» »

Plača višja od pogodbene in znižanje plače

Plača višja od pogodbene in znižanje plače

Temo vidijo: vsi
«
1
2

GupeM ::

Imam eno pravniško vprašanje, pa nisem povsem prepričan, kako je s tem.

Torej, ko se nekdo zaposli podpiše pogodbo s plačo recimo 1600 € bruto. Poleg plače običajno dobi še recimo 200 € stimulacije bruto. Po nekaj letih dela mu direktor brez njegove vednosti poviša plačo najprej na 2000, čez nekaj časa na 2600, čez še nekaj časa na 3200 € bruto + 200 € stimulacije bruto. Tudi na plačilnih listah tako piše, nikoli pa se ni spreminjala pogodba, ki je bila podpisana ob nastopu dela.

Ali delodajalec lahko kadarkoli zniža plačo nazaj na 1600 € bruto, ali plača na plačilnih listah pomeni, da je to nova plača in je delodajalec ne more kar tako znižati? Jasno mi je, da lahko kadarkoli vzame stimulacijo, ne vem pa kako je s plačo.

Ima kdo kaj več informacij?

TL;DR: Ali višja plača na plačilni listi predstavlja "uradno" višino plače zaposlenega, ali kot "uradna" velja tista iz pogodbe in jo delodajalec lahko kadarkoli zniža?

napsy ::

Nevem, kako podjetje evidentira odhodke, ce ni jasno doloceno kam gre denar :) obicajno se korekcije place delajo z aneksi, ki jih delavec mora podpisati.

Kar ti govoris je to, da si dobival visjo placo, nikjer pa ni zapisano, saj ne kar bi bilo v tvoji vednosti. Poglej se enkrat placilno listo in ali je res bruto, kdo izdaja placilne liste (imate lastno racunovodjo ali outsourcate). Moje laicno mnenje je, da nisi dobival vecje bruto placo, ampak zgolj neke bonuse/dodatke na tvojo osnovno bruto. V tem primeru ti lahko niza/visa kakor se mu zdi.

Najbolje pa je, ce se enkrat dobro preberes zaposlitveno pogodbo pa se posvetujes s pravnikom.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Bizkit45 ::

kot ti je že predhodnik odgovoril. verjetno je kompenziral plačo nad 1600 bruto do 3000 bruto z raznimi dodatki. če ni bilo aneksov v podpis, da se ti osnova zviša, potem si v osnovi še vedno na 1600. 200 stimulaticjo pa itak lahko vedno skensla.
mislim da se tudi osnova lahko niža, ampak se niža celotnem kolektivu, če se uvedejo kakšni protokoli varčevanja, ampak mora biti bolj utemeljeno, kot pa tvoj primer. tudi moj odgovor je laično mnenje, ampak mislim da ti tukaj noben odvetnik ne more pomagati :/

ps: še tole sem videl..
ali plača na plačilnih listah pomeni, da je to nova plača in je delodajalec ne more kar tako znižati?

plača na plačilnih listah ni pogodba, obvelja tisto kar je v pogodbi, samo to. če ti par mesecev furajo blazno veliko plačo na lepe oči, to še ne pomeni "nove" plače/pogodbe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

napsy je izjavil:

Nevem, kako podjetje evidentira odhodke, ce ni jasno doloceno kam gre denar :) obicajno se korekcije place delajo z aneksi, ki jih delavec mora podpisati.

Kar ti govoris je to, da si dobival visjo placo, nikjer pa ni zapisano, saj ne kar bi bilo v tvoji vednosti. Poglej se enkrat placilno listo in ali je res bruto, kdo izdaja placilne liste (imate lastno racunovodjo ali outsourcate). Moje laicno mnenje je, da nisi dobival vecje bruto placo, ampak zgolj neke bonuse/dodatke na tvojo osnovno bruto. V tem primeru ti lahko niza/visa kakor se mu zdi.

Najbolje pa je, ce se enkrat dobro preberes zaposlitveno pogodbo pa se posvetujes s pravnikom.

1. ne gre zame
2. računovodstvo je outsourcano
3. na plačilnih listah jasno piše višjo osnovno plačo (postavka redno delo je bila od začetka cca 1600 € bruto, potem se je postopoma po letih višala do trenutnih 3200)
4. Na skoraj vseh plačilnih listah je še cca 200 € bruto delovne uspešnoti (stimulacije), razen kadar je bilo veliko dopusta ali bolniške tisti mesec.
5. v pogodbi je omenjena le plača 1600 € bruto z možnostvo povišanja, ni pa določeno, kako se povečuje
6. na vseh plačilnih listah je še dodatek na delovno dobo s pravilnimi procenti (0,5 % na leto), ki se obračuna glede na osnovni bruto (na tisti znsek med 1600 in 3200 €).
7. Prevoz in malica sta obračunana ločeno od obdavčljivih dohodkov in jih v plačo ne štejem. So pa skozi vsa leta enaki.
8. Drugih dodatkov ni.

