» »

Registracija vozila - državljan z tujim bivališčem

Registracija vozila - državljan z tujim bivališčem

dabestexan ::

Trenutno sem kupil avto v Nemčiji in ga homologiral ter plačal DMV v Sloveniji. V zadnjem času sem stalno bivališče odjavil in prijavil v tujino (EU), saj sem se tja preselil, kjer je tudi dovoljeno voziti vozila z EU registrskimi brez časovnih omejitev (drugače od Slovenije ali Italije).

1) Ali lahko zavarujem in registriram vozilo v Sloveniji kljub temu, da nimam več formalno bivališča v Sloveniji? Glede na določbe Zakona o motornih vozilih je težko sklepati, da se to da.

2) Ali lahko s pooblastilom prvič registrira vozilo ena od mojih povezanih oseb? Mora biti pooblastilo notarsko overjeno?

Hvala vnaprej za odgovore, sicer nameravam postaviti vprašanje na tehničnih pregledih oz. registracijskem organu, vendar bi cenil kakšen feedback, če ga kdo že ima.

Miha 333 ::

1) Rabiš vsaj začasno prebivališče v Sloveniji.
2) Samo s pooblastilom ne bo šlo, saj bi bil še vedno ti lastnik. Moral bi prepisati vozilo na nekoga od njih.

Vir: 27. čl. ZMV-1

Tidule ::

Zakaj ne bi mogel registrirat vozila po pooblastilu? A je kakšna specifika pri prvi registraciji? Podaljševanje namreč poteka povsem brez težav po pooblastilu.
Praviloma je potrebno overiti podpis, ni pa nujno da pri notarju. Na UE je precej ceneje.

Drugače pa ja, rabiš bivališče (stalno ali začasno) pa seveda pozabi na odjavo davčnega rezidenstva.

TheBlueOne ::

V Avstriji bi dobil lepo kazen, ce bi te financerji smatrali za njihovega rezidenta, avto pa bi imel prijavljen drugje.

Tidule ::

In kaj ima Avstrija s tem?

Na nivoju EU ni poenotene zakonodaje, tako da glede na post OP bo avto uporabljal v državi, kjer ni obveze, da bi moral avto imet registriran lokalno.

dabestexan ::

Miha 333 kot ste napisali in je določeno v zakonu o motornih vozilih, je potrebno imeti vsaj začasno bivališče v Sloveniji.

Problem je bil, da sem že zapustil državo in samo dal pooblastilo, ki ni bilo overjeno.

Je pa tukaj en zelo pomemben trik oziroma informacija, ki ni zakonsko dorečena oz. gre celo za pravno praznino.

Prepis vozila na drugega lastnika lahko z neoverjenim pooblastilom urediš pod pogojem, da vozilo v Sloveniji še ni bilo registrirano, kar je bilo tudi v tem primeru.

Avto je bil brez težav registriran s prepisom na novega lastnika, ki ima stalno bivališče v Sloveniji.

Kar se tiče vožnje vozila v tujini, je odvisno od države do države, kamor jaz potujem, je pravno dovoljeno voziti vozila s tujo registracijo pod pogojem, da je avto registriran v eni izmed članic EU in da poseduje voznik pooblastilo lastnika za uporabo vozila.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Registracija / prepis vozila s pooblastilom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5626525 (10540) johanblond
»

Registracija vozila na Hrvaškem (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5310792 (8139) rogerg
»

Odjava stalnega naslova in pa davcnega rezidenstva - iz tujine

195117 (4564) Kaboom
»

Delo v tujini in avtomobil

Oddelek: Na cesti
135516 (4836) Samson
»

Povratniki (alkohol) nazaj v cestni promet.

4512932 (11756) fosil

Več podobnih tem