» »

SUPERPOWER: American exceptionalism (The Land of Opportunity)

SUPERPOWER: American exceptionalism (The Land of Opportunity)

Chalky ::

American exceptionalism The Land of Opportunity


Country: The United States of America
Capital: Washington, D.C.
Largest city: New York City
National language: English
Total Area: 9,833,520 km2 (3rd largest)
Population: 333 Million
GDP: $22.1 trillion (1st)
Currency: United States dollar


To temo sem imel v planu že kar nekaj časa in sem za dovoljenje vprašal tudi moderatorja tako da se tema nebo zapirala saj jo bom sproti posodabljal. Upam da se bodo uporabniki držali pravil in da ne bomo namen teme popolnoma uničili s svojimi političnimi agendami in ostalimi političnimi prepričanji. Če se z naslovom in namenom teme ne strinjaš potem vse skupaj enostavno spreglej. Ta tema bo namenjena vsem uporabnikom saj bo vsebovala skoraj vsa pomembnejša področja našega življenja. Topic sem namenoma objavil v "loži" in ne "problemi človeštva" (da se bomo na kar se da dober način izogibali politike in političnimi agendami kot so levi, desni, demokrati, republikanci). Tega v tej temi ne bo!

Za to temo sem se odločil zaradi različnih razlogov. Eden izmed teh razlogov je tudi ta, da je Amerika velikokrat v svetu prikazana kot zlobna država/velesila ki ne zna drugega kot bombardirati ostale države (po eni strani to drži in niti najmanj ne podpiram teh reči saj se mi zdi vse skupaj žalostno in zlonamerno ter izguba denarja, ki bi ga lahko investirali v pomembnejše stvari, kot so naprimer zdravstvo in šolstvo). Zaradi takšnih ali drugačnih stvari ljudje sovražijo ZDA (nekatere države jih sovražijo zaradi svoje dominacije, ostale zaradi že omenjenega bombardiranja, nekatere države se ne strinjajo s sistemom in ideologijo, ostalim ni všeč kaj tretjega). Vse to mi je popolnoma jasno in razumljivo. Tudi meni gredo določene stvari na jetra, vendar namen te teme je popolnoma drugačen. Za spremembo sem se odločil da bomo v tej temi z ostalimi uporabniki delili pozitivne stvari o ZDA. Še ena stvar, čim manj političnih člankov in komentarjev. Naj bo vse skupaj osredotočeno na uspešne zgodbe iz spodaj omenjenih področij (ki jih bom omenil spodaj, brez da bi zraven tlačili politiko).



Vsi smo tako ali drugače na nek način "amerikanizirani" že od rojstva. Tudi če ti njihova kultura nikoli ni bila všeč si verjetno velikokrat poslušal njihovo glasbo ali gledal ameriške filme oziroma njihove risanke itd. Amerika je del vsakdanjega življenje in ne mine dneva kjer nebi slišali oziroma prebrali kakšno novico iz ZDA. Amerika je še vedno največja in najmočnejša velesila na svetu (jasno mi je tudi to da počasi izgubljajo vpliv in da gre najverjetneje za imperij v zatonu, te stvari so mi popolnoma jasne) in verjetno edino državo kjer imaš priložnost da tvoje sanje postanejo resničnost. ZDA so še vedno mlada država z dokaj kratko zgodovino v primerjavi z ostalimi državami. Kljub temu pa dominirajo že skoraj zadnjih 100 let. Na kakšen način je seveda popolnoma druga tema in v tej temi to ne bo debata.

Pozor! Ta tema se bo nanašala na naslednja področja,

1. Šport (NBA, NFL, Golf, Olimpijske igre ter ostale ameriške športe in športne uspehe)



2. Soft Power: Kultura in Zabava (Hollywood, računalniške igrice, glasba, filmi - Box Office rekordi, Serije, Sitcomi, radio shows, podcasti, razne oddaje, narodni parki, knjige - najbolj prodajane knjige, zanimive slike, družabna omrežja, itd)



3. Infrastruktura (novi projekti, spremljanje gradenj novih stolpnic, mostov, tunelov, viaduktov, letališč, tovarn, cest, avtocest, železnic, in večjih tovarn ter ostalih pomembnih infrastrukturnih projektov).



4. Tehnologija: V tej temi bomo objavljali tudi razna raziskovanja, odkritja in objavljali novice o novi ameriški tehnologijo (5G, AI, Aerospace, biotehnologija, Quantum computing, autonomy).



5. Ameriško gospodarstvo: V tej temi bomo govorili tudi o gospodarstvu (Borzni Indexi-DOW JONES, NASDAQ, S&P 500, in ostali pomembni gospodarski podatki, GDP, brezposelnost, Market Cap itd).