Moje laično mnenje je, da osnovna plača po novem znaša 3200 € in je to pač nova plača zaposlenega. Četudi zaposleni nikoli (razen prvič) ni izvedel, da se mu bo plača zvišala.

Sklepam pa, da mora biti povišanje nekje zapisano oz je moral nekje biti sprejet nek sklep o povišanju plače, ali?

napsy ::

Tako je, povišanje mora bit v obiliki podpisanega aneksa k zaposlitveni pogodbi. Drugače lahko pride ravno do takšnih zapletov, kot jih sedaj omenjaš.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Furbo ::

Pazi, da ne boš s svojim amaterskim pravništvom sam sebe spravil v situacijo, kjer boš vračal razliko do 1600 za leta nazaj. :))
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

MadMicka ::

Če se mesece in mesece plačuje višja osnovna plača, potem velja višja osnovna plača. Šteje se, da gre za ustni dogovor. Če jo nato zniža, lahko iztožiš razliko. Še to, obratna logika pa ne velja, gre za načelo in favorem laboratoris.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMicka ()

nightrage ::

MadMicka je izjavil:

Če se mesece in mesece plačuje višja osnovna plača, potem velja višja osnovna plača. Šteje se, da gre za ustni dogovor. Če jo nato zniža, lahko iztožiš razliko. Še to, obratna logika pa ne velja, gre za načelo in favorem laboratoris.

Če v poslovnem svetu neki ni na papirju, bo težko kej dosegel na sodišču. Pogodba je dokaz. Kako pa bi izgledalo v poslovnem svetu, da bi se recimo Samsung in Google kej ustno dogovarjala, pol bi se pa na sodišču kregala, ja ti si pa rekel "to" naredili ste pa "to".

kixs ::

Sej ima papir - placilni list.

Groot ::

napsy je izjavil:

Tako je, povišanje mora bit v obiliki podpisanega aneksa k zaposlitveni pogodbi. Drugače lahko pride ravno do takšnih zapletov, kot jih sedaj omenjaš.

nightrage je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Če v poslovnem svetu neki ni na papirju, bo težko kej dosegel na sodišču. Pogodba je dokaz. Kako pa bi izgledalo v poslovnem svetu, da bi se recimo Samsung in Google kej ustno dogovarjala, pol bi se pa na sodišču kregala, ja ti si pa rekel "to" naredili ste pa "to".

Ja pa ja, da ne bo res kar nekateri tule trdijo. Tole pametovanje o pravnih stvareh na S-T gre pa zadnje čase res v povsem zgrešene vode. Toliko slabih nasvetov da se čudim da se kdo še ni resno opekel.

Ustno dogovorjene pogodbe so veljavne povsem enako, kot pogodbe v pisni obliki, pod pogojem da seveda pisna oblika ni pogoj za veljavnost (npr. prodaja nepremičnine). Za pogodbo o zaposlitvi sicer Zakon o delovnih razmerjih načeloma določa, da se sklene v pisni obliki, vendar pa pisna oblika ni pogoj za njeno veljavnost. Posledično tudi spremembe same pogodbe o zaposlitvi ne rabijo nujno biti v pisni obliki, razen v primeru ko gre za določene specifične razmere (naziv delovnega mesta, čas in kraj opravljanja dela). V primeru OP je povišanje plače povsem zakonito in tudi veže delodajalca. Slednji je namreč s konkludentnim dejanjem (s tem ko je nakazal višjo plačo) izkazal povišanje plače, s katerim se je delavec očitno strinjal. Tako da tole dokazati na sodišču, v primeru da bi res prišlo kadarkoli do spora o višini plače, je najlažja možna stvar, saj predložiš zgolj posamezne plačilne liste in bo hitro jasno kakšna je osnovna plača.

OP da te še dodatno pomiri, tovrstna praksa, ki jo omenjaš, je precej pogosto. Tudi sam sem imel pri prejšnjem delodajalcu dejansko višjo plačo, kot pa je bila dogovorjena v osnovni pogodbi o zaposlitvi. Ja idealno bi bilo skleniti aneks, ampak manjko tega ni prav nobena posebna pomanjkljivost.

Kot sem rekel, ne gre za moj primer.

@Groot, hvala. Tudi jaz sem si to na tak način razlagal. Da bi pa za nazaj plačeval pa sploh ne pride v poštev. Mogoče kakšen mesec, če pride do pomote, ampak da več let nihče ne opazi, da se nekomu plačuje toliko preveč? To pa pač ne bo noben verjel. Sploh ne za podjetje s cca 10 zaposlenimi.

