» »

Fotokromatske leče/očala

Fotokromatske leče/očala

Glodko ::

Kakšne imate izkušnje s fotokromatskimi lečami? Se pravi lečami, ki na soncu potemnijo. Imam kar precej visoko dioptrijo in cilinder in sem vedno do sedaj jemal izključno običajna korekcijska očala.

Me je pa zadnja leta začelo motit sonce oz. bi mi dodaten okvir s temnimi šipcami prišel prav. Težava, v mojem primeru, pri dveh okvirjih je v tem, da moram vedno potem nositi s seboj oboje. Ker s sončnimi v notranjih prostorih dobro ne vidim in obratno.

Zaradi tega sem prišel na idejo fotokromatskih leč oz. bi verjetno vzel en običajen par in en fotokromatski par. Vem za pomankljivost foto leč med vožnjo, kjer je vetrobransko steklo že v bistvu V filter, to me toliko niti ne moti. Kakšne imate ostali s tem izkušnje?

Amdforce ::

Obvezno jih nosim, ze vec kot 10 let pomoje.....ena v avtu in ena doma za ven. Kupujem pa samo se Serengeti. Izkusnje samo pozitivne, veliko boljsa ocala kot npr ray ban, Oakley ipd. So malo drazja, vendar poglej po tujini za cenami pa je.

Zimonem ::

Na kakšno zaščito sploh ciljaš. Maš temnejše in svetlejše variante.
Dobiš pa tudi clipone za športna očala.

Glodko ::

Poznam sicer Serengeti. V mojem primeru tovrstne firme nič ne pomenijo, ker gredo leče itak ven iz okvirja in gre notri dioptrijsko steklo. Glede na visoko dioptrijo (ne morem nositi sončnih očal brez korekcije vida) se sprašujem kaj se mi bolj splača oz. kaj je v praksu bolj uporabno. Se pravi, če vzamem dvoja očala ali vzamem ena običajna in ena fotokromatska. Ali pa druga opcija vzamem ena običajna in ena sončna, ki imajo samo en odtenek zaščite. Samo fotokromatska ne bi imel, vseeno želim imeti opcijo tudi običajnih leč. Predvsem kot problem v praksi vidim konstantno nošenje tako sončnih kot običajnih očal. Se pravi, če sem na obali nosim sončna, takoj ko grem v kavarno moram imeti s sabo še običajna, da lahko zamenjam, da v notranjosti lokala kaj vidim. Fotokromatska si mislim, da mi ta problem rešujejo. V službo grem lahko recimo zgolj z običajnimi korekcijskimi očali, ko grem na obalo, vzamem samo fotokromatske. Ne vem, pa kako se same fotokromatske obnesejo v praksi.... Zato sprašujem, če se je kdo tega lotil na enak način. Sončna pa bi želel predvsem zaradi UV zaščite, ker me sicer ob izpostavljenosti soncu zvečer oči kar matrajo.

bambam20 ::

Glodko je izjavil:

Se pravi, če sem na obali nosim sončna, takoj ko grem v kavarno moram imeti s sabo še običajna, da lahko zamenjam, da v notranjosti lokala kaj vidim.

Ta problem rešijo polarizacijska stekla. zato nosijo piloti polarizirana sončna oačal, da lahko vidijo v kokpitu tudi vse instrumente in napise jasno.

Sam imam polarizacijska sončna očala, ki so malo globja, tako da jih brez problema dam čez moja dioptrijska.

V-i-p ::

Ja vzami fotokromatska stekla a ne, pa imaš oboje v enem. Sončna in navadna.
https://optika24.si/o-fotokromatskih-st...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

joze67 ::

bambam20 je izjavil:

Glodko je izjavil:

Se pravi, če sem na obali nosim sončna, takoj ko grem v kavarno moram imeti s sabo še običajna, da lahko zamenjam, da v notranjosti lokala kaj vidim.

Ta problem rešijo polarizacijska stekla. zato nosijo piloti polarizirana sončna oačal, da lahko vidijo v kokpitu tudi vse instrumente in napise jasno.

Sam imam polarizacijska sončna očala, ki so malo globja, tako da jih brez problema dam čez moja dioptrijska.

Sicer ne vem, kako polarizacijska očala rešijo problem, da je znotraj (pre)temno za sončna očala; in meni polarizacijske šipce temeljito zmotijo pogled na celo vrsto zaslonov.

Če ceniš funkcionalnost nad izgledom, so clips-on prava zadeva - še posebej med vožnjo.

tony1 ::

Ne, polarizacijska očala ne pomagajo pri tem, da bi lahko nosil sončna očala v notranjosti, ker bo hitro pretemno in boš v slabo osvetljenem prostoru precej slep. (Ko Stallone nosi Raybanke v Cobri v notranjosti je to za štos, tako se nič ne vidi.)

Sam sem imel fotokrom leče kakšnih 10 let (samo pozitivne izkušnje), ampak imajo pa resno omejitev: v avtu "ne delajo", ravno kjer sončna očala najbolj rabiš.

Imeti ločena sončna očala (z dioptrijo) je nekoliko dražja rešitev, super kompromis pa so clip on sončne leče (seveda vzameš tak clip on, da bo tudi polarizacijski). Da se dobiti tako namenski kovinski okvir ki mu dokupiš tipski clip-on (da se z magnetom pripne na okvir) ali pa kupiš naključni clip-on, ki se lepo prilega tvojim očalom.

Še nasvet pri nakupu clip-on: ne glej toliko na estetiko, bolje je, če pokriva več obraza kot manj (ne bodi tak frajer kot Duchovny v Californicationu s tistimi minimalnimi sončnimi špegli), boš morda kasneje srečal kožnega raka :-).

V-i-p ::

Kot je tony1 omenil, je moj naslednji nakup definitivno ta sistem, pri teh očalih sem zaj* in čisto pozabil na to možnost. Moram vprašat en dan ali lahko naročim malo manjši okvir s tem sončnim klipom in pobrusijo stekla?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Furbo ::

Jaz jih uporabljam že desetletja.

V avtu ni koristi od njih, ker se ne aktivirajo.

Zunaj nekaj je, ni pa primerljivo s sončnimi, ker tipično stekla na ne-sončnih očalih niso tako velika, da bi nudila dovolj zaščite.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katera sončna očala? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23561402 (1847) yayo
»

Naročilnica - Recept za očala (strani: 1 2 3 )

12032500 (1732) energetik
»

V čem je point nošenja očal na glavi?

343699 (2030) hr_natakar
»

Poceni vs draga sončna očala (strani: 1 2 3 4 5 )

23260582 (51549) darkolord
»

Sončna očala 21. stoletja

4010772 (7867) Steinkauz

Več podobnih tem