga v nulo zrihtal, sedaj pa vidim, da se te reči blazno drago prodajajo. Jaz ga ne mislim prodajat, me je pa kljub lepi ključavnici strah tatov. Pa recimo, da mi ga ukradejo, pokličem policijo, kaj pa lahko rečem? Kolo je v originalu staro več kot 30 let, papirje je verjetno že prvi lastnik vrgel proč. Tudi serijske številke ne najdem na kolesu.
Na spletu sem našel ideje, kako bi ga lahko zares naredil "mojega"; Lahko ga prebarvam, da vsebuje nek osebni detajl (morda ime, telefonsko številko, ali pa registrsko številko mojega avta?), vanj vrežem svojo "serijsko", v ceveh lahko skrijem papirčke s kontaktnimi podatki itd. vendar nisem prepričan, da to policiji ali kakemu pravniku kaj dosti pomeni.

Tudi če bi verjel, da prijava na policijo kaj spremeni -- saj ne grejo menda iskat vsakega ukradenega kolesa? Pa dalje, recimo da ga potem en dan vidim nekje priklenjenega, z vsemi mojimi detajli, vrezi, barvami. Kako bi v tem primeru legalno prišel nazaj do svojega kolesa?
  • spremenilo: specjalka ()

profii ::

Koles se ne išče. Če ga slučajno najdejo kje v kakšni raciji in se ujema z tvojo serijsko, si obveščen. Drugače gre na letno dražbo najdenih stvari oz te čaka na lokalni PP.

Furbo ::

Vgraviraj svoje podatke gor.

In ja, če ti ga sunejo, ga noben ne bo iskal.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

specjalka ::

Kul, vsaj to :) Si nisem mislil, da bi kdo sploh pogledal serijsko, kaj šele, da se kontaktira lastnika.
Pa vseeno ostaja odprto, kako dokažeš lastništvo, tudi, če bi kolo imelo serijsko številko? Ali pa, kako ga "ukrasti nazaj", če ga sam najdem, sploh , če me pri rezanju ključavnice ustavi novi "lastnik" ali pa policaj?

Alec999 ::

Slikaj kolo, slikaj sebe in kolo, slikaj globoko gravuro, graviraj tudi kvazi serijsko, ki jo boš naredil. Ne kompliciraj, lastništvo boš dokazoval s slikami.

donvitoc ::

Jaz sem v sedež natresel radioktivne izotope urana in ko so mi ga ukradli sem kolo komot izsledil. Sicer ga sedaj prodajam skupaj z Geigerjev števcem ker zaradi zdravstvenih težav ne morem več kolesariti.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: OracleDev ()

hojnikb ::

vrzes not v okvri gps tracker in dovolj veliko baterijo.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

specjalka ::

hojnikb je izjavil:

vrzes not v okvri gps tracker in dovolj veliko baterijo.

Ni spet toliko vreden bicikl, hehe :) Ampak za ene 200-300€ bi ga verjetno pa že prodal. Gre bolj za to, koliko truda in denarja sem vanj vložil in dejstvo, da je dandanes Pony s prestavami prava redkost. Boljša kolesa (beri gorska, specialke) imamo pri nas sicer kar v stanovanju, ker so mi tudi v kolesarnici, pa pred knjižnico, banko, pa celo pred vhodnimi vrati stanovanja v bloku že ukradli kolo. Pa to medtem, ko so bila vhodna vrata v stanovanje na stežaj odprta, ker sem na par minut hodil ven in notri.
Omenjeni Pony, ki je stvar debate, pa žal ne bo imel tega privilegija.

Alec999 je izjavil:

Slikaj kolo, slikaj sebe in kolo, slikaj globoko gravuro, graviraj tudi kvazi serijsko, ki jo boš naredil. Ne kompliciraj, lastništvo boš dokazoval s slikami.

Vsekakor tudi kup fotografij, hvala za nasvet. Sploh z možnostjo anonimnosti je danes boljše vprašati, kot pa živeti v nevednosti. Sem že bolj bedaste stvari spraševal v živo :)
Nekaj let nazaj je bila v novicah cela štala o tem, kako naj bi bil zakonsko obvezan sosedu izdati račun, če bi mu npr. prepleskal (oz. pomagal) stanovanje. Nisem jurist, nekako se mi pa zdi, da je pri nas celoten koncept prodaje rabljene robe pravzaprav ena sama legalna sivina.

s1m0n ::

Fotografije so kar soliden dokaz... Dobro si je tudi zapisati posebnosti kot so kakšne značilne poškodbe, odrgnine barve, kakšen zvit del... Čim več!

Ne vem pa kako je pri nas uspešnost najdenih ukradenih koles :) Verjetno zelo nizka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

So vam kdaj ukradli kolo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14927249 (5641) GupeM
»

Najboljš zaščita prot kraji pecikla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13945561 (33304) Daliborg
»

Iskanje ukradenega kolesa po malih oglasih

Oddelek: Na cesti
3610539 (6643) Kaj
»

Ukradeno kolo Nakamura Catch 70 (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7524998 (22253) mihec87
»

ukradeno kolo

Oddelek: Loža
152944 (1206) kuzifix

Več podobnih tem