Ziga Dolhar ::

MadMicka je izjavil:

Tle moram dat en kvalificiran +1.
https://dolhar.si/

feryz ::

A imate resno take plače, kot na pogodbi? Pri nas gredo praktično mesečno gor, kdo bo pa to popravljal kar naprej?
Pritoži se pa itak nihče ne. Zakaj bi se, če ima bruto na plačilni 2x večji kot na pogodbi?

tony1 ::

Sam, recimo, nikakor nimam takih izkušenj, vedno sem podpisal aneks za višjo osnovno plačo. Brez tega same osnovne plače na plačilni listi niso nikoli višali.

delavec44 ::

Pri mojih zaposlitvah je bil vedno aneks k pogodbi.

Kje pa obstajajo službe kjer ti mesečno dvigujejo plačo? To verjetno niso individualne pogodbe ampak določa kolektivna?

svecka ::

Računovostvo lahko preprosto pravi, da je bila napaka pri obračunu plače in zahteva vračilo denarja nazaj. So prispevki pravilno odvajani glede na višjo plačo?

In kakor se da zahtevati za 2 leti nazaj plačo, tudi tukaj je možnost na sodišču, da oni iztočijo preveč plačano plačo. Oziroma še bolje, direktor se naredi neumnega, gre na policijo prijavi zaradi kraje denarja računovodja in delavca in zahteva denar nazaj. Ker ni aneksa, je tukaj utemeljen sum goljufije pri izplačilu plače.

Za dvig plače se je vedno podpisovalo aneks...ustni dogovori ne obstajajo. Le dokazovanje na sodišču o navideznem dogovoru, drugače bi lahko kadarkoli kdorkoli rekel, da ima plačo 1 milijon po ustnem dogovoru (kateri ta ni nikdar obstajal)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

Seveda so prispevki pravilno odvajani. Vse štima tako kot mora.

Sicer pa v Sloveniji je ustni dogovor enakovreden pisnemu, tako da ne govori neumnosti, da ustni dogovor ne obstaja. Obstaja.

In ne, direktor ne more kar tako reči, da gre za goljufijo. Saj lahko preverja, če je vse v redu. Če pa ne opazi primanjkljaja nekaj (deset)tisočakov na mesec ...

Po vrhu vsega verjetno nekje obstaja zapis, da je nekdo sporočil računovodstvu, da je treba obračunavati višjo plačo. Kakšne ideje...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Ne vem kako je s tem pri nas ampak v nekaterih pravnih redih je pravilo, da ne moreš spreminjati pogodbe v pisni obliki z ustnim dopolnilom. Vem da v ZDA je že tako.

svecka je izjavil:

Računovostvo lahko preprosto pravi, da je bila napaka pri obračunu plače in zahteva vračilo denarja nazaj. So prispevki pravilno odvajani glede na višjo plačo?

In kakor se da zahtevati za 2 leti nazaj plačo, tudi tukaj je možnost na sodišču, da oni iztočijo preveč plačano plačo. Oziroma še bolje, direktor se naredi neumnega, gre na policijo prijavi zaradi kraje denarja računovodja in delavca in zahteva denar nazaj. Ker ni aneksa, je tukaj utemeljen sum goljufije pri izplačilu plače.

Za dvig plače se je vedno podpisovalo aneks...ustni dogovori ne obstajajo. Le dokazovanje na sodišču o navideznem dogovoru, drugače bi lahko kadarkoli kdorkoli rekel, da ima plačo 1 milijon po ustnem dogovoru (kateri ta ni nikdar obstajal)

Ah toliko neumnosti v enem postu da se že čudim kako ti je tole uspelo spisati. No če bo kdo kadarkoli gledal tole, niti ena stvar iz tega sestavka ne drži.

In zatrjevanje da imaš 1mil plače ampak nobenega dokaza o tem ni ravno enako temu da si sposoben predložit par plačilnih list z jasno izkazanim zneskom izplačila. Če ti pa podjetje večkrat zapored nakaže "napačen znesek", se bo pa že težko sklicevati na napako. Sploh če si kdaj še koga opozoril na to "napako".

delavec44 je izjavil:

Ne vem kako je s tem pri nas ampak v nekaterih pravnih redih je pravilo, da ne moreš spreminjati pogodbe v pisni obliki z ustnim dopolnilom. Vem da v ZDA je že tako.

Res je, ne veš. To pri nas ne velja, saj pisna oblika ni pogoj za veljavnost pogodbe o zaposlitvi (glej 4. odstavek 17. člena ZDR-1).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Groot ()

FrRoSt ::

Groot je izjavil:

svecka je izjavil:

Ah toliko neumnosti v enem postu da se že čudim kako ti je tole uspelo spisati. No če bo kdo kadarkoli gledal tole, niti ena stvar iz tega sestavka ne drži.

