» »

Deleži, dedovanje nepremičnine...?

Deleži, dedovanje nepremičnine...?

Heisenberg ::

Pozdrav!

Situacija:

Imam nujni delež v dedovanem stanovanju - 1/3, kjer notri živi oseba, ki si lasti 2/3.

Oseba je že v letih in ko umre deduje to sin in hčer.

Pa me zanima kako na to gleda zakon?
Jim lahko računam najemnino?
Ker za izplačilo itak nimajo financ.
Pa skoraj sigurno bodo želeli oddajati stanovanje turistično...

Hvala in lepe praznike vsem!

p.s.
sam tudi nimam financ za odkup 2/3 ...

mirator ::

Odkupi 2/3 in potem prodaj stanovanje v celoti. Prodajati ali oddajati brez tvojega soglasja ne moreta. Če pa bi vseeno, potem si upravičen do 1/3 najemnine. Prvi korak pa je odkriti pogovor s sinom in hčerko. Lahko se boste dogovorili (kar bi bilo najbolje), da stanovanje skupaj prodate in si razdelite kupnino.

matobeli ::

Pravno gledano je treba za oddajo imeti soglasje vseh lastnikov.

Zmente se da da ti plačujejo najemnino za tvoj del, pol pa lahko odajajo albancem alpa turistem.

Od dneva 1. pa zahtevaj dostop do nepremičnine (ključe) in dokler ne mislijo kaj plačat tudi koristi nepremičnino, magari pridi sam na kavo, ali pa uporabljaj nepremičnino za začasno shrambo ipd.

Drugač pa prodaj za pol cene nekomu ki se bo ukvarjal s tem.

Heisenberg ::

Ne iščem težav s familijo, imamo ok odnose...
Zanima me samo kako zakon gleda na te zadeve, da sem pripravljen za primer da bodo nesoglasja.

Denarja za odkup nimam in mi tudi ni v interesu...

Pol se pa zmente za neko normalno ceno najemnine če daš 30% nižjo od komercialne recimo je to zelo ugodno za njih. Pa maš ti nekaj malega keša in drugi solastniki bodo vedno pasivni opomnjeni da so solastniki.

korenje3 ::

Baje mu pripada celotno stanovanje, če je notri družina. Pri nas si je sosed lastil celo hišo kljub temu da mu je pripadala 1/3. Dokler se ni ločil. Takrat je moral vse prodat.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

joze67 ::

Najčisteje: prodajte in razdelite dobljeno kupnino.

Groot ::

korenje3 je izjavil:

Baje mu pripada celotno stanovanje, če je notri družina. Pri nas si je sosed lastil celo hišo kljub temu da mu je pripadala 1/3. Dokler se ni ločil. Takrat je moral vse prodat.

Baje ja baje. Vira za tole pa tako ali tako ne znaš povedat oziroma je tvoj vir gostilniško nabijanje.

Naj ti pomagam, nekaj podobnega kot opisuješ je pod določenimi pogoji mogoče zgolj v primeru razveze zakonske skupnosti. Tako da v primeru OP ne pride v poštev.

OP na kratko: imaš pravico do uporabe sorazmernega dela napremičnine, ki ustreza tvojemu solastniškemu deležu. Če ti je uporaba onemogočena (npr. sami zamenjajo ključavnice), lahko dostop/uporabo zahtevaš tudi sodno. Če drug solastnik uporablja celoto, si upravičen do primernega nadomestila za tvoj del (npr. del najemnine), vendar le če ti ni omogočena uporaba.

Kadarkoli lahko zahtevaš da se solastnina razdeli. Če ne dosežete sporazuma, bo to storilo sodišče. Primarno se deli v naravi, ce pa to ni mogoče pa civilno s prodajo in razdelitvijo kupnine. V vsakem primeru ima solastnik možnost zahtevati da se vse deli/proda njemu, mora pa seveda izplačati solastnika.

Kar se tiče oddaje v najem pa je potrebno soglasje vseh solastnikov.

ginekk ::

Heisenberg je izjavil:

Zanima me samo kako zakon gleda na te zadeve, da sem pripravljen za primer da bodo nesoglasja.

Ne izgleda ravno, če sprašuješ po forumu. Kaj ste se pa uspeli do zdaj dogovorit s temi "ok odnosi"?
Kako pa je bilo s posestno pravico do sedaj?

Če se ne boste uspeli nič dogovorit, bo itak samo sodišče.

scythe ::

Tole bo težko prodati. Dokler si 50/50 lastnik je dobro, takoj ko ima drugi lastnik več kot 51% bodo problemi, ti lahk povem iz prve roke. Nam je odvetnik lepo povedal, znebi se lastnine če nisi 50% lastnik, v nasprotnem primeru bomo imeli same probleme in tako se je tudi naredilo.

Da boš lahko računal najemnino, boš moral prvo lepo sprožiti postopek razdružitve, strošek 1-2kEUR
Če želiš prodajati, pošlji uradno zahtevo 2/3 lastniku in čakaj 30dni, če bo uveljavljal predkupno pravico.

Kot 1/3 lastnik, si dolžan plačevati redne vzdrževalna dela in nujna vzdrževalna dela. Si poskrbel za to?
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: scythe ()

MIHAc27 ::

Kot rečeno... hišo lahko uporabljaš, nekako 1/3.
Če bi se dalo to razdeliti in ločit, bi bilo itak fantastično, ampak pogosto se ne da. Kako boš ločil, če je npr samo 1 kopalnica v hiši. Sobo brez WC-ja niti oddajat ne moreš.