6. Ameriška prisotnost v vesolju: Na tem področju bomo debatirali predvsem Space X, Blue Origin, NASA, ULC in ostala podjetja, ter predvsem kakšne večje dogodke in projekte kot so recimo Starlink, Artemis, Moon Landing in tako naprej.



7. Hard Power: Vojska: Novice o ameriški vojaški tehnologijo in vojski (Air, Land, Naval, Space, Cyber, Pentagon). Naj tu opozorim predvsem nato, da bomo na tem področju govorili predvsem o novi tehnologiji in ne o sami zunanji politiki ter bombardiranju! Še enkrat tu ne bomo debatirali o vojnah, ki jih ZDA trenutno bijejo po svetu, ampak predvsem o novi opremi in naročanju nove tehnologije.



8. Izobraževanje (Ivy League: Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, the University of Pennsylvania, Princeton University, and Yale University plus Stanford, MIT in nekatere manj znane zasebne šole. Poleg tega bomo govorili tudi o pozitivnih dosežkih ameriškega šolskega sistema (Seznam Nobelovih nagrajencev ter ostalih nagrad in dosežkov iz izobraževanja).



9. Zgodovina (Na tem področju bomo debatiral o zgodovini in zgodovinskih uspehih ter pomembnih ljudeh, ki so zaznamovali ameriško zgodovino na takšen ali drugačen način).



10. Tradicija: Razni tradicionalni dogodki, prazniki in ostale posebnosti.



Verjetno sem pozabil kar nekaj stvari ampak verjetno razumete namen.

Torej še enkrat namen teme je objavljanje in debatiranje o pozitivnih stvareh in objavljanje zgodb o uspehu na različnih področjih. Recimo Primer iz kategorije zabava (filmi), če bo kakšen film podrl Box Office potem to objavimo v tej temi. Ali pa če kakšna produkcijska hiša podre rekord letnega zaslužka (Recimo 20th Century Fox) Se pravi vsaka zgodba mora vsebovati določeno mero uspešnosti oziroma mora biti na svoj način posebna. (exceptionalism is the key word). V temi bomo objavljali tudi Ameriške znamenitosti kot so recimo razni spomeniki in pomembnejše zgradbe, nacionalni parki in pa karkoli kar prikazuje Ameriko kot unikatno in edinstveno (v pozitivnem smislu ne negativnem da se razumemo).



Dobrodošle so tudi zgodbe iz prve roke, če je že kdo bil v ZDA, kakšne so bile vaše izkušnje, kako se vam je zdelo, kaj ste si pogledali od blizu itd vse to je dobrodošlo. Še enkrat, o ameriški kulturi vem dovolj, njihova zgodovina mi je dokaj poznana in vem da ni ravno rožnata. Kljub temu nisem nek zasljeplenec ki vidi Ameriko v nekem rešitelju, daleč od tega. Jasno mi je da ZDA niso utopične, hkrati pa ostaja kar nekaj problemov, ki me v ZDA resnično motijo (razna streljanja, student loan debt, zdravstveni sistem, brezdomstvo in tako naprej). Kakorkoli TA TEMA NI NAMENJENA TEMU!


Ko bom začel objavljati določene stvari vam bo hitro postalo vsaj približno jasno kam bo vodila ta tema in kaj bo njen namen. Mislim da bo tema zanimiva in zabavna in da se bomo ob vsem skupaj tudi kaj naučili in da bomo na tekočem z dogodki in dogajanjem v najmočnejši državi na svetu.

Naj za konec povem še to da imam v načrtu podobno temo vendar bo tista bolj osredotočena na Kitajsko, Indijo in Ameriko ter kdo bo dominiral 21 stoletje. Tam bomo podrobneje komentirali o teh stvareh in sami prihodnosti ter usodi teh treh držav, ter kaj nas čaka in kako (če bo sploh možno) bodo ZDA ustavile Kitajsko, ki postaja čez dalje močnejša sila. Tam bomo lahko podrobneje spremljali in debatirali tovrstne stvari tudi iz političnega vidika.

Upam, da se bodo uporabniki držali teme in pravil ter da bomo skupaj debatirali o zgoraj omenjenih temah. Še enkrat: Naj ta tema vsebuje čim manj političnega dogajanja in zgolj pozitivne oziroma posebne/uspešne članke in zgodbe. Upam in računam, da bo ta tema uspešna in da bomo delili čim več pozitivnih mnenj. Čim manj kreganja in čim več odličnih komentarjev.

Rihanna - American Oxygen

Unchancy ::

US technically doesn't qualify as democracy anymore:

https://edition.cnn.com/videos/politics...

Izjemno!
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Venezuela ima dva predsednika (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Loža
1924223049 (68944) redtech

Trudeau v težavah zaradi "rasističnega" kostuma (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18820362 (17869) Miki N
»

Trump parodije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
11518007 (9022) zmaugy
»

Post-ameriška doba (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32155102 (47344) Fritz

Več podobnih tem