In zatrjevanje da imaš 1mil plače ampak nobenega dokaza o tem ni ravno enako temu da si sposoben predložit par plačilnih list z jasno izkazanim zneskom izplačila. Če ti pa podjetje večkrat zapored nakaže "napačen znesek", se bo pa že težko sklicevati na napako. Sploh če si kdaj še koga opozoril na to "napako".

delavec44 je izjavil:

Res je, ne veš. To pri nas ne velja, saj pisna oblika ni pogoj za veljavnost pogodbe o zaposlitvi (glej 4. odstavek 17. člena ZDR-1).

:)):)):)):)):))

Pa ti ne ločiš, kaj je veljavnost pogodbe o zaposlitvi, kaj je pa višina plače!? ;)

DA! DA!! Kar naj gre k direktorju in mu pove, da mu/ji krši pogodbo!! ;) Tisto, o VIŠINI plače!! :P Menda ustmeno!! :)):)):))

Stajo že dorekla z usti in jezikom!!!? :)):)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Groot ()

kuall ::

to je itak logično, da je plača niha glede na to, koliko posla dobi firma oziroma koliko si ti učinkovit. da boš kar nekaj podpisal in bo stalno tako je pa bolj komunistična mentaliteta.

jabe ::

Ziga Dolhar je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Iz firbca, če eden tole prevesti/razložiti, kaj pomeni...

CiClon ::

"V dvomu v korist delavca". Kolikor se spomnim študija, je to načelo našega delovnega prava in ZDR. Podobno kot je načelo kazenskega prava "v dvomu v korist obtoženca".

jabe je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Iz firbca, če eden tole prevesti/razložiti, kaj pomeni...

Pravniški PSI so zavohali, da gre za ustni dogovor o zvišanju plače! ;)

In zdaj bodo menda dokazali, da je ustni dogovor bil in je delojemalec prikrajšan za velikanske zneske!? :))
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 ::

GupeM je izjavil:

Torej, ko se nekdo zaposli podpiše pogodbo s plačo recimo 1600 € bruto. Poleg plače običajno dobi še recimo 200 € stimulacije bruto. Po nekaj letih dela mu direktor brez njegove vednosti poviša plačo najprej na 2000, čez nekaj časa na 2600, čez še nekaj časa na 3200 € bruto + 200 € stimulacije bruto. Tudi na plačilnih listah tako piše, nikoli pa se ni spreminjala pogodba, ki je bila podpisana ob nastopu dela.

Ali delodajalec lahko kadarkoli zniža plačo nazaj na 1600 € bruto, ali plača na plačilnih listah pomeni, da je to nova plača in je delodajalec ne more kar tako znižati? Jasno mi je, da lahko kadarkoli vzame stimulacijo, ne vem pa kako je s plačo.

TL;DR: Ali višja plača na plačilni listi predstavlja "uradno" višino plače zaposlenega, ali kot "uradna" velja tista iz pogodbe in jo delodajalec lahko kadarkoli zniža?

Čeprav to ne zgleda tako, če je samo tako, kot praviš, je to lahko zelo problematično. Problem je lahko samo ta, da nekdo nekje kasneje ugotovi, da je bila obračunana previsoka plača. To se je v javnem sektorju že zgodilo in tudi na privat firmi se je to že zgodilo.

Kar sem jaz bil direktor zaposlenim v Sloveniji in kar jaz poznam ljudi, ki so zaposleni, nekateri 20+ let, eno je osnovna plača. Ta je enaka in bi morala biti enaka pogodbeni. Potem pa so stimulacije, poračuni in uspešnosti. Pa tudi, če je recimo nekdo sistematiziran v nek plačni razred X. Potem lahko napreduje s sklepom poslovodstva. Kakšno plačo dobi potem, je odvisno od sistematizacije. Takrat ne rabiš sklepati aneksa, čeprav v eni večji finančni inštituciji v Sloveniji, ni šanse, da bi ti kar dobil "višjo" osnovno plačo. Kopija aneksa se pošlje v računovostvo, tam popravijo izračun plače.

Ideja, da višja plača kar postane "dogovorjena osnovna" je boljkone zelo čudna in zelo izpodbojna na sodišču. Če nimaš prič, ki bi zate govorile na sodišču, pa tudi takrat lahko nek direktor ali poslovodeči reče, da se je pač - zmotil. Z razlogom se pogodbe o delu sklepajo v pisni obliki.

Jaz bi vsekakor šel do poslovodstva, če drugače ne, z lastnim napisanim listom papirja, da mi direktor podpiše, da pa je moja osnovna plača pa sedaj X (višja).

kuall je izjavil:

to je itak logično, da je plača niha glede na to, koliko posla dobi firma oziroma koliko si ti učinkovit. da boš kar nekaj podpisal in bo stalno tako je pa bolj komunistična mentaliteta.

Temu se reče:
a) uspešnost
b) poračun
c) nagrada

zdaj ne bi šel v podrobnosti kakšne so razlike med navedenimi kategorijami. V eni večji finančni inštituciji imajo v sistematizaciji natanko opredeljeno, kaj je katera kategorija. Poslovodstvo lahko vedno z individualnim ali kolektivnim sklepom odredi izplačilo. Uspešnost je lahko absolutna (X €) ali relativna glede na izhodišče (x% od osnovne plače).