Svoj delež jim lahko oddaš v najem, oni potem lahko z njem delajo kar hočejo (dajo v podnajem)

Po moje najboljša opcija, v kolikor nimaš za kaj uporabljat svoje tretjine, da jim pač ponudiš za v odkup. Greš malo pod tržno ceno, pa ste vsi na boljšem.

scythe ::

Odvisno za kakšno velikost se gre, bi pa imel 2/3 večjo pravico pri določanju prostorov, saj je večinski lastnik in to sodišče upošteva.

Najlažje je sprožit postopek prodaje, če bo uveljavlal predkupno pravico, potem mu prodaš za neko solidno ceno. Če si bo on dobil odvetnika, pričakuj probleme, posebi če on zdaj plačuje komplet vzdrževanje za objekt.
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Invictus ::

Ja, če si delni lastnik, lahko zahtevaš najemnino. Tudi za nazaj...h
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

cvalsr ::

Čudo veliko. Nepismeni in funkcionalno nepismeni delijo pravne nasvete!

- ponudi jim v prodajo - je napisal, da nimajo denarja
- odkupi od njih - je napisal, da tudi sam nima denarja za to
- zahtevaj najemnino - ja, ampak tudi prispevaj za vse potrebno vzdrževanje in (nekatere) položnice

Kaj konkretno o tem pravijo zakoni, boš tule težko izvedel oziroma verjetno napačno.
Poguglaj "brezplačni pravni nasvet" in podobno. Ali pa se pusti oguliti za par sto evrov nekemu odvetniku.

Sicer pa se zmenite! Pomaga prijazen in neagresiven pristop.

matic492 ::

Heisenberg je izjavil:

Pozdrav!
...
Pa skoraj sigurno bodo želeli oddajati stanovanje turistično...
...

Zmenite se, da onadva vodita biznis in vso vzdrževanje, ti pa v zameno dobiš nekaj malega. Recimo če je tržna najemnina 500€/mesec, ti naj plačujeta 100€ na mesec za tvoj delež, vzdrževanje in vse ostalo pa pobereta/krijeta sama. Tako bi jaz osebno naredil.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

No, če noben nima denarja za izplačilo, in sami ne rabijo hiše.... naj pa se proda, in vsak dobi svoj delež. Win-win za vse

Invictus ::

MIHAc27 je izjavil:

No, če noben nima denarja za izplačilo, in sami ne rabijo hiše.... naj pa se proda, in vsak dobi svoj delež. Win-win za vse

To je ponavadi najboljša rešitev...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Dnarja nimajo, rabjo ga ne, ampak če bi ga nekej dobival "brezplačno" je pa kar fino.

katantor ::

Heisenberg je izjavil:

Denarja za odkup nimam in mi tudi ni v interesu...

Enostavno. Zakon si s tem ne beli preveč glave. Razdružitev solastnine, če se ne morete dogovoriti.
V razdružitvi solastnine če nihče od solastnikov nima denarja, sodišče proda nepremičnino, kupnina se razdeli med solastnike glede na njihove deleže na solastnini.
Sodišče pri razdružitvi solastnine stremi k temu, da se doseže dogovor med strankami. Opcija ki je zgoraj napisana se zgodi v primeru ko sodišče izčrpa vse možnosti dogovora med strankami.

V vsakem primeru sodišče razreši solastnino dokončno.

Zimonem ::

Vedite se dol, če keša nimaš , mogoče ga imata pa potomca prebivajočega.
Mogoče odkupita. Za delež najemnine se tudi lahko zmenite. Napišete overitev in to je to. Kot treti kako lastnik boš imel probleme z deložacija in ohranjanjem dobrih odnosov.

si mislim, da če da sodišče hišo na dražbo, se hitro lahko zgodi, da je prodana pod tržno ceno.
Tko da bolje da sami prodajo.

Vseeno, če ne bi prodajali, se lahko oddaja. 1/3 dobiš ti, ostalo oni. Seveda pa moraš dat tudi 1/3 stroškov (od tekočih, do raznih obnovitvenih del). Pač za pomenit se bo.

celje ::

stanovanje ali hisa? ce hisa: kje se nahaja? sem mogoce kupec...

Če bi prebral prvi post bi videl da še ni na voljo :))

tony1 ::

Invictus je izjavil:

MIHAc27 je izjavil:

To je ponavadi najboljša rešitev...

Absolutno najboljša.

Ampak da bo izvedljiva, morajo biti vsi solastniki racionalni. Prepogosto kakšnemu ven udari Slovenska navezanost na sveto zemljoTM (čeprav jim je ta samo v breme, jim žre živce in povzroča stroške), in se raje tožarijo do smrti kot pa sklenejo kompromis.

OP, bodi dec in na koncu povej, kako se je reč razpletla ;)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nepravdno pravo

Oddelek: Loža
214594 (3612) Vikking
»

Odredba o prodaji nepremičnine

152906 (2565) Invictus
»

Oporoka (strani: 1 2 )

6911407 (8782) Vikking

Prodaja stanovanja-2 solastnika

166185 (1929) Furbo
»

Pravni nasvet: plačevanje stroškov stanovanja solasntikov ( ogravanje, davki, štrom, (strani: 1 2 )

7811278 (10126) Brane22

Več podobnih tem