Tako se to dela v normalnih firmah.

6bt9hmDwY ::

Sem imel nekoč, v rani mladosti, plačan mičken flat in potne stroške s strani iste (privat, itak) firme. Potem pa je tajnico zasrbela favšija in je šla direktorja vprašat, ki enkrat, ko pride do mene, pove, da je skoraj po tleh padel, ko je videl in je vprašal, kaj nisem nič rekel. Sem pa odgovoril, da sem domneval, da je to kompenzacija za nazaj :-) Na žalost potem niso plačevali več potnih stroškov, niso pa nič gnjavili, samo tista babica s kolači je zapustila zgradbo...

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

feryz je izjavil:

A imate resno take plače, kot na pogodbi? Pri nas gredo praktično mesečno gor, kdo bo pa to popravljal kar naprej?
Pritoži se pa itak nihče ne. Zakaj bi se, če ima bruto na plačilni 2x večji kot na pogodbi?

Slisi se kot podkupnina, da so delavci tiho, ko dobivajo kes v kuvertah.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Večina pogodb v praksi je ustnih. Pri nas in v ZDA tudi :)

bbbbbb2015, če je podjetje več let plačevalo osnovno plačo višjo, kot je po pogodbi, boš zelo težko dokazal, da je šlo za napako (pa četudi bo računovodkinja trdila, da ni vedela, kaj dela), precej bolj verjetno je, da bo sodišče štelo višjo osnovno plačo kot dogovorjeno...

V-i-p ::

Aneks k pogodbi zahtevat in pika.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

link_up ::

hmm...jaz si enostavno predstavljam, da imas osnovo in x-e k osnovi. :) Pac je dobival osnovo + 120% osnove...

Ce pa racunovodstvo ne zna razclenit pa ne vem kako in kaj. Verjetno ne mores kar izpodbijat...ti bodo pac razclenli.
In and Out

MadMicka je izjavil:

bbbbbb2015, če je podjetje več let plačevalo osnovno phttps://slo-tech.com/script/forum/vnoss... višjo, kot je po pogodbi, boš zelo težko dokazal, da je šlo za napako (pa četudi bo računovodkinja trdila, da ni vedela, kaj dela), precej bolj verjetno je, da bo sodišče štelo višjo osnovno plačo kot dogovorjeno...

Menda je res večino pogodb v praksi ustnih!?? 8-O Še več jih bo, ker očitno ljudje vedno bolj postajajo nepismeni!! 8-O

No, jaz sem seveda izjema! :)):)):)) Vse pogodbe imam napisane in to z vsakim aneksom vred, ki ga podpišem v treh izvodih! 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

GupeM je izjavil:

Plačo ti lahko zniža na 1600+dodatek za delovno dobo, ki je definiran z zakonom o delovnih razmerjih.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

Frost, a ko greš v trgovino in kupiš liter mleka, tudi podpišeš pogodbo v treh izvodih?

No, saj sem vedel da bo brezveze vprašat. Pol jih pravi tako, pol drugače, pol nekaj vmes (ja vem, 3x pol ni 1).

Očitno bo treba na kakšen pravniški forum.

qwertyy ::

FrRoSt je izjavil:

MadMicka je izjavil:

bbbbbb2015, če je podjetje več let plačevalo osnovno phttps://slo-tech.com/script/forum/vnoss... višjo, kot je po pogodbi, boš zelo težko dokazal, da je šlo za napako (pa četudi bo računovodkinja trdila, da ni vedela, kaj dela), precej bolj verjetno je, da bo sodišče štelo višjo osnovno plačo kot dogovorjeno...

Menda je res večino pogodb v praksi ustnih!?? 8-O Še več jih bo, ker očitno ljudje vedno bolj postajajo nepismeni!! 8-O

No, jaz sem seveda izjema! :)):)):)) Vse pogodbe imam napisane in to z vsakim aneksom vred, ki ga podpišem v treh izvodih! 8-)

A ko kupiš čigumije tud podpišeš v treh izvodih, tudi to je namreč pogodba? Ko kupiš telefon greš verjetno še k notarju?

GupeM je izjavil:

No, saj sem vedel da bo brezveze vprašat. Pol jih pravi tako, pol drugače, pol nekaj vmes (ja vem, 3x pol ni 1).

Sej se že po pisanju vidi kdo od teh, ki so ti odgovorili, ima dejansko kaj pravniškega znanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: qwertyy ()

Stikalo ::

Hehe, itak, da je ustni dogovor. Razen, če imajo vsi tvoji sodelavci tako plačo kot je na papirju in vsi točno določeno, ravno pri tebi bi pa dokazal neko napako. Definitivno je pravno lažje, če je podpisan aneks. V praksi bi delodajalec res težkoo iztožil, da ti je po nesreči preveč nakazal plačo.

V praksi je pa isto, če bo šlo firmi slabo ali ne bodo zadovoljni s teboj ti bodo znižali plačo ali je določena z aneksom ali pa ne. Rekel bo, slabo nam gre, plačo ti znižam na 1600 bruto ali pa pojdi. Druga možnost je odpoved zaradi zmanjšanega obsega dela ali pa ukinitev delavnega mesta. Seveda to velja za privatno gospodarstvo.

feryz ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

feryz je izjavil:

Slisi se kot podkupnina, da so delavci tiho, ko dobivajo kes v kuvertah.
Kako je lahko bruto v kuverti? Bi kaj napisal o tebi, pa sem bom vzdržal.
Pri meni nema črnega. Je bilo pod prejšnjimi lastniki, ja, pa sem tudi to uredil.

P.s. tudi kvazi potnih stroškov ni, da se ne bo kdo vtaknil. Je kar vse po regelcih. Srce boli, ko vidiš, koliko gre puklavcu, ampak ni pomoči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

qwertyy je izjavil:

A ko kupiš čigumije tud podpišeš v treh izvodih, tudi to je namreč pogodba? Ko kupiš telefon greš verjetno še k notarju?

:)):)):))

NE!! Plačam pa vsaj (najmanj) toliko, kolikor je cena! ;)

Ko grem pa po gradbeno dovoljenje, mi pa izdajo tudi kar ustno dovoljenje!! :)):)):))
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

MadMicka je izjavil:

Frost, a ko greš v trgovino in kupiš liter mleka, tudi podpišeš pogodbo v treh izvodih?

8-O8-O8-O

Pa imaš ti res kakšne (resne) pravniške kvalifikacije!??? ;)

NE, ne podpisujem pogodb!! :)) ODKORAKAM iz trgovine in prodajam, da mi je trgovka rekla, da mi ni potrebno plačati z denarjem!?? :)):)):))
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

GupeM je izjavil:

Kolikor poznam soforumaše, so med ostalim šrotom tudi odgovori od pravnikov. Dosti zlahka ločljivo od plevela, dovolj če pogledaš stil izražanja pa neobstoj nazivov pri nickih... Seveda pa ne pravim, da ne vprašat še kje drugje...

jabe ::

CiClon je izjavil:

"V dvomu v korist delavca". Kolikor se spomnim študija, je to načelo našega delovnega prava in ZDR. Podobno kot je načelo kazenskega prava "v dvomu v korist obtoženca".

Hvala.

MadMicka je izjavil:

bbbbbb2015, če je podjetje več let plačevalo osnovno plačo višjo, kot je po pogodbi, boš zelo težko dokazal, da je šlo za napako (pa četudi bo računovodkinja trdila, da ni vedela, kaj dela), precej bolj verjetno je, da bo sodišče štelo višjo osnovno plačo kot dogovorjeno...

Torej, zaradi izplačil delavcem ti lahko iz prve roke povem, kako bo. Prvo in osnovno, kar bo - je pogodba. Kaj piše tam. O tem sta se stranki (nedvomno) strinjali. To je osnova, to bo sodišče *vedno* jemalo kot merodajno, razen, kadar bo sodišče ugotovilo, da je (morda) kak člen ničen, ker je npr. protizakonit. Pa še takrat je člen nezakonit, ne pogodba.

Potem se bo gledalo, če je delavec delo opravil oz. je hodil v službo. Potem se bo gledalo, če je dobil vsa ta obljubljena plačila.

Potem pa pride rubrika "razno", kaj je kdo mislil, kaj je kdo pričakoval, kaj se je zatrjevalo, pa ne uresničilo, itd. itd. Sodni postopki so ponavadi dolgi in ta teren je spolzek. To ve vsak sodnik - pripravnik. Praviloma, vsaj kar sem imel jaz osebnih izkušenj - če ni širokega konsenza o stvari, če je beseda proti besedi, se to vse poreže. V tem kontekstu, če bi firma dala delavca na sodišče, ker se preplačilo plače ne vrne, če je to preplačilo res bilo, potem pač, to sem skoraj ziher - bo treba denar vrniti.

jabe je izjavil:

CiClon je izjavil:

Hvala.

To je tako zelo načelno in všečno rečeno. Smatra se, da je delavec šibkejša stranka v postopku. Če torej delavec trdi, da je delal, delodajalec pa trdi kaj drugega, pa nič ne plača, če je le količkaj dokazov, da je delavec res delal, bo dosojeno v korist delavca.

Če pa delavec hodi na delo, dobi plačo plačano, je pogodba - potem... Do tod se smatra, da so pravice delavcev zaščitene, no, vse kar je nad osnovnim odnosom delavec-firma, to pa se ne privzema, da je kar avtomatično v korist delavca.

Zgodovina sprememb…

Ales je izjavil:

GupeM je izjavil:

Kolikor poznam soforumaše, so med ostalim šrotom tudi odgovori od pravnikov. Dosti zlahka ločljivo od plevela, dovolj če pogledaš stil izražanja pa neobstoj nazivov pri nickih... Seveda pa ne pravim, da ne vprašat še kje drugje...

Saj vem. Za Žigo Dolharja sem itak prepričan da je pravnik. MadMicka in Groot pa delujeta, kot da sta, nisem pa prepričan če sta res. So pa vsi trije dali v bistvu zelo podoben odgovor. Mogoče samo še Lakotnik manjka.

V vsakem primeru je bolj sigurno, če imaš pisni aneks. Ne vem zakaj bi bila to v resni firmi težava. Menda je šefom jasno koliko te plačujejo.

Ziga Dolhar ::

Zame si loh prepričan, da sem odvetnik, ki se precej ukvarja z delovnim pravom, za MadMicko ti enako lahko garantiram jaz.
https://dolhar.si/

GupeM je izjavil:

Ales je izjavil:

GupeM je izjavil:

Saj vem. Za Žigo Dolharja sem itak prepričan da je pravnik. MadMicka in Groot pa delujeta, kot da sta, nisem pa prepričan če sta res. So pa vsi trije dali v bistvu zelo podoben odgovor. Mogoče samo še Lakotnik manjka.

Saj jaz nimam nič proti odvetnikom, pa niti proti pravnikom. Samo se je treba zavedati, da odvetniki (delovno pravo, gospodarsko pravo) živijo od pravdanja in da pravzaprav, taka je tudi moja osebna izkušnja, pogosto (bodočim) strankam dajo prav, da potem le-ti pogosto ravnajo agresivno, preveč brezbrižno ali konfliktno - in pristanejo na sodišču. Odvetniki plačilo v vsakem primeru dobijo bodisi od tistega, ki jih je najel (če spor izgubijo) ali od nasprotne stranke (če spor dobijo).

Tako da vsak nasvet pravnika/odvetnika je potrebno *obvezno* pogledati tudi skozi to prizmo.

Jaz kot direktor z 20+ letnimi izkušnjami (svojčas je bilo 30+ ljudi iz razvoja pod mano) ti povem, da ni normalno, da osnovna plača ni enaka pogodbeni, da poračuni, nagrade, stimulacije ali napredovanja lahko so, samo na količkaj spodobni plačilni listi je to prikazano ekstra in tudi za to praviloma obstaja na firmi papir. Da je na plačilni listi cifra ad-hoc, višja pač ali kakšna koli pač, je povezano s tveganjem, da bo nekdo hotel denar nazaj.

*GARANTIRAM* ti, če bo ta firma nekoč nekje slučajno (pa saj ne da bi vam želel slabo) šla v stečaj, bo stečajni *ZAGOTOVO* hotel imeti denar nazaj. Njega pretekle zgodbe ne bodo zanimale - njega zanima samo in izključno zgodba njegovega lastnega žepa, kjer pristane nagrada, ki mu jo dodeli sodišče. In več pripraska v stečajno maso, večja je nagrada. Če je to anomalija stečajne zakonodaje, ne vem, samo v praksi tako je.

Tako, da ti svetujem, da za vsako plačo dobiš papirnato pokritje - vedno. Ustni dogovori so, seveda možni, samo so povezani z nesporazmernimi tveganji.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ales je izjavil:

GupeM je izjavil:

Saj jaz nimam nič proti odvetnikom, pa niti proti pravnikom. Samo se je treba zavedati, da odvetniki (delovno pravo, gospodarsko pravo) živijo od pravdanja in da pravzaprav, taka je tudi moja osebna izkušnja, pogosto (bodočim) strankam dajo prav, da potem le-ti pogosto ravnajo agresivno, preveč brezbrižno ali konfliktno - in pristanejo na sodišču. Odvetniki plačilo v vsakem primeru dobijo bodisi od tistega, ki jih je najel (če spor izgubijo) ali od nasprotne stranke (če spor dobijo).

Tako da vsak nasvet pravnika/odvetnika je potrebno *obvezno* pogledati tudi skozi to prizmo.

Jaz kot direktor z 20+ letnimi izkušnjami (svojčas je bilo 30+ ljudi iz razvoja pod mano) ti povem, da ni normalno, da osnovna plača ni enaka pogodbeni, da poračuni, nagrade, stimulacije ali napredovanja lahko so, samo na količkaj spodobni plačilni listi je to prikazano ekstra in tudi za to praviloma obstaja na firmi papir. Da je na plačilni listi cifra ad-hoc, višja pač ali kakšna koli pač, je povezano s tveganjem, da bo nekdo hotel denar nazaj.

*GARANTIRAM* ti, če bo ta firma nekoč nekje slučajno (pa saj ne da bi vam želel slabo) šla v stečaj, bo stečajni *ZAGOTOVO* hotel imeti denar nazaj. Njega pretekle zgodbe ne bodo zanimale - njega zanima samo in izključno zgodba njegovega lastnega žepa, kjer pristane nagrada, ki mu jo dodeli sodišče. In več pripraska v stečajno maso, večja je nagrada. Če je to anomalija stečajne zakonodaje, ne vem, samo v praksi tako je.

Tako, da ti svetujem, da za vsako plačo dobiš papirnato pokritje - vedno. Ustni dogovori so, seveda možni, samo so povezani z nesporazmernimi tveganji.

No jaz ti pa garantiram da v primeru morebitnega stečaja stečajni upravitelj niti pogledal e bo posameznih izplačil, razen če si ravno malo pred začetkom stečaja pričel prejemati 10k od nikjer. Pa si upam trditi da imama precej precej več izkušenj z delom stečajnega upravitelja ;)

Kakšne nekateri tukaj nabijate resno. Res mi ni jasno kako lahko kot samooklicani 20+ letni direktor sploh trdiš da bi stečajni upravitelj pregledoval posamezne obračune plač?? Daj mi s svojimi izkušnjami povej kako za vraga bi upravitelj sploh uspel ugotoviti pravo višino plače, glede na to da se večina pogodb dodatno sklicuje še na kolektivne pogodbe, kjer so določeni razni dodatki? Ti je sploh jasno koliko dela bi to bilo? Si upam garantirati da ni niti najmanjše možnosti da se to zgodi (razen seveda ob že zgoraj omenjenih nepravilnostih) in bolj ko razmišljam si upam tudi trditi da ti v življenju nisi od blizu videl kakšne vodstvene pozicije.

Tale debata je povsem zašla, upam da ne bo kdo preveč nasedel na nasvete posameznikov, ki so pravo videli zgolj z miško na ekranu.

@Žiga Dolhar, saj sem rekel, da zate sem prepričan. Vem iz starejših postov, ki sem jih kdaj zasledil tukaj. Sem te pa zdaj še pogooglal za vsak slučaj. MadMicka mi tudi deluje tako, in tudi njegove poste sem že bral tukaj na slo-tech. Tako da tudi zanj sem bil že precej prepričan, da ve kaj govori. Groot mi je v bistvu še najmanj poznan, ampak glede na način pisanja bi rekel, da je tudi on v tem.

@bbbbbb1015: Stečaji, zahtevanje denarja nazaj, goljufije in podobne stvari niso stvar vprašanja. Vprašanje je bilo le, ali lahko podjetje reče, da je tvoja osnovna plača 1600 € bruto, kot je zapisano v pogodbi in ti jo zniža? Vsi vemo, da plače podjetje ne more kar tako znižati brez pravih razlogov. Še tam znajo bit včasih težave.

Na plačilni listi so vsi dodatki zavedeni pravilno. Delovna uspešnost, prevoz, malica, bolniške, dopusti, nega otroka, izredni dopusti, ... vse tako kot mora bit.

Ali na firmi obstaja nek papir, kjer je bil sprejet sklep, da se dotičnemu zviša plača ali ne, ne vem. Vem le to, da dotični tega papirja ni videl, niti ni nič podpisoval. Podjetje ima pa sicer nekih 6 ali 7 lastnikov, vsi s približno enakimi deleži in vsi so tudi zaposleni v tem podjetju.

Ne vem, ali direktor lahko samovoljno zviša plačo, ali morajo s tem soglašati lastniki, upravni odbor? Ne vem, kako to gre pri d.o.o. in kako imajo urejeno.

GupeM je izjavil:

@bbbbbb1015: Stečaji, zahtevanje denarja nazaj, goljufije in podobne stvari niso stvar vprašanja. Vprašanje je bilo le, ali lahko podjetje reče, da je tvoja osnovna plača 1600 € bruto, kot je zapisano v pogodbi in ti jo zniža? Vsi vemo, da plače podjetje ne more kar tako znižati brez pravih razlogov. Še tam znajo bit včasih težave.

Torej, podjetje lahko vedno reče, da je tvoja osnovna plača tista, ki je v pogodbi. Tako, kot si povedal, lahko to naredijo vedno. Če bo ta delavec zadovoljen ali ne, je druga reč.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obračun bruto plače ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6813038 (9983) Ales
»

Dvig urne postavke, Bruto in Neto plača (strani: 1 2 )

8120333 (17949) McHusch
»

Pogodba o zaposlitvi [preizkusno obdobje]

315504 (4207) Blinder
»

Minimalna neto plača

2724702 (23135) MadMicka
»

[Delovna razmerja]Neto znesek na pogodbi za redno delovno razmerje za nedolocen cas (strani: 1 2 )

7423143 (20596) St235

Več podobnih tem